Chrome 55 gebruikt minder Flash en geheugen, Safari blijft zuiniger

17 reacties

Toen Google versie 55 van zijn Chrome-browser met verbeterde javascript-engine aankondigde, was de claim dat deze aanzienlijk minder geheugen zou verbruiken. Maar hoeveel is ‘aanzienlijk minder’? Wij namen de proef op de som.

Chrome 55 is sinds vandaag beschikbaar en gebruikt gemiddeld 22 procent minder RAM dan zijn voorganger. Safari blijft echter zuiniger en gebruikt nog eens 12 procent minder geheugen dan het nieuwe Chrome 55.

Testresultaten

Het verschil tussen Chrome 54 en Chrome 55 is op macOS Sierra merkbaar, maar Safari blijft betere prestaties leveren. Tijdens de test zonder Flash hadden we tien tabbladen met websites open, waaronder een YouTube-video die afspeelt en HTML 5-game die op het eerste level stond. Tijdens de test met Flash werd een Flashvideo afgespeeld.

 Zonder FlashMet Flash
Chrome 541845,8 MB1987,5 MB
Chrome 551404,3 MB1562,6 MB
Safari 10.0.21248,8 MB1355,6 MB

Geleidelijk afscheid van Flash

Met Chrome 55 zet Google opnieuw een stap richting het afschaffen van Flash. Waar Apple dat tien jaar geleden al abrupt deed, kiest Google voor geleidelijk, heel geleidelijk. Chrome 55 gebruikt nu standaard de HTML 5-versie van een video-speler of interactieve website, als deze bestaat.

Bij sites die alleen Flash ondersteunen, krijg je nu de keuze: Flash activeren of niet. Tien grote sites hebben tot december 2017 een uitzondering en mogen altijd Flash gebruiken. Dit zijn: YouTube.com, Facebook.com, Yahoo.com, VK.com, Live.com, Yandex.ru, OK.ru, Twitch.tv, Amazon.com en Mail.ru. YouTube schakelt sinds Chrome 54 echter automatisch naar HTML 5 en voor Facebook-video’s geldt hetzelfde. De vele spelletjes op Facebook zijn echter nog op Flash gebaseerd. Google heeft niet gezegd wanneer het Flash compleet uitschakelt, maar dat duurt sowieso nog meer dan een jaar.

(* Lijst met sites gebruikt om te testen: testtabs.txt)

Reacties

17 reacties
 • Profielfoto
  JWB

  En de accuduur? Want dat is toch nog steeds een dingetje.

 • Profielfoto
  Raymon Mens

  Dat heb ik in de 30 minuten die ik aan dit artikel kon besteden helaas niet kunnen testen. Google zegt er zelf ook weinig over.

 • Profielfoto
  Mac Daddy

  En in vergelijking met Firefox?
  Ben benieuwd welke nu zuiniger is, want ook Firefox kan er wat van.

 • Profielfoto
  Edwin

  Een welkome aanvulling voor mijn low-end Chromebook met 2GB.

 • Profielfoto
  Lucide-B

  Ik heb Chrome nooit gebruikt. Het installeert allemaal files op plekken waar een browser niets te zoeken heeft.. spyware van Google.

 • Profielfoto
  JWB

  Dat heb ik in de 30 minuten die ik aan dit artikel kon besteden helaas niet kunnen testen. Google zegt er zelf ook weinig over.

  Maar je accu was na die 30 minuten nog niet leeg? Dat is dan zeker al een verbetering!;-)

 • Profielfoto
  Shmoo

  Ik heb Chrome nooit gebruikt. Het installeert allemaal files op plekken waar een browser niets te zoeken heeft.. spyware van Google.

  .
  Ik heb nog nooit in een Ferrari gereden. Rode auto’s zijn kut auto’s en je mag toch niet harder dan 120 op de snelweg.

 • Profielfoto
  Shmoo

  Ik gebruik zelf ook geen Chrome maar dat is vooral omdat ik gewend ben aan Safari en de eenvoudige iCloud integratie tussen Mac en iOS devices.

  Al ben ik wel vet jaloers als ik developers zie spelen met de dev -tools in Chrome. Dat is gewoon vuile porno uit je stoutste dromen wat je daar allemaal ziet gebeuren.

  Los daarvan hebben dit soort testen natuurlijk helemaal geen impact meer. Er zijn geen slechte of langzame browsers meer, die hele competitie om de snelste browser is al jaren geleden opgegeven omdat je er geen zieltjes meer mee kon winnen. En wat boeit het als Safari 350mb zou verbruiken en Chrome 650mb. OS X regelt dat toch wel op de achtergrond en qua performance merk je daar helemaal niets van wanneer je gewoon 8GB RAM in je computer hebt zitten. Mijn Safari staat hier wel eens 1.2GB geheugen te vreten maar daar merk ik op mijn computer helemaal niets van. Het is puur toeval dat ik het zie wanneer ik iets anders ga checken.

 • Profielfoto
  Tony smeT

  Is Safari ook efficiënter op een winddoos pc? Of heeft Apple er daar meer baat bij dat het net niet efficiënt werkt?:-)

 • Profielfoto
  TBITW

  @Tony smeT

  Safari bestaat niet meer op windows!

 • Profielfoto
  Vilscon

  Ik ben ook zeer pró Safari op Mac, maar ik vind de batteryduur van de Macbook 2016 15″ beetje tegenvallen. Dus iedere hulp zou prettig zijn..

 • Profielfoto
  computer space

  En weer krijgt Wirth’s Law een zetje. Vrij vertaald naar het web: websites worden sneller trager dan webbrowsers sneller worden.

 • Profielfoto
  NI3LS

  En what about Skype? Sinds ik een MacBook 12″ met 8GB RAM heb en een nieuwe versie van Skype kom ik met Skype tegen de 8GB aan en moet ik het afsluiten, schijnt aan Skype te liggen. Iemand een idee?

 • Profielfoto
  Triumph

  Vreemd ik heb Chrome versie 48 en hij zegt dat hij up to date is.
  macOS 12.1

  Gebruik alleen Chrome als iemand (website) weer eens flash gebruikt

 • Profielfoto
  Lucide-B

  Safari is wel een must als je je bookmarks synced via iCloud.
  Super handig als je met meerdere Macs werkt.

  Anders zou mijn favoriet Firefox zijn.
  Ik vind downloads onhandig in Safari en de manier waarop je bookmarks aanmaakt, aanpast en verwijderd helemaal slecht te doen.

 • Profielfoto
  KR1275

  Als een google account hebt syncet Chrome ook. Zelfs alle extensies worden meegenomen. FireFox idem dito.
  Een adblocker werkt veel beter op FF en Chrome, dan op Safari. Ik gebruik alle 3 regelmatig, maar moet toegeven dat ik Safari het minst gebruik. Dat is zo gegroeid omdat Safari jaren een browser was die moeite had met rendering van sites die zich niet zo goed aan standaarden hield.

  Als webmaker is FF ideaal om codes te bekijken: cmd-I

 • Profielfoto
  apple-man

  Het werd tijd dat google eens iets ging doen Aan het geheugen en energieslurpende Chrome die ook nog eens veel meer van de CPU vraagt in vergelijking met safari. Ik zeg altijd alle beetjes helpen maar persoonlijk denk wel dat het te laat is ze zullen safari waarshijnlijk nooit meer inhalen op dit gebied.