Raymon Mens
Raymon Mens Nieuws 30 november 2016

Kaby Lake: Intel’s volgende chipgeneratie biedt weinig voordelen

Slechts een klein deel van Intel’s Kaby Lake-chips (7e generatie) is nu beschikbaar, daarom werd de nieuwe MacBook Pro met Skylake (6e generatie) chips op de markt gebracht. Daar hoef je niet om te treuren, want Kaby Lake biedt weinig voordelen.

Intel bevestigt dat de Kaby Lake-chips die Apple voor de iMac en MacBook Pro nodig heeft begin 2017 beschikbaar zijn. Een vooruitblik op de prestaties en andere veranderingen:

Prestaties: iMac-chip getest

Tom’s Hardware heeft een van de chips die begin volgend jaar uitkomt al kunnen testen en noteert een zeer kleine snelheidswinst. Het gaat om een Quad Core i7-chip die geschikt is voor de Retina iMac. De prestaties? Gemiddeld 3,6 procent sneller en maximaal 7,2 procent snelheidswinst. Het energiegebruik is echter ook toegenomen (95 in plaats van 91 W) en de kloksnelheid omhoog van 4GHz naar 4,2GHz. Samengevat, de snelheidswinst wordt alleen geboekt door de hogere klokfrequentie.

i7-6700K = Skylake-chip in 5K iMac. i7-7700K = opvolger van die chip op basis van Kaby Lake. Resultaten met ‘O/C’ zijn overgeklokte chips en niet relevant voor Mac -Klik/tap voor groter.

Geen 32 RAM in MacBook Pro mogelijk

We hebben de afgelopen tijd veel gehoord over de RAM-beperking in de nieuwe MacBook Pro. Veeleisende gebruikers willen meer dan 16GB, maar dat kan momenteel niet omdat de Skylake-chips maximaal 16GB energie­zuinig LPDDR3 (Low Power) RAM-geheugen ondersteunen.

Met Kaby Lake maakt Intel weliswaar een begin met het ondersteunen van 32GB LPDDR RAM, maar slechts bij een aantal specifieke chips en dat zijn niet de chips die Apple voor de MacBook Pro gebruikt. Daarnaast is het om de accuduur op peil te houden nodig om LPDDR4 RAM te gebruiken. De combinatie LPDDR4 en 32GB zien we niet voor Coffee Lake, dat is de opvolger van Kaby Lake die in 2018 verwacht wordt.

Snellere USB-poorten en 4K-video

Er zijn ook twee grote verbeteringen. Allereerst ondersteunt Kaby Lake USB 3.1 van de 2e generatie. USB 3.0 en USB 3.1 van de 1e generatie kunnen gegevens overzetten met een snelheid van maximaal 5 Gbps en USB 3.1 van de 2e generatie verdubbelt dit naar 10Gbps.

Dit wil zeggen dat Apple met Kaby Lake al zijn computers van 10Gbps USB kan voorzien. Momenteel ondersteunen de iMac, MacBook 12-inch en MacBook Air alleen USB met maximaal 5 Gbps. De MacBook Pro met Touch Bar ondersteunt al wel 10Gbps over USB 3.1 van de 2e generatie, maar dat komt omdat Apple zijn eigen USB-controller heeft gemaakt.

Tot slot is de GPU van Kaby Lake-chips verbeterd. Deze ondersteunt de HEVC VP9 codec in 4K, HDCP 2.2 DRM en 10-bit kleuren. Dit stelt Netflix bijvoorbeeld in staat om 4K-video in de browser af te spelen en 4K video zal minder van de accu vragen.

Al met al lijkt Kaby Lake ons geen verplicht nummer voor Apple. De computers die het hardst om een vernieuwing schreeuwen (4K iMac, Mac Pro en Mac Mini) hebben bovendien nog geen Skylake-upgrade gehad.

(Om verder te lezen → Nog steeds geen nieuwe Mac Pro door Thunderbolt 3?)

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
Kaby Lake: Intel’s volgende chipgeneratie biedt weinig voordelen
Sluiten