Setapp wil Netflix voor Mac-apps worden

Door: Raymon Mens - 10 reacties

Of we het nu leuk vinden of niet, software op abonnementsbasis is meer en meer de norm. Ontwikkelaars hebben een stabiele bron van inkomsten nodig en gebruikers kunnen zo op regelmatige updates rekenen. Setapp gaat nog een stapje verder.

MacPaw, bekend van onder andere CleanMyMac en CleanMyDrive, wil van Setapp de “Netflix voor Mac-apps” maken en consumenten voor ‚ā¨ 9,99 per maand toegang geven tot alle apps op het platform.

In betafase

Setapp nestelt zich in de Finder en toont daar alle beschikbare apps. Na een klik op de app wordt deze gedownload en ge√Įnstalleerd. Als een app eenmaal gedownload is, werkt deze ook offline. Setapp vereist geen permanente internetverbinding en apps worden op de achtergrond automatisch ge√ľpdatet.

Op moment van schrijven is de dienst in betafase en doen 41 apps mee. Natuurlijk zijn alle MacPaw-apps te vinden, maar ook andere apps en utilities. Momenteel zijn voornamelijk apps van ontwikkelaars die ook regelmatig meedoen met bepaal-je-eigen-prijs-app-bundels. Je ziet die bundels vaak op andere blogs gelinkt worden, maar op OMT vallen we je er niet mee lastig omdat het over het algemeen geen geweldig interessante software is. Een definitief oordeel over de apps in Setapp is tijdens de betafase niet te vellen.

setapp001
Setapp in actie. [Via: TNW]

Voor ontwikkelaars

MacPaw zet de deur voor ontwikkelaars wijd open. Iedere Mac-app kan zich aanmelden en de ontwikkelaar behoudt de mogelijkheid om zijn software buiten Setapp te verkopen. MacPaw wil een bepaald kwaliteitsniveau handhaven en apps worden gekeurd. Het is ook mogelijk om direct met de gebruikers van Setapp te communiceren, iets dat in de Mac App Store niet mogelijk is.

De vergoeding voor ontwikkelaars is een vrij ingewikkelde staffel die gebaseerd is op hoevaak een app wordt gebruikt, maar ook waar de gebruiker vandaan komt. MacPaw rekent zelf 30% commissie, maar dit kan dalen tot 10% wanneer een gebruiker afkomstig is van een ontwikkelaar. Als een ontwikkelaar via zijn eigen site een gebruiker naar Setapp verwijst, krijgt hij gegarandeerd 20 procent van het maandelijkse abonnementsgeld van alle klanten die verwezen worden.

setapp-002
Schematische weergave van de vergoeding voor ontwikkelaars.

Het is goed om te zien dat iemand met het aanbod van Mac-apps probeert te innoveren, want de Mac App Store staat al jaren stil. SetApp heeft een redelijke kans van slagen, de voorwaarden zijn fair en er zit een redelijk grote uitgever achter. De dienst moet begin 2017 beschikbaar zijn en wie ge√Įnteresseerd is kan zich aanmelden voor de gratis beta.

Op moment van schrijven in Setapp beschikbaar:
Archiver, Base, Be Focused, Blogo, Capto, Chronicle, CleanMyMac, CodeRunner, Deckset, Elmedia Player, Findings, Focused, Gemini, Get Backup Pro, Gifox, GoodTask, HazeOver, Hype, Image2icon, iMazing, iStat Menus, iThoughtsX, Jump Desktop, Manuscripts, Marked, MoneyWiz, My Wonderful Days, Numi, PDF Squeezer, Pixa, RapidWeaver, Remote Mouse, Renamer, Simon, Sip, Squash, Timing, Ulysses, WiFi Explorer, Xmind, Yummy FTP Pro.

Reacties

10 reacties
 • Profielfoto
  BomC

  Goede ontwikkeling. Ik heb geen problemen met een abonnementsstructuur en snap het nut ervan voor het duurzaam kunnen doorontwikkelen van apps, maar al die afzonderlijke, losse abonnementen leveren onoverzichtelijkheid op. Ik vroeg me al af wanneer iemand op dit idee zou komen.

  Het zou nog beter zijn als er een dergelijke aggregator zou komen voor abonnementsdiensten (Evernote, Dropbox, Sync, etc.)

 • Profielfoto
  SvS

  En Steam voor Games. Veel beter dan de app store, aangezien de voorkeuren (voortgang) van de games bewaard worden in de steam cloud. Dan kun je verder op een andere mac waar dit ook ge√Įnstalleerd staat.

 • Profielfoto
  joram

  MacPaw, bekend van onder andere CleanMyMac en CleanMyDrive, wil van Setapp de ‚ÄúNetflix voor Mac-apps‚ÄĚ maken en consumenten voor ‚ā¨ 9,99 per maand toegang geven tot alle apps op het platform.

  En daar ging het mis. MacPaw, de ontwikkelaar van het uiterst irritante (en voor je systeem lang niet altijd gezonde) Cleanmymac, die overal en nergens uiterst irritante online reclames heeft met schermpjes die je niet zomaar kunt sluiten, wil de alleenheerser worden van dit soort software? Eng, gevaarlijk en totaal ongewenst in mijn ogen.

  En daarnaast: daar is o.a. de App Store toch ook voor? En Steam voor games?

  Ik heb zelf wel een aversie tegen abonnementsstructuren. Ik koop iets wanneer ik ’t nodig heb, en wil verder niet vastzitten aan maandkosten voor dit soort software. Ik doe ’t met tegenzin voor Adobe omdat die geen standalone versie aanbieden, maar elk ander laat ik links liggen. Microsoft Office, Apple Music, Spotify, Netflix etc… al die abonnementen stapelen zich heel snel op tot een flinke kostenpost voor particulieren.

 • Profielfoto
  steveb

  Als dit een succes wordt. Dan zal WWDC 2017 hetzelfde aanbieden in AppStore

 • Profielfoto
  NASI-GORENG

  Joram.: hit the nail on the head…

 • Profielfoto
  Ome Kor

  Inderdaad, bovendien z√¨jn een flink deel zo te zien utility-achtige programma’s. Daar heb ik geen ‚ā¨ 10 per maand voor over.

 • Profielfoto
  BomC

  MacPaw, bekend van onder andere CleanMyMac en CleanMyDrive, wil van Setapp de ‚ÄúNetflix voor Mac-apps‚ÄĚ maken en consumenten voor ‚ā¨ 9,99 per maand toegang geven tot alle apps op het platform.

  En daar ging het mis. MacPaw, de ontwikkelaar van het uiterst irritante (en voor je systeem lang niet altijd gezonde) Cleanmymac, die overal en nergens uiterst irritante online reclames heeft met schermpjes die je niet zomaar kunt sluiten, wil de alleenheerser worden van dit soort software? Eng, gevaarlijk en totaal ongewenst in mijn ogen.

  En daarnaast: daar is o.a. de App Store toch ook voor? En Steam voor games?

  Ik heb zelf wel een aversie tegen abonnementsstructuren. Ik koop iets wanneer ik ’t nodig heb, en wil verder niet vastzitten aan maandkosten voor dit soort software. Ik doe ’t met tegenzin voor Adobe omdat die geen standalone versie aanbieden, maar elk ander laat ik links liggen. Microsoft Office, Apple Music, Spotify, Netflix etc… al die abonnementen stapelen zich heel snel op tot een flinke kostenpost voor particulieren.

  Het probleem is dat veel apps tegenwoordig gebruik maken of ge√Įntegreerd zijn met cloudservices die ergens betaald moeten worden. Ik heb er als gebruiker belang bij dat die diensten, maar ook de app, behoorlijk onderhouden worden en daarom vind ik het niet zo’n probleem om daar maandelijks een bepaald bedrag voor neer te tellen. Maar ik hou wel graag overzicht en een tool als deze kan daarbij helpen.

  Zelf heb ik geen probleem me CleanMyMac – sterker nog, ik raad het mensen ook wel eens aan als hun vertrouwdheid met het systeem niet volstaat om handmatig optimaliseringstaken te verrichten. Nog nooit problemen over gehoord (het zal allicht voorkomen). En reclame heb ik nog nooit gezien in de app – althans de betaalde variant.

 • Profielfoto
  Shmoo

  Die reclame waar Joram het over heeft wil ik dan ook wel eens zien want die ben ik nog nooit tegengekomen. Ik denk dat hij het over MacKeeper heeft, dat is compleet iets anders en van een ander bedrijf.

 • Profielfoto
  Shmoo

  Het is een leuk initiatief, ik wil wel eens zien waar dit naar toe gaat in de toekomst.

  Ik ben alleen bang dat er nooit echt serieuze apps in terecht zullen komen omdat deze bedrijven dit soort diensten niet nodig hebben om apps te verkopen. Iedereen weet namelijk de weg naar deze apps wel te vinden.
  Op dit moment zie je vooral een hoop apps in het lijstje staan die je door het jaar heen ook voor eenmalig 7,- in een aanbieding kunt oppikken laat staan of ze echt 10,- waard zouden zijn. Je moet al echt 3 a 4 geweldige apps vinden die normaal 50,- zouden kosten en ook nooit een aanbieding krijgen wil je dit relevant maken.

  Dat is met Netflix ook het geval. Als jij Netflix neemt voor enkel films dan ben je zo klaar omdat het aanbod films niet geweldig is en vooral veel oude films vanwege rechten. Kijk je graag TV series dan is Netflix natuurlijk de beste uitkomst voor je TV en betaal je graag voor 10,- per maand want je gebruikt het ook bijna dagelijks.

 • Profielfoto
  MacAanZee

  Dat irritante MacKeeper, dat volgens mij ook verbonden is met allerlei spamleveranciers, gebruikt in zijn advertenties ook de woorden “Clean My Mac”.
  Vandaar de verwarring. Zelf zie ik het nut helemaal niet van dit soort apps.