Samsung koopt audiobedrijf Harman

Door: Raymon Mens - 11 reacties

Samsung is op overnamepad. Onlangs kocht het Zuid-Koreaanse bedrijf Viv, de nieuwe assistent van de maker van Siri. Nu wordt het moederbedrijf van de audiomerken Harman/Kardon en JBL ingelijfd, maar niet om zijn audio-technologie.

Harman is naast audio ook groot in de auto-industrie en houdt zich bezig met infotainment-systemen. Daarnaast levert het technologie voor auto’s met draadloze verbindingen aan BMW, Volkswagen, Mercedes en Seat.

In de aankondiging van de overname schrijft Samsung dat auto-entertainment goed is voor tweederde van de omzet van Harman. In de toekomst wil het Zuid-Koreaans bedrijf een grotere tol in de auto-industrie gaan spelen en de technologie en banden die Harman met grote automerken heeft, komt daarbij van pas. De overnamesom is omgerekend 7,5 miljard euro.

harman-auto
Harman levert technologie aan onder andere Mercedes-Benz.

Speakers en headphones van Harman/Kardon en JBL zullen door de overname niet uit de schappen verdwijnen. Samsung zegt dat Harman als losstaande bedrijfstak zal blijven opereren. De audio-technologie komt ongetwijfeld goed van pas in de smartphones en speakers die Samsung maakt. De overname moet nog door aandeelhouders en gezaghebbende instanties goedgekeurd worden.

Reacties

11 reacties
 • Profielfoto
  NoPlasticPhones

  Dit lijkt mij persoonlijk – op z’n zachtst gezegd – een interessantere overname dan Beats (voor consumenten weet ik niet onmiddellijk, alleszins voor Samsung).

 • Profielfoto
  NASI-GORENG

  do not agree …een totaal ander gebied

 • Profielfoto
  Tony smeT

  “In de toekomst wil het Zuid-Koreaans bedrijf een grotere tol in de auto-industrie gaan spelen”. Schitterende typfout:-D
  Ben ook benieuwd hoeveel auto’s er in de fik gaan vliegen door deze overname LOL

  Voor de rest vind ik dit geen schitterend nieuws, als liefhebber van Harman/Kardon & JBL.

 • Profielfoto
  sam-105

  is het de hele harman groep (soundcraft, studer, bbs, dbx, crown, jbl pro audio, lexicon, martin etc.) of alleen de consumenten tak van jbl en harman/kardon?

 • Profielfoto
  Shmoo

  Hm nu heb ik dus ineens een Samsung audiosysteem in mijn jacuzzi waar ik een iPod touch aan koppel en dan speelt het zonder problemen muziek af. Waar hebben wij dat vroeger toch gezien, dat spulletjes zo goed samenwerkte met spulletjes van andere merken? :roll:

 • Profielfoto
  4GTL

  Vast een goede zaak voor Samsung.

  En wat maakt dit nu belangrijk genoeg om op een Apple-nieuwssite te posten?

 • Profielfoto
  MacAanZee

  Omdat Apple beter Harman Kardon/JBL had kunnen kopen dan Beats. Veel betere kwaliteit speakers en koptelefoons.

 • Profielfoto
  ocramarco

  is het de hele harman groep (soundcraft, studer, bbs, dbx, crown, jbl pro audio, lexicon, martin etc.) of alleen de consumenten tak van jbl en harman/kardon?

  Het gaat om de harman group dus ja alle merken die daar onder hangen. Het is hun wel alleen te doen om de automotive gedeelte dus ben benieuwd wat er met de andere merken wordt gedaan. Het is wel een grote kans op AVB implementatie aangezie ze daar best ver mee zijn in de automotive.

 • Profielfoto
  ocramarco

  is het de hele harman groep (soundcraft, studer, bbs, dbx, crown, jbl pro audio, lexicon, martin etc.) of alleen de consumenten tak van jbl en harman/kardon?

  Het gaat om de harman group dus ja alle merken die daar onder hangen. Het is hun wel alleen te doen om de automotive gedeelte dus ben benieuwd wat er met de andere merken wordt gedaan. Het is wel een grote kans op AVB implementatie aangezie ze daar best ver mee zijn in de automotive.

 • Profielfoto
  PowerMac

  …BMW, Volkswagen, Mercedes en Seat…

  Seat valt onder de Volkswagen-groep.

 • Profielfoto
  KR1275

  Het Harman van weleer bestaat al een jaar of 20 niet meer. Tot ca. de eeuwwisseling was het kwaliteitsapparatuur met een eigen klank, vergelijkbaar met Sansui: eigen karakter en niet eens te duur.
  Later zijn ze gaan stunten en zijn ze steeds meer extern gaan maken. Er is een duidelijk verschil tussen Made in Japan HK en Made in China HK.
  Ik denk dat we ook dit roemruchte merk nu wel kunnen afschrijven. Het is verworden tot een label dan niet verder komt dan Chinese gadgets.
  Zo jammer dat de Japanners er niet in zijn geslaagd hun audio-indrustrie in stand te houden, want ze hebben vele parels gemaakt! Bijna elk kwaliteitsproduct, waar ook vandaan, was gebouwd rondom Japanse onderdelen.
  HK zullen we gauw niet meer zien, let maar op. Het zal Samsung waarschijnlijk om de naam-rechten gaan.
  Ik heb nog nooit iets groots gezien van HK in de auto-industrie. Ik zie voornamelijk spullen dan bij JVC/Kenwood of Pioneer of Sony vandaan komen. Veel af-fabriek spul komt daar vandaan. Automerken shoppen steeds opnieuw. Mijn vorige Honda had Alpine aan boord, mijn huidige Pioneer. Werking? idemdito.

  NB, ze zullen ML toch wel met rust laten??