Apple maakt de beste draadloze router

39 reacties

Een beetje merkwaardig is het wel. Een week nadat bekend werd dat Apple van plan is te stoppen met het maken van AirPort-routers, krijgen de apparaten de beste beoordeling van het vooraanstaande Amerikaanse consumentenpanel JD Power.

De studie vroeg 3037 consumenten die de afgelopen 12 maanden een router gekocht hebben naar hun mening. Apple scoorde het hoogst met een 876 van de 1000 punten, gevolgd ASUS (860), D-Link (856) en TP-Link (854).

Weinig ergernissen

Volgens JD Power hebben consumenten weinig problemen met hun router. Slechts 16 procent gaf aan een klacht te hebben. De meestvoorkomende ergernis was dat de een router regelmatig gereset moet worden om goed te blijven werken (42%), daarna volgt een verbinding die langzaam tot stand komt (38%), moeilijkheden bij het installatieproces (31%), slechte bereik (26%) en tot slot ervaart 21 procent trage upload- en downloadsnelheden.
wifirouter-16x9
Het onderzoek valt op twee manieren te interpreteren. Allereerst dat Apple wel gek zou zijn te stoppen met het maken van een gewaardeerd product zoals de AirPort-routers. Aan de andere kant liggen de scores erg dicht bij elkaar en toont dit ook aan dat de markt Apple niet meer nodig heeft om goede routers te maken. Kies je kamp!

Reacties

39 reacties
 • Profielfoto
  mvmaastricht

  En het derde wat dit aantoont is dat in de media is geweest dat Apple gaat stoppen en consumenten opeens denken: “hè?! Waarom gaat Apple stoppen met routers?! Wat jammer! Zo slecht is hij niet hoor!!”

 • Profielfoto
  MacAanZee

  Apple is gek dat ze ermee stoppen. Elk goed werkend product kan mensen toch weer naar andere Apple producten leiden.

 • Profielfoto
  koekiewous

  Apple is evil aan het worden. Niet (de geest van) Jobs maar de aandeelhouder beslist welke producten gemaakt mogen worden. Grootste criterium…… lalala geld! (Zo jammer)

 • Profielfoto
  lordoftheflatbush

  Ik heb meteen al mijn oude Apple routers vervangen door nieuwe voordat ze niet meer te koop zijn. Wat een domme zet van Apple. Spreadsheet beleid l in plaats van klant/product centraal stellen. Triest.

 • Profielfoto
  BigFreak

  Idd Zonde! ik ben ook uiterst tevreden met mijn 3 Airportjes! overal in huis strak en snel netwerk, opgezet in een paar tellen en als het moet kan ik er ook nog op backupen.

  Wat mij betreft mogen ze gewoon doorgaan met het maken van Airports!

 • Profielfoto
  polansky

  Baggerdingen zijn het als je een wat uitgebreider netwerk hebt dan een thuisnetwerkje. Een van de beste beslissingen van de afgelopen maand geweest van Apple. Snel stoppen met die meuk, dat kunnen anderen veel en veel beter.

 • Profielfoto
  SunKeeper

  Je hoeft het toch niet te kopen als je het niet goed vindt? Voldoende concurrentie, en Macs werken ook met 95% van de andere merken.

 • Profielfoto
  arno1975

  We kunnen altijd nog een mailtje naar Tim Cook sturen, schijnt te helpen ?

 • Profielfoto
  Shmoo

  Dit soort dingen, de techniek, komt vast wel weer terug alleen in een andere vorm. De techniek zelf is alleen niet meer zo geweldig om er een standalone product voor te maken. Wat heb je aan een AirPort in de hoek van je woning achter het gordijn die alleen een WiFi signaal uitgeeft en wat spulletjes met elkaar laat samenwerken. Dat voegt niet zo heel veel toe en is een vrij nutteloos device.

  Stopt deze techniek in je Apple TV, draadloze Siri speakers of in draadloze oplaadstations voor je iPhones, iPads, Apple Watches en wat niet allemaal.

  Iets dat je prominent ergens in je woning kunt zetten en veel meer doet dan alleen WiFi uitzenden.
  En dan vooral zo maken dat je er meer van kunt kopen want je kunt ze heel eenvoudig aan elkaar koppelen voor nog meer stoerheid en status in je huis.

 • Profielfoto
  Gijs Raggers

  Als Apple zo slim was als de leden van dit forum zou de wereld er heel anders uit zien.

 • Profielfoto
  Maikelw

  Wel, ze zouden in ieder geval een ruimer productassortiment hebben en daarmee meer mensen tevreden stellen:-)

 • Profielfoto
  DBLCreations

  Polansky, ik snap niet goed wat je probleem is met de Airport. Ik heb er één aangeschaft en ik heb er zeker geen spijt van. Als ik de wifi inschakel op mijn iPhone is dat net een vingerknip en ik heb wifi. In tegenstelling to mijn gewone modem waar hij eerst moet zoeken. Het enige probleem dat ik ervaar is dat de backup soms mislukt. Maar dat is heel zelden, dan klik ik gewoon op maak backup nu.

  Natuurlijk, in professionele bedrijven werk je misschien beter met Cisco;-)

 • Profielfoto
  DBLCreations

  Dit soort dingen, de techniek, komt vast wel weer terug alleen in een andere vorm. De techniek zelf is alleen niet meer zo geweldig om er een standalone product voor te maken. Wat heb je aan een AirPort in de hoek van je woning achter het gordijn die alleen een WiFi signaal uitgeeft en wat spulletjes met elkaar laat samenwerken. Dat voegt niet zo heel veel toe en is een vrij nutteloos device.

  Stopt deze techniek in je Apple TV, draadloze Siri speakers of in draadloze oplaadstations voor je iPhones, iPads, Apple Watches en wat niet allemaal.

  Iets dat je prominent ergens in je woning kunt zetten en veel meer doet dan alleen WiFi uitzenden.
  En dan vooral zo maken dat je er meer van kunt kopen want je kunt ze heel eenvoudig aan elkaar koppelen voor nog meer stoerheid en status in je huis.

  Dit vind ik op zich nog geen slecht idee. Gewoon deze functie in de Apple tv bij zetten:-)

 • Profielfoto
  Ziegler

  Apple is gek dat ze ermee stoppen. Elk goed werkend product kan mensen toch weer naar andere Apple producten leiden.

  Ik neem aan dat Apple zich wil richten op zijn ‘core business’. Dat lijkt in toenemende mate de iPhone en iPad te zijn. Een product ‘in de lucht houden’ vereist een compleet team met experts op hun vakgebied. Ik kan me prima voorstellen dat een bedrijf daar me ophoudt.

 • Profielfoto
  Lolsmurf

  Heb er ook nog snel een gekocht; een AirPort TC 2 tb. Bevalt uitstekend, binnen 5 minuten geïnstalleerd. Vind de TC functie erg handig. Geen omkijken meer naar.

 • Profielfoto
  Dydefox

  When it’s not broken, don’t try to fix it, or dump it.. jammer Apple, wanneer om onduidelijke redenen een product wordt gestopt, gaat een bedrijfsvoeringsredenatie niet alles goed praten. Ik voorzie een handel in refurbished airports, desnoods met de inhoud van concurrenten. Het zijn gewoon mooie en goed werkende kassies.

 • Profielfoto
  gipsman

  Nogal wat mensen willen airports uit bestaande voorraad kopen, reagerend op deze move van apple. Vraag is of dit wel zinvol is omdat de airport utility app wellicht niet meer updated gaat worden en misschien verdwijnt uit volgende iOS/macOS upgrades…

 • Profielfoto
  Shmoo

  Wat maakt dat uit. Time Machine heeft ook al 8 jaar geen serieuze update meer gekregen. Dat is ook een uitstervende dinosaurus toch zal het nog wel wat jaren blijven functioneren of ergens vandaan gehaald kunnen worden mocht volgend jaar deze app niet meer in de software zitten.

 • Profielfoto
  lordoftheflatbush

  Mijn drie nieuwe TC en AE’s binnen 10 min geinstalleerd. Wat een verademing tov andere routers. Super betrouwbaar, perfecte backups met Time Machine en snel wifi in het hele huis. Precies goed.

 • Profielfoto
  knekkie

  Gewoon een marketing scam om de laatste restanten Apple routers leeg te verkopen.

  Als de juiste mensen roepen dat dit de beste routers zijn komt er een run op de restanten en stijgen de tweedehands prijzen

 • Profielfoto
  Ruwepit

  Baggerdingen zijn het als je een wat uitgebreider netwerk hebt dan een thuisnetwerkje. Een van de beste beslissingen van de afgelopen maand geweest van Apple. Snel stoppen met die meuk, dat kunnen anderen veel en veel beter.

  Spijkers op verrekte laag water zoeken.

  “baggerdingen”
  “thuisnetwerkJE”
  “meuk”
  “veel beter”

  Dat dus heel veel mensen thuis naar tevredenheid gebruik maken van deze producten is allemaal van onderschikt belang? Wat een enorme bullshit.

  Heb jij eigenlijk deze zogenaamde baggerdingen of meuk wel eens gebruikt?

  En wat zou ik moeten aanschaffen voor mijn thuisnetwerkje wat veel en veel beter werkt dan mijn zogenaamde meuk die ik al jaren gebruik?

  Zal wel weer geen antwoord krijgen….

 • Profielfoto
  Eprom

  Polansky, ik snap niet goed wat je probleem is met de Airport.

  Probeer het maar niet te begrijpen. Polansky heeft overal problemen mee.:grin:

 • Profielfoto
  Di May

  @ koekiewous :

  Scheer niet alle aandeelhouders over dezelfde kam.

  Nogal wat kleine aandeelhouders zijn ook belangrijke klanten.
  En onthoudt : klant malcontent … aandeel na verloop van tijd even malcontent.

  Dus niet te kortzichtig redeneren.

 • Profielfoto
  Vandefilm

  Leuk dat er andere mogelijkheden zijn om een netwerkje te maken (Apple tv), maar voorlopig zijn die er nog niet. En voor een groot tech bedrijf waarvan de toekomstvisie is dat alles draadloos moet zijn is het natuurlijk enorm raar dat ze nou net juist datgene wat dat faciliteert weg doen. Of bedoelen ze daar alleen maar mee dat we opdrachten die niet Siri niet goed verstaat in de toekomst met draadloze EarPods kunnen doen en dat Apple geen bedrade toetsenborden meer gaat maken?

 • Profielfoto
  SJEBloem

  Voor de zekerheid nog maar een Airport Extreme gekocht eergister als vervanging van de router welke door de provider werd aanbevolen. Manmanman, wat was dat een slecht ding zeg!

 • Profielfoto
  serum

  Zonder een oorlogje te willen starten denk ik dat de gemiddelde apple gebruiker gemiddeld genomen wat tevredener is over zijn/haar aankoop dan de kopers van andere producten. En dat komt echt niet omdat ze zulke fantastische producten hebben. Ik heb gehad; airport express, time capsule, airport extreme. Ondertussen draait er een openwrt routertje naar grotere tevredenheid (stabieler) voor een behoorlijke minder geld. Wat ik super vond aan Apple was de integratie met je mac (de airport utility). Hiermee kon je eenvoudig instellingen terugzetten op de airport express (wat dan helaas nog wel eens nodig was).

  Mijn ervaring met wifi is dat het instabiel blijft. (ervaring over de afgelopen 12 jaar) Ondanks dat je rekening houdt met de kanalen etc. Het blijft behelpen.

 • Profielfoto
  Ruwepit

  dat komt echt niet omdat ze zulke fantastische producten hebben

  Wat mij betreft is het wel een fantastisch ding. Aansluiten en binnen no-time werkt het. Dat was op mijn vorige routers wel anders. Ik wil niet meer, en velen met mij.

  Wat ik super vond aan Apple was de integratie met je mac (de airport utility)

  Laat dat nu net een reden zijn om hiervoor te kiezen. Gemak en integratie met alle andere Apple producten.

  Mijn ervaring met wifi is dat het instabiel blijft. (ervaring over de afgelopen 12 jaar) Ondanks dat je rekening houdt met de kanalen etc. Het blijft behelpen.

  Ik begrijp werkelijk waar niet waar je het over hebt. Kanaaltje instellen en klaar. Wat is dat behelpen dan?

 • Profielfoto
  Spinozo

  WAN to LAN is Max 325 MBps op de AirPort Extreme. Met 500MBps up en down glasvezel gaat de AE toch de bottleneck zijn in alle bedrade situaties. Voor mij een reden om destijds een andere router te kiezen die wel een snelle interne doorvoersnelheid aan kan houden. Persoonlijk vind ik op dit moment deze mooi: https://goo.gl/images/juHPDh

 • Profielfoto
  KarelWillem

  dat komt echt niet omdat ze zulke fantastische producten hebben

  Wat mij betreft is het wel een fantastisch ding. Aansluiten en binnen no-time werkt het….

  .
  Ja, dat is meestal precies waarom je die spullen van Apple koopt.

  Vorig jaar hebben we echter op een slaapkamer een dingetje van ASUS neergezet. Kostte om precies te zijn 21 euro. En ik had me voorbereid op een hoop installatie-ellende. Ja, ongeveer 33 seconden dus. Het insteken en wegleggen van de kabels was meer werk. Aanklikken, wachtwoord ingeven, klaar.

  Ofwel: er is zo belachelijk veel van dat spul op de markt, dat de noodzaak om daarvoor bij Apple te winkelen grotendeels wegvalt. Als het eenmaal werkt, werkt het, en kijk je er vijf jaar niet meer naar om. Het is niet dat je twee keer per week die fantastische software van Apple daarvoor nodig hebt, en denkt; ‘oh ja, nu weet ik weer waarom ik een Apple router heb gekocht!’.

 • Profielfoto
  Hydræ

  Ja, maar het meeste spul is van “Aziatische” makelij, met soms de meest crappy interfaces. Admin wachtwoord 1234 die de gemiddelde gebruiker natuurlijk nooit wijzigt. Dat is vragen om problemen.

  Het gaat er niet om of de markt voor deze producten verzadigd is, Cook gaat voor winstmaximalisatie. Niet die paar tientjes winst op een AP.

 • Profielfoto
  Ruwepit

  dat komt echt niet omdat ze zulke fantastische producten hebben

  Wat mij betreft is het wel een fantastisch ding. Aansluiten en binnen no-time werkt het….

  .
  Ja, dat is meestal precies waarom je die spullen van Apple koopt.

  Ofwel: er is zo belachelijk veel van dat spul op de markt, dat de noodzaak om daarvoor bij Apple te winkelen grotendeels wegvalt.

  We hebben het hier niet over noodzaak. En mijn oorspronkelijke onderbouwing gaat daar ook niet over maar dat weet jij ook dondersgoed. Jammer dat je daar, evenals mijn andere input, op deze makkelijke wijze aan voorbij gaat.

 • Profielfoto
  SMac

  Heb een airport extreme in de woonkamer staan en om t hoekje in de keuken heb ik al vaak geen wifi meer. Boven een TC in de werkkamer en meters verderop in de slaapkamer ook vaak geen wifi meer… gelukkig zijn ze zo goed, anders was het al helemaal drama…

 • Profielfoto
  KarelWillem

  dat komt echt niet omdat ze zulke fantastische producten hebben

  Wat mij betreft is het wel een fantastisch ding. Aansluiten en binnen no-time werkt het….

  .
  Ja, dat is meestal precies waarom je die spullen van Apple koopt.

  Ofwel: er is zo belachelijk veel van dat spul op de markt, dat de noodzaak om daarvoor bij Apple te winkelen grotendeels wegvalt.

  .

  We hebben het hier niet over noodzaak. En mijn oorspronkelijke onderbouwing gaat daar ook niet over maar dat weet jij ook dondersgoed. Jammer dat je daar, evenals mijn andere input, op deze makkelijke wijze aan voorbij gaat.

  .
  Je noemt drie punten waarom je graag Apple routers gebruikt.

  Prima. Be my guest. Ik gebruik ze ook.

  Ik zeg alleen dat je een bijzonder goedkoop dingetje net zo makkelijk in gebruik neemt. En dat je dus niet (meer) perse bij Apple hoeft te winkelen daarvoor. Dat weet Apple ook.

 • Profielfoto
  Shmoo

  Klopt wel. En vergeet niet dat gemiddelde gebruiker hier op OMT 3 maanden later een topic start over een NAS of weet ik veel wat voor ’n netwerk aanleggen omdat hij 800 duzend gedownloade films extern wil zetten en overal in het huis benaderen. Of zijn iPhoto bieb en weet ik veel wat voor gedoe allemaal. Met 5 verschillende HD’s lopen slepen naar schoonouders omdat er backups op staan.

  Ik bedoel als je daar mee aan de slag gaat dan ga je eigenlijk tegen alles in wat je in KW’s plaatje ziet staan.

  Dan ga je zelf netwerkjes leggen, verbindingen maken en weet ik veel wat voor ’n gedoe. Echte IT-shit dat de laatste jaren iets eenvoudiger en toegankelijker is geworden maar extreem populair. Het mooie van deze producten van Apple was dat in de tijd dat ze bedacht werden netwerken aanleggen vooral voor PC mensen was en mensen met een systeembeheer liefde. Wij ‘sukkeltjes’ met een Mac, die gewoon een computer kochten omdat ‘ It Just Works ‘ die geen systeembeheerders waren maar veel liever met de vriendin gezellig op de bank zaten die mensen kochten zo’n doosje bij Apple, liepen de winkel uit, gingen daar even staan huilen omdat ze zojuist 350,- hadden afgetikt voor een modem met een HD in een sexy jasje – staken het ding in het stopcontact bij thuiskomst en die mensen, die heb je tot op de dag van vandaag nog steeds niet gehoord op OMT.

  Die doelgroep is alleen veel te klein geworden mede omdat de techniek relatief eenvoudig en goedkoop is geworden en zoals Knekkie al aangaf. Apple pakt waarschijnlijk maar een paar tientjes winst op deze dingen en dat is niet rendabel voor een bedrijf als Apple wanneer je records probeer te verbreken en over 3 jaar ook nog eens met cijfers wilt komen dat alleen Apple aan het milieu denkt. Terwijl zij meer en meer verkochten (iPhones) zijn ze zogenaamd steeds groener geworden.

 • Profielfoto
  KR1275

  Ik gebruik de laatste versie naar volle tevredenheid. Heb me in de winkel laten gaan… Ik denk niet dat er merkbaar verschil is in bereik tussen de diverse bekende modellen tussen de 150 en 200 euro. De chips in al deze modellen zijn vaak dezelfde. De neiging om van alle in de router aan te passen heb ik niet.
  Een update van Apple lijkt me overigens pas zinvol als er nieuwe wifi-standaarden worden geïntroduceerd.

 • Profielfoto
  serum

  @ruwepit, ik heb het niet over een kanaaltje instellen in de context van behelpen, ik heb het over de algehele instabiliteit van wifi. Met ‘poort instellen’ trachtte ik aan te geven dat ik eea heb uitgevoerd voordat ik tot het oordeel kom dat wifi instabiel is. (slechts 1 van de pogingen) ~15 jaar geleden toen er relatief weinig vervuiling was op de gebruikte frequenties was mijn ervaring precies hetzelfde.

  Ik weet niet hoe jouw netwerk er thuis uitziet, maar bouw thuis maar eens een uitgebreid domotica systeem, werk met 3d printers, raspberry pi’s en klungel wat met diverse cloud-diensten waar je door het ontwerp van de applicatie afhankelijk bent van het netwerk. Dit huis staat het redelijk bol van netwerk afhankelijke apparatuur en keer op keer blijft wifi de zwakke broeder. Bedraad kent geen issues, daarom staan nu de cnc, tekencomputer, 3d printers en macmini, welke als server gebruikt wordt, bedraad aangesloten. Veel stabieler. wifi is en blijft instabiel. ik heb het dus niet over een kanaaltje instellen, dat ik dat als behelpen ervaar. Alles heeft hier de revue wel gepasseerd qua instellingen.

  Zoals gezegd gebruiken we een zeer groot aantal apparaten in dit huis met wifi/internet/netwerk connectie. Als je een tabletje, 2 smartphones en een mac met het internet verbind via een airport zal het wellicht goed gaan en misschien voor het gros van de gebruikers werken. Voor mijn type gebruik in ieder geval niet. Ik ga er geen wedstrijdje ver pissen van maken, maar ik ben een aardige ‘heavy user’.

 • Profielfoto
  Ruwepit

  @serum
  1 AirPort Express, 2 TC, Bluesound Node2, en diverse Bluesound speakers door het huis.2x Dynaudio draadloze speakersysteem, Netatmo’s, 20 Hue lampjes, haardje op WiFi, 2 Apple TV’s en de nodige i-devices.

  Simpel thuisnetwerkje. Functioneert die bagger en meuk toch prima zonder het behelpen waar jij het over hebt..

 • Profielfoto
  serum

  Ik heb de woorden ‘bagger’ en ‘meuk’ niet gebruikt welke je mij toedicht.

  Vermoedelijk verwar je mij met meerdere andere gebruikers.

  Kennelijk vind je het toch de moeite om mij eruit te pikken en mijn persoonlijke ervaringen als ongegrond te verklaren.

  Toch typisch dat je op zo’n manier je ‘strijd’ moet winnen.

  Daarnaast vind ik dat je het allemaal nogal hoogdravend opneemt, als ik je overige reacties lees. Het maakt mij niet uit hoe tevreden jij over wifi bent. Ik ben er over het algemeen minder tevreden over. (behelpen) En zonder een wedstrijdje ver pissen te beginnen; op basis van je geposte lijst met apparatuur beschouw ik je niet als heavy user.

  Maar je moet eerlijk zijn! zo af en toe moet je toch ook gewoon je wifi herstarten?:)

 • Profielfoto
  Ruwepit

  Maar je moet eerlijk zijn! zo af en toe moet je toch ook gewoon je wifi herstarten?:)

  Nee, in de afgelopen 5 jaar nog nooit hoeven doen. Waarom zou dat moeten?
  Nee, ik hoef geen strijd te winnen, ik begrijp gewoon echt niet wat je met “behelpen” bedoeld.