Raymon Mens
Raymon Mens Nieuws 14 november 2016
Leestijd: 5 minuten

Getest: de reparatieservice van Microfix

Voor reparaties aan Apple-apparaten ga je bij voorkeur naar de Genius Bar van een Apple Store, is ons geleerd. Maar het is daar de afgelopen tijd ontzettend druk. Vaak is het niet mogelijk om binnen een week een afspraak te maken. Tijd om alternatieven te testen.

Niemand wil zijn Mac of iOS-apparaten weken kwijt zijn. Daarom testen we alleen reparatiebedrijven met een eigen werkplaats. Vandaag Microfix, gevestigd in Leiden en Amsterdam. Later deze week volgt een test van de reparatiedienst van Swoop uit Almere.

Online nog veel te leren

Online is de eerste indruk van Microfix niet zo best. De website is een half aangepast WordPress-thema met vaak uit verhouding gerekte plaatjes en hier en daar nog wat demo-data van de template-maker. Ook op sociale media is men amper actief, antwoord op je Tweet? Vergeet het maar.

Toch is dit bedrijf een “Apple Premium Service provider” wat wil zeggen dat het door Apple wordt gecontroleerd, met originele onderdelen werkt en de hoogste waardering van Apple heeft gekregen. Wij boden een MacBook Air (2,5 jaar oud) en MacBook Pro (ruim 5 jaar oud) die weigerden op te starten ter reparatie aan.

Dummy data in de FAQ zorgt voor een matige eerste indruk.

Onderzoekskosten

Apparaten kunnen opgestuurd of naar een vestiging in Leiden of Amsterdam gebracht worden. Binnen de garantie is reparatie en vervanging gratis, buiten de garantie betaal je voor onderdelen en arbeid. Er wordt voor reparatie altijd een prijsopgave gedaan. Wens je geen gebruik te maken van de reparatie buiten garantie? Dan ben je de € 60 onderzoekskosten nog wel verschuldigd. Klinkt fair en we komen later nog even terug op wat (verlengde) garantie is er wat niet.

Inzicht via Portal

In tegenstelling tot Apple waarbij het afgeven en vergeten is, werkt Microfix met een portal voor regelmatige updates. De technicus van dienst houdt daar ook de voorgang bij waardoor je een ongefilterde blik op de werkzaamheden, maar ook foutcodes en formulieren krijgt.

De statuscodes zijn soms verwarrend. Wil de status “WO_INFO_KLANT” nu zeggen dat er iets van je verwacht wordt of niet? De portal is oud, eind 2007 gemaakt en sindsdien vrijwel onaangepast. Dat wil zeggen dat het op mobiele apparaten slecht leesbaar is en de uploadfunctie niet altijd goed werkt.

De FixPortal – Klik/tap voor groter.

De portal zorgt wel voor geruststelling. Je kunt zien dat je apparaat niet op een stapel is gelegd, maar een technicus echt bezig is. Het is allemaal eenrichtingsverkeer, de technicus kan opmerkingen in de portal plaatsen, maar reageren kan alleen via e-mail of telefoon. Omdat de naam van de technicus wordt weergeven, is het wel effectief met de persoon die ook echt met je apparaat bezig is communiceren via mail of telefoon. Zo had onze MacBook Air blijkbaar nooit een hardware-serienummer gekregen, maar kon de technicus deze na een screenshot van de factuur te hebben gezien alsnog invoeren.

Van eigenaardigheden wordt een foto voor op de Portal gemaakt.

Snelheid afhankelijk van Apple

De eerste MacBook die we ter reparatie aanboden, was binnen 24 uur na afgifte gediagnosticeerd en zes dagen later gerepareerd. De grootste vertragende factor hierin was Apple die verlengde garantie moest goedkeuren. Een nette score.

Om zeker te weten dat we geen voorkeursbehandeling hebben gekregen door een @onemorething.nl e-mailadres, heeft onze ontwikkelaar Marijn ook een defecte MacBook (kwam toevallig zo uit) ter reparatie aangeboden en prive-gegevens gebruikt. Zijn MacBook kwam op 1 november aan op de werkplaats van Microfix en was 10 november gefikst. De diagnose vond drie dagen na afgifte plaats (4 november) en er moest wederom op goedkeuring van Apple gewacht worden. Al met al was 9 dagen wederom netjes.

Verlengde garantie

De MacBook Air die we lieten repararen, was in mei van 2014 aangeschaft en de garantiestatus twijfelachtig. In dat geval maakt Microfix een claim voor verlengde garantie (European Consumer Law Claim) bij Apple aan. Alleen door Apple gecertifieerde reparateurs kunnen dit en ze mogen alleen een claim aanmaken als er volgens hen een legitieme reden is.

De verlengde garantie van de MacBook Air uit 2014 werd goedgekeurd en dat hadden we na iets meer dan twee jaar ook wel verwacht. Het Logic Board werd kosteloos vervangen. Wat ons verbaasde is dat voor de tweede MacBook (gekocht in april 2011) ook een verzoek voor verlengde garantie -onder het motto: “Dit was een laptop van meer dan 2000 euro en daarom het proberen waard!”- gedaan werd en deze door Apple werd goedgekeurd.

De claim voor verlengde garantie wordt ook als PDF op de portal geupload, waardoor we je een idee kunnen geven hoe zoiets eruit ziet:

Consumer Law Claim-formulier – Klik/tap voor groter.

Randzaken

Kleine dingen die ons zowel positief als negatief opvielen: de openingstijden van de balie zijn erg conservatief. Maandag tot en met vrijdag van 08:30 tot 17:00. Na het werk brengen en halen van een apparaat zit er niet in. Reparaties die per post teruggezonden worden, zijn goed beschermd verpakt met piepschuimvlokken in de doos en het apparaat in noppenfolie. Bij reparatie wordt een sticker ter identificatie op je apparaat geplakt, die is er in 9 van de 10 gevallen goed af te krijgen, maar we hebben het liever niet.

Stickers, liever niet.

Conclusie

Ondanks de knullige online-aanwezigheid, is Microfix een partij waar je gerust je MacBook ter reparatie aan kunt bieden. De technici zijn bekwaam en het proces erg transparant met tijdige updates, prima bereikbaarheid en onderdelen op voorraad voor snelle reparaties. Op de onderzoekskosten na is de service vergelijkbaar met die van de Apple Store. Het enige dat we aan te merken hebben, zijn randzaken zoals de conservatieve openingstijden en de technisch verouderde portal.

[Microfix wist tijdens het uitvoeren van de reparaties niet van de publicatie van deze test. OMT heeft niet met Microfix overlegd en ontvangt hiervoor geen vergoeding of enig ander voordeel. De gebruikte MacBook Air uit 2014 is met correspondentieadres “One More Thing B.V.” bij Microfix aangemeld. De MacBook Pro uit 2011 is door een privé-persoon aangemeld om enige voorkeursbehandeling uit te sluiten.]

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Begin je weekend met de beste artikelen van OMT

Een goed weekend begint met de nieuwsbrief van One More Thing

Reageer op artikel:
Getest: de reparatieservice van Microfix
Sluiten