Raymon Mens
Raymon Mens Nieuws 1 december 2016

Brussel maakt zich hard voor grens­overschrijdend streamen

Na de roamingtarieven gaat Brussel zich inzetten om de geografische beperkingen bij streaming op te heffen. Het Europarlement wil in een nieuw voorstel consumenten het recht geven streaming-abonnementen ook in het buitenland te gebruiken.

Momenteel zijn veel diensten voor video, muziek, sportprogramma’s, en e-books vanwege auteursrechtbeperkingen gelimiteerd tot gebruik in het thuisland. Als het aan Brussel ligt, is dat snel verleden tijd.

Momenteel kijken betaaldiensten vaak alleen naar het IP-adres van de gebruiker. Een Nederlander met bijvoorbeeld een Fox Sports-abonnement kan tijdens een zakenreis naar België daarom geen voetbal kijken via de app van de dienst.

Het plan is niet om één Europese markt voor legale content te maken, maar Brussel wil dat diensten een uitzondering maken voor grensoverschrijdend gebruik gedurende een korte periode, zoals tijdelijk verblijf in een ander EU-land. Aan de hand van een account met betaalgegevens is eenvoudig te checken wat het thuisland is.

Afgelopen dinsdag heeft de commissie Juridische zaken het voorstel goedgekeurd en het Parlement zal nu over de definitieve voorwaarden gaan onderhandelen met de nationale regeringen.

Reageer op artikel:
Brussel maakt zich hard voor grens­overschrijdend streamen
Sluiten