Surface Studio: voordelen en gebreken in eerste reviews

Door: Raymon Mens - 86 reacties

Microsoft heeft met de Surface Studio een opvallend apparaat afgeleverd. De eerste all-in-one van het bedrijf uit Redmond is niet alleen een mooi object, maar presenteert de visie van Microsoft duidelijker dan ooit: alles krijgt een touchscreen.

Terwijl Apple’s Touch Bar door creatieve professionals werd bekritiseerd, kreeg Microsoft veel lof voor de nieuwe Surface. Is de Studio echt goed? De eerste reviews zijn uit. Dit zijn de belangrijkste punten:

Connectiviteit: hallo verleden

Hoe progressief de Surface Studio op het oog ook is, de technologische keuzes van Microsoft zijn ouderwets. Er zijn vier USB 3.0-poorten (geen snelle USB 3.1, geen USB-C), een ethernet-poort, Mini DisplayPort voor een tweede scherm, een SD-kaartlezer en een minijack voor audio.

We kunnen Apple verwijten iets te snel te gaan met de nieuwe MacBook Pro met vier USB-C-poorten en Thunderbolt 3, maar Microsoft zit een beetje te ver in het verleden. Het ontbreken van Thunderbolt zal voor overstappers vanaf Mac een gemis zijn. Zeker voor professionals die snelle opslagapparaten aan willen sluiten.

surface-001
Afbeelding via: Engadget. Klik/tap voor groter.

De PC bevat ook een 5-megapixel webcam en een infraroodcamera voor Windows Hello gezichtsherkenning. Aan de rechterkant zijn de aan-uitknop en volumeregeling te vinden. Tenslotte kan de stylus magnetisch aan de PC bevestigd worden.

Prestaties: high-end PC van vorig jaar

Microsoft heeft de meest luxe versie van de Surface Studio aan testers geleverd. Deze heeft een Core i7-processor van 2,7 GHz (Skylake, dezelfde generatie als de nieuwe MacBook Pro), 32 GB DDR4 RAM, GTX 980M GPU en een Fusion Drive (2TB HDD, 128GB SSD). Kosten: $ 4.199. Het instapmodel kost $ 2.999 en heeft een Core i5 (Skylake), 8GB RAM, 1TB aan opslag (64GB SSD) en een GeForce 965m.

Op de hardware hebben reviewers¬†nogal wat aan te merken. Zo had The Verge graag de laatste generatie¬†Kaby Lake processors gezien. CNET¬†snapt de keuze voor een Nvidia Mobile GPU niet, deze is vooral¬†voor laptops. “Microsoft heeft de kans gemist om een¬†moderne¬†GeForce 1080-chip te gebruiken en daarmee makers van¬†virtual reality-content te¬†bedienen. Ook 3D-ontwerpers en ontwikkelaars van veeleisende games hebben meer grafische kracht nodig,” schrijft CNET.

surface-002
Afbeelding via: Engadget. Klik/tap voor groter.

“Dit is¬†oude technologie in een¬†futuristisch design,” zegt¬†Tom Warren van The Verge. Toch is het in de praktijk een hele rappe PC, volgens¬†Devindra Hardawar van Engadget zijn de prestaties geweldig en was het geen probleem om tientallen tabbladen open te hebben, een 4K-video te bekijken en tegelijk Minecraft te spelen.

Het enige echte probleem is de mechanische harde schijf met alleen SSD Caching, zowel de snelheid als het geluid doen oude tijden herleven. De gemiddelde leessnelheid van 294 MB/s komt niet in de buurt van de 1,6 GB/s die flashopslag biedt en tijdens het openen van grote bestanden zal dit zeker merkbaar zijn. Over geluid gesproken, volgens The Verge is de Studio geen stille machine, de ventilatoren zijn constant hoorbaar en laten zich bij zware belasting flink horen.

Scherm en Pen

Het scherm is de onbetwiste ster van de Surface Studio. Het 28-inch scherm heeft een resolutie van 4500 x 3000 pixels (13 megapixels). Dit zijn er 1,2 miljoen minder dan de iMac 5K Retina (5120 x 2880), maar toch genoeg. “Gecombineerd met PixelSense-technologie is dit het beste all-in-one-scherm dat we hebben gezien,” schrijft Engadget enthousiast. Net als de iMac heeft de Surface Studio ondersteuning voor het brede P3-kleurenscherm.

surface-003
Afbeelding via: The Verge.

Het bijzondere van dit scherm is dat het kan worden gebruikt als enorme grafische tablet. Het ingenieuze systeem kan het scherm tot een hoek van  20 graden positioneren. De Surface Pen kan vervolgens worden gebruikt om op het scherm te tekenen.

Volgens¬†ontwerper Nick Cogan van CNET “voelt het heel natuurlijk, net als tekenen met een¬†potlood.”¬†Lawrence Mann, een illustrator van¬†The Verge vergelijkt de nauwkeurigheid en latency met die van de¬†Wacom¬†Cintiq die hij gebruikt. Hij zou graag een draaibaar¬†scherm hebben gezien en noemt de¬†stylus niet erg ergonomisch. Alexander Sapountzis van Engadget noemt de palm rejection slechter dan die van¬†de iPad Pro.

surface-004
Afbeelding via: The Verge – Klik/tap voor groter.

Surface Dial

Naast het kantelbare scherm, zorgde de Surface Dial voor een “wow”-moment tijdens de onthulling van de Surface Studio. Het ronde apparaatje is een nieuwe interface waarmee contextuele tools opgeroepen kunnen worden. Het apparaat wordt op het scherm van de Surface Studio geplaatst en glijdt er zelfs met het scherm in de meest platte stand nog wel eens af. “Heel irritant en het zorgt voor afleiding,” schrijft The Verge.

surface-005
Afbeelding via: CNET – Klik/tap voor groter.

Navigatie door de menu’s en submenu’s is niet zo eenvoudig als Microsoft ons wil doen geloven. “Surface Dial is soms een beetje verwarrend met menu’s die aan alle kanten openen,” lezen we op CNET. The Verge is het er niet mee eens en schrijft “Surface Dial voelde al snel erg natuurlijk aan.” Gewenning zal een belangrijke rol spelen en net als met Apple’s Touch Bar is nog niet alle software voorbereid op de nieuwe interface. Momenteel is Adobe de grote afwezige.

surface-006
Afbeelding via: Engadget – Klik/tap voor groter.

Een computer die Apple had kunnen bedenken?

Phil Schiller maakte in een interview onlangs duidelijk dat de Mac nooit een touchscreen zal krijgen. Apple heeft het getest en het is volgens het bedrijf uit Cupertino geen goed idee. De iPad Pro wordt met Apple Pencil als touchscreen-apparaat voor de creatieve gebruiker aangeprezen. Microsoft kan daardoor veilig in het gat dat Apple openlaat springen.

De Surface Studio bevat middelmatige Windows-hardware en onderscheidt zich vooral met¬†het scherm en tekengereedschap. De PC¬†zal daarom vooral serieuze grafische professionals -die teleurgesteld zijn in de nieuwe producten van Apple- aanspreken. “Het is op zich bijzonder dat een Microsoft-apparaat serieus wordt beschouwd als alternatief voor de Mac,” schrijft Tom Warren op The Verge.

surface-007
Afbeelding: CNET – Klik/tap voor groter.

Microsoft heeft nu een goede basis om zijn imago onder grafische professionals te verbeteren. De realiteit omvat echter ook werken met Windows, of zoals Nick Cogan van CNET het zegt: “Ik denk dat Windows de grootste barri√®re is. Zoveel mensen in de creatieve community hebben tientallen jaren ervaring met hun Mac.”

Reacties

86 reacties
 • Profielfoto
  Usain

  Raymon zit je zo’n bash artikel nou met een stijve pik te schrijven?

 • Profielfoto
  bartvdv

  Ik vind het redelijk objectief, maar de gebruikelijke sneer zit er toch wel in:

  Over de aansluitingen: “de technologische keuzes van Microsoft zijn ouderwets”, “We kunnen Apple verwijten iets te snel te gaan”, enz.

  Zolang Raymon achteraf zijn handen maar wast is er niets aan de hand.

  Overigens valt mij op dat hij toch lichtjes begint over te hellen richting Microsoft.

 • Profielfoto
  Raymon Mens

  You don’t wanna know ? – Goed weekend!

 • Profielfoto
  NASI-GORENG

  altijd fijn een harde harrie ??

 • Profielfoto
  KarelWillem

  Ik vind het een mooi objectief artikel. Met een mooie samenvatting van wat de ‘experts’ ervaren hebben.

 • Profielfoto
  sonic1984

  Als ik niet vorig jaar een ‚ā¨3400 5K iMac had gehaald was ik nu voor de Surface gegaan.

  En zo een kop “high end PC van vorig jaar” – precies zoals Apple dus? Weinig objectief. Microsoft heeft gewoon een supermooi apparaat neergezet.

  Bericht trouwens (niet express) getypt op mn Surface Pro 4;-)

 • Profielfoto
  diedrikringenier

  Er zijn overigens ook veel berichten over een slechte bouwkwaliteit. Ik gebruik zelf op mijn werk een surface en hoewel Windows 10 al een stuk beter is mis ik constant MacOs. Heb het apparaat in een jaar ook vier keer moeten herinstalleren.

 • Profielfoto
  Shmoo

  Wat een smerigheid weer, bah..

 • Profielfoto
  paullez

  Is dit nou een mac forum…. wat een kut artikel over een niet gerelateerd mac onderwerp

  Volg OMT al jaren. Maar het wordt steeds minder

 • Profielfoto
  aartjan.nl/blog

  Topstukje weer, precies wat ik graag lees…
  Verder vind ik het ook een mooi ding maar Tjeesses wat een fails weer: geen SSD en geen USB-C….
  Hoe komen ze erbij….

 • Profielfoto
  Zakske

  Is dit nou een mac forum…. wat een kut artikel over een niet gerelateerd mac onderwerp

  Van enkel nieuws over Apple kan zo goed als geen enkele site meer leven.

 • Profielfoto
  McNismo

  Rommel

 • Profielfoto
  KarelWillem

  Geen SSD is jammer. Maar tot een bedrag van ‚ā¨ 2.129,00 worden de iMacs ook gewoon alleen met een HDD geleverd.

  Geen USB-C zou me geen moer uitmaken. Daar is vast wel een dongle voor te krijgen.;)

 • Profielfoto
  donut

  Ze hebben wel goed naar Apple gekeken, alle aansluitingen aan de achterkant van het doosje!

  Niet handiger- wel mooier

  Goed dat er wat concurrentie komt voor Apple.
  We kunnen nu kiezen voor iets ouderwets-futuristisch en iets te futuristisch-futuristisch
  Er is nog steeds plaats voor iets realistisch-futuristisch..

  en inderdaad windows10 is nog steeds even lelijk als altijd.
  Hoe krijgen ze het toch voor elkaar…
  vreselijk om daar op te moeten werken.

 • Profielfoto
  Shmoo

  Als je de iMac nu naast die Surface Studio ziet staan dan lijkt het wel een computer met een vadsige bierbuik.

  Misschien iets met ontwerpen voor de doelgroep te maken?:evil:

 • Profielfoto
  Hermanko

  Microsoft: heeft zich aangesloten bij Linux, Windows 10 is ‘bruikbaar’ en komt met aardige hardware….
  Velen hebben de indruk dat Apple, Apple niet meer is en geen voortrekker maar een volger is geworden.
  Microsoft versus Apple, zij komen elkaar weer eens tegen, prima.. voor Apple om wakker te zijn.
  Apple : USB C, ik moet nog zien dat een MacBookPro met dongels, als oorhangers, het gaat worden. .
  De MacBookAir met een flink verouderd, niet eens 1080p, beeldscherm, de MacMini al jaren met verouderde techniek.
  MacBook feitelijk een iPad met keybord, zonder touch scherm,.. en onwijs duur !
  240‚ā¨ om 8 GB geheugen bij te bestellen ..?
  Tja, Mac OS en iOS zijn veel beter… blijft dat genoeg?

 • Profielfoto
  NapO

  Idee een 9, uitvoering een 5….. kut hardware niet up to date en de hoofdprijs vragen…. wordt niks! Mat nu words….

 • Profielfoto
  NapO

  Mark my words…..

 • Profielfoto
  Zakske

  kut hardware niet up to date en de hoofdprijs vragen…. wordt niks!

  Dus exact zoals de gehele computerlijn van Apple?

 • Profielfoto
  MrHammond

  Komisch, mijn iMac 5K (Late 2014, dus inmiddels een dik 2 jaar oud model) kostte ongeveer ¬ĺ van deze “High End”-version, en verslaat ‘m op vrijwel alle specs…
  Het idee is zeker leuk, maar deze eerste versie heeft wel duidelijk nog een paar kinderziektes, op zich niks mis mee, hebben de meeste producten in hun eerste editie. We zullen wel zien of het aanslaat. Windows 10 is geloof ik technisch wel al flink wat beter dan z’n voorgangerversies, maar de UI vind ik persoonlijk afgrijselijk, maar dat schijnt tegenwoordig mode te zijn…

 • Profielfoto
  iep

  Not really. Bij Apple is het een totaal product met zowel hardware als software en kan dat ook als zodanig worden gebruikt. De wereld van Microsoft is heel anders en kent veel meer concurrentie. Daar zie je veel meer SaaS oplossingen dan bij Apple. Zoveel dat Microsoft onder Satya Nadella nu ook die weg is ingeslagen. Office 365 en Azure is waar het allemaal om draait en juist niet de hardware. Deze machine mag dan weliswaar laptop hardware hebben maar heeft in dat SaaS wereldje ook niet meer nodig. De echte software draait toch in een cloudomgeving en laten daar nou alle bewerkingen plaatsvinden.

  De grootste concurrent van Microsoft is momenteel Amazon. Die doet dit soort dingen ook. Daar zijn al diverse mensen mee bezig door games op een cloud instance te draaien in een datacentre dicht bij hun (dus lage latency). Zo hoeven ze alleen in de instance te investeren en niet meer in hun hardware.

  We zijn momenteel nog aan het begin van deze fase (die overigens niet nieuw is, zo is het namelijk ooit begonnen in de vorm van o.a. mainframes) dus de dreiging is nog niet zo heel hoog. Er zullen diverse gaten nog moeten worden gedicht zoals de consument die moet wennen aan een heel ander prijsmodel (namelijk betalen voor gebruik en/of maandelijks) en internetverbindingen die moeten worden verbeterd (wij mogen dan wel broadband hebben maar dat is in heel veel landen niet het geval). Dit betekent dus ook dat de oude manier nog steeds de voorkeur heeft en de komende jaren ook zal hebben.
  De vraag is dan ook eerder of deze machine daar nog wel genoeg voor is. Wat mij betreft mist Microsoft hier de boot een beetje vanwege een aantal zaken: er is geen high end uitbreidingsmogelijkheid in de vorm van Thunderbolt, het scherm is ivt de Wacom Cintiq beperkt (de Cintiq kun je op een monitor arm zetten waardoor je ‘m juist wel kunt draaien en in diverse andere hoeken kunt manoeuvreren plus dat het scherm met 3:2 ook geen gangbare verhouding heeft (je hebt alleen plek voor de foto die 3:2 is, de tools en andere zaken kunnen dan niet meer op het scherm)) en er is heel veel concurrentie van tablets die ook zijn uitgerust met een pen (met Android, iOS of Windows 10).
  Er zullen ongetwijfeld mensen hier brood in zien, de tijd moet gaan leren hoeveel er dat zullen zijn. Dit is in ieder geval wel een hele onverwachte zet van Microsoft.

 • Profielfoto
  pruus

  Hoe zit dat met Emoji’s op deze machine? Als ze er meer hebben dan Apple, dan ga ik er voor.

 • Profielfoto
  ozzie X

  Prima artikel wat mij betreft (!) en zeer terecht dat er hier op deze site aandacht wordt besteed. Vergeet niet dat dit een versie 1.0 is en dat versie 2 waarschijnlijk stukken beter zal zijn. Interessante ontwikkeling in ieder geval, zeker bij het ontbreken van echt spannende zaken bij Apple.

 • Profielfoto
  knekkie

  Goeie objectieve Review. Maar volgens mij gaan er twee dingen fout.

  1) De Surface Studio is geen iMac concurrent maar een Wacom Cintiq HDXX Touch concurrent. Het feit dat er ook een computer bij zit voor een vergelijkbare prijs als een Wacom Cintiq is bonus.

  2) Omdat er nog steeds reviews binnen komen is het geschetste beeld op basis van twee of drie bronnen enigsinds vertekend.

  De reviews van Cnet en Engadget sluiten op elkaar aan. De reviews van The verge en Tested zijn daar precies het tegenovergestelde van. Als de waarheid in het midden ligt heeft Apple weldegelijk wat te vrezen van de Surface Studio.

  On topic
  Ik had zelf liever volledig SSD en een nieuwe generatie chipset in de Surface studio gezien maar die bleek niet op tijd klaar te zijn op moment van ontwikkeling van de Surface studio volgens Thurrot in de This week in Microsoft podcast. Waarschijnlijk te veel aanpassingen nodig om alles er alsnog in te proppen. Niet dat het heel erg uit maakt. De hardware is vergelijkbaar met de huidige iMac lijn en die is meer dan snel genoeg voor mijn doeleinden als 2D animator en illustrator.

  Dat zal op deze Surface Studio dan ook geen probleem zijn En aangezien de huidige iMac lijn in veel gevallen sneller is dan de 2013 Mac Pro waar ik mijn animatie werkzaamheden mee doe is een overstap geen eens een stap terugwaards.

  De zogenaamd verouderde aansluitingen op de achterkant passen precies op de rand apparatuur die ik heb. Geen verloop kabeltjes nodig.:P

  Ik heb geen haast. Wat ik heb staan voldoet. Maar ik ben in ieder geval wel heel benieuwd naar ervaringen van mensen die net als ik een 2013 Mac Pro met Wacom Cintiq 22HD Touch hebben. Als die lui positief zijn dan ga ik mijn Mac Pro en Cintiq toch maar eens op Marktplaats zetten.

 • Profielfoto
  Shmoo

  Precies dat.

  Dit ding is ook niet voor Jimmie Facebook. The Verge zei het prima in hun review. Het ding is ongeveer 200,- duurder dan zo’n Wacom scherm en met dit ding heb je meteen een computer er bij, dus niet alleen een scherm.
  Kortom als straks blijkt dat dit hetzelfde werkt als een Wacom dan heeft Wacom + Apple een probleem bij deze doelgroep. Deze jongens zitten niet te wachten op een functie om met Siri je Mailprogramma te openen.

 • Profielfoto
  pippen2

  Het is alleen wel voor een heel beperkte doelgroep. Het is eigenlijk alleen voor tekenaars interessant. Ik zou niet anders weten waarvoor anders je een touchscreen nodig hebt. En om nou voor zo’n kleine doelgroep zo’n apparaat te produceren… En ik vraag me af, heb je nou echt zo’n groot scherm nodig om te tekenen? Is een iPad Pro formaat niet gewoon praktischer? Dan kan je overal je creativiteit kwijt. Het zou me niks verbazen dat het over een paar jaar ook weer van de markt wordt gehaald, net als andere Microsoft producten. Maar goed dat ze het proberen, dat zeker wel. En misschien wordt het wel een groot succes, al zie ik het zelf nog niet zo.

 • Profielfoto
  knekkie

  Ik denk dat die beperkte doelgroep wel mee valt.
  Het lijkt mij de iMac doelgroep.

  in de marketing materialen gaat het van: architecten, ingenieurs, Video editors, Muzikanten, Componisten, Animators, illustrators tot mensen die office gebruiken. Ook (casual) gamers, tot de huis tuin en keuken gebruikers komen aan hun trekken. Studenten in de bovengenoemde studie richting hebben hier een hele fijne computer aan. Professionals en casuals in deze bovengenoemde doelgroep ook.

  Eerlijk gezegd denk ik dat het om de zelfde doelgroep gaat waar Apple met hun computers achteraan zit. Microsoft heeft hierbij het voordeel dat ze uit een veel grotere vijver kunnen vissen. Namelijk hun eigen Reeds windows gebruikende clientele. Het zal je verbazen hoeveel creatieven er op een PC werken in een sector waar de Mac de vanzelfsprekende keuze zou zijn. En los van die doelgroep zijn er genoeg mensen die wel een computer met de bouwkwaliteit van Apple zouden willen maar tegen de overstap aan hikken.

  Omgekeerd zullen er vast Apple gebruikers zijn die al een tijdje overwegen Apple te verlaten voor een Surface Book Surface Pro of misschien straks wel een Surface Studio maar dat simpelweg niet kunnen vanwege vendor lock of simpelweg niet aandurven omdat ze dan windows moeten gebruiken. De na smaak van Windows is voor sommigen nog niet weg gespoeld.

 • Profielfoto
  lalalalalalalalal

  Welke sukkel heeft dit geschreven ? De iMac heeft ook standaard maar slechts een fusion drive die niet vooruit is te branden. Je gaat dit toch niet vergelijken met een MacBook Pro ! Dat is iets om te vergelijken met de Surface Book.

 • Profielfoto
  knekkie

  Eigenlijk is alles wat pro apple pers nu afbrand op de Surface Studio een afbranding van de huidige iMac lijn (fusion drive en USB3) omdat de computer hardware er sterk op lijkt qua specs.

  Microsoft heeft gekozen voor bewezen technologie dus ik snap de keuze. Ze hebben zich met de 1e gen Surface Book al eens gebrand aan het last minute toevoegen van de laatste generatie intel processor. Met nare problemen tot gevolg. Zoek maar eens op Surface book problems.

 • Profielfoto
  Shmoo

  Het is alleen wel voor een heel beperkte doelgroep. Het is eigenlijk alleen voor tekenaars interessant.

  .
  Hoe intressant is die iPad Pro dan eigenlijk onder de businessmen of laten we het nog even breder pakken. Iedereen met een eental jaar oude PC die aan vervanging toe zou zijn. Dat was de doelgroep van de iPad Pro. The Ultimate PC Replacement.

  Ik zie nergens in de verkopen terug dat de iPad of de iPad Pro dan ook serieus aan een groei bezig is. Wat ik wel zie is dat ik tot op heden pas één doelgroep lovende dingen heb horen zeggen over de iPad Pro en dat zijn mensen die ook een Apple Pencil erbij hebben gekocht en de app Procreate gebruiken om te tekenen en sketchen op het ding. Verder zie ik niet veel mensen een iPad Pro met liefde gebruiken.

  Kortom klein of grotere doelgroep boeit niet zo heel veel. De Mac Pro was ook nooit voor een grote doelgroep toch heeft het een meerwaarde voor sommige mensen.

  Los daarvan is de groep die gewoon een computer gebruikt ook veel groter geworden. De webdesigner, app developers meeste grafische jongens kunnen nu gewoon werken op een vrij standaard computer. Zij zijn als het ware achteruit gegaan qua kwaliteit maar kunnen nog steeds al hun dingen doen omdat hun software leaner wordt en de mensen die een instap computer nodig hebben kopen als het ware eigenlijk iets ter wel kwaliteit voor wat ze eigenlijk nodig hebben.

  Ik denk dat er vooral één grote doelgroep computers is, de standaard computer en dan heb je nog twee of drie zeer kleine doelgroepen die echt iets op maar nodig hebben en dat zie je hier getoond worden.

 • Profielfoto
  DBLCreations

  Ik vind het van Microsoft gewoon een hele mooie machine, dat moet gewoon gezegd worden, dit had Apple eigenlijk moeten doen, stel je zo een iMac maar eens voor. Ik vind het persoonlijk ook nogal een rare opmerking “high end pc van vorig jaar”. Maar op zen minst wel 32GB DDR4!!! Terwijl Apple nog steeds op DDR3 zit en tot 16GB kan. USB-C hoeft voor mij persoonlijk ook niet, maar idd had zo √©√©n poort samen met TB er wel op gemogen. Maar goed, je kan tenminste usb en sd gebruiken, dat is al fijn! Ik vind die dial eigenlijk wel een fijne input. Alleen jammer dat hij van het scherm weg schuift, ook al is het scherm op de laagste stand…

  En natuurlijk, het is een eerste generatie, dus perfect zal het wel niet zijn, maar Apple maakt soms ook keuzes (zoals op dit eigenste moment), om een heel andere route op te gaan.

  Maar het is goed dat er (MOOIE) concurrentie is:-)

  Dat is en blijft gezond voor alle partijen!

 • Profielfoto
  mmww

  Microsoft doet teminste weer zijn best. Die nieuwe CEO bij Microsoft doet zijn werk. Apple is alleen maar bezig met het bedenken hoe ze nog meer geld kunnen verdienen over de rug van hun klanten. Uiteraard met zo min mogelijk inspanning. Uitmelken dus! We gaan de ssd & ram vastsolderen en vragen de hoofdprijs bij aanschaf. De IPhone 6 plus heeft een productiefout..,maar je kunt het laten repareren tegen kostprijs (Apple wil het niet voelen) aardig hè enz enz!

  Apple is momenteel een erg onsympathiek bedrijf. Een beetje zoals Microsoft 10 jaar geleden.

  Tijd dat Apple een nieuwe CEO krijgt die de boel even hernieuwd, en durf te innoveren. Tim is er alleen voor de aandeelhouders.

 • Profielfoto
  KR1275

  Als beleidsmakers van Apple nou eens een paar dagen dit soort fora doornemen en daar iets mee doen, dan kunnen ze met een verbluffend product komen. De iMac leent zich voor veel nieuwe idee√ęn, kan platter, flexibeler etc. Betaalbare prijs en wij stappel massaal over op het nieuwste model.
  Ik wacht ook op een Mini met iMac specs. Zo moeilijk moet het niet zijn om die te maken. Ook daar is voldoende vraag naar.

 • Profielfoto
  KR1275

  Tijd dat Apple een nieuwe CEO krijgt die de boel even hernieuwd, en durf te innoveren. Tim is er alleen voor de aandeelhouders.

  Een jong iemand met frisse idee√ęn! Die lopen er volop in de regio van Cupertino. Hoe kan een bedrijf met zoveel medewerkers en een regio met zoveel mensen met frisse idee√ęn zo blijven hangen in het verleden?

 • Profielfoto
  farl4web

  Leuk stuk om te lezen Ramon.:) De reacties hier zitten helaas altijd vol met gefrustreerde mensen die altijd hun negatieve mening kwijt willen. Wat kunnen die mensen zich toch altijd heerlijk uitleven op het internet. Maar ik zou liever zien dat ze hun gal in hun eigen afvalbak dumpen. Of dat ze een Twitteraccount nemen…;)

 • Profielfoto
  sedikit

  Leuk stuk om te lezen Ramon.:) De reacties hier zitten helaas altijd vol met gefrustreerde mensen die altijd hun negatieve mening kwijt willen. Wat kunnen die mensen zich toch altijd heerlijk uitleven op het internet. Maar ik zou liever zien dat ze hun gal in hun eigen afvalbak dumpen. Of dat ze een Twitteraccount nemen…;)

  Toe maar! Godezijdank is er een kentering waar te nemen in dit soort, door blindheid gevoede onzin, zoals “….gefrustreerde mensen die altijd hun negatieve mening kwijt willen” enz.

 • Profielfoto
  Hugaer

  En de prijs ?? Te gek!

 • Profielfoto
  Hugaer

  En steeds een spray en vodje bij de hand. Want vuil wordt dat ding zeker. Ook mijn iPadPro.
  En een scherm vol vingerafdrukken is misschien goed voor forensisch onderzoek ?)

 • Profielfoto
  knekkie

  @Hungaer: en de oliofoben onder ons. Af en toe een doekje over je scherm halen kan zoweiso geen kwaad. Maar er zijn slimmere oplossingen. Zoals een tekenscherm handschoen.

  Die poetst gelijk je scherm schoon terwijl je tekent. Dus die paar keer dat je met je vingers op het scherm hebt gezeten wis je gelijk weer uit. Dit is een gangbaar product bij http://www.Tablet4u.nl Bijna elke cintiq koper koopt er zon handschoen bij.

  Als je een handschoen een beetje raar vindt dan kan je ook gewoon de Surface Pen en de Surface Dail gebruiken. Daarmee raak je ook het scherm minimaal aan.

  Dus gegarandeerd vette vingers op je scherm net als op je ipad hoeft niet…

 • Profielfoto
  P5ycH0

  Call me when it runs OSX….

 • Profielfoto
  jackybe67

  Voor mij blijft de combi iMac-iPad Pro de beste. De kracht van osx op de mac met de flexibiliteit van de iPad.
  Als je de commentaren op de MacBook Pro hoort, draait het om de specs, maar bij de Studio speelt het blijkbaar geen rol, raar. De combinatie van hardware en software is bij Apple nog steeds onovertroffen.

 • Profielfoto
  jackybe67
 • Profielfoto
  Buzz

  Ik vind het persoonlijk ook nogal een rare opmerking “high end pc van vorig jaar”. Maar op zen minst wel 32GB DDR4!!! Terwijl Apple nog steeds op DDR3 zit en tot 16GB kan.

  Ja, dat is een beetje een rare opmerking. Het is geen high-end pc van vorig jaar, maar een mid-range van dit jaar. Maar verder geen appels met peren vergelijken h√®? Deze studio kun je vergelijken met de 27″ iMac en die kan ook 32 GB RAM aan (DDR4 komt waarschijnlijk met de volgende iMac upgrade). De Microsoft Surface Pro laptop/tablet-hybrides zijn net als Apple’s laptops beperkt tot 16 GB RAM.

  Intel levert simpelweg nog geen energiezuinige chipsets die meer dan 16 GB RAM aankunnen. Als je op dit moment een laptop ziet met meer dan 16 GB RAM dan kan je er zeker van zijn dat het vergeleken met de MacBook Pro en Surface Pro een groot, zwaar, batterij slurpend en lawaai makend ding is.

 • Profielfoto
  kris251069

  Ik heb een iPad Pro en vind het ding fantastisch. Gebruik het elke dag uren aan een stuk. En ik ben zelfs helemaal geen pro. Ik gebruik de iPad Pro gewoon voor persoonlijk dagelijks gebruik : email, internet surfen, YouTube, etc… . Dat is op zo’n groot scherm geweldig. Ik moet hier ook aan toevoegen dat ik niet te beste ogen heb. Dan is een groot scherm toch wel hel comfortabel en neem ik het extra gewicht er wel bij. Hoewel ik het gewicht van de Pro best wel mee vind vallen… misschien gewenning.

 • Profielfoto
  THX-1138

  Ik vind Macs en MacBooks sowieso een gedateerde indruk maken naast het geen wat er tegenwoordig allemaal voor nieuw spul uitkomt. En laten we het maar niet hebben over die archa√Įsche Finder…

 • Profielfoto
  Sjurkie

  Net de review van Tested gezien, vind het idee van ‘oude hardware’ daarom wat kort door de bocht; daar hadden ze het over het thermische ontwerp. Komt ook wel overeen met eerdere reviews: het ding is al een tijdje in ontwikkeling. Wat blijft is dat Microsoft dezelfde truc uithaalt als Apple met de MBP, dus wie hier gaat zeuren over de specs moet dat bij de MBP net zo goed doen, en omgekeerd natuurlijk ook.

  De poorten komen daarentegen exact overeen met het gros van de pc’s die nu geleverd worden; heel logische keuze dus. Ethernet? Heel handig, genoeg bedrijven die daar (nog) mee werken en het is uiteindelijk gewoon een stuk sneller dan wifi. Ook een logische keuze aangezien het geen mobiel apparaat is, op de Mac Pro zitten ze tenslotte ook.

  Het is een hele specifieke machine voor een hele kleine (niche) markt, maar doet dat wel bijna goed met een hele fijne schermverhouding. Bij Tested brengen ze wat nukken aan de pen en de missen van alle linkshandigen in de implementatie van de dial aan het licht die ik zeer slordig vind. Is het een goed apparaat? Ja! Is het perfect? Nee!

  Kan iemand het beter? Yup, en ik weet wel wie; namelijk Apple. Apple wil dit echter niet, getuige de uitspraken van Schiller, en mist daarmee een markt. Want kom op, een grafische pro wil een groot scherm en is dan bij Apple aangewezen op een oude Mac Pro of een MBP, in combinatie met een Cintiq. Een iPad pro komt dan helemaal niet in het rijtje opties voor en dan worden de kosten wel een punt. Een Cintiq op 27″ met touch en een instap 13″ MBP is 200 dollar duurder dan een topmodel Studio… dan wordt de keuze voor een Studio als je apps ook op Windows draaien interessant.

 • Profielfoto
  knekkie

  Call me when it runs OSX….

  Whats your phone number?
  http://www.hackintosh.com/

  …Een Cintiq op 27″ met touch en een instap 13″ MBP is 200 dollar duurder dan een topmodel Studio… dan wordt de keuze voor een Studio als je apps ook op Windows draaien interessant.

  Lang leve crossplatform software.

  Eenmaal in je crossplatform applicatie merk je niks meer van windows. Zelfde geldt voor Office tot Adobe CC en een hoop specialistische software bevat gewoon een windowns en Mac licentie bij de zelfde aankoop. Zo kan je Als Mac gebruiker gemakkelijk een gek experimenteel uitstapje maken naar een Surface Studio, Surface book of Surface Pro. En een cloud sync dienst naar keuze houd je data synchroon tussen je Mac en PC.

  Alleen als je alles uit een Appstore hebt gekocht ben je de Sjaak qua vendor lock in.

 • Profielfoto
  Maikelw

  Hebben, hebben en nogmaals hebben. Dé machine waar ik al jaren op wacht. Hoef geen maximale specificaties, het gaat mij om de interactie met het apparaat.

 • Profielfoto
  knekkie

  @Maikelw
  Stiekem toch wel zonde dat ze bij Apple zo koppig zijn wat fulltime touch aan gaat. De Surface Studio is wat de iMac had moeten zijn.

  Dat had gegarandeerd een hitje geweest net als de gekleurde iMac.

 • Profielfoto
  recoiller

  We zitten op een Apple forum dus logisch dat het geen objectief artikel is.

  Dat “Hallo verleden” slaat echter nergens op. Vrijwel alles bij iedereen thuis en (nog steeds) in de schappen draait op de aansluitingen op de Studio. Er zitten allemaal aansluitingen op waar iedereen nu nog steeds belang bij heeft.
  Bijna niets draait (zonder converters) op de USB-C aansluitingen van Apple. Daarmee wil Apple een nieuwe standaard neer zetten maar daarmee zijn de andere aansluitingen alles behalve ouderwets of een beetje te ver in het verleden.

  Thunderbold een gemis voor overstappers? Voor een scherm zit er een mini display poort op en ik denk dat 95% van het thunderbold-gebruik om een scherm gaat of een converter naar een andere aansluiting. Nog geen 5% gebruikt een externe thunderbold schijf. Hooguit als je aan video editing doet of iets dergelijks is het ‘een gemis’.
  “Zeker voor professionals die snelle opslagapparaten aan willen sluiten”
  ALLEEN zul je bedoelen, wie anders heeft er nog belang bij?

  De hardware valt inderdaad wat tegen voor de som geld die het kost.
  Niet zo erg als de Macbook, maar toch. Gaan ‘bitchen’ op de grafische kaart is ook nogal vreemd op een Mac Forum. De Mac is nooit een gaming platform geweest en nog steeds zijn Macs niet geschikt om een Oculus Rift aan te sturen. Beide omdat de Macs grafisch altijd achter bleven en nog steeds achter blijven.

  Toen Steven nog leefde nam je daar genoegen mee omdat de Mac dat compenseerde met innovatie en een betere gebruikers-ervaring. Tegenwoordig wil Apple de dunste zijn en haar ‘pro gebruikers’ kleurtjes aanbieden.

  Begrijp me niet verkeerd, voor het platform blijf ik ook bij Apple. Maar wat mij betreft gaat Microsoft juist richting de toekomst en blijft Apple achter.. ondanks dat Apple het nieuwste kabeltje heeft.

 • Profielfoto
  Ief

  mooi die surface maar daarmee is het ook gezegd voor mij.
  Iedereen vit tegenwoordig op Apple en ja daar zijn wel wat redenen voor maar geef mij dan toch maar een apple ook al zou de hardware volgens velen veroudert zijn en niet meer mee met pc. en als apple dan naar de toekomst kijkt met usb-c en thunderbolt zit iedereen op zijn achterste poten.

  Iemand moet de markt wakker schudden en zeggen van nu gaan we een stap verder en beste fabrikanten van accessoires maak maar dingen met usb-c en thunderbolt.

  Daar blijft de pc markt in achter, ook de surface. Mocht het aan hen liggen werken we over 10 jaar nog met usb 3.

  Ik vind apple, de combinatie met de hardware (ook al is die misschien niet meer 100% up to date) en MacOs toch onovertroffen.

  Iedereen wilt het nieuwste van het nieuwste maar vergeet dat dit na een jaar of 2 ook achterhaalt is. Ik geef toe ik was vroeger ook zo in mijn pc periode. Het beste en snelste. Nu met mac heb ik dit niet meer. Mijn iMac van 2013 werkt nog super en ben uiterst tevreden van de snelheid. geen behoefte aan iets nieuws. Apple is dan wel duurder maar ik doe er langer mee en heb er meer plezier aan.

  Ieder zijn meug.

 • Profielfoto
  Roko

  Anders dan bij een tablet werk je hier vaak met omhooggehouden armen, niet bepaald een fijne werkhouding. Ondanks het mooie design voorzie ik vooral veel schouder en rugklachten.

 • Profielfoto
  Cenobyte

  Erg mooie machine, maar voor mij zou Windows ook de grootste belemmering zijn (samen met de prijs haha).

  Persoonlijk vind ik de keuze voor USB (nog steeds) logischer dan alles vol rammen met USB-C en Thunderbolt, poorten die alleen de mensen met teveel geld gebruiken.

  Mooie, innovatieve machine. Erg jammer van Windows en de luidruchtige ventilatoren.

 • Profielfoto
  pannekoek

  Als ze bij apple die touchbar applicatie geschikt maken voor de iPad range, dan heb je best of both worlds als je ‘m aan usb 3 hangt.

  Als je er goed 0ver nadenkt, dan is het van de zotte dat ze een iPad controller inbouwen, en de prijs van het MB met de kosten van een iPad verhogen om een miniem stripje als surface te gebruiken.

 • Profielfoto
  Ome Kor

  Het prijsverschil tussen de normale 13″ en de touchbar 13″ MacBook wordt niet alleen veroorzaakt door de touchbar, maar ook door:
  De processor 2,0‚ÄĎGHz dual‚ÄĎcore Intel Core i5 versus 2,9‚ÄĎGHz dual‚ÄĎcore Intel Core i5
  Geheugen, 8 GB 1866‚ÄĎMHz LPDDR3 versus 8 GB 2133‚ÄĎMHz LPDDR3-geheugen
  Grafisch, Intel Iris Graphics 540 versus Intel Iris Graphics 550
  Twee Thunderbolt 3-poorten versus vier Thunderbolt 3-poorten
  Twee microfoons versus drie microfoons
  Geen Touch ID-sensor versus een Touch ID-sensor

  De gewone 13″ heeft wel √©√©n voordeel ten opzichte van de touchbar 13″
  lithium-polymeerbatterij van 54,5 wattuur versus lithium-polymeerbatterij van 49,2 wattuur

 • Profielfoto
  Sjurkie

  Anders dan bij een tablet werk je hier vaak met omhooggehouden armen, niet bepaald een fijne werkhouding. Ondanks het mooie design voorzie ik vooral veel schouder en rugklachten.

  Heb je de filmpjes gezien? Reviews gelezen? Het ding is gemaakt om op te steunen, zoals bij een tekentafel. Je hoeft er niet mee ‘in de lucht’ te hangen.

  Thunderbold een gemis voor overstappers? Voor een scherm zit er een mini display poort op en ik denk dat 95% van het thunderbold-gebruik om een scherm gaat of een converter naar een andere aansluiting. Nog geen 5% gebruikt een externe thunderbold schijf. Hooguit als je aan video editing doet of iets dergelijks is het ‘een gemis’.
  “Zeker voor professionals die snelle opslagapparaten aan willen sluiten”
  ALLEEN zul je bedoelen, wie anders heeft er nog belang bij?

  USB 3 haalt 5 Gigabit per seconde, 3.1 haalt 10 en Thunderbird 3 haalt 40. Dat zijn snelheden van respectievelijk 625MB per seconde, 1250MB per seconde en 5GB per seconde.

  Als je veel video verwerkt en dit niet op het netwerk (NAS) opslaat, dan doe je dat op een losse harddisk met veel capaciteit. Als je een snelle externe harddisk hebt, dan haalt deze maximaal zo’n 200MB per seconde (een WD Black haalt zo’n 180 en is daarmee √©√©n van de snelste schijven). De vraag is in hoeverre het ‘langzame’ USB3.0 achterblijft op de snellere verbindingsmethoden, ik denk dat dat wel meevalt. Enkele tests (o.a. door everythingusb) wijzen op een verschil van maximaal 25% in schrijfsnelheid, en dan heb je het over 100MB/s vs 125MB/s. Bij sommige schijven is het verschil 0.

  Externe SSD / Flash? Natuurlijk zal je daarbij het verschil wel merken, maar gebruikt de pro dat voor opslag van grote bestanden / film?

 • Profielfoto
  iMac Lover

  Ik vind het ontwerp van deze Windows Machine erg geslaagd. Ooit lang geleden, had Samsung ook een dergelijk ontwerp. Ik dacht rond 2013, verkrijgbaar bij C..Blue
  Ik vind het een gezeur, dat mensen op dit forum zitten te klagen over de specs.
  Wat voor een auto geldt, geldt ook voor het ontwerpen van een dergelijke computer. Hier zit jaren van ontwikkeling in. Dus op een bepaald moment wordt een dergelijke computer gelanceerd voor de consument, met wat verouderde specificaties. Deze machine zal vast zijn weg vinden in de grafische wereld, zoals glossy’s, kranten e.d.

  Ik vind het een mooie machine. Het gaat er om wat een aspirant koper er aan vind.

 • Profielfoto
  KarelWillem

  Anders dan bij een tablet werk je hier vaak met omhooggehouden armen, niet bepaald een fijne werkhouding. Ondanks het mooie design voorzie ik vooral veel schouder en rugklachten.

  .
  Waar is de ‘doelgroep’ aan gewend?

 • Profielfoto
  polansky

  Anders dan bij een tablet werk je hier vaak met omhooggehouden armen, niet bepaald een fijne werkhouding. Ondanks het mooie design voorzie ik vooral veel schouder en rugklachten.

  .
  Jij hebt duidelijk nog nooit achter een tekentafel gestaan.
  Zoals hierboven ook al is afgebeeld werkt dat uiterst prettig.

  Apple verteld je een sprookje, wanneer ze zeggen dat dit niet prettig werkt. Alleen maar om je in slaap te sussen en veel van haar gebruikers geloven nog steeds alles wat een Apple bobo roept en dat weten ze bij Apple ook. Als mak schaapje een ‘leider’ volgen is nooit verstandig. Als er geen kritiek op Apple is, weet je zeker dat ze niet zullen veranderen. Dan dut Apple alleen nog maar verder in.

  Sorry hoor, maar Apple en design is als een oma op haar sterfbed.
  Er komt al een aantal jaar geen zinnig nieuw ontwerp meer uit de hoed van Sir Ive en kornuiten.

 • Profielfoto
  Buzz

  polansky: Je verhaaltje over sprookjes en schaapjes wordt zo langzamerhand wel een beetje vermoeiend. Zou het kunnen dat zowel Apple als Microsoft gelijk heeft?

  Je moet denk ik onderscheid maken tussen mensen die tekenen (illustreren) met hun computer, en mensen die dit niet doen. Microsoft richt zich bij dit apparaat op mensen die tekenen. Net zoals Apple dat doet met de iPad Pro. Volgens mij verliezen beide apparaten grotendeels hun toegevoegde waarde, zodra je er iets anders mee gaat doen dan tekenen (en eventueel nog één of twee niche-activiteiten Рals controlepaneel om een boot te besturen werd door iemand in een ander topic serieus gesuggereerd).

  Apple zegt ook niet dat een touch screen niet prettig werken zou kunnen zijn. Waarom zouden ze anders aan de iPad Pro begonnen zijn? Apple zegt dat om een touch screen op de Mac lekker te laten werken, er veranderingen aan macOS nodig zouden zijn (verwijderen menu bar, groter maken touch targets, etc.) die het werken met toetsenbord en muis veel minder prettig zouden maken. Het zou daarmee een groot deel van wat de Mac prettig maakt (voor mensen die niet tekenen!) wegnemen. En daar willen ze niet aan beginnen.

  Als je kijkt hoe weinig populair de touch screen mogelijkheden van Windows 8 en 10 zijn onder ontwikkelaars en gebruikers, behalve dan die van grafische software, dan denk ik dat je ze gelijk moet geven. Dat Microsoft nu komt met deze desktop machine met tekentafel-scharnier, geeft ook al aan dat zij beseft dat zomaar een touchscreen in een normale desktop of notebook vormfactor computer stoppen niet voldoende is. Dat is in overeenstemming met wat Apple beweert.

 • Profielfoto
  polansky

  Je moet denk ik onderscheid maken tussen mensen die tekenen (illustreren) met hun computer, en mensen die dit niet doen. Microsoft richt zich bij dit apparaat op mensen die tekenen. Net zoals Apple dat doet met de iPad Pro. Volgens mij verliezen beide apparaten grotendeels hun toegevoegde waarde, zodra je er iets anders mee gaat doen dan tekenen (en eventueel nog één of twee niche-activiteiten Рeen boot besturen werd door iemand in een ander topic gesuggereerd).

  .

  Ga je nou werkelijk beweren dat een iPad Pro te vergelijken is met deze Surface Studio?

  Sorry hoor, maar als je dat echt meent heb je werkelijk geen verstand wat een professional echt nodig heeft. Die hele iPad Pro mag de naam Pro niet dragen, het is een lachertje met het hele gesloten iOS en halfbakken programma’s.

  Als het echt een serieus apparaat was geweest dan had Adobe wel een volledige versie van haar CC suite voor de iPad ‘Pro’ uitgebracht. Het is nu niet meer dan een slap aftreksel omdat de iPad Pro niet krachtig genoeg is voor het echte werk.

  Je maakt jezelf belachelijk door ook maar de suggestie te wekken dat de iPad een machine is voor mensen die serieus geld verdienen met hun tekenwerk. Dit zijn totaal onvergelijkbare machines, in zowel hun doel en doelgroep.

  Wat jij nu doet is hetzelfde als een bewering maken dat een iMac dan alleen gebruikt zou kunnen worden voor het schrijven van een stukje tekst. We weten allebei dat, dat de grootste onzin is, zo is dat ook met de Surface Studio. Natuurlijk kun je dat ding ook voor andere dingen gebruiken.

  Maar ik begrijp wel waar de pijn zit. Het is als echte Apple fan natuurlijk lastig te verkroppen dat Microsoft ineens weer succesvol wordt door de juiste toetsen in te drukken. Plekken op te vullen die Apple de afgelopen jaren heeft laten liggen en daarin ook nog eens succesvol lijkt te zijn.

  Maar weet je, Microsoft heeft een nieuwe directie, een nieuwe koers uitgestippeld en heeft flink gereorganiseerd en gesneden. Dat lijkt nu positief voor hen uit te werken.

  Misschien moet Apple ook maar eens gaan nadenken, misschien zou het ook bij Apple wel goed zijn als het management op een flink aantal punten vervangen wordt. Misschien zou het Apple goed doen als ze eens naar haar klanten ging luisteren in plaats van te streven naar winstoptimalisatie om de aandeelhouder te pleasen. Er is overigens niets mis met het maken van winst, maar veel Apple gebruikers krijgen door dat het nu over hun rug gebeurt en dat wakkert de onvrede alleen maar verder aan. Misschien is het voor Apple nog niet te laat, maar als zij de koers blijft volgen die zij nu volgt, dan duurt het geen jaren meer voordat het van een van de meest winstgevende organisaties verwordt tot een 2e Nokia.

 • Profielfoto
  Buzz

  Ga je nou werkelijk beweren dat een iPad Pro te vergelijken is met deze Surface Studio?

  Gaan we weer. Ja, ik zeg dat ze te vergelijken zijn, in de zin dat het allebei touch screen apparaten zijn waarmee de fabrikanten zich richten op mensen die tekenen. Dat ga je toch niet ontkennen?

  Dat er ook enorme verschillen zijn kan iedereen in één oogopslag zien. En over welk van de twee dan de betere oplossing is voor deze doelgroep doe ik helemaal geen uitspraken, maar toch val je me daar op aan. Ik denk omdat dat een gemakkelijke manier is om niet op de rest van mijn uitspraken in te gaan.

  polansky

  Sorry hoor, maar als je dat echt meent heb je werkelijk geen verstand wat een professional echt nodig heeft.

  Tsja, in de wereld van Polansky is er maar één professional, en dat is Polansky. Mensen met andere wensen dan Polansky hebben nergens verstand van volgens Polansky.

  polansky

  Wat jij nu doet is hetzelfde als een bewering maken dat een iMac dan alleen gebruikt zou kunnen worden voor het schrijven van een stukje tekst. We weten allebei dat, dat de grootste onzin is, zo is dat ook met de Surface Studio. Natuurlijk kun je dat ding ook voor andere dingen gebruiken.

  Nee, daarom had ik het ook over het begrip ‘toegevoegde waarde’. Wat is de toegevoegde waarde van de Surface Studio, of de iPad Pro, voor mensen die hun computer gebruiken voor het schrijven van een stukje tekst? Of voor √©√©n van de andere honderden dingen die je met een iMac of traditionele Windows computer kan, maar die niks met tekenen te maken hebben?

  polansky

  Maar ik begrijp wel waar de pijn zit. Het is als echte Apple fan natuurlijk lastig te verkroppen dat Microsoft ineens weer succesvol wordt door de juiste toetsen in te drukken. Plekken op te vullen die Apple de afgelopen jaren heeft laten liggen en daarin ook nog eens succesvol lijkt te zijn.

  Integendeel! De hoge prijs en het enigszins trage tempo van de ontwikkeling van de Mac baart ook mij zorgen. Ik vind de Surface Studio een geweldig concept en hoop dat het een groot succes wordt voor de doelgroep. Ik hoop dat Microsoft ook op andere gebieden meer concurrentie gaat bieden aan Apple, zoals bijvoorbeeld op het gebied van science & engineering software development, waar ik een groot gedeelte van de tijd achter mijn Mac aan besteed. Zulke concurrentie kan alleen maar ten goede komen aan de gebruiker.

 • Profielfoto
  Sosumi

  Je kan beter tegenwoordig OMT lezen met de Reader-weergave aan of niet al te ver naar beneden scrollen dat zie je die post ook niet meer, kan je daar dan ook niet meer aan ergeren.

 • Profielfoto
  Shmoo

  Kan allemaal, weet je wat ik kan. Met mijn tong het puntje van mijn neus aanraken.

 • Profielfoto
  Sjurkie

  Als je kijkt hoe weinig populair de touch screen mogelijkheden van Windows 8 en 10 zijn onder ontwikkelaars en gebruikers, behalve dan die van grafische software, dan denk ik dat je ze gelijk moet geven.

  Hoe kom je daarbij? Heb je er een bron van? Iedereen die ik ken die een touchscreen heeft en Windows gebruikt dat ook, even snel een swipe of scroll, zelfs met de handen in de lucht. Dus dat het niet populair zou zijn klinkt mij vreemd in de oren.

  Eén van de argumenten die Schiller noemde in het eerdere interview was dat met de armen in de lucht, dat lost de Studio op. Daarnaast had hij het over het niet kunnen optimaliseren voor zowel touch als muis/toetsenbord en volgens mij is dat absoluut onjuist. Windows 10 past zich hier super op aan, tenminste, op mijn Surface wel. Kan Apple dat ook? Absoluut! En let op, mocht de iPad minder populair worden en aandeel verliezen aan convertables dan komt Apple echt wel met een dergelijke oplossing.

 • Profielfoto
  Buzz

  Sjurkie: Ik baseer me op de reviews van Windows 8 en 10 (zoals hier), en ook op persoonlijke observaties van Windows touch gebruikers om me heen. Het is dan natuurlijk net afhankelijk van in welk wereldje je begeeft. Ik kan me het grote enthousiasme voor het concept vanuit de grafische wereld goed voorstellen.

  Maar ik ben nog nergens een enthousiast verhaal tegen gekomen, of een recensie van een toepassing, waardoor ik zelf interesse heb gekregen voor het gebruik van een touch screen binnen mijn eigen werk wat ik nu op de Mac doe (code en rapporten schrijven, wetenschappelijke berekeningen doen, figuren bewerken in Illustrator, interactieve visualisaties voor het web en presentaties maken). Dat ligt niet aan Microsoft, maar aan het type werk dat ik doe. Want ook een iPad is maar voor een zeer klein deel van mijn werk geschikt.

  De Studio lost het ‘armen in de lucht’ probleem natuurlijk alleen op voor diegenen die het apparaat in tekentafel-stand willen gebruiken. Dat zijn maar een handjevol beroepsgroepen. Het zou kunnen dat Windows 10 op jouw Surface zich, voor jouw gebruik, prima aanpast voor zowel touch als muis/toetsenbord. Uit de reviews blijkt ook wel dat Windows 10 hier stukken beter in is dan 8. Maar ik heb voor mijn gebruik de toegevoegde waarde nog niet gezien.

  Ik wil hiermee niet Microsoft bashen of Apple ophemelen. Maar wel sommige reageerders hier laten weten dat de wereld iets groter is dan hun eigen wereldje. Als Microsoft ergens op duikt en Apple dat nalaat, betekent dat nog niet dat daar geen goede reden voor is. En ook niet dat het voor het ene bedrijf een doorslaand all-round succes zal zijn en voor het ander het einde der tijden.

 • Profielfoto
  Shyos

  Maar jongens toch, hebben jullie nu echt niet in de gaten dat dit gewoon een b-categorie computer is?

  Verpakt in een leuk jasje… dat verwijst naar het iMac bolletje uit 2001.

  En als het nu van eenzelfde kwaliteit zou zijn als de iPad pro met pencil dan zou het al ergens op beginnen lijken. Maar een stylus die registreert voordat het scherm wordt geraakt is ronduit slecht, net zo slecht als bij de overige surface lijn.
  Geen enkele graficus zou daar mee kunnen of willen werken.

  En geloof maar niet dat ze de die techniek ooit onder de knie zouden krijgen, windows blijft het bewijs dat microsoft het net niet kan.

  Dus wederom een hoop gekakel maar weinig eieren.

 • Profielfoto
  Presto

  Als je de iMac nu naast die Surface Studio ziet staan dan lijkt het wel een computer met een vadsige bierbuik.

  En de Surface een rollator…

 • Profielfoto
  knekkie

  @Shyos Ik denk dat we de genoemde problemen nog even met een korreltje zout moeten nemen tot elke review over deze problemen klaagt

  Dat van de stylus heb ik nog nergens anders in de reviews voorbij zien komen. Zelfs niet in de zelfde review bij de andere artieste.
  De tweede artieste tekende in Photoshop en geen last van dit probleem. De artiest die er last van had tekenden in sketchable. (Een wannabe paper by 53 app.)

  OF dit toeval is of een grootschalig probleem daar komen we snel genoeg achter. De eerste pre orders worden deze week verscheept aan de mensen die m de eerste dag besteld hebben.

 • Profielfoto
  Sjurkie

  @Buzz De review waar je naar verwijst heb ik even gelezen, maar ik begrijp niet waarom je die als basis voor je oordeel pakt, want die review is verrassend positief over Windows 10, met een quote als I rarely touch my MacBook Air anymore as I find the combination of some good hardware (like the Dell XPS 13) and Windows 10 is a joy to use.. Zelf het touch-gedeelte van het waardeloze Windows 8 komt er goed vanaf.

  Ik baseer mij op wat ik om mij heen zie; klanten, familie en vrienden, en mijn ervaringen met de surface als zakelijk tablet. Als IT-er zie ik veel klanten langskomen met touch-laptops en ze gebruiken het veel. Niet continu, maar voor de ‘handigheidjes’. Bijvoorbeeld niet met de muis naar ene notificatie gaan, maar even een tik op het scherm. En dat is eigenlijk de kern van het probleem dat ik heb met de stellingname van Apple: het handen in de lucht probleem bestaat niet.

  Wie even swiped, een foto draait, een selectie maakt, die zit niet heel de tijd met de handen en armen in de lucht, je zit niet continu te werken op het scherm met je handen als je ook een toetsenbord en muis hebt. Dat het kan betekent niet automatisch dat men het ook doet. Wie wel continu op het scherm zit zijn mensen waarvoor het toetsenbord een secundaire rol speelt, die werken nu al met een Wacom of tekentablet (of een surface).

  Apple ziet het mijn inziens te zwart-wit. Het is touch en niets anders, of geen touch en houdt daar zo hard aan vast dat ze – nu ze zien dat mensen het wel handig vinden – met de touchbar komen. De touchbar doet eigenlijk exact wat het touchscreen voor Windows doet voor een groot deel van de klanten, handigheidjes faciliteren, zonder het grote voordeel voor de rest: direct tekenen en werken op het scherm.

  Komt dat alleen omdat Steve riep dat je bij lang werken op een scherm vermoeide armen krijgt? Ik kan het mij niet voorstellen, maar ondertussen is het wel een argument voor vrij veel mensen om de Surface Studio af te serveren. Zonder dat ze er op hebben kunnen werken, en vaak zonder dat ze met een Surface apparaat (met Windows 10) hebben gewerkt. Want ja, het blijft Windows en dat is – naar mijn mening – echt veel minder dan OS X, maar aan de andere kant werkt het hele touch-gebeuren er heel erg goed op.

  Maar eigenlijk belangrijker; als Apple met een iMac komt die 1000 euro duurder is dan het ‘normale’ model, maar een voet heeft die het paneel plat kan leggen en touch ondersteund, dan denk ik dat heel veel grafische professionals daar blij van worden.

 • Profielfoto
  knekkie

  @Roko

  …met omhooggehouden armen, niet bepaald een fijne werkhouding…

  …veel schouder en rugklachten…

  Zou u de zelfde bewaren gehad hebben als dit een iMac was geweest met Multitouch, Dail en Pencil? Alle bezwaren die u heeft bij een desktop met touch screen vallen weg als u denkt aan het gebruik van een iPad Pro.

  Wat als je een desktop met vergelijkbaar touch screen als de iPad plat kan leggen voor touch gebruik en als je klaar bent weer rechtop kan zetten voor traditioneel gebruik. Dat is namelijk wat de Surface studio doet. Als je daar de voordelen van in kan zien dan is het toch zonde dat Apple hier niks mee doet?

  Ik denk dat er een hoop Apple gebruikers met een iMac zijn die wel even zaten te kijken van wauw waarom heeft Apple geen iMac die dat kan. Gelukkig bestaat er Astropad voor die doelgroep of hebben ze een Wacom Cintiq aangesloten op hun iMac als ze het serieuzer aan willen pakken.

  De surface Pro is weliswaar geen Mac, maar geef toe. Hoe de Surface Studio alles combineert in 1 behuizing is geniaal.

 • Profielfoto
  Franky Mac

  Ik denk eerder dat er een grotere iPad Pro komt dan een Mac met een touch screen. iOS is het touch OS van Apple, macOS is meer geschikt voor keyboard met muis of trackpad.

  Persoonlijk heb ik niet zo de behoefte om mijn scherm aan te raken bij mijn Macs. Zo te zien is dat ook zo bij Apple, ze hebben ge√Įnvesteerd in de Touch bar, flink wat Apple programma’s zijn Touch bar geschikt gemaakt, men heeft API’s gemaakt voor programmeurs. Dat is volgens mij een teken dat ze meer zien in keyboard bediening voor de Mac. Het trackpad op de nieuwe MacBook is ook een stuk groter geworden, inplaats van het scherm gaat daar de touch heen. Ik gebruik met mijn MacBook geen muis meer, de bediening gaat prima met het keyboard en het trackpad, toegegeven ik doe weinig grafische dingen. Op mijn werk gebruik ik in een administratieve omgeving Windows, boekhoudkundige programma’s, Office, e-mail en een browser. Ook niet erg geschikt voor touch.

 • Profielfoto
  knekkie

  Ik denk eerder dat er een grotere iPad Pro komt dan een Mac met een touch screen. iOS is het touch OS van Apple, macOS is meer geschikt voor keyboard met muis of trackpad…

  Ik denk dat de misvatting is dat touch de traditionele manier van bedienen compleet zou moeten vervangen zoals dat bij de iPad gaat.
  De insteek van Microsoft is dat touch gewoon een van de bediening mogelijkheden is NAAST keyboard muis pen en trackpad.

  Niet de ENIGE manier.

  Als Apple er serieus voor gaat zitten kunnen ze van Mac OS een prima touch vriendelijk OS maken. Met iOS heeft Apple een VOLLEDIG touch OS gerealiseerd. Voor Mac OS hoef je slechts een subset van touchkit te gebruiken zodat touch bediening slechts een toevoeging is aan de bediening mogelijkheden die al bestaan. Op die manier is dat gelukt op Windows 8 & 10.

  …Persoonlijk heb ik niet zo de behoefte om mijn scherm aan te raken bij mijn Macs…. …de bediening gaat prima met het keyboard en het trackpad… ….Op mijn werk gebruik ik in een administratieve omgeving Windows, boekhoudkundige programma’s, Office, e-mail en een browser. Ook niet erg geschikt voor touch.

  Administratieve doeleinden naast keyboard en muis bedienen met touch zou echt geen probleem moeten zijn. Er is een compleet voor touch aangepaste office suite met grotere knoppen en 70% van de functionaliteit. Ook de traditionele office laat zich goed bedienen met touch. Ook hier moet je touch niet zien als de enige manier van bedienen maar een aanvulling op wat je gewend bent. Als je ontdekt dat dat kan zal je zien dat het fijner en intu√Įtiever werkt dan alleen met keyboard en muis.

 • Profielfoto
  Buzz

  Maar knekkie: die subset van touchkit is er nu toch voor de Mac in de vorm van de touch bar en multi-touch trackpad?

  Je hebt het over een office suite met grotere knoppen en 70% van de functionaliteit, voor administratieve toepassingen. Maar waarom zou iemand dat gebruiken, als je ook de muis-, toetsenbord (en eventueel touch bar) bediening kan gebruiken, maar dan met 100% van de functionaliteit?

  Het klinkt voor mij niet echt aantrekkelijk. Als ik moet kiezen tussen ‚ā¨300 extra voor een touch bar of ‚ā¨300 extra voor een touch screen, kies ik heel duidelijk liever voor die touch bar. De toegevoegde waarde van de touch bar is voor mij veel duidelijker aanwezig (of het me al ‚ā¨300 waard is is een ander verhaal).

  Ik snap heel goed dat als je illustreert, die afweging waarschijnlijk andersom is. Een (kale) MacBook Pro is niet langer de ideale machine voor iemand die illustreert, en dat mag je jammer vinden. Maar is het eigenlijk ooit wel die ideale machine geweest?

  Nogmaals, waar is de toegevoegde waarde voor andere toepassingen dan tekenen? Of vind je dat Apple dit soort dingen moet doen, alleen omdat het kan, onafhankelijk van of het toegevoegde waarde heeft voor het overgrote deel van de gebruikers?

 • Profielfoto
  knekkie

  @Buzz

  Maar knekkie: die subset van touchkit is er nu toch voor de Mac in de vorm van de touch bar en multi-touch trackpad?

  Dat is helemaal waar.

  Ik heb alleen sterk het vermoeden dat Apple Microsoft zwaar heeft onderschat met het succes van de Surface Pro en Surface Book. En dat ze toelaat zijn begonnen met touch ondersteuning in Mac OS.

  Die Touch bar was het best haalbare in de korte tijd die ze hadden. Die Apple Computer lijn met touch screens die komt er wel.

  Apple heeft wel vaker geroepen dat iets niet kon en kwam er vervolgens een jaar later toch mee op de markt. De iPod Video (niemand wou video kijken op zon klein scherm volgens jobs) iPad Mini (Apple zou een vijl voor je vingers mee moeten leveren wou het fijn te bedienen zijn volgens jobs)

  Nogmaals, waar is de toegevoegde waarde voor andere toepassingen dan tekenen? Of vind je dat Apple dit soort dingen moet doen, alleen omdat het kan, onafhankelijk van of het toegevoegde waarde heeft voor het overgrote deel van de gebruikers?

  Exact de toegevoegde waarde en die een iPad heeft. Met als verschil dat het slechts een extra input mogelijkheid is naast dat wat iedereen al kent en gewend is te gebruiken. Het vervangt niet de traditionele manier vakwerken. Het voegt er een manier van werken toe die voor alle doelgroepen (in meer of mindere mate) bruikbaar is. De een zal slechts af en toe wat swipen en of pinch to zoomen, iets aan tikken of andere iPad of magic trackpad achtige gestures doen. De ander gebruikt touch op regelmatige basis of geheel als vervanger van de muis.

  Als men durft dat wat minder zwart wit te bekijken dan is er genoeg ruimte voor Apple om een Mac lijn uit te brengen met touch screens. Apple kennende weten ze dat vast wel te verkopen aan de nu nog sceptische “ik wil mijn scherm niet aanraken” gebruiker.

 • Profielfoto
  Sjurkie

  Apple hoeft aan OS X helemaal niets aan te passen om het touch-vriendelijk te maken. Windows 10 laat zien dat een vrij standaard OS met goede multi touch prima werkt met touch en wees eerlijk, de muziek-app op een iPad mini heeft veel knoppen / linkjes behoorlijk aan de kleine kant zijn.

  De dock in OS X is voor touch prima, apps starten via launchpad geeft een ervaring die al vrijwel touch is. Het slepen wat OS X eigen is kan prima met een vinger. Het is een niche markt, maar een iMac met groot multi-touch scherm zou goed verkopen onder de illustrators / tekenaars / mensen die graag op het scherm zitten met hun handen.

 • Profielfoto
  ozzie X

  En zoals te doen gebruikelijk is bij Apple: gewoon een touch app store en dev kit maken en de touchapps voor OSX stromen binnen!

  Nu lijkt het een principe kwestie dat ze het niet doen. Kijken hoe lang ze dat volhouden…

 • Profielfoto
  knekkie

  Apple hoeft aan OS X helemaal niets aan te passen om het touch-vriendelijk te maken. Windows 10 laat zien dat een vrij standaard OS met goede multi touch prima werkt met touch en wees eerlijk, de muziek-app op een iPad mini heeft veel knoppen / linkjes behoorlijk aan de kleine kant zijn.

  De dock in OS X is voor touch prima, apps starten via launchpad geeft een ervaring die al vrijwel touch is. Het slepen wat OS X eigen is kan prima met een vinger. Het is een niche markt, maar een iMac met groot multi-touch scherm zou goed verkopen onder de illustrators / tekenaars / mensen die graag op het scherm zitten met hun handen.

  Tot je het probeert te gebruiken op een met met Wacom Cintiq met multitouch.
  Dan ontdek je dat Apple nog wel wat Touch kit elementen moet implementeren in Mac OS;) Ze zijn al een eind hoor en ik denk serieus dat launchpad een vrucht is van de pogingen Mac OS touch vriendelijk te maken. Maar zoals ze het hebben achter gelaten is niet optimaal. Dat doet Windows 10 beter. En je hebt gelijk dat daar niet gek veel gebeurt is.

  Daarom geloof ik het ook niet wanneer Apple beweert dat het niet kan.

  En zoals te doen gebruikelijk is bij Apple: gewoon een touch app store en dev kit maken en de touchapps voor OSX stromen binnen!

  Nu lijkt het een principe kwestie dat ze het niet doen. Kijken hoe lang ze dat volhouden…

  Het zou mij niks verbazen dat Apple op een WWDC straks verteld dat iedereen die moeite heeft gestoken in touchbar optimalisatie part time touch niks meer hoeft te doen voor full time touch touchscreen support.

  Apple zal dat wel slim weten te mappen dat het ineens werkt. Nu kunnen ze laagdrempelig mensen laten wennen aan touch. Men kan de voordelen er van leren door te spelen met de touch bar. Men kan gaan verlangen naar een grotere touch bar of sterk hopen op een touch screen en dan komt ineens de dat dat Apple een Mac lijn aan kondigt waar touch screens in zitten volledig ondersteund door alle applicaties die voorheen touch bar ondersteuning hadden.

  Het valt of staat namelijk met ondersteuning. Voor de pro applicaties van Adobe hoef je niet bang te zijn . die volgen wel. Dat hebben ze voor Windows versie al gedaan. Daar zijn complete touch UI’s oproep baar voor illustrator photoshop indesign en premiere zonder dat je inlevert aan functionaliteit. En er valt prima te werken met de traditionele UI omdat daar ook rekening gehouden is met aanmaakgebieden die vinger en of pen geschikt moeten zijn.

 • Profielfoto
  Sjurkie

  Het zou mij niks verbazen dat Apple op een WWDC straks verteld dat iedereen die moeite heeft gestoken in touchbar optimalisatie part time touch niks meer hoeft te doen voor full time touch touchscreen support.

  Het zou mij niets verbazen als ze vasthouden aan het ‘handjes in de lucht’ probleem en komen met een Macbook DS, waarbij het toetsenbord en trackpad zijn vervangen door een tweede scherm, want ja, je wil niet met je handen in de lucht en de huidige toetsenborden hebben op dit moment al zo weinig travel, dat geen travel geen probleem meer is… of de gooien er een force touch op…

  Klinkt trouwens nog niet eens zo gek… de nieuwe Macbook met touchboard. Kan theoretisch misschien dunner zijn dan een toetsenbord, dus dunner geheel wat Apple graag heeft. Door force-touch heb je toch het idee dat je echt typt (roepen ze).

  :-P

 • Profielfoto
  knekkie

  @Slurkje ( Mooie mockup trouwens(y) )
  :D Vaarwel tactiele feedback en blind typen:D

  Maar ook dit is pas al gedaan en niet al te handig gebleken.

  bron

 • Profielfoto
  Sjurkie

  Ja, maar dat is Windows en dat is troep;-):razz:

  Serieuzer: het is geen echt scherm, zo misschien beter:

  Niet dat ik het ooit zou kopen, ik wil goede feedback van een toetsenbord.

 • Profielfoto
  knekkie

  @slurkje
  Er moeten toch veel creatievere idee√ęn mogelijk zijn dan elke revisie exact het zelfde maar dan een paar millimeter dunner zodat je extra geld bij kan verdienen aan adapter verkopen??? Die touch bar was een half slappe zet.
  Als Apple gewoon voort borduurt op de de bekende MacBook Pro clam shell vormfactor die ze nu heeft, behoud het alle traditionele manieren van werken en kan Apple alsnog touch en Pencil input mogelijkheden toevoegen. Een paar simpele aanpassingen in de Mac OS UI en het werkt

  De eindgebruiker kan het apparaat dan in classic modus blijven gebruiken als hij/zij wat conservatiever is. Zo wordt hij/zij niet lastig gevallen met een vreemde exotische vormfactor als ze daar niet op zitten te wachten.

  En voor wie wel open staat voor iets nieuws kan gebruik maken van de onderstaande functionaliteit als Apple dan de body van de Mac Book Pro in twee√ęn knipt. Het huidige scherm vervangt met een multi touch scherm. Wel een die er in zijn geheel af kan en dan 1 op 1 even functioneel blijft.

  Uiteraard moet er support zijn voor de Apple Pencil op zowel het touch screen als op het magic trackpad. Dan heb je een MacBook Pro en iPad Pro in één.

  Dat scherm moet dan bijvoorbeeld omgedraaid kunnen worden en op de basis terug geplaatst kunnen worden als dat wenselijk is.

  Dit in een mooi industrieel jasje zorgt er voor dat mensen geen frankenstein / refridgetoaster gedachtes krijgen. Het resultaat schept mogelijkheden voor andere vormen van gebruik. Dan is Apple weer bij de tijd.

  oh wacht… t bestaat al

 • Profielfoto
  Shyos

  @knekkie , wat een originele idee√ęn heb je!!!
  Zou je niet beter de switch maken naar MS want die hebben precies wat je zoekt!

 • Profielfoto
  DBLCreations

  Ik vind het persoonlijk ook nogal een rare opmerking “high end pc van vorig jaar”. Maar op zen minst wel 32GB DDR4!!! Terwijl Apple nog steeds op DDR3 zit en tot 16GB kan.

  Ja, dat is een beetje een rare opmerking. Het is geen high-end pc van vorig jaar, maar een mid-range van dit jaar. Maar verder geen appels met peren vergelijken h√®? Deze studio kun je vergelijken met de 27″ iMac en die kan ook 32 GB RAM aan (DDR4 komt waarschijnlijk met de volgende iMac upgrade). De Microsoft Surface Pro laptop/tablet-hybrides zijn net als Apple’s laptops beperkt tot 16 GB RAM.

  Intel levert simpelweg nog geen energiezuinige chipsets die meer dan 16 GB RAM aankunnen. Als je op dit moment een laptop ziet met meer dan 16 GB RAM dan kan je er zeker van zijn dat het vergeleken met de MacBook Pro en Surface Pro een groot, zwaar, batterij slurpend en lawaai makend ding is.

  Weet het wel Buzzje, Het ging mij eigenlijk vooral om het feit dat er gezegd word dat er “oude” technologie gebruikt wordt, (hoewel velen nog altijd lopen te schreeuwen dat Apple te snel is geweest met het verwijderen van alle poorten). Ik vind het gewoon allemaal nogal tegenstrijdig.

  Verder wil ik zeker geen laptop met een desktop vergelijken, maar de technologie (USB bv.) wordt wel in beide gevallen gebruikt…

  Ik snap ook je redenering wel van een iPad pro en een Surface studio, dat beiden vooral voor tekenaars zijn, toch zal de surface pro veel krachtiger zijn en veel meer bieden qua aansluit mogelijkheden. Maar dat weet je ook wel natuurlijk:-)

 • Profielfoto
  DBLCreations

  @knekkie , wat een originele idee√ęn heb je!!!
  Zou je niet beter de switch maken naar MS want die hebben precies wat je zoekt!

  +1

  Nogmaals, ik, als pro gebruiker, hoef geen touch op min laptop, niet omdat ik niets vernieuwend zou willen, wel in tegendeel. maar gewoon omdat ik geen vingerplekken wil op mijn mooi scherm wanneer ik met photoshop bezig ben met foto’s aan het bewerken, of wnnr ik in fcp een video aan het bewerken ben. Met Logic Pro zou het eventueel nog kunnen voor de “drum pads” (of gelijk welk ander geluid), maar, daar heb je natuurlijk al leuke dingen voor zoals de Machine studio van Native Instruments. Ik snap niet goed waarom het voor bepaalde mensen zo wenselijk is om die touch te hebben, ik bedoel het lijkt me vooral leuk om in en uit te zoomen, in maps, safari, voor tekst e.d. te vergroten op het web. Allemaal leuk, maar verder lijkt het me niets. Je hebt immers een iPad, en voor de tekenaars een iPad pro. Want een mooie tekening/schets kan je zeker op dat ding maken.

  En de pencil gebruiken op de trackpad? Laat maar uit… :-S

 • Profielfoto
  doctor_apple

  ach ja … zoals met elke review kun je het eens of oneens zijn … Reviews zijn immers subjectief …

  Maar, waar ik wel meer over val is de zin en onzin rondom het Apple-gamma en de ‘vooruitstrevendheid’ van USB-C.

  1. Apple gebruikt gewoon Intel innovatie en veel standaard componenten met hier en daar wat aanvullingen
  2. USB-C is niet een wondervinding enkel voorbehouden aan Apple
  3. USB staat voor Universal Serial Bus en bestaat uit een beschrijving van de hardware, een beschrijving van de toepassingsgebieden (gegevensoverdracht, netwerk, audio, etc, etc) alsmede het feitelijke transmissieprotocol
  4. USB-C voorziet in zowel Thunderbolt (3) als in USB connectiviteit

  Dit gezegd hebbende: De MacBook (Pro) verbindt via de USB-C naar USB kabel met een transmissie snelheid van 5 Gbps … Hetgeen EXACT hetzelfde is als USB 3.0.

  Kortom, ik kan nie’ zo goed opmaken waarom Microsoft hierin inferieur zou zijn. Ik denk namelijk eigenlijk een beetje het omgekeerde: met enkel USB-C connectoren op een machine waar ruimte genoeg is voor een HDMI en een USB 3.0 connector alsmede een SD-Slot vind ik Apple’s aanpak er een van ‘misplaatste zuinigheid’…

  Adapter hier, adapter daar … Werk toch veel met externe schermen, externe toetsenborden en muizen: soms draadloos, maar ook soms bedraad … Dus: DVI, VGA, HDMI en Displayport … Maar ook gewoon USB projectoren (Epson bijvoorbeeld).

  Dat betekend het hele gamma aan adapters … Dikke kassa voor Apple bovenop de dubieus hoge prijs voor de MacBook …

  En dan de opmerking dat het gemis aan Thunderbolt voor Apple gebruikers een gemis zou zijn … Weet niet: ik heb niet de indruk dat Thunderbolt (2) nu echt is doorgebroken bij het grote publiek. Zie meer USB 3.0 devices dan Thunderbolt (2).

  Voor meer info over de adapters en snelheden:

  https://support.apple.com/en-us/HT204360