Raymon Mens
Raymon Mens Nieuws 7 november 2016
Leestijd: 2 minuten

Project Nimbus: Adobe toont ‘Cloud Native’ Lightroom-opvolger

Adobe heeft tijdens zijn MAX-conferentie een demonstratie gegeven van Project Nimbus, een toekomstige toepassing voor Mac en PC die aan Lightroom doet denken, maar meer op de bestaande web- en mobiele versies lijkt dan op de desktop-versie.

Nimbus is meer dan een herontwerp van Lightroom zoals we het vandaag kennen. Het het moet een applicatie worden die niet-destructieve bewerkingen tussen verschillende platforms mogelijk maakt.

Cloud Native

Nimbus heeft drie pijlers: de applicatie is cloud native. Dat wil zeggen dat een gebruiker overal niet-destructieve bewerkingen moet kunnen doorvoeren. Je kunt beginnen te werken op je iPad Pro, om daarna terug naar de Mac te gaan en nog een laatste afronding op het web te doen. De gebruikersinterface wordt geoptimaliseerd om de meestvoorkomende bewerkingen uit te voeren.

Klik/tap voor groter.

Vervanger of aanvulling Lightroom?

De interface die je in onderstaande demo van Project Nimbus ziet, is een kopie van het reeds gebruikte in mobiele en web-versies van Lightroom. Het ontbreekt aan de mogelijkheid om beelden te importeren, maar misschien is dit maar tijdelijk omdat het om een vroege versie gaat. Het is momenteel nog onduidelijk of Adobe zijn Project Nimbus wil positioneren als eenvoudige versie van Lightroom, of dat Nimbus slechts een projectnaam voor de volgende generatie van Lightroom is.

Hoofdinterface van Nimbus – Klik/tap voor groter.
Healing Brush in Nimbus – Klik/tap voor groter.
Lenscorrectie in Nimbus – Klik/tap voor groter.

Automatische fotoherkenning met Sensei

De demo toont ook een zoekmachine die foto’s kan vinden aan de hand van steekwoorden. Dit is in Lightroom op het web al mogelijk, maar nog in betafase. Of Nimbus permanente toegang tot het internet nodig heeft om te werken, werd niet vermeld, maar Adobe doet net als Apple een eigen analyse op foto’s om inhoud te herkennen.

Adobe past zelflerende kunstmatige intelligentie toe, genaamd Sensei. Deze kan verschillende eigenschappen van beelden herkennen, zoals de inhoud van een foto, maar ook fonts herkennen en aanbevelingen voor fonts doen. Daarnaast volgt herkenning van verschillende segmenten in een foto, zoals een gebouw, lucht en gras. Deze gelabelde zones vergemakkelijken de selectie van objecten. Bijvoorbeeld “Verhoog de helderheid van de lucht.”

In bovenstaande video is vanaf 2 uur en 24 minuten een demo van Project Nimbus te zien. Als je ook een update over de huidige staat van de mobiele applicaties van Adobe wil, kun je vanaf 2 uur en 15 minuten kijken. De eerste beta van Project Nimbus wordt in 2017 verwacht.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
Project Nimbus: Adobe toont ‘Cloud Native’ Lightroom-opvolger
Sluiten