Kaby Lake: Intel’s volgende chipgeneratie biedt weinig voordelen

17 reacties

Slechts een klein deel van Intel’s Kaby Lake-chips (7e generatie) is nu beschikbaar, daarom werd de nieuwe MacBook Pro met Skylake (6e generatie) chips op de markt gebracht. Daar hoef je niet om te treuren, want Kaby Lake biedt weinig voordelen.

Intel bevestigt dat de Kaby Lake-chips die Apple voor de iMac en MacBook Pro nodig heeft begin 2017 beschikbaar zijn. Een vooruitblik op de prestaties en andere veranderingen:

Prestaties: iMac-chip getest

Tom’s Hardware heeft een van de chips die begin volgend jaar uitkomt al kunnen testen en noteert een zeer kleine snelheidswinst. Het gaat om een Quad Core i7-chip die geschikt is voor de Retina iMac. De prestaties? Gemiddeld 3,6 procent sneller en maximaal 7,2 procent snelheidswinst. Het energiegebruik is echter ook toegenomen (95 in plaats van 91 W) en de kloksnelheid omhoog van 4GHz naar 4,2GHz. Samengevat, de snelheidswinst wordt alleen geboekt door de hogere klokfrequentie.

kabylake
i7-6700K = Skylake-chip in 5K iMac. i7-7700K = opvolger van die chip op basis van Kaby Lake. Resultaten met ‘O/C’ zijn overgeklokte chips en niet relevant voor Mac -Klik/tap voor groter.

Geen 32 RAM in MacBook Pro mogelijk

We hebben de afgelopen tijd veel gehoord over de RAM-beperking in de nieuwe MacBook Pro. Veeleisende gebruikers willen meer dan 16GB, maar dat kan momenteel niet omdat de Skylake-chips maximaal 16GB energie­zuinig LPDDR3 (Low Power) RAM-geheugen ondersteunen.

Met Kaby Lake maakt Intel weliswaar een begin met het ondersteunen van 32GB LPDDR RAM, maar slechts bij een aantal specifieke chips en dat zijn niet de chips die Apple voor de MacBook Pro gebruikt. Daarnaast is het om de accuduur op peil te houden nodig om LPDDR4 RAM te gebruiken. De combinatie LPDDR4 en 32GB zien we niet voor Coffee Lake, dat is de opvolger van Kaby Lake die in 2018 verwacht wordt.

Snellere USB-poorten en 4K-video

Er zijn ook twee grote verbeteringen. Allereerst ondersteunt Kaby Lake USB 3.1 van de 2e generatie. USB 3.0 en USB 3.1 van de 1e generatie kunnen gegevens overzetten met een snelheid van maximaal 5 Gbps en USB 3.1 van de 2e generatie verdubbelt dit naar 10Gbps.

Dit wil zeggen dat Apple met Kaby Lake al zijn computers van 10Gbps USB kan voorzien. Momenteel ondersteunen de iMac, MacBook 12-inch en MacBook Air alleen USB met maximaal 5 Gbps. De MacBook Pro met Touch Bar ondersteunt al wel 10Gbps over USB 3.1 van de 2e generatie, maar dat komt omdat Apple zijn eigen USB-controller heeft gemaakt.

Tot slot is de GPU van Kaby Lake-chips verbeterd. Deze ondersteunt de HEVC VP9 codec in 4K, HDCP 2.2 DRM en 10-bit kleuren. Dit stelt Netflix bijvoorbeeld in staat om 4K-video in de browser af te spelen en 4K video zal minder van de accu vragen.
macbook pro 2016 16x9
Al met al lijkt Kaby Lake ons geen verplicht nummer voor Apple. De computers die het hardst om een vernieuwing schreeuwen (4K iMac, Mac Pro en Mac Mini) hebben bovendien nog geen Skylake-upgrade gehad.

(Om verder te lezen → Nog steeds geen nieuwe Mac Pro door Thunderbolt 3?)

Reacties

17 reacties
 • Profielfoto
  donut

  Kaby Lake features the same CPU core and performance per MHz as Skylake. Features specific to Kaby Lake include:

  Increased clock speeds across all CPUs models (increased by up to 300 MHz)
  Faster clock speed changes
  Improved 14 nm manufacturing process
  Improved graphics core
  200 series chipset (Union Point) on socket 1151
  Up to 16 PCI Express 3.0 lanes from the CPU, 24 PCI Express 3.0 lanes from PCH
  Support for Intel Optane Technology

  OPTANE technology kan interessant zijn:

  http://www.intel.com/content/www/us/en/architecture-and-technology/non-volatile-memory.html?wapkw=optane

 • Profielfoto
  Wauters

  Die marketing manager van Intel is een genie.
  Elk jaar dezelfde kracht in een nieuw jasje uitbrengen.
  En lekker veel processors met veel overlap uitbrengen, wie kan daar nog aan uit: http://ark.intel.com

 • Profielfoto
  Soulshaker

  Tja , Wauters. AMD kan het niet meer bijbenen , dus niet echt meer concurrentie op de laptop en desktop markt.
  En de wet van Moore is ook al lang niet meer haalbaar.

 • Profielfoto
  SunKeeper

  Het is misschien interessant om nog wat achtergrondinformatie hierover te lezen (wellicht iets om samenvattend aan het artikel toe te voegen)

  Kaby Lake is namelijk niet een tock die een tick opvolgt, maar een optimalisatie stap. Hierdoor zitten er in deze generatie niet de grote verbeteringen en veel nieuwe dingen die je normaal gesproken zou verwachten als je de strategie van de afgelopen jaren gewend bent.

  > http://computerkiezen.nl/website/computer-onderdelen/intel-core-i-generaties-tick-tock/

 • Profielfoto
  Vilscon

  Ik mis even het verhaal van de 40GB/s USB-C op de Macbook Pro in dit stuk..:)

 • Profielfoto
  andrevdvries

  Het is misschien interessant om nog wat achtergrondinformatie hierover te lezen (wellicht iets om samenvattend aan het artikel toe te voegen)

  > http://computerkiezen.nl/website/computer-onderdelen/intel-core-i-generaties-tick-tock/

  Bedankt voor de nuttige toevoeging. Na het lezen van deze uitleg wordt het artikel hier ineens een stuk duidelijker. Mijn idee over Intel was een beetje negatief na het lezen van het nieuws hierboven maar met het linkje over de processtappen kan ik me vinden in de beweegredenen van het bedrijf.

 • Profielfoto
  donut

  Wauters 4 uur geleden
  Die marketing manager van Intel is een genie….

  Kan zijn,
  Maar dit is een revolutionaire nieuwe techniek van Micron en Intel dat als ik het goed begrijp geheugen zo dicht bij de CPU brengt – zoals de cache levels 1-3 dat er veel sneller kan worden gewerkt met diezelfde CPU omdat ie niet langer op de aanvoer van data hoeft te wachten. Ook zou dit geheugen zonder stroom toevoer blijven werken. Het verenigt als het ware de goede eigenschappen van RAM, CPU-cache en SSD.
  zie ook hier
  https://tweakers.net/nieuws/116761/eerste-intel-optane-producten-bieden-16gb-en-32gb-3d-xpoint-geheugen.html

 • Profielfoto
  mvmaastricht

  @Vilscon: die 40Gb/s op de nieuwe MacBook Pro’s gaat over Thunderbolt 3; niet over USB. Dat wil zeggen dat het apparaat dat je aansluit een Thunderbolt controller moet bevatten om 40 Gb/s te ondersteunen.
  Thunderbolt is dus een heel ander, veel krachtiger, protocol dan USB. Voordeel van Thunderbolt is dat het eigen hardware heeft die alles regelt omtrent de verwerking het signaal: daardoor heeft de processor van de computer minder werk en haal je dus hogere snelheden. Maar dat is duurder.
  Voordeel van USB is dat het goedkopere is: het vereist weinig extra hardware (de controller is eenvoudiger) waardoor de cpu meer werk heeft, dus lagere snelheden bereikt.
  Het belangrijkste verschil tussen Thunderbolt 3 en Thunderbolt 2 (naast een verdubbeling van de snelheid) is dat Thunderbolt 3 de USB C connector ondersteunt.

 • Profielfoto
  mvmaastricht

  Ik volg Apple inmiddels 25 jaar en in al die tijd heeft Apple regelmatig keuzes gemaakt waarmee ze onbegrip en zelfs haat en nijd van de pers (en dus veel lezers) over zich uitriepen. En telkens weer bleek daarna dat er technische redenen (vaak beperkingen) achter hun keuzes zaten. Misschien uitgezonderd de hockeypuck muis.
  Uit dit artikel blijkt opnieuw dat het gros van de wereldpers niet gehinderd wordt door enige kennis (zowel van inhoud als techniek als geschiedenis) maar wel de vrijheid neemt om moord en brand te schreeuwen. Ik pak inmiddels als lezer de vrijheid om de meeste pers en reviews met een korrel zout te nemen.

  Nog even wachten op de MacBook Pro review van Anandtech dus…

 • Profielfoto
  jackybe67

  Mvmaastricht,

  niet alleen de pers doet hier kwistig aan mee, maar ook tal van lezers hier….

 • Profielfoto
  praiadelsol
 • Profielfoto
  Arthur345

  Dus kaby lake ten opzichte van skylake is een beetje als de iPhone 7 tov de iPhone 6S. Past juist goed bij Apple zou je toch denken.

 • Profielfoto
  Hansi2124

  En zo kan je blijven wachten tot het volgende model (wat uiteraard weer iets heeft wat het voorgaande model mist).

 • Profielfoto
  bartvdv

  @jackybe67:

  niet alleen de pers doet hier kwistig aan mee, maar ook tal van lezers hier….

  Als je merkt dat andere leveranciers wel performantere toestellen kunnen leveren aan een lagere prijs, dan stel je je daar terecht vragen bij. Bij Apple lijkt de vorm te bepalen welke technologie er uiteindelijk wordt gebruikt. Fanboys, pfft.

 • Profielfoto
  Wauters

  @donut & @sunkeeper : zeer interessante artikels en commentaren
  Ik twijfel er niet aan dat USB-C en optane dé volgende stap is.
  Maar veel fabrikanten en in dit geval intel goochelen met trucjes zoals turbo boost, extra cache om tijdens de overgang van vorige naar nieuwe technologie toch nog iets te verdienen.
  Ik weet het, wet van de economie, maar frustrerend.

  Kijk eens naar de mogelijke processor configs van de huidige macbook pro:

  Processor
  2,6 GHz
  2,6‑GHz quad‑core Intel Core i7, Turbo Boost tot 3,5 GHz, met 6 MB gedeelde L3-cache
  Uitbreidbaar tot 2,9‑GHz quad‑core Intel Core i7, Turbo Boost tot 3,8 GHz, met 8 MB gedeelde L3-cache

  of

  2,7-GHz
  2,7‑GHz quad‑core Intel Core i7, Turbo Boost tot 3,6 GHz, met 8 MB gedeelde L3-cache
  Uitbreidbaar tot 2,9‑GHz quad‑core Intel Core i7, Turbo Boost tot 3,8 GHz, met 8 MB gedeelde L3-cache

  Welke modale Apple gebruiker kan hier perfect zeggen, voor mijn werk kies ik de 2,7 ipv de 2,6 Ghz.
  Het is meer een keuze van: ik zal de snelste kiezen dan zit ik zeker goed.

  Goed voor de economie maar een stap verder van Apple=Eenvoudig
  Dank u Tim!

 • Profielfoto
  Ruwepit

  @jackybe67:

  niet alleen de pers doet hier kwistig aan mee, maar ook tal van lezers hier….

  Fanboys, pfft.

  Oei, een lezer voelde zich aangesproken..

 • Profielfoto
  lordoftheflatbush

  Bij Intel zijn ze ook de innovatie helemaal kwijt.