Parallels fikst een bug, klanten woedend

Door: Raymon Mens - 28 reacties

Gebruikers van Parallels Desktop 12 zijn woedend en laten dat weten op het forum van de maker van virtualisatie-software. Een onlangs uitgegeven update voor Parallels Desktop (12.1) activeert plots twee beperkingen in de software.

In de standaardversie kan een virtuele machine nu nog maximaal 8 GB RAM-geheugen en 4 cores gebruiken. Voorheen was deze beperking niet van toepassing en in de release notes wordt er niet over gerept.

Volgens Parallels is de duurdere Pro-versie vereist om virtuele machines met maximaal 64 GB RAM en 16 cores aan te maken en staat dit sinds 2015 op de website en in de handleiding. Dat deze restrictie niet gehandhaafd werd, was een bug die sinds versie 11 van Parallels Desktop aanwezig was en in de meest recente update is opgelost.

Abonnement of niets

Klanten die klagen, omschrijven zich als gebruiker van een Mac Pro of ontwikkelomgeving zoals Visual Studio op Windows. Je zou zeggen dat dit precies de doelgroep van de Pro-versie is. Het probleem is dat de Pro-versie alleen als abonnementsdienst is aan te schaffen, terwijl de standaardversie als Ć©Ć©nmalige aankoop verkrijgbaar is.Parallels Desktop 12
Het zonder waarschuwing activeren van beperkingen met een update is arrogant te noemen, maar Parallels komt getroffen gebruikers tegemoet door de upgrade naar Parallels Desktop Pro het eerste jaar gratis aan te bieden. Sommige gebruikers installeren de oude versie 12.0 weer, terwijl anderen overstappen naar VMware Fusion of Virtualbox. Wie wel van het upgrade-aanbod gebruik wil maken, kan dat via een Ticket aan Parallels laten weten. (Tipgever: Yvo)

Reacties

28 reacties
 • Profielfoto
  MacAanZee

  Waarom zou je nou toch op je Mac een virtuele Windhoos willen hebben… En zeker als Pro gebruiker. Of is er toch nog bepaalde software die er alleen voor Windhoos is?

 • Profielfoto
  Jamie Yang

  Omdat er misschien ook gamers onder ons zijn? Beetje kortzichtig en egoistisch

 • Profielfoto
  Gijs Raggers

  VM ware.

 • Profielfoto
  veenbeest

  VMWare heeft een leuke Black Friday aanbieding

 • Profielfoto
  Niels

  VMWare presteert volgens mij niet zo goed al Parallels.

  Maar een beetje Pro die daadwerkelijk afhankelijk is van Parallels heeft natuurlijk gewoon een abonnement, dan krijg je elk jaar de nieuwe versie voor dezelfde 49 euro per jaar als wanneer je de standaard versie upgrade. Dat is iets meer dan 4 maand voor een geweldig programma. Een beetje genuanceerder reageren mag dus wel.

 • Profielfoto
  BmlCom

  Ik geef ICT Beheer lessen op MBO school. Maar ik werk maar al te lief met een MacBook Pro. Windows (Server) draait super onder Parallels Desktop, ik zou geen andere omgeving willen.

 • Profielfoto
  snipper

  @MacAanZee percentueel zijn het waarschijnlijk heel weinig gebruikers maar er zijn altijd mensen die bijvoorbeeld aan software op Mac en Windows werken. Websites testen ging ook altijd prima op deze manier. Voor een browser is 8 GB natuurlijk zat maar als je op verschillende browsers wil testen en nog wat andere software draait wordt je virtuele machine, die toch al wat trager zijn, er niet sneller op.

 • Profielfoto
  veenbeest

  VMWare presteert volgens mij niet zo goed al Parallels.

  Ze ontlopen elkaar weinig meer. Het is meer een persoonlijke keuze.

 • Profielfoto
  rorooke

  Autocad bestaat inmiddels op Mac maar werkt toch zo veel beter in Windows, vandaar dat ik terug achter Parallels met Windows 10 zit. Werkt goed en ik kan het kopen van een windows-laptop nog even uitstellen..

 • Profielfoto
  Q-collective

  Ik zie het probleem niet zo: je krijgt toch precies waarvoor je hebt betaald?

 • Profielfoto
  iAmRenzo

  Waarom zou je nou toch op je Mac een virtuele Windhoos willen hebben… En zeker als Pro gebruiker. Of is er toch nog bepaalde software die er alleen voor Windhoos is?

  windhoos? Het is 2016, geen 1999. En het staat al in de tekst. Je kunt prima voor Windows ontwikkelen op een Mac. Tot volgend jaar in een virtuele Windows. Dan in native studio van Microsoft.

 • Profielfoto
  optizien

  Het is waarschijnelijk een “black-friday” bug…!!! Ook ik ben zeer teleurgesteld, draai de zaak maar terug zou ik zeggen?

 • Profielfoto
  Soulshaker

  Waarom zou je nou toch op je Mac een virtuele Windhoos willen hebben… En zeker als Pro gebruiker. Of is er toch nog bepaalde software die er alleen voor Windhoos is?

  Je autocorrect doet raar. Het is Windows , geen windhoos.

 • Profielfoto
  RJG

  Windhoos of Windows, als we pech hebben is dat ons voorland.
  Apple schuift steeds meer naar de consumenten markt en de Pro gebruikers gaan steeds meer naar de achtergrond.
  De laatste Mac Pro was niet mijn ding en ik wilde niet een tweede hands oude kast kopen. Maar goed, mijn iMac is overleden vanwege temperatuur problemen mogelijk ontstaan door intensief gebruik met Final Cut. Pech net buiten de garantie periode. Ik ben niet beroepsmatig een pro gebruiker maar stel wel hoge eisen en dan met name voor gamen en Final Cut.
  Voor gamen ben ik naar een game PC overgestapt.
  Voor Apple zit ik in de wachtkamer, ik heb nu nog een Mac mini late 2012, de laatste met een quad core. Gezien wat ze deden met de Mac book Pro qua prijs en uitvoering vrees ik het ergste.

  In het verleden had ik de beste ervaringen met VMWare echter bij iedere nieuwe OS moest ik ook een nieuwe versie kopen, niet meteen maar wel heel snel. Na verloop van tijd heb ik een tweede computer met Windows er naast gezet, moest ik toch al hebben voor het gamen.

  Binnenkort hoop ik Adobe Premiere te testen en dan zie we wel verder.

 • Profielfoto
  Gans

  Parallels is een enorm bedrijf met een hele grote en hele slechte klantenservice in India. Helaas draait de software waar ik voor mijn beroep van afhankelijk ben aanmerkelijk slechter in VMWare, ondanks op papier dezelfde specs.

 • Profielfoto
  Imade

  Waarom zou je nou toch op je Mac een virtuele Windhoos willen hebben… En zeker als Pro gebruiker. Of is er toch nog bepaalde software die er alleen voor Windhoos is?

  Niet alles is er voor de mac, denk aan bepaalde software, games etc.
  Planet Coaster is er bijvoorbeeld alleen voor windows.

 • Profielfoto
  iep

  Waarom zou je nou toch op je Mac een virtuele Windhoos willen hebben… En zeker als Pro gebruiker. Of is er toch nog bepaalde software die er alleen voor Windhoos is?

  Bepaalde software (nota bene VMware’s eigen beheertools voor vSphere zijn Windows-only hoewel daar sinds versie 6 verandering in is gekomen), kunnen testen/troubleshooten van dingen (je maakt een website en wil dat testen in Internet Explorer of Edge), je hebt een gescheiden omgeving nodig, etc. Daarbij beperkt zich dit niet tot Windows, Linux, OS X en diverse andere systemen kunnen ook.

  Als er ergens een doelgroep is die virtualisatie software zou gebruiken dan zou dat de pro’s zijn. Dit zie je vrijwel niet bij de thuisgebruiker. Zo’n beetje iedere (technische) ICT’er maakt wel gebruik van virtualisatie om te testen en te spelen (met nieuwe software e.d.).

  Ik vraag me af in hoeverre die geheugenrestrictie iets doet. Zo heel erg veel geheugen heb je niet nodig per vm. Wanneer dat wel het geval is, is dat een hele sterke indicatie dat je op onderzoek uit moet. Dan moet je gaan kijken of virtualisatie Ć¼berhaupt nog wel de juiste manier is. Daarnaast kan software ook gewoon buggy zijn en kun jij als programmeur ook gewoon een fout maken. Juist bij virtualisatie moet je voorzichtig zijn met het toewijzen van system resources. Veruit de meeste performance problemen worden veroorzaakt doordat er teveel system resources zijn toegewezen.
  Het aantal cores is al helemaal onzinnig aangezien de meeste Macs toch al niet voorbij de 4 cores gaan. Wil je 4 cores aan een vm toewijzen dan zul je al snel over 8 cores moeten beschikken dus daar gaan de meeste Macs niet aan voldoen.

  Kortom, dit is een issue die speelt bij hackintoshes en Mac Pro eigenaren want die machines zijn krachtig genoeg om dit soort resources Ć¼berhaupt uit te kunnen delen. Desondanks is het natuurlijk wel een erg lullige bug, de teleurstelling is dan ook wel te begrijpen (alleen niet geheel terecht). De kritiek lijkt zich ook meer toe te spitsen op de communicatie van deze limieten. Het zou volgens vele users niet op de product page en in de documentatie staan; er zijn echter anderen die dan weer aangeven dat het wel in de documentatie e.d. staat.

 • Profielfoto
  NapO

  Parallels wordt dus ook arrogant! Mooi, volgende wordt vmware fusion! F*k Parallels…. ondanks dat het prachtig werkt,… doeiiiii!!!

 • Profielfoto
  Bianco

  Iemand al Virtualbox geprobeerd? Gratis, en draait best goed.

 • Profielfoto
  DaveFlash

  Ooit gehoord van CrossOver?

 • Profielfoto
  iep

  Ooit gehoord van Linux? Ooit gehoord van MacOS X/macOS? Ooit gehoord van CrossOver’s compatibility list? Aan je vraag te zien is het antwoord op al die vragen “nee”. CrossOver/WINE zijn handige tools voor een zeer beperkte set aan Windows applicaties. Wanneer je iets van .Net apps er tussen hebt zitten kun je CrossOver/WINE vergeten. Daarbij heb je niets aan CrossOver/WINE wanneer je juist geen Windows apps wilt/kunt gebruiken aangezien CrossOver/WINE de win32 API naar OS X/Linux brengt.

 • Profielfoto
  computer space

  Timemachine kan dit toch gewoon terugdraaien?

 • Profielfoto
  computer space

  Ik zie het probleem niet zo: je krijgt toch precies waarvoor je hebt betaald?

  Naief-schattig-lammetje modus: HALLO!

  Jij bent zeker zo iemand die zijn Volkswagen Golf TDI naar de garage terugbrengt om het vermogen met 20% te laten reduceren na Dieselgate: onder mom, daar heb ik voor betaald, voor de milieuprestaties op de rollenbank. Dat ie in praktijk lekkerder rijdt boeit me niet.

 • Profielfoto
  KR1275

  Voor windows gebruik ik gewoon een HP Elite laptop i5.
  Als Windows zo belangrijk is, koop je toch aan laptop? Zo duur zijn die niet en je bent niet afhankelijk van ondersteunende software.

 • Profielfoto
  aartjan.nl/blog

  Op een Mac kan je niet eens een klikbare inhoudsopgave maken in een PDF vanuit Word. Ook andere “ingewikkelde” dingen in Word kunnen alleen op Windhoos. Maar dat gaat perfect met Parallels.

 • Profielfoto
  dirkalblas

  Het aantal cores is al helemaal onzinnig aangezien de meeste Macs toch al niet voorbij de 4 cores gaan. Wil je 4 cores aan een vm toewijzen dan zul je al snel over 8 cores moeten beschikken dus daar gaan de meeste Macs niet aan voldoen.

  Kortom, dit is een issue die speelt bij hackintoshes en Mac Pro eigenaren want die machines zijn krachtig genoeg om dit soort resources Ć¼berhaupt uit te kunnen delen. Desondanks is het natuurlijk wel een erg lullige bug, de teleurstelling is dan ook wel te begrijpen (alleen niet geheel terecht).

  Iets te kort door de bocht!
  Als ik mij niet vergis gaat het hier om threads en niet de fysieke cores (ik kan mij vergissen)
  Laat mijn MacBook pro er daar nou 8 van hebben.
  En dus heb ik 6 van de 8 threads aan parallels toegewezen. Daarnaast geef ik mijn vm 12/16 GB geheugen. Op die momenten draai ik safari en iTunes in macOS en AutoDesk Inventor in de vm met windhoos8

  Dus dat het alleen om Hackintosh en macPro gebruikers zou gaan is simpelweg niet waar.

 • Profielfoto
  BomC

  VMWare presteert volgens mij niet zo goed al Parallels.

  Maar een beetje Pro die daadwerkelijk afhankelijk is van Parallels heeft natuurlijk gewoon een abonnement, dan krijg je elk jaar de nieuwe versie voor dezelfde 49 euro per jaar als wanneer je de standaard versie upgrade. Dat is iets meer dan 4 maand voor een geweldig programma. Een beetje genuanceerder reageren mag dus wel.

  Da’s waar, op zich. Maar de abonnementenwildgroei begint wel een beetje verontrustend te worden. Als ik naar mezelf kijk: abo voor Parallels, Creative Cloud, Office 356, iCloud, Evernote, Zotero, Sync en Box. Daarnaast had ik nog abonnementen kunnen hebben voor Pocket, Mendeley en TextExpander als ik niet met die diensten was opgehouden. Het gaat niet om het geld, maar wel de onoverzichtelijkheid van dat woud van abonnementen. Het lijkt erop dat naarmate meer diensten op abonnementsvorm overschakelen dat woud alleen maar dichter wordt.

  Daarbij is het onduidelijk hoe stabiel dat systeem is; een app als Overcast is nu binnen drie jaar met verdienmodel nummer drie bezig (eenmalige aanschaf > abonnement > advertenties) wat aangeeft dat menig ontwikkelaar ook niet echt veel benul heeft waar-ie mee bezig is.

 • Profielfoto
  BomC

  Ik zie het probleem niet zo: je krijgt toch precies waarvoor je hebt betaald?

  Wat is lees is dat gebruikers een bestaande VM in suspend-modus niet meer opgestart krijgen en de configuratie niet kunnen veranderen zonder die suspend (en daarmee potentieel werk) te verliezen. Da’s natuurlijk niet zo handig.

  Parallels speelt daarop in door mensen een pro-licentie voor een jaar aan te bieden, en na dat jaar dient er opnieuw (uiteraard) betaalt te worden voor het abonnement. Maar ondertussen vervalt ook de oorspronkelijke niet-pro licentie, dus je kunt niet terug zonder een nieuwe licentie te kopen. Ik weet niet of dit een goede aanpak is, eerlijk gezegd.