Tim Cook: “Samen vooruit” na verkiezing van Donald Trump

Door: Raymon Mens - 44 reacties

“We moeten vooruit, samen!” schrijft Tim Cook in een brief aan alle Apple-medewerkers in de Verenigde Staten, na de overwinning van Donald Trump. Cook noemt Trump niet bij naam, maar zegt dat bij Apple zowel Trump- als Clinton-supporters werken.

De CEO reageert op zorgen van voornamelijk medewerkers uit het Clinton-kamp. Zonder de standpunten van Donald Trump te citeren, benadrukt Cook dat Apple zich blijft inzetten voor sociale vooruitgang en gelijkheid.

De Apple-CEO merkt op dat de presidentskandidaten een vergelijkbaar aantal stemmen kregen (Clinton zelfs meer, maar elke Amerikaanse staat heeft een ander gewicht) en dat ze erg verschillend zijn, maar oordeelt niet. Het is een publiek geheim dat Cook meer met Clinton dan Trump heeft. Hij organiseerde afgelopen zomer een fundraiser voor de kandidaat van de Democratische Partij en stond op haar lijstje met potentiële running mates.

cookclinton-16x9
Afbeelding: Joshua Cohen – Klik/tap voor groter.

De volledige memo van Tim Cook

Team,

I’ve heard from many of you today about the presidential election. In a political contest where the candidates were so different and each received a similar number of popular votes, it’s inevitable that the aftermath leaves many of you with strong feelings.

We have a very diverse team of employees, including supporters of each of the candidates. Regardless of which candidate each of us supported as individuals, the only way to move forward is to move forward together. I recall something Dr. Martin Luther King, Jr. said 50 years ago: “If you can’t fly, then run. If you can’t run, then walk. If you can’t walk, then crawl, but whatever you do you have to keep moving forward.” This advice is timeless, and a reminder that we only do great work and improve the world by moving forward.

While there is discussion today about uncertainties ahead, you can be confident that Apple’s North Star hasn’t changed. Our products connect people everywhere, and they provide the tools for our customers to do great things to improve their lives and the world at large. Our company is open to all, and we celebrate the diversity of our team here in the United States and around the world — regardless of what they look like, where they come from, how they worship or who they love.
I’ve always looked at Apple as one big family and I encourage you to reach out to your co-workers if they are feeling anxious.

Let’s move forward — together!

Best,
Tim

Reacties

44 reacties
 • Profielfoto
  hatolex

  Volgens mij is Trump en vooruit een contra dictie.

 • Profielfoto
  imathijs

  We leven in het tijdperk van de gekwetse mensen. Suck it up en ga door.

 • Profielfoto
  Shmoo

  Volgende event gewoon nog meer vrouwen en nu ook een Mexicaan op het podium.

 • Profielfoto
  Dydefox

  Samen vooruit, het liefst richting een Apple-store…

 • Profielfoto
  Nummer 39

  Het enige positieve, althans mijn inziens’ is dat Apple aanzienlijk minder belasting zou moeten betalen, maar wat heb je daar aan?

 • Profielfoto
  koekiewous

  Zegt de man die alles uitbesteed aan zeer lage lonen landen. Apple is nou net zo’n bedrijf wat Trump op de korrel heeft.

 • Profielfoto
  polansky

  Amerika en democratie is een Contradictio in terminis.

  Een land waarbij meer stemmen toch kan betekenen dat je tegenstander president wordt. Dat kiesmannensysteem is zo niet eerlijk. Daar had Donald dan wel weer gelijk in.

  Het land van de onbegrensde pindaboeren, verrijking en preutsheid. Met zo’n land en straks zo’n wereldlijder (ja expres een lange ij), mag de wereld blij zijn. Putin heeft zijn stromannetje gekregen en Al Quaida kan achterover leunen. Amerika gooit zichzelf wel in de afgrond met zo’n kerel.

 • Profielfoto
  Dick de Roos

  Moedig voorwaarts!;!

 • Profielfoto
  hatolex

  @polansky, verdiep je er dan even in waarom het zo geregeld is.

  Maar je kunt niet beweren dat het niet democratisch is.

 • Profielfoto
  Shmoo

  Al Quaida ? serieus, wat was dat ook al weer. Zat dat niet op de iPhone 1.

 • Profielfoto
  Klementino

  Wat heeft dit voor nieuwswaarde op een Apple gerelateerde technologiesite?

  Als ik politiek nieuws wil dan heb ik daar wel andere platforms voor.

  Daarnaast is dit bericht, net als 99% van alle nieuwsberichten doordrenkt van subjectiviteit.

  Ik word er naar van. Dag in, dag uit wordt je geconfronteerd wordt met hoe politiek gekleurd media is. Met name de staatsomroep(of als je het liever npo wilt noemen) is zo links als maar kan.

  Ik was overigens niet pro trump, hoewel Hillary ook echt bad News was. Laat ik daar maar niet over in discussie gaan op een site over Apple Gadgets.

  Dit bericht heeft geen nieuwswaarde. Als je dan toch besluit hierover te berichten dan is er maar 1 objectiviteit kijk. Tim Cook probeert zijn zeer verdeeld personeelsbestand te verenigen op een manier die ik lovenswaardig vind.

  Het was en is nog steeds totaal overbodig om je eigen mening hier tussen te stoppen.

 • Profielfoto
  MacAanZee

  Als Trump écht doet wat hij beloofd heeft, worden de iPhones straks óf in Amerika geproduceerd óf zwaar belast met invoerbelasting voor producten uit het buitenland. In beide gevallen kunnen iPhones – en alle andere Apple-producten – fors duurder worden. Dat wat de omzet en de economie betreft.
  Wat mensenrechten en vrijheden betreft: in alle filmpjes en foto’s die we zagen bij de keynote in september hadden alle mensen een kleurtje. Daar wordt in de beeldvorming het maximale al behaald. Wellicht laat Tim Cook de volgende keer wat meer LHTBM-ers zien:)

  Wat het kiessysteem betreft: zolang het gaat om Verenigde Staten, die veel van hun eigen wetgeving mogen bepalen, zal het kiessysteem wel zo blijven. Wij mogen wel onze handjes dichtknijpen. Alleen al de campagnes kostten bij elkaar al meer dan 3 miljard dollar. En dat dan elke vier jaar. Dan is ons Koningshuis een koopje, met af en toe wat promotiereisjes, onderhoud aan een zeilboot en wat andere parafernalia.

 • Profielfoto
  Dutch-American

  Woon in Amerika en ben ook voor trump. Iedereen overdrijft hier in Amerika. Ze doen net of Hillary moeder Theresa is en trump darth vader. Totaal niet waar. Het zal wel meevallen met trump. Hij wil gewoon iets doen aan de ongeveer 12 miljoen illegale immigranten en hij wil werk terug halen naar Amerika voor de werk gelegenheid. Daar is toch niks mis mee? Om banen te creëren en de grenzen te beveiligen.

  Daarnaast heb je het congres en de senaat. Donald zal dus ech niet als een dictator kunnen regeren. Amerika is nog steeds een democratie.

  Reakties van de Clinton supporters zijn zowiezo zwaar overdreven. Enige positieve zijn de beroemdheden die allemaal het land zullen verlaten als Donald de verkiezingen wint. Hoe eerder ze gaan hoe beter…

 • Profielfoto
  Zjories

  @Clementino; wat fijn om eens een goed onderbouwde comment te lezen van iemand die tussen al deze schaapjes besluit om wél na te denken.

 • Profielfoto
  McQueen

  Het zou natuurlijk vreselijk zijn als Apple een paar miljard dollar moet opofferen voor productie in de VS. Of nog erger: belasting betalen in de VS.
  Overigens wel weer goed voor het milieu: produce local, buy local. Dus gooi de invoertarieven voor producten uit China maar omhoog.

  @MacAanZee
  Door ons koningshuis zitten we met fraudeurs en aanranders die we na vier jaar niet weg mogen sturen, maar hun leven lang worden verwend door de staat.

 • Profielfoto
  hatolex

  Ik weet niet hoe men dat voor zich ziet, werkgelegenheid terughalen.

  Ik denk echt niet dat Boeing of Apple naar de pijpen van trump zullen dansen.

  Daarbij komt dat china allang geen lage lonen land meer is, en al helemaal niet de “fabriek” van de wereld.

  Die staan tegenwoordig in Zuid oost azie, en daar wordt werk gedaan waar in Amerika niemand voor te vinden is.

 • Profielfoto
  Klementino

  Wel jammer trouwens dat ik mijn reactie niet aan kan passen. De woordvoorspelling op mijn vrij nieuwe iPhone 7 Plus is nog niet helemaal aan mij gewend. Dus bij deze een welgemeend excuus voor de ietwat rare foutjes:)

  @Zjories bedankt. Ik weet alleen nog niet echt of het nou zo geweldig is dat ik steeds beter door de met propaganda overspoelde nieuwsberichten heen kijk.

  Het is ook gewoon lastig om je politiek hierover kort en krachtig te kunnen uiten. Een groot deel van je sociale kringen heeft vaak geen interesse in politiek(Tl;Dr) wat natuurlijk hun goedrecht is.

  Bijkomend nadeel van het schenden van de politieke correctheid is dat men (vaak linkse figuren) je gelijk een label opdrukt. Gelijk persoonlijk aanvallen, ridiculiseren en zwart maken. Hoogst waarschijnlijk omdat men in discussie toch het onderspit zal delven bij gebrek aan gegronde argumenten en redeneringen.

  Ach daar ga ik al, nu comment ik toch over politiek op een site waarbij ik bij voorkeur lees en discussieer over Apple producten. Dat moet men mij dan maar even vergeven:P

 • Profielfoto
  Eprom

  Trump wil werk terug halen naar de USA en dus moeten alle Amerikaanse bedrijven binnen de USA produceren. Dat betekent dat alle iPhones en Macs binnenkort door Amerikaanse worstvingers in elkaar geschroefd moet worden. Die halen dus nooit de huidige productiesnelheid.;-)

  Nieuwe fabrieken moeten gebouwd worden, mensen opgeleid, chipmachines en grondstoffen ingevoerd (met 45% Trump-Tax). Dus reken er maar op dat de nieuwe Macbook nog veel duurder wordt.

 • Profielfoto
  Raymon Mens

  Wat heeft dit voor nieuwswaarde op een Apple gerelateerde technologiesite?

  Simpel: De CEO van het bedrijf waar deze hele site ongeveer om draait schrijft een brief over een van de grootste gebeurtenissen ter wereld.

  Daarnaast is dit bericht, net als 99% van alle nieuwsberichten doordrenkt van subjectiviteit.

  Mijn doel met dit artikel was juist alleen feiten opsommen en de brief te plakken. Als je me kunt DM’en en aangeeft waar het volgens jou subjectief schuurt, ga ik dat deel heroverwegen. Want politiek gekleurde berichtgeving is niet iets wat bij OMT past en als je (of anderen, feel free) dit zo ervaart, zit er iets fout.

 • Profielfoto
  hatolex

  @eprom, daartoe kunnen bedrijven niet worden verplicht natuurlijk, een bedrijf handeld autonoom.

 • Profielfoto
  Eprom

  Lijkt mij ook sterk, maar Trump heeft zijn pijlen gericht op Apple.Hij wil desnoods de grondwet veranderen. Quote: “We’re going to get Apple to build their damn computers and things in this country instead of in other countries.”
  Je gaat me toch niet vertellen dat politici liegen?:-P

 • Profielfoto
  Zakske

  Enige positieve zijn de beroemdheden die allemaal het land zullen verlaten als Donald de verkiezingen wint.

  – Jon Stewart
  – Chelsea Handler
  – Neve Campbell
  – Barry Diller
  – Lena Dunham
  – Keegan-Michael Key
  – Chloë Sevigny
  – Rev. Al Sharpton
  – Natasha Lyonne
  – Eddie Griffin
  – Spike Lee
  – Amber Rose
  – Samuel L. Jackson
  – Cher
  – George Lopez
  – Barbra Streisand
  – Raven-Symoné
  – Whoopi Goldberg
  – Omari Hardwick
  – Miley Cyrus
  – Ruth Bader Ginsburg
  – Amy Schumer
  – Ne-Yo
  – George Stephanopoulous

  Het is een imposante lijst, maar ik vrees dat het loze woorden zijn. Het grappige aan Amerikanen is ook dat ze denken dat je zomaar naar Canada kunt verhuizen… alsof ze daar geen voorwaarden stellen aan immigratie.

 • Profielfoto
  Di May

  LHTBM : ?

  Staat niet in Van Dale.
  Ben nog niet te lang op deze wereld.
  Kan dus niet alles weten.

 • Profielfoto
  maconly

  Tim Cook moet eens belasting gaan betalen en ons overpriced speelgoed in de USA gaan fabriceren.

  Ik hoop dat Trump zoals hij beloofd heeft de asociale bedrijven waaronder Apple keihard aan gaat pakken.

 • Profielfoto
  maconly

  @eprom, daartoe kunnen bedrijven niet worden verplicht natuurlijk, een bedrijf handeld autonoom.

  Nee maar je kan ze wel een importheffing van 35% opleggen.

 • Profielfoto
  Nick Seamore

  @Duch-American: Snap ook alle ophef niet. Er zijn meer stemmen voor Trump en de linkse media doet net alsof dit een ramp is. Er is rede tot feest want deze man zegt het gewoon en kom op zeg, Hilarisch mag op kinderen gaan passen maar predisident, pffffff gelukkig niet zeg.

 • Profielfoto
  hatolex

  @maconly, die dan wordt betaald door de Amerikaanse consument. Die zullen blij zijn dat ze op die idioot hebben gestemd.

 • Profielfoto
  maconly

  @maconly, die dan wordt betaald door de Amerikaanse consument. Die zullen blij zijn dat ze op die idioot hebben gestemd.

  Nu betalen alle Amerikanen aan een Apple die de subsidiepotten leegrooft , gebruik maat van infrastructuur opgeleide mensen en er niets voor betaald , mag ik even kotsen op “gutmensch” Cook .

  Apple kan ook gewoon genoegen nemen met een normale winstmarge.

 • Profielfoto
  hatolex

  @maconly, als je van plan bent om te reageren op een forum, kun je beter niet eerst een paar borrels drinken, dat maakt het verhaal zo onsamenhangend.?

 • Profielfoto
  MacAanZee

  @Di May: LHTBM-ers: lesbiennes, homo’s. transgenders, bisexuelen en Mexicanen:)
  @Klementino: als je goed leest, weet je waarom dit nieuwswaarde heeft met betrekking tot Apple. Als de onrust over Trump’s verkiezing bij Apple zó groot is dat Tim Cook er een heel memo aan moet wijden, dan is dat natuurlijk nieuws. Bovendien is Apple één van de vele bedrijven die grote schade kunnen ondervinden van Trumps ideeën, als ze echt zo uitgevoerd worden, want dat moet je altijd nog maar afwachten. Er is inderdaad nog een House en Senate waar het verstand in grotere mate aanwezig is dan bij Trump. Overigens schijnt Cook ook op de lijst gestaan te hebben als Running Mate voor Hillary. Dus hoezo geen Apple nieuws.

  @Dutch-American: je hebt je wel goed laten voorlichten door de Trump campaign:) dat is wel te merken. Hij heeft tijdens de campagne zelf wel laten zien over geen enkele stijl of politieke intelligentie te beschikken, eerder ook niet trouwens. Wel gevoel voor marketing en tegenstander bashen. Dat heeft hij geleerd uit het bedrijfsleven en vooral bij al die miljoenen zwaar gefrustreerde Amerikanen slaat dat goed aan. Daar heeft Hillary zich wel op verkeken. Amerika krijgt zo langzamerhand steeds meer kenmerken van een derde wereldland. Miljoenen zonder behoorlijke medische zorg, armoede, verpauperde binnensteden, slechte zorg voor werklozen, grootste aantal moorden dan elk ander land en 50 miljoen mensen die hun hele leven in een caravan wonen op een parkeerterrein. Drie hoeraatjes voor the American Dream…. En sommige mensen: scheer niet alle tegenstanders van Trump, Wilders en andere dictatoriale mannetjes over één kam. Wie er kritiek op heeft hoeft helemaal niet links te zijn. Ik ben dat zelf nooit geweest. Wel een democraat. En ik hou van vrijheid en gelijke rechten voor iedereen.

  @Raymon: je hoeft je absoluut niet te verontschuldigen voor dit artikel. Het is nieuws van de dag. Het gaat over Apple, het personeel van Apple en de productie en import van Apple producten die schade kunnen ondervinden van de ideeën van de nieuwe president. Dan is het nieuws. Daarmee neem je geen politiek standpunt in.

  Als je Hillary iets kunt verwijten is dat ze misschien teveel op het bashen van Trump is ingegaan. Het is met Trump misschien net zo als met zijn (piep)kleine Nederlandse neefje Wilders: je kunt hem maar beter niet serieus nemen, maar negeren.
  Ik ben wel bijzonder blij dat ik niet in Amerika woon en dat we hier een stelsel hebben dat een stuk democratischer is en je stemmen niet worden weggegooid als een ander in jouw gebied net een paar stemmen meer heeft. En alleen de twee grootste partijen tellen en de rest helemaal niet. Hier telt elke partij en elke stroming mee.

 • Profielfoto
  maconly

  @maconly, als je van plan bent om te reageren op een forum, kun je beter niet eerst een paar borrels drinken, dat maakt het verhaal zo onsamenhangend.?

  Weerleg het maar ?

 • Profielfoto
  maconly

  Het is voor de wereld jammer dat Bernie Saunders genaaid is door de democraten dan had Tim Cook het nog slechter naar zijn zin gehad .

  Oh aanvulling voor Hatolex .

  Saunders was kandidaat bij de democraten die echt de aanval wilde openen op asociale bedrijven zoals Apple .

  Saunders had Trump op alle fronten weggevaagd.

  Als je nog wat uitleg wil geef maar ern gil.

  Ga ik effe ontbijten, hebben hier 6 uur tijdsverschil.

 • Profielfoto
  hatolex

  Het geeft aan hoe je ongeveer in het leven staat, je veranderd het bericht waar ik oorspronkelijk op reageerde.

  Dus wat mij betreft, einde verhaal met jou.

 • Profielfoto
  Dutch-American

  @ MacAanZee: Tijdens de campagnes wordt van alles geroept en gezegd. Eenmaal aan de macht valt het wel mee. Ik kies in mijn ogen voor de mist slechte. Hillary is ook geen zuivere koffie. Laten we de eertse 100 dagen van Trump maar afwachten en zien wat er gebeurd. Ik maak me nog geen zorgen. Iedereen dacht dat Obama ook een ramp zou worden.

  2 Dat Trump geen enkele ervaring in de politike heeft is alleen maar goed. De meeste mensen hier zijn de corruptie en machtsmisbruik in Washington helemaal zat. Ze hebben het gehad met de politeke elite. Trump zit niet in die politieke elite, hij hoort niet bij de establisment zoals ze hier zeggen. Kan ook goed uitpakken.

  3 Trump zal natuurlijk een ervaren team om zich heen verzamelen die hem help, zoals adviseurs enzo…

  Kortom geen enkele reden tot paniek..

 • Profielfoto
  Dutch-American

  Ik ben wel bijzonder blij dat ik niet in Amerika woon en dat we hier een stelsel hebben dat een stuk democratischer is en je stemmen niet worden weggegooid als een ander in jouw gebied net een paar stemmen meer heeft. En alleen de twee grootste partijen tellen en de rest helemaal niet. Hier telt elke partij en elke stroming mee.

  HAHAHAHAHAHA complete nonsens. Telt in Nederland elke partij mee? waarom werd Janmaat dan compleet genegeerd? Er werd een aanslag om hem gepleegd en de daders zijn nooit gestraft terwijl iedereen weet wie die zijn. Zijn vrouw werd invalide ook nog.

  Nederland meer democratisch? HAHAHAHAHAHA bullshit. JUllie mogen niet eens je eigen burgemeester kiezen. Ja de regering bepaalt wel eventjes wie de burgemeester wordt. Pure vriendjes politiek. Oh en wie kiest de kamerleden ook al weer? Hier mogen we onze eigen burgemeester kiezen, onze eigen volksvertegenwoordiger.. Dat is echte democratie.

  Amerikaanse systeen is niet perfect maar het is echt wel meer democratisch dan het nep systeem wat julie hebben.

 • Profielfoto
  hatolex

  Trump is dan misschien niet politiek ingekapseld in Washington, zijn adviseurs daarentegen wel natuurlijk, en dus in jouw woorden corrupt.

  Wat is dan het verschil tussen de Trump regering en die van HRC.

 • Profielfoto
  hatolex

  Mensen als Janmaat en tegenwoordig Wilders worden niet genegeerd, die plaatsen zichzelf buiten de orde met een achterlijke standpunten.

 • Profielfoto
  Dutch-American

  Mensen als Janmaat en tegenwoordig Wilders worden niet genegeerd, die plaatsen zichzelf buiten de orde met een achterlijke standpunten.

  En daarom mag er een aanslag gepleegd worden op Janmaat? Daarom mag Fortuyn vermoord worden? Daarom mag Wilders elke dag bedreigd worden? Is dat jouw democratie waar mensen met een andere mening vermoord dan wel bedreigd mogen worden? .

  Daarnaast zijn er ook mensen die de standpunten van groenlinks achterlijk vinden. WIe ben jij om te bepalen wat normaal is en niet normaal?

 • Profielfoto
  hatolex

  Wie heeft het daar nu in godsnaam over.

  Ik bepaal niets ik vind wat.

 • Profielfoto
  maconly

  Het geeft aan hoe je ongeveer in het leven staat, je veranderd het bericht waar ik oorspronkelijk op reageerde.

  Dus wat mij betreft, einde verhaal met jou.

  Waar heb je het over ik heb niks gewijzigd , je zeikt iemand af in een oneliner zonder onderbouwing en komt dan met een lul verhaal je kan zo de huidige politiek in.

 • Profielfoto
  maconly

  Ik had liever Bernie Saunders gezien maar voor de wereld is Trump beter dan Clinton.
  Misschien dat dat kinderachtige gedrag met de Russen stopt en dat het gezeik met die booslims de kop in wordt gedrukt.

 • Profielfoto
  maconly

  Mensen als Janmaat en tegenwoordig Wilders worden niet genegeerd, die plaatsen zichzelf buiten de orde met een achterlijke standpunten.

  Wtf is de orde ?
  Janmaat bleek toch een visionair te zijn toen hij in de jaren 80 aangaf dat we binnen afzienbare tijd 1 miljoen moslims zouden hebben in Nederland , hij werd uitgelachen en verketterd.
  Fortuyn zul je ook wel een domme xenofoob hebben gevonden , deze man schreef mee aan partijprogramma’s van de pvda en begaf zich elke dag tussen onze haatdragende allochtonen die heden ten dage ons nog meer zijn gaan haten.

  Wees maar blij met Wilders stel dat daar iemand had gezeten die zijn verhaal wat slimmer zou brengen dan had de pvv genoeg zetels gehaald om zelfstandig te regeren.

  Nou kom maar op met je oneliner of speel je de racismekaart.

 • Profielfoto
  bestbier

  Trump is een geschenk uit de hemel. Clinton was een 3e wereldoorlog geworden, beginnend met een “no-fly zone”.

 • Profielfoto
  Ruud Ravenhorst

  Interessante discussie met veel standpunten en ‘feiten’ gebaseerd op ‘Facebook-nieuws’. Waarmee we in ieder geval één conclusie kunnen trekken: Apple is tegenwoordig verre van een elitair merk.

  Verdere statements laat ik achterwege. Deze discussie toont -toch nog een tweede conclusie- alleen aan dat deze verkiezingen ook in Nederland veel emoties veroorzaken.

  Ik wens de voor- én de tegenstanders heel veel sterkte toe. We zullen het allemaal nodig hebben!