In de auto kan Apple van Android leren

Door: Raymon Mens - 11 reacties

Om Apple’s CarPlay te gebruiken is vereist: een iPhone, een auto en een compatibel entertainment-systeem met touchscreen. De eerste twee? Geen probleem, maar het¬†derde is slechts in een beperkt aantal voertuigen aanwezig.

Google’s Android Auto wordt geconfronteerd met hetzelfde probleem. Er zijn ongeveer 180 auto’s die het ondersteunen en ook inbouwsystemen verkrijgbaar, maar hoe kan iedere auto de veilige interface krijgen?

Car-interface op smartphone

Simpel. In plaats van een toestel te verbinden met een systeem in de auto, kan Android Auto nu ook direct op het smartphone-scherm getoond worden. Niet iedere auto heeft een entertainmentsysteem dat compatibel is, maar de kans dat de bestuurder een houder voor zijn toestel heeft is groot.

CarPlay en Android Auto zijn ontworpen om zo min mogelijk af te leiden¬†tijdens het rijden. Google houdt het bij de Auto-interface op de smartphone simpel met grote knoppen, weinig tekst¬†en¬†focust op spraakbesturing met “OK Google.”

Android Auto-interface op een smartphone.
Android Auto-interface op een smartphone – Klik/tap voor groter.

Apple zou een gelijkwaardig systeem aan kunnen bieden. De iPhone kan -wanneer er een Bluetooth-verbinding is- al detecteren of deze zich in een voertuig bevindt en zo de car-interface wellicht automatisch opstarten. Een jailbreak-tweak voor iOS 8 maakte het gebruik van CarPlay op een iPhone of iPad al kort mogelijk.

Reacties

11 reacties
 • Profielfoto
  KarelWillem

  Het mooie is dat Android Auto nog helemaal niet in Nederland wordt ondersteund, maar dat de app wel volledig Nederlandstalig is, als je deze met een losse APK installeert.

  Er wordt in Android Auto ook aangegeven welke apps er compatible mee zijn. Maar hoe die zich binnen Android Auto gedragen – of te gebruiken zijn – is me nog niet helemaal duidelijk.

 • Profielfoto
  Sumar

  > Er zijn ongeveer 180 auto‚Äôs die het ondersteunen….

  Dat is wel heel weinig:lol:

 • Profielfoto
  KarelWillem

  Waarvan een zeer groot deel niet in Nederland leverbaar is, moet je er dan wel bij zeggen.

 • Profielfoto
  JoopJoopJoop

  @Sumar,

  Ik denk Raymond erg slordig is met de tekst, hij zal bedoelen 180 automodellen?

 • Profielfoto
  KarelWillem

  Haha… het kwartje viel heel langzaam bij mij.;)

 • Profielfoto
  Gijs Raggers

  In de auto moet je van je telefoon afblijven. Met of zonder CarPlay.

 • Profielfoto
  Shmoo

  En ook niet met vreemde mannen meegaan die CarPlay in hun auto hebben!

 • Profielfoto
  plonserd

  Carplay allemaal goed en wel, het zou al fijn zijn moest Siri wat meer externe apps ondersteunen zodat ik in de wagen gewoon mijn stem kan gebruiken om iets af te spelen via Spotify of een bestemming in te geven in Waze.
  Ik blijf ook gewoon van m’n telefoon af tijdens het rijden en erger me enorm aan mensen die in de wagen zitten te facebooken of smsen..

  Berichten voorlezen en dicteren vanuit Berichten werkt perfect, maar integratie met bv. Facebook Messenger zou ook wel handig zijn…
  Dat icm. een HUD-instelling in iOS zou de perfecte autosetup zijn.
  Je favoriete GPS app gebruiken, je favo muziekstreamingdienst, betere siri-integratie en een third party heads up display accessoire met een OS dat het ook ondersteunt om die dingen te combineren… zou mooi zijn!

 • Profielfoto
  4GTL

  In principe mis ik dergelijk systeem niet echt. In mijn auto zit een goede navigatie ingebouwd, eveneens kan ik er handsfree mee bellen. De rest van meldingen en berichten zorgen enkel maar voor extra afleiding en kunnen wachten tot ik achter het stuur uit ben.

  Ok goed, integratie tussen je agenda en de auto-navigatie zou handig zijn.

 • Profielfoto
  Sosumi

  @Shmoo jij rijd daarom zeker motor je heb de helm al op zo te zien aan je OMT profiel foto:P

 • Profielfoto
  KarelWillem

  Ik heb er een dagje mee rondgereden. Werkt uitstekend.

  Google Music, Radio (via TuneIn); en eenvoudig schakelen tussen die twee.
  Als er berichten binnen komen, laat je die desgewenst met √©√©n klik voorlezen en met het woord ‘beantwoord’, geef je opdracht tot het beantwoorden.*

  * Ik laat de meeste berichten aan me voorbij gaan in de auto. Maar ik was vandaag bijvoorbeeld op weg om mijn zoon op te halen, en die waarschuwde me via Whatsapp voor grote drukte. Met één tik kon ik daarop antwoorden.

  En inderdaad prima communicatie tussen agenda en navigatie, zoals hierboven al wordt aangehaald.

  Ik ben er blij mee.