Raymon Mens
Raymon Mens Nieuws 2 november 2016
Leestijd: 3 minuten

Phil Schiller: “Controverse over MacBook Pro is normaal”

Met de nieuwe MacBook Pro laat Apple zijn innovatieve spierballen zien. Het bedrijf uit Cupertino introduceerde de Touch Bar en boekt met eigen flashopslag records, maar er was ook behoorlijk wat kritiek op de nieuwe laptops voor professionele gebruikers.

In een interview met The Independent gaat Apple’s marketingman en Mac-boegbeeld Phil Schiller in op de controverse, het verdwijnen van poorten en legt hij uit waarom een touchscreen Mac een slecht idee is.

Meer kritiek dan verwacht

Op de vraag of Schiller deze heftige kritiek had verwacht, antwoordt hij: “We namen een groot risico en om eerlijk te zijn heeft het me een beetje verrast, maar dat zou eigenlijk niet moeten. We hebben nog nooit een vooruitstrevend product uitgebracht dat niet op kritiek kon rekenen. Onze klanten zijn erg fanatiek.”

De topman zegt te begrijpen dat de MacBook Pro niet voor iedereen geschikt is: “We vinden het belangrijk de bezwaren van onze klanten te horen en het is onze taak om veranderingen zo goed mogelijk te begeleiden. We zijn overtuigd van onze beslissingen en het resultaat is de beste MacBook die we ooit hebben gemaakt. Misschien is het apparaat nog niet voor iedereen, maar dat geeft niet. Niet iedereen was enthousiast over de eerste iMac, maar dat is ook een groot succes geworden.”

De MacBook Pro heeft USB-C-aanslutingen en een minijack.

Minijack en SD-kaartlezer

Het interview is ook een kans voor Phil Schiller om een aantal controversiële keuzes toe te lichten. Waarom is bijvoorbeeld het door fotografen gewaardeerde SD-slot verdwenen? “Het is een beetje hinderlijk slot met een kaartje dat uitsteekt. We konden altijd maar één slot inbouwen en kozen voor SD omdat dit de meestgebruikte standaard is. Tegenwoordig zijn er erg snelle en compacte USB-kaartlezers die meer dan SD alleen kunnen en steeds meer camera’s hebben Wi-Fi.”

Hoe zit het met de minijack, die verdween van de iPhone 7, maar bleef op de MacBook? Schiller: “Dit zijn professionele machines waarbij de jack-poort voor meer dient dan alleen muziek luisteren. Kijk, draadloze hoofdtelefoons zijn een prima oplossing voor muziek luisteren, maar deze Mac zal ook in studio’s gebruikt worden en daar is draadloze audio niet gangbaar.”

Een twijfelachtige verklaring. Professionals gebruiken immers niet alleen audio, maar ook video en er is geen draadloze variant van HDMI of DisplayPort. Dit leidt nu tot een grote hoeveelheid kabels en adapters.

Afbeelding via: The Verge.

Touchscreen Mac en iOS

De aanwezigheid van de Touch Bar en het ontbreken van een touchscreen op de Mac is volgens Schiller een logische keuzen: “Een Mac wordt fundamenteel anders gebruikt dan een iOS-apparaat . iOS-apparaten bieden een directe bedienbaar, multitouch-scherm met een full-screen applicaties. De Mac wordt juist gedomineerd door indirecte bediening, menu’s en meerdere applicaties.”

Schiller noemt een voorbeeld: “De Mac heeft altijd een menubalk aan de bovenkant van het scherm gehad. Dat is een belangrijke eigenschap van de Mac die iOS nooit zal hebben. Een uitklapbaar menu op een iOS-apparaat voelt fout. Geloof me, we hebben gezocht naar touch-vriendelijke alternatieven voor belangrijke eigenschappen van de Mac. Uiteindelijk bleek niets zo intuïtief als een muis, trackpad en toetsenbord.”

Het trackpad van de nieuwe MacBook Pro is twee keer zo groot.

Tot slot vertelde Schiller nog dat de belangstelling voor de nieuwe MacBook Pro ondanks het verhitte debat groot is: “We kunnen trots melden dat onze winkels meer orders voor de nieuwe MacBook Pro hebben ontvangen dan voor iedere andere laptop ooit.”

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
Phil Schiller: “Controverse over MacBook Pro is normaal”
Sluiten