Raymon Mens
Raymon Mens Nieuws 1 november 2016
Leestijd: 2 minuten

SSD nieuwe MacBook Pro breekt records

De meningen over de nieuwe MacBook Pro lopen uiteen en Apple krijgt een boel kritiek. Toch is er een ding waar iedereen het over eens kan zijn: de SSD die gebruikt wordt in deze laptops laat de concurrentie ver achter zich op het gebied van snelheid.

De SSD in de vorige generatie MacBook Pro haalde al behoorlijk hoge snelheden van gemiddeld 1400 MB/s, maar de nieuwe generatie doet daar met een leessnelheid van zo’n 2000MB/s nog een schepje bovenop.

Twee jaar voorsprong op de rest

Volgens de Apple-website haalt de geïntegreerde flashopslag pieksnelheden van 3100MB/s lezen en 2100MB/s (13-inch) of 2200MB/s (15-inch) schrijven. Storage-expert Jeff Janukowicz, die met ComputerWorld sprak, zegt dat Apple hiermee twee jaar op de rest van de fabrikanten vooruitloopt. Zij gebruiken vaak nog SATA (maximaal 500MB/s) en Apple maakt sinds vorig jaar gebruik van de NVMe-interface die data direct via een aantal PCI-E verbindingen van en naar de SSD kan schrijven.

Uit de eerste benchmarks die zijn uitgevoerd door onder andere 9to5Mac, blijkt dat de geadverteerde snelheid wordt gehaald. Apple heeft het over pieksnelheden, maar ook de gemiddelde snelheid, gemeten met de Blackmagic Disk Speed Test, is indrukwekkend.

Schijfprestaties 13-inch MacBook Pro door de jaren.

In de praktijk

Professionals die met grote bestanden werken, zullen hier zeker voordeel bij hebben. Voor de gemiddelde gebruiker zullen de voordelen vooral merkbaar zijn tijdens het opstarten van de MacBook en starten van applicaties. Dit zorgt voor veel gebruikscomfort.

Flashopslag lijkt een steeds belangrijkere tak van sport voor Apple te worden. Zo kreeg de iPhone 6s als eerste smartphone de beschikking over PCI-E-flashopslag en uit een teardown van iFixit blijkt dat Apple een eigen controller voor het flashgeheugen van de MacBook Pro heeft ontwikkeld.

Hopelijk signaleren deze ontwikkelingen ook het einde van de ouderwetse 5400-rpm SATA-schijf waar de iMac standaard mee wordt geleverd…

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Begin je weekend met de beste artikelen van OMT

Een goed weekend begint met de nieuwsbrief van One More Thing

Reageer op artikel:
SSD nieuwe MacBook Pro breekt records
Sluiten