SSD nieuwe MacBook Pro breekt records

Door: Raymon Mens - 26 reacties

De meningen over de nieuwe MacBook Pro lopen uiteen en Apple krijgt een boel kritiek. Toch is er een ding waar iedereen het over eens kan zijn: de SSD die gebruikt wordt in deze laptops laat de concurrentie ver achter zich op het gebied van snelheid.

De SSD in de vorige generatie MacBook Pro haalde al behoorlijk hoge snelheden van gemiddeld 1400 MB/s, maar de nieuwe generatie doet daar met een leessnelheid van zo’n 2000MB/s nog een schepje bovenop.

Twee jaar voorsprong op de rest

Volgens de Apple-website haalt de geĂŻntegreerde flashopslag pieksnelheden van 3100MB/s lezen en 2100MB/s (13-inch) of 2200MB/s (15-inch) schrijven. Storage-expert Jeff Janukowicz, die met ComputerWorld sprak, zegt dat Apple hiermee twee jaar op de rest van de fabrikanten vooruitloopt. Zij gebruiken vaak nog SATA (maximaal 500MB/s) en Apple maakt sinds vorig jaar gebruik van de NVMe-interface die data direct via een aantal PCI-E verbindingen van en naar de SSD kan schrijven.

Uit de eerste benchmarks die zijn uitgevoerd door onder andere 9to5Mac, blijkt dat de geadverteerde snelheid wordt gehaald. Apple heeft het over pieksnelheden, maar ook de gemiddelde snelheid, gemeten met de Blackmagic Disk Speed Test, is indrukwekkend.

macbook-ssd-001
Schijfprestaties 13-inch MacBook Pro door de jaren.

In de praktijk

Professionals die met grote bestanden werken, zullen hier zeker voordeel bij hebben. Voor de gemiddelde gebruiker zullen de voordelen vooral merkbaar zijn tijdens het opstarten van de MacBook en starten van applicaties. Dit zorgt voor veel gebruikscomfort.

Flashopslag lijkt een steeds belangrijkere tak van sport voor Apple te worden. Zo kreeg de iPhone 6s als eerste smartphone de beschikking over PCI-E-flashopslag en uit een teardown van iFixit blijkt dat Apple een eigen controller voor het flashgeheugen van de MacBook Pro heeft ontwikkeld.

Hopelijk signaleren deze ontwikkelingen ook het einde van de ouderwetse 5400-rpm SATA-schijf waar de iMac standaard mee wordt geleverd…

Reacties

26 reacties
 • Profielfoto
  polansky

  Professionals die met grote bestanden werken, zullen hier zeker voordeel bij hebben.

  .
  Professionals die met grote bestanden werken, hadden ook graag gezien dat Apple wat guller was geweest in het aanbieden van meer opties voor het interne geheugen.
  Fijn dat je dan een wat snelle SSD hebt, maar het lost het geheugenprobleem niet op.

  16GB intern geheugen is bijvoorbeeld voor 4K videowerk behoorlijk aan de krappe kant.

 • Profielfoto
  Vilscon

  Lees je bericht even na en corrigeer deze even. De ene keer praat je over 2000mbs en andere keer over een piek van 3100mbps. Wat verduidelijking mag wel.

  Daarnaast zijn er al diverse gemiddelde 3000mbs lees snelheid SSD’s op de markt, en de concurrentie die in de nek van Apple hijgt heeft vergelijkbare lees- en schrijf snelheden. Het is wel superieur, maar Apple loopt absoluut niet twee jaar voor.

 • Profielfoto
  Vilscon

  Professionals die met grote bestanden werken, zullen hier zeker voordeel bij hebben.

  Professionals die met grote bestanden werken, hadden ook graag gezien dat Apple wat guller was geweest in het aanbieden van meer opties voor het geheugen.

  16GB intern geheugen is voor 4K videowerk behoorlijk aan de krappe kant.

  Sluit achter aan in de rij. Waarschijnlijk zijn er meer mensen aan het klagen dan dat deze Macbook verkocht wordt. Boehoe, pak je speen man en spui je ongenoegen elders, I.p.v. Off-topic te reageren..

 • Profielfoto
  Shmoo

  Je moet binnenkort een kei op je MacBook leggen anders gaat steigeren of kiept hij zomaar om tijdens te opstarten met dit soort snelheden.

 • Profielfoto
  marksapple

  Volgens mij is Vilscon een beetje ongesteld vandaag:lol:

 • Profielfoto
  Ome Kor

  Mooi toch dat de SSD zo snel is, dan kan het geheugen lekker snel geswapped worden.;-)

 • Profielfoto
  Melle

  Hoewel de gloednieuwe MacBook Pro met Touch Bar nog niet eens verkrijgbaar is, blikt de bekende Apple-analist Ming-Chi Kuo alweer vooruit naar volgend jaar. Volgens de analist gaat Apple volgend jaar een prijsverlaging doorvoeren, waardoor je de nieuwe MacBook Pro met Touch Bar voor een lagere prijs kunt aanschaffen dan nu het geval is. Ook zou er een model komen dat uit te breiden is naar 32GB aan werkgeheugen, terwijl dit nu maximaal nog 16GB is.

  http://www.iculture.nl/nieuws/macbook-pro-2017-32-ram-prijsverlaging/

 • Profielfoto
  fredmatrack

  Als dit werkelijk een sport van Apple is, hadden ze de iMac en de MacMini toch ook een kleine update kunnen geven met betere opslag. Die 5400 RPM schijven zijn toch wat passĂ©… Zeker voor de prijzen die ze nog vragen voor die toestellen!

 • Profielfoto
  Edwin Martin

  16GB intern geheugen is bijvoorbeeld voor 4K videowerk behoorlijk aan de krappe kant.

  Een hele snelle harddisk betekent ook een hele snelle swapfile ofwel virtueel intern geheugen. Hierdoor wordt de noodzaak voor een groot intern geheugen veel kleiner.

  Gegevens die niet in het interne geheugen passen, worden heel snel naar de disk geschreven en weer gelezen als dat nodig is. Als de disk, zoals in dit geval, heel snel is, zul je het amper merken.

 • Profielfoto
  Shmoo

  Als dit werkelijk een sport van Apple is, hadden ze de iMac en de MacMini toch ook een kleine update kunnen geven met betere opslag. Die 5400 RPM schijven zijn toch wat passĂ©… Zeker voor de prijzen die ze nog vragen voor die toestellen!

  .
  Binnenkort, nog eventjes geduld.

 • Profielfoto
  Dutch-American

  Hoewel de gloednieuwe MacBook Pro met Touch Bar nog niet eens verkrijgbaar is, blikt de bekende Apple-analist Ming-Chi Kuo alweer vooruit naar volgend jaar. Volgens de analist gaat Apple volgend jaar een prijsverlaging doorvoeren, waardoor je de nieuwe MacBook Pro met Touch Bar voor een lagere prijs kunt aanschaffen dan nu het geval is. Ook zou er een model komen dat uit te breiden is naar 32GB aan werkgeheugen, terwijl dit nu maximaal nog 16GB is.

  http://www.iculture.nl/nieuws/macbook-pro-2017-32-ram-prijsverlaging/

  Je kunt beter nooit de eerste genratie van een nieuwe macbook kopen. Er kunnen nog problemen inzitten, zekers met een nieuwe techniek als de touchbar. Beter kun je pas vanaf de 2 generatie kopen. Daarom wacht ik ook mooi tot volgend jaar om er een te kopen.

 • Profielfoto
  Shmoo

  Dat is natuurlijk heel mooi en moet jij ook vooral doen. Echter, 98,99999999996% van de mensen die op de eerste rij zaten voor dit event waren waarschijnlijk al een jaar+ aan het wachten op ‘gewoon’ een specs upgrade van de huidige (nu vorige) MacBook Pro generatie. Die mensen zijn nu gewoon vet de dikke lul gelogeerd. Ookal zou je nu gewoon de basis instap 2016 willen kopen met de functietoetsen dan moet je gewoon 250,- meer meebrengen anders krijg je hem niet mee naar huis.

 • Profielfoto
  Dutch-American

  Dat is natuurlijk heel mooi en moet jij ook vooral doen. Echter, 98,99999999996% van de mensen

  Hoe kom je aan dit percentage? Heb je een onderzoek gedaan? Daar komt bij wat maken die paar maanden uit? Voordat je het weet is het zomer 2017. Geduld is een schone zaak mijn vriend..

 • Profielfoto
  Spinozo

  Sneller dan LPDDR4 dus, wie heeft er dan nog RAM nodig?

 • Profielfoto
  EagerB0bNerd

  Professionals die met grote bestanden werken, hadden ook graag gezien dat Apple wat guller was geweest in het aanbieden van meer opties voor het interne geheugen.

  16GB intern geheugen is bijvoorbeeld voor 4K videowerk behoorlijk aan de krappe kant.

  Dat is een bewuste keuze geweest:

  Volgens Phil Schiller, directeur van de marketingafdeling van Apple, zijn de nieuwe MacBook Pro-modellen voorzien van een zuinige geheugencontroller die met maximaal 16GB overweg kan. “Om meer dan 16GB snelle ram in een laptopontwerp te steken zou er een geheugensysteem nodig zijn dat veel meer stroom verbruikt, wat niet efficiĂ«nt genoeg is voor een laptop”, zegt hij in een e-mail aan een gebruiker van MacRumors.

 • Profielfoto
  KarelWillem

  …16GB intern geheugen is bijvoorbeeld voor 4K videowerk behoorlijk aan de krappe kant.

  .
  Dat is een bewuste keuze geweest.

  .
  Het zou wat lullig zijn, als ze er per ongeluk waren achter gekomen ja.

 • Profielfoto
  polansky

  @EagerbobNERD

  Ja inderdaad een bewust DOMME keus van Apple.

  De meeste gebruikers interesseert dat batterijverbruik geen ene reet.
  Die hebben hun MBP gewoon aan een stroomdraadje liggen, dan maakt het toch niks uit of die MBP wat meer stroom gebruikt.

  Laat je toch niet ringeloren door zo’n marketingtypetje.
  Puur gelul van Apple om een kostenbesparing door te voeren en typetjes zoals jij en de ongestelde Vilscon trappen er weer met hun trouwe heilige Apple geloof in.

  Maar goed jullie zijn dan waarschijnlijk ook gewone consumentjes die met een air ook tevreden zijn. Niet echt de gebruikers die al jaren de duurste MBP’s kochten omdat ze die nodig hadden voor hun werk als creatief professional.

 • Profielfoto
  Alexander Henket

  @vilscon: die rij sta ik al in. Dit is te weinig MacBook Pro voor het geld. Volgend jaar beter. Ik zat klaar om in de buidel te tasten maar ik hou het nog even vast. Ik weiger op dit moment bijvoorbeeld ook mijn randapparatuur te gaan vervangen omdat Apple het verdomt om reguliere aansluitingen aan te houden. Lekker voor het milieu ook die verspilling.

 • Profielfoto
  Ruwepit

  Humor dat off-topic gejank weer. En dat voornamelijk van die sneue tiepjes die toch al niet van plan waren om een nieuwe MBP te kopen. Blijven huilen:-)

  Enfin, knap deze snelheden!

 • Profielfoto
  Buzz

  Polansky, kan je je niet een beetje inhouden qua taalgebruik, en wat respectvoller omgaan met je mede-forumgenoten? Hoe zou jij het vinden als je op zo’n manier wordt aangesproken?

  Er zijn veel mensen, zoals ik, die wel genoeg hebben aan 8 of 16 GB, en ook veel baat hebben bij de snellere chips, betere grafische mogelijkheden en fantastische schermen van de MacBook Pro. Ook een compacte vormfactor, een laag gewicht en lange batterijduur vinden we fijn. En daar zijn genoeg kritische gebruikers bij, in de creatieve industrie en elders, en zeker niet allemaal ‘trouwe heilige Apple gelovers’, of types die zich door marketing laten inpakken.

  Je probeert met je taalgebruik dat soort gebruikers in een verdomhoekje te duwen, en te overschreeuwen, maar het enige dat je er volgens mij mee bereikt is dat je jezelf hier te kijk zet als aldoor boze, egocentrische en onverdraagzame trol.

  De wereld is heel wat groter dan jouw eigen kleine setje aan behoeften. Kijk eens om je heen en wordt daar eens wat vrolijker van!

 • Profielfoto
  dinck

  Professionals die met grote bestanden werken, hadden ook graag gezien dat Apple wat guller was geweest in het aanbieden van meer opties voor het interne geheugen.

  16GB intern geheugen is bijvoorbeeld voor 4K videowerk behoorlijk aan de krappe kant.

  Dat is een bewuste keuze geweest:

  Volgens Phil Schiller, directeur van de marketingafdeling van Apple, zijn de nieuwe MacBook Pro-modellen voorzien van een zuinige geheugencontroller die met maximaal 16GB overweg kan. “Om meer dan 16GB snelle ram in een laptopontwerp te steken zou er een geheugensysteem nodig zijn dat veel meer stroom verbruikt, wat niet efficiĂ«nt genoeg is voor een laptop”, zegt hij in een e-mail aan een gebruiker van MacRumors.

  Dat zou dan weer betekenen dat er een markt kan zijn voor een wat dikkere en iets zwaardere MacBook RealPro, met meer koeling, meer batterijcapaciteit, ander toetsenbord en meer aansluitpoorten … Voor wie niet per se uit is op optimale draagbaarheid.

 • Profielfoto
  Buzz

  Jazeker, en er is ook een markt voor een nieuwe Apple Display, een uitbreidbare Mac Pro met PCI kaarten, een quad-core Mac mini, een ronde Apple Watch, een versie van macOS die op elke PC te installeren is, een goedkopere versie van zo’n beetje elk Apple product, etc.

 • Profielfoto
  MoNdO GeNeRaToR

  Voor die prijzen mogen ze ook wel wat records breken.

 • Profielfoto
  Milt

  Dit soort snelheden zijn ook mogelijk met 3rd party SSD’s van bijvoorbeeld Samsung. Ik heb twee 950 PRO PCI Express SSD’s in een desktop machine en die halen constant 1,5 GB/s schrijfsnelheid en 2,5 GB/s leessnelheid. Alleen wanneer gebruik je dat nou echt?? Interessanter is het aantal IO operations per seconde want dat heeft veel meer invloed op hoe snel je systeem aanvoelt.

 • Profielfoto
  Alexander Henket

  Die ssd-snelheid zou voor mij meer dan welkom zijn maar de prijs die je ervoor betaalt als je erbij optelt dat je al je adapters en/of randapparatuur ook moet vervangen en het feit dat deze MBP gewoon duurder is dan wat ik heb, gecombineerd met het feit dat ik geen use case zie, voor mij, voor de touch bar, dan hou ik het nog wel eens jaartje uit.

  Met een touch screen ipv een touch bar zou ik niet hebben gewacht: die zou ik absoluut gebruiken. Met een HDMI / FireWire 2 / USB 3 poort (pick any two) hetzelfde: ik zou hem hebben gekocht. Maar nu … neh.

  De afweging is voor iedereen persoonlijk. Net als iedereen persoonlijk zijn woorden kiest om te laten weten wat ze van andere meningen denken. Je weet vast wat ik bedoel.

 • Profielfoto
  pannekoek

  Laten we dit nou eens even in perspectief zien met de prijs.

  Als die Mac €500 Euro goedkoper kan met een SATA disk die “slechts” 500MB/s doet, welke zou je dan die kiezen? “2 Jaar vooruit” is dan een boude opmerking als je de meerprijs afzet tegen het geen keuze hebben.

  Omdat Apple Ă©Ă©n van de eersten is die zich kan veroorloven is het prima dat ze het aanbieden. PC boeren concurreren elkaar kapot, dan is de meerprijs van een NVMe tov een SATA ssd misschien wel een groote dealbreaker. Unieke posities als Apple, Alienware, en enkele high end game units kunnen het wel maken.

  En laten we eerlijk zijn. Voor een NVMExpress blade op PCI V3, zoals bij de processor en chipset zit doet het ongeveer hetzelfde als een Samsung 961. De snelheid is gewoon zoals ’t hoort.

  Absoluut lekker snel.