‘Kleinste iPad Pro volgend jaar 10,5-inch’

Door: Raymon Mens - 27 reacties

Apple gaat aan het formaat van zijn iOS-apparaten schaven. Naar verluidt krijgt niet alleen de iPhone, maar ook de iPad een groter scherm. De iPad Pro zal volgens DigiTimes volgend jaar naast 12,9-inch ook met een 10,5-inch scherm beschikbaar zijn.

Met het grotere formaat zou Apple de educatieve en zakelijke markt beter willen bedienen. De 9,7-inch iPad blijft beschikbaar als instapmodel, melden Taiwanese bronnen in de leveranciersketen van Apple.

Blijkbaar is de 12,9-inch iPad Pro te duur en de 9,7-inch Pro te klein voor zakelijk gebruik. Volgens DigiTimes wordt de 9,7-inch iPad Air 2 vernieuwd en weggezet als “aantrekkelijke Android-concurrent”, maar gezien de staat van Android als tablet OS (niet zo best…) bedoelt de Taiwanese publicatie waarschijnlijk als consumptieapparaat voor op de bank.

ipad-pro-9,7-inch-16x9
De huidige 9,7-inch iPad Pro met Smart Keyboard.

De nieuwe iPads zoudenĀ in het voorjaar van 2017 (waarschijnlijk maart) geĆÆntroduceerd worden en beschikken over Apple’s nieuwste A10 X-chip. Over het lot van de iPad mini wordt niet gesproken, maar DigiTimes is niet de eerste publicatie die bericht over een grotere iPad Pro. Eerder meldde het Japanse Macotakara al dat de kleine iPad Pro een groter scherm krijgt.

Reacties

27 reacties
 • Profielfoto
  MacAanZee

  De iPad Mini blijf ik zelf de leukste iPad vinden, maar om eerlijk te zijn gebruik ik heb niet meer zelf sinds ik een iPhone 6 Plus had (en nu een 7 Plus).

 • Profielfoto
  iNicky

  Ik kan mij goed herinneren dat Samsung destijds werd verguisd omdat ze verschillende formaten smartphones uitbrachten terwijl Apple aan zijn 3,5″ schermpjes vasthield. Samsung zou geen idee hebben wat het goede formaat voor een telefoon is en daarom maar met hagel schieten en focus missen.

  Na het zoeken van Apple naar andere formaten iPhones wordt dit dus het 5e formaat tablet. Is Apple nu ook de focus kwijt en zijn ze met hagel aan het schieten omdat ze niet meer weten welk formaat een iPhone of iPad moet hebben? Of was men bij Samsung zijn tijd vooruit met betere inzichten in de wens van de consument dan bij Apple?

 • Profielfoto
  kris251069

  Lijkt mij toch een prima setup. Twee pro modellen en 1 instap (consumer) model. Duidelijk toch. Dit is natuurlijk geen harde lijn. De meer veeleisend consument kan vanzelfsprekend ook voor een pro model gaan. Maar ik vind deze setup eigenlijk veel duidelijker dan de potpourri die het nu is.

 • Profielfoto
  Nummer 47

  @MacAanZee, de “m” van iPad mini is een kleine letter :-p

  @iNicky, het is nu eenmaal een feit dat Samsung veel heeft zitten experimenteren (resultaten op basis van verkoopcijfers), de uitspraak dat Samsung niet wist welk formaat exact het goede zou zijn valt dus ook ergens te rechtvaardigen (het geen op bepaalde momenten van klein naar groot naar klein…), als je dan naar Microsoft kijkt met hun 27-inch desktop-tablet denk ik dat we Samsung niets moeten maken. Bovendien denk ik dat Apple momenteel een sterke basis heeft (3 verschillende schermgroottes van de iPhone, idem bij de iPad), misschien is er nog wat verfijning mogelijk. Een reĆ«le mogelijkheid is dat het formaat van de 9.7-inch iPad Pro behouden blijft en de bezzle gewoon wat kleiner wordt waardoor je 10.5 inch krijgt, net zoals de bezzle bij de iPhone weggaat en er een groter scherm aan de randen komt, terwijl het formaat exact hetzelfde blijft, jij noemt dus de bezzle verkleinen de focus kwijt zijn? Ik denk eerder dat dit een aangenaam geschenk is.

 • Profielfoto
  RJG

  Ik vind de betreffende iPads niet Pro, pas als ze dezelfde OS hebben als mijn desktop dan praten we over een Pro. Uiteraard is dat mijn beleving.

 • Profielfoto
  Nummer 47

  @RJG, het probleem is dat macOS niet geoptimaliseerd is voor een touchscreen en dit zal het nooit worden…

 • Profielfoto
  Maikelw

  Hoor wacom gebruikers niet klagen. Met wat simpele aanpassingen is ook macOS geschikt te maken voor bediening met een vinger. Het is nu al mogelijk en bruikbaar, maar er is altijd ruimte voor verbetering. Het is de koppigheid van Apple waar de ze de markt waatschijnlijk te klein vinden. Apple is al langere tijd van princiepes aan het veranderen (led display, router) dus ik denk dat dat het is en ze zich gewoon achter de smoes “niet geschikt voor bediening met vingers) verschuilen om niet stom over te komen. Alles valt aan te passen, denken in oplossingen I.p.v. Problemen.

 • Profielfoto
  knekkie

  @Nummer 47

  Dat weet je niet. Er zou ook NOOIT een iPod video en iPad mini komen tot deze er opeens wel waren. Toch had Apple voor de media toen sterke argumenten waarom ze het niet zouden (kunnen) doen. Video op zon klein scherm zou onlogisch zijn. Apple moest een vijl mee leveren voor je vingers op zon kleine iPad. Nu lukt het niet om van Mac OS een (Hybride) touch OS te maken en hebben ze prototypes waarop het niet (naar behoren) werkt. Tot de dag dat het ze wel lukt.

  Wacht maar rustig af. De dag dat Mac OS een touch os gaat worden net als iOS of een hybride touch Windows 10 komt…

 • Profielfoto
  error

  Ooit begonnen met een 9,7-inch iPad. Daarna overgestapt op de mini. Sinds dit jaar weer terug naar 9,7-inch met een iPad Pro. Ik mis het mini-formaat. Een iPad Pro mini staat daarom hoog op mijn wenslijst. Of in ieder geval een iPad mini waar een Apple pencil mee overweg kan.

 • Profielfoto
  knekkie

  Ik ben zeer benieuwd waarom de schermen groter moeten.
  Voor iOS hoeft het niet. Dat werkt ook prima op je veel kleinere iPhone.
  Gaat Apple dan toch Mac OS uitbrengen op tablets?.

  Mac OS draait al op arm. Apple hoeft aan een iPad op Mac OS alleen touch kit toe te voegen om een hybride touch OS van Mac OS te maken. De iPad is het enige platform waarvan Apple zelf openlijk gelooft dat een touchscreens de juiste weg zijn. iPad gebruikers klagen niet over vette vingers op hun scherm. Appel wil de gebruikers meer productieviteit bieden via de iPad Pro. Mac OS op de iPad Pro kan dat een flinke boost geven

  Een iets ergonomischer ontworpen keyboard zou ook niet misstaan. Een die op de een of andere manier ook kan fungeren als in hoek verstelbaar standaard. Dit alles zou de verschillende formaten iPad Pro een Pro waardige apparaten kunnen maken.

 • Profielfoto
  Nummer 48

  @Maikelw, Apple richt niet zijn pijlen enkel op de grote markt, mensen die doof zijn, slechtziend zijn, motorisch incapabel zijn enz enz kunnen relatief veel gebruik maken van Apple’s producten, Apple optimaliseert zijn producten zodat ook deze marge van de samenleving kan genieten van alle functies die Apple-producten te bieden hebben, en geloof me, dit is een nuloperatie, van het ontwikkelen van specifieke software tot het monitoren van tientallen rolstoelgebruikers, de R&D-kosten liggen wat dit betreft enorm hoog.

  @knekkie, graag wat bronnetjes van “Apple’s argumenten”. Momenteel is macOS al een OS dat touch implementeert, maar dit is nog wat helemaal anders dan een touchscreen implementeren. iOS is en blijft het beste besturingssysteem voor touchscreens.
  Het feit dat Tim Cook enkel zijn iPhone en iPad Pro meeneemt als hij op reis gaat wil toch wel zeggen dat er enorm veel mogelijkheden zijn met dit apparaat, je moet uiteraard weten hoe je deze maximaal kan benutten en uiteraard weet Tim hier alles van, ik zou de CEO van Apple alleszins toch wel een “pro”-gebruiker noemen.

 • Profielfoto
  computer space

  Ik wacht nog een jaar, hopelijk is die dan onder de 9 inch.

 • Profielfoto
  zepkleiker

  @Raymon:

  […] maar gezien de staat van Android als tablet OS (niet zo bestā€¦) […]

  Ik denk dat je hier eerder verwoord wat je zelf hĆ³Ć³pt, want Android heeft tegenwoordig een groter marktaandeel dan iOS op tablets. Gaat het dan ook niet zo best met iOS op tablets?

 • Profielfoto
  knekkie

  @knekkie, graag wat bronnetjes van “Apple’s argumenten”…

  Hier heb je een compilatie op YouTube van Steve Jobs contradicties. Waaronder ook de twee waar jij graag een bron van wou zien. Contradicties zijn overigens niet verkeerd. Ik ben blij dat hij ze gemaakt heeft. want anders hadden we een heel hoop gave producten niet gehad. :lol:

  op 1m47s zegt ie dat niemand graag video kijkt op een klein scherm. om een paar jaar later precies een iPod aan te kondigen waarmee dat kan.

  Op 2m28s zegt Steve Jobs dat een 7 inch iPad niet werkt omdat de ruimte op het scherm te klein is. en vlak daarna zie je de introductie van, jawel een kleinere iPad.

  Om die simpele en eenvoudige reden denk ik dat we zeer snel precies dat gaan zien waarvan Apple nu zegt dat het niet kan.

  …iOS is en blijft het beste besturingssysteem voor touchscreens…

  iOS is idd het beste besturingssysteem voor touchscreens dat Apple voor de iPad en iPhone gemaakt heeft. Het kan alleen nog veel beter als je het vergelijkt met andere besturingssystemen die zich met touch laten bedienen.


  Het feit dat Tim Cook enkel zijn iPhone en iPad Pro meeneemt als hij op reis gaat wil toch wel zeggen dat er enorm veel mogelijkheden zijn met dit apparaat, je moet uiteraard weten hoe je deze maximaal kan benutten en uiteraard weet Tim hier alles van, ik zou de CEO van Apple alleszins toch wel een “pro”-gebruiker noemen.

  Ahaa… is dat het, we gebruiken de iPad Pro gewoon verkeerd. En ik maar denken dat iPad Pro met iOS te beperkt is voor Pro doeleinden.

  Blijkt dat ik voor optimaal iPad Pro gebruik gewoon CEO moet zijn die ook nog eens slim genoeg is om alles uit de iPad te halen. bedankt voor de opheldering

  :lol:

 • Profielfoto
  macha

  Gaat die lelijke bezel dan ook verdwijnen?

 • Profielfoto
  knekkie

  Gaat die lelijke bezel dan ook verdwijnen?

  Die lelijke bezel wil je wel behouden denk ik in verband met het kunnen beethouden van de iPad. Of ze moeten iets bedenken tegen ongewenste aanrakingen dat feilloos werkt. Dat zal vast wel lukken in de toekomst.

 • Profielfoto
  TonE

  Hopelijk een goedkope iPad 3 air. En dan onder de 400 euro. De 2 (32 gig) kost nu bij best buy in de US 261 euri’s, (275 dollar) Belachelijk dat ie hier nog ā‚¬ 439 kost. De pro’s zijn me al helemaal te duur. Apple is niet goed bezig.

 • Profielfoto
  knekkie

  @TonE Apple heeft met in prijs verhoogde Mac Books juist ruimte gecreƫerd voor duurdere iPads. Gewoon omdat het kan.

 • Profielfoto
  TonE

  Juist, ik word er een beetje zat van

 • Profielfoto
  Nummer 48

  @franklinvv HAHAHA geef me cijfers!

  @knekkie, erg interessant filmpje, ook al moet je naar de context kijken, in het eerste filmpje (over de muis) zijn het 2 beelden die volledig uit de context zijn gerukt en dus een foutieve vergelijking geven, een 7-inch iPad zou ook wel enorm klein zijn, 7,9 inch is in schermoppervlakte een enorm verschil. Zo zij Steve Jobs ook dat een stylus nergens op slaat, hem altijd meehebben en verliezen, niemand wil dat. Maar dat ging over de iPhone van 3,5″, momenteel zitten we met een Apple Pencil die iedereen verslaat in zijn categorie. Is het een contradictie? Mij lijkt het van niet aangezien er 7,2″/9,4″ en 8 jaar tussen zit.
  Ik ben het wel oneens met je stelling dat er andere OS’s met een touchscreeninterface het beter doen dan iOS, kan je dit misschien wat duiden?
  Ik heb trouwens niet gezegd dat we de iPad Pro verkeerd gebruiken, ik zeg gewoon dat er maar weinigen van ons alle features en mogelijkheden optimaal kunnen gebruiken, met mijn stelling dat ik zeg dat Tim Cook een professioneel gebruiker is, wil ik weerleggen dat de iPad Pro niet door professionals gebruikt kan worden omdat hij niet capabel genoeg zou zijn, terwijl dit dus wel kan, je moet gewoon weten hoe hem te gebruiken. Hiervoor hoef je uiteraard niet CEO te zijn, je moet gewoon naar een Apple Store gaan en vragen hoe je iPad jou vereisten kan vervullen.
  De zijbezzle is uiteraard al dun genoeg, maar uit de top-en botbezzle kan men nog wat scherm krijgen.

 • Profielfoto
  knekkie

  @nummer 48
  Ik den dat we wel kunnen concluderen dat de ipad pro niet voor iedereen als pro device in te zetten is. Dat de potentie die apple daarmee laat liggen enorm is.

  De toevoeging pro is misschien wat ongelukkig gekozen. Het schept verwachtingen die het niet geheel waar maakt. Pro voor productiviteit of professioneel gebruik. De ipad pro scoort mede dankzij iOS bij geen van tweeƫn een dikke voldoende.

  Duiding voor wat geavanceerdheid van multitouch in iOS vs x betreft.
  Ik doel niet op hoe secuur of goed het scherm je aanrakingen detecteert maar op op wat iOS daar vervolgens mee kan
  Niet alle knoppen en functionaliteit is zichtbaar. Een deel van dr functionaliteit zit weg verstopt achter swipes en deep press voor force touch of longpresses. IntuĆÆtief is het niet wel hip.

  Dat komt de UX niet altijd te goede. Als je eenmaal weet wat waar zit valt er mee te werken. Door te werken met zichtbare menus en knoppen op plekken die consistent zijn creƫer je voorspelbaarheid die apple vroeger had.

  Kende je 1 programma dan was de kans groot de het volgende programma voor 60% het zelfde werkte qua wat waar zit en hoe je het moet bedienen. Iets dat Mac OS Ubuntu en Windows 10 wel hebben.

  Je kan hun interface lelijk vinden of niet intuĆÆtief maar ze zijn in ieder geval consistent in wat waar staat of aan functionaliteit terug te vinden is als je het met touch bedient.

  Daarnaast bezitten deze besturingssystemen veel meer diepgang en mogelijkheden waardoor touch ook verder gaat. Splitscreen, drag en drop, een filesysteem en veel meer. Als je het zo bekijkt is iOS functioneel gehandicapt.

 • Profielfoto
  Nummer 48

  Waar slaat die acute conclusie plots op? Geef me dan een voorbeeld van ’n sector waar je ‘m niet zou kunnen gebruiken?

  Als ik overigens een voorbeeld vraag van een OS dat met touchscreen bediend wordt en beter zou zijn dan iOS, zoals jij beweert, ben ik niet tevreden met “x”… Android OS? Nee, letterlijk een ramp, heb jij nog andere voorbeelden? Hiernaast maakt Force Touch op Apple Watch perfect sense, het dient om knoppen beschikbaar te hebben zonder dat ze op je scherm staan en dus andere content verstoren?!!?? Wil jij 1001 functies op je scherm om aan te tikken, maar tegelijk de content verliezen? Mooi, zeer mooi… bovendien is het bullshit dat een touchscreeninterface op macOS consistent zou zijn, ik verkies om mijn Dock en Settings Bar te verbergen, ze verschijnen wanneer ik met mijn muis naar de randen ga, zoiets kan niet op iOS, zo zijn er 1001 zoojtjes die je moet oplossen, uiteindelijk zal je een compleet nieuw besturingssysteem hebben, als dat is wat je wil. Documentatie etc is veel eenvoudiger op iOS, geen nood aan een filesysteem of drag en drop, je snapt het echt niet, ik geef je een advies, ga naar ’n Apple Store, en vraag hoe je werk kan verzetten op ’n iPad Pro, ik meen het, doe het eens als je er langs komt.

 • Profielfoto
  knekkie

  @nummer 48
  Je gaat er van uit dat ik geen iPad Pro heb of het apparaat niet eerlijk de kans heb gegeven om zich te bewijzen. Geloof mij. Een testritje in de Apple store had niet voldoende geweest voor de volgende bevindingen. Ik heb het Apparaat echt een kans gegeven om te zien of het mijn surface pro kon vervangen voor wanneer ik buiten mijn studio aan de slag moet. Ik kan je al verklappen dat de iPad pro op de pencil na een flinke stap terug is in werkelijk alle opzichten. Het touch os is de boosdoener. Het gebrek aan aansluitpunten helpt ook niet mee.

  Ik kan in mijn werkzaamheden als animator de ipad pro alleen inzetten als apparaatje om mijn werk te presenteren aan prospects. Daadwerkelijk vervaardigen van een animatie of dingen ter plekken aanpassen is onmogelijk omdat mijn animatie software alleen beschikbaar is op Mac en PC.

  IPad versies van die software daar beginnen bedrijven als Toonboom, TVPaint, Moho en Adobe niet aan omdat de doelgroep op veel krachtigere hardware werkt. Daarnaast belemmert de structuur van iOS hen om 1op 1 feature gelijkheid te realiseren.

  Als dat al zou lukken dan is het conformeren naar de UI guidelines van iOS geen probleem. Maar het OS als basis bied niet de juiste voedingsaarde. Een bestand systeem hoe ouderwets dan ook is cruciaal als je meerdere cliƫnten hebt en bestanden graag netje overzichtelijk organiseert. De sandbox die Apple je met iOS geeft is onhandig. De App store is ook niet ideaal. Adobe Moho TVPaint en meer specialistische software is daar niet verkrijgbaar vanwege rare sandbox regels die de software geen toegang geven tot bepaalde benodigde resources van iOS. Uitrollen van updates is een ramp omdat Apple ze goed moet keuren. En zo zijn er nog veel meer App store belemmeringen die ontwikkelaars weg houden. De 30% die ze moeten afdragen aan Apple is er 1 van. Crossplatform licenties is een tweede. Alles blijft bij Apple. Al deze partijen bieden daarom een eigen distributie platform aan gekoppeld aan eigen update mechanisme dat sneller werkt dan die van Apple.

  De sandbox heeft meer vervelende dingen als je moet samen werken. files verdwijnen in de App zelf. Uitwisselbaarheid met niet iOS of Mac gebruikers is vaak alleen mogelijk via e-mail of cloud opslag. Dat is traag en onhandig. Zeker als je met grote bestanden werkt. Dit en nog veel meer beperkingen van iOS zorgen er voor dat iOS de iPad Pro tegenhouden in het zijn van een professioneel inzetbaar Apparaat zoals een macbook pro dat kan zijn.

  De iPad als creatief gereedschap komt bij mij als animator niet verder als een teken tablet voor onderweg waar ik toevallig ook mijn portfolio op kan presenteren. Als productie apparaat faalt het keihard. Dit soort problemen in exact de zelfde situaties heb je niet bij de inzet van MacBook (pro) of windows 10 gebaseerd tablet als de Surface Pro.

  Ik gebruik graag platform onafhankelijke software omdat mijn werk (inclusief bronbestanden) crosplatform overdraagbaar moet zijn. Dan heb je met een iPad Pro toch echt een probleem. IOS is de boosdoener. Adobe CC is aanwezig voor de iPad maar de software is verre van feature compleet. Verruil ik mn iPad pro voor de Surface Pro of een macbook dan kan ik onderweg (of bij de klant) ineens weer exact het zelfde als op mijn Mac Pro bij mij in de studio.

  Daarmee is voor mij is de iPad pro met pencil niet meer dan een leuk speelgoed. Ik heb het apparaat serieus geprobeerd te implementeren in mijn workflow maar daar zijn te veel aanpassingen voor nodig met als resultaat dat ik geen crossplatform software meer gebruiken kan. En ik ga simpelweg achteruit in mogelijkheden. Dat kan niet de bedoeling zijn.

  Ik kan mij heel goed voorstellen dat de iPad pro voor andere beroepen het gebruik van een macbook volledig kan vervangen of op zijn minst het gebruik van een laptop sterk kan verminderen.

  De toevoeging pro schept verwachtingen die de iPad pro voor mij als animator niet waar maakt. Dan kan het de tablet zijn met het beste touch os. Maar als ik er niet productief op kan zijn dan is het label pro mij niets waard. De ipad pro is nu in gebruik door mn vriendin. Die werkt in de kraamzorg en die heeft weer meer dan genoeg aan wat de iPad pro kan als ze een computer nodig heeft voor haar werk.

  Ik blijf dus nog even bij mijn surface pro als mobiel apparaat omdat ik kan tekenen op het scherm en de zelfde software kan draaien als op mijn mac pro. Ik hoop dat Apple ooit een vergelijkbaar apparaat uitbrengt. Maar het is nu Microsoft die het soort apparaten maakt met creatieve pros in gedachten.

  Ik weet dus ook niet wat apple op schiet met een nieuw scherm formaat van de ipad ala het verder identiek is aan wat het apparaat nu doet.

 • Profielfoto
  polansky

  Apple moet eens gaan inzien dat NIET de grootte van het scherm bepalend is voor het toekomstige succes van de iPad, maar dat mensen niet meer in het harnas van iOS vast willen zitten. Veel te beperkt in zijn kunnen. Zet MacOS op de iPad en het ding zou weer verkopen.

  Heel simpel, de iPad ‘Pro’, mag de naam ‘Pro’ eigenlijk niet hebben.
  Het ding is domweg te beperkt in zijn kunnen voor wat een echte professional nodig heeft als hij wil tekenen, illustreren of editen.
  Het feit dat de iPad Pro geen native software draait zegt ook genoeg over wat Adobe en consorten van het ding vinden.

  Mac OS zou prima geschikt gemaakt kunnen worden voor een tablet formaat. Dat is geen kwestie van niet kunnen, maar van niet willen.
  De Cintiqs zijn niet voor niets zo populair onder de creatieve professionals en de nieuwe Wacom Mobile Studio werkt echt heel prettig.

  Maar goed Apple is Apple niet meer. Geen oog meer voor de professional, wel iets willen verkopen onder die noemer om de consument en amateur te verleiden. Erg jammer.

 • Profielfoto
  knekkie

  Wat betekent de toevoeging “Pro” in iPad Pro eigenlijk echt?
  En betekent het tot “Pro” labelen van een computer/tablet dat het geschikt is voor professioneel gebruik? Bij Apple sinds de iPad Pro duidelijk niet meer.

  Misschien had Apple zijn nieuwe grotere iPad de iPad Plus moeten noemen.
  Een Pro device zou in staat moeten zijn om alles te verwerken en genoeg extra formaten en rand apparatuur moeten ondersteunen inclusief opties als SD cards, USB poorten, een muis en pen. Althans op een laptop verwacht men dat.

  Dat zijn nu precies de dingen die Apple allemaal heeft weg gedesigned is in de nieuwe Mac Book Pro lijn. Dat belooft niet veel goeds voor de andere Pro Devices. Uiteindelijk hebben de Pro apparaten helemaal geen poorten meer net als de iPad. Moet alles draadloos zeker.

 • Profielfoto
  zepkleiker

  @franklinvv HAHAHA geef me cijfers!

  Jezus, wil je nu echt beweren dat je daar aan twijfelt?

  https://mspoweruser.com/idc-releases-q2-tablet-pc-marketshare-windows-still-trails-ios-android/

 • Profielfoto
  knekkie

  Probeer dit maar eens op je Touch bar. Ik snap echt niet waarom Apple dit soort mogelijkheden niet in ziet.

  https://youtu.be/PI43L1Gp9uw