‘Apple staakt ontwikkeling AirPort-routers’

Door: Raymon Mens - 66 reacties

De toekomst is draadloos, maar Apple wil niet langer het bedrijf zijn dat de router maakt waarmee we onze bekabelde internet­verbinding omzetten in Wi-Fi. Volgens Bloomberg-reporter Mark Gurman is de ontwikkeling van AirPort-routers gestopt.

Volgens Gurman -die over uitstekende bronnen binnen Apple beschikt- is het wireless router team binnen Apple langzaam ontmanteld en zijn engineers overplaatst naar andere projecten zoals de Apple TV.

Apple wilde het gerucht niet bevestigen of ontkennen. Momenteel zijn de AirPort Express, AirPort Extreme en Time Capsule nog te koop, maar de producten hebben sinds 2013 geen vernieuwing meer gezien. Andere fabrikanten zetten juist in op nieuwe routers met meerdere basisstations die een mesh-netwerk in het huis vormen en overal goed bereik bieden.

airport-exterme-2013
De AirPort Extreme werd voor het laatst in 2013 vernieuwd.

De AirPort-routers lopen technisch nooit vooruit, maar staan bekend als erg stabiele routers die bijtijds beveiliging­updates krijgen en gemakkelijk in te stellen zijn vanaf Mac en iOS. Voor Apple lijkt dit weer een stap in de richting van focus op uitsluitend consumenten­producten met grote marge. De randzaken worden aan steeds meer aan andere fabrikanten overgelaten.

Reacties

66 reacties
 • Profielfoto
  Neal Bader

  zelf zou ik liever hebben dat ze zich ook op de randzaken richten, zoals bijvoorbeeld routers.

 • Profielfoto
  Sirll

  Okey zeg het niet snel maar heb de laatste tijd toch sterk de indruk dat mijn geliefde merk de weg kwijt is….

 • Profielfoto
  Shmoo

  Waarschijnlijk gaan ze ook de richting op die Amazon en Google hebben ingezet. Speakers waar dit soort technieken allemaal inzitten en waar ze ook Siri in kunnen verwerken.

  Het zou mij dus ook niets verbazen wanneer ze over een aantal maanden een overname van SONOS bekendmaken voor een aantal miljard.

 • Profielfoto
  Nosferatu

  ’t is ook gewoon rotzooi dat Apple maakt

 • Profielfoto
  knekkie

  Apple zou zich juist niet op de randzaken moeten richten. Gewoon blijven focussen op de Mac, de iPad, de iPhone en de Apple Watch.

  Alleen focussen op de randzaken als dat wat beschikbaar is niet goed genoeg is en je zelf het verschil maken kan met een eigen variant.

 • Profielfoto
  Milez

  Toch merkwaardig dat ze bij Apple met steeds meer personeel aan steeds minder producten werken.

 • Profielfoto
  Multimediaknaller

  :smile:

  Zeer tevreden over Airport

 • Profielfoto
  SunKeeper

  @Nosferatu: Misschien is die rotzooi wel zo goed dat het zichzelf uit de markt helpt omdat die markt verzadigd is.
  Ik heb in de periode 2009-2011 drie stuks gekocht en die functioneren tot op de dag van vandaag uitstekend. Herstarten hoeft zelden, alleen als de stroom uitvalt.

  En die ”routers met meerdere basisstations” bestaat al heel lang; meerdere AirPorts die naadloos samenwerken en één en hetzelfde netwerk in het hele huis bereikbaar maken. Toen dat bij andere merken nog een toekomstverhaal was konden de AirPorts dat al.
  Dat het instellen niet altijd eenvoudig is klopt, maar heb je het eenmaal een beetje door is het goed te doen. Meeste mensen denken te moeilijk.

 • Profielfoto
  Ome Kor

  Oh oh, de Mac Pro is sinds 2013 ook niet vernieuwd.;-)

 • Profielfoto
  MacAanZee

  Deed Apple maar zoiets: Sonos overnemen, LG overnemen – in plaats van lelijke LG beeldschermen gaan verkopen en geen nieuwe schermen met eigen design. Bose overnemen in plaats van die beroerde Beats van een paar verdwaalde rappers…. Maar ze doen het allemaal niet. De lijn naar de toekomst is erg onduidelijk. Niet klantvriendelijk genoeg (meer) voor de gewone consument en niks laten horen aan de professionele afnemers. Onduidelijkheid. Dat is slecht. Alles waar we tevreden mee zijn of blij van worden, doen ze niet. Intussen worden zaken doorgedreven die veel mensen niet zien zitten. En echt belangrijke nieuwe producten lijken er nog steeds niet te komen. Apple lijkt steeds meer te vervreemden van zijn klanten.

 • Profielfoto
  Poezenbeest

  Heh bah… ben juist erg tegreden over mijn router, die toch alweer tien jaar non-stop mij van wi-fi voorziet…

 • Profielfoto
  Hermanko

  Niet genoeg verdienden aan … routers. . .hoogmoed komt voor de val.:sad:

 • Profielfoto
  xaddict

  @MacAanZee: dat zou ik nou ook graag zien. Sonos maakt mooie super kwaliteit boxen dus ga vooral een partnerschap aan ofzo. Bij LG zou een lijn “designed by Apple in california” niet misstaan want hoewel LG’s televisies een heel mooi design hebben zijn de 4K en 5K monitors wat cheap uitgewerkt. Teveel plastic, te weinig design

 • Profielfoto
  xaddict

  En beats… er zijn mensen die erbij zweren maar dat zijn volgens mij de mensen die skullcandy ook een goed audio merk vinden. Of Dell een goed computermerk

 • Profielfoto
  HappyUser

  De markt voor losse routers zal alleen maar verder inzakken.
  De meeste internet-aanbieders leveren bij het internet-pakket een Wifi router mee!
  Zo ook bij mij thuis: Ziggo Horizon Media-Box.

  Zelf gebruik ik al jarenlang een Airport (Extreme) naar volle tevredenheid.
  Nooit problemen en makkelijk instelbaar, 2,4 + 5 Ghz, incl. 2 gastnetwerken.
  Met deze gastnetwerken kan de visite wel internetten maar komen ze niet op mijn thuisnetwerk. (veilig) En het WERKT, ALTIJD!

 • Profielfoto
  Milez

  Heeft iemand een idee voor een Airport-alternatief? Vooral dan voor wie graag Airport Express-gewijs via audiojack muziek wil streamen?

 • Profielfoto
  bartvdv

  “Gewoon blijven focussen op de Mac, de iPad, de iPhone en de Apple Watch.”

  Apple zal uiteindelijk een dienstverlener worden.

 • Profielfoto
  SvS

  Sorry, maar wat is probleem met kopen van alternatieve routers die wellicht ook beter zijn? Ik weet nog dat ik Airport Express had, wat toen al erg gebruiksvriendelijk was. Wellicht ziet Apple hier geen brood meer in. Maar het is nu alweer gissen en ik wacht liever op artikel wat e.e.a. kan bevestigen.

 • Profielfoto
  steveb

  Apple vermeid kannibalisatie.
  AirPort zal in de Apple tv gebouwd worden

  Een product minder verkopen maar meer van het ander. Weer een besparing in designers ontwikkelaars verpakkingen en onderdelen

 • Profielfoto
  @IboOrgut

  Ik denk dat ze niet vinden dat ze het verschil kunnen maken met routers. En er dan dus vanaf stappen.

 • Profielfoto
  KarelWillem

  Heeft iemand een idee voor een Airport-alternatief? Vooral dan voor wie graag Airport Express-gewijs via audiojack muziek wil streamen?

  .
  Elk Android-apparaatje (al is het maar een telefoon) kan dat.

  Airplay-apps zijn er in overvloed, en dan werkt het exact zoals je je nu je Airplay vanuit iTunes e.d. gebruikt.

  Hier het voorbeeld met een Remix mini aan de stereo:

 • Profielfoto
  Milez

  Elk Android-apparaatje (al is het maar een telefoon) kan dat.

  Bedankt! Op dit moment doen de AE’s het nog prima, maar dat is iets om te onthouden voor als die aan vervanging toe zijn.

 • Profielfoto
  bugboy

  Apple’s Time Capsule is juist een van de redenen dat ik graag een MacBook Pro gebruik. Altijd een up-to-date backup. Ik hoopte altijd dat er een Time Capsule zou uitkomen die het automatisch zou synchroniseren met iCloud, zodat je ook bij brand/diefstal nog een cloud-backup zou hebben.

  Juist de randzaken maken het een erg prettig ecosysteem. Ben juist fan van de Apple airports vanwege het geen gezeik concept. Extra extreme aan je WIFI toevoegen is kinderspel. Probeer dat maar eens zo eenvoudig met andere routers. Begin het beleid van Apple behoorlijk kansloos te vinden als dit werkelijk zo door blijft gaan.

 • Profielfoto
  Jor1

  Ik heb gehoord, dat ze alleen nog maar boeken gaan maken..

 • Profielfoto
  pippen2

  Ik gebruik ook al járen met volle tevredenheid AirPort met Time Capsule. Hoe moet dit laatste nu draadloos zonder de AirPort routers? Het is superhandig dat je een complete backup terug kunt zetten wanneer je een nieuwe laptop hebt gekocht of een harddisk hebt vervangen (al is dat natuurlijk tegenwoordig niet meer mogelijk). En af en toe heb ik nog een oude versie van een werkbestand nodig.

 • Profielfoto
  KarelWillem

  Ik gebruik ook al járen met volle tevredenheid AirPort met Time Capsule….

  .
  Time Capsule is lekker ja. Aan de andere kant zijn er tientallen apps die zoiets ook voor je kunnen doen. En een harddisk kun je aan vrijwel elke router hangen.

 • Profielfoto
  Xcode

  De AirPort-routers lopen technisch nooit vooruit, maar staan bekend als erg stabiele routers die bijtijds beveiliging­updates krijgen en gemakkelijk in te stellen zijn vanaf Mac en iOS

  Nee, absoluut nee. Softwarematige ondersteuning voor oudere AirPort systemen vervalt ineens, ze vertonen regelmatig storingen, bereik valt tegen, etc. Onlangs het hele AirPort netwerk (1x Extreme en 2x Express) vervangen voor een alternatief, zalig!!!

 • Profielfoto
  koekiewous

  Ik wil juist randmeuk van Apple, het totaalpakket zogezegd. Wat gebeurt er toch allemaal bij Apple?

 • Profielfoto
  Mrwhoopie

  Het werd tijd,want het is al even de naam Apple niet meer waardig.Ze zijn ook te duur voor wat het is.

 • Profielfoto
  Edwin

  Niet alleen ontmanteld Apple het wireless router team maar ook hier thuis ontmantel ik langzaam alle Apple producten.

 • Profielfoto
  gipsman

  Balen! Zoveelste foute move.
  Veeg teken is dat er nog steeds geen ac express is.
  Waarom deden ze nog moeite om airplay (met gewijzigde interface) in iOS10 te stoppen?

 • Profielfoto
  polansky

  Wat een geweldig bedrijf is Apple toch….

  Apple gaat zich toeleggen op dongles, straks moet je een dongle kopen om verbinding met het internet te kunnen maken….:)

 • Profielfoto
  Dydefox

  Neeeeeeeeeeeee! Zo, dat is eruit. Eerst het lichtgevende logo van de mbpro en nu dit weer.

 • Profielfoto
  GoeieDag

  Het is toch wat, het is toch wat…
  Apple maakt toch ook al heel lang geen printers meer; hoor ik daar iemand over zeiken? Tjesus, het eind van Apple is nakende, het einde…

 • Profielfoto
  Tov

  Apple maakte zich er altijd sterk voor om een goede en complete gebruikerservaring te leveren. Qua functionaliteit en design. Ik zou het dus erg jammer vinden als je voor steeds meer randapparatuur aangewezen bent op third parties. Daarnaast begrijp ik ook steeds minder goed wat Apple nu precies voor ogen heeft richting toekomst. Wél tig varianten maken van een iPad, maar dan juist weer géén randapparatuur.

 • Profielfoto
  RJG

  Ha, ha, ha, jongens, jongens….
  Een beetje begrip voor Apple, ze moeten immers met een klein budget hun ontwikkelingen maken.
  Met zo’n klein budget kan je niet van ze verwachten dat ze ook hier nog mee bezig houden.
  En hoe minder verscheidenheid aan producten hebt hoe minder er over geklaagd kan worden.
  En als Apple zijn focus er van af heeft dan is het met een van de updates zo uit met je bestaande apparatuur, dat ondervond ik ook met mijn vorige express.
  Maar goed, ik vergeef het ze, wat kan je meer van zo’n klein bedrijfje verwachten.

 • Profielfoto
  Hydræ

  The products make up a small slice of Apple’s revenue (…) The category generated (…) about 5 percent of total sales.

  Dus wat Raymon al schreef, de focus verschuift naar de productcategorie met de grootste winstmarge. Het gaat Cook niet om de beste producten, of om een totale gebruikerservaring, maar wat levert het meeste winst op.

  Apple under Cook has doubled its revenues to $200 billion while doubling profit and tripling the amount of cash it has in the bank (now a quarter of trillion dollars).

  Dus gewoon doorgaan met elk jaar een nieuwe iPhone eruit persen, en cashen maar. Jammer, ik ben erg gek met Apple producten, maar er lijkt de laatste jaren geen lijn meer in te zitten. Nou ja, alleen een commerciële lijn dan.

 • Profielfoto
  Moltie

  Jammer, sinds ik die Airports heb staan nooit meer gezeik met de internetverbinding, in tegenstelling tot die meuk die wordt geleverd door de telecomboeren.

 • Profielfoto
  bassbug

  …. een Airport (Extreme) naar volle tevredenheid.
  Nooit problemen en makkelijk instelbaar, 2,4 + 5 Ghz, incl. 2 gastnetwerken.
  Met deze gastnetwerken kan de visite wel internetten maar komen ze niet op mijn thuisnetwerk. (veilig) En het WERKT, ALTIJD!

  Zo da’s nieuw voor mij.
  Hoe stel je een gastnetwerk(en) in?

 • Profielfoto
  Gijs Raggers

  Nieuwste AirPort extreme met twee expressjes levert hier toch af en toe gezeik op. Zitten rond mijn appartement wel krankzinnig veel WiFi in de lucht.

 • Profielfoto
  Melle

  En het erge is – van het gesloten, maar brainless systeem en producten van Apple, moeten we dan naar de wereld van oneindige keuze, kortingen en ander tijdrovend gezever. Ik wil terug een bedrijf met visie dat de producten maakt die ik nodig heb.

 • Profielfoto
  HappyUser

  @bassbug:
  1. Open Airport-configuratieprogramma
  2. Ga naar Draadloos
  3. Vink aan: Schakel gastnetwerk aan:
  4. Geef naam en wachtwoord op. Klaar!

 • Profielfoto
  CMD-Z

  wel nieuwsgierig: wat zijn volgens jullie de goeie alternatieven voor bv de time capsule?

 • Profielfoto
  lordoftheflatbush

  Wat is dat nou weer? Juist de routers zijn top van Apple. Heb er vier staan in huis. Op elke verdieping een. Nooit problemen.
  Heb zo de indruk dat geld verdienen centraal staat bij Apple en niet de gebruiker. Dat is nog het slechtste nieuws. Geen enkel bedrijf heeft op deze basis een toekokst. Ook Apple niet. Ze zijn duidelijk op de verkeerde weg.

 • Profielfoto
  Mrwhoopie

  Elke schijf in je netwerk?Timemachine is een standaard programma en je kan eender welke schijf in je netwerk aanduiden om de backups op te slaan.

 • Profielfoto
  lordoftheflatbush

  Ha, ha, ja Apple heeft zich volledig toegelegd op de adapter business. €59 voor een kabeltje met een kostprijs van <€5,-. Ja beter dan dat gaat het niet worden.

 • Profielfoto
  KarelWillem

  Ik heb altijd een haat-liefde verhouding gehad met die Airport dingen van Apple. Als het werkte was het geweldig, maar als het niet werkte was het net zo’n hel als elke andere router. Dat waren dan vooral de Airport Express modellen. Nu moet ik zeggen dat de Time Capsule wel de meest betrouwbare router is die ik ooit heb gehad. Die draait sinds 2010 zonder ook maar één hick-up.

 • Profielfoto
  Klementino

  @CMD-Z en andere mensen die een vervanger voor de Time Capsule zoeken:
  Een Synology NAS is volledig compatibel met Time Machine. Heeft daarnaast ook nog de mogelijkheid om als iTunes server te dienen en daarnaast zoveel meer.

  Integreert ook prima met Windows en Android voor het geval je meerdere OS-en hebt draaien thuis.

 • Profielfoto
  Niels

  Thuis een airport extreme en express ter vervanging van de rotzooi die KPN levert. Werkt perfect, altijd stabiel en snel.

  De laatste tijd roepen steeds meer mensen dat Apple verkeerde beslissingen maakg, zich onder Tim Cook alleen op het maken van meer winst richt. En daar ben ik het helemaa mee eens! Neem als voorbeeld het verdwijnen van de Thunderbolt display. En nu dit?

  Nee Apple, vroeger onder Jobs waren jullie bezig met het leveren van een totaal plaatje, wat perfect werkt. Een totaal pakket van apparaten dat alleen maar beter werd bij het combineren. En nu moeten we opeens onze monitors en routers bij een ander gaan halen, want ‘zij kunnen het eigenlijk ook best wel goed’. Diep triest…

 • Profielfoto
  GoeieDag

  Timemachine is een standaard programma en je kan eender welke schijf in je netwerk aanduiden om de backups op te slaan.

  Niet te snel.
  Om te beginnen moet voor TM de HD -ook in het netwerk- HFS+ geformatteerd zijn. En daar moet de router weer mee om kunnen gaan. Een aantal NAS-en ondersteunen wel TM, maar ze moeten het goed bijhouden bij updates.

 • Profielfoto
  Eprom

  Er komt dus ook geen nieuwe Time Capsule meer, zodat we allemaal gedwongen worden om backups via iCloud te doen.:sad:

 • Profielfoto
  Martin67

  Erg jammer, als het besluit waar is. (we hebben het over Bloomberg!)

  Ik heb thuis een erg goed lopend en stabiel netwerk met de Apple Airports dmv. de Roaming service.

  De beslissing van Apple is ook wel te begrijpen.

  Elke Internet (Telco) aanbieder heeft zijn eigen WiFi Router. De een nog slechter dan de ander, en zeker slecht compatibel met Routers van derden.

  Een Wifi signaal doorgeven van een Telco router levert over het algemeen problemen op met een router van een andere fabrikant (zie; Forum: Airports en Netwerken). Om dat te omzeilen, adviseer ik altijd om van de Telco router een domme modem te maken. Echter, is dit niet altijd mogelijk omdat de klanten van diezelfde Telco’s ook andere diensten via het netwerk afnemen (vaste telefonie, TV e.d.).

  m.a.w. Wij de consument hebben het zelf een beetje over ons afgeroepen.

  Een lichtpuntje: Zoals in het verleden, bij pioniers die de markt hebben geopend. Zullen individuele bedrijfjes opstaan die de compatibiliteit van de Airport Routers verder ontwikkelen en verbeteren.

  Ik kan niet wachten.

 • Profielfoto
  Q-collective

  Zo da’s nieuw voor mij.
  Hoe stel je een gastnetwerk(en) in?

  Happy User zit in z’n stappenplan in de juiste richting, maar belangrijk is wel dat de Airport zelf IP adressen kan uitgeven en dus niet in brugmodus staat. Anders werkt dat gastnetwerk niet.

  Dus, even aangepast stappenplan van Happy User:
  1. Open Airport-configuratieprogramma
  1a. Ga naar Netwerk en kijk of het netwerk op DHCP&NAT staat. Staat het op “routermodus uitgeschakeld (brugmodus)” dan selecteer je DHCP&NAT en werk je de instellingen bij.
  2. Ga naar Draadloos
  3. Vink aan: Schakel gastnetwerk aan:
  4. Geef naam en wachtwoord op. Klaar!

  Niet te snel.
  Om te beginnen moet voor TM de HD -ook in het netwerk- HFS+ geformatteerd zijn.

  Ook dat klopt niet helemaal. Zodra TM een backup gaat maken over het netwerk, maakt het automatisch een sparsebundle aan, een soort van virtuele hardeschijf. Het kan dus goed zijn dat de NAS bijvoorbeeld op EXT4 staat, en daarop de sparsebundle weer staat met HFS+. Zonder sparsebundle zou een TM backup op een NAS waarschijnlijk nooit kunnen.

  Ontopic:
  Eeuwig zonde. Ik was altijd wel gecharmeerd van de Airport reeks (belachelijk simpel om een netwerk op te zetten, goede kwaliteit verbindingen, en ze ogen ook nog eens mooi zodat ze aardig passen midden in je huiskamer wat het netwerk bereik ook nog eens ten goede komt) en wachte voor mijn eigen netwerk op de Airport Express AC versie. Erg jammer als die er nooit zou komen:(

 • Profielfoto
  Soulshaker

  Een paar van die routers gehad. Rotte ondingen , die je steeds via die tool moest configureren. Andere routers zijn veel makkelijker. 192.168.0.1 in je browser , en voila. Je bent aan de config pagina.

  En als je ziet wat die Airport express nu is ?
  Wifi N met 100Mb/s ethernet poorten , voor maar 109 euro. Geen wonder dat ze het amper verkocht krijgen.

 • Profielfoto
  Buzz

  In de VS is Eero in korte tijd heel populair aan het worden. Hier voor zover ik weet nog niet te krijgen: https://eero.com

  Ik kan me voorstellen dat nu er dit soort oplossingen komen, het voor Apple niet meer nodig is om de Airport apparaten bij te houden.

 • Profielfoto
  Zakske

  Ik kan me voorstellen dat nu er dit soort oplossingen komen, het voor Apple niet meer nodig is om de Airport apparaten bij te houden.

  Idd.; je hebt Eero, Luma en nu ook Google WiFi, dus het heeft voor Apple gewoon weinig zin om AirPort verder te ontwikkelen.

 • Profielfoto
  Richard from Rotterdam

  Airport
  Cinema Display
  Mac Pro

  vs

  shareholder value

 • Profielfoto
  DBLCreations

  Ik gebruik ook al járen met volle tevredenheid AirPort met Time Capsule….

  .
  Time Capsule is lekker ja. Aan de andere kant zijn er tientallen apps die zoiets ook voor je kunnen doen. En een harddisk kun je aan vrijwel elke router hangen.

  Maar dat is nou net het gemak van een time capsule, dat is één pakket, daar hoef je niets aan te hangen, al is het wel handig dat je er wel extra hdd’s aan kan hangen natuurlijk, maar het is niet noodzakelijk. Ik heb hem ook, en ik vind het zo prettig werken, maakt hier naadloos verbinding met mijn Mac mini, Apple tv, Macbook Pro, iPhone,… Zonder ook maar één keer een probleem gehad te hebben. Hij heeft in de tijd die ik hem heb 1x geen verbinding gehad en dat was omdat er een firmware upgrade was. Verder nooit geen problemen, heel erg stabiel. Dus voor mij hoeft er geen alternatief als Apple het goed doet!

  Ik hoop dus echt dat dit maar een gerucht is en dat dit voorbij waait:-)

 • Profielfoto
  BensApple

  beetje laat om te stoppen als er al 2 jaar geen update was, wat hebben die de laatste jaren dan gedaan:-)

 • Profielfoto
  gipsman

  @Zakske
  En het heeft voor Apple nog weinig zin om iPhones, macs, tablets, cloud- en streaming diensten te leveren, want dat is er al zoveel.?

 • Profielfoto
  Marcel1973

  Airplay iemand?
  Of moeten we allemaal andere apparaten kopen om met airplay muziek te kunnen afspelen?

 • Profielfoto
  RJG

  Ik heb een Harman Kardon, werkt prima met Airplay.
  Wat ik overigens niet begrijp, ze bouwen een waanzig groot hoofdkantoor waar nog meer mensen kunnen werken maar hun productlijn wordt steeds minder.
  Ik kan hun strategie niet volgen.

 • Profielfoto
  lordoftheflatbush

  De productlijn van Apple is een puinhoop. De helft van de hardware en software is verouderd en wordt gewoon niet geupdate. Focus op alleen geld is doodlopende straat. Klant en product moet centraal staat. O ja: een ecosysteem zonder Mac/OSX is een telefoon en geen ecosysteem.

 • Profielfoto
  lordoftheflatbush

  Alsze alleen kijken naar rendement dan moeten ze uitsluitend adapters maken. €79 voor een verloopkabeltje met kostprijs <€5. O…. ik hoor net dat ze dat ook gaan doen. Geniaal die Cook.

 • Profielfoto
  lordoftheflatbush

  Kill de dongels en niet de producten

 • Profielfoto
  Nick Seamore

  Heel erg jammer dit. Perfecte apparaten die zometeen gewoon niet meer te koop zijn. ik hoop dat mijn voorraad het nog erg lang doet.

  “It Just Works”