‘AirPods vertraagd door problemen met synchronisatie’

Door: Raymon Mens - 14 reacties

De draadloze toekomst die Apple ons in september voorspiegelde is tot nu toe niets meer dan een droom. De AirPods die eind oktober verkrijgbaar zouden zijn, kampen met synchronisatie­problemen, vertelt een bron binnen Apple aan WSJ.

AirPods ontvangen in tegenstelling tot andere Bluetooth-apparaten zowel links als rechts onafhankelijk van elkaar een audio­signaal. Dat moet aan beide kanten zonder vertraging aankomen en dat schijnt niet te lukken.

Links en rechts onafhankelijk

Bij andere Bluetooth-hoofdtelefoons ontvangt één van de kanten zowel het signaal voor links als rechts en wordt dit intern doorgestuurd. De AirPods staan niet in verbinding met elkaar en moeten het signaal onafhankelijk kunnen ontvangen aan de linker- en rechterkant. Zo blijven de draadloze EarPods ook werken wanneer je er maar één in hebt, tijdens een telefoongesprek bijvoorbeeld.
airpods-speaker

Liever vertraagd dan doomed

Hoewel de vertraging en het missen van de feestdagen een zeldzame misstap voor een nieuw Apple-product is, lijkt de beslissing om de verkoopstart uit te stellen de juiste. Apple ligt altijd onder een vergrootglas en als ook maar een klein percentage van de geleverde AirPods problemen heeft en het geluid links en rechts niet synchroon is, kan het bedrijf uit Cupertino rekenen op een shitload een negatieve artikelen en kritiek met woorden als ‘doomed’ en ‘als Steve Jobs nog geleefd had…’

Even wachten lijkt een betere optie. Volgens Apple-CEO Tim Cook komen de AirPods overigens binnen enkele weken op de markt, al is niet duidelijk hoe snel ‘enkele weken’ is. Als de synchronisatie­problemen nu nog niet opgelost zijn, lijkt een verkoopstart voor kerst onwaarschijnlijk.

Reacties

14 reacties
 • Profielfoto
  KarelWillem

  Gewoon op de markt brengen.

  In marketing-termen wordt het dan “Apple’s unieke A-Sync zorgt voor een bijzonder levendig stereo-beeld”.

 • Profielfoto
  Buzz

  John Gruber zegt op Daring Fireball dat hij denkt (en van binnen Apple heeft gehoord) dat dit verhaal niet klopt.

  http://daringfireball.net/linked/2016/12/09/airpods-delay

 • Profielfoto
  Zakske

  De nieuwe BeatsX lopen ook minstens twee tot drie maanden vertraging op.

 • Profielfoto
  Raymon Mens

  John Gruber zegt op Daring Fireball dat hij denkt (en van binnen Apple heeft gehoord) dat dit verhaal niet klopt.

  http://daringfireball.net/linked/2016/12/09/airpods-delay

  Hmm. In zijn podcast zegt hij juist weer wel eens te ervaren dat de rechter AirPod uitvalt, wat die blogpost weer tegenspreekt…

 • Profielfoto
  Antaeus

  Geduld…

 • Profielfoto
  donut

  Weer een voorbeeld van Apple dat zo vooruitstrevend is dat het niet werkt.
  Beter een product van een jaar geleden gebruiken waar all bugs eindelijk zijn opgelost. Ook goedkoper.
  It just works…

 • Profielfoto
  Buzz

  Raymon: dat zegt ie ook in zijn blog:

  There have been a small handful of times when one of the two buds turns off, and audio only plays through one of them. But I’ve only seen that three or four times, tops, and in each case it was fixed by putting the AirPods back in the case for a second or two.

  Het zou natuurlijk ook allebei waar kunnen zijn, dus dat er door iets in het productieproces zich een sync issue, en/of heel af en toe uitvallen van één oortje, manifesteert, maar dat dat in de massaproductie moeilijk onder controle te krijgen is.

 • Profielfoto
  kasuja

  Amateurs… Apple is nooit goed geweest in oordopjes.

  Gelukkig zijn er alternatieven met meer innovativiteit te krijg van Bragi (nu te koop)
  en Click (waarschijnlijk eerder op de markt dan de AirPods:P )

  Ze hebben de zelfde problemen al getackeld of verbeteren de connectie met elke firmware update opnieuw. Bragi heeft nu zelfs watson van IBM achter zich wat realtime vertaling mogelijk gaat maken zoals de Click nu claimt te kunnen. Maar de mogelijkheden met Watson AI gaan natuurlijk veel verder.

  Het enige dat de AirPods van Apple speciaal en of uniek maakt is het gemakkelijk kunnen wisselen van audio bron. Iets dat ik met de Bragi ook gemakkelijk doe door bij de BT settings van de bron aan te geven dat de audio van die bron over de Bragi moet. een handeling van 5 tellen.

 • Profielfoto
  Shmoo

  Zeg dat soort dingen nu niet. Over een tijdje moet je dit teruglezen en dan denk je. Gossie wat zat ik er faliekant naast.

  Dat jij de Bragi’s hebt gekocht wilt natuurlijk niet zeggen dat die dingen ook serieus genomen moeten worden. Het zijn gewoon de Pebble’s van de oordopjes.

  Over 5 jaar zal de term AirPods gewoon staan voor draadloze oortjes zoals de term iPods voor MP3 spelers was en iPhone voor smartphones.

  Deze vertraging is alleen leuk om lekker over te zeiken. Heerlijk. Alleen zodra ze dit softwareprobleem hebben opgelost zal je zien wat AirPods gaan doen voor draadloze oortjes en dat jouw Bragi’s vooral het moeten opnemen tegen de kisten van een hoorapparaten die mijn oma achter haar oor stopt en kan uitschakelen wanneer opa begint te praten.

 • Profielfoto
  Nummer 48

  @donut, “weer een voorbeeld”, wanneer dateerde het vorige euvel dan?

  @knekkie, die jongens daar hebben inderdaad altijd al mooie spulletjes gemaakt, al richten zij zich momenteel wel op een ander aspect: gezondheid. De AirPods zijn in hun categorie de superieur, in principe werkt elke Bluetooth-headset als “bij de BT settings van de bron aan te geven dat de audio van die bron over X moet”, dit is in de praktijk helemaal anders. Vaak verbindt het niet spontaan, als je het op 1 apparaat gebruikt gaat het nog, maar als je ze bij meerdere apparaten gebruikt is het bv vaak: connecten via iPhone, lukt niet, ahja, eerst disconnecten van de iPad, oke, gedaan, connecten met iPhone, oef!
  De AirPods hebben per stuk ook een ongezien gewicht van slechts 4 gram, wat het ook wel leuk maakt om te sporten.

  @Shmoo, nou ben ik stomverbaasd, dit is de eerste reactie van jou, waar ik het van A-Z mee eens ben, nou dat is echt tof!

 • Profielfoto
  WillemZ

  Zit het probleem niet in BlueTooth zelf?
  Ik kan mij voorstellen dat twee bluetooth apparaten niet perfect tegelijkertijd kunnen communiceren met één zender in de Phone.
  Verder zal er door buffering misschien vertraging kunnen ontstaan, maar voor twee apparaten op verschillend aanwezige omvang van de buffers.
  Waardoor ze niet tegelijkertijd worden afgespeeld.

  Oef, probleempje.

 • Profielfoto
  RJG

  Is het niet vreemd dat ze een product lanceren die het gewoon nog niet doet?
  Was de druk zo hoog, bijvoorbeeld omdat de hoofdtelefoon plug moest verdwijnen, dat ze dit risico genomen hebben?
  Ik zal niet zeggen dat nu hierdoor Apple prutsers zijn maar het komt wel knullig over.
  En zaten we nu echt reikhalzend hier naar uit te kijken op mogelijk een enkeling na.
  Het lijkt wel of hetzelfde gebeurd als bij Samsung, de druk is zo hoog dat er fouten worden gemaakt. De lancering van de MacBook Pro verloopt ook niet helemaal soepeltjes.

 • Profielfoto
  kasuja

  @Schmoo
  niet verkrijgbaar
  Ik denk dat als je de Bragi Dash een keer probeert en vergelijkt met wat er NU WEL op de markt is het een prima setje draadloze oordoppen is.

  @Nummer 48
  Gezondheid
  Naast draadloze oortjes voor muziek is er idd een fitnes aspect. Maar gezondheid is slechts een deel van de aanwezige features. De Bragi Dash is meer dan draadloze oordopjes alleen.

  Zo fungeert het ook als gehoor apparaat met audio transparantie en volume hoog. Oorspronkelijk bedoeld om het verkeer te kunnen horen tijdens het buiten sporten.

  Er is inventief gekeken naar bedieningsgemak dat verder gaat dan wat Apple met de AirPod toe staat. Je kan er zelfs rennend wat mee qua bediening. Je bent niet afhankelijk van SIRI.

  Geen smartphone nodig om muziek te luisteren vanwege de ingebouwde mp3 speler. Met de ingebouwde stappen teller en hartslagmeter is het ook nog een fitness wearable te noemen.

  koppelen
  Wat koppelen met en wisselen tussen meerdere apparaten betreft. Koppel je wel een smartphone tablet of computer dan heb je prima geluid. Wisselen tussen bronnen is een kwestie van op het apparaat dat je gebruikt de bragi als apparat kiezen in de Bluetooth settings.

  Leuk dat Apple dat met een chip automagisch wil doen. Maar dat krijgen ze niet aan de praat. Apple wil te mooi. Gewoon een handmatige actie werkt prima. De Bragi Dash koppelt automatisch met het laatste apparaat.

  Hij onthoudt er bij mij 5. Doe ik mijn Mac aan hoef ik daar bij audio de dash te selecteren en de koppeling vind automatisch plaats. Soortgelijk bij wel ander device. Die experience is sterk verbeterd na de laatste paar firmware updates.

  bedieningsgemak
  Volume harder en zachter kan subtiel met swipes in plaats van tikken en siri opdracht geven dat het volume harder moet. Het is zelfs nog sneller ook en je staat minder voor lul als je aan je oor veegt dan wanneer je roept harder harder.

  Lijkt mij een beetje voorbarig om de AirPods superieur te noemen. Eerst maar zien dat Apple ze succesvol op de markt krijgt. Vergelijkende tests doen straks de rest.

 • Profielfoto
  Shmoo