Raymon Mens
Raymon Mens Nieuws 16 november 2016

iPhone in VS produceren? Een riskante gok

Het was een van de thema’s van de Amerikaanse presidentiële campagne: het terugbrengen van de productie van elektrische apparaten zoals de iPhone van China naar de VS. Zowel de republikeinen als democraten waren er voorstander van.

Kan Donald Trump zijn belofte om “Apple te dwingen zijn verdomde computers in de VS te produceren” waarmaken? Het is moeilijk, zegt John Dulchinos, CEO van Jabil, tegen The Wall Street Journal ($).

Praktische bezwaren

Jabil is een bedrijf dat zowel in China als de Verenigde Staten electronica produceert, zowel voor Apple als andere merken. Dulchinos heeft daarom een goede kijk op wat er bij de massaproductie van apparaten komt kijken.

In China is het mogelijk om -indien nodig- tienduizenden nieuwe werk­nemers binnen een paar weken aan het werk te hebben. “Onze fabriek in China kon na een grote order zo’n 35.000 nieuwe werknemers binnen anderhalve maand aantrekken. Die snelheid is in een ander land gewoon onmogelijk,” vertelt de CEO. Hij vervolgt: “Je hebt in China de mogelijkheid om heel snel te handelen omdat de gehele supply chain in Azië en rondom China is gevestigd.” Apple vertrouwt op buitenlandse leveranciers voor componenten zoals de accu en het scherm van de iPhone.

De Mac Pro wordt in de VS geassembleerd.

Kostenplaatje

Toch is het niet onmogelijk om de productie van de iPhone op Amerikaanse bodem te repatriëren, maar het zal voor extra kosten zorgen. Niet alleen zijn Amerikaanse werknemers duurder, ook onderdelen zullen door Amerikaanse bedrijven moeten worden geproduceerd, of er volgen forse transportkosten om de componenten uit Azië over te laten komen. Dit komt volgens diverse experts die WSJ sprak 90 dollar extra productiekosten per iPhone. Wat een prijsstijging van 14 procent kan betekenen.

Productiekosten iPhone 7 (32GB) – Klik/tap voor groter.

En dan is er nog een ander probleem: China produceert niet alleen de iPhone, maar is ook een van Apple’s grootste afzetmarkten. De Chinese regering heeft al gedreigd met maatregelen als Trump zijn plannen om de productie te verplaatsen en importheffingen te verhogen doorzet (lees: China waarschuwt Trump, iPhone in de ban bij handelsoorlog).

Apple wil voorlopig niets weten van de plannen en zegt dat het al voor meer dan twee miljoen banen in de Verenigde Staten zorgt: ontwikkelaars, werknemers in de winkels en de callcenters. Daarnaast heeft de iPhone-maker meer dan 8000 leveranciers in de VS.

Assemblagelijn in China – Klik/tap voor groter.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
iPhone in VS produceren? Een riskante gok
Sluiten