Eerste review nieuwe MacBook Pro lovend

Door: Raymon Mens - 60 reacties

Terwijl de levering van de eerste MacBook Pro met Touch Bar nog plaats moet vinden, laat Apple de laptop alvast testen door de beoogde doelgroep: professionals. Uit die hoek was veel ongenoegen over de nieuwe richting die de MacBook Pro inslaat.

Thomas Grove Carter is in het dagelijks leven video-editor en kon zijn eerste ervaring alvast delen. Volgens zijn review is de MacBook Pro de ideale machine voor elke progressieve professional, de ontbrekende poorten geen probleem en bespaart de Touch Bar veel tijd.

Krachtiger dan Windows

Wat zegt de eerste professional die de MacBook Pro een week gebruikte? Ten eerste, de computer is werkelijk krachtig. Carter gebruikt de MacBook nu een week met Final Cut Pro X om 5K ProRes video te monteren. “Het maakt niet uit wat je denkt over de technische specs, het is een feit dat de software en hardware zo goed zijn geĂŻntegreerd dat de MacBook Pro in de echte wereld iedere Windows-laptop verslaat.”

Externe apps

Em professionals die software gebruiken die niet afkomstige is van Apple en dus niet zo goed geoptimaliseerd kan worden als Final Cut? Carter zegt het volgende: “De performance van oudere software die niet het volledige potentieel van de hardware niet gebruikt, zal minder goed werken. Ik snap dat niet iedereen alleen Apple-software kan gebruiken, maar vroeg of laat moeten ook die oude applicaties bijgewerkt worden. Anders voelt het als een nieuwe motor zetten in een auto zonder banden.”

apple-october-2016-event-6
Adobe werkt aan Touch Bar-ondersteuning.

USB-C

De poorten die vervangen zijn door USB-C zijn volgens Carter hooguit de eerste maanden vervelend, maar daarna begint de toekomst. Hij gebruikte al een externe SSD van Samsung die een USB-C-aansluiting heeft en zit niet zo met de rest van de poorten: “Het is als bij de eerste Retina MacBook Pro in 2012. Ik vond het toen ook vervelend om geen ethernet, DVD-speler en Firewire meer te hebben, maar dat was na een paar maanden wel over.”

Touch Bar

De reviewer is vol lof over de werking van Final Cut met de Touch Bar. Voornamelijk de sliders zijn erg handig bij videobewerking. Hij mag -waarschijnlijk met goedkeuring van Apple- de functionaliteit zelfs illusteren in een YouTube-video.

https://www.youtube.com/watch?v=-xzO1XByNSs

“De Touch Bar gaat verder dan het toetsenbord en de muis”, schrijft Carter. Hij is er te spreken over het gebruik van twee handen op de laptop. Een op het trackpad en de ander op de Touch Bar en merkt dat hij steeds meer sneltoetsen links laat liggen en de Touch Bar gebruikt. “Het werkt echt, is sneller en productiever en dit zal alleen maar toenemen naarmate ontwikkelaars deze noviteit gaan ondersteunen”

Pro-laptop

In wezen is de editor van mening dat de negatieve ontvangst van de MacBook Pro vooral komt door het gebrek aan vernieuwing van de iMac en Mac Pro, maar dat dit de MacBook niet minder goed maakt. Een boodschap die rechtstreeks uit de marketing-afdeling van Cupertino lijkt te komen.

Bij het lezen van de review komt de vraag op of dit misschien een infomercial voor de glorie van Apple-laptops en de radicale keuzes van de fabrikant is. Toch blijft het een interessante review, want de schrijver behoort tot de doelgroep en kon de MacBook Pro als eerste gebruiken.

Reacties

60 reacties
 • Profielfoto
  Hydræ

  Bij het lezen van de review komt de vraag op of dit misschien een infomercial voor de glorie van Apple-laptops is.

  Maar natuurlijk, Apple ziet zwaar onweer aan de horizon en moet het tij keren. Die kerel krijgt een gratis MBP in ruil voor een fraai stukje tekst. Je weet toch.

  Zoek maar eens op YouTube “MacBook Pro 2016 RANT”, dat zijn de meer realistische reacties.

 • Profielfoto
  Maverick2001

  Echt kritisch zijn op OMT wordt niet echt gewaardeerd maar laten we eerlijk zijn.. een hele rij toetsen weghalen.. vervangen door een touchbar… Ik zie het nut niet. Het is gepruts op een kleine ruimte! Ja, het is slim bedacht maar een verbetering? Nee, dat denk ik niet.

  De poorten die vervangen zijn door USB-C zijn volgens Carter hooguit de eerste maanden vervelend, maar daarna begint de toekomst.

  Eerste maanden? Alsof daarna alles USB-C wordt. De iPhone kan je niet eens aansluiten. Ik was niet van plan gelijk al mijn externe hardware te vervangen.

 • Profielfoto
  McNismo

  (zucht!)

  Zeiken,…. zeuren,…zeiken…..zeuren,…..klagen,…….het beter weten (terwijl er nog geen toets is aangeraakt),……zeiken,…..zeiken,….klagen,……. zeuren,…zeiken…..zeuren,…..klagen.

  Moe wordt je ervan!

 • Profielfoto
  guus

  vlgs mij zijn de meeste klagers, geen mbp gebruikers.
  zie er erg naar uit.
  vind het een fantastische machine.

 • Profielfoto
  bassbug

  eerst zelf uitproberen en dan iets roepen.

  Doe eens een gratis proefrit voor een nichtenbak als een Bentley en ondanks dat je het niet kan betalen zal je vast positief over zijn.:lol:

 • Profielfoto
  Dashter

  Doe eens een gratis proefrit voor een nichtenbak als een Bentley en ondanks dat je het niet kan betalen zal je vast positief over zijn.:lol:

  Dat is net het probleem. Het is geen Bentley die je niet kan betalen, het is een volkswagen kever met de prijs van een Bentley, en dát is waarover de meeste klachten gaan.

 • Profielfoto
  Furbz

  Echt kritisch zijn op OMT wordt niet echt gewaardeerd maar laten we eerlijk zijn.. een hele rij toetsen weghalen.. vervangen door een touchbar… Ik zie het nut niet. Het is gepruts op een kleine ruimte! Ja, het is slim bedacht maar een verbetering? Nee, dat denk ik niet.

  De poorten die vervangen zijn door USB-C zijn volgens Carter hooguit de eerste maanden vervelend, maar daarna begint de toekomst.

  Eerste maanden? Alsof daarna alles USB-C wordt. De iPhone kan je niet eens aansluiten. Ik was niet van plan gelijk al mijn externe hardware te vervangen.

  No offense hoor Maverick,
  maar er stat toch nergens dat jij je hardware moet vervangen? Of dat je
  die touchbar moet kopen? Je hebt als consument zoveel keuzes.

  Ik weet dat er betere Samsung of LG tv’s zijn, maar ik wil graag Ambilight.
  Dus koop ik Philips… Je bent toch vrij om te kiezen wat je wilt in plaats
  van af te geven op wat anderen niet doen? Kom op man!
  Er zijn 7.000.000.000 meningen op de wereld en Apple vindt die echt niet allemaal even interessant. Die van mij ook niet, maar ik ben wel benieuwd om die touchbar
  te proberen en voor mezelf de conclusies te trekken of dit het voor mij is of niet.

  Waardeer gewoon dat je gratis op OMT nieuwtjes kunt lezen, vragen kunt stellen en kunt bespreken wat er op dit moment allemaal gaande is. Kritisch zijn om het kritisch zijn is zooo 2015. Mensen nemen tijd en energie van anderen te veel voor lief…

 • Profielfoto
  Niels

  Toch wel bijzonder hoe alle ‘experts’ hier op Onemorething (en YouTube viewer lurers) het allemaal zo goed schijnen te weten terwijl ze nog niet eens de MacBook daadwerkelijk in hun handen hebben gehad. Om nog maar niet te spreken van alle ‘pro’s’ die straks niet meer dan een beetje youtuben en facebooken op deze machines en puur alleen om de prestige tot aanschaf zijn overgegaan…

 • Profielfoto
  pannekoek

  https://www.youtube.com/watch?v=-AxZofbMGpM
  And that’s how the Cooky crumbles.

  De link is afkomstig uit een blog post van de heren van GSG. Voor de liefhebbers een lange verhandeling met 3 sentimenten. De fanboy, de windows gebruiker en de recente overstapper van mac naar pc.

  https://greyscalegorilla.com/podcasts/is-this-the-end-of-the-macintosh-for-c4d-artists/

 • Profielfoto
  Macnido

  Ik vind het een waardeloos ‘geintje’. Moeten we hier nou blij van worden!? Apple is qua innovatie nog langzamer dan een bejaarde op de snelweg. Die donderwolken komen eraan voor Apple, en dat van een trouwe fan.

 • Profielfoto
  Niels

  @pannekoek: alsof Jobs nooit gefocussed was op marketing. Ieder klein detail van elk product werd precies zo gemarket op optimale verkopen. Het enige verschil is dat hij de mazzel had in een periode van grote technologische ontwikkeling terug te komen bij Apple en daardoor zoveel nieuwe spectaculaire producten te kunnen brengen. Producten die tegenwoordig zo normaal zijn dat we er niet meer van opkijken, laat staan enthousiast van worden.

  Tegenwoordig is de markt verzadigd en staat ontwikkeling gewoonweg stil, niet alleen bij Apple maar elke grote speler in de electronica markt. Het draait tegenwoordig niet meer om het uitvinden van nieuwe producten, want zeg nu zelf, we hebben alles al. Dus wat doen bedrijven: specs upgraden, kleine aanpassingen om hun producten te perfectioneren, te versnellen, etc.

  Wat Apple hier met de MacBook Pro laat zien is misschien niet super spectaculair. Maar ze laten wel een toekomst visie zien door over te gaan op een type aansluiting. En nu is het misschien nog vervelend met je randapparatuur, over een paar jaar kennen we niet anders. En hoe fijn is dat, alles straks gewoon met Ă©Ă©n soort kabel kunnen aansluiten.

  En wil je niet cold turkey overgaan op Thunderbolt 3, wacht dan gewoon even tot je er wel klaar voor bent. Niemand verplicht je om direct te upgraden. En zelfs dan heb je voor nu nog de mogelijkheid om het voorgaande model aan te schaffen.

 • Profielfoto
  Imade

  (zucht!)

  Zeiken,…. zeuren,…zeiken…..zeuren,…..klagen,…….het beter weten (terwijl er nog geen toets is aangeraakt),……zeiken,…..zeiken,….klagen,……. zeuren,…zeiken…..zeuren,…..klagen.

  Moe wordt je ervan!

  Ik zal hem nooit Live testen omdat hij voor de miljonairs onder ons is…

 • Profielfoto
  Imade

  @pannekoek: alsof Jobs nooit gefocussed was op marketing. Ieder klein detail van elk product werd precies zo gemarket op optimale verkopen. Het enige verschil is dat hij de mazzel had in een periode van grote technologische ontwikkeling terug te komen bij Apple en daardoor zoveel nieuwe spectaculaire producten te kunnen brengen. Producten die tegenwoordig zo normaal zijn dat we er niet meer van opkijken, laat staan enthousiast van worden.

  Tegenwoordig is de markt verzadigd en staat ontwikkeling gewoonweg stil, niet alleen bij Apple maar elke grote speler in de electronica markt. Het draait tegenwoordig niet meer om het uitvinden van nieuwe producten, want zeg nu zelf, we hebben alles al. Dus wat doen bedrijven: specs upgraden, kleine aanpassingen om hun producten te perfectioneren, te versnellen, etc.

  Wat Apple hier met de MacBook Pro laat zien is misschien niet super spectaculair. Maar ze laten wel een toekomst visie zien door over te gaan op een type aansluiting. En nu is het misschien nog vervelend met je randapparatuur, over een paar jaar kennen we niet anders. En hoe fijn is dat, alles straks gewoon met Ă©Ă©n soort kabel kunnen aansluiten.

  En wil je niet cold turkey overgaan op Thunderbolt 3, wacht dan gewoon even tot je er wel klaar voor bent. Niemand verplicht je om direct te upgraden. En zelfs dan heb je voor nu nog de mogelijkheid om het voorgaande model aan te schaffen.

  Dan moeten die macbooks wel normale prijzen blijven… Steve Jobs draait zich letterlijk om in zijn graf uit schaamte.

 • Profielfoto
  KR1275

  EERSTE review???? Allemachtig… als je reviews op youtube telt, haal je met gemak de honderd. Op snelheid na, is het louter nagatief, tot aan het lawaaiig toetsenbord aan toe…
  Maar Raymon sollicteert naar een functie bij Apple, vermoed ik. Waarom ga je niet op een reclamebureau werken. Zelfs de Telegraaf is genuanceerder…

  Dit schrijvend op de MBP mid 2014, wat een fijne laptop!

 • Profielfoto
  botoo

  Toen ik 3 jaar geleden een nieuwe MBP met thunderbolt aansluitingen kocht moest ik mijn oude randapparatuur (FireWire/ethernet) middels verloopjes aansluiten, het idee was dat ik t.z.t. wel Thunderbolt apparatuur zou kopen. Nu ben ik blij dat dat nog niet gebeurd is.

  Uiteindelijk zal er wel weer een nieuw MBP komen en die touch-bar lijkt me wel grappig, misschien zelfs nutting als veel programma’s er gebruik van kunnen maken (wat ik een beetje betwijfel). Wel erg jammer is dat er voor zo’n gimmick, waarvan de toepassing voorlopig nog onduidelijk is, stevig meer betaald moet worden.

  Gelukkig werkt mijn huidige MBP nog naar behoren dus hou ik mijn geld voorlopig in mijn zak.

 • Profielfoto
  GrannySmith

  EERSTE review???? Allemachtig… als je reviews op youtube telt, haal je met gemak de honderd.

  Matig je toon. Alles wat op youtube staat gaat over het 13″ basismodel zonder touchbar. De “review” (infomercial als je het mij vraagt) gaat over een model MET touchbar. En daar staat op internet nog maar weinig over omdat dat model dus nog niet geleverd wordt.

  Goed lezen voor je zo sterk reageert. Altijd verstandig.

 • Profielfoto
  McNismo

  Macnido: Hoor,… Jomanda heeft gesproken!

 • Profielfoto
  Niels

  Dan moeten die macbooks wel normale prijzen blijven… Steve Jobs draait zich letterlijk om in zijn graf uit schaamte.

  Die prijsstijgingen zijn relatief echt niet zo hoog als je denkt.
  – Allereerst is een groot deel te wijten aan onze BTW en de ongunstige dollar-koers.
  – Nog belangrijker, veel onderdelen zoals geheugen, SSD, etc. komen standaard groter dan hiervoor. Dus in plaats van dat je extra betaald voor upgrades zitten deze nu in de basis prijs.
  – Tot slot gaat het hier om een nieuw productlijn, die zijn de eerste generatie altijd al duurder geweest dan vervolg generaties (de eerste MacBook Air was ook belachelijk duur).

 • Profielfoto
  ozzie X

  Ik kan niet zien of deze review objectief is en of je het zo kort na verschijnen al goed kan beoordelen. Ik hoop op een mooie diepgaande review van een van de techsites waar duidelijk alle voors- en tegens tegen elkaar worden afgewogen.

  Toch nog even over de doelgroep: is deze machine nou vooal voor de mobiele FCPX-pro’s gemaakt? Is dat de enige Pro die Apple nog wil bedienen? Ik ken de aantallen niet, maar is deze groep niet tamelijk klein?

  Een deel van mijn werk is met FCPX maar dan op de desktop (samen met 3D en beeldbewerking), dus ik ben vooral benieuwd naar wat Apple daar nog voor plannen mee heeft. Op de desktop is de doelgroep in mijn ogen beleving groter, diverser en veeleisender qua power dan op de laptop. Hopelijk krijgt deze ook nog wat love…

 • Profielfoto
  Buzz

  In wezen is de editor van mening dat de negatieve ontvangst van de MacBook Pro vooral komt door het gebrek aan vernieuwing van de iMac en Mac Pro, maar dat dit de MacBook niet minder goed maakt. Een boodschap die rechtstreeks uit de marketing-afdeling van Cupertino lijkt te komen.

  Jaja, net alsof de marketing afdeling in Cupertino de iMac en Mac Pro echt zou afkraken om de MacBook beter uit de verf te laten komen.

  En iedereen die nu nog steeds zit te zeuren over dat je de iPhone niet zou kunnen aansluiten komt op mij wel erg dom over.

 • Profielfoto
  ozzie X

  Die prijsstijgingen zijn relatief echt niet zo hoog als je denkt.
  – Allereerst is een groot deel te wijten aan onze BTW en de ongunstige dollar-koers.
  – Nog belangrijker, veel onderdelen zoals geheugen, SSD, etc. komen standaard groter dan hiervoor. Dus in plaats van dat je extra betaald voor upgrades zitten deze nu in de basis prijs.
  – Tot slot gaat het hier om een nieuw productlijn, die zijn de eerste generatie altijd al duurder geweest dan vervolg generaties (de eerste MacBook Air was ook belachelijk duur).

  De MacPro heeft in al die jaren geen enkele prijsdaling gehad terwijl de componenten identiek zijn gebleven, dus ik zou niet te snel meer uitgaan van prijsdalingen bij Apple.

 • Profielfoto
  Maverick2001

  Super reacties zeg! Moet je eerst iets uitproberen voor je er een mening over mag hebben? Dus wanneer ik fysieke toetsen fijner vind (ivm blind typen) dan mag ik dat eigenlijk niet zeggen omdat ik nog niet weet hoe ‘fijn’ de touchbar werkt?

  No offense hoor Maverick,
  maar er stat toch nergens dat jij je hardware moet vervangen? Of dat je
  die touchbar moet kopen? Je hebt als consument zoveel keuzes.

  Ik weet dat er betere Samsung of LG tv’s zijn, maar ik wil graag Ambilight.
  Dus koop ik Philips… Je bent toch vrij om te kiezen wat je wilt in plaats
  van af te geven op wat anderen niet doen? Kom op man!
  Er zijn 7.000.000.000 meningen op de wereld en Apple vindt die echt niet allemaal even interessant. Die van mij ook niet, maar ik ben wel benieuwd om die touchbar
  te proberen en voor mezelf de conclusies te trekken of dit het voor mij is of niet.

  Waardeer gewoon dat je gratis op OMT nieuwtjes kunt lezen, vragen kunt stellen en kunt bespreken wat er op dit moment allemaal gaande is. Kritisch zijn om het kritisch zijn is zooo 2015. Mensen nemen tijd en energie van anderen te veel voor lief…

  Het gaat toch gewoon om mijn mening! Of ik m wel of niet wil kopen, dat heeft er toch niks mee te maken?

  En het ‘waarderen’ dat ik gratis nieuwtjes mag lezen, en kritisch om het kritisch zijn? Wat een onzin zeg… Dat heet gewoon je mening geven! Of mag ik geen mening geven omdat ‘het gratis is’.

 • Profielfoto
  Buzz

  Ha Maverick, maar wij mogen jouw mening dan toch ook wel belachelijk vinden?

  Ik zou denken dat bijna iedereen die de overgang van Nokia naar iPhone heeft meegemaakt wel inziet dat een touch screen op die plek voordelen biedt boven een vast setje toetsen (die je niet eens gebruikt bij blind typen, en waarvan je vast de helft simpelweg nooit gebruikt). Of het het extra geld waard is, ok, dat is waar je van mening over kan verschillen. Daarom is er ook een versie zonder touch bar te koop.

  En die poorten: je kan er alles op aansluiten, ook je iPhone, al hoeft dat sinds 2010 eigenlijk niet meer. Dat je in eerste instantie aan de moeilijkheden bij het aansluiten van je iPhone denkt bij deze Pro machines zegt al genoeg. Dan zoek je echt naar problemen die er gewoonweg niet zijn.

 • Profielfoto
  Maverick2001

  Ha Maverick, maar wij mogen jouw mening dan toch ook wel belachelijk vinden?

  Ik zou denken dat bijna iedereen die de overgang van Nokia naar iPhone heeft meegemaakt wel inziet dat een touch screen op die plek voordelen biedt boven een vast setje toetsen (die je niet eens gebruikt bij blind typen). Of het het extra geld waard is, ok, dat is waar je van mening over kan verschillen. Daarom is er ook een versie zonder touch bar te koop.

  En die poorten: je kan er alles op aansluiten, ook je iPhone, al hoeft dat sinds 2010 eigenlijk niet meer. Dat je in eerste instantie aan de moeilijkheden bij het aansluiten van je iPhone denkt bij deze Pro machines zegt al genoeg.

  Belachelijk vinden? Nee, dat je het er niet mee eens bent is ok. Maar belachelijk vinden? Hoezo? Ieder zijn mening toch, die moet je juist respecteren.

 • Profielfoto
  Buzz

  Een mening die te verdedigen is wil ik wel respecteren. Maar een belachelijke mening niet.

 • Profielfoto
  Maverick2001

  Niet als het een belachelijke mening is hoor.

  Prima hoor, lekker niveau! Succes met je leven.

 • Profielfoto
  McNismo

  Jezus Christus,… wat een stelletje wijven hier!

 • Profielfoto
  Buzz

  Als je het niveau hoog had willen houden, dan had je je mening moeten kunnen verdedigen. In plaats daarvan kwam je met een onzinmening, door te suggereren dat je je hardware moet vervangen bij aanschaf van de nieuwe MacBook Pro.

 • Profielfoto
  Maverick2001

  Als je het niveau hoog had willen houden, dan had je je mening kunnen verdedigen.

  Ja zag dat je bericht ook snel aangepast hebt. Maar ik ga niet met je in discussie. Ik heb al aangegeven wat ik er van vind en waarom ik het niet handig vind. Dus wat mijn betreft is het wel klaar.

  In plaats daarvan kwam je met een onzinmening, door te suggereren dat je je hardware moet vervangen bij aanschaf van de nieuwe MacBook Pro.

  Geef je nog even aan waar ik dat beweer? Ik zie het niet namelijk

 • Profielfoto
  iMad

  Een MacBook Pro die op alle fronten vele malen sneller is dan zijn voorganger.
  Een MacBook Pro met een beter scherm.
  Een MacBook Pro met alleen USB C aansluitingen, wat straks de standaard wordt.
  Een MacBook Pro met een touch bar met vele verschillende functies, i.p.v. knoppen die maar 1 of 2 functies hebben.
  Een MacBook Pro die alleen geleverd wordt met op dit moment de snelste SSD.
  Een MacBook Pro die 2 5K monitoren kan aansturen.
  Een MacBook Pro die extra accessoires nodig heeft om oude apparatuur aan te kunnen sluiten.
  Een MacBook Pro die maar maximaal 16GB memory kan aanspreken.

 • Profielfoto
  Buzz

  In plaats daarvan kwam je met een onzinmening, door te suggereren dat je je hardware moet vervangen bij aanschaf van de nieuwe MacBook Pro.

  Geef je nog even aan waar ik dat beweer? Ik zie het niet namelijk

  Maverick2001: Ik dacht dat je klaar was. Maar goed, hier is je bewering:

  Eerste maanden? Alsof daarna alles USB-C wordt. De iPhone kan je niet eens aansluiten. Ik was niet van plan gelijk al mijn externe hardware te vervangen.

 • Profielfoto
  pannekoek

  Nog maar even een duit in het zakje.

  Van dongels komen we echt niet zo snel af. Zolang USB-C niet rechtstreeks RJ45 accepteert is dat toch redelijk duidelijk. De RJ45 infra gaan echt niet vervangen worden met USB-C. En dat is een inkoppertje als voorbeeld.

  We hebben dus straks veel verloopjes te koop met aan 1 kant USB-C en aan de andere kant een Legacy poortje, of een nieuw type poorte dat via USB-C aan te sluiten is. Exact zoals we ondertussen dongles voor USB 1, toen 2, daarna 3 en thunderbolt de revue hebben zien passeren. Ik zie niet hoe USB-C daarin anders is dan voorgenoemde varianten.

 • Profielfoto
  Buzz

  Het is in ieder geval anders omdat het daadwerkelijk universeel is: te gebruiken voor toetsenborden, maar ook voor 5K displays. Bovendien is het compact en tweezijdig aan te sluiten. Er valt dus weinig meer te verzinnen om op het verlanglijstje van de opvolger van deze poort te zetten en dat was voor de genoemde voorgangers wel anders.

  Ik heb nu een TB1 dongle aan mijn Ethernet kabels hangen. Dat is fijn, want TB1 is een veel betere stekker dan RJ45. Als ik zou overstappen op USB-C/TB3 hoef ik alleen maar die dongles te vervangen, en dan wordt het nog beter, want dan hoef ik zelfs niet meer op te letten welke kant boven of onder moet.

  Dongles zijn dus een prima uitvinding. En USB-C is geen enkele reden voor Pros om in een hoekje te gaan huilen over dat Apple ze verlaten heeft (daar zijn wel betere redenen voor te bedenken).

  Het enige mogelijke nadeel van dongles is dat je er Ă©Ă©n vergeet onderweg. Maar de meeste MacBook Pro gebruikers hebben er niet meer dan 1 of 2 nodig voor onderweg, en doen dat al jaren zonder problemen.

 • Profielfoto
  Froggle

  Ik vind stiekem dat jullie maar een beetje jankerds zijn. Vervang gewoon je huidige USB stekkertjes voor een nieuwer USB stekkertje. Ja, want daar gaat het over. iPhone kabeltjes zijn er met USB-C en voor extra apparaten die wellicht met USB-B oid zijn aangesloten kun je ook zo swappen. Dat zijn kabeltjes van 5-10 euro. Niet iets om je druk over te maken. Ik vind het juist wel handig, allemaal dezelfde poorten. Kun je kiezen aan welke kant je wat wil aansluiten.

  Ik heb eigenlijk het idee dat de meeste vanwege de prijs een reden moeten bedenken om ‘m niet te willen. Joh, de nieuwste MacBook Pro is gewoon de beste laptop op de markt. Degelijk, strak design en een fijn besturingssysteem.

 • Profielfoto
  pruus

  @McNismo: word je…

 • Profielfoto
  midas

  Blijft gewoon de prijs. Normaal kocht je t instapmodel 15″ voor 2200,- en na drie maanden voor 2000. Nu moet je heel wat meer neer leggen

 • Profielfoto
  pako

  De USB-C -ethernet adapter te vervanging van de thunderbolt-ethernet adapter die ik nu al gebruik en 2 USB-C-USB verloopjes van €8 liggen inmiddels klaar. Ik dek dat de reviewer uit het artikel wel eens gelijk kan hebben dat die nieuwe MB Pro zo gek nog niet is, ik heb er alle vertrouwen in.
  En nee; ik ben geen miljonair, maar reken maar eens uit wat een MB Pro kost als je 42% of 52% omzetbelasting betaalt en daarbovenop 28% kleine investerings-aftrek kunt toepassen…

 • Profielfoto
  Mart80

  Volgens mij is die touchbar het betere antwoord op de laptop met touchscreen: met multifunctionele toetsen en zonder vette vingers op je scherm.

  Enige nadeel vind ik wel dat er geen 15″ Mbp zonder touchbar meer is. Want nee ik ben geen pro user, maar ik vin een 13″ scherm echt te klein.

 • Profielfoto
  TheBigZ

  Enige nadeel vind ik wel dat er geen 15″ Mbp zonder touchbar meer is. Want nee ik ben geen pro user, maar ik vin een 13″ scherm echt te klein.

  http://www.apple.com/nl/shop/buy-mac/macbook-pro?product=MJLQ2N/A&step=config

 • Profielfoto
  MvdM

  Topictitel moet zijn : eerste lovende review MacBook pro gevonden.

 • Profielfoto
  Spinozo

  Zakelijk is deze laptop prima te betalen en ik koop voor mijn oude audio apparatuur een paar nieuwe kabels voor 10 euro. Meeste zaken gaan bij mij verder draadloos, NAS, Scanner//Printer, Audio en Video. Volgend jaar hoop ik twee 5K schermen te kopen als er wat meer keus is. Geheugen was leuk geweest als het 32GB was maar laten we wel wezen, die SSD is zo ontzettend snel dat mocht je aan 16GB niet genoeg hebben dan is swappen echt geen probleem. Ik begrijp de teleurstelling van velen wel, ik had bv graag Kaby Lake en LPDDR4 gehad maar kan daar niet meer op wachten.

  Prijs dus prima voor een nieuwe pro en 4x40GBps poorten is top met nieuwe kabels.

 • Profielfoto
  Facundo

  @MvdM:(y)

 • Profielfoto
  Presto

  Vóór aanvang introductie Macbookpro op de Keynote van Apple toont men een filmpje over gebruik iPhone en iPad door slechtziende en gehandicapte mensen. Wat is nu de aanvulling, of extra gemak van deze Touchbar voor blinden en autisten? In de event komt men hier niet op terug.

 • Profielfoto
  dj bazzie wazzie

  Leeft die Carter onder een steen ofzo? Also hij al deze dingen had gezegd met z’n PowerBook G4 op schoot was ik het volledig met hem eens. Maar tijden zijn veranderd en helemaal op gebied van multiplatform software (de werkelijke pro software) trekken de producten van Apple steeds aan het kortste eind. Hij vergelijkt het zeker met een 500 euro MM kostende laptopje.

 • Profielfoto
  DBLCreations

  Bwa, heb het al gezegd, nieuwe Macbook Pro ziet er zeker tof uit. Maar het is idd ieder zijn mening over die kabels. (Oh ja en de prijs natuurlijk).

  Mijn macbook pro retina heeft mij 3600€ gekost (mid 2012). Als ik de 2016 versie zou kopen en hem zou willen upgraden naar mijn zin kom ik op 4030€

  Dus ik betaal 400€ meer. En dat is wel fors. En ja, elke generatie kost meer, maar mijn retina was ook het allereerste generatie toestel, en toch viel over het algemeen die prijs goed mee. Oh, en je kreeg natuurlijk de nodige poorten en functionaliteit mee.

  Ik mis vooral het SD en HDMI slot met mss nog een TB poortje, maar ik snap ook wel, als je USB-C naar voor wilt pushen, dan kan je best alles weghalen want dan hebben je klanten geen keuze natuurlijk.

  Wat ik ook een beetje beu gelezen ben is: “Je hebt toch andere keuzes, niemand verplicht je om die MBP te kopen”. Dat klopt, alleen wil ik persoonlijk geen windows, en ik veronderstel dat andere die klachten hebben omtrent de nieuwe mbp dit ook niet willen en ook wilden upgraden naar een nieuwe MBP, waar we lang genoeg op hebben moeten wachten trouwens…

  Een ander probleem is de randapparatuur. Ik zie hier mensen met prijzen smijten van 5 a 10€. Wil je aub is u kopke uit u gat trekken en er een paar euro bijkletsen?

  25 a 50€ voor de dongles die je nodig zou kunnen hebben dat is al heel wat anders. Zeker als je iemand bent die een pro machine nodig heeft maar het niet noodzakelijk in een pro wereld gebruikt. Ik doe bv beeld en geluidsbewerking, hier thuis. Ik maak ook websites en vind het fijn werken met macOS. Dat zal ook niet snel veranderen, ik heb het wel gehad met windows. Hoewel windows 10 nog wel ok is. Blijft macOS (voor mij) superieur:-)

  Enfin, terug naar de adapters en de prijs:

  TB3 => TB2 = 35€

  TB3 => lighting = 25€

  TB3 => Ethernet = 29€ (officiële Apple adapter = 35€)

  TB3 => VGA multi poort = 59€

  Extra verlengsnoer (er zijn er velen die het nodig achten) = 25€

  Enkel een TB3 => USB A is 9€ Maar al de rest betaal je stevig genoeg voor.

  En ja, ik ken het antwoord al: “Als je zo een dure laptop koopt kan dat er ook nog wel van af”. Nee man, gij moet mijn rekening toch ni maken zeker?

  Laat me duidelijk zijn: ik vind het een prachtige machine, maar ik begrijp de kritiek heel goed, idd, binnen een paar maanden zullen er vast en zeker meer TB3 poorten zijn (laat ons toch hopen).

  Ik hou heel erg veel van Apple, echt waar, maar soms maken ze niet al te populaire keuzes.

  Ja, ik sluit mijn iPhone nog aan aan mijn Macbook Pro. Ik vind het gewoon makkelijk, mijn lightning kabel steekt hier gewoon uit, ik connect hem, en ik sync meteen alle apps (updates en weet ik veel wat nog allemaal.) wat ook nog veel sneller gaat dan WIFI…

  Tot slot, er komt een TB3 dock aan voor de nieuwe Macbook pro, maar tot zo lang kan ik mijn firewire 800 audio interface er niet aanhangen, en dat is ook best balen. En eigenlijk, enkel en alleen om de functionaliteit van die FW800 te hebben moet ik ong. 250 a 300€ er bij doen voor een dock zodat ik mijn audio interface kan aansluiten. Ik denk ook dat Maverick daarmee bedoelde “mijn andere hardware vernieuwen”. Sommige mensen kunnen dat gewoon allemaal niet in Ă©Ă©n keer betalen, ik denk dat dat toch te begrijpen valt? Of is iedereen die hier zo reageert toevallig heel erg rijk? Het kan natuurlijk hĂ©, en des te meer ben ik blij voor jullie. Probeer jullie dan alleen eens te verplaatsen in situaties zoals die van mij of andere die hier kritiek geven.

  Aan Ă©Ă©n kant vind ik het jammer, want we zijn hier (in principe toch), allemaal Apple fanaten, ik dacht hier meer mensen te vinden die enigszins toch wat meer begrip voor elkaar hadden. Niet dus:-)

  Hoe dan ook, ik ga op dit moment nog een paar maanden afwachten en verder de reviews in de gaten houden. Want upgraden ga ik zeker doen!

  ik zou hier nog uren kunnen door babbelen maar ik denk dat het allemaal wel gezegd is geweest.:-)

 • Profielfoto
  Buzz

  Ik heb echt wel begrip voor kritiek op de hoge prijzen. Het is de reden waarom ik ook nog even afwacht. Maar op een gegeven moment is daar alles wel over gezegd.

  Verder, mijn adviezen voor wie kosten wil besparen: je hoeft niet alles dat er wordt aangeboden te kopen! Denk een beetje praktisch en met de tijd mee.
  – zo’n dure Dock zou ik niet aan beginnen. Dan kan je beter een desktop kopen. Ik heb ooit ook verlekkerd naar zo’n thunderbolt Dock gekeken, maar het is het geld gewoon niet waard.
  – probeer eens te stoppen met je iPhone op je Mac aansluiten. Je iPhone gewoon ’s nachts via WiFi met je mac, of nog beter via iCloud laten syncen is echt een stuk handiger. Wil je toch, koop dan die USB-C naar USB-A kabel voor €9 en blijf je oude lightning kabel gebruiken. Of via een van de video multipoort adapters (zie hieronder). KopieĂ«n van al je iOS apps op de SSD van je MacBook in iTunes opslaan is sowieso zonde van de dure ruimte.
  – Dat verlengsnoer moet je geen €25 voor neerleggen natuurlijk. Behalve als je zeker weet dat je er heel gelukkig van wordt. Probeer het eerst eens zonder. En je hebt vast nog wel zo’n oud snoer liggen of kan er wel een een stuk goedkoper vinden.
  – heb je VGA echt nog nodig? Ik zou eerder voor HDMI gaan. Deze adapters hebben trouwens een extra USB-A poort, dus dat scheelt weer een dongle voor onderweg en €9.
  – heb je ethernet thuis echt nodig? Laat voor gebruik op je werk je baas ervoor betalen. Zie het anders als een investering voor de zeer lange termijn. Ethernetpoorten op computers zijn verleden tijd maar de kabels zullen blijven bestaan. Zo’n adapter moet meerdere computers mee kunnen gaan.

  Natuurlijk zijn niet alle adviezen op iedereen van toepassing, maar wie alles zoveel mogelijk bij het oude wil houden maar wel met de nieuwste hardware, ja die betaalt bij Apple de hoofdprijs plus de bonus.

 • Profielfoto
  donut

  De nieuwe zal wel weer iets sneller zijn,
  Maar ik ken al twee mensen ( van de twee) die nu de het 2015 model kopen.
  Ze houden van een goed toetsenbord en gebruiksgemak.

 • Profielfoto
  zepkleiker

  @buzz, het lastige is dat Apple en kritieklozen nu willen gaan bepalen hoe je als pro moet werken terwijl je als pro juist zelf moet kunnen bepalen hoe je wilt werken?

  – Ik MOET mijn iPhone aansluiten op de Mac aangezien ik developer ben. Bovendien kunnen niet-developers bijv door een fout in een OTA-update hun iPhone via iTunes moeten restoren. Niet ondenkbaar, gezien de problemen met de update naar iOS10.
  – Verlengsnoer gebruik ik altijd in de woonkamer aangezien ik anders een stekkerdoos midden in de woonkamer moet leggen. Moet dus weer een extra uitgave doen.
  – HDMI heb ik niks aan omdat mijn verder sublieme Dell-monitor dan maximaal 1080p kan tonen. Ik gebruik daarom DisplayPort, maar daar moet dan nu ook weer een aparte dongle voor komen.
  – Ethernet is JUIST iets dat pro’s zonder al teveel nadenken moeten kunnen gebruiken. Allereerst zit ik op een 500mbit-verbinding met het internet die ik via WiFi niet volledig kan benutten. Daarnaast is WiFi kwetsbaarder dan bedraad qua veiligheid. Alles wat bedraad kan werken gebruik ik ook bedraad. Daarvoor heb ik in m’n huis ook overal cat6 liggen in de leidingen.

  Nee, het valt me wat tegen dat sommige mensen echt moeite hebben om kritiek te hebben op Apple. Tuurlijk mag je het mooie apparaten vinden, en wellicht kun je prima toe met alleen USB-C, maar het afnemen van keuzemogelijkheden en het opdringen van allerlei extra accessoires die vrij duur zijn voor wat je krijgt, is gewoon het naaien van de professionele klant die je via vendor lockin in je ecosysteem hebt geloodst. Om over de absurde prijs van de MacBook zelf maar niet te beginnen …

 • Profielfoto
  Buzz

  Franklinvv: op jouw situatie is de eerste zin en laatste alinea die ik schreef van toepassing.

  Ik ben niet zonder kritiek op Apple en ga natuurlijk niemand wat voorschrijven. Maar in mijn uitingen op dit forum probeer ik liever begrip te kweken, onwaarheden tegen te spreken en tips te geven dan in grove taal mijn kritiek te uiten. Er zijn er al genoeg die dat doen hier. Bovendien zou ik er maar chagrijnig van worden.

  Ik begrijp die wens niet zo dat iedereen op dit forum dezelfde kritiek moet hebben.

 • Profielfoto
  KoenK

  @Buzz
  – heb je ethernet thuis echt nodig? Laat voor gebruik op je werk je baas ervoor betalen. Zie het anders als een investering voor de zeer lange termijn. Ethernetpoorten op computers zijn verleden tijd maar de kabels zullen blijven bestaan. Zo’n adapter moet meerdere computers mee kunnen gaan.

  Dat kan je wel zeggen, maar dat is niet in de audio wereld. Probeer maar eens 64 kanalen heen en 64 terug over een airport te sturen. Dat gaat niet gebeuren, en ook niet te vertrouwen.
  En als technicus op reis wil je ook liever direct in je computer prikken en niet via 5 adapters (of zo iets) werken.

 • Profielfoto
  Buzz

  KoenK: Ik zei er toch duidelijk bij dat die adviezen niet voor iedereen van toepassing waren?

  Ik denk dat er trouwens zeer weinig technici op reis de mogelijkheid nodig hebben om 2×64 kanalen audio via Ethernet te transporteren. En mocht dat toch het geval zijn, dan is zo’n dongle toch de minste van de dingen waar je je druk om hoeft te maken.

 • Profielfoto
  lordoftheflatbush

  Genius Tim Cook heeft eindelijk een nieuwe “category”. De adapator category is de snelstgroeiende business binnen Apple. En bij elke product wissel heb je automatisch weer handel omdat iedereen zijn oude adaptors weg kan gooien. Brilliant zeg.

 • Profielfoto
  Maverick2001

  Franklinvv: op jouw situatie is de eerste zin en laatste alinea die ik schreef van toepassing.

  Ik ben niet zonder kritiek op Apple en ga natuurlijk niemand wat voorschrijven. Maar in mijn uitingen op dit forum probeer ik liever begrip te kweken, onwaarheden tegen te spreken en tips te geven dan in grove taal mijn kritiek te uiten. Er zijn er al genoeg die dat doen hier. Bovendien zou ik er maar chagrijnig van worden.

  Ik begrijp die wens niet zo dat iedereen op dit forum dezelfde kritiek moet hebben.

  Maar je hebt wel heel sterk de behoefte om iedereen hier jouw eigen mening op te leggen. Mensen geven hier hun mening en jij moet bij elke reactie dit weer recht praten. Laat iedereen zijn mening geven. Als ik iets onhandig vind, hoef jij dat niet te vinden en dat is prima! En de wens om kritiek te hebben? Het lijkt toch alsof je heel erg veel moeite hebt wanneer iemand wel kritiek uit (gezien al je reacties).

 • Profielfoto
  ozzie X

  Vergeet ook niet dat kritiek ook zijn effect lijkt te hebben gezien de verlaagde prijzen van de adapters en de monitoren. Als niemand zijn mond open doet, zal Apple denken dat het wel goed zit. Spuien die kritiek dus!

 • Profielfoto
  Buzz

  Maverick2001: Nee hoor, moeite heb ik alleen met onzinargumenten, zoals jij die hierboven verkocht.

 • Profielfoto
  DBLCreations

  Ik heb echt wel begrip voor kritiek op de hoge prijzen. Het is de reden waarom ik ook nog even afwacht. Maar op een gegeven moment is daar alles wel over gezegd. Dat heb ik idd ook wel gehad:-)

  Verder, mijn adviezen voor wie kosten wil besparen: je hoeft niet alles dat er wordt aangeboden te kopen! Denk een beetje praktisch en met de tijd mee.
  – zo’n dure Dock zou ik niet aan beginnen. Dan kan je beter een desktop kopen. Ik heb ooit ook verlekkerd naar zo’n thunderbolt Dock gekeken, maar het is het geld gewoon niet waard.
  – probeer eens te stoppen met je iPhone op je Mac aansluiten. Je iPhone gewoon ’s nachts via WiFi met je mac, of nog beter via iCloud laten syncen is echt een stuk handiger. Wil je toch, koop dan die USB-C naar USB-A kabel voor €9 en blijf je oude lightning kabel gebruiken. Of via een van de video multipoort adapters (zie hieronder). KopieĂ«n van al je iOS apps op de SSD van je MacBook in iTunes opslaan is sowieso zonde van de dure ruimte.
  Ik sluit mijn iPhone op mijn mac vooral om te laden of snel foto’s van mijn iPhone naar de Mac over te zetten. Apps en al die andere toestanden hou ik niet bij op mijn computer, dat neemt idd veel te veel beslag in, (tenzij je geheugen genoeg hebt natuurlijk)

  – Dat verlengsnoer moet je geen €25 voor neerleggen natuurlijk. Behalve als je zeker weet dat je er heel gelukkig van wordt. Jep, dat heb ik ook gezegd hĂ©, niet iedereen heeft dat mss nodig, maar sommigen willen wel wat meer lengte.

  Probeer het eerst eens zonder. En je hebt vast nog wel zo’n oud snoer liggen of kan er wel een een stuk goedkoper vinden.
  – heb je VGA echt nog nodig? Ik zou eerder voor HDMI gaan. Deze adapters hebben trouwens een extra USB-A poort, dus dat scheelt weer een dongle voor onderweg en €9.
  Sorry, ik dacht dat deze dongle ook HDMI aanbood, maar idd HDMI is in principe toch wel al vrij standaard. Persoonlijk heb ik VGA niet nodig

  – heb je ethernet thuis echt nodig? Ja, ethernet is gewoon veel sneller dan draadloos, zelfs met de nieuwste technologieĂ©n… Daarbij heb ik teveel netwerk apparaten hier thuis.

  Laat voor gebruik op je werk je baas ervoor betalen. Zie het anders als een investering voor de zeer lange termijn. Ethernetpoorten op computers zijn verleden tijd maar de kabels zullen blijven bestaan. Zo’n adapter moet meerdere computers mee kunnen gaan.

  Natuurlijk zijn niet alle adviezen op iedereen van toepassing, maar wie alles zoveel mogelijk bij het oude wil houden maar wel met de nieuwste hardware, ja die betaalt bij Apple de hoofdprijs plus de bonus. Inderdaad.

  Verder ben ik het ook met je eens hoor, begrijp me niet verkeerd, ik ben nog steeds heel erg “pro Apple”. Maar geeft toe, ze hebben hier wel een stunt uitgehaald hĂ©.

  Het is waar dat (iemand zoals mezelf) beter naar een desktop van Apple kan kijken, maar goed, buiten de iMac is de Mini en de Mac Pro toch verouderd. De mini is sowieso ook niet krachtig genoeg voor wat ik doe. Maar dat is natuurlijk ook van persoon tot persoon verschillend. De Macbook Pro is nu eenmaal het nieuwste en dat is ook wat ik wil na 4j met mijn huidige MBP te werken. Niet dat die niet meer werkt hĂ©, maar de snelheid, daar merk je echt verschil in, zelf als je al kijkt tussen mijn model (mid 2012) en dat van 2015. Kijk alleen eens naar die schrijf/leessnelheden en dan weet je al genoeg… Vooral voor export 4k video’s etc… Is dat toch wel aangenaam.

  Maar ik begrijp ook je punt wel dat er mensen zijn die klagen om te klagen. Natuurijk die extra 400€ die je moet betalen doet al vast zeker geen deugt, net als jij, wacht ik ook nog even af.:-) En idd, wil ik FW800 gebruiken moet ik naar een Desktop, of wachten tot er een verloopje komt… Want dat dock kost idd een pak geld!

 • Profielfoto
  Maverick2001

  Maverick2001: Nee hoor, moeite heb ik alleen met onzinargumenten, zoals jij die hierboven verkocht.

  Wat een enorm trieste reactie voor iemand die eerder post ‘Ik ben niet zonder kritiek op Apple en ga natuurlijk niemand wat voorschrijven. Maar in mijn uitingen op dit forum probeer ik liever begrip te kweken, onwaarheden tegen te spreken en tips te geven dan in grove taal mijn kritiek te uiten.’

  Je bent echt treurig! Jakkes!

 • Profielfoto
  Buzz

  Wie kaatst kan de bal verwachten, hè Mavericks.

 • Profielfoto
  Blackie
 • Profielfoto
  Buzz

  Jason Snell (voormalig hoofdredacteur Macworld) heeft er ook een:
  https://sixcolors.com/post/2016/11/macbook-pro-touch-bar-review-keyboard-chameleon/