Apple Music spurt naar 20 miljoen abonnees

9 reacties

Apple Music heeft nu 20 miljoen betalende abonnees wereldwijd, dat heeft Eddy Cue tegen muziekblad Billboard gezegd. In september waren het er nog 15 miljoen en Apple Music heeft de afgelopen maanden een forse groeispurt doorgemaakt.

Hiermee is Apple Music de eerste dienst die deze mijlpaal zo snel heeft bereikt. Spotify blijft met 100 miljoen abonnees, waarvan 40 miljoen Premium-gebruikers, in absolute getallen de grootste muziekstreamingdienst.

Meerderheid koopt geen muziek meer

Een interessant gegeven is dat 60 procent van de Apple Music-abonnees het afgelopen jaar geen muziek meer heeft gekocht. Volgens Eddy Cue komt dat deels omdat ze sinds Apple Music bestaat nooit meer in de iTunes Store komen, maar ook omdat de overgrote meerderheid nieuwkomers zijn die überhaupt nooit muziek hebben gekocht. De Apple-topman laat niets los over de verdeling tussen gebruikers op iOS en Android.
itunes store op iphone 16x8

Meer potentie

Hoewel Cue tevreden is over de groei, ziet hij in de toekomst graag meer abonnees en een snellere groei: “We moeten niet vergeten dat de industrie in zijn geheel gezien nog erg weinig abonnees heeft. Er zijn miljarden mensen die naar muziek luisteren en we hebben nog de drempel van 100 miljoen abonnees nog niet bereikt. Er is nog steeds veel ruimte om te groeien”, vertelt de Apple-topman.

Het zou ons niet verbazen wanneer het aantal abonnees de komende tijd opnieuw sterk toeneemt. Tijdens de feestdagen krijgen veel consumenten een iPhone of iPad als cadeau en Apple Music wordt direct bij het voor het eerst openen van de Muziek-app aangeboden. Onlangs heeft Apple ook de Music-studentendeal voor Europese studenten geopend. (Zie → Apple Music: halve prijs voor studenten)

Reacties

9 reacties
 • Profielfoto
  Buzz

  Wel jammer dat in mijn geval de “For You” sectie in kwaliteit sterk is achteruit gegaan. De eerste maanden heb ik veel mooie nieuwe muziek ontdekt via de aanbevolen playlists. Ik houd van allerlei stijlen, als het maar niet Nederlandstalig is. Maar gebruik Apple Music met name om nieuwe artiesten in de genres singer-songwriter, alternative en folk te ontdekken. De laatste tijd kom ik de vreemdste dingen tegen. Andre van Duin en Paul de Leeuw in de speciaal voor mij aanbevolen nieuwe muzieklijst, SBMG in de Singer-Songwriter A-list.

  Het lijkt er een beetje op dat er nieuwe Nederlanders zijn aangenomen bij Apple Music, die denken dat de playlists vernederlandst moeten worden, en die toch minder verstand hebben van de genres die ik interessant vind, dan de Amerikaanse medewerkers die de curation voorheen uitstekend deden.

  Hebben meer mensen hier last van?

 • Profielfoto
  imathijs

  Nog steeds Spotify +1.

  Schmoo, kom er maar in.

 • Profielfoto
  Willem

  Het blijft een draak van een applicatie, op iOS en op de Mac is het nog erger. Na een tijdje voor de tweede keer proberen weer terug naar Spotify; betere interface, betere suggesties, meer playlists en geen sync issues.

 • Profielfoto
  MajorApple

  @Buzz ben wel geïnteresseerd welke artiesten je allemaal gevonden hebt! Dat zijn namelijk precies de genres die ik ook mooi vindt:) Share it!

 • Profielfoto
  dj bazzie wazzie

  @imathijs: Helemaal mee eens. Ik denk toch dat de toepasbaarheid van Spotify en vooral geluidskwalitiet Apple Music gewoon overtreft. Spotify Connect moeten we niet vergeten die ook nog in m’n Zeppelin en Denon receiver zit wat een grote misser is aan Apple Music.

 • Profielfoto
  Facundo

  @Buzz Als je van die genres houdt kan ik PinguinRadio erg aanbevelen. Te vinden in itunes onder ‘internetradio’. Kwaliteit 360 kbps. Is ook een app van voor ios en android. In Spotify maken ze ook erg goede playlists, zoals Pinguinradio.com Radar en de Graadmeter.

 • Profielfoto
  aartjan.nl/blog

  @Buzz ik had deze ervaring vandaag ook, maar dan op Spotify. Ik zet Spotify altijd op Shuffle door al mijn lijsten tegelijk, dus door zo’n 60.000 tracks, maar het is me al vaker opgevallen dat de shuffle bepaalde artiesten voortrekt. Vandaag dus heel erg veel Nederlands. Extreem. Kan je geen shuffle meer noemen.
  Waarschijnlijk worden artiesten die de slechtste contracten hebben voorgetrokken, dus die het minste per track krijgen uitgekeerd. Dat zou ik tenminste doen, als ik Spotify was. Of Apple.

 • Profielfoto
  aartjan.nl/blog

  Je kan beter door korte lijsten Shufflen tegenwoordig

 • Profielfoto
  polansky

  Het lijkt de laatste twee weken wel een goedweer show van Apple.

  Alles zou ineens in de lift zitten – Dat lijkt me vrij onwaarschijnlijk, maar we zullen het zien. Als ze in het eerste kwartaal weer een winstwaarschuwing geven weten we dat het allemaal flauwekul is geweest.