Apple beboet om weigeren lunchpauze retail-medewerkers

21 reacties

Apple moet 2 miljoen dollar schadevergoeding betalen aan Amerikaanse retail-medewerkers die onterecht geen lunchpauze tijdens hun diensten hebben gekregen. Dat heeft de rechter in Californië bepaald in een collectieve rechtszaak die sinds 2013 liep.

Het gaat om 21.000 medewerkers die tussen 2007 en 2012 voor Apple hebben gewerkt en op dagen waarin ze meer dan 5 uur onafgebroken werkten geen verplichte lunch-of dinerpauze kregen.

Slepende kwestie

De zaak werd in 2011 gestart door vier medewerkers uit San Diego (Californië) en groeide in 2013 uit tot een grote, collectieve rechtszaak waarbij 21.000 medewerkers uit Californië zich aansloten. De arbeidswet in de Amerikaanse staat stelt dat medewerkers per 5 gewerkte uren recht hebben op een lunch-of dinerpauze van 30 minuten. Daarnaast is een pauze van 10 minuten per 4 gewerkte uren verplicht.

Apple hield zich pas in 2012 aan die regels, terwijl de eerste Apple Store in 2001 opende. Jeffrey Hogue, een van de advocaten die de medewerkers vertegenwoordigde, vertelt tegen CNN dat slechts de helft van de zaak behandeld is en verwacht dat het bedrag nog oploopt.

ive-angela-store-001
Angela Ahrendts is anno 2016 verantwoordelijk voor Apple Retail.

Het is onduidelijk hoe de schadevergoeding onder medewerkers verdeeld wordt. Bij een gelijke verdeling van de 2 miljoen dollar, heeft iedere medewerker recht op (slechts) 95 dollar. Er gaan waarschijnlijk nog proces- en advocaatkosten van af. Apple heeft nog niet gereageerd.

Reacties

21 reacties
 • Profielfoto
  MacAanZee

  En terecht…!!!

 • Profielfoto
  mmww

  Angela Ahrendts wereldbeeld is echt vreselijk! In haar ogen moet alles te duur en
  luxe zijn en in to fashion zijn! ?? inclusief haar bankrekening! ????

  Een drol verkoop ze nog als luxe product! Niet mijn wereld! ?

  Die vrouw staat voor mij symbool voor alle belachelijke prijsverhogingen en de kwaliteitsvermindering van de Apple producten, de afgelopen jaren.

 • Profielfoto
  Ruwepit

  Angela Ahrendts wereldbeeld is echt vreselijk! In haar ogen moet alles te duur en
  luxe zijn en in to fashion zijn! ?? inclusief haar bankrekening! ????

  Een drol verkoop ze nog als luxe product! Niet mijn wereld! ?

  Die vrouw staat voor mij symbool voor alle belachelijke prijsverhogingen en de kwaliteitsvermindering van de Apple producten, de afgelopen jaren.

  Zow, loopt er ook 1 helemaal leeg. Goed dat je het van je afpraat maar bijster slim kom je nu niet over. Is het niet wat handiger om eerst het artikel te lezen en de juiste verander le tezen en leggen? Die stiekem door jou aanbeden vrouw Angela Ahrendts werkte in die periode niet eens voor Apple

  “Het gaat om 21.000 medewerkers die tussen 2007 en 2012 voor Apple hebben gewerkt”

 • Profielfoto
  Ruwepit

  Hartstikke terecht. Waar een groot bedrijf klein in is. Nergens voor nodig!

 • Profielfoto
  Nummer 49

  @mmww, deze kwestie dateert al lang voordat Angela SVP Apple Retail was, ik snap niet waarom je haar hier betrekt? Bovendien is ze een pracht van een dame, zo geëngageerd, gedreven, gepassioneerd… luxe en fashion zijn nu ook niet bepaald de kernwoorden in een Apple Store? Alles is verzorgd, mooi, proper, dat kan jij misschien als luxe beschouwen. Maar Fashion?!?
  @Ruwepit, er zijn altijd 2 zijden van het verhaal, ik denk dat als je bij Apple werkt, je doorgaans een goede en aangename ervaring opdoet.

 • Profielfoto
  SnowFall

  Ag. Toen ik nog kok was in Londen werkte we 17 uur per dag onafgebroken. Ik zie t probleem niet.

 • Profielfoto
  Melle

  Enige die hier beter van worden zijn de advocaten… schaap onnozel dit… werk je jaren lang zonder wettelijke pauze, krijg je 10 jaar later eventueel 100 dollar….

 • Profielfoto
  Shmoo

  @SnowFall Dan moet jij nu een kast van een huis hebben, niet?

 • Profielfoto
  SnowFall

  @Schmoo

  Grapjas. Gastronomie is een van de slechts betaalde baantjes in de wereld XD.
  Souschefs zitten gewoon echt tegen wettelijk minimum loon aan. Geen overuren, geen pauzes en je werkte 6 dagen in de week. En als het druk was 7. Nee ik heb gewoon een appartementje, meer niet.

 • Profielfoto
  sedikit

  Ag. Toen ik nog kok was in Londen werkte we 17 uur per dag onafgebroken. Ik zie t probleem niet.

  Je schreef was en werkte. Zegt misschien iets?

 • Profielfoto
  MacAanZee

  Het gaat er helemaal niet om hoeveel uur wij hier werken of niet. Maar of Apple deze -nota bene minimale- pauzes aan zijn werknemers gunt. Te gek voor woorden dat ze hierop blijkbaar bezuinigen of in elk geval er geen oog voor hebben. Het goed draaien van je bedrijf begint met een goede zorg voor je werknemers, ze waardering te geven, een normaal salaris en geen pauzes te onthouden. Anders jaag je de mensen de boom in en daar heb je niks aan. Alle publicitaire schade door dit soort rechtszaken (en alle geld die het kost) staat niet in verhouding tot de kosten van zo’n pauze. Idem dito het gedoe dat er in China was/is. Innoveren op personeelsbeleid is bij Apple blijkbaar ook hard nodig.

 • Profielfoto
  Baron Van Dedem

  Wat is Apple toch aan het kloten de laatste tijd. Ben het eens met mmww, kwaliteit is aan de dalende kant en word ingehaald door concurrenten. Wet van de remmende voorsprong? Als je ziet hoe Microsoft met geweldige apparatuur komt, doet dat pijn in mijn Apple hart. Echte pro users stappen nu over en Apple richt zich, naar mijn mening, te veel op de consument met bovengemiddeld inkomen. Maar wat mevrouw Ahrendts is weinig over te zeggen, ze is pas werkzaam en maakt niet de zelfde fouten als haar voorganger Browett. Die maakte er pas echt een zooi van.

 • Profielfoto
  Shmoo

  Mensen het gaat hier om een aantal medewerkers die waarschijnlijk nog iets te goed hebben omdat er fouten zijn gemaakt. Niet om mensen die Apple aan de ketting heeft gelegd en 35 dagen niets te eten heeft gegeven terwijl ze iPhones moesten verkopen.

  Als jullie eens gaan kijken op jullie eigen loonstrookjes van de afgelopen jaren dan kun je waarschijnlijk ook nog wel ergens 100,- verdienen aan fouten die zijn gemaakt. Dit is heel erg normaal en komt bij elk bedrijf voor.

  Zoals Melle al aangeeft, Apple zal deze mensen heus wel 100,- uitbetalen wanneer ze deze nog kunnen opsporen maar dat het advocatenkantoor er vandoor gaat met 1.3 miljoen daar moet je je druk over maken.

 • Profielfoto
  zepkleiker

  Ag. Toen ik nog kok was in Londen werkte we 17 uur per dag onafgebroken. Ik zie t probleem niet.

  Dus, jouw conclusie is: laten we slavendrijverij maar in élke sector doorvoeren?

 • Profielfoto
  Hydræ

  Relatief gezien hebben de winkelmedewerkers het stukken beter dan de werkbijen in Shenzhen.

 • Profielfoto
  NoPlasticPhones

  Van 4 naar 21.000 slachtoffers. Er zullen wel een hele boel echte verhalen tussen zitten, maar ook een boel opportunisten die 100 dollar geroken hadden.

 • Profielfoto
  polansky

  Fijne werkgever is het toch…

 • Profielfoto
  iMac Lover

  In America krijg je al een rechtzaak aan je broek, als je een kopje hete koffie drinkt bij Starbucks en men het over je pantalon morst. Of als ie struikeld over een stoeptegel. Work in construction.
  Ik at vroeger pas, als ik daar tijd voor hat. Soms na meer dan 10’uur werken.
  En na overdag gewerkt te hebben, moest ik s avonds en s nachts ook nog over werken

  Nu is America een raar land, elke staat heeft zijn eigen wetten op het gebied van arbeidsomstandigheden, milieu en het betalen van taxes
  Die advocaten ruiken gewoon geld, de medewerkers van de Apple retail centers krijgen hier weinig van mee

 • Profielfoto
  MEEUW

  Ze hadden het aantal pauzes x 2 keer salaris moeten doen.

  @imac lover, dat je vroeger 10 uur werkte betekend niet dat het goed was!
  We hebben niet voor niks cao en bescherming van de arbeiders.
  Je ziet het bij zzp’ers ook dat sommige met de crisis zijn uitgebuit.
  Het is gewoon niet goed, klaar.

  Google pakt het volledig anders aan. 6 uur werken, 1 uur ontwikkeling voor hobby project etc etc. zo zijn er meerdere bedrijven.

  Maar als je had met een t schrijf had je of een honden baan en zo slecht salaris dat je alle uren moest werken om aan beetje salaris te komen;) (dit was een grapje)

  Maar even serieus je kan wel stoer doen, maar het is niet goed. En zeker niet als er afspraken en wetten zijn om die te overtreden. punt

 • Profielfoto
  iMac Lover

  @Meeuw ik werkte als onderhoudsmedewerker bij PTT – telecom
  Één keer in de zes weken ging ik savonds de waakdienst in om telefonie /abonnee storingen opteheffen in telefonie systemen.
  Het in dienst geven van nieuwe apparatuur in telefooncentrales gebeurde savonds en soms snachts naar 24:00 uur. Om zo min mogelijk het telefoon verkeer te storen. Vaak liepen dit soort werkzaamheden uit tot in de vroege uurtjes.
  Het hoorde bij mijn vak, het werd redelijk goed betaald. En de chinees om de hoek werd vergoed.

  PTT telecom was toen een goede werkgever, ik en mijn college hadden niets te klagen

 • Profielfoto
  MEEUW

  @iMac Lover Als je voor ptt heb gewerkt heb je toch een goede werkgever gehad en collega’s die met passie het vak uitoefende.
  Hoor alleen maar positieve verhalen van de technicus.
  Maar toch blijf het punt, dat we vooruit moeten en de werkgever zich aan de regels moeten houden.
  Aan vroeger hebben we niks, behalve als een leerbron.We moeten vooruit!
  Verbeteren.
  En als niemand apple aanklaag, dan word het alleen maar slechter voor de werknemers.
  Het liefst hebben ze personeel, zonder pauze, zonder salaris en geen gezeur.(en zo kan ik nog wel 100 eisen opnoemen)