Ierland in beroep tegen miljardenboete Apple

Door: Raymon Mens - 12 reacties

Ierland gaat vandaag officieel in beroep tegen de beslissing van de Europese Commissie om Apple 13 miljard onrechtmatig verkregen belastingvoordelen terug te laten betalen. In augustus oordeelde de commissie dat dit een vorm van illegale staatssteun is.

De Ierse minister van FinanciĆ«n- zal vandaag in Brussel beroep indienen. De regering was dit in september al van plan, maar het kabinet vreesde dat Ierland zich te veel als Apple’s schoothondje zouĀ opstellen.

Deal uit jaren negentig

Apple maakte begin jaren negentig een deal met Ierland waardoor het per saldo weinig belasting hoefde te betalen. Apple was destijds zwaar verliesgevend en er was geen haan die daar naar deze deal kraaide. Nu Apple er met miljarden cash op de bank weer goed voorstaat wordt de eerlijkheid van de deal in Brussel betwist. Zo betaalde Apple in 2003 slechts 1% belasting en in 2014 0,005% over de behaalde winst in Europa.

Apple-kantoor in de Ierse stad Cork.
Apple-kantoor in de Ierse stad Cork.

Meer dan Apple

De Ierse vestiging van Apple maakt tegenwoordig de iMac, maar stelt de iPhone-maker ook in staat om de profiteren van het gunstige belastingklimaat in het land. De Ierse fiscus wist van deze constructie en had geen bezwaar, blijkt uit EU-onderzoek.

Ierland is een aantrekkelijke vestigingsplaats voor grote bedrijven. Door bezwaar tegen de claim van de Europese Commissie in te dienen, wil de Ierse regering zijn gunstige vestigingsklimaat behouden. Apple heeft de 13 miljard overigens als naar Brussel overgemaakt, maar het geld staat op ‘hold’ tot het Europese Hof van Justitie in Luxemburg uitspraak doet.

Apple_graph_en
Schematische weergave van Apple’s belastingconstructie.

Reacties

12 reacties
 • Profielfoto
  sciletto

  De overheid moet eens ophouden met bedrijven leegtrekken die goed verdienen. Ik vind het helemaal niet erg dat Apple zo weinig inlevert want uiteindelijk verdwijnt het toch weer naar griekenland, afrika, startsalarissen van Amalia, brusselse kantoortjes op -pimpen en nog meer overdreven uitgaves.

  We zien het in kleine getallen terug. Een miljard overmaken naar de ouderenzorg doe ik liever dan die put van griekenland vullen. Om maar een voorbeeld te noemen.

 • Profielfoto
  bartvdv

  Man, man, man… De intelligentie druipt er weer vanaf.

 • Profielfoto
  Nummer 39

  @bartvdv “vanaf” moeten 2 woorden zijn, namelijk van en af, aangezien die af komt van “afdruipen” mag je hier niet zo maar een voorzetsel van maken. Man, man, man… De intelligentie druipt er weer van af.

 • Profielfoto
  BomC

  De overheid moet eens ophouden met bedrijven leegtrekken die goed verdienen.

  Het probleem is dat de subsidies die de Ierse staat naar Apple toesluisde hoger waren dan de salariskosten van Apple. Apple verdiende, naast de winst die ze maakte op de producten zelf, in dit geval dus vooral goed aan Europa.

 • Profielfoto
  bartvdv

  @Nummer 39

  https://onzetaal.nl/taaladvies/er-voorzetsel-werkwoord#lijst

  Een trap onder je kont naar nummer 40.

 • Profielfoto
  inspectorgadget

  @Sciletto: Je bedoelt 1 miljard extra bovenop de 95 miljard die we jaarlijks al uitgeven aan zorg? Dit was in 2014, ondertussen zijn we de 100 miljard per jaar voorbij.

  https://www.cbs.nl/nl-nl/nieuws/2015/21/zorguitgaven-stijgen-met-1-8-procent-in-2014

  De basis van ons belastingstelsel is dat iedereen betaalt en er ook de vruchten van plukt. We leven hier met goede infrastructuur, goed onderwijs, werken justitieel apparaat, schoon water, sociale uitkeringen voor de mensen die dat nodig hebben, medische zorg etc. Daar mag je gebruik van maken omdat je het indirect betaalt.

  Apple betaalt zo goed als niets, maar maakt die winsten wel dankzij de belastingen die wij betalen. Het is hoog tijd dat hier eens iets aan gedaan wordt.

 • Profielfoto
  Nummer 39

  @bartvdv, haha er staat letterlijk dat vanaf enkel bij een vaste betekenis in het werkwoord staat, dus bv ervandoor gaan.
  AAAHGHAHAHA
  trap onder je kont door nummer 39 hahahaha

 • Profielfoto
  DBLCreations

  @Sciletto: Je bedoelt 1 miljard extra bovenop de 95 miljard die we jaarlijks al uitgeven aan zorg? Dit was in 2014, ondertussen zijn we de 100 miljard per jaar voorbij.

  https://www.cbs.nl/nl-nl/nieuws/2015/21/zorguitgaven-stijgen-met-1-8-procent-in-2014

  De basis van ons belastingstelsel is dat iedereen betaalt en er ook de vruchten van plukt. We leven hier met goede infrastructuur, goed onderwijs, werken justitieel apparaat, schoon water, sociale uitkeringen voor de mensen die dat nodig hebben, medische zorg etc. Daar mag je gebruik van maken omdat je het indirect betaalt.

  Apple betaalt zo goed als niets, maar maakt die winsten wel dankzij de belastingen die wij betalen. Het is hoog tijd dat hier eens iets aan gedaan wordt.

  Jep, volledig mee eens! +1:-D

 • Profielfoto
  Soulshaker

  De overheid moet eens ophouden met bedrijven leegtrekken die goed verdienen. Ik vind het helemaal niet erg dat Apple zo weinig inlevert want uiteindelijk verdwijnt het toch weer naar griekenland, afrika, startsalarissen van Amalia, brusselse kantoortjes op -pimpen en nog meer overdreven uitgaves.

  We zien het in kleine getallen terug. Een miljard overmaken naar de ouderenzorg doe ik liever dan die put van griekenland vullen. Om maar een voorbeeld te noemen.

  Nogal een simplistische gedachtegang. Alsof uitgaven enkel naar daar gaan ?
  Inspectorgadget heeft het allemaal mooi aangehaald.

  Neen , weg met die fiscale constructies & belastingsontwijking.
  Totaal immoreel.

 • Profielfoto
  maconly

  Gewoon net als iedereen en ieder bedrijf afdragen.
  Multinationals waaronder ook apple zijn de kankergezwellen van de wereld .

 • Profielfoto
  bartvdv

  @TrapOnderDeKontNummer39:

  @bartvdv, haha er staat letterlijk dat vanaf enkel bij een vaste betekenis in het werkwoord staat, dus bv ervandoor gaan.
  AAAHGHAHAHA
  trap onder je kont door nummer 39 hahahaha

  Je moet leren lezen. Het staat iets verder, melkmuil.

 • Profielfoto
  Nummer 39

  @bartvdv, en dat moet ik zomaar aannemen, en wat is een melkmuil nou weer, leer schelden GHAAAHAHA