Facebook stopt voorlopig met datadelen WhatsApp in EU

7 reacties

WhatsApp stopt in de EU tijdelijk met het delen van data met moederbedrijf Facebook. De beslissing komt na kritiek van Europese privacytoezichthouders op het delen van gegevens voor onder andere advertenties en vriendschapssuggesties.

Duitsland floot Facebook als eerste terug en noemde het delen van data “inbreuk op de privacy en het misleiden van gebruikers.” Daarna besloten alle Europese toezichthouders een gezamenlijk onderzoek te starten.

Datakraan niet helemaal dicht

De privacywaakhonden vermoeden dat WhatsApp de Europese privacy­regels schendt en willen dit onderzoeken. Er zijn ook zorgen over het ontbreken van een opt-out. Een werkgroep met de naam ‘ Article 29’ komt volgende week bij elkaar om de te ondernemen acties te bespreken. Facebook zegt tegen de NOS tegemoet te komen aan het verzoek van de toezichthouders en tijdens het onderzoek de uitwisseling van data te beperken. Er zal alleen nog data worden uitgewisseld om spam tegen te gaan, maar niet voor commerciële doeleinden en vriendschapssuggesties.

whatsapp-zuck-16x9
WhatsApp is sinds 2014 onderdeel van Facebook, het sociale netwerk van Mark Zuckerberg.

India en Verenigd Koninkrijk

WhatsApp ligt ook in India en het Verenigd Koninkrijk onder vuur. In India oordeelde de High Court in Delhi onlangs dat WhatsApp de gegevens van de gebruikers die een opt-out hebben gekozen (dit was korte tijd mogelijk) moet verwijderen en de toezichthouder in het Verenigd Koninkrijk startte een eigen onderzoek. WhatsApp stopte ook daar het datadelen tijdelijk.

WhatsApp voerde op 25 augustus per direct een verandering van zijn voorwaarden door. De chat-app deelt sindsdien metadata, maar niet in de inhoud van gesprekken, met Facebook. Gegevens die gedeeld worden zijn je 06-nummer voor vriendschapssuggesties op Facebook, hoe vaak je de app opent en met wie je contact hebt. Een opt-out was slechts 30 dagen mogelijk.

Reacties

7 reacties
 • Profielfoto
  MEEUW

  eindelijk iets goeds van de eu;)
  En niet meer dan terecht

 • Profielfoto
  Tys Brenets

  “Gegevens die gedeeld worden zijn je 06-nummer voor vriendschapssuggesties op Facebook, hoe vaak je de app opent en met wie je contact hebt. Een opt-out was slechts 30 dagen mogelijk.”

  Het delen van je 06-nummer blijft gedeeld worden met Facebook, met of zonder opt-out!

 • Profielfoto
  pimmink

  Inderdaad MEEUW, doet de EU toch een keer wat nuttigs in plaats van het bezig houden met het maximale vermogen van een stofzuiger.

 • Profielfoto
  Neowip

  Too little too late…. account & apps al tijdje geleden verwijderd. Bevalt me prima

 • Profielfoto
  Shmoo

  Ligt dat aan mij of heeft deze Mark alleen maar grijze t-shirts?

 • Profielfoto
  maconly

  Sukkelberg is zo’n overschat kereltje .

 • Profielfoto
  maconly

  Sukkelberg is zo’n overschat kereltje .