Grote schoonmaak App Store begonnen

Door: Raymon Mens - 11 reacties

Phil Schiller is nu ongeveer een jaar Chef App Store en hij heeft al een aantal problemen aangepakt. Chinese Spam-apps zijn weg, App Review werkt sneller en zoekadvertenties zijn live in de VS. Nu is het tijd voor een rigoureuze schoonmaak.

In oktober werden 50.000 apps uit de App Store verwijderd, een flinke stijging tegenover 14.000 voorgaande maanden. Apple verwijdert naast oude apps ook apps die niet meer aan de App Store-richtlijnen voldoen.

Kwaliteit boven kwantiteit

Het nieuwe motto is dat kwaliteit voor kwantiteit gaat. Apple verwijdert apps niet honderd procent werken, verlaten apps die langer dan twee jaar niet ge├╝pdatet zijn. Ook wordt gekeken naar de naam, die mag niet langer dan 50 tekens zijn en geen verwijzingen naar andere apps bevatten.

Google heeft zich al naar deze nieuwe namen-regel geschikt. Voorheen was de officiele naam van Google Maps: “Google Maps ÔÇô Realtime navigatie, files, openbaar vervoer, en plaatsen in de buurt” nu is het: “Google Maps – Navigatie en Transport.”

app-store-purge-october-2016
Klik/tap voor groter.

Apple kondigde deze maatregelen in september aan en volgens data van Sensortower werden in oktober 47.300 apps verwijderd. Ontwikkelaars worden 30 dagen voor verwijdering gewaarschuwd. Dit is overigens nog maar het begin, want volgens eerdere schattingen zijn minimaal 562.688 apps meer dan twee jaar niet bijgewerkt. Ook grote hits uit het verleden zoals Tiny Wings (laatst bijgewerkt augustus 2014), Temple Run (september 2013), en Infinity Blade (februari 2012) zullen er niet aan ontkomen.

Hebben we straks een tekort aan apps? Nee, wekelijks arriveren 100.000 nieuwe of bijgewerkte apps in de App Store. In 2020 moet Apple’s app-winkel 5 miljoen apps tellen, momenteel zijn ongeveer 2 miljoen apps beschikbaar.

fart-001
Deze fart-app zal niemand missen.

Reacties

11 reacties
 • Profielfoto
  Jeroen3007

  ? Ik heb de ontwikkelaar van Tiny Wings nog gevraagd via facebook om een “lege” update aan te brengen om de app in leven te houden maar helaas geen reactie..

 • Profielfoto
  koekiewous

  Begrijpelijk maar mooi meuk. Ik heb wel een paar Apps die het nog prima doen ook al zijn ze al jaren niet ge-update. Als ik ze in iTunes heb staan kan ik ze dan wel gewoon blijven installeren als ik straks de iPhone 8S koop bijvoorbeeld?

 • Profielfoto
  tarun

  Ja hoor. Zo lang de app compatibel is kan je deze via iTunes installeren.

 • Profielfoto
  Raymon Mens

  Relevant stukje van de developer site:

  If my app is removed, will current users be able to access my app?
  Yes. Your app will remain fully functional for current users. They will experience no interruption to services and will still be able to buy in-app purchases. However, we recommend that you update your app as soon as possible to reinstate it on the App Store and ensure that it remains functional and engaging for new and existing customers.

 • Profielfoto
  Vilscon

  Waar ik wellicht nog meer benieuwd naar ben: Hoeveel apps zijn er in oktober ge├╝pdatet, i.t.t. voorgaande maanden?

  Tuurlijk zal er een groot percentage alleen de build nummer updaten, maar toch benieuwd hoeveel developers hun app ge├╝pdatet hebben n.a.v. deze ‘waarschuwing’.

 • Profielfoto
  Raymon Mens

  Waar ik wellicht nog meer benieuwd naar ben: Hoeveel apps zijn er in oktober ge├╝pdatet, i.t.t. voorgaande maanden?

  Tuurlijk zal er een groot percentage alleen de build nummer updaten, maar toch benieuwd hoeveel developers hun app ge├╝pdatet hebben n.a.v. deze ‘waarschuwing’.

  Dat heb ik even opgezocht. Apple geeft zelf geen cijfers, maar analysebureau App Annie zegt dat er wekelijks 100.000 nieuwe en bijgewerkte apps in de App Store arriveren. In 2020 moet de App Store 5 miljoen apps (momenteel 2 miljoen) tellen.

  ^ Bovenstaande ook in artikel opgenomen.

 • Profielfoto
  Vilscon

  Waar ik wellicht nog meer benieuwd naar ben: Hoeveel apps zijn er in oktober ge├╝pdatet, i.t.t. voorgaande maanden?

  Tuurlijk zal er een groot percentage alleen de build nummer updaten, maar toch benieuwd hoeveel developers hun app ge├╝pdatet hebben n.a.v. deze ‘waarschuwing’.

  Dat heb ik even opgezocht. Apple geeft zelf geen cijfers, maar analysebureau App Annie zegt dat er wekelijks 100.000 nieuwe en bijgewerkte apps in de App Store arriveren. In 2020 moet de App Store 5 miljoen apps (momenteel 2 miljoen) tellen.

  ^ Bovenstaande ook in artikel opgenomen.

  Het ging vooral dan om de verhouding van updates van v├│├│r de schoonmaak en sinds de grote schoonmaak. Maar hey, ook dit was interessant. Thanks:)

 • Profielfoto
  Shmoo

  Dit is alleen maar iOS toch?

  Volgens mij kunnen ze ook nog wel een 15.000 apps uit de Mac App Store halen op deze manier.

 • Profielfoto
  Jeroen3007

  Goed nieuws!

  “Hi Jeroen,

  thanks for your email! An update is in the works and will be released soon :).

  Wish you all the best!
  Andreas”

 • Profielfoto
  HHi Mac

  Chinese spam apps zijn weg

  Kijk voor de aardigheid is bij Games/Strategie Betaald…Raymon

  Wat is mis in de store maar ook bij iBooks is de mogelijkheid bij elke zoekactie te filteren op taal.

 • Profielfoto
  IcyDragon68

  #Save Flappy Bird