Reviews MacBook Pro met Touch Bar matig positief

Door: Raymon Mens - 49 reacties

Hoe goed is de nieuwe MacBook Pro met Touch Bar? Voordat de eerste leveringen plaatsvinden, hebben Amerikaanse sites vandaag hun reviews gepubliceerd. De meningen over de nieuwe MacBook die ook USB-C brengt, zijn verdeeld.

Geen zin om alle reviews te lezen? Geen punt. Wij hebben de belangrijkste bevindingen op een rij gezet.

Touch Bar

Belangrijkste vernieuwing aan de MacBook Pro 2016 is de Touch Bar. Niet alle reviewers zijn overtuigd van het nut. Andrew Cunningham van Ars Technica schrijft: “hoe meer ik de Touch Bar gebruik, hoe meer ik het nut zie.” Volgens hem is het gemakkelijker om bepaalde systeemfuncties met één druk op de knop te activeren dan met de traditionele functietoetsen. Een screenshot, bijvoorbeeld, is gemakkelijker te maken met de virtuele knop dan gelijktijdig ⌘,⇧ en 4 in te drukken.

Jacob Kastrenakes van The Verge is het er niet mee eens en wijst erop dat bepaalde acties minder direct zijn. Om de helderheid of het geluid aan te passen, moet je eerst een menu uitklappen en dan een balk heen en weer schuiven. “Ik ben er niet zeker van dat deze virtuele knoppen beter zijn dan fysieke toetsen, maar ze zijn ook weer niet veel slechter”, zegt de journalist.

Mac_Book_Pro-PhotoEdit
Afbeelding via: Mashable.

Joanna Stern van de Wall Street Journal ontdekte dat de Touch Bar erg fijn is om emoji in te voeren, door een video te scrollen of de kleur van letters in bijvoorbeeld Pages aan te passen. Toch merkt ze op: “veel shortcuts zijn sneller uit te voeren met het toetsenbord of trackpad. In Pages is een druk op ⌘B sneller om tekst vet te maken dan de functie op de Touch Bar te zoeken.”

“Als je iemand bent die denkt dat sneltoetsen effectiever dan de Touch Bar zijn, zal je mening nu alleen maar versterkt worden,” schrijft Jason Snell op Six Colors. Hoewel hij aanvankelijk sceptisch over deze technologie was, is hij van mening dat Apple deze goed heeft geïntegreerd en verwacht dat de functionaliteit met de tijd zal verbeteren. In onderstaande video demonstreert hij een groot aantal apps met de Touch Bar.

Walt Mossberg denkt dat de Touch Bar op dit moment niet veel te bieden heeft voor de gemiddelde gebruiker. “Wanneer Mail is geopend, kunt je een nieuw bericht maken, antwoorden op een e-mail of iets in de prullenbak stoppen. Niets is heel spannend of creatief, vooral omdat je een enorm en comfortabel trackpad onder het toetsenbord hebt”, schrijft de veteraan van The Verge .

De belangrijkste functie die hem interesseert is de suggestie van woorden met QuickType, maar het werkt niet met zijn gebruikelijke tekstverwerker, namelijk Google Docs in Safari. “Ik denk dat de Touch Bar geen gimmick is, maar momenteel voegt het gewoon niet zoveel toe”, is de conclusie van Mossberg.

Afbeelding via: The Verge.
Afbeelding via: The Verge.

Touch ID

“De meeste revolutionaire functie is niet de Touch Bar, maar Touch ID”, beweert Joanna Stern, maar ook een redacteur van Buzzfeed. De vingerafdruksensor kan dienen om (maximaal vijf) gebruikers aan te melden. Op gedeelde computers kan iedere gebruiker gewoon zijn vinger op de knop leggen en deze wordt aangemeld. “Het is ongelooflijk snel en efficiënt”, schrijft Nicole Nguyen.

Afgezien van een journalist van The Verge, die klaagt over inconsistente herkenning van vingerafdrukken, zijn reviewers het allemaal eens dat dit een handige toevoeging aan de Mac is. Vooral omdat applicaties van derden, zoals 1Password, er van kunnen profiteren.

tochidmac
Via: Buzzfeed.

Performance

En de prestaties dan? De 13-inch MacBook Pro met Touch Bar is een beetje sneller dan het model zonder Touch Bar. Zoals verwacht is de MacBook Pro 15 met een Quad Core i7 Skylake processor en AMD Radeon Pro GPU veel krachtiger dan de 13-inch versie, maar niet heel veel krachtiger dan de oude 15-inch MacBook Pro. Dit toont hoe langzaam de ontwikkelingen bij Intel gaan. Ars Technica noemt het teleurstellend. “Zelfs als je het vergelijkt met een model uit 2013, zijn de prestaties niet uitzonderlijk beter. Het is wel aanzienlijk beter dan een MacBook Pro uit 2011 of 2012, maar dat zal niemand verbazen”, is de conclusie van Andrew Cunningham.

touch-bar-charts.002
Via: Ars Technica.

De GPU van het 15-inch model scoort echter wel aanzienlijk beter. De Radeon Pro 455, waarmee het model van € 3199 is uitgerust, presteert 30% beter dan de vorige Radeon M370X op GFXBench Metal (geen enkele website heeft de Radeon 450 Pro getest).

touch-bar-charts.004
Via: Ars Technica.

Accuduur

De MacBook Pro met Touch Bar (vanaf € 1999) heeft een kleinere accu dan het model zonder Touch Bar (€ 1699). We vreesden al dat dit terug te zien was in de accuduur en die vrees bleek terecht.

Bij surfen op het web met Safari heeft Ars Technica een accuduur van 13 uur voor de MacBook Pro 13-inch met Touch Bar tegen 16 uur voor het model zonder Touch Bar gemeten. The Wall Street Journal merkt bij gemiddeld gebruik een verschil van 30 minuten. Walt Mossberg merkt ook op dat de batterij-indicator onbetrouwbaar is. Apple reageerde dat het een bekend probleem is en dat de frequentie van moderne processors op korte tijd meer kan variëren dan voorheen, daardoor is het moeilijker een accurate schatting te geven. Apple maakt de beloofde 10 uur in de meeste tests wel waar.

macbook pro 2016 16x9
Afbeelding via: The Verge.

Trackpad en toetsenbord

Het grote trackpad is erg prettig en comfortabel, maar toch merken The Wall Street Journal en Ars Technica soms op dat de palmdetectie niet helemaal goed werkt. Omdat het trackpad erg dicht op het toetsenbord zit, worden tijdens het typen soms onterechte muisbewegingen geregistreerd.

Het toetsenbord dat een verbeterde versie van het vlindermechanisme van de 12-inch MacBook bevat, krijgt wisselend commentaar. “Je raakt vanzelf aan de toetsen die niet erg ver in zijn te drukken gewend, maar slapen op een rots tijdens kamperen went ook. Waar de mensen om je heen niet aan zullen wennen? De klikkende geluiden van de toetsen”, schrijft Joanna Stern.

mbp-track
Afbeelding via: WSJ.

Tot slot

Dit is natuurlijk niet alles dat over de MacBook Pro met Touch Bar te zeggen is, zo zit er verschil in de Wi-Fi-prestaties van het model met en zonder Touch Bar en verdient de Touch Bar een uitgebreide demonstratie. Het doel van dit artikel was echter de mening van de Amerikaanse pers samen te vatten en die is niet unaniem positief.

De nieuwe laptops worden niet met laaiend enthousiaste ontvangen. Het zijn prachtige machines, compact en heel netjes, maar ze zijn te duur en de Touch Bar is blijkbaar niet essentieel. Zodra we onze MacBooks met Touch Bar ontvangen, zullen we een uitgebreide review schrijven. Voel je vrij om vragen in de reacties te stellen.

Reacties

49 reacties
 • Profielfoto
  Tykoen

  Eerste leveringen zullen denk ik vanaf vrijdag/maandag zijn voor de touchbar versies! Apple heeft sinds vrijdag de betalingen afgeschreven van de creditcards.

 • Profielfoto
  ToMiKoN

  Helaas voor Apple, maar deze reviews veranderen mijn beslissing niet. Ik koop voorlopig geen nieuwe MacBook Pro, ook al was ik dit echt van plan. De prijs is gewoon te hoog en de specs zijn gewoon te laag.

  Lange leve mijn late 2008 Macbook, die ik destijds nog voor 1100 euro kocht! Met een SSD en 8 Gb ram gaat die nog wel een jaartje mee …

 • Profielfoto
  Nummer 40

  Zeer knap artikel Raymon!

  Iemand een idee wanneer deze in Apple Stores staan?

 • Profielfoto
  NapO

  Ik ben ook niet overtuigd,…kheb een 2012 retina mpro en die doet t nog prima…
  thnx voor verzamelen van de reviews…wordt gewaardeerd.

 • Profielfoto
  no_poo

  Kan niet wachten op dat ding. De genoemde kritiek op de Touch Bar vind ik niet zo interessant omdat het alleen over software gaat die aangepast kan worden en uitgebreid in de toekomst. Hij zal sowieso heel nuttig zijn in Adobe programma’s.

  Performance… tja, ik heb de 460 besteld en die zal ongetwijfeld beter zijn dan mijn oude Iris Pro 2014 model. En stukken beter dan de 12″ MacBook die ik nu gebruik. Ik maak mij geen zorgen.

 • Profielfoto
  Sjurkie

  Teleurstellende reviews, maar wel zoals verwacht helaas. Merk het ook om mij heen, weinig enthousiasme en meer interesse in alternatieven. Zo heb ik vorige week bij een vriend de HDD in zijn macbook pro vervangen voor een SSD zodat hij voorlopig vooruit kan. Andere wachten nog even met een aanschaf of gaan – net als mijn persoontje – voor een air.

 • Profielfoto
  jkooman

  Ik heb bijna een jaar op de nieuwe lichting gewacht maar heb nu besloten om (nu het nog kan) voor €2000 een nieuwe MBP 15″ 2015 te kopen, zeker nu ik de benchmarks heb gezien.

 • Profielfoto
  Buzz

  Ik heb het toetsenbord van de 13″ (zonder touchbar) in de winkel eens uitgeprobeerd, en vind het eigenlijk wel prima typen. Ik zou er wel snel aan kunnen wennen. Het extra geluid helpt als feedback bij het typen, maar ik denk dat het mij wel wat zou irriteren als ik in een stille ruimte met anderen moet werken.

  De CPU power neemt de afgelopen generaties bij Intel inderdaad nauwelijks meer toe (de grafische prestaties nog wel). Intel heeft zich de laatste jaren vooral toegelegd op het zuiniger maken van deze serie CPUs, waardoor de batterij kleiner, en dus de behuizing compacter en lichter kan. Dat reflecteren de benchmarks blijkbaar ook.

  Ik zag wel een vertaalfoutje:

  “Als je iemand bent die denkt dat sneltoetsen effectiever dan de Touch Bar zijn, zal je mening nu alleen maar versterkt worden,” schrijft Jason Snell op Six Colors.

  Snell zegt in het Engels juist dit:

  If you’re a believer that keyboard shortcuts are better (and easier on our arms and wrists) than pushing a cursor around screen, the Touch Bar will only reinforce that belief. Now instead of remembering that keyboard shortcut or being forced to move your cursor in order to click on an on-screen element, you can reach out and tap an explicitly labeled item on the Touch Bar.

  Dus hij bedoelt dat mensen die van keyboard shortcuts houden (en dus hun handen liever niet heen en weer naar de muis of trackpad bewegen) ook snel van het nut van de touch bar overtuigd zullen zijn. De touch bar biedt ook een soort keyboard shortcuts, maar dan dynamischer en duidelijker, en zonder het nadeel dat je ze eerst moet leren en onthouden. Dat is een stuk positiever dan de vertaling (of interpretatie?) van Raymon dus.

  Daar staat wellicht (niet meer volgens Snell) tegenover dat gebruikers die alle ingewikkelde acties altijd al met de muis doen, en dus daar nooit keyboard shortcuts voor gebruiken, het nut ook minder snel zullen zien van de Touch Bar. Dat blijkt ook wel uit sommige andere reviews.

  Voor mij bevestigen de reviews dat de Touch Bar en Touch ID mooie updates zijn, voor het moment dat ik aan een nieuwe MacBook toe ben. Maar dat moment is er nu nog niet, want mijn model uit 2012 kan nog prima meekomen. Ook dat geeft me wel een goed gevoel over de toekomst van de MacBook Pro. Op het moment dat ik er dat giga-hoge bedrag voor moet uittrekken (2017 of 2018 dus), kan ik er redelijk van overtuigd zijn dat het ding ook dan weer met gemak meer dan 4 jaar (misschien wel 6?) mee zal gaan.

  Diegenen die de Touch Bar en Touch ID niet zo ontzettend belangrijk vinden, en nog snel het oude model kopen, geef ik groot gelijk.

 • Profielfoto
  Zwollywood

  zie ik het nu verkeerd of scoort de 15″ 2015 beter dan het 2016 model in gfxbench?

 • Profielfoto
  Buzz

  Zwollywood: Dat is nog een klein foutje van Raymon. Als je de grafieken in het artikel op Ars Technica bekijkt dan kan je erbij lezen dat het 2016 model op een hogere default resolutie werkt in de “onscreen” benchmark. De door Raymon getoonde “onscreen” test resultaten zijn dus niet direct te interpreteren zo. De offscreen test is dat wel:

  De 30% verbetering is hier wel duidelijk uit af te lezen.

 • Profielfoto
  Humain

  Mooie bevestiging van mijn gedachten om 2 maanden geleden een maxed out 15 pro te kopen tegen een sterke korting:)

 • Profielfoto
  Buzz

  Voor mij het grootste voordeel van deze nieuwe generatie, de mogelijkheid om een 5K 27″ retina scherm met ingebouwde hub en voeding met maar één kabel aan te sluiten, wordt niet genoemd.

 • Profielfoto
  tomc

  achja dit zit wat in het zelfde straatje als de smartphone tegenwoordig, alles zit er op en aan dus heel veel valt er niet meer te innoveren momenteel.
  (Buiten een prijsverlaging)
  Bovendien vind ik die touchbar er een sommige videos erg lelijk uitzien. Het display lijkt in sommige lichtomstandigheden wel op een iPhone 3G als het niet aanstaat.

 • Profielfoto
  ozzie X

  Fijn te zien dat de kritische reviews hier netjes geplaatst worden en niet onder het tapijt worden geveegd!

  Het bevestigt in ieder geval precies mijn gevoel dat het allemaal wel mooie vernieuwingen zijn, maar om nou te juichen zie ik nog niet zitten. Over een jaartje denk ik misschien anders over, maar voor nu toedeledokie.

 • Profielfoto
  Shmoo

  Ik blijf er bij. Deze machine is te sexy voor mij.

  Ik zou zo graag dat instapmodel zonder de Touch Bar willen hebben maar ik ga in nog geen 1700 jaar, 1700,- betalen voor een computer met ongeveer hetzelfde design als de Retina MacBook en die vind ik al 250,- te duur voor het geen dat je krijgt.
  Dan maar geen laptop..:sad:

  Op dit moment een MacBook Air kopen voelt een beetje als een ticket kopen voor een wedstrijd om de troostfinale.

 • Profielfoto
  knekkie

  Het moment dat je in de touch bar door verschillende niveaus van het contextuele menu heen moet om gedaan te krijgen wat je wil dan schiet de Touch bar zijn doel voorbij. Dan heb je al je voordelen van contextuele functie toetsen verloren. De traditionele manier accurater en sneller. Helemaal als je die toetsen combinaties blind kan uitvoeren omdat het tweede natuur is.

  Ik betwijfel of je hier snel aan kan wennen en of het je er echt productiever maakt. Dit voelt als een halfbakke tussen oplossing. Misschien is Mac OS er gewoon nog niet klaar voor maar een klassiek keyboard en een touchscreen zoals op de iPad Pro had logischer geweest. Helemaal als het scherm er af had gelukt net als bij de Surface Book. Apple had dan ook de Apple pencil functionaliteit toe kunnen voegen.

  Ik snap wel dat de reviews matig positief zijn. Helemaal als je helemaal niks met touch te maken wil hebben. Dan is er niet veel speciaals dat het upgraden waard is bij de nieuwe generatie MacBook pro

 • Profielfoto
  Zwollywood

  Zwollywood: Dat is nog een klein foutje van Raymon. Als je de grafieken in het artikel op Ars Technica bekijkt dan kan je erbij lezen dat het 2016 model op een hogere default resolutie werkt in de “onscreen” benchmark. De door Raymon getoonde “onscreen” test resultaten zijn dus niet direct te interpreteren zo. De offscreen test is dat wel:

  De 30% verbetering is hier wel duidelijk uit af te lezen.

  Ah dank, dat verklaart het.

 • Profielfoto
  Zakske

  Wat ik echt opvallend vond – en nergens in dit artikel wordt vermeld – is dat zelfs de 15-inch MacBook Pro moeite heeft met het bewerken van 4K video.

 • Profielfoto
  RJG

  Ik ben heel benieuwd hoe de verkoop gaat verlopen.
  Er zijn geluiden dat het storm gaat lopen waarbij je de vraag kunt stellen of ze niet bevooroordeeld zijn.
  Het zou mij verbazen als er een run op zou komen.
  Ik denk dag met name de prijs voor veel mensen een te hoge drempel is ook al stond er laatst een collage te verkondigen voor het duurste model te gaan.
  Hij was bereid 4.500 euro te betalen wat ik echt ongelooflijk veel geld vind.
  Ook al heb je het geld wil je het dan hier aan uitgeven.
  We gaan het zien…… ik laat me veraasen wat zomaar kan gebeuren na Brexit en Trump;-)

 • Profielfoto
  Grrromit

  @Zakske Hoe kom je aan deze info? Dit vind ik wel interessant om te horen. Ik ben ook voornemens een mbp 15 inch 460 te kopen speciaal voor videobewerking en Adobe CC.

 • Profielfoto
  Anoniem ex-lid

  Maar voor diegene die de macbook pro overprised vinden.
  Waar halen jullie dan zo dun laptoppie vandaan met zelfde specs ?
  En op welke kan osx draaien.
  Want dat werkt op zich wel prettig:)

 • Profielfoto
  Hans V R

  Al met al een deceptie, de touchbar is niet essentieel, poorten en sd-kaart lezer zijn opgeofferd aan..?, de briljante MagSafe is ook weg en de iphone is niet zonder nieuwe adapter aan te sluiten. Ik vrees voor wat deze manier van denken bij Apple voor de toekomst gaat betekenen, qua klantgerichtheid. Voor nu kunnen we nog even putten uit de 2015 modellen. Een MBA met retina zit er niet meer in.

  Ik was echt een Apple fan geworden, maar heb nu een beetje het gevoel van een kater. Als er genoeg kopers zijn gaat Apple zo wel door, maar ik hoor toch veel Apple-fans die erg gefrustreerd zijn en wel eens af zouden kunnen vallen. En die fans waren Apples gratis marketing machine.

 • Profielfoto
  Sjurkie

  Maar voor diegene die de macbook pro overprised vinden.
  Waar halen jullie dan zo dun laptoppie vandaan met zelfde specs ?
  En op welke kan osx draaien.
  Want dat werkt op zich wel prettig:)

  Laten we OS X even schrappen, want dat hack je er zelf maar op (noem een betere auto dan een Volkswagen Golf, maar er moet wel een VW logo op staan en Golf op de kont).

  Fractie zwaarder (1,5kg), ietsjes dikker (1,8cm), snellere kaby lake processor, hogere resolutie IPS scherm, veel meer aansluitingen en een mat scherm. Voor iets meer dan de helft van de prijs van een non-touchbar Macbook Pro heb je dan een Medion Akoya S3409.

  Voor 1400 euro en een millimeter dikker dan dat Macbook, maar met een i7 processor, 512GB SSD, een mat IPS scherm met hogere resolutie, meer aanslutingen en een paar gram minder gewicht koop je een Asus Zenbook UX305UA.

  Nog steeds te dik? Koop dan voor 1400 euro een Yoga van Lenovo, net zo dun als de MBP, maar lichter, meer aansluitingen en overall betere specs.

  Weetje, Apple is helemaal niet zo uitzonderlijk qua specs, voor degene die een laptop moet kopen en het OS niet uitmaakt is het niet eens interessant. Ik heb een nieuwe air gekocht omdat ik juist het OS wil, maar niet de hoofdprijs wil betalen voor een wanstaltig product. Daarnaast heb ik het niet zo op illegale software dus OS X op een laptop hacken ga ik niet doen. Maar eerlijk is eerlijk, als het OS vrij verkrijgbaar was geweest had ik dit waarschijnlijk getypt op een Asus of Lenovo.

  @Grrromit
  Zie de review van The Verge. De 13″ is ongeschikt voor 4K, de 15″ heeft moeite met grotere projecten (ze noemen iets van ca. 7.5 minuut wat een probleem was).

  Ik heb het toetsenbord van de 13″ (zonder touchbar) in de winkel eens uitgeprobeerd, en vind het eigenlijk wel prima typen. Ik zou er wel snel aan kunnen wennen. Het extra geluid helpt als feedback bij het typen, maar ik denk dat het mij wel wat zou irriteren als ik in een stille ruimte met anderen moet werken.

  Grappig, bij mij is het precies andersom. Ik vind het vreselijk typen, maar het geluid boeit mij echt helemaal niet. Ik typ momenteel al op een Das Keyboard met MX Blue knopjes dus de hele verdieping op de zaak kan al horen wanneer ik aanwezig ben.

 • Profielfoto
  ray-

  ik zou deze MBP als vervanger zien van mijn 11″ MBA. Werkt nochtans nog steeds razendsnel voor photoshop en indesign maar merk wel snel dat mijn ram geheugen volgeraakt.

  De touch bar is vooral handig voor mensen die zo mobiel mogelijk willen werken. Ik gebruik mijn MBA uitsluitend onderweg en zonder muis. Dan zijn sommige handelingen met touch bar toch een stuk handiger, ipv dat ik dan enerzijds pakweg shift moet inhouden, dan de trackpad indrukken en iets verslepen.

  Ik verwacht wel dat ze in de volgende gen nog force touch zullen integreren

 • Profielfoto
  polansky

  Twee dagen geleden zei je nog dat deze laptop lovende reviews kreeg.

  Vanwaar zo ineens deze gematigde toon?
  Kom je er toch achter dat deze laptop eigenlijk niets meer is dan een stuk piece of crap waar Apple zich in verslikt heeft.

 • Profielfoto
  SRVDB

  Het is best leuk om altijd even tussen de comments te gluren en te kijken hoe er op een artikel gereageerd word. Het enige discussie puntje wat ik mis (in dit artikel en en de comments) is dat over de samenwerking van hardware en software… Laten we eerlijk zijn, de MacBook is natuurlijk ook duur en zoveel is er nou ook niet geïnnoveerd maar waar niemand aan kan tippen is de kwaliteit die er is tussen het lezen en schrijven van bestanden, het werken in (eigen) software enzovoort. Als je inderdaad een echte Première editor bent dan merk je er weinig verscheel van maar wanneer je in Final Cut een project aan gaat kan je een aanmerkelijk verschil voelen. Natuurlijk kies ik Photoshop boven alles, maar in Sketch krijg ik de klus sneller geklaard! Apple is altijd duur geweest, wanneer zij denken een innovatie op de markt te hebben gebracht gaat de prijs omhoog (eerste MacBook air met 64GB SSD voor rond de 3100 euro) en daarna komt er weer wat nieuws en gaat de prijs naar beneden…

 • Profielfoto
  Ruwepit

  niets meer is dan een stuk piece of crap

  Goede basis voor een fatsoenlijke en respectvolle discussie!

 • Profielfoto
  bartvdv

  Goede basis voor een fatsoenlijke en respectvolle discussie!

  Iets van de pot en de ketel en verwijten of iets over een splinter en een balk.

 • Profielfoto
  Buzz

  Polansky doet gewoon alsof hij niet kan lezen. Eerste review paar dagen geleden was positief. De nieuwste reviews gematigd tot positief. Zo gek is dat toch niet? Ik heb nog geen enkele ronduit negatieve review gezien trouwens.

 • Profielfoto
  Spinozo

  In die reviews lopen de 13 en 15 inch wel een beetje door elkaar. Gelukkig heb ik een maxed out 15′” besteld, die gaat qua performance wel alles voorbij en heeft een betere accuduur. En dunner, len ichter, en snellere poorten en een veel mooier scherm en de Touch Bar, en Touch ID en is Space grey:)

 • Profielfoto
  Spinozo

  Oh en sneller geheugen en een snellere SSD

 • Profielfoto
  BomC

  ik zou deze MBP als vervanger zien van mijn 11″ MBA. Werkt nochtans nog steeds razendsnel voor photoshop en indesign maar merk wel snel dat mijn ram geheugen volgeraakt.

  De touch bar is vooral handig voor mensen die zo mobiel mogelijk willen werken. Ik gebruik mijn MBA uitsluitend onderweg en zonder muis. Dan zijn sommige handelingen met touch bar toch een stuk handiger, ipv dat ik dan enerzijds pakweg shift moet inhouden, dan de trackpad indrukken en iets verslepen.

  Ik verwacht wel dat ze in de volgende gen nog force touch zullen integreren

  Als je een blindtyper (of een andere snelle typer) bent is een toets altijd sneller omdat je anders opnieuw moet oriënteren en niets blindelings vindt. Elke nieuwe oriëntatie op een interface kost tijd en inspanning.

 • Profielfoto
  Facundo

  Iedereen die ff op Google en YouTube zoekt kan zien dat 90% van de reviews en tests negatief tot ronduit honend zijn. Wie denkt dat het nog goed komt met dit model ‘pro’ is wel heel erg naief. Het ‘veel te weinig, voor veel te veel geld’ zal blijven, net als de dongles. De toekomst ligt niet in tablets of laptops, maar in convertibles. En Apple heeft die boot ook gemist.

 • Profielfoto
  knekkie

  Dit is wel gezichts verlies voor Apple zeg…

  De iPod daar hoor je niks meer van. on life support.
  De earpods uitgesteld na slechte revieuws van de pers.

  De Apple Watch is lauw ontvangen en de nieuwe versie heeft weinig nieuws dat er toe doet. Daarbovenop krimpt de afzetmarkt omdat nu wel bewezen is dat je net zo goed je iPhone kan pakken.

  De Mac is hopeloos aan vernieuwing toe en de vernieuwing die apple weet te realiseren (Het zelfde maar dunnner en voor wie wil een touch bar) valt in verkeerde aarde. Te duur en de vernieuwing is te gimmicky.

  het gaat lekker

 • Profielfoto
  KR1275

  Je ziet nu ook dat de combi tablet/laptop erg populair wordt. Windows maakt grote stappen.

  Ik snap ook niet dat Apple lovend is over de mogelijkheid voor videobewerking in FCP-X, terwijl je veel moeite moet doen om de fillm van je camera op de MBP te krijgen…

  Nogmaals: dit wordt een flop, verwacht ik.

  Run op de 2015 modellen, let maar op.

 • Profielfoto
  pruus

  @Facundo: wie is iedereen, waar baseer je dat op?

 • Profielfoto
  knekkie

  @Pruus

  vervang de woorden: “iedereen die” met “als je” Misschien snap je dan wat er staat.;-)

 • Profielfoto
  aartjan.nl/blog

  Geen enkele reviewer heeft het over het gebrek aan aansluitingen. Dat weegt bij mij best wel zwaar.

  Een Asus Zenbook, lijk mij wel wat! Wie heeft er een met OS X? En was dat te doen?

 • Profielfoto
  Buzz

  Er is ook geen gebrek aan aansluitingen. Afhankelijk van wat je wil is wel een overschot aan nieuwe kabeltjes nodig.

 • Profielfoto
  Niels

  Ik wacht wel even op de tweede lichting van deze MacBook Pro, dan zijn alle kinderziektes eruit, is hopelijk de nieuwe serie processors van Intel wel beschikbaar en zullen de prijzen hopelijk ook iets zakken.

  En voor wie de hoge prijzen belachelijk vind, kijk eens naar de keynote van de eerste MacBook Air, dat waren pas absurde prijzen tov de specs! Bovendien wordt Apple vooral gehinderd door de vertragingen bij Intel nu. En ja qua rekenkracht, de trend de afgelopen jaren is vooral een kleine upgrade met de focus op energie-efficiëntie.

 • Profielfoto
  Niels

  Geen enkele reviewer heeft het over het gebrek aan aansluitingen. Dat weegt bij mij best wel zwaar.

  Voor iedereen die twijfelt over de aansluitingen, kijk hier eens naar: http://www.hootoo.com/usb-type-c-hub-apple-charging-hdmi.html

 • Profielfoto
  KR1275

  En voor wie de hoge prijzen belachelijk vind, kijk eens naar de keynote van de eerste MacBook Air, dat waren pas absurde prijzen tov de specs!

  Dat kun je niet met elkaar vergelijken. Apple paste toen voor het eerst flashgeheugen toe en dat was megaduur. In die tijd kostte een losse SSD met 64 GB ruim 300€, nu heb je 500 GB voor minder dan 200€. In de Air zat voor die tijd veel vooruitstrevende techniek, waar de markt naar uit keek. Typisch Jobs-product zeg maar…

 • Profielfoto
  Facundo

  Je ziet nu ook dat de combi tablet/laptop erg populair wordt. Windows maakt grote stappen.

  Klopt. Ik heb zelf een HP Spectre x360 15″ gekocht (=een convertible) en ben perplex van de kwaliteitssprong die Windows heeft gemaakt tov Apple. Apple moet snel convertibles gaan maken en het OS erop aanpassen, anders hebben ze ook op die markt het nakijken.

 • Profielfoto
  jochjan3

  Mijn MacBook pro 13″ met touchbar is onderweg!

 • Profielfoto
  Wauters

  Ik dacht eerder dat de nieuwe MBP als zoete broodjes verkocht: http://mashable.com/2016/11/09/macbook-pro-sales-report/#V2zvmFHPHOqM

  En de docks schieten als paddestoelen uit de grond:

  https://www.indiegogo.com/projects/line-dock-a-usb-c-portable-laptop-docking-station-battery#/

 • Profielfoto
  KR1275

  Het is best leuk om altijd even tussen de comments te gluren en te kijken hoe er op een artikel gereageerd word. Het enige discussie puntje wat ik mis (in dit artikel en en de comments) is dat over de samenwerking van hardware en software… Laten we eerlijk zijn, de MacBook is natuurlijk ook duur en zoveel is er nou ook niet geïnnoveerd maar waar niemand aan kan tippen is de kwaliteit die er is tussen het lezen en schrijven van bestanden, het werken in (eigen) software enzovoort. Als je inderdaad een echte Première editor bent dan merk je er weinig verscheel van maar wanneer je in Final Cut een project aan gaat kan je een aanmerkelijk verschil voelen. Natuurlijk kies ik Photoshop boven alles, maar in Sketch krijg ik de klus sneller geklaard! Apple is altijd duur geweest, wanneer zij denken een innovatie op de markt te hebben gebracht gaat de prijs omhoog (eerste MacBook air met 64GB SSD voor rond de 3100 euro) en daarna komt er weer wat nieuws en gaat de prijs naar beneden…

  Het bijzondere is dat ik dit soort argumenten alleen op dit soort websites lees, maar ik in mijn omgeving niemand ken die problemen heeft met de samenwerking tussen hardware en Windows. Ik ken genoeg Windows-gebruikers en ik hoor nooit iemand klagen.
  Alleen op dit soort sites.. de broer van een vriendin van mijn overbuurvrouw heeft altijd bla bla bla..
  En zij die wel problemen met de pc hebben, helpen een mac met hetzelfde gemak om zeep.

 • Profielfoto
  lordoftheflatbush

  Drie redenen waarom ik hem niet ga kopen:
  1. Magsafe weg: als trainer/consultant erg onhandig als je vaak met groepen werkt. Onbegrijpelijk dat ze dit weg geïnnoveerd hebben. Was juist unieke feature.
  2. Missende poorten / adapter oerwoud / onnodig €100,-+ aan adaptors uitgeven. Ook de reviews van de USB-C digitale multi-port adaptor is slecht (werkt gewoon niet; kost wel €59!)
  3. Absurde prijs: een opgetuigde Macbook Pro kost gewoon > €4.000,-. Too much.

  Wat spreekt met wel aan:
  – Touch bar
  – Touch id

  Per saldo onvoldoende om er een te kopen.

 • Profielfoto
  Fritzer

  Ik las deze week ergens de volgende quote over de nieuwe macbook pro:
  “The more adapters it needs, the more proof it’s not adapted to our needs”

  Omschrijft de vele ergernissen over de ports wel aardig vond ik.

 • Profielfoto
  aartjan.nl/blog

  Het is wachten op de Clip-On Touch Bar!
  Zie http://aartjan.nl/blog/touch-bar/