Pixelmator is klaar voor Touch Bar en macOS Sierra

Door: Raymon Mens - 6 reacties

De populaire grafische app Pixelmator is bijgewerkt naar versie 3.6 en biedt daarmee ondersteuning voor een groot aantal nieuwe macOS Sierra-functies en plaatst ook een deel van de tools en opties op de Touch Bar van de nieuwe MacBook Pro.

De meest opvallende wijziging in Sierra zijn ongetwijfeld de tabbladen. In plaats van je scherm te bezaaien met verschillende bestanden, ordent Pixelmator deze nu standaard in tabbladen.

Tabbladen, universeel klembord, meer

Er zitten een aantal handige truc in de tabbladen. Zo is het mogelijk om via het menu WindowMerge all Windows alle werkdocumenten direct in één venster met tabbladen te ordenen. Klaar met een project? Klik op het rode sluit-icoon in een venster en terwijl je de alt/option-toets ingedrukt houdt. Alle tabbladen behalve het actieve tabblad zullen sluiten.

Naast tabbladen is er ondersteuning voor het universele klembord tussen Sierra en iOS 10 en zijn de randen van vensters klikbaar, na een dubbelklik op de rand links, rechts, boven of onder, vergroot het venster in die richting.

Touch Bar

Toekomstige bezitters van de nieuwe MacBook Pro kunnen direct met Pixelmator op de Touch Bar aan de slag. Naast de standaard gereedschappen, toont Pixelmator ook een knop die je laat schakelen tussen een effect en de originele afbeelding. Ook handig: een afbeelding opslaan met cmd+s en vanuit de Touch Bar meteen het gewenste bestandsformaat kiezen. Dat is efficiënt werken.

Reacties

6 reacties
 • Profielfoto
  Alison

  Ik vind Pixelmator een erg fijn programma. Alleen kan ik maar niet wennen aan de “doorzichtige achtergrond”. Ik vind dat toch erg onrustig.

  Alison

 • Profielfoto
  knekkie

  Dat hebben ze snel voor mekaar. Blijkbaar is het toevoegen van touch support minder ingewikkeld dan Apple beweert. De stap naar part time touch support op de touch bar naar full time touch op een hybride mac niet groot meer.

  Apple zegt dat het niet kan tot de dag dat het ze gelukt is. Zo zou er ook geen 8″ iPad of iPod video komen. Daarvan zei Apple ook dat het niet kon om er vervolgens een jaar later toch mee op de markt te komen.

  Maar ik ga het eens proberen als ik de kans krijg. Ik kan nog steeds niet geloven dat een touch bar je productiviteit meer verhoogt dan een touch screen dat zou kunnen.

 • Profielfoto
  Shmoo

  https://vimeo.com/187845904

  Smart Refine functie is ook beter gemaakt in deze versie.

 • Profielfoto
  SonofWoz

  knekkie
  Blijkbaar is het toevoegen van touch support minder ingewikkeld dan Apple beweert.

  Ik wist niet dat Apple beweert dat toevoegen van Touch support met de Touch Bar ingewikkeld zou zijn.

 • Profielfoto
  Shmoo

  Ik denk dat Knekkie het heeft over het ontwikkelen/bouwen van deze functie. Want dat kost idd. extreme veel tijd voor Apple en is niet makkelijk.

  Developers bouwen deze functionaliteit voor hun apps natuurlijk niet zelf, ze gebruiken alleen standaard functies die Apple klaarzet om te gebruiken, daar haken ze als het ware in en verbinden dan toepassingen aan deze functies. Dat zal relatief eenvoudig zijn voor mensen die apps bouwen ja.

  En het zou mij trouwens niets verbazen als het gewoon werkt op basis van die “Pas knoppenbalk aan…” functionaliteit die native OS X apps hebben.
  Rechtermuisklik >

  Alle opties die je daar ziet, lijken mij vooral de functies die je ook in de Touch Bar kunt zetten. Dus als 3rd party app developer hoef je volgens mij elke te zorgen dat je functies in dit lijstje terechtkomen. Als ze daar in staan, kun je ze ook op de Touch Bar gebruiken.

 • Profielfoto
  koen

  Precies, dat is ook het eerste waar ik aan dacht toen in de TouchBar zag, een uitbreiding/aanpassing van de Toolbar.

  Implementeren lijkt me dus ook niet zo moeilijk, je geeft aan hoeveel buttons, en eventueel welke icoontjes er bij horen. De functionaliteit heb je waarschijnlijk al in je programma, dus daar hoef je dan maar alleen naar toe te linken.