iOS 10.2 maakt Muziek-app begrijpelijker

Door: Raymon Mens - 12 reacties

In de tweede beta van iOS 10.2 heeft Apple aan de Muziek-app gesleuteld. Opties als het bekijken van de volgende nummers in de wachtrij en het inschakelen van Shuffle of Herhaal worden duidelijker toegelicht en hebben prominentere knoppen.

Het is niet direct duidelijk dat je in de Muziek-app omhoog kunt vegen om deze opties te gebruiken. Apple heeft daarom een uitlegscherm toegevoegd dat de werking bij het openen van de Muziek-app toelicht.

muziek-ios102-16x9
Klik/tap voor groter.

De Shuffle- en Herhaal-knop zijn nu breder en niet langer kleine knoppen in een hoekje, dat maakt het gemakkelijker om ze aan te tikken. Naast de verfijnde interface, brengt iOS 10.2 ook de mogelijkheid om een nummer met een aantal sterren te beoordelen weer terug en wordt het mogelijk om afspeellijsten te sorteren op type, titel of meest recent toegevoegd.

Reacties

12 reacties
 • Profielfoto
  Bvanrens

  Ze moeten de “spee hierna af” en de “speel later af” nakijken. Bij mij klopt hier niks meer van.

 • Profielfoto
  Mac Daddy

  Een duidelijk voorbeeld dat eigenlijk sinds iOS 7 functie duidelijk vorm volgt, terwijl het altijd andersom moet zijn.
  Het feit dat je een uitlegscherm moet maken, is toch een duidelijk voorbeeld van een gefaald UI idee. Repareer het dan ook echt goed en plaats die functies gewoon permanent in beeld.

  En bij de komst van Apple Music en het redesign lijkt het alsof ze het wiel helemaal opnieuw moeten uitvinden. Sinds iOS 9 was eindelijk mijn veelgebruikte ‘Shuffle All’ functie terug. Het enige postieve aan de Apple Music app vind ik de ‘Recently added’ sectie. Handig als je je nieuw aangeschafte muziek snel wilt luisteren.

 • Profielfoto
  freewel

  Ben geen grote fan van apple music, ben voor 3 maanden overgestapt van spotify naar apple music. Kon alleen niet omgaan met de manier van playlists maken en er is geen goeie manier( vind ik) om nieuwe artiesten en muziek te vinden. Wel goed dat ze de interface beter proberen te maken

 • Profielfoto
  mvmaastricht

  Hopelijk komt het liken van een nummer vanuit het vergrendelscherm en het bedieningspaneel weer terug… tijdens het luisteren even snel een nummer toevoegen aan je favorieten is toch wel érg handig.

 • Profielfoto
  MajorApple

  Ben nog altijd geen fan van de huidige muziek app. Snap ook niet waar die drang vandaan komt om die app steeds om te gooien, net als iTunes overigens. De iOs7 versie was perfect, als ook de vorige iTunes. Het is bij Apple soms echt meer om het veranderen dan er daadwerkelijk een betere app van te maken. Zonde

 • Profielfoto
  xaddict

  @MacDaddy: volledig mee eens. Apple komt er mee weg, want Apple. Maar dit is een typisch voorbeeld van reteslechte UX. Het zou meteen duidelijk moeten zijn dat die functies ergens zitten ipv dat je een klopjacht door de app moet doen op zoek naar features die hè graag wilt gebruiken

 • Profielfoto
  xaddict

  Ik rouw nog steeds om het verdwijnen van Rdio. Het was een ongelofelijk goede app. Alles duidelijk, logisch, slim toegepast. Maar hun verdienmodel was blijkbaar een ramp

 • Profielfoto
  Mac Daddy

  @MacDaddy: volledig mee eens. Apple komt er mee weg, want Apple. Maar dit is een typisch voorbeeld van reteslechte UX. Het zou meteen duidelijk moeten zijn dat die functies ergens zitten ipv dat je een klopjacht door de app moet doen op zoek naar features die hè graag wilt gebruiken

  Het doet mij denken aan de eerste kennismaking met Windows 8 voor mij. Het was net uit en ik werkte bij een telefonische helpdesk. Moest ik een klant helpen met mail instellen in Windows 8. Blijkt er dus een menu te bestaan dat je tevoorschijn kan halen door met je cursor naar een rand van het beeldscherm te gaan, maar uiteraard geen hint in beeld die dat laat zien. Probeer dat maar eens uit te vogelen met een klant die er helemaal niks van snapt. Met snel googelen en de beperkte screenshots was het erg lastig.

  Microsoft heeft geleerd van Windows 8, maar Apple maakt nu precies dezelfde fouten.

 • Profielfoto
  Tony smeT

  Muziek blijft muziek. Waarom moeten ze die app steeds veranderen? Ik word tegenwoordig vrolijk als ik m’n iPod Classic vast neem: alles zit op z’n plaats qua bediening, en daar blijven ze (gelukkig) al een aantal jaar met hun poten af!
  It just works, al 7 jaar lang, zonder f*cking updates! Geen gezoek naar de te goed verstopte shuffle functie…

 • Profielfoto
  iAmRenzo

  Ik vind het wel grappig. De GUI is zo onoverzichtelijk geworden dat er een helpscherm nodig is. Als ze de muziek app nu niet voor slechtziende hadden gemaakt, dan was dat ook niet nodig… maar goed, groot is zeker hip.

 • Profielfoto
  doctor_apple

  Ongelooflijk hoe je een ijzersterk merk met goede producten zo om zeep kunt helpen … Zitten ze daar collectief Crystal Meth tot zich te nemen daar in Cupertino? Is het ze volledig naar het hoofd gestegen?

  Puinzooi qua lijn, MacBooks een aanfluiting, macOS een grote onhandige draak aan het worden, iOS perikelen blijven aanhouden met elke nieuwe release (elk jaar dus) en waar is de CONSISTENTIE?

  Wat Apple een ijzersterk platform maakte, is dat aan bepaalde GUI concepten lang werd vastgehouden. Natuurlijk was er vernieuwing, maar de ‘oude concepten’ bleven werken en eerlijk – het ging met een bepaalde rustige interval …

  Hoe anders was het met Microsoft: met elke release werd het wiel opnieuw uitgevonden en mocht je opnieuw alles gaan leren …

  En wat doet Apple met iOS? En bovenal apps als de ‘muziekapp’?

  Hetzelfde wat Microsoft (fout) deed … Elke keer – soms zelfs met MINOR updates aan de GUI toornen …

  Wel g*dverg*ten … Denken ze daar in Cupertino dat ik elke drie maanden opnieuw wil leren hoe de controles werken? Want zo ja dan zijn ze van onze here los …

  Neen, ik wil consistentie, kwaliteit en vastberadenheid … Iets anders dan de rest in de veronderstelling dat het BETER is: prima … Maar anders doen omdat het anders KAN … duid op stuurloosheid en dus gebrek aan visie …

  Daarmee dreigt Apple te verworden tot een Huawei of erger …

  Wat een bagger produceren ze de laatste tijd zeg … o-n-v-o-o-r-s-t-e-l-b-a-a-r …

  Een nieuw notebook van Apple? Ben niet gek …

  Een nieuwe iPad? Hadden ze gedroomd?

  Een nieuwe iPhone … mwah, maar iOS zit me steeds meer tegen … Elk jaar weer een vaste excercitie om nieuwe GUI aan te leren en …

  Dingen die stuk gaan bij een upgrade. Om nog maar te zwijgen van Gimmicks als de nieuwe messaging app … 4 Chr*st his sake … Na 4x een animatie te hebben gezien is het SAAI … En weinig origineel als iedereen dezelfde animaties gaat zenden ….

  Ik zou de helft tot 3/4 ontslaan bij de Apple directie. ZEKER EEN DEEL VAN DE OUDGEDIENDEN …

  En Johnny Ive? Graag met pensioen … Die man is op, als dit de producten zijn die hij tegenwoordig voortbrengt dan zit hij OVERDUIDELIJK over z’n piek heen …

  Briliante geest, gewaardeerde man, maar passee … Tijd om het stokje door te geven …

 • Profielfoto
  TandMac

  en ik mis nog steeds mijn oude CoverFlow.
  Je kan iTunes zelfs niet in landscape gebruiken……
  Hun beloftevolle toekomst ligt jaren achter hun.