Brussel maakt zich hard voor grens­overschrijdend streamen

8 reacties

Na de roamingtarieven gaat Brussel zich inzetten om de geografische beperkingen bij streaming op te heffen. Het Europarlement wil in een nieuw voorstel consumenten het recht geven streaming-abonnementen ook in het buitenland te gebruiken.

Momenteel zijn veel diensten voor video, muziek, sportprogramma’s, en e-books vanwege auteursrechtbeperkingen gelimiteerd tot gebruik in het thuisland. Als het aan Brussel ligt, is dat snel verleden tijd.

Momenteel kijken betaaldiensten vaak alleen naar het IP-adres van de gebruiker. Een Nederlander met bijvoorbeeld een Fox Sports-abonnement kan tijdens een zakenreis naar België daarom geen voetbal kijken via de app van de dienst.

Het plan is niet om één Europese markt voor legale content te maken, maar Brussel wil dat diensten een uitzondering maken voor grensoverschrijdend gebruik gedurende een korte periode, zoals tijdelijk verblijf in een ander EU-land. Aan de hand van een account met betaalgegevens is eenvoudig te checken wat het thuisland is.
fox sports 16x9
Afgelopen dinsdag heeft de commissie Juridische zaken het voorstel goedgekeurd en het Parlement zal nu over de definitieve voorwaarden gaan onderhandelen met de nationale regeringen.

Reacties

8 reacties
 • Profielfoto
  Imade

  Dus over minimaal 8 jaar is dit een feit…

 • Profielfoto
  bartvds

  Dit is toch eenvoudig te omzeilen door gebruik te maken van een VPN app. Gebruik zelf regelmatig Opera VPN om in het buitenland Fox Sport Eredivisie te kijken.

 • Profielfoto
  lordoftheflatbush

  Chef bezemkast Juncker doet toch nog iets goed.

 • Profielfoto
  Shmoo

  Tenminste nog iets dat hard wordt in Brussel.

 • Profielfoto
  Niels

  Leuk hoor, alleen nog een jaar of 5 geduld… Ik gebruik tot die tijd wel een VPN:lol:

 • Profielfoto
  hatolex

  Mooie reacties, als Brussel het regelt zonder overleg word er geklaagd over “dictaten uit Brussel “.

  Als Brussel niets doet krijgt het het verwijt dat het er alleen maar is om de zakken te vullen en zich heen en weer te verplaatsen tussen Straatsburg en Brussel.

  Als het dan in overleg met parlementen treed krijgt Brussel het verwijt dat het te lang duurt. Wat dan weer niet aan Brussel ligt maar aan de nationale parlementen.

  Waarmee overigens niet gezegd wil zijn dat alles uit Brussel goed is natuurlijk.

 • Profielfoto
  Wankei

  Willen jullie het niet over ‘Brussel’ hebben als jullie ‘Europa’ bedoelen? Please.
  Brussel is een stadje hier zo’n 20 km verderop.

 • Profielfoto
  KarelWillem

  En ondertussen… begint men voor de zoveelste keer weer te piepen over de nieuwe roaming-maatregelen, die op 15 juni zouden ingaan. Ik blijf ‘eerst zien, dan geloven’ nog even handhaven.