Raymon Mens
Raymon Mens Nieuws 29 november 2016

Surface Studio teardown: ventilatoren en vleugels

Hoewel Surface Studio pas begin 2017 verkrijgbaar zal zijn, zijn de eerste reviews (matig positief) van de iMac-concurrent van Microsoft al uit en heeft ook iFixit de computer met touchscreen op de pijnbank gelegd voor de inmiddels bekende teardown.

In plaats van achter het scherm, zit de meeste hardware van de Surface Studio in de voet van de computer. Dat maakt de desktop van Microsoft echter niet veel flexibeler dan de iMac.

1. Geheugen vastgesoldeerd

In tegenstelling tot de 27-inch iMac, waarvan het geheugen te upgraden is, zit het RAM van de Surface Studio op het moederbord gesoldeerd. Het is daarom niet mogelijk dit uit te breiden. Eenmaal met 8GB RAM besteld, is aan 8GB RAM vastzitten.

2. Harde schijf wel vervangbaar

Microsoft levert de Surface Studio niet met uitsluitend SSD-opslag. De computer heeft een Fusion Drive die bestaat uit een trage (5400rpm SATA II) harddisk en een snelle 64GB SSD (M2). Deze schijven gebruiken de gewone SATA en M2-interfaces en zijn vervangbaar. Apple levert de iMac ook met een standaard SATA-schijf, maar de SSD heeft een aansluiting die niet compatibel is met de M2-standaard.

Klik/tap voor groter.

3. Heel veel ventilatoren

iFixit telde maar liefst drie ventilatoren in de Surface Studio. Twee in de computer zelf en nog een in de voeding. Dat verklaart direct waarom de reviewers het als duidelijk luidruchtige computer omschreven. De iMac heeft slechts één ventilator voor de hele computer.

Klik/tap voor groter.

4. Deels door ARM-chip aangedreven

Niet alleen Apple heeft met de nieuwe MacBook Pro een hybride computer gemaakt die voor de Touch Bar een ARM-chip gebruikt, ook in de Surface Studio is een ARM-chip te vinden (Cortex-M7 32-bit). Waar deze voor gebruikt wordt is onduidelijk, maar deze bevindt zich op de achterkant van het scherm, waardoor het mogelijk met de camera of touchscreen te maken heeft.

5. Vleugels

Aan de achterkant van het scherm zitten twee metalen flappen die eruit zien als… vleugels! Hoewel er drie ventilatoren aanwezig zijn, zal de Surface Studio niet opstijgen en de vleugels uitklappen. Waar de flappen dan voor zijn? Waarschijnlijk om het gigantische scherm te verstevigen en te zorgen dat de Surface in balans blijft bij aanrakingen.

Klik/tap voor groter.

iFixit geeft de Surface Studio een repareerbaarheidscore van 5/10. Dit komt overeen met die van de 27-inch iMac. Naast iFixit hebben ook testers in de VS de iMac-concurrent al in handen gehad (Lees → Surface Studio: voordelen en gebreken in eerste reviews)

Reageer op artikel:
Surface Studio teardown: ventilatoren en vleugels
Sluiten