Raymon Mens
Raymon Mens Nieuws 23 november 2016

Korte video laat iOS-apparaten vastlopen

Een Chinese video die op het eerste gezicht onschuldig lijkt, zorgt ervoor dat iPhones en iPads vastlopen. Na het afspelen van de video blijft het iOS-apparaat nog ongeveer 20 seconden reageren, maar bevriest daarna. De enige remedie is een harde reboot.

Wat het probleem precies veroorzaakt is vooralsnog onduidelijk, maar wij konden het zowel op iOS 10.1, iOS 10.2 beta 3 als iOS 9 reproduceren. De video bevat twee corrupte/lege frames aan het eind.

Geheugenlek

De video werd enkele weken geleden op het Chinese videonetwerk Miaopai gedeeld en bleef lange tijd onopgemerkt. Het lijkt eerder om een ongelukje dan om een bewuste poging op iOS-apparaten vast te lopen te laten gaan. De twee laatste frames in de video zijn corrupt, waardoor mogelijk een geheugenlek ontstaat en iOS vastloopt door een geheugenlek. De enige remedie is een harde reboot door de home-knop en aan/uit-knop in te houden (iPhone 7: aan/uit-knop en onderste volumeknop).

Ook Chrome van slag

Meer mediaspelers hebben problemen met het afspelen van de video. Zo liep de videospeler in Chrome op macOS Sierra vast, laat deze zich niet via iMessage op de Mac versturen en in Chrome op Windows 10 reageerde een tabblad niet meer na het afspelen van de video. De bijwerkingen lijken op iOS het ergst, de hele telefoon bevriest.

Ingang voor kwaadwillenden

Hoewel het aanvankelijk een onschuldig probleem lijkt, kunnen kwaadwillenden een geheugenlek vaak misbruiken om toegang tot het systeem te krijgen. Een video die corruptie buiten de app-sandbox kan veroorzaken, is een potentiële ingang voor hackers en jailbreakers.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
Korte video laat iOS-apparaten vastlopen
Sluiten