‘iPhone SE krijgt in 2017 geen opvolger’

Door: Raymon Mens - 19 reacties

In maart 2017 viert de iPhone SE zijn eerste verjaardag. Tijd voor een upgrade, want iedere iPhone wordt jaarlijks vernieuwd. Of toch niet? Volgens de doorgaans betrouwbare analist Ming-Chi Kuo staat er geen upgrade voor de iPhone SE op het programma.

Apple zou de iPhone SE niet vernieuwen omdat het de klaarblijkelijk lage marges op het toestel wil verhogen en om de toch al dalende verkoop van de topmodellen zoals de iPhone 7 niet te kannibaliseren.

Volgens de analist, die goede bronnen binnen de Aziatische productieketen van Apple heeft, dringt Apple bij producenten van onderdelen aan op verlaagde prijzen om zo de marges te verbeteren. Een controversiële stap die niet helemaal rijmt met Apple’s boodschap dat het de beste producten wil maken. Een iPhone SE met de ingewanden van een iPhone 7 zou het beste product zijn voor de liefhebber van een 4-inch toestel.
5se-buitenkant
Aan de andere kant kan de uiterst capabele hardware van de iPhone SE nog gemakkelijk een jaar mee. Het 4-inch toestel is in feite een iPhone 6s in de behuizing van de iPhone 5s. Alleen de Touch ID-sensor en 4G-chip zijn van een oudere generatie. Het toestel wordt momenteel voor € 489 (16GB) verkocht en is daarmee ook de goedkoopste iPhone.

(Via: MacRumors)

Reacties

19 reacties
 • Profielfoto
  maconly

  Tim loser Cook heeft weer eens niet genoeg en gaat op zoek naar kwartjes.
  Apple is een kut bedrijf geworden net als de rest.

  Ik hoop voor Tim dat er geen hiernamaals is want dan staat Stve hem met een honkbal knuppel op te wachten.

  Ik ben bereid om te veel te betalen voor een mooi product van uitmuntende kwaliteit .

 • Profielfoto
  Ome Kor

  Hé, daar is grumpy cat ook weer.;-)

 • Profielfoto
  Antaeus

  Hahaha wat een kut reactie van maconly!!!
  Als je liever Samsung hebt waarom doe je dan nog moeite om hier een reactie te plaatsen?
  Apple is nog steeds een bedrijf wat geld wil verdienen en als je de producten fijn vindt dan koop je die en gebruik jij ze…
  Rot weekend gehad, joh?

 • Profielfoto
  Shmoo

  Dan wachten we toch nog een ?half jaar..

  Het is best wel verbazend dat iOS 10 op mijn iPhone 5c prima lijkt te functioneren wanneer je niet aan die widgets doet en alle animaties uit het OS uitschakelt. Prima, daar kun je nog wel een tijdje op vooruit.

 • Profielfoto
  4GTL

  Ik heb dan ook nog geen enkele behoefte om mijn SE te upgraden, en raad iedereen die en goed 4″ toestel zoekt deze ook aan.

  Goede prestaties, goede batterijduur,…

  Enkel de Premium bouwkwaliteit ontbreekt (rammelende aan/uit knop, volumeknoppen, gele rand aan het scherm en het alu aan de achterkant dat zwarte puntjes krijgt) Aangezien er echter geen enkel merk een beter alternatief heeft neem ik dat er maar voor lief bij.

 • Profielfoto
  jeroengroter

  Kan iemand me uitleggen waarom Apple niet gewoon standaard 3 modellen maakt? een 4 inch een 4,7 inch en een 5,5 inch met de nieuwste technieken?
  Ik ben dol op Apple en wil zeker “aan” de iPhone blijven, alleen vind ik de 4,7 inch gewoon te groot en te lomp. Formaat 4 inch is perfect. Volgens mij zijn er vele, vele iPhone gebruikers die geen koelkast formaat willen.

 • Profielfoto
  Shmoo

  Dat SE ding is anders een perfecte telefoon voor mensen die niet het nieuwste van het nieuwste willen hebben.

  Ik persoonlijk vind het gewoon extreem jammer dat Apple dit ding bewust in een oud jasje heeft gestoken om mensen meer richting de iPhone 6 generatie te duwen. Ik vind deze hele generatie telefoons de meest lelijke die Apple ooit gemaakt heeft met die gekleurde/afwijkende bumpers aan de achterkanten. Dit ziet er uit alsof ze geen goede keuze konden maken tussen plastic of aluminium. Had deze SE in een jasje gezeten van de iPhone 6 of laatste generatie iPod touch dan had ik hem al lang gekocht op dag 1.

 • Profielfoto
  Buzz

  Enkel de Premium bouwkwaliteit ontbreekt (rammelende aan/uit knop, volumeknoppen, gele rand aan het scherm en het alu aan de achterkant dat zwarte puntjes krijgt)

  Het klinkt alsof je een maandagochtend exemplaar hebt en even terug moet voor garantie.

 • Profielfoto
  polansky

  Kan iemand me uitleggen waarom Apple niet gewoon standaard 3 modellen maakt? een 4 inch een 4,7 inch en een 5,5 inch met de nieuwste technieken?

  .
  Het antwoord staat in het artikel:

  Apple zou de iPhone SE niet vernieuwen omdat het de klaarblijkelijk lage marges op het toestel wil verhogen en om de toch al dalende verkoop van de topmodellen zoals de iPhone 7 niet te kannibaliseren.

  Als er 2 goedkopere modellen zijn met min of meer dezelfde hardware drukt dat op de winst van Apple.

  Maconly heeft wel een beetje gelijk “Cook heeft weer eens niet genoeg en gaat op zoek naar kwartjes” en veel Apple gebruikers laten zich graag door hem en zijn kornuiten naaien.

  Ter verduidelijking. Er is niets mis met geld verdienen, maar er is wel veel mis als je dat doet over de rug van je klanten. Ik snap werkelijk niet waarom zoveel Apple fanaten die exorbitant grote winsten keer op keer goed willen praten. Het is net of jullie het fijn vinden dat je telkens meer moet betalen om er minder voor terug te krijgen…

 • Profielfoto
  Balsjer

  Voorlopig zie ik geen reden mijn iPhone SE te vervangen, dit toestel bevalt mij goed, is snel (genoeg voor mij) en erg handzaam. Als deze SE er niet was gekomen, had ik de iPhone 5s gehouden, nu heb ik mijn vader er blij mee gemaakt.

 • Profielfoto
  Zakske

  Ik snap werkelijk niet waarom zoveel Apple fanaten die exorbitant grote winsten keer op keer goed willen praten. Het is net of jullie het fijn vinden dat je telkens meer moet betalen om er minder voor terug te krijgen.

  Dat is idd. een totaal bizarre eigenschap van veel fans. Iedereen juicht als ze in één jaar $53,4 miljard netto verdienen, terwijl je daar als gebruiker echt niks aan hebt. In plaats van de eerste iPod ($399) had je beter aandelen Apple gekocht, dan stond er nu ongeveer $40.000 op je bankrekening.

 • Profielfoto
  4GTL

  Enkel de Premium bouwkwaliteit ontbreekt (rammelende aan/uit knop, volumeknoppen, gele rand aan het scherm en het alu aan de achterkant dat zwarte puntjes krijgt)

  Het klinkt alsof je een maandagochtend exemplaar hebt en even terug moet voor garantie.

  De rammelende knoppen merk ik ook bij andere SE’s, zwarte puntjes heb ik nog maar pas ontdenkt normaal zit het in een hoesje maar ik krijg ze er ook niet afgepoetst.

  En de gele rand op het scherm… Eerlijk gezegd heb ik het pas ontdekt nadat ik op een forum hierover gelezen had. Vele mensen hebben dit probleem, je ziet het vooral bij een volledig wit scherm, zoals de google site in landscape weergave. En inderdaad toen ik het probeerde zag ik dat mij SE het ook had. Maar het stoort me niet echt.

 • Profielfoto
  Spinozo

  Hoe duurder ze het maken hoe meer ik het wil hebben. Maf hè?

 • Profielfoto
  Shmoo

  Best wel maf eigenlijk hoe een bedrijf het voor elkaar krijgt om een product dat zo populair is als een iPhone over een tijdsbestek van 7 a 8 jaar alleen maar duurder is geworden terwijl de geheugen-groei van de instap in diezelfde tijd met 8GB is gegroeid. Ha..

  Dat zou je eens moeten vertalen naar elk ander product met ongeveer dezelfde impact en gegarandeerd zou dat product nu te koop zijn voor minder dan de helft van zijn introductieprijs.

 • Profielfoto
  Buzz

  Als je de smartphone ipv de iPhone neemt klopt het wel. Resultaat is dat Apple 13% marktaandeel heeft en 104% van de winst maakt in de smartphone industrie. Geen typefout. http://www.investors.com/news/technology/click/apple-iphone-grabs-104-of-smartphone-industry-profit-in-q3/

 • Profielfoto
  Zakske

  Resultaat is dat Apple 13% marktaandeel heet en 104% van de winst maakt in de smartphone industrie.

  Het probleem is dat het marktaandeel van de iPhone inmiddels op 12,1% staat, en als het blijft dalen wordt het op een gegeven moment niet meer interessant om voor te ontwikkelen.

 • Profielfoto
  Buzz

  Er is niets mis met geld verdienen, maar er is wel veel mis als je dat doet over de rug van je klanten.

  Haha, welke andere manier is er voor een bedrijf om geld te verdienen dan?

 • Profielfoto
  Buzz

  Resultaat is dat Apple 13% marktaandeel heeft en 104% van de winst maakt in de smartphone industrie.

  Het probleem is dat het marktaandeel van de iPhone inmiddels op 12,1% staat, en als het blijft dalen wordt het op een gegeven moment niet meer interessant om voor te ontwikkelen.

  Ook voor ontwikkelaars geldt dat marktaandeel weinig zegt. Je moet ook daar naar het winstaandeel van de verschillende App stores kijken. Op een groot deel van die 87,9% aan Android telefoons staat alleen de crapware van de provider en de verlieslijdende fabrikant geïnstalleerd, maar geen enkele betaalde app.

 • Profielfoto
  Zakske

  Op een groot deel van die 87,9% aan Android telefoons staat alleen de crapware van de provider en de verlieslijdende fabrikant geïnstalleerd, maar geen enkele betaalde app.

  Kijk naar de lijst met best “verkochte” spelletjes voor iOS; allemaal gratis met in-app purchases of reclame. Ook op iOS worden er gewoon steeds minder apps verkocht, het overgrote deel is tegenwoordig freemium.