Fine-tune je TV met Apple TV-app Calibrate!

Door: Raymon Mens - 15 reacties

Het is een publiek geheim dat televisies standaard worden afgesteld om in de winkel tussen alle andere modellen zoveel mogelijk op te vallen. Dat zorgt ervoor dat je thuis met standaardinstellingen tegen een niet-optimaal beeld aan zit te kijken.

De Apple TV-app Calibrate! helpt om wél een optimaal beeld te krijgen en loodst je met een aantal overzichtelijke stappen door het calibratieproces heen, dat eigenlijk iedere TV zou moeten ondergaan.

Calibrate! bevat vijf stappen met duidelijke uitleg om de helderheid, het contrast, overscan en scherpte van iedere TV optimaal in te stellen. Als laatste stap volgt nog een alles-in-een-scherm met laatste checks. Er zijn ook iOS-apps die dit doen, maar die vereisen AirPlay. Wij waren tijdens het testen gecharmeerd van de heldere uitleg en overzichtelijke stappen.

calibrate
Hoofdmenu van Calibrate! – Klik/tap voor groter.

Niet een app die je dagelijks nodig hebt,¬†maar bij aanschaf van een nieuwe TV van honderden euro’s, is een appje dat je beter kijkplezier bezorgt de aanschaf waard.¬†Daarnaast¬†komen de feestdagen er weer aan en als OMT-lezer ben je ongetwijfeld het handige neefje, nichtje, (schoon)zoon of dochter die tijdens het uitpakken van cadeau’s wordt gevraagd om ook even naar de computer of¬†smartphone te kijken. Ons advies: kijk dit jaar ook eens naar de TV en regel deze met Calibrate! af.

Reacties

15 reacties
 • Profielfoto
  polansky

  Visueel wijzigingen doorvoeren aan de hand van een lijstje en wat foto’s is niet hetzelfde als kalibreren. Iedereen die hardwarematig moet kalibreren vanwege drukwerk, fotografie of voor andere kleurkritische toepassingen kan je dat vertellen.

 • Profielfoto
  freewel

  Ik ben het idd helemaal eens met @Polansky !

 • Profielfoto
  Metten

  Visueel wijzigingen doorvoeren aan de hand van een lijstje en wat foto’s is niet hetzelfde als kalibreren. Iedereen die hardwarematig moet kalibreren vanwege drukwerk, fotografie of voor andere kleurkritische toepassingen kan je dat vertellen.

  Het is vast niet hetzelfde of zelfs vergelijkbaar, maar beter op deze manier dan helemaal niet dunkt mij.

  De gemiddelde tvkijker (=mediaconsument) zal niet zo snel calibratiehardware regelen, maar sommige liefhebbers zullen hier heus ‚ā¨2 voor over hebben.

 • Profielfoto
  MacAanZee

  Ik vraag me af wat de meerwaarde is ten opzichte van het goed instellen met de instellingen van je eigen TV. Je kunt direct zien/horen wat het effect is m.b.t. beeld een geluid.

 • Profielfoto
  Falkor73

  @MacAanZee Het idee van deze app is nou juist, denk ik, dat mensen wel direct zien/horen wat het effect is, maar niet of de instelling ‘correct’ is of niet. Wat je mooi vindt qua beeld, hoeft niet perse de juiste instelling te zijn.

  Dan kan je zeggen, doe toch wat je mooi vindt. Maar ik wil graag weten hoe het ‘zou moeten’. Dus mijn ‚ā¨1,99 worden hier aan besteed!

 • Profielfoto
  MacAanZee

  “De juiste instelling” bestaat niet. Ik wil zelf mijn tv op z’n allerscherpst, terwijl andere mensen meer houden van een wat zachter beeld. (Minder scherpe lijnen). Ook de kleureninstelling is heel persoonlijk. De √©√©n houdt van roodachtige (warme) kleuren, de ander meer van (koele) blauwachtige tinten. Sommigen houden van loeifelle kleuren, andere meer van natuurlijker kleuren. Ook helderheid en contrast zijn heel persoonlijk. Sommige mensen houden van vreselijk licht beeld, terwijl andere liever meer verschillen in tinten zien. Bovendien is een te fel contrast volgens mij slecht voor je scherm. Bij mijn (oudere) LCD TV in elk geval wel. En ga zo maar door. “Ideaal” is voor elk mens verschillend.

 • Profielfoto
  Falkor73

  Een correcte instelling bestaat naar mijn mening wel. Volgens mij heeft de maker van video toch een bepaald beeld/kleurstelling voor ogen. En de televisie mag mij die keuze van de maker zo goed mogelijk voorschotelen.

  Als jij je tv op allerscherpst zet, zie je de dingen niet zoals ze bedoeld zijn volgens mij. Jouw keuze, maar ik zie het wel graag zoals het bedoeld is om eruit te zien:-)

 • Profielfoto
  xaddict

  Apart gebruik van komma’s in dit artikel. Grammatica voor beginners is er niet bij aan te pas gekomen ?

 • Profielfoto
  Niels

  Een correcte instelling bestaat naar mijn mening wel. Volgens mij heeft de maker van video toch een bepaald beeld/kleurstelling voor ogen. En de televisie mag mij die keuze van de maker zo goed mogelijk voorschotelen.

  Als jij je tv op allerscherpst zet, zie je de dingen niet zoals ze bedoeld zijn volgens mij. Jouw keuze, maar ik zie het wel graag zoals het bedoeld is om eruit te zien:-)

  Naast filmmakers hebben ook de fabrikanten een bepaald beeld van wat optimaal is, deels gebaseerd op wat zo realistisch mogelijk is, maar ook deels op wat van de gemiddelde consument gedacht wordt dat ze mooi vinden (denk aan de nieuwe HDR tvs, heel mooi maar niet altijd even realistisch).

  Maar persoonlijk kan mij de mening van die beekdmaker/fabrikant aan m’n reet roesten. Ik stel mijn tv in op de manier die ik mooi vind. En het mooie is, die opties/vrijheid worden je gewoon geboden door je tv.

 • Profielfoto
  pannekoek

  Precies, daarom heeft een beetje studio gekalibreerde schermen, dure camera’s, werken ze met 3d color LUT’s en colorimeters. Als professionals maken we beeld op basis van zender specificaties, in een bepaald kleurenspectrum en doen van alles en nog wat om echt kwaliteit te maken.

  En mensen als NielsDam hebben uiteindelijk ook de vrijheid om als hij uit eten gaat bij de Librije naar maggi en 4-seisoenen peper te vragen.

 • Profielfoto
  Outragemac

  Dit lijkt me een variant van het aloude regelpaneel uit OSX.
  En nog mijlenver verwijderd van bijv een ISF-calibratie.

 • Profielfoto
  Falkor73

  @pannekoek Ben het met je eens. Voor muziek geldt eigenlijk hetzelfde. Veel mensen spelen het op inferieure apparatuur af, terwijl de artiest en iedereen tijdens de opnames er van alles aan doet om het zo goed mogelijk op te nemen. Wat veel mensen dus horen en is heel anders dan hoe het is opgenomen. Best jammer.

  Maar ja, sommige mensen gooien over ieder gerecht ketchup omdat ze nou eenmaal ketchup lekker vinden…

 • Profielfoto
  MacAanZee

  Consumentenapparatuur heeft nu eenmaal geen professionele kwaliteit. In het verleden maakte ik reportages en documentaires voor TV. Als je zat te monteren in montageruimtes dan zag je het prachtig scherp tot in detail. Dat was meestal op professionele Sony studiomonitoren. Dan viel het altijd weer tegen als je thuis je eigen reportage terug zag., terwijl ik toch één van de (toen) beste Sony consumenten televisies had. Maar zo is het nu eenmaal. Professionele apparatuur is vele malen duurder dan consumentenapparatuur.

 • Profielfoto
  Humain

  En waarom, omdat dat het referentiekader is…
  Falkor en pannenkoek hebben gewoon gelijk.

 • Profielfoto
  andrekolmeijer

  LET OP: werkt niet met mijn tv of althans heb ik t na een uur opgegeven. Als je de Settings van je tv niet kunt wijzigen zonder eerst van Input kanaal te wisselen (Analoog, SCART, HDMI), werkt deze app niet!