‘Apple wil bioscoopfilms sneller op iTunes’

8 reacties

Apple onderhandelt met grote filmstudio’s om bioscoopfilms sneller na premiere in de iTunes Store te plaatsen. Volgens Bloomberg is het de bedoeling dat films al twee weken na premiere op de Apple TV te zien zijn, in plaats van de gebruikelijke drie maanden.

Studio’s 21st Century Fox, Warner Bros en Universal zouden bij de onderhandelingen betrokken zijn. Een bioscoopfilm zou 25 dollar gaan kosten, dat is het dubbele van de huidige prijs voor een iTunes-film.

Voor Apple is het snel aanbieden van bioscoopfilms een manier om zich te onderscheiden van diensten als Netflix, waar naast eigen producties vaak alleen oudere films te zien zijn. Het kan ook een manier zijn om piraterij tegen te gaan, niet iedereen kan immers van een bioscoopbezoek genieten en is nu genoodzaakt om zijn Torrent- of NZB-app op te starten om thuis een actuele bioscoopfilm te kunnen bekijken.
tv-app-001
Er blijven echter ook verschillende problemen. Allereerst de ontevredenheid van bioscoopexploitanten die een deel van hun omzet zullen zien verdampen. Daarnaast is er nog de angst voor illegale kopieën. Natuurlijk is het mogelijk om de iTunes-video’s met DRM te beschermen, maar het niets houdt het opnemen van een film met een screen recorder op bijvoorbeeld de Mac tegen.

Reacties

8 reacties
 • Profielfoto
  Shmoo

  En dan gaan straks zeggen dat ze de bioscoop opnieuw hebben uitgevonden omdat je goedkoper uit bent wanneer je met 5 man naar de film kijkt.

  (y)

 • Profielfoto
  DBLCreations

  Zou het persoonlijk wel fijn vinden, ik zit in een rolstoel en een bioscoopbezoek is voor mij niet zo eenvoudig om eerlijk te zijn. De films die ik echt wil zien probeer ik wel te regelen met iemand dat ik naar de bioscoop met die persoon mee kan. De rest wacht ik af tot die uit is op blu-ra, maar dat is lang wachten. Nieuwere films zijn er wel te vinden op iTunes, maar dat zijn uiteindelijk de gewone release-datums.

  Hoe dan ook, ik zou dit een fijn idee vinden, maar ik snap wel dat er schrik is voor bv piraterij via die screen-recording. Aan de andere kant, piraterij bestaat nu ook al. Ik vraag me af of er gewoon niet minder ipv meer zou zijn…

 • Profielfoto
  Niels

  Veel succes, denk niet dat er veel mensen zijn die zoveel geld gaan betalen om een film thuis te kijken. Bovendien kunnen uploaders op torrentsites en nieuwsgroepen direct bij het uitkomen van een film in volle kwaliteit een kopie delen. En als het Apple al lukt, dan gaan we dit in Nederland voorlopig echt nog niet zien, contentaanbieders als Netflix ed. hebben al enorme moeite om recente content aan te bieden.

 • Profielfoto
  polansky

  Ik lees net op Bloomberg (de bron van dit bericht), dat dit he-le-maal NIETS, maar dan ook echt helemaal niets met iTunes of Apple en onderhandelingen te maken heeft.

  De filmindustrie heeft zelf aangegeven dat het over algemeen genomen haar films twee weken nadat ze in de bios verschijnen al wil distribueren aan iedereen die daar interesse voor zou kunnen hebben, waaronder iTunes, maar evengoed Netflix, HBO of iedere andere willekeurige aanbieder van videodiensten..

  Dus Apple onderhandelt helemaal niets, Apple kan net als Netflix, HBO en wie er dan ook maar interesse heeft gewoon nog even achterover leunen om te kijken met welk aanbod de filmindustrie komt. Het maakt deze dienst dus NIET uniek voor Apple beschikbaar.

  Het bericht van Raymon is dus te kort door de bocht en met een te grote roze Apple bril op geschreven.

 • Profielfoto
  iNicky

  Wanneer die films sneller gaan kan ik ze al helemaal niet meer volgen.:smile:

 • Profielfoto
  MacAanZee

  25 dollar is VEEL te duur. Op mijn Ziggo Horizon box heb ik 1000 meestal wat oudere films helemaal gratis, nieuwe(re) films voor zo’n € 3,50. Op mijn CB app op mijn (absoluut niet gejailbreakte) iPhone krijg ik vaak ook hele nieuwe films te zien. Met een kabeltje gaan die prima op mijn grootbeeld televisie. Voor 25 dollar – zal hier minstens 25 euro kosten, heb ik twee bioscoopkaartjes en nog geld voor twee drankjes of popcorn:)

 • Profielfoto
  Shmoo

  Voor 25 dollar – zal hier minstens 25 euro kosten, heb ik twee bioscoopkaartjes en nog geld voor twee drankjes of popcorn:)

  .
  Thuis heb je wel meer kansen dan in zo’n filmzaal met iedereen erbij. Ik durfde vroeger nooit een meisje te zoenen in de zaal, dat deed ik altijd bij de fietsenstalling of in de auto.;!

  Thuis kun je veel makkelijker een armpje om haar heen leggen en dan met je duim over haar pokkenvaccinatie wrijven.. of haar stiekem naar je toe trekken zonder dat er een leuning tussen zit.. of je been om die van haar heen wikkelen zodat ze niet kan wegrennen wanneer je spannende dingen in haar oor gaat fluisteren. Dat is allemaal veel moeilijker in een zaal met een hoop mensen erbij.

 • Profielfoto
  rammes

  25 dollar is VEEL te duur. Op mijn Ziggo Horizon box heb ik 1000 meestal wat oudere films helemaal gratis, nieuwe(re) films voor zo’n € 3,50. Op mijn CB app op mijn (absoluut niet gejailbreakte) iPhone krijg ik vaak ook hele nieuwe films te zien. Met een kabeltje gaan die prima op mijn grootbeeld televisie. Voor 25 dollar – zal hier minstens 25 euro kosten, heb ik twee bioscoopkaartjes en nog geld voor twee drankjes of popcorn:)

  je begrijpt er echt helemaal niets van, maargoed veel plezier met je ziggo box.