Fantastical 2 en Acorn klaar voor Touch Bar

9 reacties

Twee gewaardeerde Mac-apps zijn klaar voor de Touch Bar van de nieuwe MacBook Pro. Agenda-app Fantastical 2 voegt in versie 2.3.1 ondersteuning voor de Touch Bar toe en grafische app Acron heeft een beta met Touch Bar-ondersteuning uitgebracht.

Fantastical krijgt ongeveer dezelfde opties als de Agenda-app van macOS. Je kunt door dagen, weken en maanden bladeren en bij het toevoegen van een afspraak verschijnen opties voor alerts en herhaling in de Touch Bar.

Fantastical 2 is verkrijgbaar in de Mac App Store of de website van de ontwikkelaar. Een demo-versie die drie weken bruikbaar is, kun je hier vinden. De app is op moment van schrijven afgeprijsd voor € 49,99 € 39,99.

fantastical-003
Klik/tap voor groter.
fantastical-001
Fantastical – Klik/tap voor groter.
agenda-001
Agenda-app macOS – Klik/tap voor groter.
fantastical-002
Fantastical – Klik/tap voor groter.
agenda-002
Agenda-app macOS – Klik/tap voor groter.

Grafische app Acorn heeft ook ondersteuning voor de Touch Bar, maar vooralsnog alleen in een betaversie. De grafische app die voor zowel fotobewerking als vector-tekeningen geschikt is, plaatst snelkoppelingen naar verschillende instrumenten en instellingen op basis van gebruik in de Touch Bar.

Acorn wordt verkocht voor € 29,99 in de Mac App Store of op de website van de ontwikkelaar. Daar is ook een proefversie te downloaden (14 dagen volledige functionaliteit proberen).

acron-003
Klik/tap voor groter.
acron-002
Klik/tap voor groter.
acron-001
Klik/tap voor groter.

Reacties

9 reacties
 • Profielfoto
  Shmoo

  Wat ik mij altijd heb afgevraagd is, wat maakt een Agenda app 50,- waard?

  Ik begrijp best dat er mensen zijn die iCal/Agenda niet fijn vinden zoals er ook wel wat problemen zijn met de Mail app van Apple maar er is toch geen mail app voor de Mac die 50,- kost?
  Het wordt nog leuker wanneer je op iOS verder wilt gaan met je Agenda bijwerken en je nog eens 5,- voor de iPhone en 10,- voor de iPad app moet betalen omdat dit geen universele app is.

 • Profielfoto
  Edwin

  Sluit ik mij bij aan Shmoo! Ik zie ook geen meerwaarde in deze app. Heel veel anders is dit niet dan de standaard agenda app. En daarom geen cent waard in mijn ogen.

 • Profielfoto
  Buzz

  Het nut van Fantastical (t.o.v. de in het OS ingebouwde Calendar) is evenredig met hoe vol je agenda is.

 • Profielfoto
  Shmoo

  Ik probeer het altijd een beetje te vergelijken met andere software dat ik aankoop.

  Mijn lijstje als volgt:

  – Sketch 99,-
  – Coda 99,-
  – Transmit 35,-
  – Affinity Designer 50,-
  – Affinity Photo 50,-
  – Pixelmator 20,-
  – CodeKit 20,-
  – iA Writer 15,-
  – 1Password 50,-

  Nu heb ik vrijwel al deze apps ook nog met korting kunnen kopen tijdens de introductie wat mij extra blij maakt omdat ik dan het gevoel heb dat ik voordeel heb gehad maar als je dit lijstje stuk voor stuk ziet dan kun je toch wel verhoudingen zien tussen CodeKit, iA Writer en apps als Sketch en Coda. De apps die minder kosten zijn ook minder professioneel of meer hulp apps tot andere diensten. Voor mijn gevoel, een app die meer dan 50,- kost moet je echt dagelijks goed kunnen gebruiken en inzetten om je brood mee te verdienen.

  Een agenda app voor 50,- die niet eens features heeft dat echt gericht is op professioneel gebruik maar eigenlijk gewoon een alternatief is op de standaard agenda slaat in mijn ogen de plank finaal mis.

  Ik heb niets tegen alternatieven maken daar worden we allemaal beter van maar dit is wel een tikkeltje extreem.
  Datzelfde verhaal kan je doortrekken richting de bekende ToDo app genaamd Things. Dat slaat ook nergens op dat die app 50,- kost en je bijna 100,- moet uitgeven om alle iOS versies te krijgen en dan ben je ook nog compleet kansloos wanneer je één Windows of Android device bezit want daar maken ze geen apps voor..
  Je koopt op dat moment alleen een app met een geweldig mooi icoontje.

 • Profielfoto
  recoiller

  Ik heb de indruk dat er een groepje hardcore gebruikers is die vrijwel allemaal ongeveer identieke software gebruiken. Dan bedoel ik de software buiten de 3 grote ontwikkelaars Apple, Microsoft en Adobe..

  Ik ben heel blij met
  – Transmit
  – Pixelmator (betaalbaar Photoshop alternatief)
  – TextWrangler (Gratis Coda alternatief)
  – 1Password
  – Pastor (gratis variant naast 1Password)

  Wat mis ik nog?

 • Profielfoto
  BomC

  Fantastical is overigens niet de enige speler hier; je hebt ook nog BusyCal (30$). Beide bestaan al vrij lang, dus er zal wel een markt voor zijn. Ze geven natuurlijk wel wat extra mogelijkheden, en ik ken toegewijde gebruikers van beide, maar voor mij is het niet echt een belangrijke verbetering ten opzichte van de standaard kalender-app.

  Mijn lijstje core apps buiten de usual suspects:

  1. Ulysses (45 Euro + 20 Euro voor de iOS-versie)
  2. Mellel (Academische tekstverwerker; 79 USD samen met…
  3. Bookends (bibliografische database)
  4. Aeon Timeline (40 USD)
  5. Airmail (9 EUR)
  6. FoxTrot Professional Search (120 EUR)
  7. Forklift (geen idee)
  8. Enpass (20 Euro)
 • Profielfoto
  iMac Lover

  Het is inderdaad een belachelijk bedrag. Completely insane

  Op mijn iPad gebruik ik week calender for iPad. +\_ € 10.
  Op mijn mac mini iCalender en Outlook.
  Wat ik in Microsoft Outlook 2016 mis, dat ik mijn agenda niet kan synchroniseren met Outlook.com.

  Daarvoor gebruik ik iCloud

 • Profielfoto
  polansky

  Een waardeloze toevoeging die touchbar omdat het ‘blind’ typen onmogelijk maakt.
  Niks intuïtiefs aan. Je moet over het toetsenbord heen gaan hangen om te zien wat en waar de toets zit. Die touchbar is gewoon een toevoeging om de ‘bling’ factor te verhogen.

  Ben er vrij zeker van dat vrijwel niemand het ding echt zal gaan gebruiken, maar gewoon met het muisje de functies zullen kiezen. Gewoon omdat het sneller zal gaan.

 • Profielfoto
  Buzz

  polansky: mag ik uit je reactie opmaken dat je geen blind typer bent, en ook de touch bar nog niet hebt uitgeprobeerd?

  Shmoo: Ik vind Fantastical een stuk overzichtelijker vormgegeven, handiger en fraaier in het gebruik dan de ingebouwde Calendar. Het is net niet helemaal perfect, maar komt een stuk dichter bij perfectie dan de in macOS ingebouwde Calendar. Het is een stuk software waar Apple wat van kan leren.

  Of het het geld waard is mag ieder voor zich bepalen. Als je geen heel volle agenda hebt, en er maar een paar keer per dag naar kijkt, dan denk ik dat je er niet zoveel aan hebt. Maar als je de verbeterde interface kan waarderen, het aanschaft, en een paar jaar blijft gebruiken, dan komt het neer op een paar cent per dag.