Maakt MacBook Pro de Mac Pro overbodig?

Door: Raymon Mens - 35 reacties

Is de Mac Pro door de nieuwe MacBook Pro overbodig geworden? Vroegen we ons vlak na de aankondiging af. Het antwoord van onze Twitter-volgers was een volmondig NEE. Toch lijkt Apple wel in die richting te gaan met 5K-schermen en Thunderbolt 3.

Een completer plaatje wordt geleverd door Barefeats, dat de prestaties van een quad-core Mac Pro uit 2013 vergeleek met de nieuwe 15-inch MacBook Pro en een 15-inch MacBook Pro uit 2015.

De geteste machines

 • Mac Pro met quad-core Intel Xeon op 3,7 GHz en 16 GB RAM-geheugen (DDR3 1867 MHz), 512GB PCIe‑SSD en twee D300 FirePro-videokaarten. Actuele prijs: € 3.759.
 • MacBook Pro 15-inch met Touch Bar, Intel Core i7 quad-core 2,9 GHz, 16 GB RAM-geheugen (LPDDR3 2133 MHz), 1TB PCIe‑SSD en Radeon Pro 460 (4 GB). Actuele prijs: € 4.039
 • Oude 15-inch MacBook Pro met Core i7 Quad 2,8 GHz, 16 GB RAM-geheugen (1600 MHz DDR3), 1TB PCIe‑SSD en AMD Radeon R9 M370X (2 GB). Uit 2015. Niet meer nieuwe verkrijgbaar.

Mac Pro sneller

Er zijn een aantal tests waarin de Mac Pro gehakt maakt van de laptops. Zo is het exporteren van een 5K bestand naar ProRes 4444 XQ in Final Cut Pro in 19 seconden op de Mac Pro gedaan. De MacBook Pro 2016 doet er 50 seconden over en zijn voorganger eindigt niet veel later met 56 seconden.

hilap_bruce
Klik/tap voor groter.

Dit is ook zo bij het toepassen van een Blur-effect in FCPX. De Mac Pro wint, maar de verschillen zijn kleiner: 16,6 seconden voor de cilinder, bijna 23 seconden voor de laptop uit 2016 en 26,7 seconden voor de laptop uit 2015.

De grafische kaart van de Pro laat zijn spierballen duidelijk zien bij real-time tonen van ruisonderdrukking op een film in DaVinci Resolve. De Mac Pro haalt 19,1 fps tegen 10,4 fps op de MacBook Pro met Touch Bar en 6,5 fps voor de 2015 MacBook Pro.

hilap_dnr
Klik/tap voor groter.

Gelijk

Bij Photoshop gaan de Mac Pro en MacBook Pro met Touch Bar gelijkop. Bij het toepassen van het ruisreductie- en blur filter zijn de scores praktisch identiek. Het toont wel dat de MacBook Pro uit 2015 in het ergste geval twee keer zo langzaam is. Een duidelijk gevolg van de oudere GPU.

hilap_nois
Klik/tap voor groter.
hilap_iris
Klik/tap voor groter.

MacBook Pro sneller

Apple heeft de laatste jaren flink geïnvesteerd in flashopslag en dat is terug te zien. De MacBook Pro uit 2016 is bijna drie keer zo snel als de Mac Pro bij het lezen van een groot bestand van de disk. Dit is erg nuttig voor iedereen die met grote bestanden zoals video’s, RAW-foto’s of datasets werkt.

hilap_sr
Bijna 3000MB/s op een laptop. Het kan in 2016. – Klik/tap voor groter.

Bij kleine bestanden wordt het verschil kleiner, maar nog steeds aanzienlijk. In de test is overigens ook terug te zien hoe de Mac Pro presteert wanneer de SSD Van de MacBook Pro uit 2015 in de machine geplaatst wordt (SM951).

hilap_rr
Klik/tap voor groter.

Onvergelijkbaar

Als er iets is dat deze test aantoont, is dat het alleen nog zin heeft om een Mac Pro te kopen als je professioneel met Final Cut werkt. In andere gevallen presteert de MacBook Pro met Touch Bar net zo goed of beter. De vraag is wel hoe goed een laptop blijft presteren bij langdurig zware belasting. De keuze tussen Apple-producten voor professioneel gebruik is anno 2016 erg ingewikkeld, en dan hebben we het nog niet eens over de prijs…

mac-pro
De Mac Pro is sinds 2013 niet meer geüpdatet.

Reacties

35 reacties
 • Profielfoto
  Niels

  Als ze de Mac Pro nooit meer updaten, dan zal de MacBook Pro ergens in de toekomst de Mac Pro in prestaties voorbij gaan. Het is gewoon schandalig dat Apple de ontwikkeling van de Mac Pro vergeten lijkt te zijn, zeker met die zwaar verouderde en schandalig dure hardware die ze blijven aanbieden.

 • Profielfoto
  Jeroen3007

  Jullie geven duidelijk geen volledig beeld van de prestatieverschillen

  Bij echte multicore workloads zal de xeon de mobiele laptop processoren echt wel voorbij blazen!

  Wel is goed te zien hoe goed Intel is geworden met het boosten van hun processoren qua kloksnelheden op 1/2 cores en hoe veel invloed dat nog steeds kan hebben op applicaties die (nog steeds) niet het volledige potentiaal gebruiken van alle core’s in de mac pro

 • Profielfoto
  veenbeest

  Ik ben het niet eens met je conclusie. Het grote verschil met een MBP en de Mac Pro is natuurlijk dat je ook betaalbaar een 6-core met 64GB geheugen kan aanschaffen. Dan heb je een beest van een machine, ook nu nog (en ik ben blij dat ik hem heb). Ik develop veel met gelijktijdige VM’s op de machine en heb nog geen krachtiger machine gezien, behalve dan een server in een 19″ rack.

  Juist een nieuwe versie van de Mac Pro met 6x (of meer) USB-C met Thunderbolt 3 is heel erg welkom. De snelheid van de SSD blijft tegenwoordig achter in de Mac Pro, dat klopt. Maar problemen heb ik er nog niet mee gehad. Let wel: de maximale snelheid van de SSD haal je alleen bij grote kopieeracties op dezelfde schijf. Er zijn weinig verbindingen waarover je meer dan 1 GB/s haalt. En dat haalt de Mac Pro nu ook makkelijk.

  Jammer genoeg testen mensen alleen video- en fotobewerkingsapplicaties.

 • Profielfoto
  ozzie X

  Deze vergelijking gaat alleen maar op omdat Apple zijn andere Mac-computers heeft laten versloffen en de MBP nu de show kan stelen.

  Ik zou zeggen test de MBP tegenover een virtuele Mac Pro 2016 ipv tegen een apparaat van ruim 3 jaar oud zonder updates. En dan zijn sommige oudere Mac Pro’s soms zelfs nog sneller dan de 2013 versie!

  Een laptop is een mobiel apparaat dat zijn beperkingen heeft om mobiel te kunnen zijn. Het afvoeren van hitte van zware Xeon processors, de optie om 128gb ram te gebruiken, dual GPU’s en tig aansluitppoorten hebben is wat een Mac Pro tot Mac Pro maakt. En er is meer op de wereld dan het door Apple op de MBP geoptimaliseerde FCPX. 3D bijvoorbeeld is bepaald geen klusje voor een laptop: dat ding smelt weg!

 • Profielfoto
  KR1275

  Let maar op, straks wordt er geruisloos ineens een geupdated model gelanceerd…
  Ik heb ‘m niet nodig, maar als ik geld teveel had, kocht ik dit pronkstuk direct.

  Overigens ben ik ook wel een beetje bang dat Apple hier naar toe wil: alleen nog MacBooks en daar doe je het maar mee. Uit ervaring weten we dat Apple zich niet zo ‘heel veel’ van de markt aantrekt.

  Overigens geloof ik niet dat je de verschillen, zoals hier getest, echt in de praktijk merkt. Beetje kul test lijkt me.
  Je hoeft niet op de omzetting van je bestanden te wachten, dat kan in de achtergrond. En dat kleine verschil is wel te overbruggen.
  Het verschil in die lees-/schrijftijden… wie merkt dat nou??

  Wel een groot verschil zijn natuurlijk de aansluitingen…

  En nog steeds snap ik niet dat Apple geen bijpassend scherm levert! Dat plactic LG scherm wil je niet, dan liever Eizo/Nec, etc. Apple fanaten willen toch een mooi Apple scherm op de desk, ookal kost die wat meer!

 • Profielfoto
  ozzie X

  Ik zag dat HP een soort van Mac Mini Pro op de markt brengt. Ik denk dat dit beestje de MBP met gemak verslaat.

 • Profielfoto
  Kenneth B. Done

  Nog steeds heel blij met mijn 6-core NMP. Dit blijft toch een i7-laptop vergelijken met een professioneel workstation voorzien van Xeon en ECC ram. Stiller, koeler en tot meer productiviteit in staat. Binnenkort wordt ie vast geupdate met alle nieuwe poorten en bridges. Leve de Mac Pro!

 • Profielfoto
  kMIkaZu

  Wat een framing alweer.
  Je gaat uit van een algemene vraag (is er nog ruimte op de markt voor een krachtig toestel, met minder adapters enz.) en dan maak je een artikel over een toestel dat dateert uit 2013 ivgl met een nieuw toestel.
  Zo verdraai je de feiten uiteraard. Tuurlijk zal de Mac Pro dan een stuk negatief uit de test komen.

  Doe eens rondvraag bij pro’s (video-monteurs, photoshop-gebruikers die zware montages maken enz.) en dan zal je snel zien dat er nog heel veel behoefte is aan een Mac Pro.

 • Profielfoto
  Zakske

  Deze vergelijking gaat alleen maar op omdat Apple zijn andere Mac-computers heeft laten versloffen en de MBP nu de show kan stelen.

  Dat is een waarheid als een koe. In plaats van die glimmende prullenmand had Apple beter de oude cheesegrater gehouden, en die elk jaar van een vers binnenwerk en/of componenten kunnen voorzien.

 • Profielfoto
  polansky

  Zo kennen we er nog meer.

  iPhone maakt de Newton overbodig.

  iPad veelzijdiger dan iPod.

  MBP verslaat iPad

  Apple Watch kan ook tijd aangeven

  Supermarkt biedt breder assortiment dan groenteboer

 • Profielfoto
  Maikelw

  Je vergelijkt een draagbare computer met een desktop, pas niet in je sarcastische rijtje…
  Mobiel > Mobiel
  Mobiel > Mobiel
  MBP > Mobiel
  Watch > met?
  Supermarkt > groente… wtf.

 • Profielfoto
  polansky

  Let maar op, straks wordt er geruisloos ineens een geupdated model gelanceerd…
  !

  .
  Nou, ik hoop het, maar om eerlijk te zijn is de Mac Pro al eens gereanimeerd.
  In 2013 was het ding op sterven na dood.

  ‘Not innovating, my ass’ riep Schiller toen nog te blaten op het podium, terwijl toen al duidelijk was dat Apple de Pro user in de steek liet. Het ding kwam er alleen omdat er heel veel druk uit de grafische wereld op Apple werd uitgeoefend, waarbij steeds meer ontwerpstudio’s afhaakten.

  Dat afhaken is de laatste tijd alleen maar sterker geworden vanwege de hoge kosten en de matige prestaties ten opzichte van reguliere PC’s. Plus dat Microsoft in het gat gesprongen is dat Apple de afgelopen 4 jaar heeft laten liggen. Ik moet nog maar zien dat Apple een nieuwe Mac Pro op de markt gooit. Volgens mij zijn ze te diep verzonken geraakt in gadgets, telefoons en modeproducten als een horloge en hebben ze hun computerdivisie teveel laten verslonzen.

 • Profielfoto
  KR1275

  Moet die Schiller niet met pensioen??
  Laten hij en Cook in vredesnaam van Jobs erfenis afblijven!

  Volgens mij kan Intel allang nieuwe onderdelen leveren voor een mooie upgrade.

  Maar er zit meer geld in die portable spullen… en ach ja.

  Ik heb de vergelijking al eerder gemaakt: Jobs was groot bewonderaar van Akio Morita, 1 van de oprichters van Sony en degene die Sony groot en succesvol maakte. Toen Morita bij Sony vertrok, kwam er nieuw bestuur die alle keuzes baseerde op geld en niet meer op mooie producten. Trots was weg en langzaamaan verdwenen ook alle knappe koppen binnen het bedrijf. Kijk naar Sony nu en kijk naar Sony in de vorige eeuw. Sony was beduidend innovatiever dan Apple ooit geweest is. Sony heeft nu de grootste moeite om producten aan de man te brengen en is veranderd van trendsetter in trendvolger. De trots en populariteit zijn verdwenen. Menig personeel weet niet eens wat er allemaal gemaakt wordt en wat er in het verleden is gemaakt.

  Ik zie bij Apple nu exact hetzelfde gebeuren. Jobs dacht net als Morita ook wel aan inkomsten, maar beiden waren trots op de producten die ze lanceerden. Beiden waren zeer nauw betrokken bij de ontwikkeling. Ik heb nu sterk de indruk dat Cook en z’n makkers profiteren van wat Jobs heeft opgebouwd en er uit proberen te halen wat er nog uit de halen valt. Als Apple zo door gaat, is er over pakweg 5 jaar alleen nog een bruin klokhuis van over…

 • Profielfoto
  pannekoek

  Ok, ff serieus, het antwoord op de vraag os de nieuwe MacBookPro de huidige MacPro overbodig maakt is nee, want de MacPro was vanaf het begin af aan al niet de moeite waard.

  Het antwoord op de vraag of je zou willen dat Apple een Nieuwe Mac Pro gaat lanceren, is vol mondig “Ja natuurlijk!!!” Een MacBook Pro is geen, en zal nooit een Werkstation kunnen vervangen.

  Ik wilde een woordgrap over apples en peren maken.

 • Profielfoto
  KR1275

  De vraag is of men een nieuwe Mac Pro wenst.
  Degenen die graag willen dat er een upgrade komt, zijn misschien wel degenen die ‘m niet zullen kopen.
  En degenen die ‘m wél kopen, kunnen wellicht prima uit de voeten met het huidige model.
  Wat is de vervangingstermijn voor een computer van dit kaliber? Vanuit dat perspectief gezien, is een regelmatige upgrade misschien niet wenselijk. Zo bezien verwacht ik in het voorjaar nieuwe modellen…

 • Profielfoto
  polansky

  Wat is de vervangingstermijn voor een computer van dit kaliber? Vanuit dat perspectief gezien, is een regelmatige upgrade misschien niet wenselijk. Zo bezien verwacht ik in het voorjaar nieuwe modellen…

  .
  Mijn vervangingstermijn hoeft niet gelijk te lopen met de jouwe.
  Ook hoeft mijn vervangingstermijn niet in gelijke tred te lopen met wanneer Apple vindt dat het tijd wordt voor een nieuwe MacPro.

  Als ik NU aan vervanging toe zou zijn betaal ik net zoveel als met de introductie, maar wel tegen zwaar verouderde specificaties van destijds. Ofwel, ik koop dan nu voor heel veel geld een verouderde computer.

  Om die reden is het normaal zo dat er tussentijds kleine upgrades komen zoals een processor upgrade of videokaart upgrade. Eens in de zoveel jaar komt er dan een grote update. Daar hoef je dan als Pro dus niet gelijk op te springen, omdat er altijd weer tussentijdse updates zijn.

  Dat laatste is wat Apple de laatste jaren nalaat, zij doen niet meer aan die tussentijdse updates en daarmee koop je, als je niet gelijk mee wilt, of kunt doen vanwege de afschrijvingstermijn dus altijd een verouderde computer.

 • Profielfoto
  KR1275

  Ik deed slechts een redenering…

  Ik snap je wel, maar Apple moet ergens vanuit gaan.
  Laten we eerlijk zijn: het is een duur ding en veel winkels hebben dit liever niet op voorraad staan. Al helemaal niet als er om de haverklap een upgrade komt. Dan mag je je voorraadmodellen al weer afprijzen.
  Behoudens een enkele particulier zijn de meeste afnemers bedrijven (veronderstel ik) en er wordt (veelal fiscaal) uitgegaan van vaste afschrijvingen. Dit is onwenselijk.

  Er mankeert natuurlijk niets aan de 2013 versie en als je hem nu koopt, krijg je er nog steeds topklasse voor. Misschien zijn sommige onderdelen wat goedkoper geworden, maar we weten dat Apple dat nooit zal doorberekenen.. Het is nog maar de vraag of vervanging van een 2013 exemplaar door een 2017 exemplaar (who knows…) daadwerkelijk wordt terug verdiend (als koper).

  Vaak zijn degenen die hem niet kopen ook degenen die het hardst roepen dat er een uograde moet komen.

  Ik denk dat Apple dit niet anders ziet.

  Bedrijven vervangen alleen als dat noodzakelijk is, zoals bij een defect of als het product niet meer voldoet. Ook voor bedrijven is dit een flinke investering. Zeker als je er pakweg 4 moet aanschaffen en de marges binnen de grafische en media sector behoordelijk onder druk staan.

 • Profielfoto
  McNismo

  Ik vind het zo’n bom van een machine!! En super mooi.

 • Profielfoto
  McNismo

  Ik ga kappen met dit forum. Zoveel ouwe wijven die het allemaal zo goed weten. En alles afzeiken. Het gewoon het zeiken om het zeiken. Ik krijg er ook gelijk een beeld bij hoe die sukkels eruit zien of erbij zitten. Trieste figuren.

 • Profielfoto
  no_poo

  Dit artikel slaat verder nergens op behalve dan dat mijn bestelde MBP met 460 kaart een prima aankoop is.

 • Profielfoto
  xaddict

  Een Mac Pro 2016 zou waarschijnlijk 4 keer zo krachtig zijn als die uit de vergelijking. Dat is een computer waar ik op zit te wachten:) tot die tijd blijf ik met mijn mac pro 2012 werken, hoewel hij wel wat achterop lijkt te raken. De iMac 5K is ook nog wel krachtig. Die zou in de vergelijking er meer toe doen

 • Profielfoto
  McNismo

  KR1275 is degene die het wel snapt!

 • Profielfoto
  Hydræ

  De vraag is wel hoe goed een laptop blijft presteren bij langdurig zware belasting.

  Feit is dat alle GPU’s van de MBP vanaf 2009 problemen hebben met oververhitting.

  De keuze tussen Apple-producten voor professioneel gebruik is anno 2016 erg ingewikkeld

  Steve draait zich nog een keer om in zijn graf..

 • Profielfoto
  Spinozo

  Ja precies No Poo, ik heb ook zo’n leuk kaartje. Nu nog die twee 5K displays

 • Profielfoto
  Dieter_31

  Ik blijf werken met de mac pro 12 core en 96 ram geheugen;) Het is allemaal zo een truc omdat ze er dan veel zouden verkopen;)

 • Profielfoto
  Buzz

  Wel een groot verschil zijn natuurlijk de aansluitingen…

  Juist, de nieuwe MacBook Pro heeft wat dat betreft nu ook veel betere mogelijkheden dan de oude Mac Pro.

  Of bedoelde je dat niet zo?

  Ik ben groot fan van de MacBook Pro, maar als de Mac Pro echt zou verdwijnen, dan is de MacBook Pro voor die doelgroep wel een zeer schrale troost. Al is het maar omdat dat niet een machine is die je dag en nacht op (of onder) je bureau kan laten doorrekenen. Er moet dan op zijn minst een andere desktop, misschien een high-end iMac met Xeons, voor in de plaats komen.

 • Profielfoto
  RJG

  Ik heb de laatste Mac Pro nooit kunnen waarderen.
  Zijn voorganger vond ik fantastisch, grote kast, veel inbouw en upgrade mogelijkheden.
  Als pro gebruiker zit ik helemaal niet te wachten op een compacte computer, juist niet. Veel slote, veel poorten en veel upgrade mogelijkheden.
  Doe ik op de pc ook. En dat ook in combinatie met de rare prijsvoering van Apple.

 • Profielfoto
  RJG

  O ja, een stille computer, dat is wel heel fijn.

 • Profielfoto
  Sjurkie

  Dus, een laptop in 2016 is vergelijkbaar in snelheid (videobewerking uitgezonderd) met een workstation van drie jaar oud. Dat vind ik geen verrassing. Waarom niet? Het apparaat is drie (!) jaar oud, veel bedrijven schrijven machines af in vier jaar, dat ding zit aan z’n laatste jaar en nu komen topmodellen van laptops langszij.

  Wat ik mis in het stuk is een conclusie, een antwoord op de vraag in de titel;
  Maakt MacBook Pro de Mac Pro overbodig? Deze vraag wordt niet echt beantwoord in de laatste alinea.

  Mijn conclusie is dat de MBP de Mac Pro als concept absoluut niet overbodig maakt. Als je nu een topmodel MBP koopt zit je op het niveau van een instap Mac Pro uit 2013, dat zegt eigenlijk genoeg.

 • Profielfoto
  donut

  Beter vraag is:

  maakt de iMac 5K de MacPro overbodig…

  Het antwoord is hier minder eenduidig.
  intell’s core-i7 lopen altijd een jaar vooruit op de Xeons qua architectuur.
  Als je aan 4 cores voldoende hebt dan kom je vaak sneller uit met een iMac.

  De xeons worden meer en meer dure beesten met vele cores waarbij de snelheid van 1 core minder belangrijk wordt en duidelijk lager ligt dan bij de core-i7.
  Veel programma’s die consumenten en pro-users gebruiken benutten niet de vele cores waardoor de xeons uiteindelijk vaak langzamer hun taak volbrengen.
  Video is een uitzondering waarin taken over vele cores worden uitgesmeerd.
  Maar de markt voor deze machines wordt kleiner.
  Ben het eens met RGJ- geef mij maar een oude doos waar alles netjes inzit, dan zo’n ( verloop) kabel netwerk.

 • Profielfoto
  knekkie

  De meeste items met een titel die je een vraag stellen kan je beantwoorden met Nee.

 • Profielfoto
  P5ycH0

  Niet eens een test met XCode compileer snelheden?

 • Profielfoto
  Sjurkie

  De xeons worden meer en meer dure beesten met vele cores waarbij de snelheid van 1 core minder belangrijk wordt en duidelijk lager ligt dan bij de core-i7.
  Veel programma’s die consumenten en pro-users gebruiken benutten niet de vele cores waardoor de xeons uiteindelijk vaak langzamer hun taak volbrengen.

  Ik ben het met je eens. Ik draai een pc met een overklokte G3258, lachen gieren brullen voor een cpu van zes tientjes. 3Dstudio draait als een tierelier en dat geeft wel aan hoe belangrijk de prestaties van 1 core nog altijd zijn.

  Maar je verhaal klopt niet helemaal (details details). Als het om single threads gaat is een i7-7700k de topper, maar i7’s en Xeons maken samen de dienst wel uit, waarbij de Xeons over het algemeen iets ouder zijn en een heel stukkie duurder.

 • Profielfoto
  peteha

  Ik ben nog elke dag gewoon blij met mijn Mac Pro. Een sieraad op je bureau, doet gewoon al ruim 3 jaar in stilte zijn werk en is betrouwbaar. Wat wil een mens nog meer?

 • Profielfoto
  Tykoen

  Ik heb de Macpro 32 gig, 4900,- euro versie, maar… jaja… ik heb hem!!!!! de 15inch versie met snelste GPU… en… jeetje, hij is echt veel sneller!!!