Raymon Mens
Raymon Mens Nieuws 25 november 2016

Oppassen met spam-uitnodigingen via iCloud-agenda

Nu spamfilters steeds beter worden, verzinnen spammers nieuwe manieren om je lastig te vallen. Een van die manieren is het versturen van agenda-uitnodigingen naar iCloud-gebruikers. Dit komt op steeds grotere schaal voor en heeft vervelende gevolgen.

Spammers sturen niet alleen ongewenste berichten, maar checken ook of een e-mailadres bestaat. iOS en macOS sturen namelijk altijd een bericht aan verzender van de uitnodiging, zowel bij accepteren als afslaan.

Verwijderen zonder kennisgeving

Als je dit soort uitnodigingen ontvangt, klik dan vooral niet op ‘Sla af’ om een spam-uitnodiging te weigeren. Dit zal de spammer een e-mail sturen met de melding dat je de uitnodiging hebt geweigerd, wat aangeeft dat het Apple ID actief gebruikt wordt. Om een afspraak te verwijderen zonder kennisgeving, moet je wat moeite doen.

Klik/tap voor groter.

Handel als volgt: maak eerst een nieuwe agenda aan (op iOS onderaan het kopje Agenda’sWijzigVoeg agenda toe) en op macOS via het menu ArchiefNieuwe Agenda) en noem die bijvoorbeeld spam. Plaats vervolgens de spam-uitnodiging in de zojuist gemaakte agenda en verwijder de gehele agenda (via hetzelfde menu). Nu zal de afspraak verwijderd worden zonder de spammer een notificatie te sturen.

Klik/tap voor groter.

Aanvullend kun je een screenshot van de spam-uitnodiging maken en naar [email protected] sturen zodat Apple het account in kwestie kan blokkeren. Een structurele oplossing voor dit spamprobleem is er vooralsnog niet.

(Dit bericht werd oorspronkelijk in oktober gepubliceerd en is later geactualiseerd met nieuwe informatie)

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
Oppassen met spam-uitnodigingen via iCloud-agenda
Sluiten