Nog steeds geen nieuwe Mac Pro door Thunderbolt 3?

Door: Raymon Mens - 21 reacties

Komt na de MacBook Pro ook een nieuwe Mac Pro, of heeft Apple het maken van een ultrakrachtige machine voor veeleisende professionals helemaal opgegeven? Deze vraag houdt veel zakelijke gebruikers na drie jaar stilstand bezig.

In 2012 -toen het ook even duurde voordat er een nieuwe Mac Pro verscheen- sprak Tim Cook sussende woorden “Geen zorgen. We zijn met iets geweldigs bezig!” maar nu blijft het angstvallig stil.

Thunderbolt 3 en Skylake

Door de nieuwe MacBook Pro weten we dat Apple inzet op Thunderbolt 3 en USB-C. Ook de Mac Pro is voor uitbreidingen erg afhankelijk van Thunderbolt, want in de cilindervormige computer is geen ruimte voor insteekkaarten. Een andere interface dan Thunderbolt kunnen we ons niet voorstellen en met de nieuwe MacBook Pro in de schappen is Thunderbolt 2 niet langer geschikt.

mac pro achterkant schematisch
Thunderbolt 2-aansluitingen op de huidige Mac Pro – Klik/tap voor groter.

Het probleem met de Mac Pro en Thunderbolt 3? Intel! De Mac Pro gebruikt Xeon-chips die zijn gemaakt voor hoge betrouwbaarheid en ECC-geheugen met foutcorrectie.Ā Om Thunderbolt 3 te gebruiken is een Intel-chip uitĀ de Skylake-generatieĀ nodig. Voor desktops en laptops zijn deze allemaal beschikbaar, maar Xeon processors hebben een vertraging tegenover de Intel Core-chips voor consumenten. DeĀ Intel Xeon E5-v4 is de meest recente generatie en deze werd in maart gelanceerd op basis van Broadwell-architectuur (de voorloper van Skylake). Vergeet niet: De Mac Pro gebruikt een Xeon E5-v2 Ivy Bridge processor.

Licht aan het eind van de tunnel

Enkele dagen geleden kondigde Intel met een kort bericht de lancering van Xeon E5-v5 op basis van Skylake aan. Dit is wat Apple nodig heeft om een nieuwe Mac Pro met Thunderbolt 3 te maken. De processors zijn eind mei 2017 beschikbaar, dat is enkele dagen voor WWDC 2017.

Geen excuus

Natuurlijk is het ontbreken van Intel Xeon-chips met Thunderbolt 3 geen excuus om de Mac Pro drie jaar stil te laten staan. De machine werkt nu met Ivy Bridge-processors, terwijl opvolgers Haswell en Broadwell al verkrijgbaar zijn. Intel houdt strenge regie over Thunderbolt 3, maar fabrikanten kunnen hun eigen Thunderbolt 3-controller voor bijĀ oudere generaties processorsĀ maken. Dat heeft echter geen enkele fabrikant gedaan.

Wellicht wilde Apple met Thunderbolt 3 de Haswell en Broadwell-generatie overslaan en ook de Mac Pro meteen naar Skylake brengen en heeft dat slecht uitgepakt. Dat is nog steeds geen excuus, want de Mac Pro wordt verkocht als samengestelde machine die moeilijk tot niet te upgraden is. Het is daarom Apple’s verantwoordelijkheid om voor tijdige vernieuwingen te zorgen. Drie jaar stilstand zonder uitleg is niet fraai.

Reacties

21 reacties
 • Profielfoto
  SnowFall

  Ik zit ook te wachten op een nieuwe Mac Pro

 • Profielfoto
  Abelvoyen

  @SnowFall

  Dat is niet waar….

  Sandy Bridge
  Ivy Bridge
  Haswell
  Broadwell
  Skylake
  Kaby Lake
  Coffee Lake

 • Profielfoto
  Spinozo

  @Abelvoyen: volgens mij heeft de nieuwe MacBook pro LPDDR3, dus zeker geen ECC.

 • Profielfoto
  SnowFall

  @Abelvoyen

  Inderdaad ik had het al aangepast.

 • Profielfoto
  Shmoo

  Berichten over de Mac Pro beginnen een beetje zielig te worden.

 • Profielfoto
  PowerMac

  Berichten van Shmoo beginnen een beetje zielig te worden…

 • Profielfoto
  botoo

  Ik heb de indruk dat Apple de pro-users steeds meer de rug toekeert. Niet heel verwonderlijk als je naar het kleine aandeel daarvan bekijkt, het grote geld (aandeelhouders!) komt niet van de pro-users.

 • Profielfoto
  sciletto

  Ik denk dat ik zowel Apple als de afnemers kan begrijpen. Ik zit ook nog steeds te wachten op een MacPro omdat ik niet met 3 jaar oude hardware wil zitten maar ook zeker niet de zelfde prijs wil betalen die 3 jaar terug gehanteerd werd. Met een iPad of iPhone heb ik daar niet zoveel problemen mee maar wel met een desktop die minimaal 3400 kost wel.

  Anderzijds lijkt het mij dat Apple ook met een voorraad zit en dat het ontwikkel en productie proces veel ingewikkelder in elkaar zit dan wij denken. Buiten het proces zou ik als ik Apple was wel de prijs per jaar iets verlagen waardoor het aantrekkelijker wordt om dus een oudere machine te halen. Wat betreft is de MacPro ook nog steeds prima en loopt het allemaal vloeiend alleen moeten editors net iets langer wachten met renderen en converteren:(

  Het is een vrij lastige situatie en ik hoop dat Apple het beleid hierin gaat veranderen want zoals je ziet werkt het niet.

 • Profielfoto
  ozzie X

  Apple zou 2 dingen moeten doen: een stevige korting geven op de huidige Mac Pro gezien de verouderde architectuur en daarnaast een duidelijk statement afgeven dat een nieuwe Pro in de pijplijn zit. Zonder dat statement is het wel heel moeilijk om investeringsbeslissingen te doen. Als je voor werk afhankelijk bent van deze machines moet je gewoon een stabiele betrouwbare leverancier hebben. Stopt Apple met de Mac Pro moet je de tijd krijgen om over te schakelen naar Windows.

  Waarom laat Apple toch steeds deze onzekerheid boven de markt zweven?

 • Profielfoto
  knekkie

  @ozzle X

  Waarom laat Apple toch steeds deze onzekerheid boven de markt zweven?

  Voor Apple is het geven van zekerheid over de mac helemaal niet nodig.
  Het kan ze geen reet kan schelen want ze hebben een nieuwe melk koe gevonden met de iPhone en Apple Watch.

  Mac gebruikers blijven toch wel trouw. Zelfs als ze weg zouden willen gaat dat niet zomaar vanwege diepgewortelde investeringen in het Apple ecosysteem.

  Die enkeling die toch volledig de resetknop indrukt voet Apple niet eens zolang Apple het grote geld met speelgoed blijft verdienen

 • Profielfoto
  Shmoo

  Berichten van Shmoo beginnen een beetje zielig te worden…

  .
  Je moet Apple bijten, niet mij. Apple kent jou beter dan jij jezelf kent.

 • Profielfoto
  ozzie X

  Apple wil nog wel eens “hints” geven tijdens een Q&A, maar ik zie deze vraag nooit langskomen bij het journaille.

  Evengoed denk ik dat het succes van Thunderbolt 3 van de Pro gebruikers moeten komen en niet van de consument. Die zal het worst wezen. USB-3 snelheden zijn al snel genoeg voor die markt.

 • Profielfoto
  knekkie

  Ik ben benieuwd waar apple straks weer mee weg komt.

  De zelfde behuizing met een marginaal merkbaar GPU en CPU speck bumpje en alle IO naar USB C.

  Een maand of wat later komt Apple dan uit met een iMac die opnieuw sneller is en dan kan je weer 3 jaar wachten tot Apple daar iets aan doet.

 • Profielfoto
  Melle

  ozzieX zegt het helemaal perfect. En Apple is hier echt arrogant en een echte pain in the ass om die info niet te geven. We vragen niet eens meer als ze nog snel een Mac pro update zullen doen, we vragen gewoon duidelijkheid. Als ze nu (of 1jaar geleden) zouden zeggen in een persbericht van 7 lijnen dat ze wachten op Intel voor thunderbolt 3 en dat vanaf die beschikbaar is, er nieuwe Mac Pro’s komen EN dat ze geen korting geven of andere GPU opties omdat ze nog teveel voorraad hebben en geen cent aan de Mac pro minder willen verdienen…

  In zou er allemaal mee kunnen leven, maar gewoon info geven – dat is hen al teveel… Dat ze dat niet doen voor de Apple watch of de zoveelste nieuwe iPhone om het mysterie en de magie te vergroten – allemaal okĆ©.

  Maar een Mac pro oud geen magie, dat is gewoon een investering die geld moet opbrengen…

 • Profielfoto
  midas

  Intel is net als ibm een paar jaar geleden een groot probleem aan t worden van Apple. Maar t zal niet lang duren of ze maken de chips zelf.

 • Profielfoto
  donut

  midas 1 uur geleden
  Intel is net als ibm een paar jaar geleden een groot probleem aan t worden van Apple. Maar t zal niet lang duren of ze maken de chips zelf

  Ik zie Apple nog niet een Xeon achtige processor maken…
  Wat wel de vraag is of er niet een zware Core-I7 variant van de Macpro zou kunnen komen.
  voordeel: goedkoper en wellicht voor een grote doelgroep sneller.

  Voor de echte wetenschappers is de Xeon natuurlijk noodzakelijk

 • Profielfoto
  RJG

  Ik heb het tonnetje nooit wat gevonden. Als pro gebruiker wil ik een systeem kast hebben met veel ruimte.
  Nu hebben ze er zelf ook last van.
  Ik vrees dat er geen nieuwe gaat komen, komt hij er we dan vrees ik dat hij onbetaalbaar is en nog niet eens is wat ik zou willen.
  Snif…

 • Profielfoto
  Outragemac

  Weet U nog? Vroeger was er qua Macs bijna ieder jaar een upgrade. Steeds sneller, beter, zuiniger. Tegenwoordig moet je steeds minimaal 2 jaar wachten op een duurder crippled-down and stripped opvolger t.o.v. het vorige model.

 • Profielfoto
  Rokit8

  Ik erger me licht aan de mensen hier die het nieuwste van het nieuwste moeten of willen hebben. Ben je dan echt zo’n onverzadigbare veelvraat? Wees eens tevreden met wat je hebt of wees anders eens iets creatiever met wat je nu hebt. Ik maak muziek met een Mac Pro uit 2009 en dat gaat makkelijk, ik heb wel geheugen uitbreiding gedaan moet ik toegeven (24 GB).

 • Profielfoto
  HJ

  Er is een test gedaan tussen een 4000$ (2013) Mac Pro en een nieuwe 2200$ zelfbouw PC uit 2016. Op een aantal gebieden is de 2200$ PC 3 tot 4 keer sneller dan de Mac Pro. 22 vs 25 minuten renderen (3 minuten winst) boeit me ook niet, maar als bepaalde taken 20 minuten korter kunnen, nou dan moet je als “Pro” daar toch wel het voordeel van zien..

  Wat “Pro’s” hier ook vinden, het blijft een aanfluiting dat Apple’s “Pro” machine nu bijna 4 jaar oude technologie aanboord heeft.

  https://www.youtube.com/watch?v=NDmOHU6lmRw

 • Profielfoto
  DBLCreations

  Ik vond de nieuwe vorm van de Mac Pro op zich wel heel innovatief. Maar ik moet eerlijk toegeven dat ik de grote kast beter vond omdat je er mee kon doen wat je wou (in de zin van upgraden). GPU,ram,hdd’s, geluidskaarten, allemaal geen probleem…

  Uiteraard, de nieuwe mac pro neemt minder ruimte in beslag. Maar misschien zien ze bij Apple zelf wel dat dit niet de wens is van de pro gebruikers, dat die vooral het gemak willen hebben om te kunnen upgraden naar believen…