Raymon Mens
Raymon Mens Nieuws 27 december 2016

ACM: T-Mobile moet ‘datavrije muziek’ stoppen

De dienst ‘Datavrije Muziek‘ die T-Mobile aanbiedt, is in strijd met de netneutraliteit. Dat oordeelt de Autoriteit Consument en Markt. De provider moet stoppen met die dienst waarbij streaming muziek van bepaalde aanbieders niet meetelt voor de databundel.

Indien T-Mobile doorgaat met het aanbieden van datavrije muziek, volgt een boete van 50.000 euro per dag met een maximum van 500.000 euro. De telecom­provider zegt tegen het besluit in beroep te gaan.

Zerorating is verboden

T-Mobile telt bepaalde muziekdiensten niet mee voor de databundel. Dat heet zero-rating en volgens de ACM is het zonneklaar: “De Nederlandse wet is duidelijk over zerorating: het mag niet. En daarom treedt de ACM op. Zerorating kan schadelijk zijn voor de concurrentie op diensten die op internet worden aangeboden. Het gaat dan met name om diensten die veel data verbruiken, zoals Spotify en YouYube,” zegt bestuurslid Henk Don.

“Gratis data bestaat niet: andere diensten worden hierdoor duurder.”

Op het eerste gezicht lijkt gratis oneindig muziek heel sympathiek, maar door een dienst gratis in het datagebruik aan te bieden wordt een internetgebruiker beïnvloed in zijn keuzes op het internet. Don: “Gratis data bestaat niet: andere diensten worden hierdoor duurder.”

T-Mobile blijft proberen

In een persbericht zegt T-Mobile de uitspraak te verwachten en in beroep te gaan: “T-Mobile is en blijft van mening dat er géén sprake is van een overtreding omdat zero rating volgens de Europese regels onder bepaalde voorwaarden wel is toegestaan. T-Mobile voldoet aan deze Europese voorwaarden en is het dus niet eens met het besluit van de ACM en zal de zaak aan de rechter voorleggen.”

De provider wacht op het oordeel van de rechter en tot die tijd blijft Datavrije Muziek beschikbaar. T-Mobile is van mening dat Europese regelgeving boven de Nederlandse wet staat.

Reageer op artikel:
ACM: T-Mobile moet ‘datavrije muziek’ stoppen
Sluiten