Surface Studio teardown: ventilatoren en vleugels

18 reacties

Hoewel Surface Studio pas begin 2017 verkrijgbaar zal zijn, zijn de eerste reviews (matig positief) van de iMac-concurrent van Microsoft al uit en heeft ook iFixit de computer met touchscreen op de pijnbank gelegd voor de inmiddels bekende teardown.

In plaats van achter het scherm, zit de meeste hardware van de Surface Studio in de voet van de computer. Dat maakt de desktop van Microsoft echter niet veel flexibeler dan de iMac.

1. Geheugen vastgesoldeerd

In tegenstelling tot de 27-inch iMac, waarvan het geheugen te upgraden is, zit het RAM van de Surface Studio op het moederbord gesoldeerd. Het is daarom niet mogelijk dit uit te breiden. Eenmaal met 8GB RAM besteld, is aan 8GB RAM vastzitten.

2. Harde schijf wel vervangbaar

Microsoft levert de Surface Studio niet met uitsluitend SSD-opslag. De computer heeft een Fusion Drive die bestaat uit een trage (5400rpm SATA II) harddisk en een snelle 64GB SSD (M2). Deze schijven gebruiken de gewone SATA en M2-interfaces en zijn vervangbaar. Apple levert de iMac ook met een standaard SATA-schijf, maar de SSD heeft een aansluiting die niet compatibel is met de M2-standaard.

surface studio teardown 002
Klik/tap voor groter.

3. Heel veel ventilatoren

iFixit telde maar liefst drie ventilatoren in de Surface Studio. Twee in de computer zelf en nog een in de voeding. Dat verklaart direct waarom de reviewers het als duidelijk luidruchtige computer omschreven. De iMac heeft slechts één ventilator voor de hele computer.

surface studio teardown 003
Klik/tap voor groter.

4. Deels door ARM-chip aangedreven

Niet alleen Apple heeft met de nieuwe MacBook Pro een hybride computer gemaakt die voor de Touch Bar een ARM-chip gebruikt, ook in de Surface Studio is een ARM-chip te vinden (Cortex-M7 32-bit). Waar deze voor gebruikt wordt is onduidelijk, maar deze bevindt zich op de achterkant van het scherm, waardoor het mogelijk met de camera of touchscreen te maken heeft.

5. Vleugels

Aan de achterkant van het scherm zitten twee metalen flappen die eruit zien als… vleugels! Hoewel er drie ventilatoren aanwezig zijn, zal de Surface Studio niet opstijgen en de vleugels uitklappen. Waar de flappen dan voor zijn? Waarschijnlijk om het gigantische scherm te verstevigen en te zorgen dat de Surface in balans blijft bij aanrakingen.

surface studio teardown 006
Klik/tap voor groter.

iFixit geeft de Surface Studio een repareerbaarheidscore van 5/10. Dit komt overeen met die van de 27-inch iMac. Naast iFixit hebben ook testers in de VS de iMac-concurrent al in handen gehad (Lees → Surface Studio: voordelen en gebreken in eerste reviews)

Reacties

18 reacties
 • Profielfoto
  Dydefox

  Genoeg propellers om er een flying surface van te maken….

 • Profielfoto
  Dashter

  Matig positief kom op zeg:P Als je de reactie op deze Surface Studio al matig positief vindt zijn de reacties op de nieuwe MBP desastreus te noemen..

 • Profielfoto
  Spam

  Tjongejonge wat een Surface nieuws hier zeg. Is het om aan te tonen dat het gras bij de buren echt niet zo groen is? Hele aparte tactiek, beetje triest eigenlijk.

  Die ARM is waarschijnlijk voor het WACOM scherm. De vleugels zijn voor shielding, niet voor versteviging.

 • Profielfoto
  Alexander Henket

  Ik denk dat de teardown voorbij gaat aan de hoek van 20° waarin je het touchscreen van 28″ kunt leggen. De RAM en HD zijn overigens beide nogal kneus voor een machine van dat bedrag. Zit er wel een behoorlijke videokaart in? Dat zou je verwachten voor de veeleisende grafici. Maar goed: ik zou ook veel RAM verwachten. HD doe je waarschijnlijk extern dus misschien daarom beetje kneus.

 • Profielfoto
  Shmoo

  Deze mag dan wel een score 5/10 hebben maar je hoeft wel geen display te demonteren waar je de HD wilt wisselen. Los daarvan, de score van de iMac moet nog komen. Men vergeet dat Apple een generatie computer achterloopt. De iMac is van 2015, deze machine van 2016-17.

  Ik wil de volgende iMac wel eens zien. Kijken of je dan nog het flash/ssd geheugen zelf kunt vervangen. Ik heb zo’n bruin vermoeden dat dit niet meer mogelijk is dus dan komt de score van de iMac op 1 of 2/10 terecht want dan heb je compleet geen reden meer om de glasplaat te openen.

 • Profielfoto
  Jeffry

  Er is toch geen 1 op 1 relatie tussen het aantal ventilatoren en de hoeveelheid geproduceerd geluid. Daarbij hebben we tegenwoordig daar toch gewoon meetapparatuur voor om het goed te objectiveren… je kunt evengoed stellen dat er goed is nagedacht over de airflow en het als voordeel presenteren.

 • Profielfoto
  Humain

  Kleine fans maken doorgaans een vervelender en luider geluid dan hrote fans ivm de draaisnelheid. Als je 3 kleine fans gebruikt kan dat dus flink irritanter zijn dan 1 grote fan @Jeffry

 • Profielfoto
  Jeroen3007

  Bedoel je geen sata III? Sata II is bijna voor mijn tijd ;P

  En dankje @Humain dat wilde ik net gaan toevoegen!

 • Profielfoto
  ocramarco

  Kleine fans maken doorgaans een vervelender en luider geluid dan hrote fans ivm de draaisnelheid. Als je 3 kleine fans gebruikt kan dat dus flink irritanter zijn dan 1 grote fan @Jeffry

  Daar zeg je het al kan irritanter zijn maar hoeft niet. Logt aan de vibratie en luchttrilling hoeveel geluid ze maken, ligt compleet aan hrt ontwerp. Je kan niet duidelijk stellen dat meer of minder ventilatoren beter of slechter is. Ofwel wat jeffry zegt, stop ze in een zoveel mogelijk geluidsdichte ruimte en meet de ruis eerst daarna de toestellen en je weet de geluidsproductie en frequenties en je kan bepalen wat het meeste geluid maakt. Met de frequentie kan je nog bepalen wat het meest irritant wordt ervaren.

 • Profielfoto
  Jeroen3007

  Na het lezen van iFixit.. wauw het is echt nog SATA II
  Gelukkig kan er wel gewoon een Sata III schijf in!

 • Profielfoto
  knekkie

  @Spam
  Microsoft gebruikt als sinds 2015 Ntriq technologie in plaats van Wacom technologie voor hun aanraak schermen

  @Raymond
  Volgens OnMSFT wordt de ARM chip gebruikt om het pixelsence scherm aan te sturen.

  @OMT
  Niet elke AIO is per definitie competitie voor de iMac.
  Wat kan Apple (en haar gebruikers) de Surface Studio schelen als ze als een superieur OS draaien op superieure hardware, verpakt in een superieur design? Of zijn bij hen inmiddels ook de oogkleppen af en worden sommige mensen bij het zien van de Surface computer lijn toch een beetje zenuwachtig of misschien zelfs wel hebberig?

  Is het daarom voor bepaalde Apple media nodig om de gemoederen klam te houden met dit soort neerbuigende berichten over de Surface Studio? Verwacht je een leegloop als je het niet doet? Blijkbaar raakt de aanwezigheid van de Surface Studio een groot genoeg aantal Apple gebruikers dat de Surface Studio meerdere items op OMT en andere Apple liefhebbende sites waard is.

  En dat voor een apparaat dan niet eens een iMac concurrent probeert te zijn Het is slechts een Wacom Cintiq alternatief met ingebouwde computer. Het is Wacom die zich zorgen moet gaan maken. Die heeft namelijk een scherm van het zelfde formaat met vergelijkbare mogelijkheden en prijs minus een ingebouwde computer.

  Voorlopig is Wacom scherm technologie nauwkeuriger. Maar het gaat vast spannend worden voor Wacom als er kleinere scherm maten of Computerloze Surface Studio schermen beschikbaar komen. De taart is groot genoeg.

 • Profielfoto
  MacAanZee

  Dat van die ventilatoren verbaast me niets. Het heet niet voor niets Windhoos..! Er had in het artikel na de zin ‘De iMac heeft slecht één ventilator voor de hele computer’ nog een toevoeging gekund: die je zelden of nooit hoort.
  Apple is en blijft een meester in het maken van stille computers.

 • Profielfoto
  dj bazzie wazzie
  shmoo

  Men vergeet dat Apple een generatie computer achterloopt. De iMac is van 2015, deze machine van 2016-17.

  Maak daar maar gerust twee of drie generaties van. Wacht al twee weken op m’n MBP en heb ik de meest hoge specs maar nog steeds een processor die een generatie oud is, twee generaties oud werkgeheugen oftewel allemaal niet erg imposant. Verwacht maar dat de iMac al verouderd is wanneer die uitkomt.

 • Profielfoto
  DaveFlash

  Welkom bij OneMoreThing het Microsoft techtblog

 • Profielfoto
  Sjurkie

  De ‘vleugels’ lijken inderdaad voor versteviging te zijn, gezien de profielen (beads) en de montagegaten van de ‘voet’. De relatief langzame HDD vind ik niet schrikken, gezien de combi met de SSD-drive moet dat geen problemen opleveren. Ik vind het eigenlijk wel een grappige oplossing, wil je sneller werken dan zet je er een snellere SSD in, wil je meer opslag een grotere HDD.

  Gesoldeerd geheugen is een nono voor een desktop en de hoeveelheid ventilatoren boeit mij niet, al zitten er 100 in, geluid is belangrijker en op de vlak scoort het apparaat niet geweldig. Al is het natuurlijk geen powermac-verhaal;-)

  Grootste vraagteken echter: wat doet bericht hier? Dan een concurrent een device presenteert dat een concurrent kan zijn en dat hier vermelden, ok, maar een teardown?

  What’s next, de teardown van een nieuw Acer laptop?

 • Profielfoto
  strigoi

  Ik moet zeggen dat de bijbehorende keynote van de Surface Studio ook beter was als de afgelopen keynotes van Apple. En ja, deze computer is zeker niet perfect:
  – CPU en GPU zijn van vorig jaar
  – Trage HDD (zelfde als in de iMac)
  – Windows 10
  – Veel ventilatoren, al is het wel zo dat de MacBook Pro en iMac zich terug klokken en dus niet maximaal presteren onder langdurige, zware ‘druk’.
  – Ook slecht(er) te repareren, zie alle nieuwe Apple producten waar alles aan elkaar wordt gesoldeerd en gelijmd.

  Momenteel nog echt voor een niche groep, de creatievelingen. Dit is altijd, Think Different, de doelgroep van Apple geweest. Ik ben blij dat Microsoft deze stap heeft gezet, eindelijk weer eens wat spannends en verfrissends in de wereld van de desktops.

  Volgens mij is het bashen hier eerder jaloezie op het feit dat deze frisse wind van notabene Microsoft moet komen en het bij Apple rond de iMac, Mac Pro en Mac Mini nog bedroevend stil is gebleven. De nieuwe MacBook Pro is leuk, maar z’n tijd nog zover vooruit dat je nu in eerst nog minimaal een jaar moet lopen klooien met adapters. Zoals vele reviews zeggen, duur en met rare compromissen.

  Ik ben zelf een Apple fan, al is het sinds het tijdperk Tim Cook wel steeds moeilijker geworden om van Apple te houden. Apple voelt niet meer als ‘één van ons’, maar als iemand die je zogenaamde vernieuwing/innovatie door je strot duwt en verkoopt. Je koopt steeds minder het ‘Think different‘ gevoel en steeds meer behoorlijk spul dat je helpt productief te zijn.

 • Profielfoto
  polansky

  Knekkie,

  Dat is inderdaad naar mijn idee ook de reden waarom Wacom nu de mobile studio pro (‘http://www.wacom.com/en-nl/products/pen-computers/wacom-mobilestudio-pro‘) heeft uitgebracht.

  Daarnaast hebben we ook nog ‘Eve’ (http://eve-tech.com), naast de Surface Pro van Microsoft.

  Dat Apple steeds meer problemen heeft om haar computers verkocht te krijgen heeft zij volledig aan zichzelf te danken door de consument van deze producten niet serieus te nemen en door de aandacht teveel te hebben laten uitgaan op de iPhone en horloges.

  Apple is niet meer ‘Think diffrent’, maar ‘Think money money money’. Dat laatste principe werkt misschien bij de aandeelhouder, maar niet bij de consument.

 • Profielfoto
  knekkie

  @Polansky
  Met die productlijn hebben ze idd een mooie counter move gedaan. Als je gegarandeerd de Wacom Kwaliteit wil in een tablet formfactor dan is dat het beste wat je kan krijgen. White label producten en de Surface Pro liggen niet ver achter in kwaliteit maar die concurreren weer op prijs. Slim spelletje van Wacom.

  Het spelletje van Microsoft met high end referentie modellen die iedereen mag namaken werpt ook zijn vruchten af. Eve Lenovo en vele anderen hebben een high end tablet hybride die je sterk aan de surface doen denken en sommige (eve)hebben zelfs nog betere specs voor een lagere prijs ook.

  Apple kan dit helaas niet doen als zouden ze het willen. Dan moeten ze Mac OS vrij geven. Dat zie ik niet snel gebeuren. Dus Apple zal het van de iPad Pro moeten hebben en hopen dat mensen tot die tijd de marketeers geloven dat iOS en de touch bar de beste touch oplossingen op de markt zijn voor productiviteit.:D