Apple prijst USB‑C- en Thunderbolt 3-accessoires af

139 reacties

De forse kritiek van professionele gebruikers op de nieuwe MacBook Pro is moeilijk te negeren. Apple heeft een laptop gelanceerd die helemaal klaar voor de toekomst is, maar vandaag de dag doet de overstap naar USB-C en Thunderbolt 3 nog pijn.

Om de pijn wat te verzachten, verlaagt Apple de prijzen van alle USB‑C- en Thunderbolt 3-accessoires die het verkoopt. De kortingen zijn geldig tot het einde van dit jaar. Een overzicht:

Verlaagde prijzen adapters

 • USB-C-naar-USB-adapter van €25 voor € 9
 • USB-C-naar-Lightning-kabel (1 m) van € 29 voor € 25
 • Lightning-naar-USB-C-kabel (2 m) van € 39 voor € 35
 • Adapter voor Thunderbolt 3 naar Thunderbolt 2 van € 59 voor € 35
 • USB-C-naar-digitale-AV-multipoort-adapter van € 79 voor € 59
 • USB-C-naar-VGA-multipoort-adapter van € 79 voor € 59

Andere accessoires

Alle andere USB-C- en Thunderbolt 3-accessoires zijn met 25% korting verkrijgbaar, ongeacht of ze door Apple gemaakt worden of niet. Enkele uitgelichte prijsdalingen:

 • LG UltraFine 4K‑display van € 749 voor € 561
 • LG UltraFine 5K‑display van € 1.399 voor € 1.049
 • SanDisk Extreme Pro SD UHS‑II USB‑C-kaartlezer van € 55 voor € 41
 • Belkin USB-C-naar-Gigabit Ethernet-adapter van € 39,95 voor € 29

Verklaring Apple

De MacBook-maker laat aan diverse Amerikaanse media het volgende weten:

We zijn erg trots op de nieuwe MacBook Pro. Het is de beste pro-laptop die we ooit gemaakt hebben. Het apparaat heeft een snellere CPU, betere videoprestaties, sneller geheugen, flashopslag en I/O, het beste scherm en de innovative Touch Bar. De MacBook Pro gebruikt de meest geavanceerde standaard, namelijk USB-C met Thunderbolt 3, voor maximale prestaties, uitbreidbaarheid en comptabiliteit.

We zien ook dat veel gebruikers, voornamelijk professionals, nog op oudere aansluitingen vertrouwen om hun werk gedaan te krijgen en door een transitiefase moeten. Om de overstap gemakkelijker te maken, verlagen we de prijzen van alle USB‑C- en Thunderbolt 3-accessoires die we verkopen, dit geld ook voor alle USB-C-adapters en -kabels.

Deze kortingen zijn geldig tot het einde van 2016 in de Apple Online Store en de Apple-winkels. Apple had zich door een verloopje of twee bij de MacBook in de doos te stoppen waarschijnlijk een groot deel van de controverse bespaard, maar dat is achteraf. Op moment van schrijven worden de prijzen in de Online Apple Store aangepast, het kan door caching komen dat je de oude prijzen nog ziet.

Reacties

139 reacties
 • Profielfoto
  Shmoo

  We zijn er trots op de nieuwe MacBook Pro. Het is de beste pro-laptop die we ooit gemaakt hebben.

  .
  Ik vind dat altijd zo’n geneuzel-uitspraak. Alsof je ook bewust een slechtere computer kunt maken dan de voorganger. Natuurlijk is het de beste (pro) laptop die je uit gebouwd hebt.

 • Profielfoto
  Soulshaker

  Beter was geweest “1 macbook pro kopen = 1 USB-C-naar-USB-adapter gratis erbij”
  Degene die al 1 gekocht hebben kunnen ook eentje gratis krijgen.

  Maar Apple en gratis ? Nee, daar doen ze niet aan mee.

 • Profielfoto
  Juriaan

  Ik heb vijf verloopjes erbij gekocht, zou Apple automatisch de korting verrekenen of is dat te naïef?:-)

 • Profielfoto
  Soulshaker

  dat is te naïef:)

 • Profielfoto
  Loyd

  Beter niets meer kopen van dat stelletje lajelichters.

 • Profielfoto
  tomc

  Dat Apple vooruit wil kan ik begrijpen.
  Maar doe dan zoals andere fabrikanten en lever adapters mee met het toestel. Gratis en voor niks.

 • Profielfoto
  Vilscon

  Zeer netjes van ze. Die usb-c naar thunderbolt ging ik sowieso al halen voor mijn scherm, maar die usb-c naar USB-C is mooi meegenomen nu ‘voor in het geval dat’. Scheelt toch meerdere tientjes.

  Nu nog even een usb-c naar hdmi adapter scoren ‘voor in het geval dat’. Die multi-av voor €59 vond ik aan de overdreven kant, maar een euro of €20 met een witte look wil ik er wel aan uit geven. Suggesties?

 • Profielfoto
  JeroenApple

  Dit is nou een typisch voorbeeld van een sigaar uit eigen doos.

 • Profielfoto
  Hydræ

  We zijn erg trots op de nieuwe MacBook Pro. Het is de beste pro-laptop die we ooit gemaakt hebben.

  Dat is wishful thinking, geheel in lijn met het reality distortion field.

  Mensen vallen tóch over de schofterige prijzen voor een ondermaatse “pro” laptop, waar je tot overmaat van ramp in elke sleuf een slurf mag steken. Toegegeven, dat doet geen enkele andere fabrikant hen na.

 • Profielfoto
  bugboy

  Dat 5K scherm van LG is scherp geprijsd. Het Dell 5K scherm is maar een klein beetje goedkoper en heeft volgens mij een kleiner kleurenbereik en daar heb je nog een splitter bij nodig en laadt je MBP niet op. Ben eigenlijk wel benieuwd of dat LG scherm ook werkt op mijn Dell Precision 5510 (denk dat het laadvermogen alleen te laag is).

 • Profielfoto
  jordi99

  Nu nog korting op de macbook pro’s met touch bar;)

 • Profielfoto
  DaveFlash

  Klopt @Hydrae, doet niemand ze na, daarom is het ook Apple, maar je kunt de hoge piefen (Cook, Ive, Mansfield, Federighi & co) die alle mooie producten mogelijk maken niks verwijten, dit zijn beslissingen die puur door de schoften en schurken onder de groot aandeelhouders zijn ingegeven! Die willen alleen poen zien en zijn doof en blind voor al het andere. In dat opzicht is het jammer dat Tim Cook geen karakter trekjes van Jobs heeft overgenomen, want die durfde feministe nog eens goed de huid vol te schelden van een aandeelhouder als Steve het ergens resoluut mee oneens was. Tim is het braafste jongste van de klas wat dat betreft, en is eerder geneigd om met voorstellen van aandeelhouders mee in te stemmen. En dingen op hun manier uit te voeren, zelfs als dit ten koste gaat van gebruiksgemak of de gebruiker te vrede te houden.

 • Profielfoto
  Pivni Pes

  Even voor mijn beeldvorming.
  Ik heb 2 Dell schermen die nu via mini DP kabel aansluit aan mijn mini.
  Stel ik koop de OWC Thunderbolt 3 dock, daar zit 1 mini DP aansluiting en 2 USB-C aansluitingen op.
  1 scherm kan ik aansluiten en voor het tweede scherm heb ik een “Adapter voor Thunderbolt 3 naar Thunderbolt 2” voor nodig?
  Of is die USB-C poort alleen maar een USB-C poort en zijn de poorten op de Macbook alleen een dubbele poort?

  [Edit]
  Oke, ik zie nu dus op de site van OWC dat de 2 USB-C poorten ook Thunderbolt 3 poorten zijn.
  Dus lijkt het mij dat het moet werken met die “Adapter voor Thunderbolt 3 naar Thunderbolt 2”
  Toch?

 • Profielfoto
  Shmoo

  Ik heb vijf verloopjes erbij gekocht, zou Apple automatisch de korting verrekenen of is dat te naïef?:-)

  .
  Het zijn niet de grootste criminelen op aarde als het gaat om een paar euro.
  .

  Update: According to MacRumors reader Philip, Apple will refund the price difference for customers who have already purchased adapters for their MacBook Pros. Customers who still have orders pending will also automatically see a price drop.

 • Profielfoto
  Edwin

  Staan de LG Displays al in de Apple Stores? Ik zou de 21.5″ graag testen i.c.m. de MacBook 12″. Prijs is nu toch behoorlijk gezakt.

 • Profielfoto
  wensink

  Wow die zijn wel heel erg geschrokken van alle kritiek zo te zien.
  Ik ben het wel eens met de mensen die zeggen dat de prijzen wat hoog zijn, maar ik ben er ook van overtuigd dat Apple de juiste keuzes heeft gemaakt in het design van de MacBook Pro.

 • Profielfoto
  bmeerdink

  Knappe zet van Apple. Helpt zowel een beetje het effect van de (te) hoge prijs van de nieuwe Macbook Pro te verzachten als ook het effect van het niet eens één ‘legacy’ USB-A aansluiting houden en de SD-kaartlezer.

  Men gaat nu de adapters met een veel beter gevoel kopen (het magische woord ‘korting’), en dan blijft daarna het plezier van een werkende oplossing en snelle veelzijdige aansluitingen over.

  Ik denk eigenlijk dat 99% van degenen die zo’n nieuw model Macbook Pro koopt (het geld er voor over heeft dus) er super-tevreden mee zal zijn. En wie niet zo rijk is, tja daar zitten er sommige bij die jaloers zijn en negatief.

  Apple moet trouwens nog wel erg zijn best doen om de touch bar een succes te maken, want dat zo maar niet kunnen lukken.

 • Profielfoto
  Shmoo

  Staan de LG Displays al in de Apple Stores? Ik zou de 21.5″ graag testen i.c.m. de MacBook 12″. Prijs is nu toch behoorlijk gezakt.

  .
  http://www.apple.com/nl/shop/product/HKMY2/lg-ultrafine-4k%E2%80%91display?fnode=4c

 • Profielfoto
  bmeerdink

  @Nummer 38: Apple moet ook de andere Mac’s ook met een Touch Bar gaan uitrusten (en ook een Magic Keyboard versie met Touch Bar). De eigen apps (en die van partners) moeten op een overtuigende manier de voordelen demonstreren. Plus inderdaad goede voorbeeld-code in Xcode stoppen.

  Maar ja, als het toch niet zo aanslaat, hoe komen ze er dan weer vanaf…

 • Profielfoto
  donut

  Dus iedereen die na 2016 zo’n kabeltje moet kopen heeft niets hieraan.

  Nou goed het ideal kerst kado is dus:

  een verloopkabel;)

 • Profielfoto
  goulashkanone

  Dit is wel heel bijzonder dat ze nu al zo’n stap(je) zetten.
  Dat is niet om “aardig” te doen natuurlijk, maar omdat ze heel erg geschrokken zijn van iets. Van al die klachten zullen ze niet geschrokken zijn, dat zal ze een rotzorg zijn, het gaat om keiharde dollars. Dat is het enige wat telt.
  Dus zou je kunnen verwachten dat de verkoop aantallen van de nieuwe producten erg tegenvallen, wat zou het anders moeten/kunnen zijn.

 • Profielfoto
  iep

  Dat Apple vooruit wil kan ik begrijpen.
  Maar doe dan zoals andere fabrikanten en lever adapters mee met het toestel. Gratis en voor niks.

  Dat is een tegenstrijdigheid. Als je vooruit wil moet je niet er nog van alles aan gaan doen om het oude in stand te houden. Als je vooruit wil moet je dus juist geen adapters meeleveren. Daarbij is het ook heel discutabel want welke adapters moet je er dan bij leveren en hoeveel? Dat is voor iedereen weer anders. Sterker nog, er zullen ook users zijn die graag vooruit willen en dus niets aan die adapters hebben. Die gaan dan weer klagen dat ze er wel voor betalen. Wat overigens ook een ander aantal mensen zal doen, die hadden liever dat de prijs lager was dan dat ze adapters hadden gekregen.

  Kortom, het wel oude “je kunt nooit iedereen tevreden stellen” is hier van toepassing;)

  Even voor mijn beeldvorming.
  Ik heb 2 Dell schermen die nu via mini DP kabel aansluit aan mijn mini.
  Stel ik koop de OWC Thunderbolt 3 dock, daar zit 1 mini DP aansluiting en 2 USB-C aansluitingen op.
  1 scherm kan ik aansluiten en voor het tweede scherm heb ik een “Adapter voor Thunderbolt 3 naar Thunderbolt 2” voor nodig?

  Volgens deze Apple support pagina kan dat niet. Deze adapter doet alleen maar Thunderbolt. Wat jij wil vereist een andere adapter (USB-C naar VGA/DVI/HDMI/DP).

  Oke, ik zie nu dus op de site van OWC dat de 2 USB-C poorten ook Thunderbolt 3 poorten zijn.

  Dat nieuwe dock is een Thunderbolt 3 dock. Net als USB gebruikt ook Thunderbolt 3 de USB-C stekker (want meer dan dat is USB-C niet). De naam van de stekker is iets te verwarrend vanwege “USB”; ze hadden het beter anders kunnen noemen.

  Belkin heeft ook een Thunderbolt 3 dock aangekondigd trouwens. De rest zal weldra volgen.

  Dus iedereen die na 2016 zo’n kabeltje moet kopen heeft niets hieraan.

  Inderdaad maar de vraag is of dat wel zo’n probleem is. Vanaf nu wordt toch alles USB-C waardoor je geen adapters nodig hebt…voor zover je die nu al nodig hebt aangezien het bij USB devices gewoon een kwestie is van het juiste kabeltje (dus eentje met USB-C ipv USB-A stekker aan 1 kant).

 • Profielfoto
  ATT

  Ik hoop voor het eerst in mijn leven dat dit echt pijn doet bij Apple.
  Begrijp me niet verkeerd maar hier heeft de top dus echt wel gefaald.
  Het heeft veel te lang geduurd voordat deze update er was en vervolgens zit ie vol met de verkeerde design keuze’s. Ze “veraden” zich bijna bij iedere doelgroep:

  1: muzikanten voor het gebruiken van 2 standaarden;
  2: fotografen voor het weghalen van het sd kaart slot
  3: bovenstaande doelgroepen + designers voor het weghalen van de reguliere usb poort waardoor alle randapparatuur niet meer matched
  4: mensen met “lager” budget door het toevoegen van te weinig usb poorten
  5: mensen die onderweg zijn voor het moeten meenemen van allerlei verloopkabels
  6: reizigers voor het veranderen van de magsafe poort (weer een nieuwe 12v auto oplader)

  En dit alles ook nog eens voor een forse prijsstijging. Hier sta ik dan met al mijn oude stekkers, en randapparatuur… ik ben gewoon genaaid.
  Nu gaan veel mensen roepen dat ik wel kan overstappen maar dat wil en kan ik niet vanwege de software en de investeringen die ik daarin heb gedaan. Moet ik dan nu toch maar de oude macbook pro kopen…? Tsja dat is ook een desinvestering. Ik verbaas me echt erover hoe mensen dit proberen goed te praten.
  Hier is gewoon een mega blunder gemaakt en dit is voor het eerst in 20 jaar dat mijn vertrouwen in Apple echt een flinke deuk heeft opgelopen. En een korting op verloopkabeltjes helpt daar echt niet bij! Ik wil niet meer verloopkabeltjes ik wil een goed product wat vooruitstrevend is maar aansluit bij de huidige markt. Nu moet ik kiezen tussen te vernieuwend of terug naar het stenentijdperk. Ik weet werkelijk waar niet wat ik moet doen…

 • Profielfoto
  Eprom

  Dongle-Gate:lol:
  Dat zullen de afgelopen dagen “gezellige” vergaderingen zijn geweest aan Apple’s directietafel.

 • Profielfoto
  Shmoo

  En wat voor ’n marges op die producten zitten. Ik neem aan dat ze die dingen nu niet ineens met verlies gaan verkopen.;-)

  Van 25 naar 9,- voor hoeren simpel USB verloopje. Ik denk dat Phil, Tim wel een paar keer per week op de parkeerplaats toeschreeuwt wanneer ze op het punt staan om naar huis te gaan. “Hey Tim, you’re the man! Keep it cool bro!” ?

 • Profielfoto
  knekkie

  Zozo. Apple levert een deel van de Apple tax in.

 • Profielfoto
  Have a cigar

  De prijs is het probleem niet. Iedere Macbook wordt duurder verkocht bij z’n 1e lichting om daarna te zakken. In Europa hebben we als nadeel dat de prijzen een tijd geleden extra zijn gestegen vanwege €/$ koers.

  Wat wel een probleem is dat het gewoon niet zo’n goede laptop is. De specs zijn aardig tot goed maar het geheel is niet zo fraai. De poorten is 1 probleem, geen macsafe meer ook. Maar nog lichter en dunner was niet nodig geweest. En dan het toetsenbord, ik heb hem vandaag voor het eerst geprobeerd. Het is inderdaad iets beter dan de Macbook, maar nog steeds crap. En het klinkt erg goedkoop. Er is dus niet goed over nagedacht (3-4 jaar lang!) en dat is waar we Steve missen.

  Ik ga op zoek naar een goede aanbieding van de 2015 Pro en hoop dat ze de komende jaren weer wat goede inspiratie krijgen daar.

 • Profielfoto
  joram

  Ik vind ’t een nette oplossing eigenlijk. Je weet dat Apple toekomstgericht ontwerpt, en dan soms drastische maatregelen neemt. Zoals toen destijds de floppy-drive uit de Mac werd gehaald, of de Superdrive bijvoorbeeld. Dat is zeker in het begin (regelmatig) vervelend, maar meestal gaat het uiteindelijk gewoon goed.

  Wat me meer tegenstaat dan de adapters die je (in het begin) nodig zal hebben, is het feit dat ze de prijs met ±€400 hebben verhoogd. Dat is geen misselijke verhoging namelijk. Deels kan ik ’t begrijpen vanwege de Touch Bar en het betere scherm, maar het is toch een beetje pijnlijk.

 • Profielfoto
  polansky

  Phil Schiller heeft zijn huiswerk dus niet goed gedaan.

  Een totale misrekening in de zin van ‘Deze MBP douwen we makkelijk door het strotje van de consument”.

  Blijkbaar is dat toch iets moeilijker dan Phil en Co op de marketing afdeling hadden uitgerekend. Een consument slikt veel, en de klanten van Apple slikken over het algemeen wat meer, maar zelfs deze stap gaat veel van de klanten gewoon te ver.

  Wie zijn billen brand zal op de blaren moeten zitten.

  Een prijsverlaging van wat accessoires zal het tij niet doen keren, hooguit de pijn wat verzachten voor diegenen die hun MBP willen vervangen.

 • Profielfoto
  Ome Kor

  Wel jammer dat die prijzen alleen dit jaar gelden en we volgend jaar dan weer de volle mep moeten betalen bij Apple. Ik denk toch dat ik bijv. de Thunderbolt 3 naar Thunderbolt 2 adapter nu al ga kopen voor een eventuele aanschaf van een nieuwe MacBook volgend jaar. De rest, zoals adapter USB-C naar A en kabels niet, er zullen wel genoeg andere aanbieders zijn waar je die kunt kopen.

 • Profielfoto
  BomC

  Dat Apple vooruit wil kan ik begrijpen.
  Maar doe dan zoals andere fabrikanten en lever adapters mee met het toestel. Gratis en voor niks.

  Dat is een tegenstrijdigheid. Als je vooruit wil moet je niet er nog van alles aan gaan doen om het oude in stand te houden. Als je vooruit wil moet je dus juist geen adapters meeleveren.

  Maar als dat betekent dat je je randapparatuur niet niet kunt aansluiten, kun je dus gewoon je werk niet doen. Het aanbod aan USB-C externe harddisks is niet gigantisch momenteel, en het gekloot met dongles is vooralsnog realiteit. Leg me uit waar dat “vooruitgang” is, met in het achterhoofd dat Apple doorgaan schermt met de integrale gebruikerservaring.

  Daarbij is het ook heel discutabel want welke adapters moet je er dan bij leveren en hoeveel? Dat is voor iedereen weer anders. Sterker nog, er zullen ook users zijn die graag vooruit willen en dus niets aan die adapters hebben. Die gaan dan weer klagen dat ze er wel voor betalen. Wat overigens ook een ander aantal mensen zal doen, die hadden liever dat de prijs lager was dan dat ze adapters hadden gekregen.

  Mijn ingeving zegt dat die laatste groep users een zeer kleine minderheid vormen. Een enkel USB-A > USB-c adaptertje had al veel verschil gemaakt. En een adapter-verlengkabel misschien?

 • Profielfoto
  TandMac

  Ik hoop voor het eerst in mijn leven dat dit echt pijn doet bij Apple.
  Begrijp me niet verkeerd….

  Ik begrijp u zéér goed en deel uw mening ten zeerste.
  Ik heb sinds 1987 Apple in huis, het aantal ‘transities’ kan je zelfs niet dromen.

  Net als het aantal bij horende ergernissen en het veelvuldig ‘alles is verouderd en weer nieuw er bij’.

 • Profielfoto
  bmeerdink

  @joram, de 13″ zonder Touch Bar (en 256GB SSD) is €1699 terwijl de oude €1449 was (en is). Maar dat is voor 128GB SSD. Maak je dat 256GB dan is het €1689 (was €1649). De 15″ zijn inderdaad wel flink duurder nu, die hebben naast de Touch Bar ook een grafische kaart gekregen (plus de andere verbeteringen natuurlijk).

  Ik ben het met je eens dat Apple door niet zoals gebruikelijk “meer voor dezelfde prijs” te doen maar “meer voor een hogere prijs” de markt nu overvraagt. Zeker in combinatie met het prijsopdrijvende effect van de sterke dollar.

  En ze kunnen niet meer fijn meeliften op de jaarlijkse vooruitgang bij Intel, die is vrijwel tot stilstand gekomen. Dat maakt het lastiger voor Apple.

 • Profielfoto
  polansky

  https://www.youtube.com/watch?v=-XSC_UG5_kU

  Vooral niet kijken als je een echte Apple fan bent…;)

 • Profielfoto
  pako

  Volgens mij zit de Touchbar er maar voor 1 reden in: meerwaarde van een paar honderd dollar kunnen verdedigen. Een app daarvoor waarmee je die functionaliteit met je iPhone of iPad kunt gebruiken was veel handiger geweest en had de prijs lager gehouden.
  En ik had het fijn gevonden om meer geheugen te kunnen kiezen: zeg dan gewoon: als je 32gb geheugen kiest gaat de accuduur naar 6-8uur ipv 8-10uur ofzo…
  En waar is het USB-C naar MagSafe connectie blokje??
  En waarom geen USB-C naar HDMI kabel ipv eenverloopstekker?
  En inderdaad: dunner is niet beter: had hem ongeveer dezelfde dikte gelaten maar er dan een dikkere accu en sd-slot ingezet.
  Anyway: een best aantal ‘verkeerde’ designkeuzes

 • Profielfoto
  sedikit

  Dat Apple vooruit wil kan ik begrijpen.
  Maar doe dan zoals andere fabrikanten en lever adapters mee met het toestel. Gratis en voor niks.

  Bij dit soort reacties kost het me moeite om mijn mond te houden. Behalve deze keer:
  Ik beklaagde mij ± 8 jaar geleden erover, op dit forum, dat ik bij de aankoop van de iMac van zo’n € 1800, geen etherkabeltje bijgeleverd kreeg. Ik moest dat apart kopen voor het luizige bedrag van € 7,95.
  Allemachtig! Ik heb het geweten toen! Ik kreeg pagina op pagina met de meest vervelende verwijten en scheldpartijen over me heen, dat ik een zeikerd was, een Apple-basher, een belachelijk ouderwets iemand die nog een kabeltje gebruikte, wat ik op het forum deed enz.
  De tijden zijn gedeeltelijk veranderd.
  Apple is weliswaar nog steeds dezelfde krentenkakker, maar gelukkig mag dat tegenwoordig gezegd worden. Een vooruitgang.

 • Profielfoto
  Q4

  USB-C -> Ethernet

  Levertijd 3-4 maanden.

  Tot die tijd kun je je macbook dus niet bedraad aansluiten. Kansloze keuzes van Apple

 • Profielfoto
  SonofWoz

  ATT: 2: fotografen voor het weghalen van het sd kaart slot

  Daar kan je natuurlijk ook oeverloos over discussiëren. Ik vind dat fabrikanten van fototoestellen 10 jaar zijn blijven hangen en allang goed werkende technologieën hadden moeten implementeren voor het overzetten van foto’s.
  Apple heeft schijt aan zo’n SD-kaart, volgens hen is de meest gebruikte camera de iPhone. Ze zitten er niet eens zo ver naast met die stelling…

 • Profielfoto
  SonofWoz

  Q4
  USB-C -> Ethernet

  Levertijd 3-4 maanden.

  Tot die tijd kun je je macbook dus niet bedraad aansluiten. Kansloze keuzes van Apple

  Of kansloze keuze van Belkin, die het ding maakt en verkoopt…

 • Profielfoto
  SonofWoz

  jordi99
  Nu nog korting op de macbook pro’s met touch bar;)

  Kansloos.

 • Profielfoto
  Buzz

  Dat Apple vooruit wil kan ik begrijpen.
  Maar doe dan zoals andere fabrikanten en lever adapters mee met het toestel. Gratis en voor niks.

  Gratis en voor niks bestaat niet natuurlijk. Het zou betekenen dat iedereen er aan mee betaalt, ook al wil je zo’n adapter helemaal niet.

  Sommige kopers hebben al kabels en adapters liggen. Anderen werken graag zoveel mogelijk draadloos. In veel gevallen is het aanschaffen van een nieuw kabeltje handiger dan een adapter voor de oude kabel. Laat die keuze aan de consument.

  En wie doet er nou moeilijk over een kabel van een tientje op de aanschafprijs van een extern apparaat van vaak honderden Euro’s? Behalve sedikit dan?

 • Profielfoto
  Soulshaker

  of je er deze revieuws ermee kan tegemoet komen , hmmm ik denk het niet:P

  https://www.youtube.com/watch?v=j93DwQ9mHHM

 • Profielfoto
  sedikit

  Buzz
  “En wie doet er nou moeilijk over een kabel van een tientje op de aanschafprijs van een extern apparaat van vaak honderden Euro’s? Behalve sedikit dan?”

  Ik legde nou juist uit, dat het me zo goed deed dat ik niet de enige ben die dit in deze topic signaleert. Je wilt of kunt het nog steeds niet begrijpen hè. Vooruit dan maar weer, nog één keer dan: denk je nou echt dat mij die luizige € 7.95 iets kan schelen? Dat zijn 2 biertjes Buzz. Kun je zo krijgen van mij..Niet ik heb daar een probleem mee, maar kennelijk (standaard) Apple wel. Simpel.

 • Profielfoto
  iep

  Ze “veraden” zich bijna bij iedere doelgroep:

  2: fotografen voor het weghalen van het sd kaart slot

  Hobby fotografen ja maar niet de beroeps want die hebben apparatuur die zich al sinds jaar en dag om CF schaart. Het is pas sinds de afgelopen 1 a 2 generaties dat men ook daar SD gebruikt maar dan alleen als backup. De ingebouwde SD slots van menig notebook (ook die van Apple) kun je onderverdelen in versies die op PCIe en versies die op USB werken. De PCIe is sneller maar lang niet zo snel als externe card readers dat kunnen zijn. Die kunnen wel de volle snelheid van een high speed SD kaartje benutten. Met heel veel en ook grote RAW files is dat dusdanig aantrekkelijk dat de meesten wel zo’n ding hebben gekocht. Vaak eentje waar ook CF in zit zodat ze die ook kunnen inlezen. Het weghalen van het SD slot is dan ook alleen voor consumenten (de hobby fotografen) een probleem.

  3: bovenstaande doelgroepen + designers voor het weghalen van de reguliere usb poort waardoor alle randapparatuur niet meer matched

  Er zijn meer doelgroepen en niet overal is dit een probleem. USB apparaten zijn volledig compatible met USB-C daar USB-C een stekker is welke voor diverse protocollen gebruikt kan worden. Het is dan ook een kwestie van kabeltje vervangen dan wel een adapter te gebruiken. En voila, je randapparatuur matcht prima. Je kunt dus alleen zagen dat het vervangen van een kabeltje of het gebruiken van een adapter vervelend is.

  4: mensen met “lager” budget door het toevoegen van te weinig usb poorten

  Het is een notebook met welgeteld 4 USB poorten (feitelijk Thunderbolt 3 poorten maar USB is onderdeel van Thunderbolt 3). Voorheen hadden we er maar 2. Wil je meer poorten dan zul je naar een desktop, dock of hub moeten. Dat moest vroegah ook al dus hier geen verandering.

  5: mensen die onderweg zijn voor het moeten meenemen van allerlei verloopkabels

  Niet iedereen heeft dezelfde use case als jij. Er zijn zat mensen die onderweg zijn tussen thuis en werk en zowel thuis als werk een dock hebben. Geen verloopkabels, adapters, etc. nodig. Een aantal mensen zal het wel nodig hebben maar vergeet hier niet dat het meenemen van allerlei verloopkabels veelal ook betekent dat je allerlei randapparatuur moet meenemen;)

  6: reizigers voor het veranderen van de magsafe poort (weer een nieuwe 12v auto oplader)

  Dat klopt voor geen meter. De meegeleverde adapter is niet anders dan de MagSafe versies. Wil je naar 12V dan moet je de duckhead vervangen. Je kunt dan ook de reiskit van Apple blijven gebruiken. Overigens kun je ook gewoon via USB laden zoals de MacBook mensen al hebben laten zien.

  En dit alles ook nog eens voor een forse prijsstijging.

  Yep en wen er maar vast aan want de prijzen voor computers en apparatuur gaat omhoog. De verkopen dalen al jaren en dat moeten ze compenseren. Daarnaast loopt men nu ook tegen technische limieten aan.

  Hier sta ik dan met al mijn oude stekkers, en randapparatuur… ik ben gewoon genaaid.

  Yup maar dan wel door jezelf vanwege je gebrekkige kennis van zaken.

  Moet ik dan nu toch maar de oude macbook pro kopen…?

  Waarom wil je überhaupt een nieuwe? Je kunt prima jaren doen met een oudje.

  Ik verbaas me echt erover hoe mensen dit proberen goed te praten.

  Ik verbaas me over het erbarmelijke kennisniveau van mensen. Dit is klaarblijkelijk sinds de jaren 80 totaal niet veranderd. Toen wisten mensen er totaal niets van en nu nog steeds. Je zou toch denken dat door de jaren heen men er mee opgroeit en daardoor ook wat meer feeling verkrijgt. Niet dus. Het wordt tijd dat de wet hierop aangepast wordt: je mag pas een computer kopen en gebruiken wanneer je je computervaardigheidsbewijs kunt tonen.

  Maar als dat betekent dat je je randapparatuur niet niet kunt aansluiten, kun je dus gewoon je werk niet doen.

  Wat een kolder. Apple komt je huis of kantoor binnen stormen om alle bestaande Macs op te halen en alleen deze nieuwe MBP achter te laten. Als je je randapparatuur niet meer kunt aansluiten dan ben JIJ degene die een fout heeft gemaakt en daar zul je dan ook door je werkgever op aangesproken worden (in het ergste geval is dat ontslag). Jij hebt de keuze gemaakt om je oude Mac de deur uit te doen en alleen nog maar de nieuwe MBP te gebruiken maar bovenal om vooral niet eerst te kijken of dat wel gaat werken.

  Dit is net als met het upgraden van de software, je doet het toch echt helemaal zelf en kunt dan ook alleen jezelf als schuldige aanwijzen;)

  Het aanbod aan USB-C externe harddisks is niet gigantisch momenteel, en het gekloot met dongles is vooralsnog realiteit.

  Dat aanbod hoeft ook helemaal niet gigantisch te zijn. Het enige wat je hier hoeft te doen is het kabeltje van je externe disk te vervangen door eentje waar aan 1 uiteinde een USB-C stekker zit. Het gekloot met dongles is dan ook een keuze.

  Leg me uit waar dat “vooruitgang” is, met in het achterhoofd dat Apple doorgaan schermt met de integrale gebruikerservaring.

  Zoals uitgelegd is USB-C niet meer dan een stekker welke gebruikt kan worden voor USB2, USB3, USB3.1, DisplayPort en Thunderbolt. Bij USB is dat helemaal een geschenk omdat USB-C daar in de plaats komt van ALLE stekkers (en dat is een absurd groot aantal, het USB-IF heeft het volledig uit de hand laten lopen). Ken je standaarden en stekkers dan weet je ook exact wat hier de vooruitgang is en waarom het hele verhaal rondom de dongles compleet overtrokken is.

  Mijn ingeving zegt dat die laatste groep users een zeer kleine minderheid vormen. Een enkel USB-A > USB-c adaptertje had al veel verschil gemaakt. En een adapter-verlengkabel misschien?

  En iemand anders z’n ingeving zegt weer heel wat anders. Aan ingevingen heb je in dit geval dan ook niets. In dit geval staat je gebrek aan kennis ook weer in de weg want voor hetgeen jij nu noemt is helemaal geen adapter nodig. Een verlengkabel moet je niet willen. Hoe meer van die tussenliggende stukken je er tussen propt des te slechter het signaal wordt en des te meer problemen je zult ervaren. Zeker sinds USB3.0 met snelheden van 5Gbps is dat effect heel wat groter geworden (reden waarom hubs en verlengkabels daar vrijwel in de ban zijn gegaan). Dit betekent ook dat je adapters alleen moet gebruiken wanneer er geen kabel voorhanden is.

  USB-C -> Ethernet

  Levertijd 3-4 maanden.

  Tot die tijd kun je je macbook dus niet bedraad aansluiten. Kansloze keuzes van Apple

  Dat is het USB (USB ja, dus geen Thunderbolt!) ethernet kaartje van Belkin en die is inderdaad moeilijk te verkrijgen. Je conclusie is echter volledig onjuist en ontstaat doordat je geen kennis van zaken hebt en ook totaal niet de moeite hebt genomen om huiswerk te doen.

  Andere opties:

  1. 1 van de vele USB docks met USB-C aansluiting
  2. 1 van de vele USB docks zonder zo’n aansluiting (andere USB kabel gebruiken of als het niet anders kan de USB-C naar USB-A adapter)
  3. Gebruik maken van de TB2-TB3 adapter zodat je 1 van de vele Thunderbolt docks kunt gebruiken (als je al zo’n dock hebt is dit de goedkoopste optie)
  4. Gebruik maken van de TB2-TB3 adapter zodat je een TB-ethernet kaartje kunt gebruiken (bijv. die van Apple)
  5. Gebruik maken van de TB2-TB3 adapter zodat je je 10GbE kaart kunt gebruiken (en gezien de prijs wil je dit ook)
  6. 1 van de vele USB-Ethernet kaartjes gebruiken middels de USB-C naar USB-A adapter
  7. Gebruik maken van de ingebouwde ethernet functionaliteit van Thunderbolt 3
  8. Een USB-C naar ethernet kaartje gebruiken van een ander merk zoals StarTech (heeft er meerdere)

  Voor wie al een dock heeft is die kaart van Belkin al niet interessant want die adapters zijn veel makkelijker te verkrijgen waardoor je je bestaande investering meteen kunt gebruiken. Datzelfde geldt ook voor de 10GbE oplossingen. En voor wie er nu eentje wil hebben kan beter die van StarTech nemen.

 • Profielfoto
  Buzz

  Ik legde nou juist uit, dat het me zo goed deed dat ik niet de enige ben die dit in deze topic signaleert. Je wilt of kunt het nog steeds niet begrijpen hè. Vooruit dan maar weer, nog één keer dan: denk je nou echt dat mij die luizige € 7.95 iets kan schelen? Dat zijn 2 biertjes Buzz. Kun je zo krijgen van mij..Niet ik heb daar een probleem mee, maar kennelijk (standaard) Apple wel. Simpel.

  En ik legde nu juist uit dat het niet komt omdat Apple daar een probleem mee heeft, maar omdat ze daar zeer waarschijnlijk goed over heeft nagedacht. En daarbij aandacht heeft voor de verscheidenheid aan gebruikers, aan kosten- en milieuoverwegingen, die verder gaan dan de overwegingen van één enkele eindgebruiker. Misschien niet zo simpel als jij het wil doen voorkomen, maar wel slimmer.

  Apple krentenkakkers noemen, vanwege hun grote winstmarges, mag van mij. Het is een luxemerk en dat ligt niet binnen ieders bereik. Maar dat ze dan geen kluwen gratis kabeltjes in de doos doen heeft daar weinig mee te maken. En wie dat wel denkt is volgens mij zelf een krentenkakker.

 • Profielfoto
  imar

  Apple Store Amsterdam lijkt nog van niets te weten… merkwaardig.

 • Profielfoto
  RJG

  Tja, leuk, maar helaas, de kalf is al verdronken, ik vond het gemis van de RJG45 poort al jammer maar goed, kan ik mee leven. Maar nu, geen display poort, geen USB3 poort en geen SD slot.
  Ik heb voor mijn werk ook zo’n laptop waarbij ik regelmatig verloopjes nodig heb.
  Ze raken kwijt, worden door collega’s “even” geleend, gaan kapot, enz..
  En dan zie ik een collega voorbij lopen met een ouder model met alle poorten en sloten in de laptop, dan zou je bijna heimwee krijgen naar je oudere machine.

  Daarnaast, door het pushen van nieuwe technieken is dit ook nog eens kapitaal vernietiging. Veel randapparatuur is nog prima, ook omdat ik over het algemeen betere kwaliteit koop, en was ik niet van plan dit te vervangen als het goed werkt.

  En als laatste, milieu technisch ook niet slim als we allemaal goed werkende randapparatuur in de container smijten omdat Apple vooruit wil.

  En tot slot, ik heb geld zat om het te kopen maar moet er wel een goed gevoel over hebben. De prijs/prestatie verhouding moet in orde zijn. En dat is het naar mijn gevoel niet meer.
  Mijn oude Macbook moet nog maar een tijdje mee. Ik kijk met vrees naar de ontwikkelingen op desktop gebied.

 • Profielfoto
  Buzz

  RJG: Prima als je met je oude MacBook nog een tijdje doorgaat toch? Doe ik ook. En over een paar jaar, als we écht aan een nieuwe laptop toe zijn, zullen die USB-C poorten helemaal niet zo gek meer lijken, als je vrijwel alle randapparatuur, inclusief monitors, beamers, externe opslag, er direct op kan aansluiten, en iedereen evenveel overbodige USB-C kabels heeft, als dat er nu USB-A kabels ongebruikt in laden liggen.

 • Profielfoto
  icegodd

  Deze video vat alle kritiekpunten op de MacBook Pro samen

  https://www.youtube.com/watch?v=mRKN3tvS9F0

 • Profielfoto
  aartjan.nl/blog

  Goeie actie, maar verloopje naar USB had er gratis bijgemoeten, zoals het mini-jack verloopje bij de iPhone (heeft trouwens niet erg geholpen tegen overmatige kritiek ;)).

  De prijsverlaging voor de Macbookjes zal binnenkort ook wel komen dan.

  Steve Jobs moest ook altijd knokken tegen directie en aandeelhouders om de prijzen omlaag te krijgen.

  Hoesjes, snoertjes, verloopjes, accesoires: nooit bij Apple! Laatst een verloopje Lightning > USB voor 4,- bij Aliexpress gekocht. Perfect ding. Tophoesje voor 0,90. Oplaadsnoertjes bij de Action voor 2,-.

 • Profielfoto
  WillemZ

  Tsjonge…

  Ik ben best onder de indruk van alle commentaren over Apple.

  Een flinke misser, denk ik.
  Vanaf de top kan je alleen maar nog omlaag.

 • Profielfoto
  Shmoo

  Die iep is ook zo maf als een Duitse baksteen.:lol:

 • Profielfoto
  Wintendo

  Vind dat er wel erg veel gezeurd wordt over de aansluitingen , dit doet me denken aan de eerste mac zonder floppy drive’s …… , toen was de digitale wereld ook te klein…
  Aan de laptop hang je toch zo min mogelijk apparatuur, bijna alles is draadloos te doen behalve het 2e scherm. (Zou via Airplay zelfs ook nog kunnen)

  Ik vind dit dan ook een prachtige oplossing op de nieuwe MacBooks , 1 type aansluiting verder geen moeilijk gedoe.
  Als je er dan toch wat aan wilt hangen wat nog geen USB-C heeft of draadloos kan moet je er maar een kabeltje tussen hangen.

  Denk dat de meesten hier alleen maar meezeiken met de rest en nooit een Macbook Pro zal kopen. Het klinkt voor sommige of ze het MOETEN kopen :).

  De nieuwe MacBooks zien er zeer gelikt uit, en moet zeggen dat het toetsenbord zeer snel went en het scherm prachtig is.

  Overall fantastische laptop waar weer gemacelijk 5-7 jaar mee vooruit kan !
  Dus dat gezeur over de prijs afgezet tegen de tijd dat je hem gebruikt is m.i. ook slechts gezeur.

 • Profielfoto
  donut

  @ Wintendo

  ‘Waar je 5-7 jaar mee vooruit kan ‘

  nadat je je drie jaar hebt geergerd..

  Met een paar extra aansluitingen zoals USB3 en wellicht HDMI was er in het geheel geen kritiek geweest, en was de machine niet minder mooi geworden, maar wel veel handiger in het gebruik.

  en wat het toetsenbord betreft..

  Misschien went het snel…
  Maar waarom zou je willen wennen aan iets dat slechter is?
  Het Nieuwe toetsenbord maakt dat de laptop iets dunner kan zijn, maar … who cares?

  In al deze opzichten is de oude beter

 • Profielfoto
  Hydræ

  De nieuwe MacBooks zien er zeer gelikt uit, en moet zeggen dat het toetsenbord zeer snel went en het scherm prachtig is.

  Phil, … ben jij het?

 • Profielfoto
  Shmoo

  Overall fantastische laptop waar weer gemacelijk 5-7 jaar mee vooruit kan !

  I see what you did there!(y)

 • Profielfoto
  Domtoren

  Wat een hoop zuurpruimen vandaag, zeg. Als je die nieuwe Macbook te duur vindt, of niet goed genoeg, koop je toch wat anders? Of niets?

 • Profielfoto
  Ruwepit

  Vooral niet kijken als je een echte Apple fan bent

  Goed zo!

 • Profielfoto
  GrannySmith

  De afspraak met een authorized apple repair center voor onze 2011 Macbook Pro (GPU probleem, gratis reparatie tot 31/12/2016) is gemaakt. We waren in de markt voor een nieuwe dus dat was uitgesteld tot de introductie in oktober.

  Maar voor deze prijzen willen we in dit huishouden geen notebooks kopen. Belachelijk. We doen dus nog wel een paar jaar met de Macbook Pro.

  Jammer; Apple; deze klant zijn jullie kwijt.

 • Profielfoto
  Ganymedus

  Ik vind die LG’s wel erg fijn geprijsd. Ik wilde eerst de 27UD88 kopen, maar dit is interessanter. Nadeel is wel dan weer wel dat deze alleen USB C doorlussen.

 • Profielfoto
  Unlock32

  Ach, die “paar” klanten uit Nederland kunnen ze daar bij Apple ook wel missen…

 • Profielfoto
  jackybe67

  Blijf mij verwonderen hoe velen hier, zonder kennis maar wat roepen. Het enigste argument dat verdedigbaar is, is de prijs. Deze had gerust €200-300 goedkoper kunnen zijn. Voor de rest een waanzinnig mooi machine!!!

 • Profielfoto
  jackybe67

  Donut,

  heb jij eigenlijk het nieuwe toetsenbord al geprobeerd? Voor mij is deze versie een serieuze vooruitgang op dat van de MacBook.

 • Profielfoto
  imar

  Ik heb vijf verloopjes erbij gekocht, zou Apple automatisch de korting verrekenen of is dat te naïef?:-)

  Mensen die adapters via de Online Apple Store besteld hebben en de oude prijzen hebben betaald, schijnen een mail te ontvangen dat zij het verschil teruggestort kunnen krijgen.

 • Profielfoto
  iMonkey

  https://www.youtube.com/watch?v=-XSC_UG5_kU

  Vooral niet kijken als je een echte Apple fan bent…;)

  Hilarisch!

 • Profielfoto
  MacAanZee

  Apple is een paar stappen te ver gegaan met deze nieuws serie MacBooks. Apple kan dan zijn eigen mening hebben over ‘nieuwe’ technieken en innovaties, maar hier hebben ze toch helemaal niet gekeken wat de klanten willen. Je wilt je MacBook gewoon kunnen gebruiken, zónder een hele serie adapters en verloopsnoertjes. Niet eens je iPhone kunnen aansluiten op de nieuwe MacBook is écht te gek voor woorden. Minder is niet altijd meer. Belangrijke aansluitingen verdwenen, MagSafe (een van de beste Apple innovaties) zonder duidelijke reden verdwenen en een lelijke balk met kerstboomverlichting erin gezet voor 500 euro, waar veel Apple gebruikers niet op zitten te wachten.

  De nieuwe MacBook lijkt een veredelde Google Chrome book. Internetten en verder niet veel.

  Een Pro is het al lang niet meer. Een Pro-gebruiker wil véél kunnen aansluiten op een makkelijke manier.
  Tenslotte mag je voor een paar duizend euro ook veel meer opslag verwachten dan de minimale SSD’s die er nu inzitten.

  Apple heeft de plank érg misgeslagen en zal er écht iets aan moeten doen. Dit gaan zelfs de fanatieke Apple gebruikers (zoals ik) niét pikken. Bij elke nieuwe generatie MacBooks ga ik mijn MacBook Pro 15″ uit 2011 méér waarderen. Die kan álles nog!

 • Profielfoto
  Nummer 38

  @bmeerdink, een Magic Keyboard 2 mag eventueel wel komen ja, het probleem momenteel is volgens mij dat de batterijduur drastisch zal verkorten, ook is het geen zicht om de huidige functietoetsen erop zomaar even weg te doen en er een zwart stripje te plaatsen, ook is het zo dat je bij de MacBook Pro nog een ruimte boven de Touch Bar hebt, zo kun je na een swipe bv hier op uitvegen, op het Magic Keyboard zou dit betekenen dat je na een swipe je vinger van het toetsenbord kegelt, dit zijn zo enkele puntjes die een totaal nieuw design vragen. Misschien krijgen we dit te zijn tijdens de refresh van maart?
  Eigen Apps hebben of krijgen in de toekomst support voor de Touch Bar, het is vanzelfsprekend dat het intuïtief zal werken bij Apple’s eigen apps, ik vind dat ze al heel wat potentieel getoond hebben tijdens de oktober-Keynote, maar we zullen voorlopig even de kat uit de boom kijken.

 • Profielfoto
  DBLCreations

  Ik vind ’t een nette oplossing eigenlijk. Je weet dat Apple toekomstgericht ontwerpt, en dan soms drastische maatregelen neemt. Zoals toen destijds de floppy-drive uit de Mac werd gehaald, of de Superdrive bijvoorbeeld. Dat is zeker in het begin (regelmatig) vervelend, maar meestal gaat het uiteindelijk gewoon goed.

  Wat me meer tegenstaat dan de adapters die je (in het begin) nodig zal hebben, is het feit dat ze de prijs met ±€400 hebben verhoogd. Dat is geen misselijke verhoging namelijk. Deels kan ik ’t begrijpen vanwege de Touch Bar en het betere scherm, maar het is toch een beetje pijnlijk.

  Joram, Een floppy drive? Echt? Gaan we dit hiermee vergelijken? En de CD-Drive? Kom op zeg. Toen ze die dingen hebben weggelaten werd dit al praktisch niet meer gebruikt. Praktisch iedereen gebruikt Externe hdd/ssd, USB of SD kaart. Dus er was andere (en ook logischere en praktischere keuze mogelijk). Hier hebben we niet echt een keuze, het is alles of niks.

  Hadden ze het sd slot gelaten, 1 USB-A was het al goed geweest, magsafe is pijnlijk maar er is een goed alternatief voor, dus daar kan ik dan nog mee leven.

  Al de rest zijn uiteraard ook alternatieven voor maar dat is meer pijnlijk dan praktisch.

  Het is overigens wel fijn dat ze die nu met korting aanbieden, maar volgens mij heeft de kritiek er op zeker mee te maken. Als je op youtube naar “New Macbook Pro 2016” zoekt zal je meestal erbij zien: “Sad demise”, “Bad”, “big mistake”, en zo kan ik nog even doorgaan.

  Dat doet Apple geen goed hoor;-) En het is niet alleen Youtube maar ook fora en blogs als deze. Dat komt echt wel aan hun oren (al lezen ze het natuurlijk niet persoonlijk).

  Mijn inziens, is dat idd een adapter of 2 had bijgeleverd mogen worden, gratis, (indien ze deze route willen opgaan). Zo geef je mensen de kans om geleidelijk aan over te stappen. BV overal een sd card adapter en USB-C naar USB-A adapter. Dat zou al veel dingen verhelpen.

  Maar goed, Apple is Apple, we zullen dit moeten doorbijten. Ik hoop echt dat ze toch nog met een nieuwe update komen, voor mijn part volgend jaar al, waarbij je dan toch ook 32Gb ram kan kiezen. Want dat is ook zoiets, de specificaties… Maak je laptop duurder, ok. Maar geef hem dan ook de nodige specificaties, als ze toch vooruit willen en zo radicaal zijn moeten ze dat met alles doen hé;-)

  Enfin, uiteindelijk ben ik wel benieuwd hoe de MBP 15″ echt presteert. Afwachten op een review:-)

 • Profielfoto
  Buzz

  Wat ergernis over de prijs heb ik ook. En het uitblijven van nieuws over de Mac Pro en Mac mini, in combinatie met het, zo lijkt het, permanent verdwijnen van de Apple Displays, baart me zorgen. Maar ik blijf toch wel verbaasd over de grote hoeveelheid onbegrip over de ontwerpkeuzes van de MBPs, en de pertinent foute argumenten die gebruikt worden om dat onbegrip te tonen.

  Joram, Een floppy drive? Echt? Gaan we dit hiermee vergelijken? En de CD-Drive? Kom op zeg. Toen ze die dingen hebben weggelaten werd dit al praktisch niet meer gebruikt. Praktisch iedereen gebruikt Externe hdd/ssd, USB of SD kaart. Dus er was andere (en ook logischere en praktischere keuze mogelijk). Hier hebben we niet echt een keuze, het is alles of niks.

  Je doet opnieuw alsof ze de mogelijkheid om überhaupt nog externe apparatuur met deze Mac te gebruiken hebben wegbezuinigt, terwijl het enige dat je hoeft te doen is je oude kabels vervangen door een paar afgeprijsde nieuwe. Die nieuwe werken ook nog eens veel beter (geen gedoe meer met welke kant van de stekker boven moet), en flexibeler. Je hoeft niks weg te gooien. De floppy en optical drive was voor veel gebruikers toch een grotere transitie, want velen moesten een externe floppy of optical drive aanschaffen, of ten minste ter beschikking hebben, ruimte vrij maken op harde schijven, en alles overzetten. Vervolgens kon je je zorgvuldig opgebouwde collectie floppies en DVDs weggooien.

  Niet eens je iPhone kunnen aansluiten op de nieuwe MacBook is écht te gek voor woorden.

  Niet kunnen aansluiten? Dat is wel erg stellig, vind je niet? Je iPhone synct al een groot aantal jaren met je mac via iCloud, of als je wilt via WiFi. Ik zou bijna denken dat je geen iPhone gebruiker bent, of bij iOS 4 bent blijven hangen, als je hier zo moeilijk over doet.

  Minder is niet altijd meer. Belangrijke aansluitingen verdwenen,

  Het tegendeel is waar. De aansluitmogelijkheden via Thunderbolt 3 gaan juist alle voorgaande Macs (inclusief alle Mac Pros) te boven, en zijn backwards compatibel met wat je maar wil. Thunderbolt 3/USB-C is het beste wat er op het gebied van aansluitingen is gebeurt met de Mac sinds USB-2. Die vier TB3 poorten zijn veel krachtiger en veelzijdiger dan die PCI slots die je vroeger in de kaasschaaf Mac had, en waar iedereen zo over jammerde toen ze verdwenen.

  MagSafe (een van de beste Apple innovaties) zonder duidelijke reden verdwenen

  De duidelijke reden is dat stroomvoorziening via USB-C veel flexibeler is, en het werken met een snoer door de halve kamer niet meer nodig is sinds batterijduur van 3,5 naar 10 uur is gegaan. Wees volwassen, en laad je MacBook gewoon op een daarvoor veilige plek op.

  en een lelijke balk met kerstboomverlichting erin gezet

  Heb je hem al in het echt kunnen zien en gebruiken dan?

  De nieuwe MacBook lijkt een veredelde Google Chrome book. Internetten en verder niet veel.

  Hahahahaha! Goeie grap.

  Een Pro is het al lang niet meer. Een Pro-gebruiker wil véél kunnen aansluiten op een makkelijke manier.

  Precies wat USB-C brengt. En gebruik je nog een ethernetkabel op kantoor, dan laat je daar een verloopje aanvast zitten. Je USB-A-B kabeltjes moet je wel vervangen door USB-C-B, ja. Kost een tientje. Doorgewinterde MacBook Pro gebruikers hebben al jaren verloopjes bij zich voor Ethernet en VGA. Werkt uitstekend, maar met USB-C hoef je meteen ook niet meer op te letten welke kant er boven en onder moet. Kan het nog op een makkelijkere manier?

  Tenslotte mag je voor een paar duizend euro ook veel meer opslag verwachten dan de minimale SSD’s die er nu inzitten.

  Dit ben ik wel helemaal met je eens. Ik hoop dat ze de onwaarschijnlijk hoge marges op de SSD-uitbreiding gaan inzetten om de prijs wat te kunnen verlagen, volgend jaar. Maar dat is waarschijnlijk wishful thinking.

  Apple heeft de plank érg misgeslagen en zal er écht iets aan moeten doen. Dit gaan zelfs de fanatieke Apple gebruikers (zoals ik) niét pikken. Bij elke nieuwe generatie MacBooks ga ik mijn MacBook Pro 15″ uit 2011 méér waarderen. Die kan álles nog!

  Ik weet zeker dat over 5 jaar iedereen die nu een MBP 2016 koopt er net zo tevreden over is (of nog meer) als jij nu over die 2011 MBP. Ik ben ook nog erg tevreden over mijn 2012 model. Dat lijkt mij een erg goede ontwikkeling, dat je MacBook nu 5 jaar of meer goed mee kan komen, en niet al na 3 jaar is afgeschreven.

 • Profielfoto
  Zakske

  en het werken met een snoer door de halve kamer niet meer nodig is sinds batterijduur van 3 naar 10 uur is gegaan.

  Geen enkele MacBook Pro met MagSafe heeft ooit een batterijduur van 3 uur gehad, dude. Prima als je onzin wilt uitkramen, maar verzin dan een geloofwaardig verhaal.

 • Profielfoto
  Buzz

  Goed Zakske, je hebt gelijk, ik zal het even aanpassen naar 3.5 uur (bron). Ok, Apple adverteerde destijds met 4.5 uur, maar ze zijn sinds 2006 de batterijduur op een eerlijkere manier gaan meten en weergeven in hun marketingmateriaal.

  Ook als het 4.5 uur zou zijn, dan doet het volgens mij weinig af aan mijn argument. Ook uit eigen ervaring weet ik dat je destijds eigenlijk niet echt een langere aaneengesloten periode op de batterij kon werken, en nu wel. Mijn gebruik van de stroomadapter is sinds 2006 behoorlijk veranderd. Ik laad alleen nog maar op op mijn werk en ’s nachts thuis, terwijl ik vroeger onderweg veel regelmatiger op zoek was naar een stopcontact, en zeker geen presentatie van een uur durfde te geven op alleen de batterij. Als er nu zich een situatie voordoet waar ik denk dat er mensen over mijn snoer kunnen struikelen, gebruik ik al gewoon de batterij, zelfs nu ik nog MagSafe heb. Het verdwijnen van MagSafe vind ik ook wel jammer, maar als ik over zou stappen op de nieuwe MacBook zal er voor mijn werkwijze niks veranderen.

 • Profielfoto
  boo-lee

  dit geld ook voor alle USB-C-adapters en -kabels.

  Wat een kanjer van een dt-fout!

 • Profielfoto
  WillemZ

  Ik weet zeker dat over 5 jaar iedereen die nu een MBP 2016 koopt er net zo tevreden over is (of nog meer) als jij nu over die 2011 MBP. Ik ben ook nog erg tevreden over mijn 2012 model. Dat lijkt mij een erg goede ontwikkeling, dat je MacBook nu 5 jaar of meer goed mee kan komen, en niet al na 3 jaar is afgeschreven.

  Dit weet je gewoon niet.
  Dat Apple kiest voor de allersnelste poort van dit moment, dat is over pakweg 2 of 3 jaar de normaalste zaak van de wereld.
  In de hoop…. dat er geen andere (betere) poorten bij gaan komen.

  Want als je gaat kijken hoeveel poorten er uiteindelijk ons zijn gepasseerd de afgelopen 10 jaar (LPT, VGA, HDMI, DVI, Displayport, E-Sata, PS/2, Serial, LPT, Mini-jack, USB1, USB3, Mini USB, Magsafe, Thunderbold …. en zo nog wel een paar) dan zou deze USB variant eindelijk rust gaan brengen in deze zaak?

  Ik moet dat maar geloven, ja.

  Thunderbold is enige jaren geleden verkocht met precies hetzelfde argument.
  Het beste van het beste, je hoeft nooit iets anders meer.
  Slim genoeg gooide Apple wel een Ethernet + USB + SD slot er bij in, omdat deze toch nodig waren.
  Maar potverdikkie, daar kwam ineens USB3.1!

  Jaja, Dag Thunderbold…

  Verder is de ontwikkeling op gebied van snelheid de laatste 4 jaar stil komen te staan. Processor fabrikanten zijn in gaan zetten op energie-zuinigheid en niet meer op snelheid.
  Mazzelaars!!!
  Daardoor is de oude MacBook nog niet eens zo traag, vergeleken met andere notebook processoren.
  Feit is dat iedereen geen Lag of Latency wil zien op zijn computer. Straks gaat snelheid weer onderscheidend worden.

  Dus wat als Intel de 128 bits processor gaat maken?
  Er daardoor weer nieuwe poorten worden ontwikkeld?
  Let maar op, straks komt USB4 er aan, met nieuwe connectie problemen.

  De ontwikkeling gaat door, Apple kiest een zeer smalle basis voor haar connectiviteit. Zo smal, dat ik waarschijnlijk dat ding over 3 jaar niet meer wil hebben.

 • Profielfoto
  Buzz

  WillemZ: Het is niet alleen de allersnelste poort van dit moment, maar ook de meest universele. Niet de smalste, maar de breedst denkbare basis dus! Direct backwards compatibel met alle USB apparatuur (op een ander kabeltje na), en via verloopjes met wat extra electronica van een paar tientjes compatibel met alle andere in gebruik zijnde poorten.

  Uiteraard komt er na verloop van tijd weer iets nieuws voor in de plaats. Maar de overgang is, door de veelzijdigheid van USB-C, op dit moment al vrij zacht te noemen (zeker met de korting). We mogen hopen dat de overgang van TB3/USB-C naar TB4/USB4, als het zover is, net zo gemakkelijk zal zijn. Ik denk het wel, want we hebben nu immers het verzadigingspunt van alleskunnende poorten al bereikt, dus een opvolger hoeft alleen maar iets meer te kunnen, en zal geen radicaal ander alternatief zijn (zoals FireWire vs USB destijds was). Maar ik denk ook dat dat zeker nog wel even zal duren. De grootste bandbreedte-slurper is video, en meerdere 27″ Retina (5K) schermen tegelijk kunnen aansturen kan sinds de aankondiging van vorige week. Ik denk dat dat voor vrijwel iedereen voorlopig wel even “Pro” genoeg is.

 • Profielfoto
  DBLCreations

  WillemZ: Het is niet alleen de allersnelste poort van dit moment, maar ook de meest universele. Niet de smalste, maar de breedst denkbare basis dus! Direct backwards compatibel met alle USB apparatuur (op een ander kabeltje na), en via verloopjes met wat extra electronica van een paar tientjes compatibel met alle andere in gebruik zijnde poorten.

  Uiteraard komt er na verloop van tijd weer iets nieuws voor in de plaats. Maar de overgang is, door de veelzijdigheid van USB-C, op dit moment al vrij zacht te noemen (zeker met de korting). We mogen hopen dat de overgang van TB3/USB-C naar TB4/USB4, als het zover is, net zo gemakkelijk zal zijn. Ik denk het wel, want we hebben nu immers het verzadigingspunt van alleskunnende poorten al bereikt, dus een opvolger hoeft alleen maar iets meer te kunnen, en zal geen radicaal ander alternatief zijn (zoals FireWire vs USB destijds was). Maar ik denk ook dat dat zeker nog wel even zal duren. De grootste bandbreedte-slurper is video, en meerdere 27″ Retina (5K) schermen tegelijk kunnen aansturen kan sinds de aankondiging van vorige week. Ik denk dat dat voor vrijwel iedereen voorlopig wel even “Pro” genoeg is.

  Sorry Buzz, ik kan het niet met je een geraken. De floppy/Cd-Drive was volgens mij niet zo erg als jij aangeeft. Er was zoals ik al aangaf genoeg keuze voor in de plaats met BESTAANDE spullen. Iedereen heeft wel een sd kaart of usb stick. En liever één externe cd-rom drive (die heb ik trouwens ook, netjes aan de voet van mijn thunderbolt scherm), dan meer dan een handvol (extra) kabels mee te zeulen.

  Ik begrijp ook wel dat USB-C de toekomst is. Dat hoef je mij niet meer uit te leggen, dat het praktischer is, dat begrijpt mijn kleine teen ook wel. Echter is het probleem veel groter als al je randapparatuur meteen de klos is bij het kopen van deze mbp. Met het uithalen van de cd-rom drive kon je op zen minst wel nog je hardware aansluiten. Kom op zeg, ik hou ook erg veel van Apple, maar vindt het ergens een beetje een foute keuze (op dit moment). Toekomstig gezien kan ik dit ook alleen maar toejuichen. In de hoop dat TB4 dan ook deze connectie behoud. Want wat als Apple beslist dat de macbook pro terug 10mm dunner moet? Weer een nieuwe poort? Nee, sommige dingen kan je vind ik niet goed spreken. Je hebt je mening erover, mij goed, maar ben het totaal oneens.

 • Profielfoto
  Buzz

  Ja, als je onzin blijft schrijven (randapparatuur de klos, hardware niet meer kunnen aansluiten, extra kabels meezeulen) dan worden we het niet eens. Want niks van dat alles is waar.
  Dat FireWire verloopje laat je toch lekker aan die FireWire kabel van je audio interface vastzitten. Wat maakt dat dan nog uit voor het meezeulen?

  Wel goed om te lezen dat je het voor de toekomst wat rooskleuriger inziet. We leven namelijk niet in het verleden, toch?

 • Profielfoto
  Imade

  Apple is gewoon een GGZ kliniek geworden… Als mijn mac defect raakt, ga ik terug naar windhoos.. reden?
  Die klote prijs is te hoog.

 • Profielfoto
  Nummer 38

  @DBLCreations, je geeft het aan: “iedereen heeft een SD-kaart, iedereen heeft een USB-stick, zo heeft iedereen wel wat, zoals ik eerder hier aangaf denk ik dat het ding is om al deze standaarden (mogelijk agressief) te killen en USB-C te behouden, USB-C is compatibel met praktisch ALLE standaarden, een volgende stap is om alle andere standaarden weg te gooien, mensen zullen de standaard van de toekomst wel moeten gebruiken, dit betekent niet alle bestaande apparatuur vervangen (hiervoor zijn dongles), maar indien deze apparaten het begeven gaat men een USB-C variant kopen (als je dan toch de kans hebt ga je niet iets kopen waar je alsnog een dongle voor nodig hebt hé).

 • Profielfoto
  Nummer 38

  @DBLCreations, CD-ROM’s, DVD’s.,, je vind ze overal nog tegenwoordig. In der tijden was de floppy disk een prettig oude standaard die nog veel werd gebruikt, net zoals USB-A vandaag de dag praktisch bij zowat alles wordt gebruikt maar in feite een oeroude standaard is die veel te groot en te traag is voor moderne technologie.
  Weeral zo een onbeduidend idee van jou: je geeft aan dat 1 SD-cardslot en 1 USB-A-poort voldoende zou zijn, wel, voor mij persoonlijk is DisplayPort een erg belangrijke poort, een vriendin van me gebruikt dan weer elke dag haar HDMI-aansluiting… het punt is dat er altijd ontevreden mensen zullen overblijven. Mensen die nu een MacBook Pro kopen zullen hoogst waarschijnlijk bij aankoop van nieuwe randapparatuur voor de USB-C variant gaan, wat Apple kon doen is de oude poorten behouden en 2 USB-C-poorten toevoegen (zodat er een overgang kan zijn), maar nou ja, als ik dan zie dat er nog een HDMI-poortje op m’n laptop zit, waarom zou ik dan een USB-C-monitor kopen (die mogelijk nog een pak duurder is)? Dit is weer een kip-of-het-ei-kwestie, je kan je zoveel boos maken als je wil, dit is de korte pijn, over 2 jaar geeft niemand er nog een fuck om.

  @MacAanZee, sync jij nog via kabel dan? Haha, er is trouwens ook gewoon een USB-C-naar-Lightning-kabel, 1 of 2 meter, gewoon in de Apple Store!

  @Buzz, ik deel op veel vlakken je mening, je kan blijven vitten, maar bepaald mensen hier op OMT zullen onzin blijven uitkramen, soms vind ik het ook gewoon grappig, net zoals jij ook moest lachen om die comment van een verijdelde Google Chromebook.

  @WillemZ, ik denk wel dat de bedoeling van USB-C is om de wirwar van de poorten die je al aanduidde te herleiden naar USB-C. Zou het niet mooi zijn moest de enige kabel USB-C naar USB-C zijn? Je projector aansluiten, je schermpje aansluiten, je device opladen, je printer aansluiten, je camera aansluiten, allemaal via USB-C met één en dezelfde kabel…

 • Profielfoto
  DBLCreations

  Ja, als je onzin blijft schrijven (randapparatuur de klos, hardware niet meer kunnen aansluiten, extra kabels meezeulen) dan worden we het niet eens. Want niks van dat alles is waar.
  Dat FireWire verloopje laat je toch lekker aan die FireWire kabel van je audio interface vastzitten. Wat maakt dat dan nog uit voor het meezeulen?

  Wel goed om te lezen dat je het voor de toekomst wat rooskleuriger inziet. We leven namelijk niet in het verleden, toch?

  Buzz, ik heb het nu niet persoonlijk alleen over mij… Er zijn nog andere mensen op deze planeet buiten u en ik. Zoals ik al zei kan ik u standpunt ergens begrijpen, dat gij mijn mening onzin vindt is dan uw mening, maar dat maakt het nog geen feit.

  @Nummer38, denk jij dat ik boos ben? Ik lach hier anders even hard als jij en Buzz hoor…

  Het is zo dat binnen 2j niemand er nog een “fuck” (zoals jij dat mooi omschrijft) omgeeft, alleen zijn we nu niet binnen 2 jaar, maar momenteel leven we in het hier en nu, of in het heden zoals ze ook wel zeggen.

  Je kan Apple leuk vinden en goed vinden en dat vind ik ook. Maar dat wil niet zeggen dat je met alles weg kan komen en dat mensen geen kritiek kunnen geven wanneer er toch zo een klote streek wordt uitgehaald. Want ja, bij mij blijft mijn firewire draadje gewoon aan mijn poortje hangen, uiteraard, proficiat! Maar er zijn vele mensen die hun Macbook pro wel mobiel gebruiken ook, (ik trouwens soms ook , als ik weer naar het ziekenhuis moet voor een controle bv.)

  Mijn punt blijft hoe dan ook. Ik zal het niet eens worden met Buzz, niet omdat ik onzin blijft uitkramen (want dat is jouw mening hierover @Buzz). Wel geinig dat iedereen die zijn mening hierover heeft, die vervolgens dan niet bij die van jouw past “onzin” is.

  En kom op, CD-rom is echt geen probleem, de cd-rom is al lang onderweg naar zijn laatste rustplaats, USB 2 en sd kaart heeft praktisch iedereen ja, zo niet was het enige dat je hoefde aan te schaffen een externe cd-rom, die je gewoon kon toevoegen via usb;-)

  Maar hier is het punt dat er niets meer overblijft.

  Voorbeeldje, de Mac-mini die HDMI kreeg en de aansluiting voor DVI wegliet kreeg bv een adapter meegeleverd… is mss niet het beste voorbeeld, maar goed.

  Oh en trouwens, ja Buzz, je randapparatuur is de klos, want je koopt een nieuwe mac, en mag sowieso ook meteen beginnen voor het uitkiezen van adapters. Dus ja, dat is “de klos”. Dat is klote, want het kost weer extra. En zo kunnen we heel der dagen blijven discuteren. Zoals ik al zei, als je vindt dat ik alleen onzin kan uitkramen hoef ik het verder ook tegen u niet meer te hebben, aangezien gij alleen maar onzin leest en ik er alleen maar mijn energie insteek. Om u toch een klein beetje te laten inzien dat het mss niet de slimste/beste keuze van Apple was, terwijl er in het verleden altijd wel wat rekening werd gehouden met consument.

  En ja, Nummer38, ik sync ook nog vaak via de kabel. Lekker makkelijk wat mij betreft. Snel ook. oh, en weet je wat ook nog? Ja er is idd een kabel (apart te koop), ook daarvoor, om je gloednieuwe iPhone op je gloednieuwe Macbook Pro aan te sluiten moet je apart een kabel kopen. Geweldig.

  Het feit dat mensen zoals jij of Buzz dat misschien niet erg vinden is omdat jullie misschien wel heel veel geld hebben? Niet iedereen die één of twee Apple producten koopt heeft per definitie geld… Daar moet ook eens mee opgehouden worden vind ik, die aanname van: Als je zoveel geld hebt voor een laptop kan een kabeltje er wel van af. Dat is verdorie toch het punt niet!

  Enfin, Het is duidelijk dat de meningen hier heel erg verdeeld zijn. Maar goed, gelukkig zijn we niet allemaal hetzelfde, dat zou nogal een zicht zijn :/

 • Profielfoto
  DBLCreations

  Oh, en nog maar eens, op DIT moment, is er nog steeds geen TB3 => FW800

 • Profielfoto
  DBLCreations

  @nr38 1USB-A en 1 SD zou voldoende zijn voor mij en vele andere gebruikers ja, dan zou er op zen minst toch nog iets zijn dat vele meteen bij de aankoop kunnen aanschaffen ipv dat ze ook meteen verloopjes moeten gaan kopen.

  Nog nooit het idee gehad dat er ook gewoon mensen zijn die heel erg lang sparen voor een leuke Mac? Dat het niet altijd alleen “Pro’s” of mensen zijn die in studio’s of weet ik veel waar werken deze Macbook pro’s kopen? Nee…? Kan dat niet? Hmm, en dan spreek je over een “onbeduidend idee”. Nee maar…

 • Profielfoto
  Nummer 38

  Die aanname is inderdaad allerminst waar! Maar naar mijn gevoel doet dat er niet echt toe, als je een MacBook Pro koopt weet je voor jezelf of je adapters zal moeten nemen, als dit tezamen teveel blijkt te zijn neem je een andere laptop, zo simpel lijkt het mij.
  Als je mijn reacties goed doornomen hebt weet je ook dat het er volgens mij dus simpelweg ook niet inzit omdat de overgang anders nog langer zal duren en bijgevolg minder effectief zal zijn.
  Hiernaast vraag ik me af waarom de gewone gebruikers niet mee zouden mogen overgaan op één ontzettend veelzijdige standaard?
  Vergeet alleszins niet te genieten van je zondag;-)

 • Profielfoto
  Have a cigar

  Wat een reacties weer en het meeste niet al te positief. Er zijn veel mensen teleurgesteld in het ontwerp, de mogelijkheden en/of de prijs, waaronder ik. Ze hebben daar goede argumenten voor. Die worden door de voorstanders vervolgens beticht van ‘dom’ of ‘dan koop je hem toch niet’.
  Tja, iemand dom noemen is meestal geen al te slim argument omdat je daarmee ook jezelf naar beneden haalt.
  Veel mensen hebben gewacht op de nieuwe MacBook Pro’s omdat de updates van Apple/Intel de afgelopen jaren vaak niet echt de moeite waren of omdat de oude het nog goed deed. Ik vermoed dat er velen nu wel toe zijn aan een nieuwe. Ze willen graag hun geld besteden omdat ze al lang op een Mac werken en dat erg prettig vinden.
  Als er dan veel kritiek komt en mensen ook daadwerkelijk geen nieuwe gaan kopen dan heb je als bedrijf toch echt je huiswerk niet goed gedaan. Al helemaal niet als dat bedrijf Apple heet. Wat erom bekend staat/stond goed en diep over het ontwerp na te denken. En met fans als consumenten die graag en over het algemeen makkelijk hun geld spendeerden aan nieuwe spullen.

 • Profielfoto
  Sneaky Ruud

  Ik ben blij dat ik dit voorjaar de laatste ‘oude’ MacBook Pro heb gekocht. Vooral als voorloper op de onzin van Apple om alsmaar dunner te willen en daardoor vanalles weg te moeten laten. Bijvoorbeeld al een tijdje geen sleuf meer voor een Kensington beveiligings kabel waar de hele professionele markt mee werkte.
  Maar het gezeur over te weinig aansluitingen is voor een prof onzin. Zo’n ding heeft per definitie te weinig aansluitingen voor ons.
  Ik ben een professional die veel met beeld en geluid werkt en gebruik nu al een tijd lang een OWC Thunderbolt 2 Dock. Hiermee kan ik alles aansluiten wat ik wil, een 30 inch Cinema display, ethernet, Wacom tablet, DVD-drive, Presonus mengtafel (Firewire), Apple toetsenbord, extra kabel voor m’n iPhone en een externe drive waar al mijn muziek op staat.
  En dat alles met maar 1 Thunderbolt kabel van mijn MacBook naar de OWC.
  Okee, dat ding kost ook het nodige, maar dat moet voor een beetje prof toch geen probleem zijn? Met elke andere laptop van welk ander merk dan ook heb je deze zelfde problemen. Oplossing voor een prof is naar mijn mening dus heel simpel.
  En over snelheid: ik neem regelmatig live muziek op met 16 sporen in zeer hoge resolutie, nooit een hik gehad, alles loopt vlekkeloos, ook dankzij de interne SSD. Dit meld ik om dat gezeur over Thunderbolt 2/3/USB nummer zoveel te ontkrachten. Het zijn allemaal leuke getallen, ga ermee werken en dan zie je dat je niet perse het allernieuwste hoeft te hebben.
  Wat mij wel stoort is dat Apple voor mijn gevoel tegenwoordig meer op de markt zit van de doorsnee consument en niet op de professionele doelgroep zoals vroeger. Dat is ook meestal te merken aan dit forum!

 • Profielfoto
  DBLCreations

  Ik ben blij dat ik dit voorjaar de laatste ‘oude’ MacBook Pro heb gekocht. Vooral als voorloper op de onzin van Apple om alsmaar dunner te willen en daardoor vanalles weg te moeten laten. Bijvoorbeeld al een tijdje geen sleuf meer voor een Kensington beveiligings kabel waar de hele professionele markt mee werkte.
  Maar het gezeur over te weinig aansluitingen is voor een prof onzin. Zo’n ding heeft per definitie te weinig aansluitingen voor ons.
  Ik ben een professional die veel met beeld en geluid werkt en gebruik nu al een tijd lang een OWC Thunderbolt 2 Dock. Hiermee kan ik alles aansluiten wat ik wil, een 30 inch Cinema display, ethernet, Wacom tablet, DVD-drive, Presonus mengtafel (Firewire), Apple toetsenbord, extra kabel voor m’n iPhone en een externe drive waar al mijn muziek op staat.
  En dat alles met maar 1 Thunderbolt kabel van mijn MacBook naar de OWC.
  Okee, dat ding kost ook het nodige, maar dat moet voor een beetje prof toch geen probleem zijn? Met elke andere laptop van welk ander merk dan ook heb je deze zelfde problemen. Oplossing voor een prof is naar mijn mening dus heel simpel.
  En over snelheid: ik neem regelmatig live muziek op met 16 sporen in zeer hoge resolutie, nooit een hik gehad, alles loopt vlekkeloos, ook dankzij de interne SSD. Dit meld ik om dat gezeur over Thunderbolt 2/3/USB nummer zoveel te ontkrachten. Het zijn allemaal leuke getallen, ga ermee werken en dan zie je dat je niet perse het allernieuwste hoeft te hebben.
  Wat mij wel stoort is dat Apple voor mijn gevoel tegenwoordig meer op de markt zit van de doorsnee consument en niet op de professionele doelgroep zoals vroeger. Dat is ook meestal te merken aan dit forum!

  Hier gaan we weer: Ik neem zelf ook muziek op, doe een klein beetje video productie, en doe er web design bovenop (dreamweaver,photoshop en een klein beetje illustrator). Met mijn Macbook Pro retina (mid 2012) kan ik idd gewoon alles aansluiten, alle nodige aansluitingen (behalve FW800 voor mijn audio interface, waar mijn Genelec’s 8040 opstaan), die zijn verbonden via een verloopje uiteraard.

  We spreken over Thunderbolt 3 (USB-C) waar nog geen verloopje voor is. En zoals ik al zei, ik ben geen professional, ik bezit geen bedrijf, maar doe wel al deze “pro” dingen. Dus iemand zoals mij, die dezelfde dingen doet maar niet noodzakelijk in het professionele leven, die heeft heeft het geld, na het kopen van zo een nieuwe Macbook Pro niet over. Dat kan toch niet zo moeilijk zijn om te begrijpen?

  Verder vind ik het een mooie laptop, en ik begrijp ook volkomen dat Apple vooruit wilt en dat op een nogal radicale manier doet. Door iedereen “te dwingen”.

  Dit en het feit dat de prijs met pakweg 400€ gestegen is, en daarbovenop moet je dan nu ook nog extra verloopjes gaan zitten kopen… Dat is gewoon een hele grote frustratie. Niet meer, niet minder. Ik zei het al eerder, Apple is niet enkel voor de Pro doelgroep. Anders waren er geen Mac mini’s, en vroeger zelfs iMac’s. Ik zeg “vroeger iMac’s” omdat die tegenwoordig toch ook al wel wat kunnen. Iemand die geen muziek opneemt, of niet bezig is met grafisch design of gelijk wat zal bijlange die kracht niet nodig hebben.

  Ik dus wel. Moet ik daarom professioneel bezig zijn en een rondtoeren dj zijn? Niet dat ik geen ambities heb, maar vanuit mijn rolstoel zal dat niet meer lukken, lol.:p

 • Profielfoto
  DBLCreations

  Die aanname is inderdaad allerminst waar! Maar naar mijn gevoel doet dat er niet echt toe, als je een MacBook Pro koopt weet je voor jezelf of je adapters zal moeten nemen, als dit tezamen teveel blijkt te zijn neem je een andere laptop, zo simpel lijkt het mij.
  Als je mijn reacties goed doornomen hebt weet je ook dat het er volgens mij dus simpelweg ook niet inzit omdat de overgang anders nog langer zal duren en bijgevolg minder effectief zal zijn.
  Hiernaast vraag ik me af waarom de gewone gebruikers niet mee zouden mogen overgaan op één ontzettend veelzijdige standaard?
  Vergeet alleszins niet te genieten van je zondag;-)

  Met een andere laptop bedoel je een minder krachtige van Apple? Jij hebt denk ik mijn vorige reacties ook niet goed gelezen ivm wat ik nodig heb lijkt mij…

  Verder is het voor mij macOS en geen windows… In de hoop je vragen beantwoord te hebben…

  Oh en geloof mij, het is niet omdat ik een discussie heb op een forum dat ik niet geniet van het leven hoor:-) Ik heb wel al wat geleerd van het leven, natuurlijk, men is nooit te oud om te leren;-)

 • Profielfoto
  Buzz

  Ik begrijp iedereen die zegt dat hij/zij het geld er (nu) niet voor (over) heeft. Maar ga dan niet blijven verkondigen dat het ding iets niet kan (randapparatuur makkelijk aansluiten), terwijl het tegendeel waar is. Daarmee vergroot je alleen maar het al veel te ver opgeblazen chagrijn van de meeste mensen op dit forum.

  Het is vreemd dat er geen TB3-FireWire adapter is. Die komt nog wel 3rd party (er zijn al docks aangekondigd), en in de tussentijd kan het ook via TB2.

  De TB2/TB3 adapter werkt twee kanten op. Dus als je nieuwe randapparatuur wil kopen voor je oude Mac kan je ook nu al voor TB3/USB-C apparaten kiezen.

 • Profielfoto
  Maverick2001

  Leuke kabel-actie.. maar laten ze gewoon toegeven dat ze te enthousiast zijn geweest met het weghalen van alle handige poorten.

  Toekomstbestendig is leuk alleen moet je dan wel geleidelijk overstappen! Had lig nog 1 of 2 normale usb poorten laten zitten.

 • Profielfoto
  Franky Mac

  Als ik de Mac veteranen mag geloven, dan hebben ze dat ook niet gedaan met de overstap bij de iMac G3 naar USB, in een tijd toen er nog nauwelijks USB-devices waren. Het probleem is dat als je ondersteuning voor de oude standaarden blijft geven, dat mensen dan niet zo snel overstappen.

  Heb je geen nieuwe machine nodig, dan kun je het beste niet overstappen. Dit is duidelijk een overgangsfase. Met de nieuwere chipsets zoals Kaby Lake, die wel low power 32 GB aan geheugen e.d. ondersteunen, is dit een fantastische Mac. Of Apple de juiste keuze heeft gemaakt moet de toekomst leren.

 • Profielfoto
  Nummer 38

  @DBLCreations, eventueel de MacBook Air of andere laptops met de door jou verlangde I/O, als je de kracht van de MacBook Pro in combinatie met jouw I/O wilt, vrees ik dat er geen ideale oplossing voor jou is… je kan ook altijd macOS op een Windows-laptop draaien als je écht wilt, maar dit is inderdaad erg onpraktisch.
  Fijn te horen dat je een levensgenieter bent!

  @Maverick2991 dus door de korting geeft Apple aan een fout te hebben gemaakt? Zoals ik eerder al heb aangehaald zal een geleidelijke overstap USB-C niet ten goede komen: stel, je hebt een MacBook Pro met 3 USB-C- en 1 USB-A-poort, je hebt een nieuwe printer nodig, maar die laptop van je vrouw heeft geen USB-C, dan kopen we een printer met USB-A uitgang, toch? 2 jaar later begeeft de laptop van mevrouw en koopt ze een nieuwe MacBook Pro, die 4 USB-C-poorten heeft en geen enkele USB-A-poort meer, dan kan je prettig nog wat verloopjes kopen, zulke zaken kan je beter in één keer doorvoeren.
  Dit is ook een beetje wat Franky Mac ook zegt, als je één vertrouwde USB-A-poort heb zal je minder snel randapparatuur met USB-C kopen.

 • Profielfoto
  DBLCreations

  @DBLCreations, eventueel de MacBook Air of andere laptops met de door jou verlangde I/O, als je de kracht van de MacBook Pro in combinatie met jouw I/O wilt, vrees ik dat er geen ideale oplossing voor jou is… je kan ook altijd macOS op een Windows-laptop draaien als je écht wilt, maar dit is inderdaad erg onpraktisch.
  Fijn te horen dat je een levensgenieter bent!
  .

  Dat is veel te onpraktisch en verre van stabiel…

 • Profielfoto
  DBLCreations

  Ik begrijp iedereen die zegt dat hij/zij het geld er (nu) niet voor (over) heeft. Maar ga dan niet blijven verkondigen dat het ding iets niet kan (randapparatuur makkelijk aansluiten), terwijl het tegendeel waar is. Daarmee vergroot je alleen maar het al veel te ver opgeblazen chagrijn van de meeste mensen op dit forum.

  Het is vreemd dat er geen TB3-FireWire adapter is. Die komt nog wel 3rd party (er zijn al docks aangekondigd), en in de tussentijd kan het ook via TB2.

  De TB2/TB3 adapter werkt twee kanten op. Dus als je nieuwe randapparatuur wil kopen voor je oude Mac kan je ook nu al voor TB3/USB-C apparaten kiezen.

  Ik weet niet of jij de fysieke aansluiting van zo een USB-C/TB3 poort al gezien hebt, maar daar kan geen TB2 op aangesloten worden…

  TB2

  TB3

  Of laat mijn zicht mij nu zo in de steek?

  Het enige dat ik hier loop te verkondigen is dat IK MIJN FW800 op DIT moment niet kan aansluiten. En dus niet:

  “Maar ga dan niet blijven verkondigen dat het ding iets niet kan (randapparatuur makkelijk aansluiten), terwijl het tegendeel waar is. Daarmee vergroot je alleen maar het al veel te ver opgeblazen chagrijn van de meeste mensen op dit forum.” Eerst even mijn reacties goed doornemen hoor. Ik weet best dat alles aansluitbaar is via verloopjes (behalve op dit moment FW800). Het Thunderbolt3 dock zal daar verandering in brengen maar kost weer een hoop geld, zie vorige reacties over uitleg “pro’s” en “prosumer”, ik wil niet weer de volledige discussie dat een pro dat er wel aan kan geven. Want niet iedereen is een pro maar er zijn wel mensen die pro applicaties gebruiken en dus ook een pro machine nodig hebben.

  Verder moet je mijn zin ook even in een andere context plaatsen, ik bedoelde niet dat ik of iemand anders het er niet voor over heeft, maar dat er meestal niet meer “overschiet”. Dat je dus een bepaald bedrag, (bepaalde som) hebt gespaard en dat je dan nog eens weet ik hoeveel € er bij moet gaan gooien aan extra verloopjes of een dock van 200/300€.

  Zoals ik al reeds aangaf vind ik het verder een hele fijne machine. Ben sinds 2009 Apple gebruiker. Daarvoor altijd windows gebruiker en altijd mijn eigen computers zelf gebouwd. Toen ik echter in 2009 de overstap heb gemaakt, was dit voor mij echt een verandering, en ik heb nooit meer omgekeken.

  Verder mag het wel logisch zijn dat al mijn nieuwe randapparatuur op USB-C/TB3 gericht zal zijn. Want dat is uiteindelijke wel de beste keuze natuurlijk, gezien die poort absoluut sneller is. Dat had ik van in het begin wel al door. Dat heb ik al door al van voor deze op de Macbook Pro stond…

 • Profielfoto
  H-P.

  Ongeacht de mening dat nieuwe macbook pro te wel/niet te duur is, wel/niet de juiste specificaties heeft, wel/niet de juiste poorten heeft, mag geconcludeerd worden dat Apple hierin verkeerde keuzes heeft gemaakt. Voor een marketing-gigant als Apple is deze korting een hele rare en unieke noodgreep. Het is pure damage-control, meer niet. Als Apple 1 of 2 essentiële adapters/verloopstukjes in de doos had gedaan om “voorbereid te zijn op de toekomst” hadden ze een goede zet gedaan en was er m.b.t. connectivity niks aan de hand geweest.

  Voor de rest is het een wederom een prachtig apparaat. Alleen jammer van prijs, dual-core processors(13″), max 16GB RAM, gebrek aan opslag en gebrek aan dedicated GPU’s (13″).:razz:

 • Profielfoto
  DBLCreations

  Ongeacht de mening dat nieuwe macbook pro te wel/niet te duur is, wel/niet de juiste specificaties heeft, wel/niet de juiste poorten heeft, mag geconcludeerd worden dat Apple hierin verkeerde keuzes heeft gemaakt. Voor een marketing-gigant als Apple is deze korting een hele rare en unieke noodgreep. Het is pure damage-control, meer niet. Als Apple 1 of 2 essentiële adapters/verloopstukjes in de doos had gedaan om “voorbereid te zijn op de toekomst” hadden ze een goede zet gedaan en was er m.b.t. connectivity niks aan de hand geweest.

  Voor de rest is het een wederom een prachtig apparaat. Alleen jammer van prijs, dual-core processors(13″), max 16GB RAM, gebrek aan opslag en gebrek aan dedicated GPU’s (13″).:razz:

  Volledig met je eens:-)

 • Profielfoto
  Buzz

  DBL: ik bedoelde natuurlijk via het TB3-2 verloopje, en dan een TB2-FW verloopje. OK, het verdient dan niet de schoonheidsprijs, maar het is natuurlijk wel een afdoende mogelijkheid. Voor €35 ben je klaar, want die TB2-FW heb je al, neem ik aan.

  H.-P: wel grotendeels met je eens. De situatie is vergelijkbaar met antennagate, waar de gemoederen ook hoog opliepen, en Apple dit goed maakte door gratis hoesjes uit de delen.

  Ik denk alleen niet dat gratis dongles in de doos veel uit zou hebben gemaakt in dit geval. De woede gaat maar gedeeltelijk over de poorten, en richt zich ook op de prijs en de RAM beperking. Er zit ook een groot deel frustratie over de onzekerheid van de toekomst van de Mac Pro en de Mac in het algemeen doorheen gemengd. Bovendien kan je hierboven wel lezen dat de boze reacties het niet zo nauw nemen met de waarheid.

  Ik denk dat als er 1 of 2 gratis dongles werden meegeleverd, de boze reacties simpelweg waren veranderd in boosheid over het aantal en type dongles, en het moeten gebruiken van dongles in het algemeen.

  Net als met antennagate denk ik trouwens dat we hier na een jaar lachend, en een beetje beschaamd, op gaan terug kijken.

 • Profielfoto
  DBLCreations

  DBL: ik bedoelde natuurlijk via het TB3-2 verloopje, en dan een TB2-FW verloopje. OK, het verdient dan niet de schoonheidsprijs, maar het is natuurlijk wel een afdoende mogelijkheid. Voor €35 ben je klaar, want die TB2-FW heb je al, neem ik aan.

  H.-P: wel grotendeels met je eens. De situatie is vergelijkbaar met antennagate, waar de gemoederen ook hoog opliepen, en Apple dit goed maakte door gratis hoesjes uit de delen.

  Ik denk alleen niet dat gratis dongles in de doos veel uit zou hebben gemaakt in dit geval. De woede gaat maar gedeeltelijk over de poorten, en richt zich ook op de prijs en de RAM beperking. Er zit ook een groot deel frustratie over de onzekerheid van de toekomst van de Mac Pro en de Mac in het algemeen doorheen gemengd. Bovendien kan je hierboven wel lezen dat de boze reacties het niet zo nauw nemen met de waarheid.

  Ik denk dat als er 1 of 2 gratis dongles werden meegeleverd, de boze reacties simpelweg waren veranderd in boosheid over het aantal en type dongles, en het moeten gebruiken van dongles in het algemeen.

  Net als met antennagate denk ik trouwens dat we hier na een jaar lachend, en een beetje beschaamd, op gaan terug kijken.

  ik weet niet of je het op mij hebt als je over boze reacties spreekt, indien wel, zoals ik al eerder zei, ik ben niet boos:p Een beetje frustratie ja en kritiek mag ook wel, idd over de prijs, maar als je denkt dat dat alleen hier is, ga dan maar eens het internet af…

  Wat jij denkt maakt het ook nog geen waarheid “je aanname over verkeerde dongles etc…” Want de SD card en de TB2 is wat de meeste bij deze overgang zullen missen. Er zullen idd wel altijd frustraties zijn, maar ze proberen inperken, dat zou geen kwaad kunnen niet waar?

  Als je het hebt over het “Boze reacties en nauw nemen met de waarheid”, dan vraag ik mij af welke onwaarheden er gezegd werden. Ik neem aan dat je de afbeeldingen toch goed bekeken hebt? Dat TB3 niet dezelfde fysieke aansluiting heeft. Enfin, Ik heb er mijn ding nu wel over gezegd, dat sommige blind zijn en mij dan afschilderen als onwaarheden schrijven, daar wordt ik namelijk wel een beetje boos van. Het beste is dan om dat links te laten liggen:-)

 • Profielfoto
  Buzz

  DBL: alleen de eerste alinea was een antwoord aan jou gericht. De rest was een reactie op H.P. en heel algemeen over de reactie op het Internet en in dit draadje in het algemeen.

  Jammer dat je nu net over die eerste alinea heen hebt gelezen. Ik denk niet dat je bewust de hele tijd foute informatie bent blijven verspreiden. Blijkbaar is de mogelijkheid van het extra TB2 verloopje om FireWire aan te sluiten je steeds ontgaan. Kan gebeuren. Misschien had ik het eerder duidelijker moeten maken. Dan is het mijn fout dat onze reacties naar elkaar wat zijn ontspoord. Excuses.

 • Profielfoto
  pako

  Eerlijk is eerlijk: mijn huidige MBP mid2014 heb ik ook al twee adapters bij: TB naar ethernet en TB naar FW; ik had het ook prettig gevonden wanneer Apple gewoon standaard een paar verloopjes had meegeleverd en ook een MagSafe adapter had bedacht. Maar goed: de wereld ziet er bijna nooit zo uit zoals je het zelf het liefste ziet natuurlijk.
  Want ik wil ook wel een nog snellere processor, meer intern geheugen, snellere videokaart, oled scherm, nog dunnere en lichtere vorm factor, touchscreen, 10gb-e ethernet ipv 1gb, en vul maar aan…

 • Profielfoto
  Soulshaker

  Ik begrijp iedereen die zegt dat hij/zij het geld er (nu) niet voor (over) heeft. Maar ga dan niet blijven verkondigen dat het ding iets niet kan (randapparatuur makkelijk aansluiten), terwijl het tegendeel waar is. Daarmee vergroot je alleen maar het al veel te ver opgeblazen chagrijn van de meeste mensen op dit forum.

  Het is vreemd dat er geen TB3-FireWire adapter is. Die komt nog wel 3rd party (er zijn al docks aangekondigd), en in de tussentijd kan het ook via TB2.

  De TB2/TB3 adapter werkt twee kanten op. Dus als je nieuwe randapparatuur wil kopen voor je oude Mac kan je ook nu al voor TB3/USB-C apparaten kiezen.

  Ik weet niet of jij de fysieke aansluiting van zo een USB-C/TB3 poort al gezien hebt, maar daar kan geen TB2 op aangesloten worden…

  TB2

  TB3

  Of laat mijn zicht mij nu zo in de steek?

  Het enige dat ik hier loop te verkondigen is dat IK MIJN FW800 op DIT moment niet kan aansluiten. En dus niet:

  “Maar ga dan niet blijven verkondigen dat het ding iets niet kan (randapparatuur makkelijk aansluiten), terwijl het tegendeel waar is. Daarmee vergroot je alleen maar het al veel te ver opgeblazen chagrijn van de meeste mensen op dit forum.” Eerst even mijn reacties goed doornemen hoor. Ik weet best dat alles aansluitbaar is via verloopjes (behalve op dit moment FW800). Het Thunderbolt3 dock zal daar verandering in brengen maar kost weer een hoop geld, zie vorige reacties over uitleg “pro’s” en “prosumer”, ik wil niet weer de volledige discussie dat een pro dat er wel aan kan geven. Want niet iedereen is een pro maar er zijn wel mensen die pro applicaties gebruiken en dus ook een pro machine nodig hebben.

  Verder moet je mijn zin ook even in een andere context plaatsen, ik bedoelde niet dat ik of iemand anders het er niet voor over heeft, maar dat er meestal niet meer “overschiet”. Dat je dus een bepaald bedrag, (bepaalde som) hebt gespaard en dat je dan nog eens weet ik hoeveel € er bij moet gaan gooien aan extra verloopjes of een dock van 200/300€.

  Zoals ik al reeds aangaf vind ik het verder een hele fijne machine. Ben sinds 2009 Apple gebruiker. Daarvoor altijd windows gebruiker en altijd mijn eigen computers zelf gebouwd. Toen ik echter in 2009 de overstap heb gemaakt, was dit voor mij echt een verandering, en ik heb nooit meer omgekeken.

  Verder mag het wel logisch zijn dat al mijn nieuwe randapparatuur op USB-C/TB3 gericht zal zijn. Want dat is uiteindelijke wel de beste keuze natuurlijk, gezien die poort absoluut sneller is. Dat had ik van in het begin wel al door. Dat heb ik al door al van voor deze op de Macbook Pro stond…

  Een andere vorm inderdaad. Er is wel een tb3 naar tb2 adapter , daarop kan dan weer een tb2 naar firewire 800 adapter aansluiten. waarop je de fw800 kabel met het bijhorende toestel op kan aansluiten.

  Gewoonweg crazy:D

 • Profielfoto
  DBLCreations

  DBL: alleen de eerste alinea was een antwoord aan jou gericht. De rest was een reactie op H.P. en heel algemeen over de reactie op het Internet en in dit draadje in het algemeen.

  Jammer dat je nu net over die eerste alinea heen hebt gelezen. Ik denk niet dat je bewust de hele tijd foute informatie bent blijven verspreiden. Blijkbaar is de mogelijkheid van het extra TB2 verloopje om FireWire aan te sluiten je steeds ontgaan. Kan gebeuren. Misschien had ik het eerder duidelijker moeten maken. Dan is het mijn fout dat onze reacties naar elkaar wat zijn ontspoord. Excuses.

  Ok, nu ben ik met je mee:-D

 • Profielfoto
  DBLCreations

  Ik begrijp iedereen die zegt dat hij/zij het geld er (nu) niet voor (over) heeft. Maar ga dan niet blijven verkondigen dat het ding iets niet kan (randapparatuur makkelijk aansluiten), terwijl het tegendeel waar is. Daarmee vergroot je alleen maar het al veel te ver opgeblazen chagrijn van de meeste mensen op dit forum.

  Het is vreemd dat er geen TB3-FireWire adapter is. Die komt nog wel 3rd party (er zijn al docks aangekondigd), en in de tussentijd kan het ook via TB2.

  De TB2/TB3 adapter werkt twee kanten op. Dus als je nieuwe randapparatuur wil kopen voor je oude Mac kan je ook nu al voor TB3/USB-C apparaten kiezen.

  Ik weet niet of jij de fysieke aansluiting van zo een USB-C/TB3 poort al gezien hebt, maar daar kan geen TB2 op aangesloten worden…

  TB2

  TB3

  Of laat mijn zicht mij nu zo in de steek?

  Het enige dat ik hier loop te verkondigen is dat IK MIJN FW800 op DIT moment niet kan aansluiten. En dus niet:

  “Maar ga dan niet blijven verkondigen dat het ding iets niet kan (randapparatuur makkelijk aansluiten), terwijl het tegendeel waar is. Daarmee vergroot je alleen maar het al veel te ver opgeblazen chagrijn van de meeste mensen op dit forum.” Eerst even mijn reacties goed doornemen hoor. Ik weet best dat alles aansluitbaar is via verloopjes (behalve op dit moment FW800). Het Thunderbolt3 dock zal daar verandering in brengen maar kost weer een hoop geld, zie vorige reacties over uitleg “pro’s” en “prosumer”, ik wil niet weer de volledige discussie dat een pro dat er wel aan kan geven. Want niet iedereen is een pro maar er zijn wel mensen die pro applicaties gebruiken en dus ook een pro machine nodig hebben.

  Verder moet je mijn zin ook even in een andere context plaatsen, ik bedoelde niet dat ik of iemand anders het er niet voor over heeft, maar dat er meestal niet meer “overschiet”. Dat je dus een bepaald bedrag, (bepaalde som) hebt gespaard en dat je dan nog eens weet ik hoeveel € er bij moet gaan gooien aan extra verloopjes of een dock van 200/300€.

  Zoals ik al reeds aangaf vind ik het verder een hele fijne machine. Ben sinds 2009 Apple gebruiker. Daarvoor altijd windows gebruiker en altijd mijn eigen computers zelf gebouwd. Toen ik echter in 2009 de overstap heb gemaakt, was dit voor mij echt een verandering, en ik heb nooit meer omgekeken.

  Verder mag het wel logisch zijn dat al mijn nieuwe randapparatuur op USB-C/TB3 gericht zal zijn. Want dat is uiteindelijke wel de beste keuze natuurlijk, gezien die poort absoluut sneller is. Dat had ik van in het begin wel al door. Dat heb ik al door al van voor deze op de Macbook Pro stond…

  Een andere vorm inderdaad. Er is wel een tb3 naar tb2 adapter , daarop kan dan weer een tb2 naar firewire 800 adapter aansluiten. waarop je de fw800 kabel met het bijhorende toestel op kan aansluiten.

  Gewoonweg crazy:D

  Idd crazy, maar goed, het lukt wel. Een TB2 verloopje had ik nog niet omdat ik mijn FW800 aan de Mac mini had gehangen. Maar is natuurlijk wel een oplossing. Het TB3 dock van OWC heeft wel een FW800 op dat dock, dus dat is mooi meegenomen:-)

 • Profielfoto
  Franky Mac

  Het hangt er wel vanaf wat je wilt aansluiten met de duo-adapter oplossing.
  Volgens dit KB-artikel is het beperkt tot devices die minder dan 10W stroom gebruiken.

 • Profielfoto
  Buzz

  Goede toevoeging, Franky Mac, dat wist ik nog niet!

 • Profielfoto
  DBLCreations

  Ik zag dit staan:

  “Support for Apple Thunderbolt to FireWire Adapter is limited to devices that require less than 10W of power.” Maar geld dat ook voor mijn Audio interface? Want die heeft zijn eigen stroom. Weet niet of dat dan iets uitmaakt?

 • Profielfoto
  Buzz

  Het is wat ongelukkig omschreven inderdaad. Er staat niks over “FireWire self-powered devices” bij, of “less than 10W power *via the FireWire bus interface*”, wat je eigenlijk zou verwachten als het geen probleem zou zijn.

  Maar ik zou niet weten waarom het wel een probleem zou kunnen zijn. Voor de zekerheid zou je dat voor de aanschaf wel even moeten navragen.

  PS: Zie ook hier: https://www.steinberg.net/en/support/knowledgebase_new/show_details/kb_show/apple-thunderbolt-to-firewire-adapter-compatibility-with-mr816.html

 • Profielfoto
  Nummer 38

  @Have a cigar, leer eens lezen, zeg ik ergens dat iemand dom is? Enja, als iemand over alle details zit te klagen lijkt het mij dan niet het geschikt product voor die persoon, toch? Je kan met 1 product niet iedereen gelukkig maken.

 • Profielfoto
  GrannySmith

  Je kan met 1 product niet iedereen gelukkig maken.

  Yep. En daarom hebben fabrikanten zoals HP, Dell, Lenovo, Asus etc. een brede lijn notebooks van goed maar simpel voor weinig (< 300 euro) via stevig, up-to-date (< 800 euro) tot pro (tot eur 2000).

  Aleen Apple heeft nu een lijn die voor de consument niet meer betaalbaar is. Wil je in het Apple macOS ecosysteem blijven dan lukt dat niet meer als je weinig geld te besteden hebt. En dat is wel spijtig.

  Vrouwlief is gewend aan een 15 inch scherm en wil niet anders, ze gebruikt het apparaat best wel binnen de doelgroep Pro denk ik, fotobewerking als redactielid van een blad. Dan is zo'n groter scherm prettig. En dat kost dus nu minimaal EUR 2.699,-

  No way. En toch wil ze niet van macOS af, dat begrijp ik best want het werkt voor haar allemaal erg prettig. Dus de oude MacBook Pro koesteren.

  Apple gaat nu alleen nog maar voor het Pro segment. En laat dat segment zich nu op alle fora roeren dat deze nieuwe Macbooks niet passen bij wat een Pro verwacht. Dat is dan een mooie miskleun voor Apple, hoe je het ook went of keert.

  En dat is jammer. Want het is en blijft mooi spul.

 • Profielfoto
  lordoftheflatbush

  Multi poort adapter naar hdmi moet er gewoon bijzitten anders ga ik geen nieuwe Macbook pro kopen.

 • Profielfoto
  Buzz

  Vrouwlief is gewend aan een 15 inch scherm en wil niet anders, ze gebruikt het apparaat best wel binnen de doelgroep Pro denk ik, fotobewerking als redactielid van een blad. Dan is zo’n groter scherm prettig. En dat kost dus nu minimaal EUR 2.699,-

  No way.

  Er wordt nog steeds een 15″ (2.2 GHz quad-i7, 16 MB RAM, PCIe-SSD 256 GB, ratjetoe aan poorten) nieuw verkocht door Apple voor €2.249,00.

  Multi poort adapter naar hdmi moet er gewoon bijzitten anders ga ik geen nieuwe Macbook pro kopen.

  En zou je er nu wel één kopen als die adapter erbij zou zitten, maar de prijs daardoor €59 hoger was? Want in dat geval willen ze die adapter wel voor je in de doos erbij stoppen in de iCentre of aMac denk ik hoor.

 • Profielfoto
  Soulshaker
 • Profielfoto
  lordoftheflatbush

  Heb nu al een hele zak aan verloopstekkertjes. Kost een vermogen en is onpraktisch omdat je die dingen kwijt raakt of ergens vergeet. Hdmi gebruik ik de hele dag door voor verbinding naar beamer of lcd scherm in vergaderzalen. En ook daar heb je nu een verloopstekkertje voor nodig! Waarom? Totaal onnodig en voor mij echt geen innovatie.

 • Profielfoto
  GrannySmith

  Deze is ook leuk:

  Nyancat op je TouchBar

  (Via BoingBoing.)

  Met de vraag hoe lang het duurt voordat er advertenties op de TouchBar komen:lol:

 • Profielfoto
  Wootism

  Heb nu al een hele zak aan verloopstekkertjes. Kost een vermogen en is onpraktisch omdat je die dingen kwijt raakt of ergens vergeet. Hdmi gebruik ik de hele dag door voor verbinding naar beamer of lcd scherm in vergaderzalen. En ook daar heb je nu een verloopstekkertje voor nodig! Waarom? Totaal onnodig en voor mij echt geen innovatie.

  Tja de een kan beter omgaan met verandering dan de ander.
  USB-C wordt nu eenmaal de nieuwe standaard die de 20-jaar oude USB-A gaat vervangen. Dat apparatuur met een ouderwetse interface daar een verloopstekkertje voor nodig hebben is natuurlijk in het begin lastig.
  Een beetje fatsoenlijke vergaderzaal heeft een ChromeCast en een Apple-TV opgehangen zodat het lekker draadloos kan.

 • Profielfoto
  DBLCreations

  Het is wat ongelukkig omschreven inderdaad. Er staat niks over “FireWire self-powered devices” bij, of “less than 10W power *via the FireWire bus interface*”, wat je eigenlijk zou verwachten als het geen probleem zou zijn.

  Maar ik zou niet weten waarom het wel een probleem zou kunnen zijn. Voor de zekerheid zou je dat voor de aanschaf wel even moeten navragen.

  PS: Zie ook hier: https://www.steinberg.net/en/support/knowledgebase_new/show_details/kb_show/apple-thunderbolt-to-firewire-adapter-compatibility-with-mr816.html

  Bedankt! Ga het maar best even afwachten en even de support van steinberg idd even bekijken.

  De Macbook Pro blijft voor mij toch wel een mooi apparaat dat toch ook krachtig is. Aan de ene kant vraag ik me af of ik niet beter kan wachten op een desktop variant, maar de vraag is alleen, wnnr zal Apple die updaten natuurlijk:-)

 • Profielfoto
  Buzz

  De iMac ergens tussen februari en juni volgend jaar, gok ik.
  De huidige versie van de iMac is ook al meer dan fantastisch.

  Ik zou geen moment aarzelen om hem nu (weer) aan te schaffen, als ik het geld en de noodzaak had.

 • Profielfoto
  DBLCreations

  De iMac ergens tussen februari en juni volgend jaar, gok ik.
  De huidige versie van de iMac is ook al meer dan fantastisch.

  Ik zou geen moment aarzelen om hem nu (weer) aan te schaffen, als ik het geld en de noodzaak had.

  Wel, om eerlijk te zijn dacht ik daar eigenlijk ook aan. Om de huidige nu te kopen. Maar dan is de vraag weer, investeer ik nu in de huidige iMac, met de huidige poorten, waar ik persoonlijk zeker mee verder kan. Of wacht ik op de nieuwe en koop ik achteraf ook meteen nieuwe randapparatuur. Stuk per stuk uiteraard:-) Daar ben ik nog niet goed uit…

 • Profielfoto
  Zakske

  Maar dan is de vraag weer, investeer ik nu in de huidige iMac, met de huidige poorten, waar ik persoonlijk zeker mee verder kan. Of wacht ik op de nieuwe en koop ik achteraf ook meteen nieuwe randapparatuur.

  Dan wacht je toch tot Apple met de nieuwe iMac komt; de oude gaat dan met korting weg, en je kunt zelf beslissen wat je belangrijk(er) – oude I/O of USB-C – vindt.

 • Profielfoto
  BomC

  Niet eens je iPhone kunnen aansluiten op de nieuwe MacBook is écht te gek voor woorden.[/quote3}
  Niet kunnen aansluiten? Dat is wel erg stellig, vind je niet? Je iPhone synct al een groot aantal jaren met je mac via iCloud, of als je wilt via WiFi. Ik zou bijna denken dat je geen iPhone gebruiker bent, of bij iOS 4 bent blijven hangen, als je hier zo moeilijk over doet.

  Het gaat niet alleen over syncen, maar bijvoorbeeld over opladen aan je MacBook als je onderweg bent. Maar ook dat is niet het belangrijkste. Het gaat er meer om dat een luxe-merk als Apple, dat in zijn marketing altijd heeft geschermd met de integraliteit van de gebruikservaring, de koper van een telefoon van 1000 euro en een laptop van 2000 euro dwingt een conversiestekkertje te kopen. Dat hebben ze nu zelf ook beseft getuigde de recente prijsverlaging.

  Leg me uit waar dat “vooruitgang” is, met in het achterhoofd dat Apple doorgaan schermt met de integrale gebruikerservaring.

  Zoals uitgelegd is USB-C niet meer dan een stekker welke gebruikt kan worden voor USB2, USB3, USB3.1, DisplayPort en Thunderbolt. Bij USB is dat helemaal een geschenk omdat USB-C daar in de plaats komt van ALLE stekkers (en dat is een absurd groot aantal, het USB-IF heeft het volledig uit de hand laten lopen). Ken je standaarden en stekkers dan weet je ook exact wat hier de vooruitgang is en waarom het hele verhaal rondom de dongles compleet overtrokken is.

  [/quote]

  Ik denk dat iedereen dat wel snapt. Maar zolang een USB-A-stekker niet in een USB-C gat past, heb je dus iets anders nodig.

  Mijn ingeving zegt dat die laatste groep users een zeer kleine minderheid vormen. Een enkel USB-A > USB-c adaptertje had al veel verschil gemaakt. En een adapter-verlengkabel misschien?

  En iemand anders z’n ingeving zegt weer heel wat anders. Aan ingevingen heb je in dit geval dan ook niets. In dit geval staat je gebrek aan kennis ook weer in de weg want voor hetgeen jij nu noemt is helemaal geen adapter nodig. Een verlengkabel moet je niet willen. Hoe meer van die tussenliggende stukken je er tussen propt des te slechter het signaal wordt en des te meer problemen je zult ervaren.

  Ik doelde op de lader-verlengkabel die Apple vroeger altijd wel, en nu dus niet meer, meelevert. Dat is van een krenterigheid die je van een dergelijk merk niet verwacht. En echt, denk je serieus dat users gaan _klagen_ over het verstrekken van een verloopstukje in de doos?

  Overigens zou ik dat, en de dongle-hel, een stuk beter kunnen verteren als het mormel een keyboard had waar je behoorlijk op kon typen. Quid non, helaas.

 • Profielfoto
  DBLCreations

  Maar dan is de vraag weer, investeer ik nu in de huidige iMac, met de huidige poorten, waar ik persoonlijk zeker mee verder kan. Of wacht ik op de nieuwe en koop ik achteraf ook meteen nieuwe randapparatuur.

  Dan wacht je toch tot Apple met de nieuwe iMac komt; de oude gaat dan met korting weg, en je kunt zelf beslissen wat je belangrijk(er) – oude I/O of USB-C – vindt.

  Daar zit idd wat in. Momenteel wacht ik gewoon even af:-)

 • Profielfoto
  Buzz

  Het gaat niet alleen over syncen, maar bijvoorbeeld over opladen aan je MacBook als je onderweg bent. Maar ook dat is niet het belangrijkste. Het gaat er meer om dat een luxe-merk als Apple, dat in zijn marketing altijd heeft geschermd met de integraliteit van de gebruikservaring, de koper van een telefoon van 1000 euro en een laptop van 2000 euro dwingt een conversiestekkertje te kopen. Dat hebben ze nu zelf ook beseft getuigde de recente prijsverlaging.

  Leg me uit waar dat “vooruitgang” is, met in het achterhoofd dat Apple doorgaan schermt met de integrale gebruikerservaring.

  De integrale gebruikservaring van de iPhone gaat al zes jaar lang niet meer over een snoertje naar een computer. Opladen van je nieuwe MacBook, als je dat echt zo graag wilt, kost je eenmalig 0.3% van de totale aanschafprijs. De vooruitgang die je ervoor terugkrijgt is een universele poort die een 27″ display met retina resolutie kan aandrijven, en verder alles doet wat er historisch met welke poort dan ook maar mogelijk is geweest.

  Als dat daadwerkelijk zoveel afbreuk doet aan jouw beleving van de integrale gebruikservaring… Hier kan ik echt helemaal geen begrip voor opbrengen.

 • Profielfoto
  Soulshaker

  De vooruitgang die je ervoor terugkrijgt is een universele poort die een 27″ display met retina resolutie kan aandrijven, en verder alles doet wat er historisch met welke poort dan ook maar mogelijk is geweest.

  Inderdaad , nog altijd stom dat de iphone een lightning poort heeft , en niet usb-c
  Dat is tenminste nog een open standaard.
  Dan hadden ze ook een usb-c headphone mee uitgebracht. Dan was dit gezeur er ook niet .

 • Profielfoto
  Zakske

  De nieuwe MacBook Pro kan zichzelf opladen via USB-C.

 • Profielfoto
  Wauters

  Het probleem ligt niet bij USB-C
  Maar het ligt bij de VISIE van Mr. COOK
  Hij heeft een boeltje gemaakt van zijn productlijn: ze gaan niet meer mooi over in mekaar door gebrek aan VISIE.
  Zo simpel is dat.

 • Profielfoto
  recoiller

  Inmiddels hoor ik ook dat er een bepaalde groep gebruikers van de stoel glijd van dit gedrocht. Een dealer liet weten dat er een ‘pro gebruikersgroep’ is die helemaal gelukkig worden van de nieuwe Macbooks Pro.
  Ik begrijp daar echt helemaal niets van en vroeg welke pro gebruiker nou op de keuze van een kleurtje zit te wachten. Volgens de dealer zijn dat hele hordes bakvissen schijnbaar.
  Mijn afkeer van Apple die groeiende is heeft een nieuwe deuk op gelopen. Ik wil niet bij dit soort volk horen die schijnbaar blind achter Apple aan lopen en de kleur van de computer en de dikte belangrijker vinden dan de functionaliteit. En dan ook nog de hoofdprijs betalen.
  De eerste gebruiker die ik zie met deze Macbook pro ga ik letterlijk in het gezicht uit lachen.
  Deze Apple Macbook Pro’s kun je vergelijken met roken, je wordt er alleen maar slechter van, het kost bakken vol met onnodig geld en hoewel jij denkt stoer te zijn lacht iedereen je achter je rug om uit.

 • Profielfoto
  Buzz

  Zakske: hahaha!
  recoiler: gaat het verder wel goed met je?

 • Profielfoto
  BomC

  Het gaat niet alleen over syncen, maar bijvoorbeeld over opladen aan je MacBook als je onderweg bent. Maar ook dat is niet het belangrijkste. Het gaat er meer om dat een luxe-merk als Apple, dat in zijn marketing altijd heeft geschermd met de integraliteit van de gebruikservaring, de koper van een telefoon van 1000 euro en een laptop van 2000 euro dwingt een conversiestekkertje te kopen. Dat hebben ze nu zelf ook beseft getuigde de recente prijsverlaging.

  Leg me uit waar dat “vooruitgang” is, met in het achterhoofd dat Apple doorgaan schermt met de integrale gebruikerservaring.

  De integrale gebruikservaring van de iPhone gaat al zes jaar lang niet meer over een snoertje naar een computer. Opladen van je nieuwe MacBook, als je dat echt zo graag wilt, kost je eenmalig 0.3% van de totale aanschafprijs. De vooruitgang die je ervoor terugkrijgt is een universele poort die een 27″ display met retina resolutie kan aandrijven, en verder alles doet wat er historisch met welke poort dan ook maar mogelijk is geweest.

  Als dat daadwerkelijk zoveel afbreuk doet aan jouw beleving van de integrale gebruikservaring… Hier kan ik echt helemaal geen begrip voor opbrengen.

  En Apple dus ook niet. Wat ik probeer uit te leggen is dat het niet om 0,3% van de prijs gaat, of om de merites van USB-c, maar dat je als bedrijf een klant die net twee peperdure producten bij je heeft afgenomen dwingt om nog een snoertje te kopen als hij zijn nieuwe telefoon aan zijn nieuwe computer wil hangen. Dat zegt veel over je relatie tot die klant.

 • Profielfoto
  Buzz

  Tsja, jij wil dat blijkbaar zo zien.

  Ik interpreteer het heel anders.

  Ik erger me altijd juist een beetje als ik iets koop (bijv. een externe harde schijf) en er zitten 3 verschillende snoertjes en voedingsstekkers voor stopcontacten in allerlei landen in de doos. Ik heb die dingen niet nodig, dus zou ik ze meteen in de vuilnisbak willen gooien, maar dat voelt dan als een verspilling. Uiteindelijk heb ik een la vol met van die snoertjes en stekkers die ik nooit gebruik. Ik ben vast niet de enige.

  Ik vind het juist goed dat Apple daar niet zomaar aan mee doet. Laat mij maar de snoertjes kopen die ik nodig heb. Zeker als het, zoals bij de iPhone en de Mac, niet of nauwelijks additionele functionaliteit biedt, en bovendien de overlap tussen nieuwe MBP bezitters en nieuwe iPhone bezitters voorlopig slechts een kleine fractie van het totale aantal MBP en iPhone bezitters zal zijn, dan is het eigenlijk onzin om voor iedereen zo’n snoertje mee te leveren.

  Wat ik wel vind is dat deze snoertjes (zonder de korting) exorbitant duur zijn (net als de iPhone en de MBP zelf uiteraard). Daar mogen ze van mij wel wat aan veranderen, en dan niet met alleen een tijdelijke actie. Maar dat zullen de aandeelhouders natuurlijk geen goed idee vinden.

 • Profielfoto
  Franky Mac

  Ja, bij mij zit dat verlengsnoer ook nog in de doos, de stekker is groot en het snoer vrij dik. Als ik moet verlengen, dan gebruik ik een netsnoer met een C7-stekker, heb ik toch bij me voor mijn camera batterijlader, die past ook in de power adapter van mijn MacBook. Hopelijk is het voordeel van USB-C dat je goedkopere third party kabels kunt gebruiken.

 • Profielfoto
  MacFundamentalist.nl

  Het nadeel van USB-C is dat je verloopjes en adapters nodig hebt.

  Het voordeel van USB-C is dat het een industriestandaard is en dat je nu alles van andere, betrouwbare, makers goedkoop kunt aanschaffen.

  Apple kan ook beter de prijzen van de voedingsadapters verlagen, want je kunt nu universele gaan gebruiken voor de Macs met USB-C-poort.

 • Profielfoto
  MacFundamentalist.nl

  Buzz 3 uur geleden
  Tsja, jij wil dat blijkbaar zo zien.
  Ik erger me altijd juist een beetje als ik iets koop (bijv. een externe harde schijf) en er zitten 3 verschillende snoertjes en voedingsstekkers voor stopcontacten in allerlei landen in de doos. Ik heb die dingen niet nodig, dus zou ik ze meteen in de vuilnisbak willen gooien, maar dat voelt dan als een verspilling.

  Niet weggooien! Gewoon naar de kringloop of milieustraat.

 • Profielfoto
  Dutch-American

  Apple ’s nieuwste slogan moet zijn: There is a dongle for that…

 • Profielfoto
  pako

  Met Thunderbolt waren er al dongles, ik heb er een voor ethernet en FW800, dus er komen er maar een paar bij: voor hdmi en usb

 • Profielfoto
  Pivni Pes

  De eerste gebruiker die ik zie met deze Macbook pro ga ik letterlijk in het gezicht uit lachen.
  Deze Apple Macbook Pro’s kun je vergelijken met roken, je wordt er alleen maar slechter van, het kost bakken vol met onnodig geld en hoewel jij denkt stoer te zijn lacht iedereen je achter je rug om uit.

  Begin dan maar met lachen, als je daar opgewonden van raakt en gelukkig dan heb ik daar geen probleem mee.
  1 week geleden heb ik besteld en rond 5 december wordt de Macbook geleverd.
  Het belangenrijkste is voor mijn de OS en aangezien ik geen zin in rommelen hebt met een andere hardware heb ik deze computer besteld.

  Wat betreft de kabels en dongels, dit is inderdaad puur geld verdienen.
  Maar ik heb net een e-mail ontvangen over een kabeltje welke ik had mee besteld en al had betaald.
  Apple geeft ook met terugwerkende kracht korting, ik moet een bankrekening nummer door geven en dan krijg ik geld terug.
  Zal niet om veel gaan, maar toch leuk.

 • Profielfoto
  pannekoek

  Pako, psttt…. Die voor TB versies Ethernet en FW800 passen niet op USB-C, dus dat worden er meteen al 4. En hoe ga je dan laden…. zelfs al heb je een verlengsnoer? Dat wordt docken!

  En nou niet aankomen met dan sluit je er toch maar 3 aan, want dan hebben we geen inhoudelijke discussie.

 • Profielfoto
  Buzz

  pannekoek, pako: De HDMI dongle heeft gelukkig een doorvoer voor de USB-C power adapter en een USB-A poort. Dus dat is al één dongle minder, en opladen geen probleem.

  Belkin heeft ook een USB-C – Gigabit Ethernet adapter. Althans, die moet beschikbaar zijn tegen de tijd dat de Touch Bar modellen uitkomen. Dus dat is weer een (extra) dongle minder, want dan hoef je niet via Thunderbolt 1/2.

 • Profielfoto
  lekiam97

  Wat apart, las net de omschrijving van de USB-C naar Lightning kabel (1m) op de site van Apple. Daar staat dat je de kabel ook kunt gebruiken i.c.m. met de voeding van de Macbook/New Macbook Pro voor je iOS Device! Terwijl deze voeding tientallen Watts is. Er staat zelfs dat je op die manier je iPad Pro razendsnel oplaadt. Dacht altijd dat er nogal wat controversie bestond over het gebruiken van adapters anders de standaard bijgeleverde en dat Apple zich daar altijd een beetje buiten liet, niet meer dus schijnbaar…

 • Profielfoto
  Buzz

  lekiam97: De “controversie” over andere adapters gaat vooral over andere merken die goedkopere adapters bouwen, die niet goed genoeg beveiligd zijn, met mogelijk beschadigde apparatuur of zelfs brand tot gevolg.

  In dit geval zal Apple het zelf uitvoerig hebben kunnen testen, en de apparatuur op elkaar hebben kunnen afstemmen, indien nodig. Niet zo heel apart dus.

 • Profielfoto
  KR1275

  Het probleem ligt niet bij USB-C
  Maar het ligt bij de VISIE van Mr. COOK
  Hij heeft een boeltje gemaakt van zijn productlijn: ze gaan niet meer mooi over in mekaar door gebrek aan VISIE.
  Zo simpel is dat.

  Precies!

  Die Jobs heeft er een mooi bedrijf van gemaakt met mooie producten, gericht op gebruiksgemak en mooi design. Hij was duidelijk nauw betrokken bij de producten die op de markt komen.
  Cook plukt daar nu de vruchten van en haalt er zoveel mogelijk poen uit, dankzij de erfenis van Jobs. Die Cook komt in elke presentatie niet verder dan vaagheden en die andere presentatoren blaken ook minimalistisch onzin uit. Het lijkt wel een sterfhuisconstructie. Ik geloof niet dat Cook zich echt bekommert om het product zélf, zoals Jobs dat deed. De kentering is al ingezet en Apple’s populariteit is tanende. De halleluya’s van weleer zijn omgetoverd in een grote mate van teleurstelling (Youtube barst uit z’n voegen) en wat gejuich van fanboys. De huidige mensen halen er zoveel mogelijk nog uit (geld, meer niet) en zien over een paar jaar wel weer.
  Jobs -> Morita
  Jobs weg -> afbraak Apple
  Morita weg -> afbraak Sony
  2 bedrijven die veel vergelijkbare fouten hebben gemaakt, maar er niet van lijken te hebben geleerd.

  Jammer, erg jammer.