China waarschuwt Trump: iPhone in de ban bij handelsoorlog

Door: Raymon Mens - 32 reacties

Hoewel Donald Trump pas op 20 januari 2017 het Witte Huis betreedt, voelt China zich genoodzaakt om een waar­schuwing af te geven. Trump vindt dat Apple zijn “damn computers” in de VS moet maken en beschuldigt China van valutamanipulatie.

In staatsblad Global Times waarschuwt China de president-elect voor overhaaste stappen en zegt massale tegenmaatregelen te kunnen nemen. Waaronder een inzinking van de iPhone-verkopen in het land.

Handelsoorlog

Het bericht -dat rechtstreeks uit Peking afkomstig lijkt- heeft het in het bijzonder over het voornemen van Trump om de invoerrechten voor producten uit China met 45 procent te verhogen. China zegt te zullen reageren met een lik-op-stuk-aanpak. Een bestelling vliegtuigen bij het Amerikaanse Boeing zal worden vervangen door een order bij het Franse Airbus. De verkoop van Amerikaanse auto’s en de iPhone zal een tegenslag krijgen en de invoer van Amerikaanse soja en maïs zal worden stopgezet. China zegt ook het aantal Chinese studenten in de VS te kunnen beperken.

Het Aziatische land verwacht echter dat “Trump niet zo naïef zal zijn om een handelsoorlog met China te beginnen en als slimme ondernemer de gigantische handel zal respecteren.”

https://www.youtube.com/watch?v=8NcoG4FjKCM

Ondoordachte stappen de volgende Amerikaanse president zouden de internationale handelsbetrekkingen van zijn land kunnen beschadigen. Toch is het moeilijk om te beoordelen in hoeverre de kritische woorden over China ook in beleid zullen worden omgezet.

Apple investeert fors in China

Voor Apple zou een handelsgeschil met China grote gevolgen hebben. China is op de Verenigde Staten na de grootste markt voor het bedrijf. Bovendien heeft Apple de afgelopen jaren aanzienlijk in China geïnvesteerd. De iPhone is er sinds vorig jaar officieel beschikbaar en begin 2016 werd Apple Pay in China actief. Ook het aantal Apple Stores is er de afgelopen maanden enorme gestegen.

Onlangs werd ook duidelijk dat Chinese klanten inmiddels meer omzet in de App Store generen dan Amerikanen. Dat was voor het eerst in het achtjarige bestaan van de App Store.

De recent geopende Apple Store in Hangzhou (China).
De recent geopende Apple Store in Hangzhou (China).

Reacties

32 reacties
 • Profielfoto
  iAmRenzo

  Ik ben heel benieuwd of Trump hier over nagedacht heeft of nog steeds maar naïef wat roept. We zullen het zien.

 • Profielfoto
  Niels

  Trump kan roepen wat hij wil, voorlopig moet hij nog officieel president worden (ja de kans is klein dat de kiesmannen niet voor Trump gaan maar toch). En dan nog, zoveel macht heeft een president in zijn eentje echt niet. Hij mag nog niet eens vrij op zijn eigen twitter account:lol:

 • Profielfoto
  Dutch-American

  Toch heeft Trump hierin gelijk. China exporteers van alles, maar probeer maar iets naar china te exporteren. China doet nog steeds aan beschermende maatregelen. Niet officieel altijd maar ze maken het wel moeilijk voor buitenlandse bedrijven. Denk maar aan de staal industrie. Hoop dat Trump China aanpakt.

  Vergeet niet dat China op hun beurt ook afhankelijk zijn van Amerika die veel producten uit China kopen.

 • Profielfoto
  iMac Lover

  De USA hebben diverse handelsverdragen ondertekent. O.a. Met Canada en Mexico. Ik ben benieuwd of TTIP tussen Europa en de USA er door komt.

  @NielsDam wat betreft die kiesmannen dit is gewoon een formaliteit. Donald Trump wordt gewoon geïnaugureerd op 20 januari 2017 als president .
  Die klimaat akkoorden, daar maak ik mij meer zorgen, zoals die van Parijs.
  Hoewel de democraten in het Amerikaanse congres proberen deze nog snel te ondertekenen.

  Ik maak mij niet teveel zorgen. Ook de Obama care blijft in beperkte mate bestaan.

 • Profielfoto
  Verwijderen

  Hij kan het wel zeggen, maar hij kan hier helemaal geen beslissing over nemen. Hij mag hooguit 15% importheffing opleggen gedurende 150 dagen. Dat is wet in de US.

 • Profielfoto
  Macteach

  Je maakt je niet al te veel zorgen iMac Lover? Nou een paar miljoen mensen echter wel:
  http://www.nieuwsblad.be/cnt/dmf20161113_02568868

 • Profielfoto
  Shmoo

  Heeft de president niet een vetorecht? Of is dat iets dat ze bij House of Cards hebben verzonnen. Ik meen dat hij alles kan tegenhouden wat uit het huis of het parlement komt, als hij dat zou willen.

  Dit plan doen we niet, veto. Dit ook niet, veto. Dit al helemaal niet, veto. Dit plan gaat ook van tafel, veto.
  Volgens mij is dat technisch gewoon mogelijk als je president bent.

  Eigenlijk, als je het zo bekijkt had Steve Jobs president moeten worden jaren geleden.:lol:

 • Profielfoto
  Tys Brenets

  @Macteach lees effe wat er staat in dat artikel:
  Trump heeft het over mensen die “criminelen zijn en een strafblad hebben, bendeleden, drugsdealers”. Het gaat volgens hem om “waarschijnlijk twee miljoen mensen, het kunnen er zelfs drie miljoen zijn”.

  Dus, dan doen ze het zelf. Ik ben er niet voor, maar ontzettend veel Amerikanen blijkbaar wel…

 • Profielfoto
  IcyDragon68

  Het probleem nu, is china. Zij met hun idiote autoritaire regime. Mocht het moment komen dat Apple china niet meer in mag, dan zou Apple alles naar de VS moeten verhuizen (of elders) met als gevolg dat de toestellen misschien duurder worden. Opzicht heb ik daar geen probleem mee. Ik ben zelf Chinees (dan wel niet van dat k** china). Alleen gaan de chinezen in china enorm balen. Apple heeft een geweldig ecosysteem waar andere bedrijven alleen van kunnen dromen. Mocht ooit zo zijn, dan gaan zij in china enorm balen wat de Westerse wereld wel heeft en zij niet. Smokkelpogingen gaan stijgen (alsof het al niet hoog genoeg is), diefstal wellicht ook. Zij blijven daar dan met hun goedkope andiorioid toestellen die na 2 keer vallen al geschikt is voor de vuilnisbelt. Het scheelt Apple ook om een aparte iOS te maken voor hen met hun idiote kaarten en “speciale” diensten. En vooral de rijke chinezen gaan dan balen. #FreeHK #FreeHongKong #FreeTaiWan #FreeTibet #FreePhilippines #HongKongIsNotChina #DePotOpMetPeking

 • Profielfoto
  polansky

  China heeft Trump bij zijn ballen.

  2/3e van de overheidsschuld van de VS is ondergebracht bij de Chinezen.

  China kan de hele dollar in één keer onderuit trappen als ze willen.

  De dag dat de dollar viel een pracht van een documentaire die veelzeggend is en straks met de oplopende staatsschuld van de US, kan dit zomaar gebeuren: https://www.youtube.com/watch?v=VMO-AAwsr04

 • Profielfoto
  Dutch-American

  @ Polansky Als de dollar valt, valt China ook. De meeste export van China gaat naar Amerika. Als dat weg valt omdat de dollar valt, verliest China miljarden dollars aan export elke maand. Massale werkloosheid in China als gevolg. Dit zorgt voor maatschappelijke onrust en dat kan China niet gebruiken. Als de dollar zou vallen zal Amerika wel weer overeind komen en vele malen sneller dan CHina..

 • Profielfoto
  hatolex

  @polansky,

  Dat China het grootste deel van de Amerikaanse schuld in handen heeft is een fabel. Veruit het grootste deel is in handen van Amerikaanse beleggers, pensioenfondsen en investeerders.

  Van de 19 biljoen schuld hebben China en Japan elk 1 biljoen, 14 biljoen is in handen van de Amerikanen zelf.

 • Profielfoto
  Nummer 40

  @NielsDam, welja… dat twitteraccount, en dat wordt dan president…

  @Dutch-American, liever de Chinezen de industriële macht geven dan een land met een infantiele kamikazepresident… Wat betreft dat laten vallen van de dollar, ik geloof niet dat een tak binnen de export een land meer waard is dan diens eigen munteenheid, complete onzin. Een land dat in enkele tientallen jaren van 0 tot wereldmacht is geklommen zal tevens beter herstellen dan een land dat al decennia lang uit rijkdom en armoede bestaat.

  @Dutch-American;iMac Lover, dat klimaatakkoord is nog zoiets… die psycho beweert dat de opwarming van de aarde verzonnen is, wil de industrie in het land laten exploderen, gevolg is een exponentieel groeiende CO2-uitstoot…

  @Macteach, nieuwsblad.be is een concentraat van clickbait, nieuwswaarde=0

 • Profielfoto
  maconly

  Trump heeft gewoon gelijk en als er geen Iphones China meer inmogen dan gaan ze met een omweg China in .
  Begrijpen de Chinezen wel dat die Phones in China gemaakt worden.
  Trump is effe wat anders dan de laffe figuren die hier bepal nd zijn.

 • Profielfoto
  bonjorno

  Amerika heeft bijzonder veel geld geleend van China.
  Vult u de rest zelf maar in.

 • Profielfoto
  maconly

  @NielsDam, welja… dat twitteraccount, en dat wordt dan president…

  @Dutch-American, liever de Chinezen de industriële macht geven dan een land met een infantiele kamikazepresident… Wat betreft dat laten vallen van de dollar, ik geloof niet dat een tak binnen de export een land meer waard is dan diens eigen munteenheid, complete onzin. Een land dat in enkele tientallen jaren van 0 tot wereldmacht is geklommen zal tevens beter herstellen dan een land dat al decennia lang uit rijkdom en armoede bestaat.

  @Dutch-American;iMac Lover, dat klimaatakkoord is nog zoiets… die psycho beweert dat de opwarming van de aarde verzonnen is, wil de industrie in het land laten exploderen, gevolg is een exponentieel groeiende CO2-uitstoot…

  @Macteach, nieuwsblad.be is een concentraat van clickbait, nieuwswaarde=0

  Wat meer zelf nadenken ipv de media klakkeloos napraten.

 • Profielfoto
  hatolex

  @bonjorno, misschien is het wel veel geld, en het is veel geld. Maar toch slechts een klein van de totale schuld hoor. Zie mijn eerdere reactie.

 • Profielfoto
  Nummer 40

  @maconly, het feit dat je zo’n voorstander bent van Trump zegt me genoeg om niet verder in te gaan op jou reacties. Ly

 • Profielfoto
  maconly

  @maconly, het feit dat je zo’n voorstander bent van Trump zegt me genoeg om niet verder in te gaan op jou reacties. Ly

  Ach gut wat een zielige reactie .

  U ontbeert kennis en pakt de eerste de beste nooduitgang.

  Ik ben geen Trump fan, ik had Bernie Saunders willen zien .
  Trump is voor de wereld minder gevaarlijk dan trigger happy Clinton.

  Beetje minder dwdd , Pouw en Tan kijken tenzij u er zelf wat onderzoek tegenover stelt.

  Trieste wereld die gemanipuleerd wordt door de media.

 • Profielfoto
  MacAanZee

  Het is nog de vraag voor welke producten de door Trump aangekondigde ‘importbelasting’ zou gaan gelden. Geldt dat voor alle in China geproduceerde producten (waaronder dus alles wat Apple in China in elkaar laat zetten) of geldt het alleen voor de in China gefabriceerde producten van Chinese makelij. Dan zou Apple – en de meeste andere Westerse fabrikanten – er dus geen last van hebben. De economie van Amerika, gebaseerd op vrije handel, is onvergelijkbaar met die van China, een autoritair land geregeerd door een verstard communistisch regime, dat een groot deel van de bevolking onderdrukt en alles naar z’n hand zet.
  Wat de Chinezen wel gelukt is, is binnen dertig jaar een economische wereldmacht te worden, waarvan maar een klein deel van de bevolking profiteert. Maar vergis je niet: over de hele wereld leggen ze grote infrastructurele projecten aan, vooral in arme landen, nemen havens over etc en maken steeds meer landen afhankelijk van hun economische macht. Hoe lang het communisme daar nog stand houdt, is nog maar de vraag. Het zijn grotendeels oude mannen. Dat houdt een keer op en dan valt China uit elkaar, net als de vroegere Sovjet Unie.

 • Profielfoto
  hatolex

  MacAanZee, China is, anders dan de sovjet unie, een eenheid als land geweest.
  De sovjet unie was een bijeen veroverd aantal onafhankelijke landen die door Rusland in de loop van eeuwen is verzameld, en in de jaren 90 weer min of meer onafhankelijk werden.

  Dat is echt een heel verschil hoor.

 • Profielfoto
  essiw

  Heeft de president niet een vetorecht? Of is dat iets dat ze bij House of Cards hebben verzonnen. Ik meen dat hij alles kan tegenhouden wat uit het huis of het parlement komt, als hij dat zou willen.

  Dit plan doen we niet, veto. Dit ook niet, veto. Dit al helemaal niet, veto. Dit plan gaat ook van tafel, veto.
  Volgens mij is dat technisch gewoon mogelijk als je president bent.

  Eigenlijk, als je het zo bekijkt had Steve Jobs president moeten worden jaren geleden.:lol:

  Een veto is niet zo machtig als dat het lijkt, een vet moet namelijk eerst worden geaccepteerd (weet niet meer door wie/wat). Als een president dus overal een veto over gaat uitspreken wordt op een gegeven moment geen enkele veto meer van hem geaccepteerd.

 • Profielfoto
  MacAanZee

  @hatolex: China is – nét als de Sovjet Unie en trouwens ook nog steeds het huidige Rusland – ook een verzameling van in het verleden (in de tijd van de keizers en in de communistische periode) veroverde onafhankelijke landen en gebieden, waarvan de inwoners tot op de dag van vandaag zwaar worden onderdrukt, zoals Tibet, Oost Turkistan (ook wel Oeiguristan, waar de Oeigoeren wonen), Binnen Mongolië, Manchurije en andere gebieden waar andere volkeren wonen. China slaagt er vaak in om de onderdrukking in de meeste gebieden door zware censuur uit het nieuws te houden, al lukt dat niet bij Tibet en de Oeiguren. In de afgelopen jaren zijn er elke maand wel geweldsincidenten, die uit het grote nieuws blijven. Om die reden heeft China het vrije internet verboden. Facebook, Google enz is streng verboden en vervangen door ‘schone’ en volledig door de overheid controleerbare media. Het treurige is dat het grootste deel van de wereld om economische redenen zijn mond houdt over de zware schendingen van de mensenrechten. Regeringen worden zelfs door China zwaar onder druk gezet om de vreedzame Tibetaanse leider Dalai Lama niet te ontmoeten en ‘gestraft’ met economische maatregelen als ze dat wel doen. Zelfs onze regering is daarvoor gezwicht. Op het kaartje zie je hoe klein het échte Chinese gebied is.

 • Profielfoto
  GoeieDag

  Er valt genoeg op het land China, ihb de bestuursvorm, af te dingen, maar dat kaartje toch echt door activisten in elkaar gezet.
  Zo kun je NL ook in kleurtjes indelen, en er een verhaal van miskennen en onderdrukken van maken.
  Dat De Partij het internet wilt controleren heeft natuurlijk vele redenen, en zeker niet enkel de reden die jij aandraagt.

 • Profielfoto
  hatolex
 • Profielfoto
  GoeieDag

  Als je een land wilt aanklagen van “zware schendingen van de mensenrechten”, moet je bij Noord Korea zijn, of Saoudi Arabië; met het laatste land bakken we ook zoete broodjes.

 • Profielfoto
  MacAanZee

  Ik denk dat veel mensen niet eens weten welke mensenrechtenschendingen er in China zijn. Nog steeds wordt door de overheid in organen van gevangenen gehandeld. Die worden geëxecuteerd als die organen worden besteld. In de afgelopen tijd was daar weer nieuws over.

  Hoezo: de partij zal wel redenen hebben om het internet af te sluiten? De enige reden is dat ze niet willen dat de bevolking iets uit het buitenland leest over de onderdrukking in China. Alleen al tijdens de ‘Culturele Revolutie’ van Mao in de jaren zestig zijn volgens een nieuwe berekening van een Nederlandse hoogleraar meer dan 50 miljoen burgers vermoord. Dat is twee keer zoveel doden als in de hele Tweede Wereldoorlog, inclusief de Holocaust.
  Er is geen enkele reden om te bagatelliseren wat er daar gebeurt. Vooral de onderdrukking in Tibet is vreselijk.

 • Profielfoto
  GoeieDag

  MacAanZee: kom jij wel eens in China? En ander landen buiten bv Spanje?

 • Profielfoto
  MacAanZee

  Gaan we zo beginnen? Ik denk dat ik in meer landen ben geweest dan jij. En ik heb mijn bronnen, ook vanuit China. Ik weet waarover ik het heb. Lees jij wel eens iets anders dan de Donald Duck? ?

 • Profielfoto
  GoeieDag

  Ik denk dat jij niet weet waarover je het hebt.
  Maar ik begrijp het, jij hebt ooit op e.o.a. redactie gewerkt, en zoals zo vaak bij dat soort mensen: ze denken de kennis en wijsheid in pacht te hebben.

  In China zijn genoeg misstanden. Maar als je in volle overtuiging met dit soort domme kaartjes komt, dan weet je inderdaad niet waarover je het hebt.

 • Profielfoto
  wanana

  Amerika heeft zonder twijfel veeeeel meer te verliezen dan China daar valt niet eens over te discussiëren, uiteindelijk zal China de rest van de wereld nog altijd blijven bedienen en andersom uiteraard, maar dat terzijde mag deze handelsoorlog wat mij betreft wel uitbreken, deze zal ongetwijfeld garant staan voor een hoop sensatie en vermaak komende tijd. :evil::evil:

 • Profielfoto
  MacAanZee

  Er is niks doms aan dit kaartje. Natuurlijk verschillen de meningen, maar zeker is wel dat Tibet eind jaren vijftig bezet is door China en sindsdien wreed wordt onderdrukt. Meer dan honderdduizend doden zijn er sindsdien gevallen. Godsdienst, eigen taal, eigen cultuur: alles is er verboden. Ook de Oeiguren en vele andere ethische – niet-Chinese – volkeren. Als je het nieuws écht bijhoudt is er elke maand ergens in China wel iets aan de hand. Kort geleden ook nog grote protesten tegen Chinese onderdrukking in Hongkong. En ga zo maar door. Ik denk niet dat ik de waarheid in pacht heb, maar ik weet wat daar gebeurt. Daar is veel te weinig aandacht voor.