Affinity Photo 1.5: nieuwe functies, korting en Windows

15 reacties

De populaire fotobewerker Affinity Photo heeft een grote update gekregen. Versie 1.5 van de applicatie bevat onder andere ondersteuning voor de Touch Bar van de nieuwe MacBook Pro, het maken en bewerken van 360-graden foto’s en werkt nu ook op Windows.

Affinity Designer, de Illustrator-concurrent van ontwikkelaar Serif kwam na een korte beta vorige maand al naar Windows. Nu is ook Affinity Photo er klaar voor. Bestanden zijn vrij tussen Windows en Mac uit te wisselen.

Nieuwe functies

Enkele opvallende nieuwe functies in Affinity Photo 1.5 zijn de ondersteuning voor de Touch Bar van de nieuwe MacBook Pro, de mogelijkheid om HDR-bestanden met volledige 32-bits kleuren te maken, het bewerken en maken van 360-graden foto’s en batch-bewerkingen met macro’s. Een volledig overzicht staat op het blog van de ontwikkelaar.

Cross-platform

Wie Microsoft Office wel eens op Windows en Mac heeft gebruikt, weet dat bestanden vaak net niet helemaal compatibel zijn. Ontwikkelaar Serif belooft 100 procent compatibiliteit tussen de Affinity-apps op Windows en Mac. Er wordt met een gestandaardiseerd framework gewerkt, waardoor ook alle functies op beide platforms beschikbaar zijn. Een bestand dat op de Mac is gemaakt, kan op Windows worden bewerkt en vice versa.
aff-macwin

Downloaden met korting

Ter ere van de update en Windows-versie, is Affinity Photo tijdelijk met tien euro afgeprijsd.

Reacties

15 reacties
 • Profielfoto
  Shmoo

  De overgang in dat filmpje tussen 0:40 en 0:50 is extreem cool. ?

 • Profielfoto
  AMFan

  Een demo kan hier gedownload worden: https://affinity.serif.com/en-us/signup/trial/photo/ @edit: helaas, de demo is nog 1.4

 • Profielfoto
  goulashkanone

  Maar nog geen lens profielen met automatische lens correcties zie ik?

  edit: lijkt er wel in te zitten, zie ik nu in de video.

 • Profielfoto
  farl4web

  Ik ben sinds deze week overgestapt van Adobe CS6 naar Affinity Design en Affinity Photo. Voor 4 werkplekken is Creative Cloud van Adobe belachelijk duur. Dat kan ik niet betalen en ga ik nooit doen. Affinity werkt prettig en heeft veel punten die beter zijn dan Creative Cloud. Goede concurrentie en dat voor een super scherpe (éénmalige) prijs.

 • Profielfoto
  knekkie

  Erg gave features idd. Mooi voor naast mn Adobe CC abonnement. Best of both worlds.

 • Profielfoto
  Freddys

  @fari4web; en hoe bevalt het je tot nu toe? Heb je al nadelen ontdekt?
  Als het echt goed werkt is het namelijk nogal een besparing. Eenmalig 40 euro tegenover 50 euro maandelijks!

 • Profielfoto
  Dédé

  @ Freddy. Als je met PS en/of AI kunt werken dan zal je geen problemen hebben met Affinity. Het loont de moeite om te proberen en er zijn al redelijk wat tuts te vinden. Qua prijzen hebben ze hier een duidelijk antwoord gegeven.
  Ik ben geen pro maar ik speel er graag mee. Sinds januari een nieuwe iMac en er komt geen Adobe meer aan te pas.
  Cheers,
  Dédé.

 • Profielfoto
  Shmoo

  Vergeet ook niet dat je twee jaar langer met je computer kunt doen wanneer je geen software van Adobe gebruikt.

  Ik ben ooit naar alternatieven gaan zoeken omdat ik een oudere computer had waar Adobe niet lekker op kon functioneren. Het was toen verbazendwekkend om te zien hoe lean dit soort alternatieven zijn voor je computer.

  Wat dat betreft heb je niet veel te klagen met een Mac. Veel software te koop voor relatief een prikje dat niet onder doet voor al die zogenaamde Pro tools.

 • Profielfoto
  SvS

  Als er goede alternatief is voor indesign naast deze twee apps ben ik om. Iemand?

 • Profielfoto
  Dédé

  SvS. Nog een klein beetje geduld voor … Affinity Publisher in 2017, cool.

 • Profielfoto
  farl4web

  @freddys Op veel punten is het erg wennen, de aanpak is vaak anders. Maar ik heb al meerdere dingen ontdekt die uiteindelijk beter bevallen. Vooral het combineren van vector en pixel in designer is heel bijzonder en handig. We zijn nog aan het proberen en tot nu toe tevreden. Zeker als je de prijs erlangs houdt.:)

  Ze hebben een gratis trial, dus ik zou zeggen geef het een spin!

 • Profielfoto
  polansky

  Wanneer je veelvuldig Lightroom gebruikt zou ik maar oppassen met deze versie van Affinity ik heb al een aantal mensen aan de lijn gehad die na deze update van Affinity Photo problemen hadden met hun RAW bestanden die plots niet meer werden getoond in Lightroom en waarvan de hele preview niet meer werkt.

 • Profielfoto
  pruus

  @polanski en anderen:
  Een lijst met ondersteunde camera-RAW bestanden in de laatste versie (1.5.1) Affinity Photo:
  Affinity RAW lijst
  Mocht jouw camera problemen geven, maak dan een melding bij Affinity en zij pakken het snel op. Goede service.

 • Profielfoto
  polansky

  Pruus, mijn camera staat keurig onder de lijst met ‘compatible’ RAW bestanden, maar dat is het dus niet met betrekking tot de gecomprimeerde versie ervan.

  Deze fout heb ik inderdaad al doorgegeven aan Affinity, maar het is tegelijkertijd wel een behoorlijk probleem wat zij hebben veroorzaakt.

 • Profielfoto
  Maikelw

  Hmm, Ik ben altijd een tegenstander van afstappen van de marktstandaard i.v.m. productiviteit en compatibaliteit, echter… het demo filmpje en de crossplatform functie maakt me behoorlijk nieuwsgierig.