Frisse kleuren en nieuwe functies voor Gmail-app

Door: Raymon Mens - 9 reacties

Laat het nietszeggende versienummer 5.0.3 je niet misleiden, want Google heeft zijn Gmail-app grondig vernieuwd. Na de update brengt de officiele app voor de maildienst onder andere een nieuw design met rood in plaats van zwart als hoofdkleur.

Google voert zijn Material Design door dat al langer in Android-apps gebruikt wordt. De app krijgt ook een aantal nieuwe functies zoals de mogelijkheid om het verzenden van een e-mail ongedaan te maken.

Ook de zoekfunctie is verbeterd. Deze geeft nu direct resultaten en spellingsuggesties bij typefouten. Bijvoorbeeld: bedoelde je kerstmis in plaats van krstmis? Een functie die iOS-gebruikers bekend voor zal komen is vegen om te archiveren of verwijderen. Dat ruimt snel op. In tegenstelling tot de native Mail-app van iOS heeft naar links of naar rechts vegen hetzelfde resultaat, namelijk archiveren.

Nieuwe Gmail-app op iPad.
Nieuwe Gmail-app op iPad – Klik/tap voor groter.

Na een paar minuten met deze versie doorgebracht te hebben, kunnen we concluderen dat Gmail daadwerkelijk vooruitgang heeft geboekt. De zoek-functie is krachtig en snel, daar kan de native Mail-app niet tegenop. Op de iPad merk je wel dat Google van tablet-apps geen kaas heeft gegeten, De app voelt op veel vlakken nog steeds als een uitgerekte smartphone-app.

Reacties

9 reacties
 • Profielfoto
  xaddict

  Waarom houdt Google Inbox én Gmail in gebruik?

 • Profielfoto
  Cest Mac

  Hoop zeer dat de kleur op termijn is aan te passen. Dit ziet er absoluut niet uit.

 • Profielfoto
  Edwin

  Ik zie geen toegevoegde waarde in een aparte mail app… ik houdt het wel bij de native mail app van iOS.
  Werkt goed genoeg voor mij.

 • Profielfoto
  ToMiKoN

  Niet echt handig voor mensen die, zoals mij, slechtziende zijn. Het lettertype past zich niet aan aan grote lettertypes of andere toegankelijkheid opties. Jammer Google. Het bewijst nog maar eens een verschil in visie. Geef mij maar de gewone iOS mail app

 • Profielfoto
  whaha

  Ik gebruik liever Spark, maar als je iets wilt dat goed samenwerkt met de desktop web App dan is het een prettige App, lijkt me.

 • Profielfoto
  tlevisie

  Nieuw is ook dat je in de app – eindelijk – labels kunt toevoegen, bewerken en verwijderen. Tot nu toe kon dat alleen achter een computer.

  En linkjes die in een e-mail staan, openen niet meer binnen de app maar in Safari. Dat vind ik ook een flinke verbetering.

 • Profielfoto
  Zakske

  Hoop zeer dat de kleur op termijn is aan te passen.

  Die kans is exact nul. Apps die de richtlijnen van Material Design volgen hebben een menubalk in de kleur van de website (YouTube = rood, TechCrunch = groen, Twitter = blauw), en Google houdt zich – logischerwijs – aan hun eigen richtlijn.

 • Profielfoto
  tav

  Het meldingsgeluid voor nieuwe mail is veranderd lijkt mij.
  Ik vind ook nergens waar ik dit eventueel kan aanpassen ?

 • Profielfoto
  SusanUSA

  Niet echt handig voor mensen die, zoals mij, slechtziende zijn.

  Hè?