Raymon Mens
Raymon Mens Nieuws 17 december 2016

AIVD poogt WhatsApp en Telegram te kraken

Privacy weegt minder zwaar dan nationale veiligheid, die mening is de AIVD toegedaan. Daarom is de geheime dienst bezig met het kraken van de versleuteling van beveiligde chat-apps zoals WhatsApp en Telegram. Het is overigens nog niet gelukt.

“Het gaat moeizaam, maar we zeggen niet dat het niet lukt. Er zijn mogelijkheden”, zegt Dick Schoof, Nationaal Coördinator Terrorisme­bestrijding en Veiligheid, in een interview met De Telegraaf.

Geen berichten van ‘gewone burgers’

Schoof beseft dat snuffelen in gecodeerde berichten gevoelig ligt, maar zegt dat de dienst niet is geïnteresseerd in berichten van gewone burgers. “Het gaat om de strijd tegen terrorisme en er is goed toezicht op”, zegt de Nationaal Coördinator Terrorisme­bestrijding en Veiligheid.

Door via versleutelde chat-apps te communiceren, kunnen kwaadwillenden uit het zicht van de inlichtingendiensten blijven. Niet alleen Nederlanders zijn geïnteresseerd in het kraken van WhatsApp en Telegram. Onlangs werd bekend dat de Duitse inlichtingendienst 150 miljoen euro heeft uitgetrokken voor het kraken van encryptie.

WhatsApp en Telegram maken gebruik van end-to-end-versleuteling, waardoor alleen de verzender en ontvanger de berichten kunnen lezen. WhatsApp maakt gebruik van het door experts als veilig beoordeelde Signal-protocol, terwijl Telegram een eigen implementatie heeft die eerder al op kritiek kon rekenen.

Reageer op artikel:
AIVD poogt WhatsApp en Telegram te kraken
Sluiten