Raymon Mens
Raymon Mens Nieuws 23 november 2016

Getest: Elgato Eve Motion HomeKit-sensor

Onder de naam Eve timmert de Duitse fabrikant Elgato stevig aan de weg met producten die HomeKit-compatibel zijn. Eve Motion is de nieuwste bewegings­sensor die op basis van infrarood werkt en het label Works With HomeKit heeft gekregen.

Het voordeel van HomeKit-bewegingssensor is dat veel meer apparaten aangestuurd kunnen worden dan met de Hue Motion Sensor, die alleen Philips Hue-lampen bedient. De sensor kost € 49,95.

In de doos

In de doos vinden we naast de sensor ook twee AA-batterijen die ongeveer een jaar meegaan. De sensor zelf is compact genoeg om onopvallend in een hoek op te hangen. Het gezichtsvenster aan de voorkant werkt met infrarood en detecteert beweging in een hoek van 120 graden op maximaal 9 meter afstand. Het is jammer dat er geen bevestigingsmateriaal is meegeleverd, dat mag je van een apparaat van 50 euro wel verwachten.

Klik/tap voor groter.

Koppelen en instellen

Het koppelen van de sensor gaat via de Elgato Eve-app en is net als bij alle andere HomeKit-apparaat een fluitje van een cent, maar het instellen van de sensor kan beter. De app vraagt je te kiezen in welke kamer de sensor geplaatst wordt, dat is een duidelijk begin.

Daarna wordt het snel minder duidelijk. De gevoeligheid kent drie standen, maar het is gokken hoe dit in de praktijk uitpakt. Er is geen mogelijkheid om meteen te testen of de sensor in de door jou gekozen stand beweging ziet. De tijdsduur wordt ook niet erg duidelijk uitgelegd, maar dit blijkt hoe lang de sensor beweging moet blijven rapporteren wanneer er eigenlijk geen beweging meer is. Nuttig voor het schakelen van lampen, bijvoorbeeld.

Kamer, gevoeligheid en time-out kiezen – Klik/tap voor groter.

Simpele acties met Woning-app iOS 10

Het voordeel van een HomeKit-sensor is dat deze met de ingebouwde woning-app van iOS 10 werkt. Hiermee kun je simpele acties instellen zoals het inschakelen van een lamp wanneer beweging gedetecteerd wordt. Dit is erg intuïtief, je kiest voor Automatisering, voegt een nieuwe regel toe en wijst apparaten of scènes toe. Het leuke is dat je alle HomeKit-apparaten in huis kunt koppelen, dus niet alleen lampen, maar ook een slim stopcontact dat de TV bedient.

Een actie toevoegen met de Woning-app – Klik/tap voor groter.

Traagheid en bugs Woning-app

Wat bij het gebruik van de sensor met de Woning-app opvalt is dat deze traag is. De fabrikant heeft het over twee seconden reactietijd, maar in de praktijk is dit regelmatig vijf tot tien seconden. Erg vervelend als je in een donkere kamer staat te wachten tot het licht aangaat. Ook gaat het inschakelen van apparaten niet altijd goed. Soms werd volgens de iOS-status wel beweging gedetecteerd, maar werd de lamp niet ingeschakeld.

Bij scènes die meerdere apparaten moeten inschakelen werd soms maar één van de drie apparaten ingeschakeld. De Hue Motion Sensor van Philips was sneller en werkte altijd, iets dat van de Eve Motion helaas niet te zeggen is. Helemaal opmerkelijk is dat de Woning-app de time-out van de sensor niet respecteert. Eenmaal ingeschakeld gaan de lampen niet automatisch uit en dit is ook niet in te stellen.

De Philips Hue Motion-sensor is sneller en betrouwbaarder – Klik/tap voor groter.

Beter met de Eve-app

De traagheid blijkt een probleem van de sensor zelf, maar de andere bugs worden vrijwel zeker veroorzaakt door de Woning-app van iOS 10. Dat is jammer want die app is juist een van de speerpunten van HomeKit.

Met de Eve-app zelf hadden we bij het instellen van een eenvoudige scène meer succes. De app is helaas wel een stuk onduidelijker. Om een lamp in te schakelen krijg je te maken met Triggers (sensor registreert iets), Conditions (voorwaarden, kan tijd of ander apparaat zijn) en de uiteindelijke actie. Er is wel aan te wennen, maar de taal en het design van de app maken het lastig.

Het is jammer dat de Eve-app alleen met scènes en niet met losse apparaten kan werken. Zo moesten we eerst een scène ‘Keukenlicht aan’ en ‘Keukenlicht uit’ maken om één lamp te laten schakelen bij beweging en na de time-out van de sensor weer uit te laten schakelen. Het werkt, maar is niet intuïtief.

Een actie toevoegen met de Eve-app – Klik/tap voor groter.

De gevorderde HomeKit-gebruiker met meer dan alleen lampen, kan met de Eve-app wel hele geavanceerde schakelingen maken voor goede controle. Bij het inschakelen van de TV en beweging in de kamer automatisch de lichten dimmen en sfeerlicht aan, maar alleen na zonsondergang? Geen probleem. Iets waar we bij de Philips Hue Motion tegenaan liepen is dat het licht uit ging bij rustig op de bank zitten en TV kijken. Omdat in de Eve-app alle HomeKit-apparaten (dus ook de TV in een slim stopcontact) zijn te vinden, is een regel met “Lampen in de woonkamer nooit automatisch uitschakelen wanneer de TV aan staat” zo gemaakt.

Geavanceerde regels in de Eve-app – Klik/tap voor groter.

Conclusie

De Eve Motion laat het potentieel van HomeKit duidelijk zien, maar wordt geplaagd door bugs, slechte werking van de Woning-app en trage reacties. Als je een sensor wil om simpelweg Hue-lampen in en uit te schakelen, is de Philips Hue Motion een veel betere keuze. Die sensor is sneller, eenvoudiger en de helft van de prijs.

De Eve Motion is wat ons betreft alleen geschikt voor de geavanceerde HomeKit-gebruiker met meerere apparaten die niet op een seconde of vijf kijkt. De mogelijkheden zijn groot, maar het geheel is nog niet klaar voor primetime.

De Elgato Eve Motion heeft een adviesprijs van € 49,95. Wij kochten ons exemplaar bij Amac.

Reageer op artikel:
Getest: Elgato Eve Motion HomeKit-sensor
Sluiten