Raymon Mens
Raymon Mens Nieuws 5 december 2016

Apple: “We werken aan de toekomst van vervoer”

In een ongewoon helder statement aan Financial Times heeft Apple laten weten te werken aan de toekomst van vervoer, die onder andere zelfrijdende voertuigen bevat. Er was voor het bedrijf uit Cupertino geen ontkennen meer aan.

Aanleiding voor het statement was een brief van Apple aan de NHTSA, het Amerikaanse equivalent van rijkswaterstaat. Apple voorstellen voor onder andere regelgeving rondom testritten met zelfrijdende voertuigen.

Meedenken over regelgeving

De brief kan als bevestiging van het bestaan van een Apple Car-project gezien worden. Apple zou immers niet willen meedenken over de regels voor zelfrijdende voertuigen als het daar geen direct belang bij had.
In een reactie schrijft het bedrijf uit Cupertino: “We hebben inderdaad een brief aan de NHTSA gestuurd omdat Apple zwaar investeert in machine learning en autonome systemen. Er zijn veel mogelijke toepassingen voor deze technologieën, zoals de toekomst van vervoer. We willen graag met de NHTSA meedenken over best practices voor deze industrie.”

Nieuwkomers in de markt

De brief zelf bevat overigens geen concrete verwijzing naar Project Titan of een Apple Car. Apple pleit voor uniforme voorwaarden voor testritten op de openbare weg en voor gelijke kansen voor nieuwkomers tegenover gevestigde autofabrikanten (Apple zou een nieuwkomer zijn). Ook is het bedrijf uit Cupertino voorstander van het delen van data en onderzoeksresultaten, zodat zelfrijdende systemen met een een grote dataset getraind kunnen worden. Het bewaken van de privacy van bestuurders heeft echter de hoogste prioriteit.

Geruchten over een Apple Car -intern bekend als Project Titan- gaan al maanden. Volgens recente berichten is de focus van Apple’s auto-project inmiddels verlegd van een compleet eigen voertuig naar software voor autonome besturing. 

Apple nam onlangs Dan Dodge aan, een veteraan op het gebied van software voor de autoindustrie. Dodge richtte in 1982 QNX op, dat bedrijf maakt een gelijknamig besturingssysteem dat anno 2016 in meer dan 50 miljoen auto’s gebruikt wordt. Dit sluit aan op de focus op software en autonoom rijden.

Reageer op artikel:
Apple: “We werken aan de toekomst van vervoer”
Sluiten