MacBook Pro: problemen met oudere Thunderbolt 3-accessoires

Door: Raymon Mens - 41 reacties

Opletten geblazen bij het kopen van Thunderbolt 3-accessoires voor de nieuwe MacBook Pro. Niet alle docks en adapters die nu op de markt zijn, werken ook met de MacBook. Dit heeft accessoiremaker Plugable ondervonden en gedocumenteerd.

De MacBook blijkt accessoires die een eerste generatie Thunderbolt 3-chip van Texas Instruments gebruikt niet te herkennen. Alleen de tweede generatie chips die sinds kort beschikbaar zijn, werken feilloos.

Oorzaak onduidelijk

Het is niet duidelijk het om een bug in de drivers of bewuste beperking van Apple’s kant gaat. Pluggable heeft geconstateerd dat alle Thunderbolt 3-apparaten die de Texas Instrument TPS65982 USB-C chipset gebruiken niet werken. Apparaten die de TPS65983-chip gebruiken, werken probleemloos.

Apple zegt in een reactie tegenover AppleInsider: “We gaan niet reageren op het specifieke probleem van Pluggable, maar alle producten die de nieuwste Thunderbolt chipset met up-to-date drivers gebruiken, zullen moeiteloos met de 2016 MacBook Pro werken.” Dit is opmerkelijk omdat zowel de eerste als tweede generatie chipsets volledig gecertificeerd zijn en feilloos met Windows-computers werken.

Ook USB-C-bugs

Ook oudere USB-apparaaten blijken met behulp van een USB-C-adapter niet altijd probleemloos te werken. Dit ondervond IT-professional Louis Rossmann. Zodra hij een accessoire via een USB-C-adapter aansloot, begaf de Wi-Fi-verbinding het. Een USB-C naar HDMI-adapter bleek ook een voortdurend knipperend videosignaal te geven. Een bekend probleem waar veel kopers van de officiële Apple-adapter mee te maken hebben.

Een overstap naar een compleet nieuw platform gaat zelden probleemloos en het lijkt erop dat Apple nog de nodige problemen heeft op te lossen.

Reacties

41 reacties
 • Profielfoto
  wensink

  Jammer dit

 • Profielfoto
  KarelWillem

  Geeft niks joh. Koop je toch gewoon weer allemaal nieuwe adapters. Zijn we anders gewend dan?

 • Profielfoto
  Q-collective

  Ik heb trouwens de volledige review van Louis Rossmann bekeken en die is best hilarisch. Die MacBook Pro heeft wat mankementjes en Louis is genadeloos en legt de MacBook onder de microscoop (letterlijk!);)

 • Profielfoto
  Shmoo

  Maakt niet uit die accessoires waren toch niet mooi.

 • Profielfoto
  joram

  Let wel op: Plugable’s adapters geven duidelijk in de omschrijving aan dat het “Windows only” is. En het is al bekend dat ze even “makkelijk en goedkoop” oudere controllers wilden gebruiken om geld te besparen.

  Ja, Apple had de ondersteuning wat breder kunnen maken, maar Plugable’s manier van werken is ook een beetje discutabel.

 • Profielfoto
  4GTL

  Een standaard die geen standaarden ondersteund. Kan je het nog gekker bedenken?

 • Profielfoto
  KarelWillem

  Wie of wat daar ook verantwoordelijk voor is; het geeft weer eens duidelijk aan dat de weg van ‘daar is een adapter voor’ niet de beste is.

  We hebben het allemaal wel eens meegemaakt in welke vorm dan ook. Je koopt een adapter voor je iPad, en bedankt Apple; na een nieuwe update werkt de zooi niet meer.

  En natuurlijk is er altijd een plausibele verklaring voor. Maar ‘at the end’ ben jij als consument weer op weg naar de winkel voor nieuwe spullen.

 • Profielfoto
  knekkie

  Volgens de Appels en peren podcast is de Mac Book Pro zijn tijd te ver vooruit.

  Niet iedereen (incl rand apparatuur) is er klaar voor:D

  Dat sluit mooi aan met dit bericht

 • Profielfoto
  DBLCreations

  Ik heb trouwens de volledige review van Louis Rossmann bekeken en die is best hilarisch. Die MacBook Pro heeft wat mankementjes en Louis is genadeloos en legt de MacBook onder de microscoop (letterlijk!);)

  Heb hem ook net volledig bekeken. Toch wel geschrokken moet ik toegeven! Jammer dat deze problemen zich voor doen. Ik wacht gewoon wel wat af. Binnen een paar maanden hopelijk wat beter nieuws:-)

 • Profielfoto
  polansky

  Toch jammer dat deze nieuwe MBP niet (meer) te gebruiken is in combinatie met een USB Type-C naar USB 3 adapter. Ook jammer dat zoveel van je oude hardware niet compatible blijkt te zijn. Sommige dingen kunnen misschien opgelost worden met een software update, maar vast niet alles.

  Dit begint langzaamaan toch echt te lijken op een fail die Apple weleens duur kan komen te staan.

  Dan kun je 100x een Phil Schiller naar voren schuiven met een kletspraatje om iedereen in slaap te krijgen. Het zijn dit soort real live reviews van mensen die niet door Apple betaald worden die bepalen of deze nieuwe MBP een succes gaat worden.

  Vorige week was er nog veel commentaar op de Surface lijn van MS, vandaag krijgt Apple een flinke koek van eigen deeg.

  Als dit allemaal klopt wat er nu aan first user reviews naar buiten komt, kun je dit apparaat niet fatsoenlijk voor professioneel werk inzetten.

 • Profielfoto
  Shmoo

  Dit begint langzaamaan toch echt te lijken op een fail die Apple weleens duur kan komen te staan.

  .
  Jij bent gek, Apple krijgt hier geen last van. Over 3 dagen spreekt hier helemaal niemand meer over. Dit is veel te klein om een probleem van te maken.

  Los daarvan, waarom denk je dat een aantal dagen voor het event een persbericht naar buiten kwam dat IBM had uitgerekend dat Macs goedkoper waren dan PC’s. Zoiets is allemaal ingepland natuurlijk.

  We kunnen nu al wedden dat ergens begin volgende week Raymon een artikel schrijft over dat deze nieuwe MacBook Pro de beste verkopende MacBook in Apple’s geschiedenis is. Nooit eerder heeft Apple zoveel MacBooks verkocht na de lancering als bij deze nieuwe Macbook Pro.

  En ja, daar zal vast wel een kern van waarheid inzitten wanneer je eerst de melk bewust zuur, zuurder, te zuur, GVD wat smerig, laat worden zodat niemand er meer naar durft te kijken, laat staan drinken. Als je maar lang genoeg wacht en je komt dan met nieuwe verse melk dan betalen wij ook wel 5,- voor een pak lekkere verse melk na 8 maanden zonder melk hebben gezeten.

  Maar goed dat is Apple, dat doen ze al vanaf het begin en daar is niet zoveel verkeerd had. Dat is gewoon strategie.

 • Profielfoto
  polansky

  Dat het strategie is ben ik met je eens.

  Dat dit de best verkopende MBP gaat worden kunnen we denk ik wel met een korrel zout gaan nemen. Alhoewel ik inderdaad volledig verwacht dat Raymon zich wel weer voor het karretje laat spannen om zo’n artikel te schrijven – Damage control heet dat met een mooi woord.

  Toch weet ik niet of iedere Mac gebruiker dit gaat pikken.
  Het is omdat MacOS zo verdomd goed is, maar als Apple op deze weg door blijft gaan komt er hoe dan ook een omslagpunt.

  Het aantal negatieve reacties is nog nooit zo groot geweest en zelfs de grootste fans lijken op een aantal punten toch hun bedenkingen te hebben.

 • Profielfoto
  Shmoo

  Damage control heet dat met een mooi woord.

  .
  Voor damage control moet er iets echt verkeerd zijn en dat is niet het geval. Er zijn alleen bepaalde keuzes gemaakt waar je het mogelijk niet eens mee kunt zijn maar dat heb je altijd en je kunt zelf bepalen wat je daar mee doet. Waarschijnlijk zal het grootste gedeelte van de mensen die deze keuzes moeten maken, gewoon deze keuzes accepteren en achter 2 jaar is dit de standaard en lult niemand er meer over.

  Enkele voorbeelden zijn.
  – DVD-speler foetsie
  – Geen OS X meer op CD.
  – RAM vastsolderen.
  – Geen koptelefoon op je iPhone.

  Hoor je helemaal niemand meer over omdat het gewoon normaal is. Ook dat solderen van het RAM, daar zijn nog wel wat mensen sceptisch over maar het is heel normaal omdat OS X de laatste 3 jaar ( sinds comprimeren van RAM geheugen ) ook 1000 maal leaner is geworden. Je moet nu enkel alleen kijken dat je de juiste computer koopt voor het geen dat je gaat doen. Je kunt dus niet meer een computer kopen voor webdesign en 3 jaar later daar video’s mee gaan bewerken want dan heb je te weinig power. Verder is het hele RAM geheugen bijprikken gewoon een gevoel. Zoals een clean install dat ook is. Er is nog niemand hier op OMT gekomen die zijn/haar Mac weg heeft moeten doen omdat er te weinig RAM in zat en Apple is toch al sinds 2011 – 2012 ? begonnen met dat solderen? Wij gebruiken computers steeds langer, software kan steeds langer op oude machines draaien en met de komst van SSD is snelheid geen issue meer. Kortom fixed RAM ook niet, zolang je ongeveer hetzelfde blijft doen met je computer.

 • Profielfoto
  polansky

  Dat vastsolderen van het RAM geheugen is net als het gebruiken van een hele speciale SSD connector voor veel mensen best nog wel een heikel puntje.

  Voor mij had deze MBP niet nog dunner hoeven te worden. Ik had liever een geleidelijke overgang gezien waarbij ze een reguliere USB3.1 poort gebruiken naast USB-C. Dan kun je daar je volgende aankopen op afstemmen. Dit is allemaal veel te abrubt. Naar mijn idee te geforceerd.

  Voor mij laat Apple een duidelijk gat liggen, waar Microsoft nu handig op inspringt. De enige reden om geen overstap te maken is MacOS, waar je eigenlijk gewoon op kunt vertrouwen in tegenstelling tot Windows, alhoewel ze daar best hard aan de weg timmeren. Alleen denk ik dat Windows een paar fundamentele architectuurfouten bevat die volgens mij niet makkelijk op te lossen zijn.

  De voorsprong van Apple en MacOS met betrekking tot het gebruikersgemak wordt wel steeds kleiner.

 • Profielfoto
  DBLCreations

  Ben het grotendeels met je eens Shmoo, maar idd, sommige keuzes die Apple gemaakt heeft, zoals het wegnemen van letterlijk elke poort (ok behalve de koptelefoon aansluiting), is echt een grote deuk bij vele Apple liefhebbers (jep, inc. bij mij).

  Deze heer vertaald dit werkelijk goed:

  https://www.youtube.com/watch?v=W-G5wTcTfoM

  Verder dit:

  “– DVD-speler foetsie
  – Geen OS X meer op CD.
  – RAM vastsolderen.
  – Geen koptelefoon op je iPhone.”

  Om eerlijk te zijn is enkel het ram voor mij een klein probleempje. Maar in de iMacs en Mac Pro’s kan je gelukkig wel nog zelf in en uit halen.

  In een laptop zou het ook moeten kunnen vind ik. Maar Apple doet tegenwoordig zoals in hun beginjaren (volledig gesloten systeem, letterlijk). Dat wordt ook in de film getoond trouwens, vond het toen best grappig omdat dit niet helemaal het geval was op dat moment. Maar goed, hier zitten we nu, in 2016.

  Eerlijk, SD Slot en Magsafe ga ik denk ik het hardst missen. USB3, mja, we zullen er mee moeten leven. Vooral als je hele systeem thuis al op Mac gebaseerd is dan is het moeilijk om zomaar over te stappen. En eerlijk is eerlijk, ik hou nog altijd meer van Apple en macOS. Dus binnen dit en enkele maanden staat hier gewoon weer een nieuwe Macbook Pro (of een huidige iMac retina) want die is nog wel compatibel met de meeste hardware dat ik hier heb liggen:-)

 • Profielfoto
  Loyd

  Haha wat een troep die Pro, en daar ook nog schandalig veel geld voor vragen. Als Apple zo door gaat is het over een paar jaar een tweederangs bedrijfje???

 • Profielfoto
  Niels

  Dit is niet Apple’s schuld. En nee dit is geen fanboy geroep of het in bescherming nemen van Apple.

  TI is hier verantwoordelijk voor door niet volgens de afgesproken standaard van Intel te produceren. Dat krijg je als een producent zo goedkoop en snel mogelijk iets op de markt wil brengen.

  En de verhalen dat USB-C naar USB-A adapters etc niet werken zijn helemaal niet waar. Bovendien werkt alle hardware die hierop aangesloten wordt als het goed is gewoon naar behoren, anders is het een kwestie van een driver update die de betreffende fabrikant dient uit te brengen.

 • Profielfoto
  polansky

  Heb je de video ook echt bekeken NielsDam?

  Dat zou ik dan eerst maar eens doen. De video laat weinig ruimte voor een andere conclusie omtrent de adapterproblemen. In de video wordt zelfs getoond dat het op de oude MBP namelijk wel werkt net als op alle andere computers die erbij worden gehaald. Waarom zou je ontkennen? Apple kan heus fouten maken hoor.

 • Profielfoto
  Zakske

  TI is hier verantwoordelijk voor door niet volgens de afgesproken standaard van Intel te produceren. Dat krijg je als een producent zo goedkoop en snel mogelijk iets op de markt wil brengen.

  Dit zijn oude chipsets en met Windows werken ze prima, dus ik denk echt dat je het probleem bij Apple moet zoeken.

 • Profielfoto
  KR1275

  Ik betwijfel of dit wel een succes wordt. Hoe recht sommige dit kromme beleid van Apple ook willen praten.
  Ik voorzie een run op de voorgaande modellen.
  USB-C? Ik zie het vrijwel alleen op Apple spul. De rest is grotendeels USB 2 en 3. En dat functioneert prima.Ik kan niks met USB-C.

 • Profielfoto
  KR1275

  Ik betwijfel of dit wel een succes wordt. Hoe recht sommige dit kromme beleid van Apple ook willen praten.
  Ik voorzie een run op de voorgaande modellen.
  USB-C? Ik zie het vrijwel alleen op Apple spul. De rest is grotendeels USB 2 en 3. En dat functioneert prima.Ik kan niks met USB-C.

 • Profielfoto
  iMac Lover

  Wat een kostelijk filmpje, het deed mij denken toen ik electronica studeerde bij KPN.

  Maar Apple heeft wel een groot probleem, als rand apparatuur van derden die volgens ISO en NEN normen zijn gefabriceerd niet werkt met hun nieuwe MacBooks.
  Mijn volgende laptop is geen MacBook maar vermoedelijk een Dell.
  Het kan niet al te mogelijk zijn om MacOs te draaien op een Dell

  Nogmaals ik heb genoten van het filmpje

 • Profielfoto
  Zakske

  Het kan niet al te mogelijk zijn om MacOs te draaien op een Dell.

  Dat valt stiekem best tegen.

 • Profielfoto
  iMac Lover

  @Zakske ik heb een aantal filmpje gezien op YouTube
  Het is wel te doen, maar het is niet simpel een iso file van een besturing systeem zoals MacOs te importeren in een Virtual programma zoals Virtual box

  Ik ga dit eens uitzoeken.

 • Profielfoto
  WillemZ

  Als dat waar is, iMac Lover, dan is er een markt voor fabrikanten die MAC OSX kunnen leveren op goedkopere hardware.

  Maar dat zal Apple wel niet toestaan, ben ik bang voor.

 • Profielfoto
  Arjan110

  Nieuwe macbook? Doe mij de oude nog maar. Wacht nog wel een jaartje of de usb-c echt gaat aanslaan, of genoemde problemen zijn opgelost en of de prijzen wat aantrekkelijker worden gemaakt.

  Apple, it just works!! Helaase bewijst de video van Louis het tegengestelde.

 • Profielfoto
  iMac Lover

  Ik hoop, dat deze link naar YouTube werkt

  MacOs op een Windows machine

  https://m.youtube.com/watch?v=zMtfa_8zhD0

 • Profielfoto
  Humain

  Als dat waar is, iMac Lover, dan is er een markt voor fabrikanten die MAC OSX kunnen leveren op goedkopere hardware.

  Maar dat zal Apple wel niet toestaan, ben ik bang voor.

  Die was er een aantal jaar geleden ook, maar die mocht zijn deuren sluiten. Iets met de algemene voorwaarden in OSX:)

  https://en.m.wikipedia.org/wiki/Psystar_Corporation

 • Profielfoto
  iep

  Maar Apple heeft wel een groot probleem, als rand apparatuur van derden die volgens ISO en NEN normen zijn gefabriceerd niet werkt met hun nieuwe MacBooks.

  Je kent dus het hele principe van standaardisatie niet (en daarmee dus ook niet dingen als kalibratie en ijking). Standaardisatie, kalibratie en ijking is geen exacte wetenschap. Je hebt bepaalde speelruimte en die ruimte is bij de ene standaard wat groter dan bij de andere. Een standaard geeft je dus geen garantie, hoogstens een verwachting. Kijk maar eens naar ISO normen als 9001 en 27001. Geen enkel bedrijf heeft dezelfde uitvoering van die normen omdat het a. niet kan van de standaard en b. onmogelijk is omdat geen enkel bedrijf op elkaar lijkt.

  Mijn volgende laptop is geen MacBook maar vermoedelijk een Dell.
  Het kan niet al te mogelijk zijn om MacOs te draaien op een Dell

  Succes met je ontdekkingstocht waaruit je zult concluderen dat het gras niet groener is bij de buren;)

  Btw, dit is wel een filmpje van iemand die hier vergruisd werd toen hij zei dat je geen Mac moet kopen. Maar ja, gezien de domme reacties hier (niemand die ook maar iets van IT lijkt te weten of ook maar enigszins z’n huiswerk heeft gedaan) kun je ook niet verwachten dat men dat nog weet.
  Dat geldt overigens ook voor USB3.0 want dat was in den beginne ook een en al ellende bij alle fabrikanten. Het is allemaal nieuw en dat is hier ook zo dus je zult ook hier rekening moeten houden dat het niet allemaal even vlekkeloos werkt.

  Overigens is het verhaal niet zo simpel als hij in het filmpje laat zien. Hij gebruikt sterk verouderde hardware die niet op USB werkt. Hiervoor heeft hij een adapter nodig en die probeert hij nu met een adapter op de Thunderbolt 3 poort van de Mac aansluiten. Uit ervaring kan ik je vertellen dat dit soort dingen een regelrechte PITA zijn en devices zich heel erg raar kunnen gedragen. Zo heb ik al diverse devices met een USB2 kabel op een USB3 poort aan moeten sluiten. Dit is een welbekend en gedocumenteerd probleem met USB3 die je alleen op deze wijze kunt oplossen (of door een USB2-only hub er tussen te zetten). Om maar te zwijgen over het feit dat hij niets over de software vertelt. We weten dus niet welke OS X versies er worden gebruikt, welke drivers zijn geïnstalleerd, hoe compatible die zijn met het betreffende OS, etc. Terwijl dit toch echt allemaal basiskennis is, zeker voor iemand die in de repair zit. Het feit dat ie via wifi werkt helpt ook niet want dat is berucht om de enorme waslijst aan issues. Je kunt in ieder geval geen conclusies afleiden uit zijn verhaal vanwege het ontbreken van veel te veel informatie. Dit filmpje is dus vrij waardeloos, niet meer dan een eerste aanzet.

  @KR1275: USB-C zit op vrijwel iedere hedendaagse smartphone en tablet waar iets anders dan iOS op draait. Gigantisch veel devices al dus. Nokia was de eerste die er gebruik van maakte, die hadden het als data poort op hun tablet. Apple is 1 van de laatsten die met USB-C komt. As usual zijn ze laat.

  USB 2 en 3 heeft overigens niets met stekkers of USB-C te maken. USB-C is niet meer dan een stekker die je voor van alles in kan zetten. Je kunt het dan ook gewoon gebruiken voor een USB2 kabel of eentje waar DisplayPort over gaat (zoals nu gebeurd bij de eerste USB-C schermen).

 • Profielfoto
  NASI-GORENG

  Vreemd mannetje…
  Raar verhaal over toetsenbord herrie en secretaresse… zoals de waard is vertrouwt hij zijn gasten….

 • Profielfoto
  Alexander Henket

  Vond het filmpje brilliant. Dat USB-C verhaal lost Apple vast wel op maar dat toetsenbord blijft hetzelfde. Ik wist al dat ik dit jaar oversloeg en dit is koren op mijn molen. 2017 wil ik betere prijzen, geen toetsenbordherrie, meer ram en MagSafe. Mijn randapparatuur vervang ik dan ook wel inclusief mijn iPhone

 • Profielfoto
  RJG

  @iep
  Btw, dit is wel een filmpje van iemand die hier vergruisd werd toen hij zei dat je geen Mac moet kopen. Maar ja, gezien de domme reacties hier (niemand die ook maar iets van IT lijkt te weten of ook maar enigszins z’n huiswerk heeft gedaan) kun je ook niet verwachten dat men dat nog weet.

  Je zal wellicht gelijk hebben, het is de vraag of je dat moet zo moet schrijven, maar ik hoop dat er voor Apple genoeg klanten over blijven als je wel heel hoog IT niveau moet hebben om nog te snappen dat je Apple producten moet kopen en welke randapparatuur nu wel en niet werkt.

  En ik krijg het gevoel van de boze bakker die tegen de mensen op straat staat te schreeuwen dat zijn brood toch echt het lekkerste is terwijl zijn “ex” klanten het niet te eten vinden.

  Filmpje is heel erg leuk;-)

 • Profielfoto
  RJG

  MacOS op een andere OS draaien, lijkt me niet handig en voor veel meer problemen zorgen. Neem dan maar je verlies en koop een Macbook met alle voor en nadelen of stap over naar een andere OS.

 • Profielfoto
  BomC

  MacOS op een andere OS draaien, lijkt me niet handig en voor veel meer problemen zorgen. Neem dan maar je verlies en koop een Macbook met alle voor en nadelen of stap over naar een andere OS.

  Het probleem ontstaat wanneer Apple geen machine meer maakt waar je veel mee kunt nadat je al duizenden hebt geïnvesteerd in MacOS-software (die ook veel beter is overigens). Gelukkig is die ouwe MBPr nog te koop.

 • Profielfoto
  Sjurkie

  Vreemd mannetje…
  Raar verhaal over toetsenbord herrie en secretaresse… zoals de waard is vertrouwt hij zijn gasten….

  Dat verhaal is niet raar. Het is exact wat één van de secretaresses bij mij op de zaak zei toen ik haar mijn Das Keyboard liet proberen. “Typt lekker hoor, maar het ding maakt veel geluid, dan kunnen ze horen wanneer ik niets doe.”

  Ik heb geen enkel probleem met toetsenbord-geluid. Als een collega bij mij komt kijken waarom ze even niet horen weet ik genoeg: blijkbaar drukker met naar mij luisteren dan de eigen werkzaamheden;-) Voor wat de Pro betreft: ik wil een goede aanslag, geen halve mm.

 • Profielfoto
  lordoftheflatbush

  Wat een gekloot. Zelfs compatbiliteif niet geregeld.

 • Profielfoto
  Sjurkie

  Inmiddels het toetsenbord kunnen testen en het verhaal klopt wel, het toetsenbord van de nieuwe Pro maakt beduidend meer geluid dan het toetsenbord op de oude en de Air. Echt problematisch vind ik dat trouwens niet, het is bij lange na niet het geluid dat een mechanisch toetsenbord maakt.

  Toetsaanslag is wel minimaal, voor mij absoluut niet prettig en daarom blij dat ik dit nu op een nieuwe Air tik en niet op de Pro.

 • Profielfoto
  RJG

  @BomC
  Klopt, omschakelen tussen diverse Besturing Systemen is, afhankelijk van de gebruikte software, niet zo eenvoudig.
  Ik denk dat Apple daar ook van uit gaat.

 • Profielfoto
  KR1275
 • Profielfoto
  recoiller

  Ik mis de filosofie van “It just works”…

  Wat voor bende zijn ze van Apple aan het maken..

 • Profielfoto
  Veentje

  Nou hier een gebruikers ervaring: Net nieuwe MacBookPro binnen… prachtig maar idd problemen met monitoren met Thunderbolt kabels naar Displayport…
  Dus dure adaptor van Apple gelijk maar mee besteld.
  Werkt het? NEE!!! Alles geprobeerd. Diverse merken kabels, verschillende poorten, kortom alles wat ik maar kon verzinnen. (1x Dell monitor 4K en 1x Iiyama 4K)

  Wat een gedoe weer.
  Je koopt een waanzinnig mooie maar dure laptop. Allemaal nieuwe poorten. Ze zouden adaptors er gratis bij moeten leveren… en adaptors die wel werken.
  Met Apple gebeld… konden het niet oplossen. Morgen wordt ik terug gebeld.