MacBook Pro: Intel beperkt Apple tot 16GB RAM

24 reacties

Geen enkele Apple-laptop wordt momenteel met meer dan 16GB werkgeheugen verkocht, zelfs niet de 15-inch MacBook Pro met Touch Bar, die met alle opties zo’n € 4.999 kost. Dit is niet nieuw, sinds 2011 wordt de MacBook al met maximaal 16GB RAM uitgebracht.

Wie professioneel met beeldbewerking bezig is (of 20 tabbladen in Chrome open heeft staan…) wil meer werkgeheugen. Waarom anno 2016 niet meer dan 16GB RAM? Intel blijkt de boosdoener.

Beperking Intel Skylake

Na de aankondiging van de nieuwe MacBook Pro kwam al snel de vraag op waarom er geen 32GB-model is. Apple antwoordde dat dit niet mogelijk is omdat 32GB teveel van de accu vraagt. Hoewel dat waar is, heeft de fabrikant niet veel technische informatie gegeven.

Apple maakt in de MacBook Pro gebruik van Intel Skylake-processors, een architectuur die later dan aangekondigd beschikbaar was en pas echt dit jaar goed leverbaar was. In theorie heeft de chipmaker Kaby Lake als opvolger klaar, maar in de praktijk komen die chips pas volgend jaar op de markt. Tussen deze twee generaties zitten veel verschillen, maar wat ons in dit geval interesseert is de ondersteuning voor RAM-geheugen.

DDR4-16x9
Bij een desktop is DDR4 verplicht voor Skylake, terwijl bij laptops alleen LPDDR3 ondersteund wordt.

Meer geheugen? Niet voor 2018

Skylake is alleen compatibel met het energiezuinige LPDDR3 (Low Power) of gewoon DDR4-geheugen voor desktops, dat meer energie vraagt. Om de accuduur op peil te houden bij 32GB RAM, heeft Apple het nog zuinigere LPDDR4-geheugen nodig. Intel ondersteunt dat echter pas bij zijn Kaby Lake-chips en die zijn nog niet beschikbaar.

Daarnaast ondersteunt Kaby Lake alleen LPDDR4 in de U-series chips, die voor de 12-inch MacBook en niet de MacBook Pro geschikt zijn. Cannon Lake, de opvolger van Kaby Lake, is wél volledig compatibel met LPDDR4. Oorspronkelijk werd deze generatie in 2017 verwacht, maar reken er niet voor 2018 op.

macbook-air-macbook-bovenonder-16x9
Vorige en huidige generatie MacBook Pro.

Apple zou voor ‘gewoon’ DDR4-geheugen kunnen kiezen, maar de losse geheugenmodules voor desktop passen niet in de compacte behuizing van de MacBook Pro en verbruiken alsnog meer energie. Ook Microsoft loopt met zijn Surface Book tegen deze beperkingen aan. Een snelle blik op het assortiment van Dell leert ons dat ook de high-end XPS 13 met maximaal 16GB werkgeheugen leverbaar is.

De vraag is hoe lang Apple zich nog door Intel wil laten beperken. Tim Cook heeft ongetwijfeld een ARM MacBook in zijn bureaulade liggen die hij aan Intel laat zien wanneer blijkt dat de fabrikant eerder gecommuniceerde beschikbaarheid van chips niet kan nakomen. Met de chips voor iOS-apparaten is Apple tegenwoordig een zwaargewicht in de wereld van processors. De A10-chip in de iPhone 7 is nauwelijks minder krachtig dan het 13-inch instapmodel MacBook Pro.

Schermafbeelding 2016-11-01 om 15.12.30
De A10-chip van de iPhone 7 presteert niet veel slechter dan de Intel Core i5 van het instapmodel MacBook Pro.

In veel opzichten doet deze periode denken aan de jaren 2000, toen Apple wanhopig wachtte tot IBM een mobiele versie van de Power PC G5 af had. In plaats van nog langer te wachten, bracht Apple in 2006 de eerste MacBook Pro met x86-processor van Intel uit. Gaat de geschiedenis zich herhalen?

Reacties

24 reacties
 • Profielfoto
  Gijs Raggers

  Intel is het nieuwe Motorola.

 • Profielfoto
  Neowip

  een dezer dagen

  “Hell just froze over, for the past 5 years we’ve been working on bringing macOS to ARM”

 • Profielfoto
  Q-collective

  Dit is toch een mooie framing hoor. Apple kiest duidelijk voor accuduur. Dat mag natuurlijk, maar wees wel gewoon eerlijk over die keuze en schuif het feit dat je “pro” lijn niks met professionele specs te maken heeft niet af op een ander.

 • Profielfoto
  joram

  Het is wat makkelijk om Intel de schuld te geven: ten slotte kiest Apple ervoor welk type CPU ze in die laptop stoppen. De Razer Blade (ook een héél dunne lapto) kan bijvoorbeeld wel tot 32GB aan ram kwijt als ik me niet vergis, en heeft óók een Intel i7 Quadcore processor.

  Apple geeft meer om de esthetiek dan de performance, en kiest daarom voor een zuinigere CPU die deze RAM-limiet heeft, in plaats van dat ze de laptop niet dunner maken, maar een grotere accu plaatsen in de vrijgekomen ruimte die de kleinere hardware oplevert.

  Want een “Pro” lijn waarbij performance dusdanig belangrijk is, beperken tot 16GB aan RAM, dat kan éigenlijk geen Pro meer heten hedendaags. Zelfs als je niet aan 3D-rendering doet of met veel audio-streams werkt, en alleen maar zware Photoshop, Indesign en Illustrator bestanden bewerkt, dan heb je al snel geen genoeg meer aan 16GB aan RAM. Helemaal als je de prijs nog eens met letterlijk honderden euro’s verhoogd.

 • Profielfoto
  no_poo

  Ik ben nog wel eens tegen die beperking aangelopen. Eigenlijk een stomme beperking gezien de kracht van de rest van het systeem. Maar goed, wachten tot 2018 lijkt mij ook geen strak plan.

 • Profielfoto
  Mac Daddy

  Ik vind het ook nogal wat dat hierbij alleen maar Intel de schuld geven ja.
  Lijstje
  Allemaal Skylake chips en 32GB aan RAM. Het kan dus wel.

  Voor een pro machine hadden ze prima kunnen kiezen voor niet LP RAM en gewoon normale sticks erin kunnen stoppen en inderdaad met de extra ruimte met meer accu capaciteit te vullen.

  Ik begrijp best dat er voor notebooks nog veel gewichtswinst is te behalen. Het zou heel fijn zijn als een notebook net zo licht of lichter dan een tablet is. Dan neem je hem nog makkelijker mee, maar hou dat soort ontwikkelingen liever in de MacBook of MacBook Air totdat het echt kan met een Pro machine.

 • Profielfoto
  Ruurd

  Ja leuk lijstje. De suggestie voor Razer Blade… Leuk ding. Maar wat valt er op? Het scherm kan niet tegen een Retina-scherm op. Kom op zeg. HD. Dat is niet meer van nu. En niemand die de alternatieven aanwijst durft het woord accuduur in de mond te nemen.
  En dat ‘Pro’… wie van jullie is hier een Pro die zo dom is om het echte zware werk op een laptop te doen? Ik vind het nog steeds Pro. Ik maak software op een MBP en ik kan rustig naar huis gaan met de trein zonder halverwege een lege accu te hebben en zonder me permanent aan traagheid te ergeren.

 • Profielfoto
  Mac Daddy

  Ik heb net even de ‘New Razor Blade’ specs bekeken. 14inch met een resolutie van 3200×1800, 16GB DDR4 RAM, een GTX 1060 met 6GB VRAM en dat allemaal voor 2584,50 euro. Daarbij krijg je 1 USB-C Thunderbolt 3 poort en 3 USB 3.1 poorten en een HDMI aansluiting, dus dongels heb je minder nodig. Het is een aluminium (uni)body die een heeel klein beetje groter en zwaarder is dan de 15 inch.

  Dan zijn er 2 vragen. 1: Hoe goed is dat hoge resolutie display? 2: welk is er qua accu zuiniger? Maar het laat wel zien dat Apple wel degelijk DDR4 RAM had kunnen gebruiken is een ietsje dikkere laptop.

 • Profielfoto
  Mac Daddy

  En over Pro’s die zwaar werk op een laptop doen? Die zijn er zat, want Apple laat zelf ook zien dat je er 2x 5K beeldschermen op aan kan sluiten.
  Daarnaast. Als ik naar mezelf kijk. Ik heb thuis een dikke desktop staan, maar ik ben freelancer en wil ook graag op locatie kunnen werken. Dan wil ik graag een mobiel werkpaard.

 • Profielfoto
  Dutch-American

  Apple zou voor ‘gewoon’ DDR4-geheugen kunnen kiezen, maar de losse geheugenmodules voor desktop passen niet in de compacte behuizing van de MacBook Pro en verbruiken alsnog meer energie

  En dus ligt de schuld niet bij Intel Raymond, maar bij Apple. Men had de compacte behuizing ook gewoon een paar millimeter dikker kunnen maken. Dan passen ze wel en had je een grotere accu erin kunnen stoppen om het energie verbruik te compenseren.

  Begrijp zowiezo niet de obsessie dat alles dunner en dunner moet. Bij de macbook air okay, maar bij een pro machine maken die 2 milimeter echt niet uit hoor. Ze zijn nog steeds erg licht en compact..

 • Profielfoto
  KR1275

  Ik heb mijn MBP 2014 nog nooit te dik gevonden, hij past overal.

 • Profielfoto
  DBLCreations

  Apple zou voor ‘gewoon’ DDR4-geheugen kunnen kiezen, maar de losse geheugenmodules voor desktop passen niet in de compacte behuizing van de MacBook Pro en verbruiken alsnog meer energie

  En dus ligt de schuld niet bij Intel Raymond, maar bij Apple. Men had de compacte behuizing ook gewoon een paar millimeter dikker kunnen maken. Dan passen ze wel en had je een grotere accu erin kunnen stoppen om het energie verbruik te compenseren.

  Begrijp zowiezo niet de obsessie dat alles dunner en dunner moet. Bij de macbook air okay, maar bij een pro machine maken die 2 milimeter echt niet uit hoor. Ze zijn nog steeds erg licht en compact..

  Volledig mee eens:-)

 • Profielfoto
  freewel

  Lddr staat niet voor low profile…… staat voor low engery… aka gebruikt minder stroom. Vaak lever je daar een stukje snelheid voor in

 • Profielfoto
  Dutch-American

  Op tweakers.net ook een artikel over dit onderwerp:
  tweakers

  Veel meer info. Erg interessant dat ook de accu’s minder capaciteit hebben dan de oudere modellen.

  De accu’s hebben echter een significant lagere capaciteit dan die van de voorgangers. De 2015-versie van het 13″-model had een 76Wh-accu, terwijl de 2016-versie zonder Touch Bar 54,5Wh heeft. Met Touch Bar is de batterij met 49,2Wh zelfs nog kleiner. In 2015 had het 15″-model een 99,5Wh-accu, maar die in de nieuwe heeft een capaciteit van slechts 73,9Wh. De capaciteiten zijn dus met ongeveer een derde en een kwart afgenomen. Vermoedelijk heeft Apple daarom op meerdere punten op stroomverbruik moeten bezuinigen om de verbeterde accuduur te kunnen leveren.

 • Profielfoto
  midas

  Kan Apple er niet een paar van die a10 chips induwen ipv Intels rommel, jaja ik blijf fan van de G5!

 • Profielfoto
  polansky

  Wat een gelul om Intel hiervan de schuld te geven. Rara, waarom diezelfde intel processor dan wel werkt op een Windows machine met 32GB.

  Oh – het gaat Apple om het platte..
  Nou ja wie is daar schuld aan? Apple zelf natuurlijk in hun idiotie om zoveel mogelijk verloopkabeltjes te kunnen slijten, zodat bestaande apparatuur ook nog gewoon kan blijven werken.

  Of een MBP alleen maar draadloos zijn werk doet, ook zo’n gelul. Bij iedere vergadering is het bijna vechten om een stekkercontactdoos zodat de Macs maar ingeplucht kunnen worden.

  Terug bij je bureau is ook 95% gewoon verbonden met zijn Magsafe aan de voeding. Misschien moet Apple eens heroverwegen of het nog wel computers wil verkopen, dan is dat in ieder geval voor iedereen duidelijk.

 • Profielfoto
  jackybe67

  Polasky,

  lees het artikel nog eens na en kruip daarna voor onbepaalde tijd de grond in. Wat een zeurpiet ben jij eigenlijk…

 • Profielfoto
  Buzz

  Ben ik dan de enige hier die een 15″ MacBook Pro en 27″ iMac voor professionele doeleinden gebruikt, en toch in beide machines met 8 GB RAM het geheugengebruik in Activity Monitor nog nooit in het oranje heb zien belanden?

 • Profielfoto
  DBLCreations

  Ben ik dan de enige hier die een 15″ MacBook Pro en 27″ iMac voor professionele doeleinden gebruikt, en toch in beide machines met 8 GB RAM het geheugengebruik in Activity Monitor nog nooit in het oranje heb zien belanden?

  Denk het wel, Welke programma’s gebruik jij als ik vragen mag? Ik heb met mijn 16gb merkbaar niet genoeg sinds de laatste paar maanden. (ik werk met LPX en FPX). Ik moet ook niet al te gek doen met 3d in Photoshop. 8GB en niet in het oranje komen is echt ongelooflijk goed van jou!

 • Profielfoto
  4GTL

  Inderdaad iets wat ik me al vaak heb afgevraagd… Waarom moeten die toestellen nu steeds dunner en lichter?

  Ok ik herinner me nog mijn oude pentium 2 laptop van SIemens, dat ding woog loodzwaar, je moest een keuze maken tussen batterij, diskettestation of CD-rom of voeding in het toestel te klikken, de rest was via kabeltjes te verbinden,…

  Die toestanden willen we anno 2016 natuurlijk niet meer, maar de meeste in de afgelopen 10 jaar geproduceerde 15″ laptops zijn prima mee te nemen op gebied van formaat en gewicht.

  ARM… zou OS X hier echt vlot op lopen? Geen flauw idee infeite.

 • Profielfoto
  Sjurkie

  Kan Apple er niet een paar van die a10 chips induwen ipv Intels rommel, jaja ik blijf fan van de G5!

  Dat gaan ze niet zomaar doen, op de korte termijn zeker niet. Ja, de benchmarks zoals Geekbench zien er goed uit, maar dat zijn benchmarks die gestoeld zijn op mobiele systemen.

  De ARM-socs doen het voornamelijk beter in de single core prestaties, de nieuwe A10 zelfs beter dan de Mac Pro, maar hoeveel zegt dat? Ik heb een pc met een eenvoudige Intel G3258 die befaamd is om zijn single core performance (in de top op het vlak van performance per dollar), maar multi core legt deze het af met 2 non-hyperthreading cores. Wat betekent dat in de praktijk? Eenvoudige processen vliegen er doorheen, maar draai een beetje programma, of meerdere programma’s tegelijk, en je merkt dat het lastig wordt. Dit is overigens iets dat je met benchmarks als die van BAPCO ook ziet bij de iPad en iPhone: real life performance is lang niet zo goed als de synthetische benchmarks aangeven. Geekbench telt bijvoorbeeld SHA2-encoding vrij zwaar mee en daarin doen de ARM-socs van Apple het erg goed, maar hoe vaak doe je dit in de praktijk?

  Deze genoemde Intel cpu kost 6 tientjes en is in geekbench redelijk vergelijkbaar met de iPad Pro. Wil je die performance in je pro laptop hebben? Ik – gezien mijn ervaringen – in ieder geval niet, tenzij ik enkel zware single core zaken ga draaien (zoals ik nu doe).

 • Profielfoto
  Zakske

  Raymon

  Wie professioneel met beeldbewerking bezig is (of 20 tabbladen in Chrome open heeft staan…) wil meer werkgeheugen.

  Overdrijven is ook een kunst; oude MacBook Pro, 23 zware sites open in Chrome en nog meer dan 3 van de 8 GB RAM vrij.

 • Profielfoto
  Koekenbakker

  Dit is een beter lijstje.
  Veel laptops komen niet std met 32GB maar kan je zelf wel makkelijk upgraden naar 32GB als je dat nodig hebt.

  https://tweakers.net/categorie/496/laptops/producten/#filter:RYtBCsIwEEWvIn8dITatLTlAoQtXWYqL0A4SG9uSBEFL7u5UQVfDvP_eijkMFFpHfoDGEtwtQnyhmUNiZmP_Iwv1HXv7g8Bir2Tci6ArKbawp5OboPmJrLXOJwoReoVSVbXd-zajkGWDLFCWzYc-rIc-o5sS-Z0Zn96OhAsLStbyn6miPnKX8xs

  Voor ~600euro heb je dus al een laptop met skylake en 32GB
  Lekker bezig Apple!

  Degelijke optie imo is de Dell XPS, ook dun en mooi ontwerp.

 • Profielfoto
  djneo

  Amd, kom maar snel met Zen