Raymon Mens
Raymon Mens Nieuws 21 november 2016
Leestijd: 2 minuten

Nog steeds geen nieuwe Mac Pro door Thunderbolt 3?

Komt na de MacBook Pro ook een nieuwe Mac Pro, of heeft Apple het maken van een ultrakrachtige machine voor veeleisende professionals helemaal opgegeven? Deze vraag houdt veel zakelijke gebruikers na drie jaar stilstand bezig.

In 2012 -toen het ook even duurde voordat er een nieuwe Mac Pro verscheen- sprak Tim Cook sussende woorden “Geen zorgen. We zijn met iets geweldigs bezig!” maar nu blijft het angstvallig stil.

Thunderbolt 3 en Skylake

Door de nieuwe MacBook Pro weten we dat Apple inzet op Thunderbolt 3 en USB-C. Ook de Mac Pro is voor uitbreidingen erg afhankelijk van Thunderbolt, want in de cilindervormige computer is geen ruimte voor insteekkaarten. Een andere interface dan Thunderbolt kunnen we ons niet voorstellen en met de nieuwe MacBook Pro in de schappen is Thunderbolt 2 niet langer geschikt.

Thunderbolt 2-aansluitingen op de huidige Mac Pro – Klik/tap voor groter.

Het probleem met de Mac Pro en Thunderbolt 3? Intel! De Mac Pro gebruikt Xeon-chips die zijn gemaakt voor hoge betrouwbaarheid en ECC-geheugen met foutcorrectie. Om Thunderbolt 3 te gebruiken is een Intel-chip uit de Skylake-generatie nodig. Voor desktops en laptops zijn deze allemaal beschikbaar, maar Xeon processors hebben een vertraging tegenover de Intel Core-chips voor consumenten. De Intel Xeon E5-v4 is de meest recente generatie en deze werd in maart gelanceerd op basis van Broadwell-architectuur (de voorloper van Skylake). Vergeet niet: De Mac Pro gebruikt een Xeon E5-v2 Ivy Bridge processor.

Licht aan het eind van de tunnel

Enkele dagen geleden kondigde Intel met een kort bericht de lancering van Xeon E5-v5 op basis van Skylake aan. Dit is wat Apple nodig heeft om een nieuwe Mac Pro met Thunderbolt 3 te maken. De processors zijn eind mei 2017 beschikbaar, dat is enkele dagen voor WWDC 2017.

Geen excuus

Natuurlijk is het ontbreken van Intel Xeon-chips met Thunderbolt 3 geen excuus om de Mac Pro drie jaar stil te laten staan. De machine werkt nu met Ivy Bridge-processors, terwijl opvolgers Haswell en Broadwell al verkrijgbaar zijn. Intel houdt strenge regie over Thunderbolt 3, maar fabrikanten kunnen hun eigen Thunderbolt 3-controller voor bij oudere generaties processors maken. Dat heeft echter geen enkele fabrikant gedaan.

Wellicht wilde Apple met Thunderbolt 3 de Haswell en Broadwell-generatie overslaan en ook de Mac Pro meteen naar Skylake brengen en heeft dat slecht uitgepakt. Dat is nog steeds geen excuus, want de Mac Pro wordt verkocht als samengestelde machine die moeilijk tot niet te upgraden is. Het is daarom Apple’s verantwoordelijkheid om voor tijdige vernieuwingen te zorgen. Drie jaar stilstand zonder uitleg is niet fraai.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
Nog steeds geen nieuwe Mac Pro door Thunderbolt 3?
Sluiten