Raymon Mens
Raymon Mens Nieuws 14 november 2016
Leestijd: 2 minuten

China waarschuwt Trump: iPhone in de ban bij handelsoorlog

Hoewel Donald Trump pas op 20 januari 2017 het Witte Huis betreedt, voelt China zich genoodzaakt om een waar­schuwing af te geven. Trump vindt dat Apple zijn “damn computers” in de VS moet maken en beschuldigt China van valutamanipulatie.

In staatsblad Global Times waarschuwt China de president-elect voor overhaaste stappen en zegt massale tegenmaatregelen te kunnen nemen. Waaronder een inzinking van de iPhone-verkopen in het land.

Handelsoorlog

Het bericht -dat rechtstreeks uit Peking afkomstig lijkt- heeft het in het bijzonder over het voornemen van Trump om de invoerrechten voor producten uit China met 45 procent te verhogen. China zegt te zullen reageren met een lik-op-stuk-aanpak. Een bestelling vliegtuigen bij het Amerikaanse Boeing zal worden vervangen door een order bij het Franse Airbus. De verkoop van Amerikaanse auto’s en de iPhone zal een tegenslag krijgen en de invoer van Amerikaanse soja en maïs zal worden stopgezet. China zegt ook het aantal Chinese studenten in de VS te kunnen beperken.

Het Aziatische land verwacht echter dat “Trump niet zo naïef zal zijn om een handelsoorlog met China te beginnen en als slimme ondernemer de gigantische handel zal respecteren.”

https://www.youtube.com/watch?v=8NcoG4FjKCM

Ondoordachte stappen de volgende Amerikaanse president zouden de internationale handelsbetrekkingen van zijn land kunnen beschadigen. Toch is het moeilijk om te beoordelen in hoeverre de kritische woorden over China ook in beleid zullen worden omgezet.

Apple investeert fors in China

Voor Apple zou een handelsgeschil met China grote gevolgen hebben. China is op de Verenigde Staten na de grootste markt voor het bedrijf. Bovendien heeft Apple de afgelopen jaren aanzienlijk in China geïnvesteerd. De iPhone is er sinds vorig jaar officieel beschikbaar en begin 2016 werd Apple Pay in China actief. Ook het aantal Apple Stores is er de afgelopen maanden enorme gestegen.

Onlangs werd ook duidelijk dat Chinese klanten inmiddels meer omzet in de App Store generen dan Amerikanen. Dat was voor het eerst in het achtjarige bestaan van de App Store.

De recent geopende Apple Store in Hangzhou (China).

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Begin je weekend met de beste artikelen van OMT

Een goed weekend begint met de nieuwsbrief van One More Thing

Reageer op artikel:
China waarschuwt Trump: iPhone in de ban bij handelsoorlog
Sluiten