ACM: T-Mobile moet ‘datavrije muziek’ stoppen

17 reacties

De dienst ‘Datavrije Muziek‘ die T-Mobile aanbiedt, is in strijd met de netneutraliteit. Dat oordeelt de Autoriteit Consument en Markt. De provider moet stoppen met die dienst waarbij streaming muziek van bepaalde aanbieders niet meetelt voor de databundel.

Indien T-Mobile doorgaat met het aanbieden van datavrije muziek, volgt een boete van 50.000 euro per dag met een maximum van 500.000 euro. De telecom­provider zegt tegen het besluit in beroep te gaan.

Zerorating is verboden

T-Mobile telt bepaalde muziekdiensten niet mee voor de databundel. Dat heet zero-rating en volgens de ACM is het zonneklaar: “De Nederlandse wet is duidelijk over zerorating: het mag niet. En daarom treedt de ACM op. Zerorating kan schadelijk zijn voor de concurrentie op diensten die op internet worden aangeboden. Het gaat dan met name om diensten die veel data verbruiken, zoals Spotify en YouYube,” zegt bestuurslid Henk Don.

“Gratis data bestaat niet: andere diensten worden hierdoor duurder.”

Op het eerste gezicht lijkt gratis oneindig muziek heel sympathiek, maar door een dienst gratis in het datagebruik aan te bieden wordt een internetgebruiker beïnvloed in zijn keuzes op het internet. Don: “Gratis data bestaat niet: andere diensten worden hierdoor duurder.”

T-Mobile blijft proberen

In een persbericht zegt T-Mobile de uitspraak te verwachten en in beroep te gaan: “T-Mobile is en blijft van mening dat er géén sprake is van een overtreding omdat zero rating volgens de Europese regels onder bepaalde voorwaarden wel is toegestaan. T-Mobile voldoet aan deze Europese voorwaarden en is het dus niet eens met het besluit van de ACM en zal de zaak aan de rechter voorleggen.”

De provider wacht op het oordeel van de rechter en tot die tijd blijft Datavrije Muziek beschikbaar. T-Mobile is van mening dat Europese regelgeving boven de Nederlandse wet staat.
tmo muziek

Reacties

17 reacties
 • Profielfoto
  Imade

  Tot die tijd betaal ik gewoon data voor mijn muziek… dus lekker datavrij zeg..

 • Profielfoto
  html-junky

  @imade: je krijgt datavrije muziek alleen als je Deezer van t-mob bij je abbonement afsluit

 • Profielfoto
  readefries

  @imade: als je meer dan 6Gb afneemt bij T-mobile, stream je gratis muziekdiensten. Je kunt muziekdiensten aanmelden bij T-mobile. Zie de Datavrije muziek pagina bij T-mobile.

 • Profielfoto
  Melle

  10 dagen boete betalen, klaar. Een maximum boete van 500.000 euro, wat een lachertje….

 • Profielfoto
  John Vader

  1 €cent per terabyte is niet gratis, probleem opgelost!

 • Profielfoto
  SnowFall

  Vreemd. Dat gratis data niet bestaat. ik betaal 35 euro per maand voor mijn telefoon abonnement en ik stream gemiddeld 2 TB Netflix en Apple Music over mn Telefoon. Juist omdat ik onbeperkte data heb. Zo vreemd dat dir niet kan in Nederland

 • Profielfoto
  hatolex

  @melle, na die 500 duizend is het nog steeds niet toegestaan hoor.

  @ John Vader, de prijs dient marktconform te zijn.

 • Profielfoto
  iNicky

  Het is heel goed dat de ACM hier ingrijpt. Dit is immers niets anders dan een poging van T-Mobile om de netneutraliteit te doorbreken.

  Deze keer is dat met een klant vriendelijke dienst. De Zwarte Piet (mag ik dat nog schrijven?) komt zo bij de regelgever te liggen. De consument gaat wellicht in verweer was de hoop bij T-Mobile.

  Zou men politiek overstag gaan en deze vorm van inbreuk op de netneutraliteit toe gaan staan, dan is de eerste barricade genomen en kan er gezaagd worden aan de andere poten die netneutralteit eisen.

  Zo zou je binnen afzienbare tijd eerst alle spam van de sponsors in je mailbox vinden en pas een halfuurtje later de bevestiging voor die belangrijke zakenafspraak.

  Goed dat de ACM hier bovenop zit.

 • Profielfoto
  Maikelw

  “Is van mening dat de Europese regelgeving boven de Nederlandse wet staat”.

  “Van mening”… Wie boven wie staat is toch gewoon een feit, geen mening?

 • Profielfoto
  Imade

  @imade: als je meer dan 6Gb afneemt bij T-mobile, stream je gratis muziekdiensten. Je kunt muziekdiensten aanmelden bij T-mobile. Zie de Datavrije muziek pagina bij T-mobile.

  Ik heb de duurste pakket bij T… ik betaal data omdat ik Apple Music gebruik.

 • Profielfoto
  Imade

  “Is van mening dat de Europese regelgeving boven de Nederlandse wet staat”.

  “Van mening”… Wie boven wie staat is toch gewoon een feit, geen mening?

  Klopt, de Eerste Kamer… dus de politiek… heeft de Nederlandse netneutraliteit terecht weer aangescherpt.

 • Profielfoto
  Nick Seamore

  Heb 20GB en speel hi-res en films en heb hier zat aan dus maakt mij niet zo heel veel uit of er nou we of geen ‘gratis’ data verstrekken. Heb toch altijd over. JaJa, baas boven baas maar dat geleuter en gezeur. Als je van Utrecht naar Amsterdam rijd kost het ook minder dan dat je van Utrecht naar Rome rijd…….

  Hoor je daar iemand over???

 • Profielfoto
  MEEUW

  1 €cent per terabyte is niet gratis, probleem opgelost!

  Nee dan is het juist niet opgelost.
  Maar dan moet je eerst begrijpen hoe wat en waar.

  En als je dan in verdiept heb, dan begrijp je dat je antwoord niet goed is ;).

 • Profielfoto
  Poezenbeest

  Net als het antwoord dat de Eerste Kamer hier iets aan gedaan heeft, dat getuigt van een niveau van inzicht dat je op de juridische afdeling van T-Mobile tegenkomt.

  Internationale verdragen gaan boven de Nederlandse wet, net als EU-verordeningen. Dit betreft echter een EU-richtlijn voor nationale wetgeving, die in Nedeland geïmplemnteerd is. De wet (nationale interpretatie) gaat dan voor de richtlijn. Als een richtlijn niet binnen twee jaar geïmplementeerdt is, heeft een richtlijn rechtstreekse werking en gaat boven de wet die er mee in strijd is.

  De Eerste kamer is sec geen wetgevende macht, maar een controlerend orgaan binnen het Nederlandse bestel. Het mag voorstellen van wet aannemen, afwijzen of terugverwijzen naar de Tweede Kamer. In dit geval is het laatste gebeurd, omdat de senatoren de tekst niet ver genoeg vonden gaan. Zij hebben de tekst echter niet gewijzigd.

  Netneutraliteit behoedt ons voor censuur: stel KPN heeft een akkefietje met Apple en knijpt de snelheid van doorgifte van alles af dat met Apple te maken heeft. Of stel, ze sluiten een deal met Apple dat alleen hun muziekdienst snel genoeg wordt doorgegeven, terwijl Spotify en Deezer worden tegengewerkt en dus praktisch onbruikbaar zijn.

  Degene die gegevens overbrengt, van ISP tot postbode, moet gewoon zijn werk doen, ongeacht de inhoud van die gegevens. Dat mag niet nadelig zijn voor de verzender, noch voor de ontvanger. Bevalt dat je niet, dan met je ander werk gaan zoeken.

 • Profielfoto
  DBLCreations

  Ge krijgt dan is iets gratis en dan mag het weer niet. Goe bezig:-)

 • Profielfoto
  Steo

  Toch lijk ik hetzelfde bij KPN te hebben. Ik heb 10GB, kreeg daar gratis een spotifyabonnement bij, data van spotify gaat niet van bundel af.
  Of is dit anders, omdat een abonnement op spotify bij het telefoonabonnement zit?

 • Profielfoto
  Sarcas

  @Steo; Ik heb zo’n zelfde abonnement. Van KPN heb ik begrepen dat dit zo doorgaat totdat het is verlopen, en dan houdt dat op (bij mij ergens in januari 2017).