Korte video laat iOS-apparaten vastlopen

Door: Raymon Mens - 3 reacties

Een Chinese video die op het eerste gezicht onschuldig lijkt, zorgt ervoor dat iPhones en iPads vastlopen. Na het afspelen van de video blijft het iOS-apparaat nog ongeveer 20 seconden reageren, maar bevriest daarna. De enige remedie is een harde reboot.

Wat het probleem precies veroorzaakt is vooralsnog onduidelijk, maar wij konden het zowel op iOS 10.1, iOS 10.2 beta 3 als iOS 9 reproduceren. De video bevat twee corrupte/lege frames aan het eind.

Geheugenlek

De video werd enkele weken geleden op het Chinese videonetwerk Miaopai gedeeld en bleef lange tijd onopgemerkt. Het lijkt eerder om een ongelukje dan om een bewuste poging op iOS-apparaten vast te lopen te laten gaan. De twee laatste frames in de video zijn corrupt, waardoor mogelijk een geheugenlek ontstaat en iOS vastloopt door een geheugenlek. De enige remedie is een harde reboot door de home-knop en aan/uit-knop in te houden (iPhone 7: aan/uit-knopĀ en onderste volumeknop).

Ook Chrome van slag

Meer mediaspelers hebben problemen met het afspelen van de video. Zo liep de videospeler in Chrome op macOS Sierra vast, laat deze zich niet via iMessage op de Mac versturen en in Chrome op Windows 10 reageerde een tabblad niet meer na het afspelen van de video. De bijwerkingen lijken op iOS het ergst, de hele telefoon bevriest.

Ingang voor kwaadwillenden

Hoewel het aanvankelijk een onschuldig probleem lijkt, kunnen kwaadwillenden een geheugenlek vaak misbruiken om toegang tot het systeem te krijgen. Een video die corruptie buiten de app-sandbox kan veroorzaken, is een potentiƫle ingang voor hackers en jailbreakers.

Reacties

3 reacties
 • Profielfoto
  Jamie Yang

  Die van mij loopt niet vast haha

 • Profielfoto
  pruus

  Nog niet….

 • Profielfoto
  SunKeeper

  Een iPhone 4 met iOS 7.1.2 heeft nergens last van. Al lijkt de herkenning van het eind van de video wat schokkerig te lopen. Ook als je meerdere keren afspeelt.

  SE met recentste iOS gaat er wel compleet uit.

  Vast iets wat met een update op te lossen is.