Verborgen kabel in doos MacBook Pro? Natuurlijk niet…

Door: Raymon Mens - 40 reacties

Na de iPhone in de magnetron om snel op te laden en de verborgen headphone-jack die je alleen nog maar even open hoefde de boren in de iPhone 7, is er nu de verborgen adapter-verlengkabel in de doos van de nieuwe MacBook Pro.

Voel je ‘m al aankomen? Een hoax, natuurlijk. In de wereld geholpen door een YouTuber die blijkbaar wat extra views nodig had. Apple verstopt geen kabel in een deel van de MacBook Pro-doos dat je open moet snijden.

De afwezigheid van een verlengkabel voor de licht­net­adapter van de MacBook Pro is wel opmerkelijk. Hoewel deze niet noodzakelijk is voor alle gebruikers, is het een praktische toevoeging die voorheen altijd meegeleverd werd. Apple biedt deze nu los aan voor € 25 en de kabel behoort niet tot de selectie met tijdelijk afgeprijsde USB‑C- en Thunderbolt 3-accessoires.
mbp-inthebox-001

Reacties

40 reacties
 • Profielfoto
  Franky Mac

  Dit C7 netsnoer kun je ook gebruiken als verlengkabel, is goedkoper dan € 25,–, verkrijgbaar in (Apple) wit en (PC) zwart en er is ook nog een spiraal versie;-)

 • Profielfoto
  DBLCreations

  Toen ik de titel zag vroeg ik mij al af of het de video zou zijn van “EverythingApplePro”:-D

 • Profielfoto
  ws77

  25 euro voor een simpele stroomkabel? Apple heeft last van grootheidswaan. Inderdaad, bovenstaande kabel werkt net zo goed en kost Ă©Ă©n tiende.

 • Profielfoto
  ws77

  correctie; de dure apple-kabel is de enige manier om je mp-pro geaard aan te sluiten. Dus helaas zullen pro-users er wel aan moeten.. Gelukkig passen de stroomkabels van de oude adapters er ook op.

 • Profielfoto
  Franky Mac

  Ik heb hier twee MacBook adapters (60w en 45w) en die zijn ook niet geaard. Of zie ik iets over het hoofd?.

 • Profielfoto
  KarelWillem

  Een stuk eenvoudiger en goedkoper is een simpele geaarde verlengkabel.
  Dan hoef je ook niet elke keer dat stekkertje erop en af te schuiven.

  Maar die adapters van Apple zijn inderdaad sowieso niet geaard(?), dus dan is de goedkoopste euro-kabel van minder dan 2 euro ook een prima oplossing.

 • Profielfoto
  Dick de Roos

  @ws77
  Hoezo geaard aansluiten?
  Hoezo nodig voor de Pro-user?
  Op mijn lichtnetadapter zit ook geen geaarde stekker; wel de door Apple geleverde verwisselbare stekker.
  Het aan te sluiten geaarde verlengsnoer heeft dan ook geen toegevoegde waarde qua geaardheid.
  Apple ziet daar alleen de voordelen van een langer snoer in:

  Als u een connector met twee pinnen gebruikt voor uw MagSafe-adapter en merkt dat de kabel amper lang genoeg is, schakel dan over naar de geaarde connector met drie pinnen om het bereik van de kabel te verbeteren en de trek te verminderen. Afbeelding 7 toont de lengte van de adapter met de connector met twee pinnen en Afbeelding 8 toont de lengte van de adapter met de drie pinnen en het geaarde snoer, dat veel langer is.
  (zie; https://support.apple.com/nl-nl/HT201600 )

  :nerd:

 • Profielfoto
  donut

  Apple is over een grens heen voor de consument.

  Het is een proces geweest van een paar jaar.
  Ze worden nu steeds meer als arrogant, gierig en onpraktisch gezien.

  It just works… if you have the dongle… :)

  https://youtu.be/-XSC_UG5_kU

 • Profielfoto
  Franky Mac

  @ KarelWillem Daarvan zijn de stekkers een stuk groter, dat platte C7 netsnoer neemt minder ruimte in en ik heb het toch mee om de batterijen van mijn camera op te kunnen laden.

 • Profielfoto
  bugboy

  Waarom zou Apple dit doen? Zo’n kabel kost echt niets om te maken en dit soort bezuinigingen veel negatieve publiciteit op. Of zouden milieuoverwegingen er mee te maken hebben? Ik weet niet hoe lang dat USB-C oplaadsnoer is, maar zonder “verlengsnoer” red ik het qua afstand niet. Ook vind ik zo’n dikke adapter in de muur erg onhandig. Die van mij hangt op 30cm van de grond en daar trap je makkelijk tegenaan…

 • Profielfoto
  KarelWillem

  @ KarelWillem Daarvan zijn de stekkers een stuk groter….

  .
  Absoluut. En als je slim bent gebruik je natuurlijk altijd zo’n euro-stekkertje van anderhalve euro.

 • Profielfoto
  Edwin Martin

  Laten we alstublieft alle stekkers gelijk behandelen en niet zo focussen op de geaardheid. Het is 2016! Pfff.

 • Profielfoto
  floris4970

  Het snoer van apple is wel degelijk geaard, het kleine blokje om er op te klikken niet.. het metalen nokje waar je de kabel op vast klikt is aarde als je in je verlengsnoer kijkt zie je daar ook een connector inzitten..

 • Profielfoto
  pannekoek

  Ze hadden ook de kabel erbij kunnen doen en op de plek van de accu de voeding kunnen inbouwen, 32GB ram erin en het MacPro kunnen noemen.

  Met als feature dat je voor €800 en USB C accu erbij kunt bestellen zodat je 6 uur kunt werken zonder lichtnet.

 • Profielfoto
  Buzz

  Ok, ik zal weer een poging doen:

  Het is in ieder geval wel consistent met het verwijderen van Magsafe. Een kort snoer sluit je minder snel op een plek aan waar je erover kan struikelen.

  Het is ook milieubewuster. Zo’n kabel gaat wel 15 jaar mee, dus je hoeft hem maar Ă©Ă©n keer aan te schaffen, en dan kan je hem voor twee of drie MacBook generaties gebruiken. Ik heb nog wel een stuk of drie reserve exemplaren liggen in een la hier, want je kreeg er ook steeds een bij een losse MagSafe adapter, en die gingen natuurlijk ook altijd sneller stuk dan deze verlengkabel.

  Dat is (even terzijde) ook een voordeel van laden via USB-C. Meestal is het dunne deel van de kabel als eerste stuk, en dat zit bij MagSafe vast aan de adapter. Nu gaat waarschijnlijk de USB-C kabel als eerste stuk, en die is een stuk goedkoper dan een hele nieuwe adapter, en van USB-C kabels hebben we straks ook een la vol.

  Het lijkt dus misschien Ă©Ă©n stapje achteruit, maar er zitten denk ik, zeker als je denkt dat bij duurzaamheid alle kleine beetjes helpen, ook wel twee stapjes vooruit aan vast.

 • Profielfoto
  hokkie

  Ik vraag mij oprecht af of dit juridisch, althans hier in EU, wel mag? Een stekker lijkt mij nogal een essentieel onderdeel voor een MacBook. Zie alleen al de eerste opmerking onder dit artikel…

  Draagt wel bij aan een ‘schonere’ wereld, dat dan weer wel… Al die onnodige kabels, die bij velen in een lade verdwijnen, om ze vervolgens na een jaar of tien weg te gooien.

  “MacBook Pro bulk-edition” of “MacBook Pro only”:evil:

 • Profielfoto
  Mart80

  Volgens mij is dit al sinds de MB12″ zo, althans wanneer je naar de specificaties op de site van Apple kijkt, dan is aangegeven dat de kabels van zowel de nieuwe MBP als de MB12″ 2 meter lang zijn.

 • Profielfoto
  Buzz

  hokkie: er zit nog wel een stekker bij hoor (zo’n opschuif blokje), maar geen verlengsnoer.

  Mart80: Inderdaad niets nieuws, behalve voor de Pro serie dan.

 • Profielfoto
  knekkie

  Je krijgt wel steeds minder mac voor je geld zeg.

  Maar idd heel hard heb je die kabel niet nodig. Dan maar dichter bij het stopcontact zitten.

 • Profielfoto
  pannekoek

  Buzz, heb je aandelen in dit model MBP of wat?:) Aan mij krijg je ‘m nog steeds niet verkocht.

  M’n 2011 gaat door voor laatste echte MacBook Pro, die was veelzijdig, krachtig, en is nog steeds als een zwitsers zakmes bijzonder compleet en handig tijdens menig productie. Had ook al 16GB ram en nu een SSD.

  M’n 2014 is welliswaar krachtiger, maar altijd klooien met verloopjes, en toch een grotere bende op tafel bij klanten met zo weinig poortjes en meteen verloopjes.

  Dit is een iBook+. Mooi al die gimmicks. Goed dat we over 3 jaar USB-C hebben omarmt. Maar als je ‘m nu zo koopt is het ding gewoon niet genoeg. Er moet meteen een kabel bij, een netwerk adapter, een usb-c naar usb verloopje en er moet een thunderbolt verloopje bij…. als je devices al kunnen werken, anders moeten er ook nog wat devices bij. Of een dock. Allemaal extra vergeleken bij die MBP uit 2011.

  Je koopt een Mac toch echt om het nu te gebruiken. Bij bijna niemand kan die zomaar 1:1 in de keten. Als je echt enkel de Mac nodig hebt, of nu instapt, dan wens ik je oprecht veel plezier. Maar als je ook andere dingen op je Mac moet aansluiten… dan is dit misschien helemaal niet de beste keuze qua laptop.

  Productief
  Professioneel
  Productfoto, ahh, ok, daar ging het om bij het verwijderen van de poortjes.

 • Profielfoto
  polansky

  Waarom zou Apple dit doen? Zo’n kabel kost echt niets om te maken.

  .
  Stel dat die kabel 1 euro de stuk kost. Dan is dat al snel een paar miljoen keer 1 euro en dan telt dat ‘niets’ ineens aardig op om de kosten te drukken en je winst te vergroten.

  … en dit soort bezuinigingen veel negatieve publiciteit op. Of zouden milieuoverwegingen er mee te maken hebben?

  .
  En onder de noemer ‘milieu’ is zo’n extra winstpakker natuurlijk makkelijk te verkopen. Dat de klant hierover gaat klagen zal Apple weinig interesseren, dan kunnen ze de vinger naar jou wijzen door te zeggen ‘denk toch aan het milieu…’.

  Superslimme marketingtruuk, want daarin is Apple echt niet zomaar even te evenaren. Ze weten iedereen te naaien en wel op zo’n manier dat je je haast schuldig gaat voelen als je zou gaan klagen over die kabel.

  Je laat Ă©Ă©n kabel weg uit milieuoverwegingen, om je gebruikers vervolgens minstens 2 tot 3 adapters te laten kopen zodat deze hun MBP weer kunnen gebruiken zoals ze gewend waren. Dat is stiekem, natuurlijk helemaal niet zo milieubewust…

 • Profielfoto
  Buzz

  Buzz, heb je aandelen in dit model MBP of wat?:) Aan mij krijg je ‘m nog steeds niet verkocht.

  Nee, ik heb geen aandelen, koop deze MBP ook zelf (nog) niet vanwege de hoge prijs, maar vind het wel leuk om iets verder te kijken dan mijn neus lang is, en te proberen te achterhalen wat er achter de ontwerpbeslissingen zou kunnen zitten.

  M’n 2011 gaat door voor laatste echte MacBook Pro, die was veelzijdig, krachtig, en is nog steeds als een zwitsers zakmes bijzonder compleet en handig tijdens menig productie. Had ook al 16GB ram en nu een SSD.

  M’n 2014 is welliswaar krachtiger, maar altijd klooien met verloopjes, en toch een grotere bende op tafel bij klanten met zo weinig poortjes en meteen verloopjes.

  De 2011 heeft een Ethernet en FireWire poort, en een aparte audio line in, die de 2014 niet heeft. De 2014 (2012-2015) heeft daarvoor in de plaats USB3 ipv USB2, een extra Thunderbolt poort, en HDMI. Kan ik hieruit concluderen dat je bij klanten het Ethernet gebruikt en je FireWire apparatuur aansluit?

  Dat kan en mag natuurlijk, maar dan ben je denk ik toch echt een minderheid onder de MBP gebruikers. Ik gebruik zelf onderweg geen enkele poort behalve HDMI voor een beamer, en op mijn werkplekken alleen USB-3 voor opslag en Thunderbolt voor de display.

  Er moet meteen een kabel bij, een netwerk adapter, een usb-c naar usb verloopje en er moet een thunderbolt verloopje bij….

  Dat moet natuurlijk alleen als je die dingen gebruikt. Voor mij zou een Thunderbolt verloopje en een HDMI verloopje wel genoeg moeten zijn.

  als je devices al kunnen werken, anders moeten er ook nog wat devices bij. Of een dock. Allemaal extra vergeleken bij die MBP uit 2011.

  Hier verkoop je onzin en desinformatie, TB-3/USB-C zijn nu juist 100% backwards compatible met Thunderbolt 1/2 en USB-1/2. Dus er is geen enkel apparaat dat wel met je MBP uit 2011 werkt en niet met die uit 2016.

 • Profielfoto
  Anoniem ex-lid

  terwijl iedereen over gaat op gratis bezorgen, de volgende dag of zelfs dezelfde dag.
  Zondag is ook een optie.
  Nee apple :
  Levering per post Vr 11 Nov Gratis
  Standaardkosten Wo 9 Nov € 6,05
  Levering voor 12:00 uur Wo 9 Nov € 16,94

  apple is van bedrijf van innovatie en visie naar een microsoft bedrijf zonder inspiratie.

  Moet ik nu serieus een verleng kabel kopen voor 25 euro?
  Moet ik nu serieus allerlei fratsen aanschaffen om normaal te kunnen werken, meer poorten te kunnen creeeren of vermogen neerleggen om alles draadloos te verbinden ?

 • Profielfoto
  Nummer 38

  @Raymon ik heb die video al enkele dagen terug gezien, deze is van EveryhingApplePro, een topkanaal, hij doet wel vaker van die grapjes, gewoon lachwekkend dat sommige mensen dit geloven. WAT IK NIET VIND KUNNEN IS DAT JIJ HEM IEMAND NOEMT DIE EXTRA VIEWS WILT, JIJ MOET VEEL ZEGGEN AANGEZIEN JE DIT NUTTELOZE ARTIKEL PLAATST, JIJ BENT DIEGENE DIE EXTRA VIEWS WILT, voor de rest lees ik al je artikels met heel veel bewondering en plezier!

 • Profielfoto
  bartvdv

  Jesus Christ, iemand is zijn pilletje(s) vergeten.

 • Profielfoto
  Hydræ

  Apple is de DLC van games geworden. Alle poorten eruit slopen en vervolgens cashen voor elke adapter. Dat is slim, maar niet innovatief.

  Om @MEEUW deels te citeren:
  Apple is een bedrijf geworden van innovatie naar winstmaximalisatie.

 • Profielfoto
  xaddict

  Wow

 • Profielfoto
  Facundo

  Die thumbstick kunnen ze in hun dongle steken.

 • Profielfoto
  Sjurkie

  Om @MEEUW deels te citeren:
  Apple is een bedrijf geworden van innovatie naar winstmaximalisatie.

  Ook eens, helaas.

  Misschien moeten ze Scott Forstall eens bellen;-)

 • Profielfoto
  Buzz

  Alle poorten eruit slopen en vervolgens cashen voor elke adapter. Dat is slim, maar niet innovatief.

  Als dat de lange termijn strategie zou zijn, dan hadden ze bij de Apple Display Connector, FireWire 800 en Thunderbolt 1 moeten blijven, en niet voor USB moeten kiezen. Adapters bestaan bij Apple al sinds jaar en dag. Consequentie van deze (blijkbaar zo onpopulaire) beslissing is nu juist dat we binnen niet al te lange tijd van de hele adapter-situatie af zullen zijn.

 • Profielfoto
  MacPro94

  sjongejonge….
  wie kan zich nog herinneren dat er schande werd gesproken over het weglaten van de 3,5 inch floppydrive? Dat was onvergevelijk van apple.
  De zelfde jammeraars liepen een paar jaar later te klaten dat apple iedereen een externe dvd speler aansmeerde omdat deze werd weggelaten uit de macbookpro.
  En dan nu jammeren dat apple de ouderwetse, grote usb en hdmi poorten weglaat, om de schaarse ruimte in de macbookpro niet met lucht te vullen, maar met features.
  Ik neem de adaptertjes voor lief. Graag zelfs. Over een jaar verdwijnen ze al in de la, omdat de nieuwe randapparatuur dan ineens wel past….En wat in nu de prijs van een kabeltje tov de prijs van een macbookpro? Het domste argument om een apparaat niet te kopen.
  Een deel van innoveren is het omarmen van nieuwe standaarden. Als je oude standaarden wil gebruiken, dan ga je naar de mediamarkt en dan koop je een kekke asus laptop van 500 euro, met usb en vga poorten.

 • Profielfoto
  recoiller

  Sorry maar ik ben bang dat ik iedere koper van de nieuwe Macbook Pro voorlopig voor gek verslijt.. Ik zal me inhouden om ze niet uitte lachen..
  Het is heel triest wat Apple duidelijk als gebruikersgroep kiest.. Het is een merk voor de rijken geworden en voor wie een Apple eerder net toegankelijk was zal er een verschuiving (terug) naar Windows komen..

 • Profielfoto
  MacPro94

  Tja, een koopje is een macbookpro natuurlijk niet….. een tesla is ook best duur. Een kia is geen bmw…Sonos speakers zijn ook niet gratis.
  Een design bank is duurder dan een leenbakkerbankje.
  Ik heb de macbookpro besteld, inclusief adaptertjes;-)

 • Profielfoto
  Facundo

  Ik werk met macs sinds 1986, maar ben er nu helemaal klaar mee. Gebruikte de mac toch alleen nog voor Logic.
  Heb nu een HP Spectre x360 en zal nooit meer om kijken naar Apple-producten. Heb nu een superieure machine voor veel minder geld. Kan ‘m als laptop èn tablet gebruiken en dat werkt beide voortreffelijk. Windows is de laatste jaren zoveel verbeterd t.o.v. macos. Geen touchbar, maar touchscreen. Geen dongles, maar nuttige poorten. Geen benepenheid met RAM en SSD. Kijk Apple, dáár zit innovatie. Die ‘pro’ van jullie scoort slechts hoon in vrijwel alle reviews en vergelijkingen. En met goede redenen. Die fanboy-fossielen blijven zich dwangmatig vastbijten in hun allang achterhaalde cliches over windows. Wanhopig blijven ze het onverdedigbare verdedigen. Dongles zijn het.

 • Profielfoto
  pannekoek

  Buzz

  als je devices al kunnen werken, anders moeten er ook nog wat devices bij. Of een dock. Allemaal extra vergeleken bij die MBP uit 2011.

  Hier verkoop je onzin en desinformatie, TB-3/USB-C zijn nu juist 100% backwards compatible met Thunderbolt 1/2 en USB-1/2. Dus er is geen enkel apparaat dat wel met je MBP uit 2011 werkt en niet met die uit 2016.

  Uhhh… een beetje boude uitspraak van mij misschien, maar lees dit dan even.
  http://www.onemorething.nl/2016/11/macbook-pro-thunderbolt-3-problemen/

  Uit tegen ervaring is Apple en USB compatibiliteit, zeker met USB 3.0 HUB’s, om te huilen. Die backwards compatibiliteit zal hopelijk dicht in de buurt van 100% komen, maar zekerheid krijg je niet. En misschien dat toekomstige drivers en systeem software updates dat kunnen verhelpen, maar daar heb je nu niets aan.

 • Profielfoto
  Buzz

  Ja, compatibiliteit moet van twee kanten komen. Fabrikanten van accessoires moeten hun producten ook met Macs testen, en met Apple samenwerken om problemen op te lossen. Sommige fabrikanten laten dat na, om de eerste of goedkoopste op de markt te kunnen zijn, en testen alleen minimaal de functionaliteit onder Windows.

  Ik ben het met je eens dat dat wel eens een probleem is voor vooroplopende Mac gebruikers, en dat het ook aan Apple is om daar meer aan te doen.

 • Profielfoto
  RJG

  Gezien de reacties is dit volgens mij de druppel die de emmer doet over lopen.
  Op zich niet verkeerd dat ze het snoer weg laten maar om er dan 25,- voor te vragen, het is net een mode merk geworden. Zet je logo er op en je kan er tien keer zo veel voor vragen.
  En ja, we kunnen ons hier allemaal boos over maken maar ik denk dat Apple zijn koers niet gaan aanpassen. Ik zat gisteren nog te kijken naar reviews van de Mac mini 2014 ten op zichten van de 2102 waarbij ze de Mac mini kreupel hebben gemaakt. Ik heb zelf nog een late 212 waarbij ik mij bedacht dat hij vroeger nog als server werd ingezet.
  Ook de nieuwe iMacs hebben behoorlijk wat kritiek te verduren gekregen waarbij Apple hem dunner en met minder maakten.

  Apple is een gewoon commercieel bedrijf geworden met als die uitzondering dat het geld over de plinten klotst. Pas als ze financieel pijn gaan leiden, pas dan gaan ze echt naar hun klanten luisteren. Tot die tijd zullen we het er mee moeten doen en is voor ons buigen of barsten.

 • Profielfoto
  Hydræ

  Nou ja, mijn voordeel is wel dat ik die ongebruikte verlengkabel kan verpatsen voor €25.

 • Profielfoto
  Hans V R

  Hier heerst een kater. Apple veroverde m’n hart met slimme oplossingen die gebruikers blij maakten. Zo kwamen er iPods, iPhones, iPads en MacBooks. Als er iets weg werd gelaten, dan was dat weloverwogen, zoals de optische drive. Maar de MBP 2016 maakt me echt beroerd, omdat dit een ander management toont dan dat ik ben gaan waarderen. De MagSafe weglaten vind ik een doodzonde, zeker na wat ik over de bevestiging van de USB-C poorten las. Fatale schades die door MagSafe werden voorkomen. Geen woord van uitleg. Dan de sd-kaartlezer. Weg omdat ie uitstak volgens Schiller ?!? De USB poorten alle vervangen voor USB-C? Op een pro speelt toch de portabiliteit niet de hoofdrol? Voorlopig zou een USB poort nog wel een jaar of twee erg fijn zijn geweest. En dan eventueel bij een update de poorten vervangen, dat was fijner geweest van Apple. Het geheugen volstaat voor mij en mijn collega’s ruimschoots, maar een pro met die beperking is ook iets wat velen liever anders hadden gezien. En dan de laatste telg van de iphone range niet zonder verloop aan kunnen sluiten op de MBP…..

  Ik hoop op een correctie in de vorm van een MBP mèt MagSafe, sd-slot en USB poorten. We reisden “light” met Apple en zouden graag zonder dongle tasje verder werken.

  Jobs zou ooit een bespreking hebben opgeleukt met de vraagt wie er met een nieuwigheid blij werd gemaakt. Het huidige team lijkt niet meer primair de gebruikers te willen bevredigen, maar zichzelf. Phillips, Nokia, Microsoft gingen Apple voor. Met de kanttekening dat MS het nu al anders is begonnen te doen. Ik kijk het graag nog even aan wegens de Apple OS infrastructuur waar we erg aan gewend zijn. Maar ik zag inmiddels noodgewongen veel fraais van de concurrentie. Ik baal en hoop dat Apple een beetje bij draait.

 • Profielfoto
  MacPro94

  dat magsafe weg is gelaten is i.d.d. wel jammer…