Raymon Mens
Raymon Mens Nieuws 2 december 2016

Chrome 55 gebruikt minder Flash en geheugen, Safari blijft zuiniger

Toen Google versie 55 van zijn Chrome-browser met verbeterde javascript-engine aankondigde, was de claim dat deze aanzienlijk minder geheugen zou verbruiken. Maar hoeveel is ‘aanzienlijk minder’? Wij namen de proef op de som.

Chrome 55 is sinds vandaag beschikbaar en gebruikt gemiddeld 22 procent minder RAM dan zijn voorganger. Safari blijft echter zuiniger en gebruikt nog eens 12 procent minder geheugen dan het nieuwe Chrome 55.

Testresultaten

Het verschil tussen Chrome 54 en Chrome 55 is op macOS Sierra merkbaar, maar Safari blijft betere prestaties leveren. Tijdens de test zonder Flash hadden we tien tabbladen met websites open, waaronder een YouTube-video die afspeelt en HTML 5-game die op het eerste level stond. Tijdens de test met Flash werd een Flashvideo afgespeeld.


Geleidelijk afscheid van Flash

Met Chrome 55 zet Google opnieuw een stap richting het afschaffen van Flash. Waar Apple dat tien jaar geleden al abrupt deed, kiest Google voor geleidelijk, heel geleidelijk. Chrome 55 gebruikt nu standaard de HTML 5-versie van een video-speler of interactieve website, als deze bestaat.

Bij sites die alleen Flash ondersteunen, krijg je nu de keuze: Flash activeren of niet. Tien grote sites hebben tot december 2017 een uitzondering en mogen altijd Flash gebruiken. Dit zijn: YouTube.com, Facebook.com, Yahoo.com, VK.com, Live.com, Yandex.ru, OK.ru, Twitch.tv, Amazon.com en Mail.ru. YouTube schakelt sinds Chrome 54 echter automatisch naar HTML 5 en voor Facebook-video’s geldt hetzelfde. De vele spelletjes op Facebook zijn echter nog op Flash gebaseerd. Google heeft niet gezegd wanneer het Flash compleet uitschakelt, maar dat duurt sowieso nog meer dan een jaar.

(* Lijst met sites gebruikt om te testen: )

Reageer op artikel:
Chrome 55 gebruikt minder Flash en geheugen, Safari blijft zuiniger
Sluiten