Raymon Mens
Raymon Mens Nieuws 14 november 2016
Leestijd: 5 minuten

Reviews MacBook Pro met Touch Bar matig positief

Hoe goed is de nieuwe MacBook Pro met Touch Bar? Voordat de eerste leveringen plaatsvinden, hebben Amerikaanse sites vandaag hun reviews gepubliceerd. De meningen over de nieuwe MacBook die ook USB-C brengt, zijn verdeeld.

Geen zin om alle reviews te lezen? Geen punt. Wij hebben de belangrijkste bevindingen op een rij gezet.

Touch Bar

Belangrijkste vernieuwing aan de MacBook Pro 2016 is de Touch Bar. Niet alle reviewers zijn overtuigd van het nut. Andrew Cunningham van Ars Technica schrijft: “hoe meer ik de Touch Bar gebruik, hoe meer ik het nut zie.” Volgens hem is het gemakkelijker om bepaalde systeemfuncties met één druk op de knop te activeren dan met de traditionele functietoetsen. Een screenshot, bijvoorbeeld, is gemakkelijker te maken met de virtuele knop dan gelijktijdig ⌘,⇧ en 4 in te drukken.

Jacob Kastrenakes van The Verge is het er niet mee eens en wijst erop dat bepaalde acties minder direct zijn. Om de helderheid of het geluid aan te passen, moet je eerst een menu uitklappen en dan een balk heen en weer schuiven. “Ik ben er niet zeker van dat deze virtuele knoppen beter zijn dan fysieke toetsen, maar ze zijn ook weer niet veel slechter”, zegt de journalist.

Afbeelding via: Mashable.

Joanna Stern van de Wall Street Journal ontdekte dat de Touch Bar erg fijn is om emoji in te voeren, door een video te scrollen of de kleur van letters in bijvoorbeeld Pages aan te passen. Toch merkt ze op: “veel shortcuts zijn sneller uit te voeren met het toetsenbord of trackpad. In Pages is een druk op ⌘B sneller om tekst vet te maken dan de functie op de Touch Bar te zoeken.”

“Als je iemand bent die denkt dat sneltoetsen effectiever dan de Touch Bar zijn, zal je mening nu alleen maar versterkt worden,” schrijft Jason Snell op Six Colors. Hoewel hij aanvankelijk sceptisch over deze technologie was, is hij van mening dat Apple deze goed heeft geïntegreerd en verwacht dat de functionaliteit met de tijd zal verbeteren. In onderstaande video demonstreert hij een groot aantal apps met de Touch Bar.

Walt Mossberg denkt dat de Touch Bar op dit moment niet veel te bieden heeft voor de gemiddelde gebruiker. “Wanneer Mail is geopend, kunt je een nieuw bericht maken, antwoorden op een e-mail of iets in de prullenbak stoppen. Niets is heel spannend of creatief, vooral omdat je een enorm en comfortabel trackpad onder het toetsenbord hebt”, schrijft de veteraan van The Verge .

De belangrijkste functie die hem interesseert is de suggestie van woorden met QuickType, maar het werkt niet met zijn gebruikelijke tekstverwerker, namelijk Google Docs in Safari. “Ik denk dat de Touch Bar geen gimmick is, maar momenteel voegt het gewoon niet zoveel toe”, is de conclusie van Mossberg.

Afbeelding via: The Verge.

Touch ID

“De meeste revolutionaire functie is niet de Touch Bar, maar Touch ID”, beweert Joanna Stern, maar ook een redacteur van Buzzfeed. De vingerafdruksensor kan dienen om (maximaal vijf) gebruikers aan te melden. Op gedeelde computers kan iedere gebruiker gewoon zijn vinger op de knop leggen en deze wordt aangemeld. “Het is ongelooflijk snel en efficiënt”, schrijft Nicole Nguyen.

Afgezien van een journalist van The Verge, die klaagt over inconsistente herkenning van vingerafdrukken, zijn reviewers het allemaal eens dat dit een handige toevoeging aan de Mac is. Vooral omdat applicaties van derden, zoals 1Password, er van kunnen profiteren.

Via: Buzzfeed.

Performance

En de prestaties dan? De 13-inch MacBook Pro met Touch Bar is een beetje sneller dan het model zonder Touch Bar. Zoals verwacht is de MacBook Pro 15 met een Quad Core i7 Skylake processor en AMD Radeon Pro GPU veel krachtiger dan de 13-inch versie, maar niet heel veel krachtiger dan de oude 15-inch MacBook Pro. Dit toont hoe langzaam de ontwikkelingen bij Intel gaan. Ars Technica noemt het teleurstellend. “Zelfs als je het vergelijkt met een model uit 2013, zijn de prestaties niet uitzonderlijk beter. Het is wel aanzienlijk beter dan een MacBook Pro uit 2011 of 2012, maar dat zal niemand verbazen”, is de conclusie van Andrew Cunningham.

Via: Ars Technica.

De GPU van het 15-inch model scoort echter wel aanzienlijk beter. De Radeon Pro 455, waarmee het model van € 3199 is uitgerust, presteert 30% beter dan de vorige Radeon M370X op GFXBench Metal (geen enkele website heeft de Radeon 450 Pro getest).

Via: Ars Technica.

Accuduur

De MacBook Pro met Touch Bar (vanaf € 1999) heeft een kleinere accu dan het model zonder Touch Bar (€ 1699). We vreesden al dat dit terug te zien was in de accuduur en die vrees bleek terecht.

Bij surfen op het web met Safari heeft Ars Technica een accuduur van 13 uur voor de MacBook Pro 13-inch met Touch Bar tegen 16 uur voor het model zonder Touch Bar gemeten. The Wall Street Journal merkt bij gemiddeld gebruik een verschil van 30 minuten. Walt Mossberg merkt ook op dat de batterij-indicator onbetrouwbaar is. Apple reageerde dat het een bekend probleem is en dat de frequentie van moderne processors op korte tijd meer kan variëren dan voorheen, daardoor is het moeilijker een accurate schatting te geven. Apple maakt de beloofde 10 uur in de meeste tests wel waar.

Afbeelding via: The Verge.

Trackpad en toetsenbord

Het grote trackpad is erg prettig en comfortabel, maar toch merken The Wall Street Journal en Ars Technica soms op dat de palmdetectie niet helemaal goed werkt. Omdat het trackpad erg dicht op het toetsenbord zit, worden tijdens het typen soms onterechte muisbewegingen geregistreerd.

Het toetsenbord dat een verbeterde versie van het vlindermechanisme van de 12-inch MacBook bevat, krijgt wisselend commentaar. “Je raakt vanzelf aan de toetsen die niet erg ver in zijn te drukken gewend, maar slapen op een rots tijdens kamperen went ook. Waar de mensen om je heen niet aan zullen wennen? De klikkende geluiden van de toetsen”, schrijft Joanna Stern.

Afbeelding via: WSJ.

Tot slot

Dit is natuurlijk niet alles dat over de MacBook Pro met Touch Bar te zeggen is, zo zit er verschil in de Wi-Fi-prestaties van het model met en zonder Touch Bar en verdient de Touch Bar een uitgebreide demonstratie. Het doel van dit artikel was echter de mening van de Amerikaanse pers samen te vatten en die is niet unaniem positief.

De nieuwe laptops worden niet met laaiend enthousiaste ontvangen. Het zijn prachtige machines, compact en heel netjes, maar ze zijn te duur en de Touch Bar is blijkbaar niet essentieel. Zodra we onze MacBooks met Touch Bar ontvangen, zullen we een uitgebreide review schrijven. Voel je vrij om vragen in de reacties te stellen.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Begin je weekend met de beste artikelen van OMT

Een goed weekend begint met de nieuwsbrief van One More Thing

Reageer op artikel:
Reviews MacBook Pro met Touch Bar matig positief
Sluiten