Phil Schiller: “De Mac is parttime touch”

50 reacties

De eerste reviews van de MacBook Pro met Touch Bar zijn niet allemaal even positief en sommige reviewers noemen de nieuwe MacBook Pro zelfs niet heel veel beter dan zijn voorganger. Apple’s Phil Schiller mag dit brandje wederom blussen.

“We zijn zekerder dan ooit de juiste beslissingen te hebben genomen,” zegt Apple’s marketingman en Mac-veteraan in een interview met Back Channel waarin hij de radicale keuzes van Apple verdedigt.

Dongles? Non-issue…

De adapters en verloopjes die bij de MacBook Pro gebruikt moeten worden om USB-C/Thunderbolt 3-poorten met vandaag gangbare apparaten te gebruiken, omschrijft Schiller als een non-issue: “Apple maakt apparaten die toekomstproof zijn en binnen vijf jaar zal USB-C overal gebruikt worden.”

Bovendien bieden de universele poorten volgens Schiller nu al een belangrijk voordeel: “Ze zijn ontzettend snel en veelzijdig. Bovendien zullen maar weinig mensen echt heel veel dongles nodig hebben en voor wie er toch een nodig heeft, verkopen we ze tijdelijk tegen spotprijzen.”

macbook pro 2016 dongles 16x9
Afbeelding via: WSJ.

Een 27-inch touchscreen? Belachelijk…

Zou Apple er niet beter aan doen touch in de Mac te bouwen? Nee, reken er niet op, benadrukt Schiller. “Ons instinct zei dat het niet zou werken, maar misschien hadden we het wel mis! Daarom hebben we de afgelopen jaren meermaals Macs met touchscreens getest. Daaruit bleek altijd weer dat het niet de juiste stap was.”

De Mac maakt nu echter al wel goed gebruik van multitouch, vandaar dat Apple jaren terug al gebaren op het trackpad en de muis introduceerde. De Touch Bar biedt volgens Schiller het beste van twee werelden: “het is een uitbreiding die van je Mac een part time touch ervaring maakt.”

surface-studio-16x9
De Surface Studio.

Apple’s marketingman haalt ook indirect uit naar Microsoft: “Een desktop met touchscreen? Het zou rampzalig zijn. Kun je het je voorstellen? Een 27-inch iMac die vereist dat je je armen in de lucht houdt om dingen aan te raken en te doen? Een absurd idee,” zegt hij. Dit is wat Microsoft biedt met de Surface Studio, met een uiteindelijk vrij elegante oplossing. Een touchscreen zou in strijd zijn met de traditionele aanwijsapparaten (muis, trackpad). “Je kunt niet voor beiden optimaliseren,” aldus Schiller.

Het gaat om individuele evolutie

In algemene termen gaf Phil Schiller zijn visie over de door Apple verkochte producten: “Apple Watch, iPhone, iPad, MacBook, iMac. Het zijn allemaal computers met een eigen vorm die iets unieks bieden. Elk product heeft een eenvoudig en kenmerkend ontwerp dat we kunnen blijven verbeteren.”

Het is dan ook niet de bedoeling dat mobiele technologie de Mac overneemt: “Het is geen kwestie van hoe krijgen we iOS op de Mac, maar hoe kunnen we iOS-technologie inzetten om een betere Mac te maken.”

macbook touch id 16x9
Touch ID kwam van iOS naar de Mac.

Reacties

50 reacties
 • Profielfoto
  donut

  Schiller:

  “Apple maakt apparaten die toekomstproof zijn en binnen vijf jaar zal USB-C overal gebruikt worden.”

  tegen die tijd wil Apple dat je een nieuw apparaat koopt met USB-D waar je op dat momentweer dongles bij moet kopen.

  Hij zegt dus eigenlijk:
  een tweedehandsje van 5 jaar geleden werkt nu optimaal

 • Profielfoto
  knekkie

  Phill Schiller heeft duidelijk de boot gemist. Als Apple mee wil in Fulltime touch dan moet Mac OS touch vriendelijk gemaakt worden. Op dat vlak heeft Apple gewoon nog een te grote achterstand. De touch bar was het gemakkelijkst haalbare antwoord op fulltime touch. Dat geef je natuurlijk niet toe in de pers.

  Als de quote klopt heeft schiller de Surface studio of de Wacom Cintiq teken schermen nooit goed bekeken. Bijna alle schermen met multi touch zijn te kantelen waardoor het gebruik met vingers of een pen aangenaam genoeg is om er 8 uur op te werken. Hele beroepsgroepen doen dit. Maar Apple kan dit ook niet weten wat ze focussen zich zeker ook parttime op de creatieve Pro Mac gebruiker.

 • Profielfoto
  ozzie X

  Phil heeft niet begrepen wat MS-studio is. Het is een universeel scherm dat met alle mogelijke input die er is gebruikt kan worden: Muis toetsenbord pen en touch, al naar gelang je dat op dat moment het handigst vind. Het is niet beperkt tot touch!!
  En in de tafelstand hoef je niet je armen uit te steken en ze in de lucht te laten zweven, wat een onzin. Ik vind Windows voor zo’n klapbare PC het beste van twee werelden eigenlijk (behalve dan dat er geen OSX op draait).

  Het kan er bij mij nog steeds niet in dat we in het tijdperk van de touchscreens leven en we alleen een “armzalig” touchstripje van Apple krijgen. Zeker leuk en handig hoor, maar is dat de toekomst van de computer volgens Apple?

 • Profielfoto
  Loyd

  Phil lult maar lekker verder; ik was aan het sparen voor een nieuwe mac maar deze prijzen ga ik niet betalen.

 • Profielfoto
  knekkie

  @donut

  uiteindelijk draait het allemaal maar om 1 ding: ” G E L D “
  Het is gewoon een strategie om het winkelmandje te verhogen bij de verkoop van een Mac.

  Zo heb je namelijk altijd dongels en andere onzin nodig bij de aanschaf van je Mac. Wat boeit hun dat nou dat je die mooie computer vol moet hangen met verloopstekkertjes of een thunderbolt dock. Door altijd producten te maken met nieuwe aansluitingen die hun tijd vooruit zijn heb je gegarandeerd extra inkomsten aan verloop kabels en docks. Of je die nu van apple koopt of van derde partij. Aan alle dongels en docks pakt Apple weer een graantje van mee vanwege de verplichte Apple certificering.

 • Profielfoto
  renebod

  @donut . . .

  Funny cos it’s true . . . laten we eerlijk zijn, een machine van 5 jaar terug werkt nu nog immer helemaal perfect. Misschien rendert het video is minder snel of is een game iets minder perfect . . . maar we hebben het niet over extreem oude slechte hardware :-)))

 • Profielfoto
  knekkie

  … Ik vind Windows voor zo’n klapbare PC het beste van twee werelden eigenlijk (behalve dan dat er geen OSX op draait)…

  Je kan van de surface Studio vast een Hackintouch maken, maar het is de vraag of je dat zou willen. Mac OS is slechts klaar voor part time touch om de woorden van Phill Schiller te gebruiken.

 • Profielfoto
  utah62

  Ik draai nog steeds fcpx op mijn iMac van 2007. Doe dat maar eens met een Windows pc met bijvoorbeeld Adobe Premiere.

 • Profielfoto
  MacAanZee

  Phil kan hoog springen of laag springen en praten als Brugman, maar Apple zit gewoon fout. Ik geloof eigenlijk niet dat het echt wat wordt met die Touch Bar. Ik denk dat die binnen twee of drie jaar weer is verdwenen uit de Mac. Voor veel toepassingen geeft die bar alleen mogelijkheden die je op andere eenvoudige manieren ook al hebt. Dus geen toegevoegde waarde. Misschien alleen binnen bepaalde specifieke programma’s.

  Wat hij zegt over Touch screen Macs is ronduit hilarisch en laat zien dat er wel heel kortzichtig gedacht wordt op de research & development afdeling van Apple. Voor mensen die de hele dag achter hun bureau zitten met hun Mac kan continue gebruik van touch screen inderdaad lastig zijn en spierpijn veroorzaken. Maar zoals Ozzie zegt: je kunt omschakelen, net wat op dat moment handig of nodig is. En…lang niet iedereen die een Mac gebruikt zit achter een bureau. Wat denk je van gebruik in de Medische sector, de reclamewereld, in de Architectuur of in de Bouw. Daar staan mensen vaak te werken en staan kort bij een computer om iets te zoeken of te bedienen. Dan zou touch screen ideaal zijn. Of bij presentaties bijvoorbeeld. Wat is dan handiger: even lekker swipen en aanraken op het scherm of met muis/touchpad bedienen. Ik dacht het eerste!

  Je kunt aan kinderen zien wat intuïtief het handigst is. Ik had laatst mensen met een dochtertje van drie op bezoek. Ze vond het TV-programma dat er aan stond niet interessant, loopt naar de TV en maakt een swipe beweging op het scherm. Om naar een andere zender te zappen. Dat was ze op haar iPad ook al zo gewend!

  Steve Jobs had al een mooi voorbeeld van ander gebruik van de iMac: 7 iMacs in de stuurhut om zijn hypermoderne jacht te bedienen. Wat is daar handiger: op een barkruk zitten en met muis of touchpad die Macs bedienen – of met touchscreen?

  Zeven iMacs op een rij. Touchscreen zou daar veel handiger zijn!

 • Profielfoto
  knekkie

  @utah62
  Als je je er een beetje in verdiept zal je zien dat dat prima gaat. #hackintosh.
  Het is dan niet op je favoriete mooie elegante Apple hardware maar onmogelijk is onzin.

 • Profielfoto
  knekkie

  @MacAanZee
  De Touch bar is gewoon een zwakte bod. Net als de iPad Pro…

  Apple gokt er gewoon op dat ze er mee weg komen.

  Als Apple beter zou kunnen (als het af zou zijn) zou apple het lanceren. Ik ben het met je eens dat er tal van usecases te bedenken zijn voor cunsumenten en professionals in alle sectoren waar multitouch op een groot aanraakscherm echt een meerwaarde kan zijn. Als er maar goed over nagedacht wordt over hoe je het bedienen er van gebruiksvriendelijk kan maken. Iets dat alleen kan als je de eigenschappen van de hard en software volledig naar je eigen hand kan zetten. Als touch op 9,7″en 12″wel goed werkt met de iPad waarom kan het dan niet in het groot met de iMac en een dito touch vriendelijke laag over Mac OS.

  Apple heeft gewoon de boot gemist. Laat ze een voorbeeld nemen aan wat MS doet met W10 en de Surface Lijn. Dat betekend dat het roer om moet in het fundament van Mac OS. Ik denk zelfs dat het wel zal mee vallen hoe groot die operatie is aangezien iOS en Mac OS heel veel code delen. Daarna zijn de ontwikkelaars aan zet. Die zelfde ontwikkelaas springen nu bovenop Touch Bar integratie. Zelfs serieuze partijen als Adobe. Dus gebrek aan animo kan het niet zijn.

 • Profielfoto
  Spinozo

  De uitspraak die Schiller hier doet over de Surface Studio doet me denken aan de uitspraak van Ballmer over de eerste iPhone. Ik hoop dat ze hem op camera hebben.

 • Profielfoto
  MacAanZee

  Touch bar = veredelde kerstverlichting:lol:

 • Profielfoto
  KR1275

  USB-C is over 5 jaar allang vervangen door een nieuwe techniek. Het is beter er voor te zorgen dat je met de hedendaagse techniek overweg kan. Bijna iedereen heeft uitsluitend USB-1 en 2 spul thuis, USB3 wat minder. Dat had gewoon ingeplugd moeten kunnen worden! Hoe neem ik snel even wat mee op mijn usb-stick? Hoe sluit ik mijn iPhone aan? Mijn scanner? Mijn HD-films op de SD-card? Met dongles ja.
  Die man is doorgedraaid en heeft professionele hulp nodig.

  Jobs was echt niet heilig, maar hij bouwde meer om de wensen van de markt heen. De huidige club perst er uit wat Jobs heeft opgebouwd. Louter geld. De MBP 2016 zou zondermeer lovend beoordeeld worden als de prijs lager zou zijn, en de aansluitingen van DEZE TIJD en niet – VOLGENS APPLE – van de (onzekere) toekomst, want de kans dat USB-C over een paar jaar pleite is, in navolging van gefopte technologiën als FW en TB (hoe groot is die markt nou????) is erg groot! USB4 zie ik eerder een succes worden dan USB-C, en dat is er nog niet eens….

  En die Magsafe… wat een mooie utivinding was dat. Heeft me meerdere malen mijn MBP bespaard! Ik heb de proeven op youtube al gezien. Een ongelukje en hij ligt aan diggelen op de grond.

 • Profielfoto
  SonofWoz

  Ik volg de redenering wel gedeeltelijk: een computer met touch, zoals de Microsoft Studio, blijft bijzonder onhandig om ermee te werken (en de Cintiq is vooral een handig met een pen en een zeer specifieke toepassing). Ook al die Windows laptops en hybride toestellen met touch kunnen mij niet bekoren. Maar dat kan de Touch Bar ook niet. Touch hoort bij handheld devices zoals smartphones en tablets, maar op een computer prefereer ik nog altijd de snelheid van toetsenbord (inclusief sneltoetsen) en een trackpad.

 • Profielfoto
  knekkie

  @SonofWoz
  Touch is gewoon een extra input mogelijkheid waarvan je niet verplicht bent die te gebruiken.

  om een parallel te trekken. De multi touch trackpad op je MacBook of los naast de iMac zijn dat ook. Een extra input mogelijkheid als alternatief op je muis. Ze zijn simultaan te gebruiken maar je hoeft het niet te gebruiken. En in sommige situaties zijn ze zeer handig. zijn ze preciezer of geven je nieuwe mogelijkheden die anders niet hadden gekund. Pinch to zoom op je magic mouse bijvoorbeeld. Dat kan wel op een losse Magic trackpad en op de trackpad van je MacBook.

  Zo moet je denk ik ook tegen Multi Touch aanraakschermen kijken. Zeker bij de Surface studio en andere computers waarbij de hoek van het scherm aan te passen valt waardoor touch gebruik comfortabel wordt. Helemaal als je dat combineert met de surface dail en een pen. Vieze vette vinger afdrukken voorkom je dan eenvoudig terwijl je alsnog alle voordelen van multi touch en pen input hebt.

  Apple’s argument dat je armen moe worden bij een recht opstaand scherm kloppen helemaal. Daarom kan een Wacom Cintiq, een Surface Studio, en soort gelijke hybride laptops hun scherm kantelen. Zo zijn ze geschikt voor zowel klassieke als touch input met vingers of pen. Naar gelang je er gebruik van maakt kantel je het scherm in de meest handige houding.

  Het is niks nieuws. Wacom verkoopt al meer dan 10 jaar schermen die dit kunnen. Deze scherm worden niet alleen door de grafische sector afgenomen. Als dit dus niet zou werken zoals apple beweert dan zingen bedrijven als Wacom het wel erg lang uit met iets dat niet werkt.

 • Profielfoto
  ozzie X

  Ik denk dat het geen kwaad zou kunnen als er bij Apple eens wat jong bloed binnenkwam. Tijd voor een different tune jongens en meisjes in Cupertino! Dat de Rolling Stones doorgaan tot in het graf wil niet zeggen dat het management bij Apple dat ook moet doen.

 • Profielfoto
  MacAanZee

  Dat is een goeie. Nieuw en jonger talent in plaats van al die -intussen- oude mannen bij Apple. Hier een uitspraak van David Bowie. Was ook niet jong, maar had wel visie.

 • Profielfoto
  knekkie

  @MacAanZee
  Dan is Apple Oostindisch doof:P
  di innoveren rustig door op hun eigen (soms onbegrijpelijke) koers.

 • Profielfoto
  Xcode

  Phil heeft 100% gelijk.

  Heb zelf een PC met touchscreen voor mijn werk. Even los van het feit dat ik Windows een draak van een besturingssysteem vind, het touchscreen gebruik ik NOOIT. Kijk ik om mij heen, dan gebruiken collega’s het enkel sporadisch. Alleen wanneer ik samen met iemand over iets brainstorm, is een touchscreen een interactieve manier om samen iets te verkennen. Maar verder? 99,99% van de tijd wordt het niet gebruikt.

  Bovendien is gestrekt met je arm een scherm aanraken ook nog eens erg vermoeiend.

 • Profielfoto
  Jesper

  Spotprijzen

  Hee, hoi.

 • Profielfoto
  Buzz

  Het is niks nieuws. Wacom verkoopt al meer dan 10 jaar schermen die dit kunnen. Deze scherm worden niet alleen door de grafische sector afgenomen. Als dit dus niet zou werken zoals apple beweert dan zingen bedrijven als Wacom het wel erg lang uit met iets dat niet werkt.

  Wacom richt zich op een kleine niche markt. Kijk eens om je heen: Hoeveel laptop gebruikers zie je op een dag? En hoeveel daarvan zijn gebaat bij zoiets dat zo’n Wacom scherm (of een Windows machine met touch screen) kan? En hoeveel mensen zie je zo’n ding in het wild (dus in de trein, bibliotheek, coffee shop, congressen, etc.) echt gebruiken?

  Ik denk dat de antwoorden op deze vragen afdoende bewijs zijn dat je redenatie niet klopt. Als het wel zou werken, waarom is Wacom dan niet veel groter gegroeid in die 10 jaar?

 • Profielfoto
  McNismo

  ZEIKEN,…ZEUREN,…ZEIKEN,…ZEUREN,….

 • Profielfoto
  Hydræ

  Alle gekheid op een dongle, ik snap wel wat Schiller bedoelt met toekomstbestendig, maar momenteel is de huidige apparatuur nog met USB uitgevoerd. Je doet als bedrijf en consument een bepaalde investering in je apparatuur, en daar wil je zo lang mogelijk mee doen. Ik denk dat Apple een soort “ideaalbeeld” heeft van de MacBook Pro-gebruiker die alles draadloos via internet doet.

  Iemand zei in een recensie dat verandering niet te abrupt moet gaan, 2 USB-C-poorten en 2 gewone USB 3-poorten. Iedereen kan eraan wennen, apparatuur kan worden aangepast, en over 3 jaar maak je een totale transitie.
  .
  .
  Ik haal nogmaals graag het filmpje van ColdFusion aan.
  Check vooral ook de reactie van Jobs op 5:55.

 • Profielfoto
  polansky

  Phill Schiller heeft duidelijk de boot gemist. Als Apple mee wil in Fulltime touch dan moet Mac OS touch vriendelijk gemaakt worden. Op dat vlak heeft Apple gewoon nog een te grote achterstand.

  Als de quote klopt heeft schiller de Surface studio of de Wacom Cintiq teken schermen nooit goed bekeken. Bijna alle schermen met multi touch zijn te kantelen waardoor het gebruik met vingers of een pen aangenaam genoeg is om er 8 uur op te werken. Hele beroepsgroepen doen dit. Maar Apple kan dit ook niet weten wat ze focussen zich zeker ook parttime op de creatieve Pro Mac gebruiker.

  .
  Precies en daarom is Apple er ook niet meer voor de Pro’s en voelen de Pro’s zich bij Apple ook niet echt meer serieus genomen.

  Microsoft is precies in het gat gesprongen dat Apple de laatste jaren heeft laten liggen, en nu zijn de pruimen voor Apple zuur, omdat ze zien dat de boot de kade heeft verlaten en Apple op haar eilandje heeft achtergelaten.

  Phil Schiller en Tim hebben een dikke fout gemaakt door van Apple een mode merk te maken. Mensen uit de mode en retail wereld aan te stellen, een tweetal dubieuze audiogasten te benoemen in het management en nu staan ze te kijken dat hun trouwe klanten afscheid aan het nemen zijn…

  Rara hoe kan dat – Nou gewoon door niet te luisteren naar wat je klant werkelijk wil.

  Het is de arrogantie van Apple die het bedrijf zal nekken als ze niet snel naar hun klanten gaan luisteren.

  Wat heb ik nu aan een USB-C poort als ik net vorig jaar USB3 randapparatuur heb gekocht. Een USB-C poort die volgens Schiller zelf pas over 5 jaar algemeen goed is. Ik leef in het hier en nu, ik heb geen tijdmachine die mij nu 5 jaar verder helpt. Als ik NU een MBP koop heb ik over 5 jaar gewoon weer een nieuwe nodig. Dus gewoon slap gelul weer van zo’n Apple baasje die ons de les leest hoe wij NU een computer moeten (gaan) gebruiken. Het was beleefd geweest van Apple als ze gewoon een of twee USB3 poortjes hadden toegevoegd. Had nu ook niemand lopen zeuren over al die dongles en plots onbruikbare apparatuur.

  @Buzz,
  De Wacoms worden eigenlijk door iedere creatieve professional gebruikt. Iemand die niets met fotografie of illustreren doet zal weinig toegevoegde waarde zien in een tekentablet. De naam zegt het al ‘tekentablet’. Als je dus nooit tekent, ilustreert of retoucheert zul je zo’n ding niet snel gebruiken.

  Maar Apple heeft zich in het verleden wél bekommert over die creatieve professional en om die reden mag je ook verwachten dat Apple die gebruikers graag ter dienst zou willen zijn.

  Dat zijn ze niet, Apple is tegenwoordig een consumentenmerk, maar een creatief professional heeft er nog maar weinig te zoeken, omdat Apple deze markt heeft laten verslonzen. Zo simpel is het, en Microsoft heeft dat goed gezien.

 • Profielfoto
  MacAanZee

  @ Polansky: helemaal eens. Modewinkels, rapmuziek, dubieuze baasjes. Apple is duidelijk van ’t padje af. Ik heb de koers van Apple altijd verdedigd, maar de nieuwste lijn MBP’s laat zien dat Apple het contact met de klanten kwijt is. Het moet toch erg zijn om te zien dat je op sommige punten wordt ingehaald door de firma Windhoos…

  @Xcode: moeie armen van touch screen… zoals ik al schreef: dat hangt dus helemaal ervan af hoe je zit of staat en wat je doet. Achter je bureau een touch screen in plaats van toetsenbord, dat gaat ‘m niet worden.
  Maar als je staat, een powerpoint of keynote presenteert of je weg door foto’s of bouwtekeningen zoekt, dan is touch screen alleen maar handiger.

 • Profielfoto
  knekkie

  …Ik denk dat de antwoorden op deze vragen afdoende bewijs zijn dat je redenatie niet klopt. Als het wel zou werken, waarom is Wacom dan niet veel groter gegroeid in die 10 jaar?

  Wat ik om mij heen zie is niet de maatstaaf. Wat jij om je heen ziet ook niet.

  Door mijn werk zie ik niks anders dan Surface Pro’s en Wacom Companion’s en cintiqs om mij heen. Hier en daar een Macbook iPad combinatie. Terwijl het grotendeels allemaal Apple liefhebbers zijn of waren zitten doen ze hun werk effectiever op het platform van de buren.

  Als maar genoeg mensen de Apple marketing napraten is het nog geen feit. Het is Apple op de iPad na gewoon nog niet gelukt om iets goeds te maken met touch dat bruikbaar is voor productiviteit. De touch bar is gewoon een zwaktebod.

  Een quote van Phil Schiller:

  Apple tried touch screen MacBooks but doesn’t work for iMacs, landed on Touch Bar instead

  bron

  Apple heeft het tot dusver gewoon nog niet voor elkaar gekregen. Met alleen een touch screen ben je er niet. het vergt drastische aanpassingen in Mac OS.
  dat kost jaren. Apple loopt hier gewoon achter op Windows 10. Dat kan je natuurlijk niet toe geven als tech en fashion gigant. Dus weet de marketing het te spinnen naar dat touch voor mooie armen zorgt. De apple fan herhaalt dat.

 • Profielfoto
  ibla

  Wat den gezeur en azijnpisserij hier. Wil nou niemand vooruit? Ik vind de oude USB aansluitingen veel te traag eerlijk gezegd en de komende jaren wordt het nog veel trager. Ik werk nu ruim een jaar met een MacBook met 1 USB-C aansluiting en ik vind het ideaal. Als ik thuis kom hoef ik maar 1 stekker aan te sluiten en m’n printer, scanner, extern scherm, UTP kabel etc hangen aan m’n MacBook. Ja, ik heb een paar dongels. En die liggen achter m’n bureau als een goedkoop docking station. Goedkoop ja, moet je eens kijken wat een docking station bij HP kost. Als ik onderweg ben heb ik een lekker kleine laptop omdat ik al die aansluitingen die ik onderweg niet nodig heb niet mee zeul.

 • Profielfoto
  knekkie

  @ibla

  Dat je voor zulke dure apparaten afhankelijk bent van verloop stekkertjes voordat het (in de realiteit van nu, niet die van over 5 jaar) bruikbaar is vind ik een reden om te zeuren ja.

  Dat er nog mensen zijn die zeuren betekent dat Apple die mensen nog niet kwijt is. Er zullen ook mensen zijn die Apple helemaal niet meer in hun keuzes opnemen door deze vooruitstrevendheid.

  Het zijn toch extra kosten die je als bedrijf op de hals haalt door voor deze generatie MBP te kiezen. Als je dan toch wilt slikken. Een Thunderbolt 3 Express helpt je flink op weg.

 • Profielfoto
  MrHammond

  Anderzijds: vergeet niet dat Apple’s succes is begonnen met een complete, harde transitie: wie herinnert zich nog de eerste iMac? Dat ding werd verguist omdat alle op dat moment gangbare technieken (seriële poorten, parallele poorten, floppy-drive) er niet in zaten, alleen dat destijds nog onbekende USB. En voor zover ik weet was een halfbakken floppydrive (nb niet compatibel met de originele Apple DD diskettes!) het enige “verloopje” dat ze toen leverden. Het heeft daarna overigens niet lang geduurd voordat niet alleen Apple, maar ook andere merken dit allemaal hebben overgenomen. Resultaten uit het verleden zijn geen garantie voor de toekomst, maar om nu hier gelijk zo over te gaan zeuren…
  Ik heb iig voorlopig geen nieuwe computer nodig, maar ben gespannen op de ontwikkelingen hier. Wat mij meer stoort, is het niet meer zo eenvoudig kunnen vervangen van RAM en SSD, en het blijft natuurlijk maar de vraag of Apple dan ook macOS zodanig ontwikkelt dat het in de toekomst niet meer steeds meer geheugen nodig heeft, dat geloof ik niet…

 • Profielfoto
  polansky

  Anderzijds: vergeet niet dat Apple’s succes is begonnen met een complete, harde transitie: wie herinnert zich nog de eerste iMac? Dat ding werd verguist omdat alle op dat moment gangbare technieken (seriële poorten, parallele poorten, floppy-drive) er niet in zaten, …

  .

  De situatie van toen en nu is niet met elkaar te vergelijken.
  Apple had destijds niets te verliezen en nu juist alles.

  Op het moment van die eerste iMac was Apple op sterven na dood.
  Het verschil is dat men toen een noodsprong maakte en nu arrogant doet over hoe jij als gebruiker je de computer naar hun zin moet gebruiken.

  Apple leunde destijds nog op een hele schare aan creatieve gebruikers. Dat zijn momenteel ook de gebruikers die grootschalig afhaken omdat Apple niet meer maakt waar zij om vragen. Ik durf eigenlijk wel te zeggen dat het die gebruikers van toen zijn die nu het hardst lopen te klagen. Ik ben er daar in ieder geval één van.

  Als altijd trouwe Apple gebruiker voel ik mij als klant niet meer gehoord en niet meer serieus genomen.

  Roepen dat je een product voor creatieve professionals maakt en een product maken voor creatieve professionals, lijkt op elkaar maar er is een groot verschil in de twee.

  Apple roept maar wat, maar wat ze maken sluit niet meer aan op wat die professional wil en nodig heeft. Dat bepaald niet Apple, maar dat bepaalt de markt.

  Het is jammer dat Apple het bedrijf is geworden wat het nu is. Er vind al een tijdje een verschuiving plaats die nu steeds meer uitmond in ontevredenheid bij steeds meer oudere trouwe gebruikers (en dan heb ik het niet over de gebruikers van de afgelopen 4 of 5 jaar) en dat gaat zich op een keer nekken.

 • Profielfoto
  donut

  Als Apple een ‘macbook Pro’ had gebouwd met

  macsafe
  2 USB-C
  1xUSB3.1
  en
  1 HDMI poort
  + een gewoon goed toetsenbord
  + verwisselbare RAM
  + verwisselbaar geheugen

  Dan was iedereen vol lof geweest!

  gemiste kans!

 • Profielfoto
  jkooman

  Ik heb vandaag voor €2.000 een nieuwe MacBook Pro 15 inch gekocht. Het 2015 model…

  Het 2016 model is €700 duurder (los van een extra lader, dongeltje, etc.) en dan vind ik persoonlijk dat het 2016 model een stap terug is qua keyboard en Magsafe. Ik ben er blij mee en kan weer minimaal 3 jaar vooruit. Dan zien we tegen die tijd wel weer hoe de vlag er bij Apple bij hangt:)

 • Profielfoto
  Facundo

  Een touchscreen zou in strijd zijn met de traditionele aanwijsapparaten (muis, trackpad). “Je kunt niet voor beiden optimaliseren,” aldus Schiller.

  Sorry Schiller, maar microsoft (en m’n eigen laptop) bewijzen dat het wèl kan. En goed!

 • Profielfoto
  Ziegler

  @ibla

  Dat je voor zulke dure apparaten afhankelijk bent van verloop stekkertjes voordat het (in de realiteit van nu, niet die van over 5 jaar) bruikbaar is vind ik een reden om te zeuren ja.

  Dat er nog mensen zijn die zeuren betekent dat Apple die mensen nog niet kwijt is. Er zullen ook mensen zijn die Apple helemaal niet meer in hun keuzes opnemen door deze vooruitstrevendheid.

  Het zijn toch extra kosten die je als bedrijf op de hals haalt door voor deze generatie MBP te kiezen. Als je dan toch wilt slikken. Een Thunderbolt 3 Express helpt je flink op weg.

  Wat een zielig verhaal. We steken vanavond een kaarsje voor je aan. Wat heb jij het zwaar.
  Je hoeft geen Apple te kopen. Bevalt het niet? Koop wat anders. Anders niet zeuren.

 • Profielfoto
  Facundo

  Bovendien is gestrekt met je arm een scherm aanraken ook nog eens erg vermoeiend.

  Dan klap je het keyboard gewoon om en heb je een tablet. Innovatie is er genoeg; alleen niet meer bij Apple.

 • Profielfoto
  kris251069

  Even Phil verdedigen… hoewel dat steeds gevaarlijker wordt hier;! Ik denk dat USB C inderdaad de nieuwe standaard gaat worden en dat dit snel gaat gebeuren. Binnen 2 à (maximum) 3 jaar gaat de meeste randapparatuur USB C ondersteunen. Wat hij, denk ik, bedoelt is dat USB C binnen 5 jaar volledig rijp zal zijn. Wil je nu echt duizenden euro’s uitgeven aan een nieuwe MacBook Pro waar je jaren mee gaat doen om binnen 2 jaar met verouderde poorten te zitten. Dan kies ik liever voor de toekomst en een MacBook Pro die future proof is. Ik heb net 2 USB C naar USB adaptertje gekocht voor 18 euro (9 euro het stuk). Meer heb ik niet nodig. Zo’n ramp of drama is dit nu ook weer niet. Verder vind ik die nieuwe MacBook Pro een prachtige computer. Die touchbar kan fantastische toepassingen toevoegen mits de software volgt wat wil zeggen dat de software die beschikbaar komt de touchbar echt integreert. Zowel Adobe als Microsoft hebben al toegezegd dit te doen. De rest zal dan heus wel volgen.

  Wat de prijs betreft van de nieuwe MacBooks Pro’s… dat was inderdaad wel even slikken. Ik verschoot er toch ook wel even van. Maar als je dan gaat vergelijken met premium laptops van b.v. Dell of HP en andere, daar zijn de prijzen toch ook niet van de poes. Je moet premium tegenover premium zetten en de MacBook Pro niet vergelijken met een laptop van 499 euro uit de Carrefour. Als je premium vergelijkt met premium krijg je toch een iets genuanceerder beeld. OK, de MacBook zit dan nog steeds in de hoogste laag wat betreft prijs maar de schok is toch iets minder groot. Ik blijf hem wel duur vinden hoor. Dat ontken ik niet.

  Is de MacBook alleen voor de miljonairs onder ons? Dat is een overdreven stelling. Mijn dochter, die grafische technieken volgt op school, wou persé zo’n nieuwe MacBook. Zij is gewoon een studentje met weinig spaargeld maar ze heeft naast haar studies ook nog een studentenbaantje. Ik heb de avond dat de nieuwe MacBook uitkwam een 13 inch (512 gb ssd) voor haar besteld en het geld voorgeschoten. Wel besteld met onderwijs korting. Zij betaalt me met het geld dat ze verdient met haar studentenjob 200 euro per maand terug. Na een beetje positieve afronding voor haar is de MacBook binnen 10 maanden terugbetaald. Waarmee ik maar wil zeggen dat niet alle kopers van deze nieuwe MacBook miljonairs zijn.

  Iedereen moet dus maar voor zichzelf uitmaken of deze generatie MacBooks het waard zijn of niet maar het voorstellen van kopers van deze nieuwe MacBooks als blinde schapen die maar achter Apple aanlopen alsof ze tot een cult behoren is echt wel een beetje arrogant. Ieders mening en beslissing moet gerespecteerd worden vind ik.

  En nu… shoot;-)

 • Profielfoto
  pannekoek

  De Touch Bar, is dat die foute disco waar het management tijdens happy hour gaat Brainstormen voor marketing klets?

 • Profielfoto
  KR1275

  Even Phil verdedigen… hoewel dat steeds gevaarlijker wordt hier;! Ik denk dat USB C inderdaad de nieuwe standaard gaat worden en dat dit snel gaat gebeuren. Binnen 2 à (maximum) 3 jaar gaat de meeste randapparatuur USB C ondersteunen. Wat hij, denk ik, bedoelt is dat USB C binnen 5 jaar volledig rijp zal zijn.

  Alleen dan blijkt – waarschijnlijk – zoals altikd weer dat het grote kamp, de massa heeft gekozen voor een andere connectie. Zo is het altijd gegaan. De massa bepaalt de markt en het succes en kiest nooit voor topprestaties, maar voor gebruiksgemak en eenvoudige uitwisselbaarheid. Het succes van de cd-speler is niet de geluidskwaliteit geweest. Apple was altijd voorstander van afwijkende technieken, maar onderhield ook gangbare technieken. Hun voorkeuren kwamen nooit van de grond. FW werd niks. TB een succes? Ik zie het nergens. En nu dit weer USB-C. En niks mis met USB-C, als je het maar combineert met andere gangbare veel gebruikte aansluitingen. USB1/2/3… bijna alles wat we thuis aansluiten, gebruikt deze aansluiting en werkt er prima mee. Beeldscherm? DP of HDMI. HDMI is al jaren de norm. In de winkel staan vrijwel alleen maar schermen met HDMI en VGA. DP en DVI etc, vind je alleen nog op dure modellen op internet.
  En over 5 jaar USB-C? Ik ben niet helderziend, maar durf gerust te stellen dat er tegen die tijd vanuit andere perspectieven op een ander vlak betere aflternatieven zijn. Vooralsnog is de markt windows-gezind en dat zijn massaproducten. Die maken de dienst uit, want de massa bepaalt… en niet die paar die alles van Apple heilig verklaren.
  Apple moet zich als merk zoveel wereldwijde kritiek toch aantrekken? Ik veronderstel dat de verkopen zullen achterblijven bij de verwachting. We zullen zien.

 • Profielfoto
  Buzz

  Binnen 2 à (maximum) 3 jaar gaat de meeste randapparatuur USB C ondersteunen.

  USB-C is alleen een ander type stekkertje voor het aloude USB. Dus alle USB randapparatuur ondersteunt al USB-C, je moet er alleen een ander kabeltje bij kopen, ipv een USB-A naar USB-B of micro-USB (of een variant) eentje van USB-C naar USB-B of micro-USB (of een variant).

  Over een jaar of 3 worden die kabeltjes natuurlijk standaard meegeleverd, en zit er ook aan de kant van de randapparatuur USB-C ipv USB-B of micro-USB.

 • Profielfoto
  polansky

  Dat USB-C een standaard gaat worden geloof ik wel, maar daar gaat het niet om.
  Het gaat om het hier en nu en wat je NU aan randapparatuur gebruikt, niet wat je over 2 of 3 jaar koopt.

  Als ik zie dat iets op dat moment een standaard is geworden koop ik een apparaat dat daarmee compatible is, maar nu wordt je verplicht om voor nu gewoon een onhandig extra kabeltje te kopen, of je moet nu al nieuwe randapparatuur kopen.

  Het was een kleine moeite geweest om aan één kant USB-C te plaatsen en aan de andere kant een gewone USB3 poort. Dat had niets extra’s hoeven te kosten en een hoop discussie en ontevredenheid gescheeld.

  Deze commotie is geheel aan Apple zelf te danken en was eenvoudig te voorkomen geweest.

 • Profielfoto
  iep

  Een touchscreen zou in strijd zijn met de traditionele aanwijsapparaten (muis, trackpad). “Je kunt niet voor beiden optimaliseren,” aldus Schiller.

  Sorry Schiller, maar microsoft (en m’n eigen laptop) bewijzen dat het wèl kan. En goed!

  Wat Microsoft heeft bewezen is hetgeen Schiller roept: het kan gewoonweg niet. Ook niet zo raar als je ziet waar touchscreen vandaan komt en waarom het is uitgevonden. Het is bedoeld als simpele interface voor een complex systeem (namelijk air traffic control en later de control rooms van het CERN). Dat betekent dat je de deskop/notebook omgeving moet versimpelen wat Microsoft ook gedaan heeft en wat ze op forse kritiek is komen te staan. Zoveel dat ze hiervoor touch grotendeels hebben gesloopt in Windows 8.1 en nog meer in Windows 10.

  Iedereen die z’n Microsoft Surface Pro als tablet gebruikte is absoluut niet blij met Microsoft. Voor mij was het zelfs de reden om een iPad te kopen want die heeft wel een fatsoenlijke touch interface. De Surface Pro is nu een mooie Windows 10 notebook geworden waarbij de enige reden om het touchscreen te gebruiken die rottige trackpad van het keyboard cover is. Als notebook is het een heel goed systeem.

  Verder mogen mensen ook wel even wat moeite doen en opzoeken wat USB-C is. Het is namelijk GEEN USB protocol maar domweg een stekker en een kabel (en het is gewoon een standaard welke onder het USB-IF valt). Je kunt er USB overheen laten gaan of DisplayPort of VGA of RS232 of Thunderbolt of alleen stroom of wat dan ook. Het is niet meer dan hardware. En juist doordat het zo universeel is en je het niet op een bepaalde manier hoeft in te pluggen wordt het nu ook door vrijwel de gehele industrie omarmt. Zo’n beetje iedere nieuwe smartphone, tablet of computer wordt er mee uitgerust en vaak ook als enige connector.

  Touchscreen op een desktop is inderdaad helemaal van de zotte voor iedereen die ook maar iets om ergonomie geeft. Die zitten namelijk al de aangeraden armlengte van het scherm af waardoor touch op een scherm nagenoeg onmogelijk is. Houdt je alleen nog gebruik op notebooks over maar zoals gezegd moet daar de software wel op zijn aangepast waardoor je compromissen moet maken op desktop gebied. Dan krijg je dus exact de discussie en kritiek die men op Microsoft heeft sinds Windows 8.

  De massa bepaalt de markt en het succes en kiest nooit voor topprestaties, maar voor gebruiksgemak en eenvoudige uitwisselbaarheid.

  En juist daarom wordt USB-C een succesnummer die mogelijk Lightning zal verdringen (Apple zit een beetje met de accessoire markt in de maag, ze kunnen niet zomaar switchen hoe graag ze ook willen).

  TB een succes? Ik zie het nergens.

  Omdat je niet de moeite neemt om te kijken. Op de officiële website vindt je een heel ander verhaal net als in de high end wereld waar TB juist hoofdzakelijk voor bedoeld en geschikt is. Voor de gewone consument is USB al voldoende.

  En niks mis met USB-C, als je het maar combineert met andere gangbare veel gebruikte aansluitingen.

  En dat kan het ook prima. Je hebt echt geen adapter nodig, meestal is het gewoon een kabeltje vervangen aangezien USB-C alleen maar hardware is (connector en kabel).

  Beeldscherm? DP of HDMI. HDMI is al jaren de norm.

  Dat is niet waar. VGA, DVI en DP zijn al jaren de norm bij computerschermen. HDMI is dat alleen in de multimedia wereld en dat is ook niet zo gek want daar is deze standaard ook voor bedoeld. Feitelijk is HDMI niks anders dan DVI.

  In de winkel staan vrijwel alleen maar schermen met HDMI en VGA. DP en DVI etc, vind je alleen nog op dure modellen op internet.

  Bijgevolg is ook dit dus niet waar. De meeste schermen zijn DVI en DP, HDMI vindt je alleen bij TV’s, tuners, etc. De modellen vindt je zowel online als offline en kennen verschillende prijskaartjes. Online is vaak goedkoper omdat je dan vaak met een dozenschuiver te maken hebt die heel wat minder overhead heeft dan iemand met een fysieke winkel. Buiten dat is er ook heel veel concurrentie.

  En over 5 jaar USB-C? Ik ben niet helderziend, maar durf gerust te stellen dat er tegen die tijd vanuit andere perspectieven op een ander vlak betere aflternatieven zijn.

  Die zullen er niet zijn. USB-C is wat in de industrie al snel “god connector” is gaan heten want je kunt er alle kanten mee op. Tegen de tijd dat we tegen de limieten van USB-C aanlopen zijn we al weer een jaar of 10-20 verder. De EU wetgeving omtrent laders is ook zeer gebaat bij USB-C, veel meer dan de huidige connector die is omschreven.

  Vooralsnog is de markt windows-gezind en dat zijn massaproducten.

  Dat valt vies tegen. Er is echt heel veel concurrentie vanuit de smartphone en tablet hoek. Als er iets pas massaproducten zijn dan zijn het wel die apparaten en laten die tegenwoordig massaal met USB-C worden uitgerust.

  Apple moet zich als merk zoveel wereldwijde kritiek toch aantrekken? Ik veronderstel dat de verkopen zullen achterblijven bij de verwachting. We zullen zien.

  Zo stellig is men wel vaker geweest en zoals we recentelijk al een aantal maal hebben kunnen zien is dat volledig misplaatst. Echte professionals kijken namelijk naar de tool zelf en zijn niet bezig met het afkraken op diverse sites. Past de tool in hun workflow(s) dan wordt deze aangeschaft en zo niet dan niet.

  @polansky: deze commotie is volledig te danken aan het complete gebrek aan kennis en inzicht van mensen zelf. Zoals de reacties hier al laten zien heeft vrijwel niemand ook maar enig idee wat USB-C is, jij incluis. Het was een kleine moeite geweest om het even op te zoeken maar ja, dan wordt het je niet voorgekauwd en dan kunnen velen het al niet meer. Alleen al dat mensen denken dat ze ook maar iets verplicht zijn. Dan zal Apple eerst misdrijven als diefstal en bedreiging moeten plegen bij alle bestaande Mac gebruikers. Totale onzin is.

  Kortom, kritiek prima maar lees je dan op z’n minst in over de materie ipv dit compleet kansloze gedoe. De reacties hier zijn gewoon zielig.

 • Profielfoto
  Facundo

  Dankzij Iep weet ik nu dat mijn positieve ervaringen slechts een hallucinatie zijn. Dank voor het wakker maken uit die waan.

 • Profielfoto
  Facundo

  Heb toch ff m’n laptop weer gechecked met touchscreen, muis en trackpad. En gelukkig werkte alles nog.
  Iep maakte me tòch ff aan het schrikken.

 • Profielfoto
  knekkie

  @iep

  …lees je dan op z’n minst in over de materie ipv dit compleet kansloze gedoe. De reacties hier zijn gewoon zielig

  ai… helaas maak je de zelfde fout iep.

  …Wat Microsoft heeft bewezen is hetgeen Schiller roept: het kan gewoonweg niet…

  je klets uit je nek. Een succesvolle surface lijn en tal van kloons van derden (waar onderandere ook een van apple) die dit tegenspreken.

  …Ook niet zo raar als je ziet waar touchscreen vandaan komt en waarom het is uitgevonden. Het is bedoeld als simpele interface voor een complex systeem (namelijk air traffic control en later de control rooms van het CERN). Dat betekent dat je de deskop/notebook omgeving moet versimpelen wat Microsoft ook gedaan heeft en wat ze op forse kritiek is komen te staan. Zoveel dat ze hiervoor touch grotendeels hebben gesloopt in Windows 8.1 en nog meer in Windows 10.

  touch implementatie in windows 10 is 100% het zelfde gebleven. Hij is nu minder nadrukkelijk in je face. Voor wie multi touch kan en wil gebruiken is er nu de optie om de tegeltjes interface van windows 8 op te roepen door in tablet mode te werken. Maar zelfs in desktop mode werkt laat Windows 10 zich prima met de vingers bedienen. Alle te kleine knoppen en interface elementen zijn zo goed als verdwenen of MS werkt er aan om dit waar te maken. Ook hier praat je maar wat.

  Iedereen die z’n Microsoft Surface Pro als tablet gebruikte is absoluut niet blij met Microsoft.

  Surface Pro is voor mij juist de reden dat ik de iPad verlaten heb als mobiel teken device. De iPad (zelfs de Pro) is te beperkt in zijn mogelijkheden vanwege iOS. Geen bestandsysteem dat los staat van de sandbox en geen geheugenuitbreiding mogelijk op iOS. Dat maakt uitwisselen van data onnodig gecompliceerd. mail of airdrop is niet altijd een valide optie. Zo zijn er tal van andere beperkingen in iOS 10 die de iPad vleugellam maken. gebruikers accounts bijvoorbeeld en zo zijn er nog tig op te nomen waar ik je verder niet mee zal vermoeien. Apparaten zoals de surface pro kennen deze beperkingen niet.

  Voor mij was het zelfs de reden om een iPad te kopen want die heeft wel een fatsoenlijke touch interface.

  Met een fatsoenlijke touch interface zoals in iOS ben je er nog niet. iOS 10 is te beperkt om de iPad in te zetten als productiviteit device.

  De Surface Pro is nu een mooie Windows 10 notebook geworden waarbij de enige reden om het touchscreen te gebruiken die rottige trackpad van het keyboard cover is. Als notebook is het een heel goed systeem.

  Ook hier zit je er weer compleet naast. (A) het is geen notebook (B) het keyboard met trackpad zit niet eens standaard in de doos. Als je die er bij koopt is het nog steeds 10x fijner werken dan op het iPad Pro keyboard. Je kletst wederom uit je nek. Hou het maar bij je expertise van USB C.

 • Profielfoto
  iep

  Een succesvolle surface lijn en tal van kloons van derden (waar onderandere ook een van apple) die dit tegenspreken.

  Dan maak je de zeer klassieke fout van denken dat aantal verkopen gelijk staat aan succes. Zoals we allemaal weten is er geen enkel causaal verband (of eender welk ander verband) tussen succes en aantal verkopen. Dat iemand iets koopt zegt dan ook totaal niets over hoe hij het ding gebruikt.

  Die Surface lijn verkoopt goed net als die magneettoetsenborden van ze. Vrijwel iedereen koopt een Surface MET het afneembare toetsenbord omdat touch gewoon minder prettig werkt in heel veel gevallen. Tikken op echte toetsen is fijner dan op een scherm en al helemaal als deze in een hoek staat.

  touch implementatie in windows 10 is 100% het zelfde gebleven.

  Dan heb jij dus nooit gebruik gemaakt van Windows 8, 8.1 en 10 maar hoogstens 1 van die 3. Iedereen die wel die overgang heeft meegemaakt en ze alle 3 heeft geprobeerd weet dat er met 8.1 een aantal gestures zijn weggevallen en er een aantal zijn gewijzigd. In Windows 10 is dat opnieuw gebeurd. Een aantal moest ook anders omdat de feature die eraan gekoppeld was niet meer bestaat in het nieuwe OS. Programma overzicht van de UWP apps is daar een voorbeeld van, net als het zijmenu met daarin start, share, settings en een aantal andere zaken.

  Hij is nu minder nadrukkelijk in je face.

  Dus eerst is het 100% hetzelfde gebleven en daarna is het veranderd? Make up your mind! Overigens is het feit dat het nu minder nadrukkelijk aanwezig is nou juist exact het hele probleem. Zowel 8.1 als 10 zijn vooral gericht op desktop/notebook gebruik terwijl 8 weer heel erg op tablet (en dus touch) gericht was.

  Voor wie multi touch kan en wil gebruiken is er nu de optie om de tegeltjes interface van windows 8 op te roepen door in tablet mode te werken. Maar zelfs in desktop mode werkt laat Windows 10 zich prima met de vingers bedienen.

  Touch is meer dan het startmenu van Windows. Wat je Windows 10 wel na moet geven is dat ze daar inderdaad veel beter hun best hebben gedaan om de classic desktop geschikter te maken voor touch. Echter, zoals vrijwel alle reviews van Windows 10 al laten zien: het is het net niet.

  Surface Pro is voor mij juist de reden dat ik de iPad verlaten heb als mobiel teken device. De iPad (zelfs de Pro) is te beperkt in zijn mogelijkheden vanwege iOS.

  Dat is dan ook een persoonlijke keuze. Ze hebben beiden hun sterke en zwakke punten maar welke dat exact zijn is van persoon tot persoon anders. Waar men wel unaniem over is, is het feit dat de Surface reeks gewoon goede Windows machines zijn. En ja, ook bij een Windows machine kan data uitwisseling echt een PITA zijn. Daar kom je pas achter als je systeembeheer voor en bij diverse partijen doet en op diverse soorten systemen. Niet voor niets is er bij de overheid een heel programma opgestart voor het gebruik van open standaarden.

  Met een fatsoenlijke touch interface zoals in iOS ben je er nog niet. iOS 10 is te beperkt om de iPad in te zetten als productiviteit device.

  Dat eerste is exact mijn punt: er zijn heel wat meer dingen die bij een touchscreen komen kijken en dat vergeten heel veel mensen hier. Dat tweede deel is pertinent onjuist. Zoals hierboven uitgelegd is dat zeer persoonlijk. Een full fledged computer zit bij mij in heel veel gevallen in de weg waardoor ik in die situaties juist heel wat productiever ben op simpele devices als een smartphone of tablet (in de zin van een iPad) en zelfs een smartwatch (die ik liever polscomputer noem).

  Ook hier zit je er weer compleet naast. (A) het is geen notebook (B) het keyboard met trackpad zit niet eens standaard in de doos. Als je die er bij koopt is het nog steeds 10x fijner werken dan op het iPad Pro keyboard. Je kletst wederom uit je nek. Hou het maar bij je expertise van USB C.

  Het feit dat je alleen met een persoonlijke aanval kunt komen en bar weinig inhoudelijk ergens op ingaat laat zien dat ik niet degene ben die ernaast zit, uit mijn nek klets of gebrek aan kennis heeft. Als ik er daadwerkelijk naast had gezeten, uit mijn nek had gekletst en jij ook maar enig flauw benul had wat dit voor apparaten zijn (zowel qua hardware als software) dan had je me inhoudelijk onder de tafel geluld.

  Wat betreft je (A) zou ik toch eens met Microsoft gaan praten en ze uitleggen dat ze al jaar en dag staan te liegen over hun Surface reeks aangezien Microsoft bij iedere gelegenheid die ze hebben overduidelijk aangeeft dat dit zowel een notebook als een tablet is. Het is dan ook wel degelijk een notebook, Microsoft says so. Ben je het er niet mee eens dan moet je dus met Microsoft de discussie voeren.

 • Profielfoto
  Facundo

  iep, Je weet totaal niet waar je over praat, het is te genant voor woorden. Je komt blijkbaar nooit uit je apple-bubbeltje.

 • Profielfoto
  KR1275

  Een touchscreen zou in strijd zijn met de traditionele aanwijsapparaten (muis, trackpad). “Je kunt niet voor beiden optimaliseren,” aldus Schiller.

  Sorry Schiller, maar microsoft (en m’n eigen laptop) bewijzen dat het wèl kan. En goed!

  Wat Microsoft heeft bewezen is hetgeen Schiller roept: het kan gewoonweg niet. Ook niet zo raar als je ziet waar touchscreen vandaan komt en waarom het is uitgevonden. Het is bedoeld als simpele interface voor een complex systeem (namelijk air traffic control en later de control rooms van het CERN). Dat betekent dat je de deskop/notebook omgeving moet versimpelen wat Microsoft ook gedaan heeft en wat ze op forse kritiek is komen te staan. Zoveel dat ze hiervoor touch grotendeels hebben gesloopt in Windows 8.1 en nog meer in Windows 10.

  Iedereen die z’n Microsoft Surface Pro als tablet gebruikte is absoluut niet blij met Microsoft. Voor mij was het zelfs de reden om een iPad te kopen want die heeft wel een fatsoenlijke touch interface. De Surface Pro is nu een mooie Windows 10 notebook geworden waarbij de enige reden om het touchscreen te gebruiken die rottige trackpad van het keyboard cover is. Als notebook is het een heel goed systeem.

  Verder mogen mensen ook wel even wat moeite doen en opzoeken wat USB-C is. Het is namelijk GEEN USB protocol maar domweg een stekker en een kabel (en het is gewoon een standaard welke onder het USB-IF valt). Je kunt er USB overheen laten gaan of DisplayPort of VGA of RS232 of Thunderbolt of alleen stroom of wat dan ook. Het is niet meer dan hardware. En juist doordat het zo universeel is en je het niet op een bepaalde manier hoeft in te pluggen wordt het nu ook door vrijwel de gehele industrie omarmt. Zo’n beetje iedere nieuwe smartphone, tablet of computer wordt er mee uitgerust en vaak ook als enige connector.

  Touchscreen op een desktop is inderdaad helemaal van de zotte voor iedereen die ook maar iets om ergonomie geeft. Die zitten namelijk al de aangeraden armlengte van het scherm af waardoor touch op een scherm nagenoeg onmogelijk is. Houdt je alleen nog gebruik op notebooks over maar zoals gezegd moet daar de software wel op zijn aangepast waardoor je compromissen moet maken op desktop gebied. Dan krijg je dus exact de discussie en kritiek die men op Microsoft heeft sinds Windows 8.

  De massa bepaalt de markt en het succes en kiest nooit voor topprestaties, maar voor gebruiksgemak en eenvoudige uitwisselbaarheid.

  En juist daarom wordt USB-C een succesnummer die mogelijk Lightning zal verdringen (Apple zit een beetje met de accessoire markt in de maag, ze kunnen niet zomaar switchen hoe graag ze ook willen).

  TB een succes? Ik zie het nergens.

  Omdat je niet de moeite neemt om te kijken. Op de officiële website vindt je een heel ander verhaal net als in de high end wereld waar TB juist hoofdzakelijk voor bedoeld en geschikt is. Voor de gewone consument is USB al voldoende.

  En niks mis met USB-C, als je het maar combineert met andere gangbare veel gebruikte aansluitingen.

  En dat kan het ook prima. Je hebt echt geen adapter nodig, meestal is het gewoon een kabeltje vervangen aangezien USB-C alleen maar hardware is (connector en kabel).

  Beeldscherm? DP of HDMI. HDMI is al jaren de norm.

  Dat is niet waar. VGA, DVI en DP zijn al jaren de norm bij computerschermen. HDMI is dat alleen in de multimedia wereld en dat is ook niet zo gek want daar is deze standaard ook voor bedoeld. Feitelijk is HDMI niks anders dan DVI.

  In de winkel staan vrijwel alleen maar schermen met HDMI en VGA. DP en DVI etc, vind je alleen nog op dure modellen op internet.

  Bijgevolg is ook dit dus niet waar. De meeste schermen zijn DVI en DP, HDMI vindt je alleen bij TV’s, tuners, etc. De modellen vindt je zowel online als offline en kennen verschillende prijskaartjes. Online is vaak goedkoper omdat je dan vaak met een dozenschuiver te maken hebt die heel wat minder overhead heeft dan iemand met een fysieke winkel. Buiten dat is er ook heel veel concurrentie.

  En over 5 jaar USB-C? Ik ben niet helderziend, maar durf gerust te stellen dat er tegen die tijd vanuit andere perspectieven op een ander vlak betere aflternatieven zijn.

  Die zullen er niet zijn. USB-C is wat in de industrie al snel “god connector” is gaan heten want je kunt er alle kanten mee op. Tegen de tijd dat we tegen de limieten van USB-C aanlopen zijn we al weer een jaar of 10-20 verder. De EU wetgeving omtrent laders is ook zeer gebaat bij USB-C, veel meer dan de huidige connector die is omschreven.

  Vooralsnog is de markt windows-gezind en dat zijn massaproducten.

  Dat valt vies tegen. Er is echt heel veel concurrentie vanuit de smartphone en tablet hoek. Als er iets pas massaproducten zijn dan zijn het wel die apparaten en laten die tegenwoordig massaal met USB-C worden uitgerust.

  Apple moet zich als merk zoveel wereldwijde kritiek toch aantrekken? Ik veronderstel dat de verkopen zullen achterblijven bij de verwachting. We zullen zien.

  Zo stellig is men wel vaker geweest en zoals we recentelijk al een aantal maal hebben kunnen zien is dat volledig misplaatst. Echte professionals kijken namelijk naar de tool zelf en zijn niet bezig met het afkraken op diverse sites. Past de tool in hun workflow(s) dan wordt deze aangeschaft en zo niet dan niet.

  @polansky: deze commotie is volledig te danken aan het complete gebrek aan kennis en inzicht van mensen zelf. Zoals de reacties hier al laten zien heeft vrijwel niemand ook maar enig idee wat USB-C is, jij incluis. Het was een kleine moeite geweest om het even op te zoeken maar ja, dan wordt het je niet voorgekauwd en dan kunnen velen het al niet meer. Alleen al dat mensen denken dat ze ook maar iets verplicht zijn. Dan zal Apple eerst misdrijven als diefstal en bedreiging moeten plegen bij alle bestaande Mac gebruikers. Totale onzin is.

  Kortom, kritiek prima maar lees je dan op z’n minst in over de materie ipv dit compleet kansloze gedoe. De reacties hier zijn gewoon zielig.

  Sorry, maar ik ben het op geen enkel punt met je eens. Ik ben echt wel van deze wereld. Wil je randapparatuur vinden voor USB-C, TB e.d. dan zul je echt het internet op moeten en op zoek naar duurdere uitvoeringen, want de standaard spullen (zoals die bij Mediamarkt staan en voor – ik schat – minimaal 95% van de markt voorziet) ondersteunen deze aansluitingen niet en er is ook geen enkele noodzaak om te veranderen. Zeker niet voor één merk dan een andere kant op gaat. Ik neem aan dat je het woord ‘massa’ begrijpt…?
  Ik durf ook te stellen dat vrijwel iedereen hier wel degelijk weet wat USB-C is, maar er niks aan heeft en het ook niet nodig heeft. Of het de toekomst wordt, is nog maar zeer de vraag. Ik ben geen helderziende en heb er ook geen bezocht.

  NB: DVI is passé. Die schermen van 100-150 euro hebben bijna allemaal alleen nog HDMI (ja zelfs pc-schermen) en sommige nog VGA. HDMI is een interessante markt voor gamers.
  USB-C combineren met andere gangb…: ik bedoelde dat er naast wat USB-C connectoren ook 1 of meerdere USB3 poorten op had moeten zitten.
  De high end sector wordt steeds kleiner en de marge tussen consumenten-, prosumer en pro-prodcten wordt steeds kleiner.

 • Profielfoto
  lordoftheflatbush

  Ok dan koop ik over 5 jaar wel een macbook pro als de printers, beamers en scanners allemaal usb-c zijn. Waarom dien ze er niet gratis verloopstekkers bij zidat ik VANDAAG kan werken?

 • Profielfoto
  lordoftheflatbush

  Die Surface Studio ziet er wel erg Startrek uit! Echt een mooi ding maar helaas geen Apple met OSX.