VRT filmt nieuwe serie geheel met iPhone

Door: Raymon Mens - 9 reacties

De iPhone laat zich steeds vaker in de televisiewereld zien. Onlangs kondigde RTL aan verslaggevers van een iPhone-reportageset te voorzien en nu komt de Vlaamse zender CANVAS (VRT) met een comedy die geheel met de iPhone gefilmd is.

De zesdelige serie “De 16” draait om vicepremier Steven Kennis, die de macht wil grijpen in de Wetstraat (het Vlaamse equivalent van het Binnenhof). De eerste afleveringen zijn inmiddels online te bekijken.

De serie is geheel opgenomen met de iPhone 6s Plus en er is gebruik gemaakt van een simpele gimbal (camerahouder) voor stabiele shots. De iPhone 6s Plus heeft optische beeldstabilisatie en kan in 4K filmen. Het geluid werd extern opgenomen. Sinds de iPhone 7 beschikt overigens ook het 4,7-inch iPhone-model over optische beeldstabilisatie.

In bovenstaande trailer is op 26 seconden een kleine glimp van de iPhone-cameraploeg op te vangen.

De iPhone wordt al lange tijd gebruikt voor allerhande producties, zo filmde Burberry een modeshow met de iPhone 5s, berichtten we in 2013 al over de documentaire A Little More Drama die geheel met de iPhone werd gemaakt en het meest recente voorbeeld is RTL Nieuws.

(Lees ook: Verslaggevers RTL voortaan live met iPhone)

Reacties

9 reacties
 • Profielfoto
  Tuur Tisseghem

  Nog een mooi voorbeeldje is Modern Family, ook daar zijn vaak beelden gemaakt met een iPhone.

 • Profielfoto
  Baron Van Dedem

  Ik snap waarom RTL verslaggevers een iPhone gebruiken, maar om een serie er mee op te nemen is natuurlijk waanzin. Als DOP wordt je toch helemaal gek als je alleen met een iPhone mag werken. Het is alleen maar meer werk met editen en je hebt niet de vrijheid als met professionele apparatuur. Het is een gimmick die helemaal niks toevoegt.

 • Profielfoto
  plonserd

  Ik snap waarom RTL verslaggevers een iPhone gebruiken, maar om een serie er mee op te nemen is natuurlijk waanzin. Als DOP wordt je toch helemaal gek als je alleen met een iPhone mag werken. Het is alleen maar meer werk met editen en je hebt niet de vrijheid als met professionele apparatuur. Het is een gimmick die helemaal niks toevoegt.

  Op die manier kunnen ze wel ‘reclame’ maken op websites zoals OMT, en bereiken ze zo wel een publiek dat ze anders niet hadden bereikt? Ook tonen ze hiermee aan dat het gewoon kan. Of dat nu moeizamer gaat dan de traditionele manier maakt weinig uit.

  In de trailer zie ik ook dat ze met de Moondog Labs Anamorphic Adapter werken, heel fijne lens van 175 euro die al heel wat helpt met de ‘filmische look’ op de iPhone. Ik gebruik zelf ook de combinatie Moondogs + gimbal + iPhone 6S voor wat sporadisch (amateur) filmwerk en ben elke keer weer verbaasd over het resultaat.

 • Profielfoto
  Dydefox

  Plonserd: een heel fijne toevoeging over die lens, ik ga mijn aankomende reis naar Azië filmen en vroeg mij af welke extra zaken mee moeten. Doel is 10 kg bagage, vandaar. Dank!

 • Profielfoto
  Ledda

  Top serie trouwens.

 • Profielfoto
  KarelWillem

  Het ziet er online nogal ‘wollig en uitgewassen’ uit. Ik kies de hoogst mogelijk bitrate en heb een 500/500 MBPS verbinding, maar ik ben niet onder de indruk. Dat moet beter kunnen.

  Zal wel net als in Nederland zijn, waar de NPO online niet in hoge resolutie mág uitzenden.

 • Profielfoto
  maconly

  Ik heb m’n canon 6d met L lens vorig jaar al weggedaan heb nu een 7plus wat een genot.
  Mn phone doet het denkwerk en is razendsnel en stelt altijd goed in , ok de telelens is nog bagger heel veel blur.
  Scherptediepte is goed .
  De foto fabrikanten hebben heel veel terrein verloren , mn canon 6d is een hele domme camera vergelijken met een iphone.

  Ik denk dat het moment nader waar zelfs de pro over gaat stappen.

 • Profielfoto
  Bonte

  Ik denk dat het is om makkelijker in gesloten ruimtes te filmen, anders moet je weer met studio’s werken die extreem duur zijn in vergelijking met iPhones op locatie.

 • Profielfoto
  McD44N

  Comedy, zeker.. Er is wel degelijk professioneel licht gebruikt, en geluid is apart opgenomen, je ziet een microfoon-spiegeling in het portret aan de wand, en even later de (2e) cameraman met iphone rig plus geluidsman vol in beeld. Lachen..
  Beeldkwaliteit valt inderdaad nogal tegen vergeleken met een echte camera, maar da’s logisch.