Raymon Mens
Raymon Mens Nieuws 19 december 2016

Apple beboet om weigeren lunchpauze retail-medewerkers

Apple moet 2 miljoen dollar schadevergoeding betalen aan Amerikaanse retail-medewerkers die onterecht geen lunchpauze tijdens hun diensten hebben gekregen. Dat heeft de rechter in Californië bepaald in een collectieve rechtszaak die sinds 2013 liep.

Het gaat om 21.000 medewerkers die tussen 2007 en 2012 voor Apple hebben gewerkt en op dagen waarin ze meer dan 5 uur onafgebroken werkten geen verplichte lunch-of dinerpauze kregen.

Slepende kwestie

De zaak werd in 2011 gestart door vier medewerkers uit San Diego (Californië) en groeide in 2013 uit tot een grote, collectieve rechtszaak waarbij 21.000 medewerkers uit Californië zich aansloten. De arbeidswet in de Amerikaanse staat stelt dat medewerkers per 5 gewerkte uren recht hebben op een lunch-of dinerpauze van 30 minuten. Daarnaast is een pauze van 10 minuten per 4 gewerkte uren verplicht.

Apple hield zich pas in 2012 aan die regels, terwijl de eerste Apple Store in 2001 opende. Jeffrey Hogue, een van de advocaten die de medewerkers vertegenwoordigde, vertelt tegen CNN dat slechts de helft van de zaak behandeld is en verwacht dat het bedrag nog oploopt.

Angela Ahrendts is anno 2016 verantwoordelijk voor Apple Retail.

Het is onduidelijk hoe de schadevergoeding onder medewerkers verdeeld wordt. Bij een gelijke verdeling van de 2 miljoen dollar, heeft iedere medewerker recht op (slechts) 95 dollar. Er gaan waarschijnlijk nog proces- en advocaatkosten van af. Apple heeft nog niet gereageerd.

Reageer op artikel:
Apple beboet om weigeren lunchpauze retail-medewerkers
Sluiten