Raymon Mens
Raymon Mens Nieuws 14 november 2016
Leestijd: 2 minuten

Setapp wil Netflix voor Mac-apps worden

Of we het nu leuk vinden of niet, software op abonnementsbasis is meer en meer de norm. Ontwikkelaars hebben een stabiele bron van inkomsten nodig en gebruikers kunnen zo op regelmatige updates rekenen. Setapp gaat nog een stapje verder.

MacPaw, bekend van onder andere CleanMyMac en CleanMyDrive, wil van Setapp de “Netflix voor Mac-apps” maken en consumenten voor € 9,99 per maand toegang geven tot alle apps op het platform.

In betafase

Setapp nestelt zich in de Finder en toont daar alle beschikbare apps. Na een klik op de app wordt deze gedownload en geïnstalleerd. Als een app eenmaal gedownload is, werkt deze ook offline. Setapp vereist geen permanente internetverbinding en apps worden op de achtergrond automatisch geüpdatet.

Op moment van schrijven is de dienst in betafase en doen 41 apps mee. Natuurlijk zijn alle MacPaw-apps te vinden, maar ook andere apps en utilities. Momenteel zijn voornamelijk apps van ontwikkelaars die ook regelmatig meedoen met bepaal-je-eigen-prijs-app-bundels. Je ziet die bundels vaak op andere blogs gelinkt worden, maar op OMT vallen we je er niet mee lastig omdat het over het algemeen geen geweldig interessante software is. Een definitief oordeel over de apps in Setapp is tijdens de betafase niet te vellen.

Setapp in actie. [Via: TNW]

Voor ontwikkelaars

MacPaw zet de deur voor ontwikkelaars wijd open. Iedere Mac-app kan zich aanmelden en de ontwikkelaar behoudt de mogelijkheid om zijn software buiten Setapp te verkopen. MacPaw wil een bepaald kwaliteitsniveau handhaven en apps worden gekeurd. Het is ook mogelijk om direct met de gebruikers van Setapp te communiceren, iets dat in de Mac App Store niet mogelijk is.

De vergoeding voor ontwikkelaars is een vrij ingewikkelde staffel die gebaseerd is op hoevaak een app wordt gebruikt, maar ook waar de gebruiker vandaan komt. MacPaw rekent zelf 30% commissie, maar dit kan dalen tot 10% wanneer een gebruiker afkomstig is van een ontwikkelaar. Als een ontwikkelaar via zijn eigen site een gebruiker naar Setapp verwijst, krijgt hij gegarandeerd 20 procent van het maandelijkse abonnementsgeld van alle klanten die verwezen worden.

Schematische weergave van de vergoeding voor ontwikkelaars.

Het is goed om te zien dat iemand met het aanbod van Mac-apps probeert te innoveren, want de Mac App Store staat al jaren stil. SetApp heeft een redelijke kans van slagen, de voorwaarden zijn fair en er zit een redelijk grote uitgever achter. De dienst moet begin 2017 beschikbaar zijn en wie geïnteresseerd is kan zich aanmelden voor de gratis beta.

Op moment van schrijven in Setapp beschikbaar:
Archiver, Base, Be Focused, Blogo, Capto, Chronicle, CleanMyMac, CodeRunner, Deckset, Elmedia Player, Findings, Focused, Gemini, Get Backup Pro, Gifox, GoodTask, HazeOver, Hype, Image2icon, iMazing, iStat Menus, iThoughtsX, Jump Desktop, Manuscripts, MarkedMoneyWizMy Wonderful Days, Numi, PDF Squeezer, Pixa, RapidWeaver, Remote Mouse, Renamer, Simon, Sip, Squash, Timing, Ulysses, WiFi Explorer, Xmind, Yummy FTP Pro.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

De beste start van je weekend ✉️

Het belangrijkste Apple-nieuw, de beste tips en meer. Elke vrijdag in de OMT-nieuwsbrief.

Reageer op artikel:
Setapp wil Netflix voor Mac-apps worden
Sluiten