Telegram lanceert blogplatform Telegraph

Door: Raymon Mens - 4 reacties

Chat-app Telegram komt met een aantal interessante innovaties. Allereerst lanceren de makers het populaire WhatsApp-alternatief een nieuw blogplatform genaamd Telegraph. Iedereen kan er anoniem een blogpost starten zonder registratie of account.

Ook de app zelf doet ook meer met blogposts en laat vanaf versie 3.14 links naar blogging-platform Medium en geselecteerde Amerikaanse websites in een zogenaamdeĀ native InstantViewĀ zien.

Bloggen zonder website en account

Op het platform Telegra.ph kan iedereen direct een blogpost starten. Je kunt direct beginnen met typen en ook foto’s en video’s embedden. Tekst kan met een aantal standaard-elementen worden opgemaakt. Telegraph maakt automatisch een link naar je post (voorbeeld) en deze is later op hetzelfde apparaat te bewerken, zolang je de cookies laat staan. Embeds van YouTube, Vimeo en Twitter worden ondersteund.

telegraph-001
Een blogpost maken in Telegraph – Klik/tap voor groter

InstantView

Na Facebook (Instant Articles) en Google (AMP) komt ook Telegram met een eigen standaard voor native artikelen in de app. Links naar Medium.com en een aantal Amerikaanse nieuwssites zullen voortaan native in de app worden geopend. Daarbij wordt niet de hele website geladen, maar alleen het artikel in een geoptimaliseerde vorm.

Telegram noemt dit InstantView en het bespaart tijd en data, maar vooralsnog doen slechts enkele geselecteerde websites mee, er is ook nog geen open aanmeldproces of documentatie voor websites die hun artikelen in geoptimaliseerde vorm willen aanbieden.

instant-001
Artikel met InstantView in Telegram – Klik/tap voor groter.

Naast deze grote nieuws functies, zijn er ook kleine vernieuwingen versieĀ 3.14 van de app. Zo is het mogelijk om direct naar een datum in de chatgeschiedenis te springen, wordt weergeven welke chatgroepenĀ je gemeen hebt met een contact. Tot slot kun je met een 3D Touch of lange druk op een sticker zien bij welk pack deze behoort.

Reacties

4 reacties
 • Profielfoto
  polansky

  Laat dat ‘anoniem’ maar zitten.

  Er is gewoon Russische wetgeving die de FSB inzage geeft in wat jij schrijft.
  Alle versleutelde berichten kunnen met Telegram gewoon door de Russische overheid worden gelezen…. Dag anonimiteit van Telegram!

 • Profielfoto
  veenbeest

  Telegram is weliswaar door een aantal Russen gemaakt, maar niet vanuit Rusland: “While the Durov brothers were born in Russia, as were some of the key developers, Telegram is not connected to Russia ā€“ legally or physically. Telegram’s HQ is in Berlin.”
  Telegram FAQ

 • Profielfoto
  SvS

  Hoe vaak moeten we het zeggen? Servers zitten in DĆ¹itsland. Politiek Rusland heeft er niks mee te maken.
  Toch altijd beter dan in USA waar Suikerberg en Trump dan straks niet met z’n tengels van af kunnen blijven?

  Weer een hele mooie update van Telegram! Jammer dat weinig mensen dat hebben.

 • Profielfoto
  KR1275

  Line app uit Japan, stabiel, snel en leuk. Inmiddels is daar een volledige cultuur omheen gebouwd.